25. 2. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
World Association of Newspapers a koalícia svetových spravodajských agentúr / Agence France-Presse , AssociatedPress, Reuters, Getty Images, DPA , European PressPhoto Agency / vyjadrili svoje zdesenie a hboké sklamanie nad rozhodnutm FIFA zrušit rokovania o mnohých reštrikčných opatreniach, ktoré počas MS vo futbale FIFA zaviedla. Zástupcovia médií a agentúr uviedli, ze budú skúmať právne možnosti ako informovať sponzorov MS o veľkých stratách, ktoré reštrikcie spôsobia . Chcú upozorniť nemeckých aj európskych politikov a porušovaní práv slobodného prístupu k informáciám a slobodného šírenia informácií. FIFA zakázala publikovanie fotografií na internete počas zápasov a týka sa to stoviek webov novín. FIFA takisto ombedzila počet fotografií, ktoré sa smú publikovať a to bez časového obmedzenia. FIFA obmedzuje aj spôsob ako môžu byť fotografie publikované v tlačenej podobe. Reštrikcie sú súšasťou akreditácie a ich porušenie môže médiám spôsobiť vážne právne problémy. Zdroj : World Association of Newspapers

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Napriek negatívnym postojom niekoľkých staromestských poslancov dnes na miestnom zastupiteľstve schválili vstup bratislavskej mestskej časti (MČ) Staré Mesto do spoločnosti, ktorá bude prevádzkovať lokálnu televíziu. Staré Mesto do nej vloží 40 tisíc korún, čo je 20 percentný podiel spoločnosti, väčšinový podiel bude mať spoločnosť TV Centrum.* Ďalších päť miliónov korún dá Staré Mesto na vybavenie a prevádzku televízie. Podľa poslanca Štefana Holčíka je zriadenie televízie nekalým kšeftom.Upozornil na to, že v návrhu uznesenia chýba výpis z obchodného registra spoločnosti TV Centrum a na to, že výber spoločníka nebol transparentný. Poslankyni Anne Pavlovičovej sa nepozdávalo, že zastupiteľstvo malo vznik spoločnosti schvaľovať bez návrhu jej stanov. So založením televízie, v ktorej má mať podiel MČ, nesúhlasil aj poslanec Ondrej Dostál. Nie je úlohou samosprávy prevádzkovať televíziu, povedal. Staromestský starosta Peter Čiernik uviedol, že spoločníka síce vybral on, ale poslanci môžu hlasovaním rozhodnúť, či s ním súhlasia alebo nie. Zároveň navrhol programovú radu televízie, ktorej predsedom bude on. Podľa neho by to malo zabezpečiť objektívne vysielanie. Ďalšími členmi budú konateľ a riaditeľ spoločnosti TV Centrum a traja staromestskí poslanci. Na aprílovom zastupiteľstve by mali poslanci prerokovať návrh právnych vzťahov medzi Starým Mestom a TV Centrum. Na rad by mal prísť aj rozpočet televízie. * TV CENTRUM s.r.o. , Heydukova 25 Bratislava 811 08 ,konateľ -Ing. Ján Stanek ,Obchodná 14 Bratislava 811 06

Stukas greifen an

Stukas greifen an
MONITORING BRATISLAVSKÝCH NEONACISTOV
Huďo Ľubomír
Šenkvice, Za potokom 54/1040, narodený cca 1965, výška cca 170cm, tmavý, briadka, skinhead imidž, pracuje ako zahraničný komentátor v STV, bordový favorit: BA 888 BL, kontakt: 0903 766 154

Pomník vďaky

Pomník vďaky Milada Horáková-popravená

Hoci som mladý, pochabý, hoc dokázať chcem viac a viac, už neraz som sa zamyslel, dozadu hlavu obrátiac. A čo som videl? Život bohatý, plynúci v šťastnej krajine, veselé detstvo chlapčenské, v slobodnej, šťastnej rodine. Čím rokov viac, čím starší som, Tým viac sa zamýšľam, ako to, že domov môj, teplučký stále mám?! Za to, že neviem, čo zrada, klam, že život to je pre mňa dar, nie utrpenie, klamstvo, mar, vďaka ti, slávny Február! Vďaka ti, robotník i roľník, vďaka ti, otec, mať, že môžem rojčiť, stále sniť, slobodnej zeme plody brať. Premnoho vďaky v srdci mám, že môžem šťastne dnešok žiť, snežienok ráno natrhať, potom zas večer s milou byť. Nuž počuj, otec, drahá mať, počúvaj, šťastná moja vlasť, keď toľkú radosť v duši mám, čo všetkým sľúbim darovať. Nechcem byt dlžník večitý, chcem polia, lúky orávať a zrno šťastia, slobody do všetkých hriadok zasievať.
Mikuláš Dzurinda, III.AE MLADOSŤ, Almanach stredoškolákov II. ročník 1973 Stredná priemyselná škola Spišská Nová Ves

24. 2. 2006

AKO U NÁS...

AKO U NÁS...
Starosta Londýna Ken Livingstone poškvrnil povesť svojho úradu, keď židovského reportéra prirovnal k strážcovi v nacistickom koncentračnom tábore. V piatok o tom rozhodla disciplinárna porota. "Jeho zaobchádzanie s novinárom bolo zbytočne necitlivé a útočné," povedal David Laverick, predseda rozhodcovskej poroty s pôsobnosťou pre celé Anglicko. "Trval na svojich slovách, ktorými prirovnal prácu žurnalistu k strážcovi v koncentračnom tábore aj napriek tomu, že mu bolo povedané, že novinár je žid a otázku, či bol nemecký vojnový zločinec, považuje za útočnú." Livingstone sa na piatkovom zasadaní, počas ktorého porota vyniesla rozsudok, nezúčastnil. Livingstone bude za trest od 1. marca na štyri mesiace suspendovaný z úradu. Starosta vyhlásil, že trojčlennej porote povedal, že keď sa reportéra Olivera Finegolda z novín Evening Standard vo februári spýtal, či bol "nemeckým vojnovým zločincom", nechcel útočiť na židovskú komunitu. Finegold odpovedal, že je žid. Livingstone zakontroval a vyhlásil, že Finegold je "ako strážca v koncentračnom tábore. Robíte to len preto, že ste za to platený, všakže?" Starosta okrem toho Finegoldovho zamestnávateľa označil sa "svorku sviniarov".

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Súčasný šéfredaktor Hospodárskych novín Dušan Deván povedie redakciu denníka do 28. februára. Ako uviedol Deván, z postu šéfa redakcie celoslovenského denníka o ekonomike a politike sa rozhodol odísť pre rozdielne názory medzi ním a vedením vydavateľstva novín - Ecopress, a. s. na spôsob vedenia. Podľa Devána by jeho funkciu mal predbežne prebrať jeden zo súčasných zástupcov šéfredaktora Tomáš Kurtanský. Ako sa uvádza vo vyhlásení vydavateľstva Hospodárskych novín, ktoré poskytol sekretariát generálneho riaditeľa Ecopress, a. s., predstavenstvo Ecopress, a. s. rozhodlo na dnešnom rokovaní o odvolaní Dušana Devána z postu šéfredaktora Hospodárskych novín. Dôvodom odvolania Dušana Devána z funkcie šéfredaktora "bola nespokojnosť s jeho manažérskymi postupmi". Predstavenstvo potvrdilo ako nového šéfredaktora Hospodárskych novín Tomáša Kurtanského, ktorý bol štyri roky zástupcom šéfredaktora. Jeho hlavnou úlohou bude realizovať obsahové ako aj grafické zmeny v Hospodárskych novinách, konštatuje vo vyhlásení Ecopress. O rozhodnutí predstavenstva informoval generálny riaditeľ Ecopress, a. s. Slavomír Maličkay.

MOJSEJ TV

MOJSEJ TV
Šikovnému Braňovi Mojsejovi skočila na špek opäť TV Markíza aj s novým vedením. Na jeseň / ba aj skôr/si za jej peniaze kúpi penzión a diváci sa dočkajú novej Mojsej show. Mojsej si tak bezplatne urobí nielen reklamu pre penzión , ale aj pre nový produkt- Mojsej vodka. Pre ostatné slovenské televízie je tu šanca.
Televízia Markíza opustí formát rodinnej televízie a premení ho na kombináciu Rádia Expres a Borovského info stealingu a schedulingu . Je to legitímna cesta, pretože CME chce robiť biznis, nie kultúru Je však otázne, či sú TV JOJ a STV pripravené na preformátovanie . Skôr nie, ako áno. Nejsou lidi.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Obmedzenia krížového vlastníctva možno majú zmysel v prípade televízií, ale nie ostatných médií ako rozhlas a printy. Tento zákon je anachronizmus a bolo by účelné to zmeniť. Zbytočne to komplikuje život." Ladislav Rehák

"Nie sme verejne obchodovateľná spoločnosť na burze, aby sme šli do detailov. Jednoducho, ako som povedal, spoločnosti sú financované akcionármi a hotovo."
Martin Lengyel

„Budem kandidovať na prezidenta. Mám vysokú školu! Som si kúpil. A keď som skončil školu, hneď som išiel do Talianska. Ocitol som sa na streche jedného domu a okolo mňa postávalo asi päťtisíc Rómov. Kričali na mňa, že Despi, Despi, Despi – starosta. Potom prišiel sám vajda s návrhom, že keby chcel kandidovať na jeho miesto, tak ho Rómovia určite podporia. No ja som túto zodpovednú funkciu zdvorilo odmietol. Rómom chcem byť len na dva roky, keďže v sebe nemôžem dlho zapierať Taliana .“
Roland František António Desperado Ricco

"Tento týždeň bol odvolaný zo svojej funkcie pán Repčík, s ktorým sme zažili veľa nevšedného, nakoľko relácia Mojsejovci vyžadovala od všetkých pevné nervy, a keď už to vyzeralo, že skončí, priletel pán Repčík a spoločnými silami sme dotiahli veci do zdarného konca. Myslím si, že na obdobie jari 2005 len tak ľahko nezabudne a stretneme sa spolu na dobrom obede, kde sa nám určite pochváli, kam smerovala jeho kariérna cesta. V každom prípade to bol skvelý riaditeľ a vyjednávač, naviac vždy dobre oblečený manažér. Držíme mu palce."
Trochu staršie-Nora Mojsejová
"Oslovili sme našich priateľov právnikov v New Yorku. Ozval sa mi aj manžel Martiny Moravcovej, ktorý robí právo v Dallase a ktorý sa zaoberá týmito prípadmi. Nenecháme si brnkať po nose."
Pavol Habera
"Bociany boli na Slovensku skôr ako vtáčia chrípka. Určite zostanú aj po tom, keď vtáčia chrípka už nebude na Slovensku. U bocianov sa ešte vtáčia chrípka neobjavila. Je to rodinne založený živočích, ktorý si zakladá vzťah na celý život. Samec aj samička sa spoločne starajú o mláďatá. V rozprávkach je symbolom nového života. Je to poriadkumilovný, veľmi užitočný a starostlivý elegán so vzpriameným držaním tela. Nie je plachý ani bojazlivý a má rád blízkosť ľudí. Je čistotný, vo svojom prostredí udržiava rovnováhu a živí sa škodcami .Od tejto chvíle všetky bociany na Slovensku patria KDH. Prijali o tom spoločné vyhlásenie."
Pavol Hrušovský
"Dni jordánskeho kráľovstva sú pravdepodobne spočítané. "
Izraelský generál Jaira Naveh
"Dosť záleží aj na tom, ako nazveme kauzu. Nazveme ju arogantný minister alebo arogantný novinár?Niektoré spôsoby, ktoré používajú slovenskí novinári, nemôžem nazvať inak ako mediálny primitivizmus." Podpredseda KDH Vladimír Palko ku správaniu sa ministra Zajaca voči redaktorovi Ivanovi Bradovi z TA3.

23. 2. 2006

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

Airplay 7.týždeň

13.02.-19.02.2006

1.Madonna - Sorry 2.Sugababes - Ugly 3.Mattafix - Big City Life 4.Coldplay - Talk 5.Williams, Robbie - Advertising Space 6.Chinaski - Tabáček 7.Sinclair, Bob & Pine, Gary - Love Generation 8.Shakira - Don´t Bother 9.Morissette, Alanis - Crazy 10. Meky Revival - Balada o poľných vtákov 11.Peha - Deň medzi nedeľou a pondelkom 12.Superstar 2 - So mnou môžeš rátať 13.Predná, Zdenka - Vietor 15. Gladiator - Bonboniera 21. No Name - Čím to je 24. Žbirka, Miroslav - Láskoliek 26. Predná, Zdenka - Len ty smieš 28. Kelecsenyi, Martin - Musím už ísť 29.Rollins, dara - Party DJ 30.I.M.T. Smile - Lietajúca 33. Nocadeň - Nestrieľajte do labutí 36.Smatanová, Zuzana - Svet mi stúpil na nohu 39. U.K.N.D. - Morusova 40.Bystrík - Či to nie je sen 41.Müller, Richard - Ticho a tma 47. Dubasová, Beáta - Kým pri nás láska spáva 49. Polemic - Yes You´re Right 51. Peha - Spomaľ 54. Nocadeň - Jackie Chan 60. Čistychov - Vaša 61. Tomeček, Samo - Nehorí 62.Koščová, Katka - Koľko ešte krát 65. Smatanová, Zuzana - Pocestný 68. Black P - Ting Ting 71. Nagy, Peter - Keď nestačí slovenčina 2005 72.Šoralová, Lucia - Take It Easy 76. Tweens - Útek za inou 78. Hex - Život 92. Le Payaco & Tina & Kirschner - Všetko sa dá zjesť 93. Kmeťo Band - Some Coro 95. Kirschner, Jana - She´s So Shallow 96.Taktici - Tunel

TUPINY

TUPINY
Slovenská národná strana (SNS) má pripravený podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby preveril všetky skutočnosti súvisiace s uzatvorením zmluvy na predaj pohľadávok týkajúcich sa koncesionárskych poplatkov medzi Slovenským rozhlasom (SRo) a spoločnosťou BSP Lawyer Partner (LP). Národniari si totiž myslia, že došlo k vážnym chybám ako aj k porušeniu kompetencií. Spôsob vymáhania nezaplatených koncesionárskych poplatkov a sankcie prirovnala na dnešnej tlačovej besede podpredsedníčka SNS Anna Belousovová k psychologickému teroru. Ako uviedla, o spoločnosti zistila nesúlad medzi informáciou v obchodnom registri a v živnostenskom registri. Kým v živnostenskom registri sa ako predmet podnikania uvádza vymáhanie pohľadávok mimosúdnou cestou, v obchodnom registri je zapísané vymáhanie pohľadávok súdnou cestou. "Je to chybný údaj, samozrejme v prospech tej spoločnosti," skonštatovala Belousovová. Nezrovnalostí spojených so spoločnosťou je však podľa podpredsedníčky SNS viac. Zarazilo ju, že SRo postúpil pohľadávky spoločnosti, ktorá bola zapísaná 8. júla minulého roka a nemá teda za sebou žiadnu históriu. Okrem toho poukázala na to, že vo výpise z obchodného registra sú uvedené nič nehovoriace mená a preto si myslí, že za spoločnosťou niekto stojí. "Veľa napovedá aj to, že akcie firmy sú na doručiteľa na meno," poukázala. Upozornila tiež na to, že v zbierke listín nie sú uložené žiadne listiny, ktoré by tam mali byť. "Myslím si, že táto spoločnosť nemá čo strašiť ľudí nejakými vymyslenými päťtisícovými sumami," vyhlásila Belousovová. Ako dodala, skutočnosti okolo spoločnosti sú "akési zahmlené a vôbec je zaujímavý celý postup pri uzatváraní zmluvy verejnoprávneho rozhlasu s touto spoločnosťou."

P.S.

Medzi dlžníkov SRo patrí aj podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Zaplatiť niekoľkotisícové penále majiteľovi pohľadávky spoločnosti BSP Lawyer Partners odmieta.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Minister zdravotníctva Rudolf Zajac má desať dní na to, aby sa ospravedlnil redaktorovi TA3 Ivanovi Bradovi za obvinenie z korupcie a urážky. Ak tak neurobí, redaktor bude obhajovať svoju česť na súde. "Vzhľadom na Vaše opakované neadekvátne útoky na moju osobu Vás žiadam o verejné ospravedlnenie sa do desiatich dní od doručenia tejto výzvy. Ak sa mi za svoje výroky neospravedlníte verejným listom alebo verejným vyhlásením, využijem svoje právo podať voči Vám žalobu na ochranu osobnosti, prípadne využijem ďalšie možnosti právnej ochrany pred nepravdivými tvrdeniami Vašej osoby," napísal Zajacovi v predžalobnej výzve, ktorú poskytla Bradova právna zástupkyňa Mária Kodajová. Minister odmietol prípad komentovať. Brada mal s ministrom viaceré konflikty. Prvý raz ho napadol, keď odhalil fajčiaceho ministra na chodbách parlamentu, čím Zajac porušil zákon o ochrane nefajčiarov. V utorkovom príspevku TA3 redaktor oslovil ministra, aby sa vyjadril ku kritike zloženia výberových komisií na poskytovateľov záchrannej služby. Zajac odpovedať odmietol a redaktorovi z ruky vytrhol mikrofón. "Myslíte, že je nejaký zákon, čo ma núti vám dávať odpovede? Myslíte, že máte právo ma obťažovať? Myslíte, že máte právo za mnou chodiť s mikrofónom? Myslíte, že máte právo mi osobný môj život ničiť?," reagoval Zajac pri ďalšom pokuse TA3 získať stanovisko. Bradu zároveň obvinil, že je "korupčný novinár v rukách politických strán opozície. Na otázku, či je pripravený dokázať to na súde, Zajac konštatoval: "Však vás ani na súd nepustia." "Nemám rád malých, chudých, hlúpych," dodal na záver. Minister odmietnutím odpovede porušil tlačový zákon. "Podľa paragrafu 13 v časti 4 tlačového zákona sú štátne orgány a organizácie povinné šéfredaktorovi a ostatným redaktorom poskytovať informácie, nevyhnutné pre pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti," uviedla predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov (SSN) Zuzana Krútka. Zdôraznila, že novinár sa nepýta verejných činiteľov za seba, ale za verejnosť, ktorá má právo na odpovede. Právo novinára pýtať sa a dostať odpoveď zakotvuje aj novinársky kódex. Krútka je presvedčená, že Brada má právo obrátiť sa na súd, aby obhájil svoju česť po tom, ako ho minister Zajac obvinil, že je "korupčný novinár v rukách politických strán opozície". Brada sa môže obrátiť aj na Tlačovú radu, ktorá môže uložiť sankcie.

Audiovizuálny zákon

Audiovizuálny zákon
Vyriešiť aktuálne problémy audiovízie na Slovensku, ale aj zapracovať povinnosti, ktoré Slovensku vyplývajú z Európskeho dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva, je cieľom nového audiovizuálneho zákona. Na návrh ministra kultúry Františka Tótha ho dnes prerokovala a odsúhlasila vláda. Definitívne však o ňom rozhodne parlament. Financovanie audiovízie zákon nerieši, pretože touto oblasťou sa chcel rezort kultúry zaoberať následne. Nový zákon vychádza z platnej normy a rozširuje ju najmä o povinnosti súvisiace s ochranou slovenského audiovizuálneho dedičstva. K ochrane by tak napríklad malo prispieť vytvorenie viacerých zoznamov - zoznamu slovenských audiovizuálnych diel, zoznamu slovenských zvukových záznamov umeleckých výkonov a zoznamu slovenských multimediálnych diel. Evidencia slovenských audiovizuálny diel vyplýva z Európskeho dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva a rovnako napríklad aj pravidlá depozitárov a depozitná povinnosť. Návrh pokrýva i šírenie audiovizuálneho, zvukového a prípadne multimediálneho diela aj cez internet, ak je prístup k nim platený. Návrhom nového audiovizuálneho zákona chce rezort kultúry presadiť nový systém označovania programov vekovým logom. Chce tak odstrániť nedostatky súčasných pravidiel označovania programov hranicou vekovej prístupnosti. Podľa nich sú v SR maloletí právne chránení len vo vysielaní. Rezort kultúry však chce, aby "Jednotný systém označovania na ochranu maloletých" platil ako všeobecne záväzný právny predpis pre všetky subjekty pôsobiace v audiovízii a kinematografii, vrátane vysielateľov. Systém by mal informovať o neprístupnosti, nevhodnosti a vhodnosti audiovizuálnych diel, zvukových záznamov umeleckého výkonu, multimediálnych diel a televíznych programov pre vekové skupiny do 7, 12, 15 a 18 rokov. Zároveň by mala vzniknúť osobitná kategória diel určených dospelým s osobitnými podmienkami označovania a predaja. Návrh sa tiež venuje podmienkam práce nezávislých producentov a ich registrácii. MK SR tiež chce upraviť postavenie a činnosť Slovenského filmového ústavu. Rezort filmovému ústavu upravuje aj úlohy a činnosti, ktoré už vykonáva a navrhuje mu aj nové činnosti. Napríklad ho určuje za národnú agentúru pre medzinárodné štandardné číslovanie audiovizuálnych diel (ISAN). Najviac pripomienok ku zákonu malo Ministerstvo financií, najzávažnejšiu paradoxne Ministerstvo obrany SR: Všeobecne - návrh zákona nie je vypracovaný na zmeny, ktoré v spoločnosti nastali v posledných rokoch, ale defacto opisuje dnešný stav v tejto oblasti, ktorý a je zastaralý a prežitý; neposkytuje návrh nového systému komplexného fungovania audiovízie; popisuje jednotlivé zložky, ale nerieši ich vzťahy, nerozlišuje zodpovednosť, nerieši otázky podpory a financovania audiovízie. Odpoveď MK SR: Návrh zákona pokrýva oblasť audiovízie dostatočne v rozsahu potrebnej regulácie, zahŕňa aj doteraz neupravené vzťahy k zvukovým záznamom slovesných diel a hudobných diel a k multimediálnym dielam. Otázky zodpovednosti a vzájomných vzťahov sú upravené precíznejšie ako v predchádzajúcej úprave, zavádza sa nový jednotný systém označovania na ochranu maloletých. Otázka financovania audiovizuálneho priemyslu by mala byť upravená v samostatnom právnom predpise. Čiže ,dočkali sme sa zákona, ktorý nemá žiadne finančné krytie.

"SLUŠNÁ KRAJINA "

"SLUŠNÁ KRAJINA "
Kauza verbálneho a fyzického napadnutia redaktora TA 3 ministrom zdravotníctva nie je žiadnym prekvapením. Správa sa tak dlhodobo a beztrestne. Napokon, prečo by sa tak nechoval, keď beztrestne rozvrátil celý systém zdravotníctva len preto, aby z neho profitovala jedna finančná skupina ? S praktikami Rudofa Zajaca má svoje skúsenosti aj Erika Barkolová z TV Markíza. Po jej kritických príspevkoch ju priamo doma boli poučovať Pavol Rusko a Rudolf Zajac. Našli by sa ak ďalší. Kauza Ivana Bradu m však aj svoju smutnú prehistóriu, v ktorej sa naplno ukázalo, že verejnoprávne médium a kontrolné orgány boli plne na strane moci. Ivan Brada, odišiel z verejnoprávnej televízie po zásahu a neodvysielaní spravodajských príspevkov v kauze Veriteľ. Rada pre vysielanie a retransmisiu k celému prípadu prijala rozhodnutie, v ktorom uznala sťažnosť I. Bradu voči postupu STV za neopodstatnenú. Ivan Brada podal na rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu žalobu na Najvyšší súd. O čo vlastne išlo ? Celá kauza sa týkala nepriamej cenzúry v spravodajskej relácii Noviny STV, keď mu bola bez jeho vedomia vystrihnutá časť príspevku s vyjadrením bývalého ministra zdravotníctva Romana Kováča ku kauze Veriteľ. Brada zároveň protestoval proti neodvysielaniu príspevku, ktorý vyrobil 17. októbra 2003. V ňom sa vyjadruje predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Jozef Stahl o problematickosti kontroly akciovej spoločnosti Veriteľ. Prípadom sa pred licenčnou radou zaoberala aj Rada STV, ktorá však k nemu nebola schopná prijať uznesenie.
V tom čase redakciu hlavného spravodajstva od 30. septembra priamo riadil ústredný riaditeľ STV Richard Rybníček.
Napokon si v Slovenskej televízii na tématické spravodajské okienko "Naše sovietske zdravotníctvo po vedením Zajaca je najsamlepšie na svete " našli utešenú redaktorku. Smutnou bodkou za celým prípadom Ivana Bradu je nezáujem a nesolidárnosť redaktorskej obce. V slušnej krajine by Rudof Zajac už včera nebol ministrom. V slušnej krajine.

22. 2. 2006

ODKAZ HABEROVI

ODKAZ HABEROVI
"Myslím, že se pán Habera sa chce iba zviditelniť. Dostal dosť veľa peňazí, ale asi ni dosť A ak by chcel viac, môž nám dať nejakú pieseň do Hostelu 2."
Americký režisér fimu Hostel Eli Roth

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Novela zákona o koncesionárskych poplatkoch obsahujúca tzv. generálny pardon, ktorá vstúpila do platnosti, neznamená, že dlžníci zaplatia iba omeškané poplatky. "Majiteľ pohľadávok Slovenského rozhlasu (SRo) - spoločnosť BSP Lawyer Partner (LP), totiž vyzvala dlžníkov k zaplateniu ešte pred nadobudnutím účinnosti spomínanej novely," informovala Michaela Ďuričkovičová z agentúry Prime time. Dlžníci majú na výber z viacerých variant. Najmenej nákladným spôsobom je podľa Ďuričkovičovej uhradenie istiny a nákladov spojených s vymáhaním, teda 5000 korún. "Tento variant predpokladá, že dlžník pristúpi na Dohodu o novácii a spoločnosť BSP LP sa v takomto prípade zaviaže, že upustí od ďalšieho súdneho vymáhania svojich pohľadávok," podotkla. Ďalšou možnosťou je uhradiť istinu a poplatky z omeškania. "Vzhľadom k výške týchto poplatkov, ktorá je v priemere rádovo státisíce korún, je tento spôsob neúmerný a nerealistický," poznamenala. Dlžníci sa tiež môžu rozhodnúť na výzvu BSP LP nereagovať, v takom prípade ich však čaká súdny spor. Ak nebudú schopní preukázať, že koncesionárske poplatky riadne platili, okrem splatenia dlhu ich čakajú aj ďalšie náklady, ktoré väčšinou presiahnu päťtisícovú hranicu. Poslednou z možností je iba zaplatenie istiny. "Tým dlžník priznáva existenciu svojho dlhu, jeho právna pozícia sa rapídne zhoršuje a vlastník pohľadávky dokonca získava možnosť vymáhať poplatky z omeškania vo svojej pôvodnej mnohotisícovej výške," upozornila Ďuričkovičová. BSP LP reaguje tak na informácie, ktoré sa dnes objavili, že dlžníkom stačí uhradiť istinu. "Predovšetkým autor novely poslanec Tomáš Galbavý a podpredsedníčka SNS Anna Belousovová novelu tak prezentujú," skonštatovala Ďuričkovičová. Predchádzať súčasnej patovej situácii v Slovenskom rozhlase (SRo), ktorý je od októbra bez generálneho riaditeľa, by mala novela zákona o rozhlase. Vláde ju spolu s novelou zákona o Slovenskej televízii (STV) predložil minister kultúry František Tóth. Vysvetlil, že úpravy v oboch zákonoch o verejnoprávnych médiách sa týkajú len voľby ich generálneho riaditeľa. Navrhuje, aby v prípade, že v dvoch kolách členovia Rady STV alebo Rozhlasovej rady nezvolia riaditeľa dvojtretinovou väčšinou, v ďalšom kole na zvolenie stačila jednoduchá nadpolovičná väčšina. Novely by mali nadobudnúť účinnosť od júla tohto roka. Generálneho riaditeľa sa snažila Rozhlasová rada zvoliť už na tri pokusy. Po štvrtýkrát by mala o novom riaditeľovi hlasovať po 15. marci, čo je termín predkladania prihlášok záujemcov o tento post.

НУ, ПОГОДИ! !

НУ, ПОГОДИ! !
Redaktor spravodajskej televízie TA3 Ivan Brada vyzve ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, aby sa mu ospravedlnil za obvinenie z korupcie, ktoré odznelo v utorkovom príspevku TA3. Zajacovi pošle predžalobnú výzvu. Ak sa minister redaktorovi verejne neospravedlní, podá žalobu na ochranu osobnosti. Brada pre agentúru SITA uviedol, že aj novinárska tolerancia k výrokom politikov má hranice. Obvinenie z korupcie opozičnými stranami považuje za príliš vážne, aby ho prehliadol. Brada dodal, že s ministrom mal už viaceré konflikty. Prvý raz ho napadol, keď Brada odhalil fajčiaceho ministra na chodbách parlamentu, čím porušil zákon o ochrane nefajčiarov. V utorkovom príspevku redaktor oslovil ministra, aby zabezpečil pre spravodajstvo oba názory na výberové konanie na poskytovateľov záchrannej služby a zloženie výberových komisií. "Kritikov sme mali natočených, chcel som aj vyjadrenie ministra," uviedol Brada. Zajac mu však odpovedať odmietol, pretože podľa neho je redaktor podplatený opozíciou a nepozná zákon, podľa ktorého by mu musel odpovedať. Minister najskôr zobral redaktorovi z ruky mikrofón a odhodil ho na kreslá na chodbe parlamentu. "Myslíte, že je nejaký zákon, čo ma núti vám dávať odpovede? Myslíte, že máte právo ma obťažovať? Myslíte, že máte právo za mnou chodiť s mikrofónom? Myslíte, že máte právo mi osobný môj život ničiť?," reagoval pri ďalšom pokuse TA3 získať stanovisko ku kritike zloženia výberovej komisie na záchranky. Bradu zároveň obvinil, že je "korupčný novinár v rukách politických strán opozície. Na otázku, či je pripravený dokázať to na súde, Zajac konštatoval: "Však vás ani na súd nepustia." "Nemám rád malých, chudých, hlúpych," dodal na záver.

Teší nás

Teší nás

Zloženie komisie AudioVízia 2006 Martin Ciel, podpredseda komisie Peter Dubecký Katarína Kerekesová Marek Leščák Ľuboš Machaj, predseda komisie Zuzana Mistríková Ľubica Orechovská Marek Šulík Zuzana Ťapáková

Umelecká rada SND

Daniel Dvořák, riaditeľa Národného divadla Praha, Ondrej Šulaj, rektor VŠMU Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra Silvia Hroncová, riaditeľka Divadelného ústavu Ján Ďurovčík, choreograf, Peter Dvorský, sólista SND a umelecký šéf Opery ŠD Košice Jozef Ciller, scénický výtvarník Jaroslav Blaho, teatrológ Milan Kňažko, riaditeľ TV JOJ Zuzana Ťapáková, riaditeľka marketingu TV Markíza Ildikó Schreiberová, dramaturgička STV

21. 2. 2006

Ještě větší blbci, než jsme doufali

Ještě větší blbci, než jsme doufali
"Neplaťte, počkajte, kým začne platiť generálny pardon." Poslanec Tomáš Galbavý "Toto je tvrdý psychologický teror. Dolieha na ľudí, ktorí sú právne nezorientovaní a na starých ľudí, Odmietam zaplatiť penále a nechcem pristúpiť ani na dohodu, ktorú jej spoločnosť BSP Lawyers navrhla, a to zaplatiť 5 230 korún. Ide o princíp, že najskôr ľudí postrašia státisícmi, prípadne miliónmi, a potom od nich vytiahneme aspoň tisícky. Nehodlám sa však nechať týrať a neodporúčam to nikomu. Som ochotná chýbajúce koncesionárske poplatky zaplatiť napriek tomu, že som si nie vedomá, kedy som ch neuhradila. Je jednoduchšie zaplatiť 230 korún, ako behať na poštu a zisťovať, kedy som uvedenú sumu neuhradila. Hrozné na tom je, že takto postupuje verejnoprávna inštitúcia, ktorá je platená z peňazí daňových poplatníkov., 70 tisíc ľudí, od ktorých SRo penále vymáha, sú slušní ľudia, z ktorých mnohí ani nevedia, kedy poplatky nezaplatili. A za to ich niekto takýmto hnusným spôsobom stresuje.“ Prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová

No počkaj, Zajac !

No počkaj, Zajac !
Po dnešnom arogantnom a bezprecedentnom vystúpení ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca v TA 3 musíme dodať, že plne stojíme za redaktorom Ivanom Bradom . My totiž nemame radi svine, zlodejov a eštébacke kurvy akou je Zwerg
/ 33515- Dôverník, Zajac Rudolf / Nuž a peniaze od Penty si , Rudko ,ešte vypýtame.

Generálny pardon

Generálny pardon
Dlžníci koncesionárskych poplatkov majú 60 dní na to, aby mohli svoje nedoplatky Slovenskej televízii a Slovenskému rozhlasu zaplatiť bez vysokých sankcií. Dnes totiž začala platiť novela zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorá prináša generálny pardon. Týka sa to asi 300 tisíc dlžníkov, z toho asi 70 tisíc právnických osôb. "Ak zaplatia istinu, budú mať jednorazovo odpustené sankčné poplatky. Už nikto od nich nebude môcť vymáhať milióny a státisíce," zdôraznil poslanec za SDKÚ Tomáš Galbavý, ktorý opatrenie inicioval. V prípade, že dlžníci lehotu nevyužijú, televízia a rozhlas budú môcť opäť od nich vymáhať aj sankcie. Tie však budú niekoľkonásobne nižšie. Za jeden 40-korunový nezaplatený poplatok za rozhlas alebo jeden 100-korunový poplatok dlžný televízii bola doteraz pokuta 5000 korún mesačne, pre právnické osoby až 15 tisíc korún za každý prijímač.
Tieto sankcie, ktoré platia od roka 1995, súčasná novela zákona rapídne znižuje na dvojnásobok základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska.
Tá je pohyblivá, no vychádza približne na osem percent z koncesionárskeho poplatku. Úrok sa bude počítať za každý deň omeškania. Poslanec uznáva, že neplatiči porušili zákon, a preto musia znášať následky. "Trest však má byť úmerný previneniu," podotýka.

CME Amateurs ?

CME Amateurs ?
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí prerušila konanie vo veci predĺženia platnosti licencie TV Markíza. Riaditeľ kancelárie RVR Andrej Holák tvrdí, že jedna z podmienok, na ktoré prihliada licenčná rada pri predlžovaní platnosti licencie nie je splnená. "Rada dospela k záveru, že síce vysielateľ - Markíza splnila podmienku, že pri zahraničnej účasti, má zabezpečenú primeranú majetková účasť slovenských osôb, no nesplnila druhú podmienku - primerané zastúpenie slovenských osôb v orgánoch spoločnosti," konštatoval Holák. Rada bude opäť rokovať o predĺžení platnosti licencie TV Markíza potom, ako jej bude doručený nový model fungovania spoločnosti. Pravdepodobne sa tak stane o dva týždne na ďalšom zasadnutí RVR. Licenčná rada dnes udelila televízii JOJ a televízii Markíza pokuty za nesprávne označovanie programov logom o vekovej prístupnosti. TV JOJ musí za tento prehrešok v programe "Noc VyVolených" z 24. októbra 2005 zaplatiť 50-tisíc korún. TV Markíza zaplatí 100-tisíc Sk, pretože toto pravidlo nedodržala v programe "Big Brother Late Night" zo dňa 1. novembra 2005. RVR upozornila TV Markíza aj na porušenie objektívnosti spravodajstva v Televíznych novinách z 28. septembra 2005 v príspevku "Predčasné voľby?". Okrem toho rada začala preverovať ďalšie možné porušenia zákona na televíznych obrazovkách. V Novinách TV JOJ z 13., 18., 20. a 21. novembra mohla byť skrytá reklama, v príspevku relácie Črepiny Špinavá voda zo 7. novembra nezabezpečená všestrannosť informácií a názorová pluralita. Rada otvorila ďalšie správne konanie voči Slovenskej televízii, ktorá stále prerušuje Slovensko hľadá SuperStar aj keď už nie reklamou. Členovia rady si budú všímať zabezpečenie objektivity v príspevku Žilina: zhromaždenie proti slotalite v Správach STV zo 17. novembra. Okrem toho rozhodnú, či STV 31. decembra správne označila film Snowboarďáci.

Čo býva za správou

Čo býva za správou

Predbežne troch kandidátov by mali spoločne podporiť - Únia slovenských televíznych tvorcov (ÚSTT), Slovenský syndikát novinárov (SSN), Slovenský filmový zväz, Herecká obec Slovenska, Odbory audiovizuálnych tvorcov a občianske združenie Verejnosť za verejnoprávnosť. Informoval tom člen ÚSTT Ľubomír Fifik. Podľa Fifika, je však konečný počet kandidátov ako aj počet profesijných združení, ktoré ich podporia otvorený. Rokovania totiž stále prebiehajú. Kandidátov do Rady STV, ktorých po skončení rokovaní navrhnú, predstavia verejne začiatkom marca. Vážení kolegovia,Výbor pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá Národnej radySlovenskej republiky oznámil ukončenie funkčného obdobia piatich členov RadySlovenskej televízie a vyzval subjekty oprávnené zo Zákona o Slovenskejtelevízii (viď príloha Oznam NR SR), aby predložili svojich kandidátov.Slovenský syndikát novinárov, Únia slovenských televíznych tvorcov, Odbory audiovizuálnych tvorcov, Slovenský filmový zväz, Verejnosť za verejnoprávnosť a Herecká obec Slovenska sa vo veci kandidátov rozhodli koordinovať svoje kroky tak, aby sa stalo reálnym, že okrem stranícky motivovaných nominantov budú do Rady STV zvolení aj odborníci reálne sa orientujúci v oblasti kultúry, masmédií, právnych kontextov, ako aj organizačných a riadiacich procesov televízneho vysielania. Reálnefungovanie verejnoprávnej televízie považujeme za nevyhnutnú podmienku rozvoja všetkých oblastí kultúry na Slovensku. To je dôvod, prečo sa na Vás obraciame s výzvou, aby ste za jednotlivé združenia podporili nominácie našich troch spoločných kandidátov, Doc. PhDr. Vladimíra Štefka (divadelného teoretika, pedagóga VŠMU a bývalého riaditeľa SRo),Ing. Jarmilu Grujbárovú(bývalú dlhoročnú riaditeľku kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu)a Ing. Miloslava Končoka (televízneho dramaturga, scenárostu a režiséra).Ich nominačné listy Vám e-mailovou poštou pošleme v pondelok 20.2.2006. Budú pripravené tak, aby v prípade, že sa rozhodnete dať im svoju podporu,stačilo doplniť názov Vašej organizácie, meno jej štatutárneho zástupcu,vytlačiť, podpísať a orazítkovať ich a spolu s fotokópiou Vašich stanov,opatrených registráciou MV SR doručiť na sekretariát Slovenského syndikátunovinárov 23. februára 2006, aby sme ich mohli 24.2.2006 doručiť do NR SR.Štrukturovaný životopis, súhlas kandidáta s kandidatúrou, vyhlásenie kandidáta a jeho výpis z registra trestov zabezpečíme a priložíme predodoslaním do NR SR.Dovoľujeme si zároveň uviesť, že v tomto predvolebnom období, ako aj v súvislosti s mimoriadne vážnou situáciou verejnoprávneho vysielania na Slovensku nepovažujeme za efektívne, aby kultúrna obec predkladala priveľa kandidátov s relatívne úzkym záujmom o špecifické oblasti kultúry. Právepreto by sme mimoriadne privítali Vašu participáciu na nominovaní našich kandidátov.

S pozdravom z poverenia horeuvedených organizácií doc. Ľ.F.

HOCKEY Рулеззз

HOCKEY Рулеззз

JOJ NEMÁ ČO PONÚKNUŤ
24-hodinový podiel na trhu 7.týždeň -13.2.2006 -19.2.2006 Markíza 27.1%
Jednotka17.7 %
Dvojka16.8%
TV JOJ 14,4 %
TA 3 1.1%

STVBREAKS

STVBREAKS

Slovkom sa ešte vrátime ku kauze zrušenia možnosti vysielania powerbreakov v hokejových zápasoch olympiády.Podľa Branislava Zahradníka to bol nečakaný krok a prekvapil STV. STV však ešte stále ponúka powerbreaky za 170.000,- Sk . Túto tému treba raz a navždy uzavrieť- ide o hrubé manažérske chyby vedenia STV. Powerbreaky nemal kto zrušiť, pretože nikdy neboli Medzinárodným olympjiským výborom povolené. Bude určite zaujímavé sledovať ako účtovne vysporiada STV šesť miliónov korún za reklamný priestor , ktorý spoločnosť 1.2media už vypredala a uviedla tak klientov v omyl. Ak Zahradník tvrdí, že " v prípade úspešného postupu slovenských hokejistov do finálových bojov dôjde k možno strate do ôsmych až deviatich miliónov korún ", tak klame alebo zakrýva hrubú neznalosť vedenia STV. STV nemala čo ponúkať- nemala totiž na to žiadne právo.

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK
Ústredný riaditeľ STV Richard Rybníček dnes v súvislosti s ohlásenými personálonymi zmenami odvolal z pozície vedúcej domáceho spravodajstva STV Annu Ghannamovú a zároveň s ňou rozviazal pracovný pomer v rámci nástupnej skúšobnej lehoty. Zároveň zrušil aj ďalšie vysielanie relácie RING. Na margo tohto rozhodnutia uviedol, že relácia RING nezodpovedá požiadavkám, kladeným na verejnoprávnu televíziu
Z programu STV, ktorý zodpovedá požiadavkám, kladeným na verejnoprávnu televíziu : Blesk ,Edera 11/44 ,Tiene hriechu 21,Slovensko hľadá SuperStar II. - HVIEZDNE HNIEZDO , Drišľakoviny , Divý tymián

20. 2. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Koncesionárske poplatky po rakúsky
Každý rok ORF bola nútená platiť až tretinu zo svojich príjmov z koncesionárskych poplatkov vláde a krajinským radám vo forme dane z reklamy kultúrných eventov.
Viedeň, ktorá takto poberala až 4 milióny EUR ročne , použila časť peňazí na renováciu záchodov.
Platby však mali aj oveľa horšie stránky- jeden z členov poradného zboru fondu si dal z týchto peňazí renovovať dom za 123.000 EUR

Arena ide do TV arény

Arena, spoločnosť, ktorá získala pay-TV práva na futbalovú nemeckú Bundesligu , požiadala o 10 ročnú licenciu na televízne vysielanie . Arena porazila pri získaní práv pay TV Premiere AG. Arena je dcérskou spoločnosťou Unity Media, konzorcia nemecých káblových operátorov.

bezNádej

bezNádej
Minister kultúry František Tóth chce zrušiť povinné koncesionárske poplatky -40 korún za rozhlas a 100 korún za televíziu.
Podľa jeho návrhu by Slovenská televízia a Slovenský rozhlas boli financované priamo zo štátneho rozpočtu.
Pravdepodobne by to mala byť posledná iniciatíva Tótha ako ministra, pretože sa priamo postavil proti programovému vyhláseniu vlády, premiérovi Dzurindovi a iniciatívu predstaví bez akejkoľvek analýzy.
Návrh chce predstaviť dnes na brífingu novovznikajúcej strany Nádej, čím naznačuje, že beznádejne nevoliteľná Nádej sa chce zapáčiť voličom.
František Tóth nezabudol povedať B.
Podľa Tótha je daňový výber nepomerne lepší ako vyberanie koncesionárskych poplatkov,štát má dať garanciu, že tieto inštitúcie ostanú aj naďalej nezávislé od politickej moci. Nádej navrhujem, aby sa výška príjmov STV a SRo odvodzovala z výnosu dane z príjmov fyzických osôb v danom roku, podobne ako je to v prípade obcí a vyšších územných celkov (VÚC). Minimálny objem prostriedkov pre STV a SRo vychádzajúci z minimálnej čiastky pre obce a VÚC by tak predstavoval 3,3 mld korún. Pod túto hladinu by objem prostriedkov nikdy neklesol.
Zabudol však povedať C- bude v STV a SRo aj reklama. A D- odkiaľ ročne zoberie 3, 6 miliardy korún pri výbere daní, keď priorotne ich potrebuje zdravotníctvo a školstvo ? A F- prečo budú verejnoprávne médiá priamo závislé na vláde ?
Je evidentné, že po tomto návrhu príde "zmierlivý "návrh na odobratie reklamy STV a SRo a prihodenie pár šupiek. Samozrejme z dielne súkromných médií.
Tam, ked vznikal aj beznádejný, ale pre voliča dobre znejúci návrh na zrušenie koncesií.

The Orange British Academy Film Awards 2006

The Orange British Academy Film Awards 2006

Homosexuálna romanca Skrotená hora o dvoch kovbojoch pokračuje v zbieraní prestížnych ocenení po celom svete. Najnovšie tejto snímke dokonca patria štyri ceny BAFTA od Britskej filmovej akadémie. Aj preto sa už v odborných kruhoch nahlas hovorí o Skrotenej hore ako o jasnom favoritovi na niektorého z hlavných Oscarov. Film vo Veľkej Británii porazil v kategórii najlepší film konkurenciu ako Capote, Crash, Good Night, and Good Luck a Nepohodlný, jediný domáci favorit, ktorý si napokon z desiatich nominácií odniesol iba cenu za strih. Film Gejša vyhral v troch kategóriách - najlepšia kamera, hudba a kostýmy. Režisér Ang Lee získal cenu za film Skrotená hora, ktorá na Oscaroch bude bojovať v ôsmich kategóriách. Aj Jake Gyllenhaal si odniesol cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. "Ten film pre mňa znamená viac zo sociálneho, než umeleckého pohľadu. Veľa ľudí mi na moje prekvapenie poďakovalo za tento film. Urobil sociálny dojem a to je pre mňa podstatnejšie než jeho umelecká hodnota," povedal Gyllenhaal pri preberaní ceny. "Neviem, prečo som s vami taký spojený. Rozhodne to však nebude jedlom," poďakoval režisér Lee Britom za ich podporu. Skrotená hora bodovala i vďaka scenáru Larryho McMurtryho a Diany Ossana, ktorí prepracovali poviedku spisovateľky Annie Proulx. Gyllenhaalov herecký kolega, austrálsky herec Heat Ledger, neobstál v konkurencii Američana Philipa Seymoura Hoffmana, ktorý si odniesol cenu za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Capote. Za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe porota odmenila Reese Witherspoon za stvárnenie June Carter Cash, manželky country speváka Johnnyho Casha vo filme Walk the Line. Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Thandie Newton za film Crash, ktorý okrem toho získal i cenu za najlepší pôvodný scenár. Film Wallace a Gromit: Prekliatie králikodlaka sa stal najlepším britským filmom. Porazil tak filmy ako Pýcha a predsudok a Nepohodlný. Americký herec a režisér George Clooney šiel domov s prázdnymi rukami, keď nebodoval ani s jedným z dvoch nominovaných filmov.

Víťazi :

Best Film Brokeback Mountain

Best Film not in the English Language De battre mon coeur s'est arrêté

Best Performance by an Actor in a Leading Role Capote (2005) - Philip Seymour Hoffman

Best Performance by an Actress in a Leading Role Walk the Line (2005)- Reese Witherspoon

Best Performance by an Actor in a Supporting Role Brokeback Mountain (2005)- Jake Gyllenhaal

Best Performance by an Actress in a Supporting Role Crash (2004) - Thandie Newton

Best Screenplay - Original Crash (2004) - Paul Haggis; Robert Moresco

Best Screenplay - Adapted Brokeback Mountain (2005) - Larry McMurtry; Diana Ossana

Best Cinematography Memoirs of a Geisha (2005) - Dion Beebe

Best Costume Design Memoirs of a Geisha (2005) - Colleen Atwood

Best Sound Walk the Line (2005)- Paul Massey (I); Doug Hemphill Peter F. Kurland; Donald Sylvester

Best Editing Constant Gardener, The (2005)- Claire Simpson

Best Achievement in Special Visual Effects King Kong (2005) - Joe Letteri; Christian Rivers; Brian Van't Hul; Richard Taylor (III)

Best Short Film Antonio's Breakfast (2005) - Howard Stogdon; Amber Templemore-Finlayson; Daniel Mulloy

Best Short Animation Sztuka spadania (2004) - Jarek Sawko; Piotr Sikora; Tomek Baginski

Best Make Up/Hair Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, The (2005) - Howard Berger Gregory Nicotero; Nikki Gooley

Best Production Design Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) - Stuart Craig

Alexander Korda Award for Best British Film Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (2005)

David Lean Award for Direction Brokeback Mountain (2005) - Ang Lee

Anthony Asquith Award for Film Music

Memoirs of a Geisha (2005) - John Williams

Carl Foreman Award for the Most Promising Newcomer Pride & Prejudice (2005) - Joe Wright (IV) (director)

Rising Star Award James McAvoy

Academy Fellowship David Puttnam

WestHaberaLife

WestHaberaLife

Pavol Habera a slovenský tabloid sa nesmerne rozčúili že v horore Hostel Quentin Tarantino použil Haberovu pieseň Držím ti miesto a Habera údajne o tom ani netušil a tento fakt ho šokoval. „Som z toho znechutený a určite to tak nenechám. Budem to riešiť.“ reagoval Habera .Podľa tabloidu američania nemali na použitie piesne autorské práva a aj preto by mohol byť Habera v prípade súdneho sporu úspešný .

My Palimu držme palce, ale pesnička Držim ti miesto nie je jeho ,ale tandemu autorov Július Kinček/Daniel Hevier .Habera je iba interpret tejto piesne . Podľa našich informáci autori súhlas dali a dovoľujeme si zapochybovať, že americká produkcia by urobila niečo také, čo je, žiaľ, na Slovensku bežné. Ak by sa Pali súdiť chcel, vieme mu doporučiť veľmi dobrú právnu kanceláriu, ktorej služby občas využvala aj jeho súčasná manželka. Hodina stojí 1000 "bucks". Film je americkou produkciou, teda sa v prvom rade riadi americkým právom. Je to predovšetkým DMCA. Američania určite mali produkčnú firmu, ktorej povinnosťou bolo zabezpečiť všetky potrebné práva a súhlasy. A ešte to najpodstatnejšie. V USA je kľúčovým hráčom pri nakladani s pesničkami nie autor, ale publisher . A ak sa do toho naši umelci pustia, tak najmä Haberovi odporúčame, aby sa najprv nadýchol. Lebo ak sa do neho pustia (teda do jeho pôvodnej tvorby) teamy amerických právnikov, tak mu možno zostane to tričko ,texasky a Daniela. Tá by mu mohla požičať vlastných právnikov.

Palimu pripomíname, že len vďaka slovenskému BMG nedošlo ku škandálu vykrádania pesničky My love anglickej skupiny Westlife ním samotným v hymne pre jedenástich finalistov súťaže Slovensko hľadá SuperStar Kým vieš snívať.

Ceý článok v tabloide bol asi iba nekompetentnou reklamou pre Haberu, SuperStar a Hostel. Jediné šťastie je, že americký právnici nečítajú naše tabloidy .

Alebo čítajú ...? Potom je zle, súdruhovia.

19. 2. 2006

„Můj Milášku! Ach, můj Milašku!“

Můj Milášku!
Ach, můj Milašku, kde máš prútiky ?!“
Predseda poslaneckého klubu ANO Ľubomír Lintner zvažuje svoju kandidatúru na post generálneho riaditeľa Slovenského rozhlasu . Svoju budúcnosť totiž skôr vidí v pokračovaní profesionálnej kariéry ako v politike. "Budem o tom silne uvažovať. Posúdim, či mám všetky prútiky v rukách." povedal Lintner, ktorý v rozhlase pracoval v rokoch 1970 až 1993. Prútiky - teda podporu by potreboval na zmenu zákona o SRo v súvislosti s počtom jeho okruhov, či zmenu zákona o koncesionárskych poplatkoch. Dôležitá je aj súčinnosť vedenia rozhlasu s ministerstvom financií. V doterajších troch voľbách sa neprihlásil aj preto, že nepredpokladal konanie predčasných volieb v júni. Ako líder poslaneckého klubu ANO nechcel opustiť vládnu koalíciu. Funkcia riaditeľa rozhlasu je totiž nezlučiteľná s mandátom poslanca NR SR, či pôsobením v politickej strane. Kandidáti majú odovzdať prihlášky s projektmi do 15. marca, ich mená oficiálne zverejnia asi o sedem dní neskôr. Nasledovať bude ich verejné vypočutie, po ňom voľby riaditeľa na funkčné obdobie do roku 2011. Rozhlas je bez riaditeľa od októbra 2005, keď skončilo Rezníkove funkčné obdobie.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ženy stále zaostávajú za mužmi pri prezentácii v spravodajstve, či sa to týka samotnej práce v spravodajstve, alebo reportáží o ženách. Hovorí o tom najnovší výskum Global Media Monitoring Project , ktorý sa týkal novín, rádií a televízií v 76 krajinách. Iba 21 % tých, s ktorými sa robia rozhovory ,alebo o kom samotné správy sú, sú ženy. Od roku 1995 sa toto číslo zlepšilo /17 %/, avšak je to veľmi malý posun. Zlepšenie nastalo v samotnom spravodajstve. V roku 1995 28 percent žien pripravovalo samotné správy, v roku 2005 je to už 37 % Avšak muži si zachovávajú absolútnu dominanciu pri pokrývaní politických správ , ženám sú prenechané tzv. soft' stories ako sociálne a právne témy . Zdroj : AFP, The Financial Express Francúzska mediálna skupina Lagardere súhlasila so zaplatením 624 miliónov dolárov Vivendi. Výmenou za 34% akcií CanalSat získala 20% akcií v Canal+ France s opciou na získanie až 34 % Lagardere tak vstupuje do spoločného podniku Vivendi Universal, TF1 a M6 Canal+ France . Nová skupina bude najsilnejšou vo Francúzsku v oblasti televízneho vysielania . Celá operácia ešte podlieha súhlasu obdoby Rady pre vysielanie a retransmisiu -Conseil Superieur de l'Audiovisuel a protimonopolnému úradu. Celá transakcia by sa mala uzavrieť v treťom kvartále. Zdroj : AFP