11. 3. 2006

Al-Resalah

Al-Resalah

Princ Alwaleed ibn Talal , výkonný riaditeľ Saudi Arabia's Kingdom Holding Company, oficiálne oznámil spustenie islámskej satelitnej televízie Al-Resalah / Posolstvo, ale aj Proroctvo / Al-Resalah vysiela už od stredy. Na tlačovej konferencii Princ Alwaleed uviedol, že 24 hodinový kanál je cielený na arabských divákov, špeciálne na mladých ľudí. Chce šíriť dedičstvo islámu modernými prostriedkami. Al-Resalah bude aj skúškou pre budúci ilámsky televízny kanál v angličtine, ktorý bude určený pre západný svet. Princ Alwaleed tvrd, že televízia bude aj platformou pre dialóg o náboženských, sociálnych a ekonomických témach , ktoré ovplyvňujú každodenný život, ale jeho hlavnou prioritou bude paralyzovať nesprávne názory na islám v iných societách. Generálny manažér Al-Resalaha Tarek Alsuwaidan hovorí, že 40 % programov bude zacielených na mládež , 30 % na ženy a rodinu a 10 percent na deti.

Zdroj a kontakt :

العنوان: ص.ب. 29634 - الصفاة. 13157 الكويتهاتف:

5761000 - 965+فاكس:

5761005 - 965+بريد اليكترونى

: info@alresalah.net

كما يمكنك الاتصال بنا عبر الانترنت من خلال النموذج التالى

Šanca pre STV ?

Šanca pre STV ?
Televízia Markíza sa rozhodla zo svojich obrazoviek stiahnuť televízny seriál Medzi nami. Seriál, ktorý televízia vysielala denne v pondelok až piatok o 19:30 skončí po odvysielaní 150. časti. Prvý slovenský seriál tohto charakteru vysielala TV Markíza od 19. septembra. Pilotný film k seriálu ale odvysielala už 17. septembra. Pôvodne dostal priestor v primetimovom čase o 21:00, vysielal sa niekoľkokrát týždenne v dlhšej stopáži. Neskôr ho diváci mohli sledovať počas víkendov v podvečerných hodinách. TV Markíza nasadila seriál v čase, keď mu vo večerných hodinách tvrdo konkurovali hlavne rôzne reality show. V seriáli dostali príležitosť účinkovať nielen známi slovenskí herci - Zdena Studenková, Ivo Gogál, Maroš Kramár a iní, ale aj menej známi a začínajúci herci. Seriál dal priestor spolu osemnástim hlavným postavám. Nechýbala v ňom tvár divadelníčky z Radošinského naivného divadla Lenky Barílikovej, herca Národného divadla Juraja Rašlu, Radošinky Lívie Sabolovej a iných. Začiatok a koniec seriálu oznamovala skladba otextovaná Kamilom Peterajom v podaní Mira Žbirku a Mariky Gombitovej. Seriál sa natáčal v interiéroch račianskych ateliérov, ktoré boli špeciálne upravené pre natáčanie seriálu. Pre TV Markíza ho produkovala spoločnosť Maya v licencii britského distribútora a content-producera Fremantle. "Uvažujeme nad prípravou ďalšieho pôvodného seriálu, ktorý by TV Markíza chcela spustiť už na budúci rok," povedala vedúca PR TV Markíza Ivana Semjanová a dodala, že nový seriál bude pravdepodobne tiež vznikať v spolupráci so spoločnosťou Fremantle

Talking Oscar

Talking Oscar

Počas 78. ročníka udeľovania prestížnych cien americkej filmovej Akadémie padli v Kodak Theatre v Los Angeles i nasledujúce vyjadrenia:

"Ďakujeme všetkým členom Akadémie za to, že vybrali náš film o láske, tolerancii a pravde. Urobili ste z tohto roka ten najúžasnejší a najohromujúcejší v americkej kinematografii," povedala producentka filmu Crash Cathy Schulman.

"Keby som tak vedel, ako vám to oplatiť," uviedol najlepší režisér Ang Lee. "Super, som v kategórii s niektorými naozaj skvelými a fantastickými hercami a som tým doslova unesený," povedal najlepší herec roka Philip Seymour Hoffman.

"Dobrotivý bože. Nikdy v živote by som si nemyslela, že tu raz budem stáť. Vyrastala som totiž v Tennessee," povedala Reese Witherspoon, víťazka kategórie najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

"Musím vám povedať, že je trochu šokujúce vidieť tu toľko veľkých mien a hviezd. Oscary sú jedinou nocou v roku, keď môžete vidieť všetky obľúbené hviezdy, bez toho, aby ste museli finančne podporiť Demokratickú stranu. A aj pre hviezdy je to určite vzrušujúce, pretože mnoho z vás po prvý raz volilo naozaj víťaza," vtipne poznamenal konferencier večera komik Jon Stewart.

"Berte to ako poctu všetkým mojim filmom, pretože podľa mňa som nakrútil iba jeden dlhý film," povedal držiteľ čestného Oscara Robert Altman, ktorý počas svojej kariéry nafilmoval 37 celovečerných filmov.

"Je zábavné vyhrať cenu Akadémie. Odteraz až do konca sa to bude spájať s mojím menom. Titulky budú znieť asi takto: ´Držiteľ Oscara George Clooney, najsexi muž roka 1997, Batman, zomrel pri čudnej nehode...´," povedal na adresu svojho víťazstva George Clooney, ktorý na 78. ročníku cien Akadémie získal svoju prvú zlatú sošku v kariére.

"Aký úžasný pocit. Desivý, no úžasný. Mami, viem, že tam hore niekde si, myslím," uviedol kameraman Dion Beebe, ktorý získal Oscara za film Gejša.

"Svoje kaskadérske kúsky zvládam sama," povedala herečka Jennifer Garner potom, čo takmer spadla cestou na pódium.

"Mám pre vás smutné správy. Björk tu dnes nemôže byť. Skúšala si svoju róbu na Oscara a Dick Cheney ju zastrelil," opäť Jon Stewart na adresu minuloročných labutích šiat islandskej speváčky a streleckých úspechoch amerického viceprezidenta.

"Chcem poďakovať Akadémii za to, že som mohla počas obeda nominovaných sedieť vedľa Georgea Clooneyho," povedala Corinne Marrinan, držiteľka Oscara v kategórii krátky dokumentárny film.

"Som veľmi hrdý, že som mohol spolupracovať na filme Skrotená hora, pretože opäť sa raz ukázalo, že láska nás robí rovnými i napriek tomu, že môžeme byť veľmi rozdielni," uviedol pri ďakovnej reči argentínsky hudobný skladateľ Gustavo Santaolalla, po zisku Oscara za najlepšiu pôvodnú filmovú hudbu.

10. 3. 2006

Píše Hilda Gajdošová

Píše Hilda Gajdošová
Slovenský rozhlas (SRo) odmieta podozrenie zo strany Úradu pre verejné obstarávanie a občianskeho združenia Vec verejná, že vedenie SRo porušilo pri uzatváraní zmluvy so spoločnosťou BSP Lawyer Partners (LP) zákon nevypísaním verejnej súťaže. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku SRo, o ktorom agentúru SITA informoval mediálny zástupca SRo Jozef Bednár, "rozhlas tvrdí, že keďže v tomto prípade nešlo o nákup - obstarávanie, ale o postúpenie pohľadávky a povinnosť vypísať verejné obstarávanie podľa zákona o verejnom obstarávaní nemal". Rozhlas podľa jeho štatutárnej zástupkyne a ekonomickej riaditeľky Hildy Gajdošovej nenakupoval žiadne finančné, právne ani iné služby. "Iba sme sa, podľa Zákona o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií a podľa Obchodného zákonníka - formou obchodnej verejnej súťaže, čo je úplne iný právny inštitút ako obstarávanie podľa zákona o verejnom obstarávaní, rozhodli postúpiť našu pohľadávku týkajúcu sa nezaplatených koncesionárskych poplatkov," uviedla vo vyhlásení SRo Gajdošová. Podľa nej ide o dva odlišné postupy a SRo nenakupoval služby, ale postupoval pohľadávku. "Myslíme si, že v médiách sa zo strany spomenutých subjektov objavili predčasné a neoverené informácie, pričom s rozhlasom zo strany týchto subjektov nikto pred vyhlásením nekomunikoval."
Hilda Gajdošová
štatutárny zástupca SRo

Proti predvolebným manipuláciám v spravodajstve STV ,

Proti predvolebným manipuláciám v spravodajstve STV , za odvolanie riaditeľa R. Rybníčka !

Upozorňujeme Radu pre vysielanie a retransmisiu , ako aj Radu STV, na riziko predvolebných manipulácií spravodajstva a publicistiky STV. Obávame sa, že riaditeľ STV, R. Rybníček , dáva STV do služieb jemu blízkych politických strán. Svojou politickou preferenciou sa ani netají (pozri napr. jeho najčerstvejší rozhovor v denníku HN, 7.3.2006, ale aj iné). To, že STV pod jeho vedením nadbieha záujmom konzervatívnych a pravicových strán vidno najmä publicistike reláciách STV. Vystupuje v nich napr. redaktorka, ktorá je v priamom príbuzenstve s politikom pravicovej strany, alebo redaktor, ktorý je poradcom , či dokonca ideológom konzervatívnej strany. Ilustráciou neobjektivity sú aj komentatívne prvky v spravodajstve STV, ktoré sa priečia pravidlám korektnej žurnalistiky (aj charte spravodajstva). Naposledy sa tak STV angažovala v Novinách STV 6.3.2006, kedy spravodajskú správu vzápätí po jej odznení okomentoval sociológ, známy z minulosti neočakávanými a inými agentúrami nepotvrdzovanými prieskumami volebných preferencií. Nejde o ojedinelý prípad - STV už dlhšie dopĺňa spravodajstvo vyjadreniami vybratých expertov. Takéto „interpretované spravodajstvo“ sa vysiela v rozpore so slušnou žurnalistikou a a najmä s princípom nepredpojatosti. Je to nežiadúce o to viac, že sme v predvolebnom období. Žiadame preto Radu pre vysielanie a retransmisiu aby konala v zmysle zákona a zamedzila predvolebnému zneužívaniu spravodajstva a publicistiky STV. Žiadame aj Radu STV , ktorá je zodpovedná za súčasné vedenie STV, aby v zmysle zákona odvolala riaditeľa STV. Dôvody pozná už dávnejšie - riaditeľ nedbal o kultúrne poslanie STV a neprimerane obmedzoval pôvodnú tvorbu v prospech komercie. Vraj to malo STV priniesť zisky. Ale dnes už Rada STV vie, že premena STV na komerčnú televíziu sa riaditeľovi nepodarila. Komerčné projekty STV sú stratové, riaditeľ žiada ďalšie zvyšovanie koncesionárskych poplatkov ... a teraz STV ešte aj postraníčťuje. To je už priveľa. Ak STV platíme za to, že nerobí to, prečo bola zákonom zriadená – potom hovoríme , že takúto STV nepotrebujeme ! Koncesionár Marek ŤAPÁK , a ďalší platiaci koncesionári STV :

Karol KÁLLAY – fotograf, predseda mediálnej rady SRO v r. 1998 – 2002 ,Ľudmila FARKAŠOVSKÁ – signatárka iniciatívy : Verejnosť za verejnoprávnosť , Maťo LANDL – herec, signatár iniciatívy Zachráňme kultúru Marián GREKSA – hudobník, aktivista iniciatívy Zachráňme kultúru

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Myslíte si, že by sme ako medzinárodné letisko vedeli konkurovať ? Viedenské letisko je medzinárodné a bude, či sa nám to páči alebo nie. Bratislavské letisko predsa nemôže konkurovať Viedni ." Minister financií Ivan Mikloš

"Súčasná situácia v zdravotníctve je dielom politických intríg strán Smer-Sociálna demokracia a Slobodné fórum Motivované sú blížiacimi sa voľbami. Fico a Martináková konajú v zhode. Trasú sa od túžby po moci. Miera týchto intríg však už hraničí s hyenizmom."

Predseda vlády Mikuláša Dzurindu

"Už som na to všetko zabudol. Toto nie sú témy, ktoré by som si chcel pamätať."

Minister hospodárstva Jirko Malchárek

"Mám úplne čisté svedomie a som presvedčený, že to prepúšťanie bolo zvládnuté na vysokej profesionálne úrovni a v súlade so zákonom." Richard Rybníček

"Listy, ktoré občanom Slovenska v rámci svojej predvolebnej kampane posielal maďarský FIDESZ, nevníma ministerstvo zahraničia ako zásah do vnútorných záležitostí Slovenska. "Domnievam sa, že asi došlo skôr k omylu z maďarskej strany, že pomiešali adresy maďarských občanov s občanmi susedných krajín, ktorí prípadne boli v kontakte s niektorými politickými stranami v Maďarsku. My to nevnímame ako premyslený zásah do vnútorných vecí Slovenska, ale ako omyl."

Štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí József Berényi.

"Bývalí poslanci NR SR za Alianciu nového občana sa chceli vrátiť do svojej strany za podmienky, že Pavol Rusko sa vzdá funkcie predsedu. Všetci poslanci sa boli ochotní vrátiť. Ochota však nebola na strane Pavla Ruska. Slobodné fórum nemalo tak jasne profilovaný liberálny program ako ANO. Ako liberálna strana sa profilovali slabo."

Robert Nemcsics

"Občianska konzervatívna strana mieni pokračovať aj v prípade volebného neúspechu, lebonie sme strana na jedno volebné obdobie". Peter Tatár

"Podľa prieskumov má strana nádej na zisk až 15 percent." Alexandra Novotná z prípravného výboru strany Nádej

9. 3. 2006

Píše Hilda Gajdošová

Píše Hilda Gajdošová
Vzhľadom na to, že sa dnes v médiách prezentovali nepresné informácie v nadväznosti na včerajšie rokovanie Rozhlasovej rady týkajúce sa riešenia nedoplatkov z koncesionárskych poplatkov a vzťahu Slovenského rozhlasu so spoločnosťou BSP Lawyer Partners a.s., uskutočnilo sa dnes stretnutie vedenia SRo, predsedníctva Rozhlasovej rady a predsedu predstavenstva spoločnosti BSP Lawyer Partners, a.s. za účelom informovania o realizácii a prezentácii celého procesu riešenia nedoplatkov. Na včerajšom zasadaní Rozhlasová rada uznesením rozhodla a na dnešnom stretnutí zúčastnení potvrdili, že sa predmetnou problematikou bude Rozhlasová rada zaoberať aj za účasti BSP Lawyer Partners, a.s. na najbližšom zasadaní. Z tohto zasadania by malo vzísť jednoznačné stanovisko k tejto problematike.
Hilda Gajdošová
štatutárny zástupca SRo

Konečne právni experti !

Konečne právni experti !
Slovenská národná strana vyzýva tých, čo dlhujú Slovenskému rozhlasu koncesionárske poplatky, aby zaplatili len koncesionárske poplatky a neplatili žiadne ďalšie pokuty. Ako na dnešnej tlačovej besede povedala podpredsedníčka SNS Anna Belousovová, SNS je presvedčená, že zmluva medzi SRo a spoločnosťou BSP Lawyer Partners je neplatná a súd ju vyhlási za neplatnú. "Koľko kto nezaplatil koncesionárskych poplatkov, toľko treba zaplatiť, ale žiadnych 5 000 korún navyše, žiadne poplatky, ktoré si vymáhačská firma žiada, ale nevie ich riadne zdokladovať, v zmysle zákona platiť netreba," uviedla Belousovová. Belousovová verí, že nový predseda Rozhlasovej rady Vladimír Talian prispeje k upokojeniu situácie. Rozhlasovej rade, Dozornej komisii SRo, ekonomickej riaditeľke SRo Hilde Gajdošovej, Generálnej prokuratúre SR, Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ) a spoločnosti BSP LP SNS poslala materiál. Vypracovala ho strana so svojimi právnymi expertmi a hovorí sa v ňom o dôvodoch, prečo SNS považuje zmluvu medzi SRo a BSP LP za neplatnú. Belousovová tvrdí, že zmluvu síce nevideli, ale nie je platná, pretože koncesionársky poplatok sa ako verejný poplatok nemôže postupovať. V materiáli upozorňujú NKÚ, aby preskúmal nakladanie s majetkom SRo, najmä jeho pohľadávkami.

System Down

System Down

Slovenská televízia si za posledné obobie dovolila luxus programových omylov, ktoré sa podobá chaosu pred zhasnutím. Zaujímavé je denné nasadzovanie premiérových filmov a ich počty, ktoré si nedovolí ani PRO 7 . denný popoludňajší slot je asi najdrahším experimentom s navyšovaním denného podielu v histórii slovenských televízií a o prepadáky z vlastnej, "pajcnutej", či licencovanej stajne niet núdza- Blesk, Ruku na to!, Niečo za niečo, Activity show ,Kto je zradca?, Stroskotanec, Pre a proti. čo sa bude vysielať / okrem akvizičných titlov ú na jeseň ? A nehovorím o roku 2007, to aj filmová library STV bude prázdna. Tí, ktorí prídu v roku 2007 toho budú mať plné zuby hneď na začiatku, nebude to ani príjemné, ba ani úsmevné. A nebude to strašná sranda a ani nepôjde o to si do niečoho kopnúť alebo sa mediálne zviditeľniť. Pôjde o život. Slovenskej televízie. Možno však bude stačiť dokončiť vnútorné procesy informatizácie a ekonomických softvérov abude vymaľované.

8. 3. 2006

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Na návrhy na dohodu o novácii, ktorú spoločnosť BSP Lawyer Partners (LP) poslala v polovici februára približne 70 tisícom dlžníkom na koncesiách za Slovenský rozhlas (SRo) doteraz zareagovalo približne 10-tisíc dlžníkov, z toho však 5 000 korún v zmysle dohody o novácii zaplatilo len približne 1 500. Štatutárna zástupkyňa a ekonomická riaditeľka SRo Hilda Gajdošová dnes podrobne Rozhlasovú radu informovala o postupe pri vymáhaní dlžných koncesií a o zmluve SRo s BSP LP. Ako pre médiá ďalej uviedla, spomínaných 70-tisíc dlžníkov nereagovalo na prvú výzvu. Preto ich v druhej výzve opäť žiadali o zaplatenie dlžných koncesií. Navyše im ponúkli mimosúdne vyrovnanie formou dohody o novácii, ktorá znížila vysoké poplatky z omeškania - tak ako ich definuje zákon, na 5 000 korún. Táto suma podľa Gajdošovej "znamená čiastočnú náhradu nákladov SRo aj spoločnosti BSP LP, ktoré súviseli s vymáhaním nedoplatkov". Gajdošová pripomenula, že SRo poslal minulý rok v októbri 253-tisíc výziev na zaplatenie dlhov za koncesionárske poplatky za SRo. Z toho 130-tisíc dlžníkov zaplatilo v stanovenom čase svoje dlhy, teda len dlžné koncesie bez poplatkov z omeškania. To znamená, že svoje dlhy majú úplne vysporiadané bez akýchkoľvek nárokov SRo na poplatky z omeškania, poznamenala Gajdošová. Na prvú výzvu vôbec nereagovalo spomínaných približne 70-tisíc subjektov a boli preto oslovené v druhej výzve. Rozhlas sa na spoločnom rokovaní so spoločnosťou BSP LP dohodol, že namiesto neúmerne vysokých poplatkov z omeškania bude od nich žiadať zaplatenie dlžných koncesií a mimosúdne vyrovnanie vo výške 5 000 korún, čo im navrhol v zmluve o novácii. Gajdošová upozornila, že ten, kto dostal druhú výzvu a ponuku na dohodu o novácii si musí uvedomiť, že nezaplatil v prvej výzve. Ak na dohodu o novácii nepristúpi, hrozí mu súd, súdne a advokátske poplatky, ktoré budú ďaleko vyššie ako navrhnuté mimosúdne vyrovnanie 5 000 korún a na ktoré sa generálny pardon nevzťahuje, dodala ekonomická riaditeľka SRo. Na dnešnom rokovaní Rozhlasovej rady Gajdošová okrem iného uviedla, že dohoda medzi SRo a BSP LP o novácii zatiaľ nie je zmluvne podchytená a na dodatku, ktorý o nej bude hovoriť, sa ešte pracuje. Ako konštatovala pre médiá Gajdošová, dohoda bola rýchle riešenie, rovnako ako rýchle riešenie bol aj tzv. generálny pardon. "Pripravujeme dodatok, ktorý bude obsahovať všetky riešenia - aj riešenie toho, že do vymáhania dlhov na koncesiách vstúpila nová legislatívna norma, aj naloženie s financiami získanými dohodou o novácii, ktoré sa rozdelia medzi SRo a BSP LP," uviedla. Podrobnosti o rozdelení takto získaných peňazí však budú jasné až po tom, keď sa skončí termín na pristúpenie k dohode o novácii, teda 13. marca. Zmluva SRo s BSP LP bola uzavretá na dobu neurčitú, aj to sa v pripravovanom dodatku pravdepodobne môže zmeniť na dobu určitú. Gajdošová zároveň nereagovala na výzvy niektorých členov Rozhlasovej rady na to, aby SRo odstúpil od zmluvy s BSP LP. Podľa viacerých členov rady totiž súčasný postup vo vymáhaní dlžných koncesií škodí dobrému menu SRo. Spoločnosť BSP LP doteraz vybrala približne 30 miliónov korún a nad rámec zmluvne dohodnutého splátkového kalendára už SRo z vybratej sumy poskytla 20 miliónov korún. Rozhlasová rada vzala na vedomie informáciu o súčasnom stave výberu koncesionárskych poplatkov. Zároveň Gajdošovú požiadala, aby rade predložila návrh na použitie finančných prostriedkov získaných z uzavretých dohôd o novácii, návrh dodatku k rámcovej zmluve medzi SRo a BSP Lawyer Partners a právneho a ekonomického výkladu dôsledkov prípadného odstúpenia od rámcovej zmluvy s BSP Lawyer Partners. Rada by ich mala prerokovať na svojom zasadnutí 22. marca, na ktorom by sa na jej žiadosť mal zúčastniť aj zástupca spoločnosti BSP Lawyer Partners. Na najbližšom zasadnutí Rozhlasovej rady by sa tiež mal prerokovať rozpočet SRo na tento rok.

Hospodársky výsledok Tlačovej agentúry (TA) SR - Slovakia v druhom polroku 2005 je stratový vo výške 4 413 000 korún. Pred poslancami parlamentného mediálneho výboru to dnes uviedol generálny riaditeľ agentúry Peter Nedavaška. Ako skonštatoval, v plnej výške pozostáva zo zaúčtovaných odpisov. Celkové príjmy TASR boli podľa Správy o činnosti a hospodárení TASR v druhom polroku 2005 v upravenom rozpočte plánované vo výške 58 172 000 korún. V skutočnosti dosiahli výšku 52 533 000 korún, čo znamená plnenie polročného rozpočtu vo výške 90,3 percenta. Transfery zo štátneho rozpočtu za druhý polrok 2005 dosiahli po rozpočtových opatreniach sumu 22 903 000 korún. Výdavky boli rozpočtované vo výške 58 672 000 korún, ich čerpanie dosiahlo sumu 51 472 000 korún. Predstavuje to 87,7-percentné plnenie plánu a úsporu vo výške 7 200 000 korún. "Príjmy TASR v druhom polroku minulého roka boli teda o 1 061 000 korún vyššie ako výdavky," skonštatoval Nedavaška. Výšku plánu celkových výnosov v druhom polroku 2005 splnila TASR na 83,2 percenta. Do splnenia polročného plánu tak chýba suma 10 579 000 korún. "Keďže príspevok na prevádzku bol čerpaný vo výške 102,1 percenta, tento výpadok je v plnej miere spôsobený nenaplnením vlastných výnosov z predaja spravodajského servisu, ako aj príjmov z prenájmov," poukázal Nedavaška. Plán nákladovej časti rozpočtu bol čerpaný na 90,2 percenta. Ako sa uvádza v správe, ktorú Nedavaška predložil, z medziročného porovnania údajov vyplýva, že celkové výnosy klesli o jedno percento a finančne o 503 000 korún. Vlastné tržby oproti predchádzajúcemu roku klesli o 3 406 000 korún. K zlepšeniu finančnej situácie TASR podľa Nedavašku prispelo zvýšenie výnosov z vyššieho čerpania príspevku na prevádzku, a to v porovnaní s druhým polrokom 2004 o 14,5 percenta a finančne o 2 903 000 korún. Ako dodal, TASR napriek stratovému hospodárskemu výsledku vykázanému v rozpočte výnosov a nákladov hospodárila bez debetu a nevykázala dlhy voči štátu .

Perspektívu Slovenského rozhlasu (SRo) ovplyvní to, či Rozhlasová rada (RR) zvolí alebo nezvolí generálneho riaditeľa. Pre médiá to uviedol nový predseda RR Vladimír Talian. Pripomenul, že štvrtá voľba šéfa SRo by mala byť už v polovici apríla. Nový šéf RR pripomenul, že ak rada zvolí generálneho riaditeľa, tak bude spolupracovať s manažmentom, na zvolení ktorého sa, na rozdiel od predchádzajúceho, podieľala. "Predpokladám, že týmto spôsobom sa podarí preklenúť kríza, v ktorej rozhlas v tejto chvíli naozaj je." Talian tak reagoval na súčasnú situáciu rozhlasu, ktorý má na tento rok plánovanú stratu 203 mil. korún. Zároveň sa však obáva, že ak by riaditeľ SRo nebol zvolený ani v štvrtej voľbe, bude pokračovať zadlžovanie SRo. Ako povedal, "od súčasného manažmentu sa nedajú očakávať žiadne zásadné zmeny, ich legitimita je oslabená tým, že nevzišli z volieb."

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

Airplay 9.týždeň

27.02.-05.03.2006

1.Madonna - Sorry 2.Mattafix - Big City Life 3.Meky Revival - Balada o poľných vtákov 4.Predná, Zdenka - Vietor 5.Sinclair, Bob & Pine, Gary - Love Generation 6.Sugababes - Ugly 7.Coldplay - Talk 8.Williams, Robbie - Advertising Space 9.Chinaski - Tabáček 10. Juanes - Volverte A Ver 11.Gladiator - Bonboniera 13. Peha - Deň medzi nedeľou a pondelkom 14.Superstar 2 - So mnou môžeš rátať 18. Rollins, dara - Party DJ 25. Nocadeň - Nestrieľajte do labutí 28. No Name - Čím to je 31. I.M.T. Smile - Lietajúca 34. Žbirka, Miroslav - Láskoliek 35.Smatanová, Zuzana - Pocestný 36.Stereo - Po písmenku 39. Peha - Spomaľ 41. Kelecsenyi, Martin - Musím už ísť 45. U.K.N.D. - Morusova 49. Dubasová, Beáta - Kým pri nás láska spáva 52. Tweens - Útek za inou 55. Black P - Ting Ting 58. Müller, Richard - Ticho a tma 64.Nocadeň - Jackie Chan 65.Čistychov - Vaša 67.Bystrík - Či to nie je sen 68.Predná, Zdenka - Len ty smieš 72.Polemic - Mládenci 74.Hex - Život 80.Opatovský, Robo - Amsterdam 82.Smatanová, Zuzana - Svet mi stúpil na nohu 89.Desmod - V dolinách 90.Koščová, Katka - Koľko ešte krát 91. Para - Veci čo si pamätám

Vyzva Syndikátu novinárov

Vyzva Syndikátu novinárov
Výbor Regionálnej organizácie (RO) Slovenského syndikátu novinárov (SSN) v Žiline vyzýva vydavateľov a majiteľov periodík, televízne, či rozhlasové stanice, aby nepodľahli tlaku straníckych kandidátov a politických strán v nekompromisnom predvolebnom boji. Žilinský Výbor RO SSN sformuloval písomnú výzvu, s ktorou sa obracia na novinárov a zamestnávateľov a vyzýva ich na dodržiavanie etických zásad v predvolebnom období. Predstavenstvo SSN sa k výzve žilinského Výboru RO SSN pripojilo a uznieslo sa, že SSN sa v plnej miere zastane svojich členov a poskytne im primeranú ochranu, ak by v súvislosti s plnením výzvy došlo ku konfliktu novinára so zamestnávateľom. Výbor RO SSN v Žiline očakáva, že po vážnych zmenách na slovenskej politickej scéne bude predvolebný boj nemilosrdný. Jednotliví kandidáti budú chcieť, podobne ako v minulosti, využiť elektronické a printové médiá vo svoj prospech, upozorňuje Výbor RO SSN. Vyzýva všetkých zamestnávateľov, ktorí pôsobia na mediálnom trhu, aby sa neuchyľovali k skrytej politickej reklame a nečestným praktikám. Zároveň ich žiada, aby na svojich zamestnancov, predovšetkým novinárov a ďalších tvorivých pracovníkov, nevyvíjali ekonomický a politický tlak. V opačnom prípade sa názor verejnosti na novinárov ešte viac naštrbí a spochybnia sa základné etické princípy v novinárskom remesle, pripomína Výbor RO SSN a dodáva, že jeho výzvu na adresu novinárov a ich zamestnávateľov si vynútili zlé skúsenosti z predošlých predvolebných kampaní.

BREAKING NEWS

BREAKING NEWS Predseda Rozhlasovej rady - Ing. Vladimír Talian

I. Podpredseda Rozhlasovej rady- Mgr. Peter Varga
II. Podpredseda Rozhlasovej rady - PhDr. Ľubomír Zeman

Nič moc

Nič moc
Kandidačná listina Kresťanskodemokratického hnutia:
140.zo 150. Michal Dyttert
MICHAL DYTTERT, hovorca zastupujúceho predsedu NR SR.Od februára je Michal Dyttert spolupracovník nezávislého monitoringu Slovak Press Watch Gabriela Šípoša . Hlavným partnerom SPW je spoločnosť TIPOS, ktorej vlastníkom je štát cez správu ministerstva financií.

Výbor zasadá

Zasadá výbor

Dnes sa na 77. schôdzi stretne Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá. Rozhodne aj o tom, ktorí z kandidátov do Rady STV postúpia do ďalšieho kola zlosovania o vecné ceny.

Z programu vyberáme :

Návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohovorom na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva – UNESCO

Správa o činnosti a hospodárení Ministerstva kultúry SR za 2. polrok 2005

Správa o stave a úrovni výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach v SR v šk. r. 2004/2005

Správa o činnosti Rozhlasovej rady za 2. polrok 2005

Správa o činnosti Slovenského rozhlasu za 2. polrok 2005

Správa o činnosti Tlačovej agentúry SR – Slovakia za 2. polrok 2005

Návrh na voľbu členov Rady STV

SRO,s.r.o. 23

SRO,s.r.o. 23
Rozhlasová rada dnes volí svoje vedenie. Voľby predsedu a dvoch podpredsedov Rozhlasovej rady sa konajú každé dva roky a vedenie rady môže byť zvolené aj opakovane. Členovia Rozhlasovej rady v tajnom hlasovaní rozhodnú, či vo funkcii potvrdia alebo vymenia súčasného predsedu Michala Dzurjanina, 1. podpredsedu rady Petra Vargu a 2. podpredsedu Jozefa Ševeca. Návrhy na kandidátov na tieto posty sa podľa Miklošíka predložia pred stredajšou voľbou. Pätnásťčlenná rada bude vedenie voliť s trojicou nových členov - Ľubomírom Zemanom, Alexandrom Koreňom a Františkom Balunom. Rada by sa okrem volieb vedenia mala zaoberať aj návrhom rozpočtu SRo na tento rok a ďalšími materiálmi, ktoré predložia štatutári SRo Hilda Gajdošová a Vladimír Puchala. Podľa Štatútu Rozhlasovej rady predsedu a podpredsedov na návrh člena rady zvolí rada zo svojich členov tajným hlasovaním nadpolovičnou väčšinou všetkých členov rady. Ak bolo na funkciu predsedu rady navrhnutých viac kandidátov a ani jeden z nich nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov, teda minimálne osem, voľba sa na rokovaní zopakuje. Zúčastnia sa na nej tí dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najväčší počet hlasov. Ak ani v opakovanej voľbe nebude predseda rady zvolený, vykonajú sa nové voľby. Do nových volieb možno navrhnúť aj členov, ktorí neboli zvolení v prvom kole volieb a ani v opakovanej voľbe. Podpredsedovia sa zastupujú navzájom a tiež môžu zastupovať predsedu Rozhlasovej rady. Rozhlasovú radu čaká tento mesiac začiatok v poradí štvrtej voľby generálneho riaditeľa SRo. Do konkurzu na šéfa SRo sa môžu záujemcovia hlásiť do polovice marca.

7. 3. 2006

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Spoločnosť BSP Lawyer Partners, ktorá je majiteľom pohľadávok spojených s nezaplatenými koncesionárskymi poplatkami Slovenského rozhlasu, sa rozhodla do 13. marca predĺžiť lehotu na pristúpenie k Dohode o novácii. Podľa spoločnosti len podpísanie tejto dohody a úhrada istiny dlhu a čiastky 5000 Sk bude viesť k zastaveniu súdneho vymáhania dlhu. "BSP LP sa k tomuto ústretovému kroku rozhodla na základe telefonických žiadostí zo strany koncesionárov. Aj tí, ktorí si výzvy na úhradu dlhu a návrhu Dohody o novácii vyzdvihli na pošte ku koncu zákonnej lehoty, tak budú mať dosť času na úhrady svojich záväzkov," uvádza sa v tlačovom vyhlásení BSP LP, ktoré TASR poskytla Zuzana Križanová zo spoločnosti PRime time. BSP LP tvrdí, že vyhlásenia niektorých právnych laikov, podľa ktorých stačí zaplatiť iba istinu dlhu, sú po právnej stránke mylné. Spoločnosť sa domnieva, že jej nárok na úhradu súdnych nákladov nie je novelou Zákona o koncesionárskych poplatkoch, takzvaným generálnym pardonom, nijako dotknutý. Dlžníci, ktorí zaplatia iba istinu dlhu, musia stále počítať so súdnym procesom o náklady konania. Tým, že zaplatili, však priznali, že dlžili, takže je možné ľahko odhadnúť, ako tento proces dopadne, tvrdí spoločnosť BSP LP. Novela zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorá dlžníkom odpustí vysoké sankcie, vstúpila do platnosti 21. februára. Dlžníci koncesionárskych poplatkov majú odvtedy 60 dní na to, aby mohli svoje nedoplatky Slovenskej televízii a Slovenskému rozhlasu zaplatiť bez vysokých sankcií. Spoločnosť BSP LP od Slovenského rozhlasu v júni 2005 odkúpila 253 tisíc pohľadávok. Väčšina - 130 000 koncesionárov svoj dlh uhradila.

Róbert Kotian odchádza z postu šéfredaktora týždenníka Domino fórum. Svoju budúcnosť vidí v spolupráci so Slobodným fórom (SF). Uviedol dnes pre TASR Róbert Kotian. "V týchto dňoch sa rieši moje nové zaradenie, zmluvu však zatiaľ nemám. Ak všetko pôjde dobre, tak by som do parlamentných volieb mal mať na starosti styk s médiami, mediálne otázky a mal by som byť aj na kandidátskej listine SF," predstavil svoje ďalšie pôsobenie Kotian. Výpoveď podal 28. februára kvôli dlhodobému neriešeniu problémov v týždenníku Domino fórum, na ktoré upozorňoval už od vlaňajšieho leta. Riaditeľka vydavateľstva Silvia Prepirová sa k tomu vyjadrila: "Pán Kotian odchádza z postu šéfredaktora týždenníka Domino fórum. Nakoľko týždenník Domino fórum chceme zachovať ako apolitické a nezávislé médium. Nie je žiaduce, aby šéfredaktor úzko spolupracoval s politickou stranou, lebo to znižuje dôveryhodnosť v nezávislosť médiá." Dodala, že Domino fórum chcú priviesť k renomé, ktoré malo už pred 15-timi rokmi a tomu musí zodpovedať osobnosť šéfredaktora. Kotian nevylučuje však ani možnosť skoršieho odchodu, no v zmluve o spolupráci má dvojmesačnú výpovednú lehotu. "Majitelia odo mňa žiadajú, aby som ju dodržal," konštatoval.

Väčšinový vlastník televízie Markíza americká spoločnosť CME uvítala dnešné rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorá predĺžila vysielaciu licenciu Markízy až do roka 2019. "Predĺženie licencie pre TV Markíza spolu s naším nedávnym nadobudnutím kontroly nad touto televíziou podčiarkuje pretrvávajúci záväzok CME voči SR," vyhlásil generálny riaditeľ CME Michael Garin. "Našou prioritou aj naďalej ostáva vysielanie podľa najvyšších medzinárodných štandardov," dodal. Podľa Garina sa CME bude usilovať stavať na dobrej povesti TV Markíza. Vedenie spoločnosti je rado, že budú môcť slúžiť obyvateľom Slovenska do konca ďalšieho desaťročia. CME vo februári za nového generálneho riaditeľa televízie vymenovala Václava Miku, vymenili sa aj ďalší členovia vedenia. "Plne dôverujem pánovi Mikovi a novému manažmentu, že upevnia dlhotrvajúcu pozíciu marketlídra televízie Markíza na slovenskom mediálnom trhu," uvádza Garin. TV Markíza začala vysielať v auguste 1996. V súčasnosti ju má možnosť sledovať až 86 percent obyvateľov Slovenska. Vysiela 24 hodín denne a svojou programovou štruktúrou, v ktorej je zastúpené spravodajstvo, publicistika, filmy, seriály a zábavné programy, sa snaží zaujať a uspokojiť všetkých divákov. Podľa píplmetrového výskumu sledovanosti bol priemerný divácky podiel televízie Markíza v roku 2005 31,1 percenta. Jej licencia platí od 13. septembra 1995 do 14. septembra 2007, nová jej umožní vysielať do polovice septembra 2019. Stanovisko poskytla Romana Tomasova zo CME.

Novinárska cena 2005 Za rozmanitosť

Novinárska cena 2005 Za rozmanitosť
Článok na tému diskriminácia z hľadiska veku a pohlavia, autorom ktorého je Braňo Ondruš, bol vyhlásený za víťazný národný príspevok za Slovensko v súťaži Novinárska cena 2005 v rámci kampane Európskej únie (EÚ) s názvom Za rozmanitosť. Proti diskriminácii. V tejto každoročne organizovanej súťaži udeľujú ceny za prínos žurnalistických prác k zvyšovaniu osvety spoločnosti, spoločenskej diverzite a k odbúravaniu diskriminácie v zamestnaní. Braňa Ondruša čaká 15. marca európske finále, na ktorom nezávislá súťažná komisia EÚ zvolí víťazov spomedzi 25 národných finalistov. Slovenskú súťažnú komisiu tvorili šéfredaktorka časopisu Humanita Oľga Škorecová, vedúca regionálnej redakcie agentúry SITA Zuzana Devera, fotograf týždenníka Plus 7 dní Norbert Grosz, konzultantka pre občianskoprávne vzťahy a právne normy pre GTZ Kunduz v Afganistane Zuza Fialová, šéfredaktor časopisu Stop Ľubomír Kríž a riaditeľka odboru rodinnej a rodovej politiky rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Kusendová. Súťažná komisia vybrala víťaza z 35 súťažných príspevkov národného kola. Ročník 2005 Novinárskej ceny zahŕňal aj novinku v podobe súťažnej kategórie fotografií, do ktorej mohli fotoreportéri posielať príspevky zamerané na tematiku rozmanitosti v zamestnaní. Najlepším príspevkom zvoleným slovenskou porotou sa stala fotografia zobrazujúca invalida na jeho ceste do práce, ktorej autorom je Anna Bedynská z Poľska. Novinárska cena pokračuje aj v tomto roku. Do súťaže je možné prihlásiť články uverejnené v tlačených a on-line médiách. Po prvýkrát je súťaž otvorená aj pre príspevky s tematikou diskriminácie a diverzity publikované v medzinárodných vestníkoch a vo firemnej tlači. Okrem toho ročník 2006 prináša aj novinku v podobe osobitnej ceny pre mladých žurnalistov.

Pokuty naše každodenné alebo SuperStar nabudúce

Pokuty naše každodenné alebo SuperStar nabudúce
Rádio Twist sa premenuje na Rádio Viva. Zmenu názvu programovej služby rádia na svojom dnešnom zasadnutí potvrdila Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR), keď rozhodla o zmene licencie spoločnosti RADIO TWIST, a.s. Ako ďalej uviedol riaditeľ kancelárie RVR Andrej Holák, rada dnes vyhlásila výberové konanie na voľné frekvencie na 24. a 25. apríla. Inzeráty na aktuálne výberové konanie by mali zverejniť dva celoštátne denníky v pondelok a záujemcovia sa musia prihlásiť do konca marca, upozornil Holák. Súčasťou výberového konania budú aj voľné časti multiplexu v rámci digitálneho vysielania. RVR podľa Holáka vyhlasuje konkurz na voľné frekvencie pravidelne dvakrát ročne - na jar a na jeseň. Licenčná rada dnes tiež dala TV Markíza pokutu 100-tisíc korún za porušenie pravidiel označovania programov logom o ich vekovej prístupnosti v programe Big Brother - Súboj Late Night vysielanom 11. októbra 2005. RVR začala tri správne konania voči Slovenskej televízii pre možné porušenie zákazu vysielania reklamy počas programu, označovania programov logom, označenia vekovej prístupnosti programu a pre možné porušenie ochrany maloletých. Začala tiež správne konanie voči spoločnosti C.E.N. (TA3) pre možné porušenie objektívnosti spravodajstva a voči TV JOJ pre možné porušenie zákazu skrytej reklamy.

Zomrela Dana Reeve

Zomrela Dana Reeve

Dana Reeve s manželom

Herečka Dana Reeve, ktorá bojovala za lepšiu starostlivosť a vývoj liekov pre paralyzovaných pacientov prostredníctvom nadácie Christophera Reeva, zomrela vo veku 44 rokov. Herečka, ktorá viedla nadáciu pomenovanú po zosnulom manželovi, zomrela v pondelok na rakovinu pľúc. Informoval o tom hovorca nadácie Sean Dougherty. Medzi pozostalými sú jej syn Will a dve nevlastné deti Matthew a Alexandra. "V mene celého riaditeľstva a personálu nadácie Christophera Reeva chceme vyjadriť hlbokú ľútosť, ktorú nám Danino úmrtie spôsobilo. Jej láskavosť a odvaha, ktorú si zachovala aj v najťažších chvíľach svojho života boli pre nás zdrojom útechy a inšpirácie," povedala vo vyhlásení prezidentka nadácie Kathy Lewis. Správa o zhubnej chorobe prišla 9. augusta 2005. Manžel herec Christopher Reeve zomrel 10. októbra 2004 na následky zranení po páde z koňa. Dana Reeve neustále sprevádzala a podporovala svojho manžela počas jeho dlhotrvajúcich ťažkostí pri liečbe poškodení miechy. Bola predsedníčkou nadácie Christophera Reeva, ktorá financuje výskumy paralýzy a snaží sa o zlepšenie kvality života postihnutých ľudí. Ako herečka vystupovala v mnohých show na Broadway a taktiež bola častým hosťom v televíznych programoch, hrala v seriáloch Právo a poriadok a OZ

Sloboda zvierat protestuje proti zabitiu sliepky

Sloboda zvierat protestuje proti zabitiu sliepky
Sloboda zvierat vyjadrila nesúhlas s vysielaním denného zostrihu z Vily VyVolených zo štvrtka 2. marca, v ktorom "jeden z účastníkov reality show mimoriadne amatérsky a nehumánne zabije sekerou sliepku Džindžer." Organizácii sa okrem spôsobu, akým Erik odprevadil sliepku z tohto sveta, nepáčia ani udalosti, ktoré tomu predchádzali. "Samotnému zabitiu predchádza vývoj udalostí usmerňovaných produkčným tvorivým tímom relácie, v ktorých je zviera najskôr umiestnené vo Vile a chované ako spoločenské zviera - domáci miláčik, pričom neskôr sú obyvatelia Vily vyzvaní, aby zviera zlikvidovali a skonzumovali, v opačnom prípade im nebude poskytovaná mäsitá strava. Samotný nápad tvorivého tímu kreovať situáciu takýmto spôsobom považujeme za neetický a zámerne nabádajúci k násilnému správaniu," uvádza sa v stanovisku Slobody zvierat, ktorá zaslala Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Bratislave podnet na prešetrenie podozrenia z porušenia Zákona o veterinárnej starostlivosti. Zostrih podľa nich prezentoval neetické zaobchádzanie so zvieratami, nabádanie k nemu a jeho verejné odvysielanie ohrozilo mravný vývin detí a mládeže. "Nie je naším zámerom hodnotiť nízku umeleckú či morálnu hodnotu programu, avšak spôsob, akým bolo zviera utratené (11 úderov sekerou človekom zjavne psychicky labilným) a dôvod, prečo bolo zabité (za získanie cigarety) prekračuje nielen všetky akceptovateľné morálne hranice pre verejné vysielanie, ale podľa nášho názoru aj platnú legislatívu," zdôrazňuje Sloboda zvierat.

....and the licence goes to CME

....and the licence goes to CME
Napriek tomu, že štát má dosah na pozemné vysielacie frekvencie iba do roku2012 , podobne ako v prípade TV JOJ ,vysielaciu licenciu televízie Markízy dnes o ďalších 12 rokov predĺžila Rada pre vysielanie a retransmisiu. Súčasná licencia televízie platí od 13. septembra 1995 do 14. septembra 2007, nová jej umožní vysielať do polovice septembra 2019. Problémy s nedostatočným vplyvom slovenských spolumajiteľov na chod televízie, pre ktoré pred dvoma týždňami rada rozhodovanie o licencii prerušila, už vlastníci Markízy vyriešili. Kancelár rady Andrej Holák informoval, že v Markíze vytvorili Radu zástupcov, v ktorej má troch členov americká C.M.E. a dvoch slovenská spoločnosť Media Invest Jána Kováčika. Rada zástupcov má rozhodovať o zásadných zmenách programovej služby Markízy, programovej štruktúry a obsahu vysielania, na prijatie rozhodnutia budú potrebné štyri hlasy. Doteraz bolo jedinou spoločnou právomocou všetkých akcionárov televízie schvaľovanie programovej štruktúry. V minulosti bolo sporné aj časté pokutovanie spravodajstva Markízy za neobjektívnosť. Podľa Holáka však od zmien v Markíze rade neprišli žiadne sťažnosti na objektívnosť správ, ktorú prikazuje zákon o vysielaní. Televíziu ovládla americká spoločnosť C.M.E. na základe dohody o zvýšení svojich podielov, ktorú so slovenskými spolumajiteľmi televízie podpísali 31. októbra 2005. Kúpenie akcií stálo C.M.E. 28,7 milióna USD, väčšinu z týchto peňazí už zaplatila. Medzi akciami, ktoré spoločnosť kúpila, boli aj tie, ktoré vlastnil predseda ANO a zakladateľ Markízy Pavol Rusko. Hlasovací podiel C.M.E. v spoločnosti Markíza, ktorá je držiteľom vysielacej licencie, sa zvýšil z 34 percent na 80 percent. Pri rozhodovaní o predĺžení platnosti licencie rada podľa zákona o vysielaní posudzuje prínos televízie k rozvoju kultúry, pôvodnej tvorby a informovaniu verejnosti. Rada tiež dbá na to, aby bola zabezpečená primeraná majetková účasť slovenských osôb a ich zastúpenie v orgánoch spoločnosti. Rovnako dôležitá je prehľadnosť vlastníckych vzťahov, prínos vysielateľa k rozvoju mediálneho trhu i súlad činnosti vysielateľa s licenciou a zákonmi SR. Podľa platného zákona o vysielaní možno platnosť vysielacej licencie predĺžiť iba raz, v prípade rádií o osem rokov a televízií o 12 rokov. Televízie a rádiá, ktorým už raz licenciu predĺžili, po uplynutí tejto lehoty budú musieť súťažiť s konkurenciou. Keďže zákon platí od roku 2000, takýto prípad sa ešte nestal. Z veľkých celoplošných televízii naposledy rada predĺžila licenciu TV JOJ v decembri minulého roku, doterajšia jej vyprší o pár mesiacov skôr ako Markíze - 28. júla 2007.

Právna perla Mozambiku

Právna perla Mozambiku

Má STV vôbec šancu na súde uspieť?

- Určite má. Máme vynikajúcu obhajobu, ktorá predložila všetky argumenty, že platenie odškodného by bolo nespravodlivé.

Richard Rybníček pre HN

6. 3. 2006

Darček pre Fica ?

Darček pre Fica ? Kandidáti po Richardovi ? Revisited II

Richard VIII.-Mgr. Vladimír DARJANIN

Kandidát na riaditeľ STV od českého premiéra Paroubka.

Vladimír Darjanin se narodil v roce 1960. Vystudoval konzervatoř, poté na Akademii muzických umění v Praze vystudoval obor operní režie a hudebně dramatické pořady v televizi. Již při studiu na vysoké škole měl možnost pobývat na různých stážích, a to v maďarském Gyoru, italské Sieně, ve Vídeňské státní opeře, ale především v Berlíně u Götze Friedricha a u Harryho Kupfra v Komische Oper. Pro jeho umělecký vývoj byl důležitý pobyt v Národním divadle a v Laterně Magice u prof. Josefa Svobody. V roce 1992 vstoupil do svobodného povolání a režíroval v Čechách i na Slovensku a pracoval pro Československou a Českou televizi jako režisér a producent. Věnoval se rovněž režii operních představení a dokumentárních filmů. V roce 1994 založil společnost DaDa, která se do roku 2002, kdy byl jmenován generálním komisařem, orientovala na výrobu televizních dokumentárních pořadů a organizaci velkých kulturních projektů. Nejvýznamnějším počinem je cyklus "Deset století architektury", který byl po šest let vysílán na obrazovce České televize, a nový cyklus o obrazech "Mistrovská díla z českých sbírek", který od ledna roku 2002 vysílala Česká televize. Spolu s operním pěvcem Ivanem Kusnjerem založil roku 1998 nadační fond FATUM, který pomáhá dětem předčasně zesnulých hudebníků a má sídlo v historické budově Národního divadla. Stal se generálním manažerem výstavy "Deset století architektury", kterou organizovala společnost DaDa ve spolupráci se Správou Pražského hradu. Tento velkolepý výstavní projekt probíhal od dubna do října roku 2001 v prostorách Pražského hradu a navštívilo jej 155 226 diváků. V roce 2002 byl jmenován Vládou ČR generálním komisařem české účasti na Světové výstavě 2005 Aichi v Japonsku, na které se Česká republika prezentovala mimořádně úspěšnou expozicí pod názvem Zahrada fantazie a hudby. Vladimír Darjanin je ženatý, má tři děti. Mezi jeho záliby patří zejména opera, klasická hudba a architektura. Vladimír Darjanin není a nikdy nebyl členem žádné politické strany.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Medzinárodná hudobná televízna stanica MTV dnes oznámila, že spustí tri televízne stanice v nových členských štátoch Európskej únie Litva, Lotyšsko a Estónsko. MTV Baltics bude pozostávať z troch samostatných hudobných kanálov, z ktorých každý bude vysielať v miestnom jazyku. Nové stanice budú riadené z centrály, ktorá sa bude nachádzať v hlavnom meste Litvy, Vilniuse. Nové stanice by mali začať vysielať už tento rok. "Naše nové stanice v pobaltských štátoch ponúknu divákom vzrušujúcu kombináciu najlepšej miestnej tvorby a originálnych programov MTV," povedal Dean Posseniskie, viceprezident spoločnosti MTV Networks Europe. Cieľovou skupinou 24-hodinovej stanice MTV Baltics sú mladí vo veku od 15 do 35 rokov, čo je približne jeden milión divákov vo všetkých troch pobaltských štátoch. Spoločnosť MTV v súčasnosti prevádzkuje 121 televíznych staníc a 95 internetových stránok v 169 krajinách sveta. Odhaduje sa, že stanicu MTV sleduje približne 442 miliónov domácností po celom svete.

Lepšie správy pre JOJ

Lepšie správy pre JOJ

24-hodinový podiel na trhu

9.týždeň -27.2.2006 -5.3.2.2006

Markíza -31,8.%

Jednotka –20,7%

Dvojka -4,8%

TV JOJ -17,2 %

TA 3 -1.4 %

Konferencia CERD 2006

Konferencia CERD 2006
V dňoch 1. a 2. marca 2006 sa v Bratislavskom hoteli Devín uskutočnil už v poradí 2. ročník konferencie pod názvom CERD 2006 alebo "Central European Radiocommunication Days" - Stredoeurópske rádiokomunikačné dni. Cieľom tejto konferencie bolo zhodnotiť súčasný stav zavádzania DVB-T v krajinách Vyšegradu a zaoberať sa otázkami jeho urýchlenia. Na konferencii bol tiež predstavený digitálny rozhlasový systém DRM (Digital Radio Mondiale) pre prenos rozhlasu v pásme KV, DV a SV... Stredoeurópske rádiokomunikačné dni 2006. Programovo sa konferencia orientovala na rozvoj digitalizácie v krajinách V4. Experti z 11 európskych štátov prezentovali nielen príspevky z technickej oblasti týkajúcej sa vysielania, ale aj z oblasti prijímacej techniky, prípravy frekvenčných plánov pred konferenciou ITU a legislatívy. Na základe oznámenia Európskej komisie Rade Európskej únie, Európskemu parlamentu, Európskemu hospodárskemu a sociálnemu výboru a Výboru regiónov o urýchlení prechodu z analógového na digitálne vysielanie z mája minulého roku vyzvala Rada Európskej únie členské štáty, aby prechod z analógového na digitálne pozemské televízne a rozhlasové vysielanie v systéme DVB-T zavŕšili do konca roku 2012. V súčasnosti sa krajiny Európy, Afriky a veľkej časti Ázie pripravujú na Regionálnu rádiokomunikačnú konferenciu ITU, ktorá sa uskutoční v máji a júni tohto roku v Ženeve a ktorej výsledkom budú najmä frekvenčné plány na digitálne vysielanie. Očakáva sa, že tieto plány budú základom na rozširovanie televízneho a rozhlasového vysielania počas niekoľkých nasledujúcich desaťročí. Slovensko sa momentálne nachádza v štádiu skúšobného digitálneho televízneho vysielania v oblasti Bratislavy, Banskej Bystrice/Zvolena a Košíc. Pre model digitálneho pozemského televízneho vysielania (DVB-T) je rozdelené na 12 oblastí, pričom v každej z týchto oblastí má byť na jeden multiplex, v ktorom bude vysielať 4-5 televíznych staníc a približne 7 rozhlasových staníc, určený samostaný vysielací kanál (frekvencia). 2. Na konferencii sa okrem zástupcov Vyšegradskej štvorky zúčastnili aj zástupcovia mnohých ďalších krajín ako Veľkej Británie, Nemecka, Fínska, Nórska, Španielska, Slovinska. Išlo o zástupcov regulačných a licenčných orgánov, výrobcov vysielacej a prijímacej techniky. Za Slovenskú stranu sa zúčastnili konferencie zástupcovia Ministerstva dopravy pôšt a Telekomunikácií a Telekomunikačného úradu SR, výrobca televíznych prijímačov OVP Orava, ktorý predviedol funkčný prototyp hybridného prijímača na príjem analógovej a digitálnej televízie (DVB-T), takisto káblový operátor SATRO. Negatívne zapôsobila neúčasť zástupcov licenčného orgánu Rady pre rozhlas a televíziu a takisto zástupcu Ministerstva kultúry SR. Práve od Ministerstva kultúry sa totiž očakáva príprava veľmi dôležitého zákona (digitálny zákon) týkajúceho sa zavedenia DVB-T v podmienkach Slovenska. Už len v porovnaní s Českou republikou sa naozaj môžeme hanbiť, pretože aj keď to pre zástupcov z ČR bolo ďalej, napriek tomu pricestoval zástupca Ministerstva informatiky, Rady pre rozhlasove a televízne vysielanie a takisto ČTú a zástupcovia z oblasti výroby vysielacej techniky. Začatiu riadneho vysielania DVB-T na Slovensku bráni absencia "Digitálneho zákona" a jeho prijatie v parlamente, pretože po technickej stránke nie je žiadny problém aby sa s vysielaním začalo čo najskôr. V Českej republike tiež tento zákon chýba no napriek dobrej vôli a dohode zúčastnených strán digitálne vysielanie minulý rok začalo. Takže ak bude chuť a iniciatíva, podobného spôsobu začatia pravidelného vysielania sa môžeme dočkať na Slovensku ešte tento rok, záleží však naozaj na dobrej vôli vysielateľov a šíriteľov multiplexov. Tento rok čaká Slovensko tak ako aj iné krajiny rozdelenie frekvencií pre digitálne vysielanie DVB-T a digitálny rozhlas (systém T-DAB) o ktorom sa rozhodne na rádiokomunikačnej konferencii RRC 06, ktorá sa koná v júni tohto roku v Ženeve. Po nej by sme mali definitívne poznať kanálové pridelenie pre jednotlivé regióny Slovenska a takisto počet plánovaných multiplexov. Okrem DVB-T bola prvý deň podrobne prebraná problematika digitálneho rozhlasu DRM, pretože tento týždeň bola spustená takisto skúšobná prevádzka digitálneho rozhlasového vysielania v Bratislave v systéme DRM. Toto vysielanie zabezpečuje technicky spoločnosť Slovak Telecom, Rádiokomunikácie o.z., pričom vysielaciu technológiu zapožičala spoločnosť Transradio SenderSysteme Berlin a vysielač Tesla Hloubětín. Skúšobný vysielač DRM je umiestnený na Vajnorskej ulici v Bratislave.
Zdroj : Ing. Martin Legíň
www.dvbt.sk+ Intenziva

Kandidáti po Richardovi ? Revisited I.

Kandidáti po Richardovi ?
Revisited I.

Richard I. Miroslav Kollár- predseda Rady STV, programový riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky - nerozhodnutý, možné krízové riešenie pre prípad pojúnového výpadku ?

Richard II. Vladimír Repčík- bývalý generálny riaditeľ Televízie Markíza

Richard III. -Michal Arpáš , bývalý psychológ a športový redaktor Markízy ,bývalý vedúci Oddelenia televízie Markíza pre styk s verejnosťou TV Markíza, bývalý generálny riaditeľ Rádia Koliba, generálny riaditeľ Rádia Okey

Richard IV.- Juraj Dobiš , Výkonný riaditeľ Rádio OKEY, zo sebou by si zobral asi Jula Viršíka ako šéfredaktora hudobnej redakcie, Štefana Nižňanského ako šéfredaktora spravodajstva a Pavla Jacza ako šéfredaktora publicistiky.

Richard V.- Roman Lipták

Richard VI.- Ing. Peter Abrahám , člen Rady pre vysielanie a retransmisiu ,s funkčným obdobím do: 17.2.2011

Richard VII- Pavol Bob, bývalý programový riaditeľ STV a súčasný šéfproducent zo spoločnosti Maya

Richard VIII.- doplníme

Radi prijmeme Vaše kandidatúry na tejto stránke !

* Marek Maďarič - vypadol- ide do parlamentu na zvoliteľnom mieste

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Avid Technology včera oznámila, že jej zákaznícka divízia Pinnacle Systems predstavila novú rodinu produktov PCTV, ktoré robia zákazníkom v Európe a Ázii prezeranie televízneho obsahu na stolných počítačoch a laptopoch jednoduchším, než kedykoľvek predtým.Nové produkty zahŕňajú Pinnacle PCTV(TM) Dual DVB-T Pro PCI a PCTV Dual Sat Pro PCI, ktoré predstavujú najnovšiu inováciu v televíznych technológiách pre počítače, umožňujúc zákazníkom premeniť svoje stolné počítače na duálne televízne prijímače a digitálne videorekordéry. Pinnacle tiež ohlásil dve nové mobilné PCTV riešenia pre spomínané medzinárodné trhy - PCTV Hybrid Pro Stick a the PCTV Hybrid Pro Card, pričom obe zákazníkom umožňujú prijímať signál digitálneho vysielania DVB-T, ale aj analógového vysielania, všetko cez počítač. "V Európe a Ázii padajú paradigmy, pretože zákazníci svoje počítače na sledovanie televízie používajú čoraz viac," povedal Jeff Hastings, generálny manažér Pinnacle Systems a viceprezident Avid. "Produkty, ktoré sme dnes uviedli, sú obrovským krokom smerom k tomu, aby sa zo sledovania TV na PC stala skúsenosť virtuálne identická s tým, na čo sú ľudia zvyknutí na svojich tradičných domácich TV prijímačoch."Ako Pinnacle PCTV Dual DVB-T Pro PCI, tak PCTV Dual Sat Pro PCI zahŕňajú možnosť duálneho ladenia, pričom umožňujú simultánne spracúvať dva signály. Pri tom dodávajú populárne funkcie, napríklad obraz v obraze, či možnosť nahrávať jeden program, zatiaľ čo zákazník pozerá iný. Tieto PCI produkty dokážu automaticky vypnúť a zapnúť nahrávanie programu. PCTV Hybrid Pro Stick (USB riešenia) aj PCTV Hybrid Pro Card (karta pre PCMCIA sloty na laptopoch) sa obe dodávajú s pasívnou rod anténou a mini diaľkovým ovládačom pre príjemné a jednoduché používanie. Nové PCTV produkty Pinnacle tiež obsahujú MediaCenter, softvér, ktorý pomáha zmeniť PC na videorekordér a umožňuje tak live zachytávanie digitálnej televízie, alebo aj jej pozeranie s časovým posunom, či v pauze. Taktiež umožňuje počúvanie rádia, alebo nahrávanie televíznych programov vo formátoch MPEG-1/-2 a DivX na harddisk, alebo aj priamo na DVD. Pinnacle MediaCenter je tiež vybavené prispôsobiteľným Zároveň spoločnosť Avid Technology, Inc. predstavila aj spustenie dvoch nových produktových línií svojej spotrebiteľskej divízie Pinnacle Systems. S novými produktmi Dazzle ® na zachytávanie videa, môžu zákazníci zachytávať viedoobsah priamo z videokamier, videorekordérov, alebo televízorov a používať ho na širokej škále zariadení, vrátane DVD prehrávačov, konzolách Sony PSP, či Apple Video iPodoch. Nová Tv línia Dazzle ponúka zákazníkom jednoduchý a cenovo nenáročný spôsob, ako pozerať TV-záznam na svojich počítačoch. "Dopyt po mobilných zariadeniach, ktoré sú schopné prehrávať video, rastie a spotrebitelia hľadajú aplikácie nenáročné na používanie, ktoré dokážu spravovať, aj prenášať videoobsah na tieto prenosné zariadenia," povedal Jeff Hastings, generálny manažér Pinnacle Systems a viceprezident Avid. "Naša nová produktová línia Dazzle zákazníkom umožňuje zachytávať akýkoľvek vizuálny obsah, vrátane TV programov a preniesť ho na celú škálu zariadení – napríklad na PSP, Video iPody, či DVD. V zásade rušíme dohady o otázke potreby prenositeľnosti videoobsahu z jedného zariadenia na iné, aby zákazníci mohli pokojne presúvať svoje obľúbené videá a televízne programy na svoje mobilné zariadenia a potom tento obsah pozerať kdekoľvek – a kedykoľvek chcú".

Produkt Family Overview Produktová línia na zachytávanie videa Dazzle zahŕňa tri produkty:

DVD rekordér, Video Creator na tvorbu videí a Video Creator Platinum. Každý z nich je postavený na to, aby slúžil špecifickým potrebám zákazníkov. Úplne nová TV línia Dazzle, založená na technológii Pinnacle bežne inštalovanej do jej hardvéru a softvéru PCTV™, je kompletným riešením pre ľudí, ktorí chcú používať svoje počítače na pozeranie TV alebo ich premeniť na osobné videorekordéry (PVR), aby mohli nahrávať, ale aj editovať TV programy.

Dazzle DVD Recorder – pre jednoduchú, lacnú a rýchlu tvorbu DVD. Je to prenosné univerzálne USB zariadenie, ktoré je ľahko inštalovateľné a umožňuje prenášať videá na DVD jedným kliknutím.

Dazzle Video Creator – na rýchlu a vysokokvalitnú tvorbu DVD nosičov a ich editovanie na akomkoľvek PC. Obsahuje aj nový hardvér, ktorý podporuje počítače s nižšou výkonnosťou a Pinnacle Studio QuickStart na jednoduché pretvorenie videí na "vyleštené" filmy .

Dazzle Video Creator Platinum – Na tvorbu DVD a mobilných videí (MPEG-4). Tento produkt tiež umožňuje tvorbu vysokokvalitného videa, ktoré je kompatibilné s prenosnými zariadeniami, vrátane Apple iPod, či Sony PSP-- Dazzle TV Mobile – na využívanie v stolných počítačoch a laptopoch pri pozeraní, nahrávaní a časovej správe TV programov. Rovnako dokáže digitalizovať staré videá na formát DivX Dazzle TV PCI – na použitie v stolných počítačoch. Dá sa s ním pozerať, nahrávať a časovo spravovať akýkoľvek TV program. Rovnako dokáže digitalizovať staré videá na formát DivX. Produkt tiež používateľom umožňuje upgradovať svoju verziu systému Microsoft Windows Media Center Edition (MCE) a pridať mu viac TV funkcionality, napríklad druhý tuner, aby sa dal pozerať jeden kanál, zatiaľ čo iný sa nahráva.