22. 4. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Rakúska verejnoprávna televízia ORF chce rozšíriť počet svojich programov. Zatiaľ prevádzkuje ORF1 a ORF2 a kablovo-satelitnú TW1 ORF chce cez satelit a DVB-T odštartovať aj štvrtý tematický program, ktorý by mal prnášať koncesionrom kultúrne programy a magazíny o vede a politike. ORF je aj prevádzkovateľom napoly verejnoprávneho kanálu TW1. Začal vysielať v roku 1997 ako spoločný projekt firmy Sitour Management GmbH a ORF . Minulý rok ORF oznámila že prevezme celú televíziu TW1. TW1 vysiela 24 hodín denne program , ktorý je zložený z relácií o voľnom čase cestovaní, počasí a športe. ORF zvažuje aj samostatný kanál ORF Sport. Na vzniku tematických kanálov podľa ORF môžu participovať aj súkromní vysielatelia. Záujem , predovšetkým o TW 1 , prejavila komerčná televízia ATVplus

21. 4. 2006

14. MFF Art Film

14. MFF Art Film
Na pripravovanom 14. MFF Art Film prevezme cenu Zlatá kamera za podiel na rozvoji filmového umenia svetoznámy poľský režisér a držiteľ čestného Oscara Andrzej Wajda. Tohtoročný Art Film, ktorý sa bude konať v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach od 23. júna do 1. júla, ponúkne návštevníkom jedinečné nesúťažné sekcie. "Podarilo sa nám zostaviť mimoriadne zaujímavú sekciu kultový film," uviedol umelecký riaditeľ festivalu Peter Hledík. Na festivale premietnu celkom 12 kultových filmov 20. storočia, medzi ktorými nebudú chýbať také legendy ako Casablanca (1942), Psycho (1960) či Bonnie and Clyde (1967). Podľa Hledíka je to výber toho najlepšieho, čo v kinematografii vzniklo a súčasne sa stalo tým, čomu sa dnes hovorí kultový film. Príležitosť vidieť tieto kultové filmy na plátne považuje za jedinečnú, pretože nepredpokladá, že by sa v najbližšej budúcnosti zopakovala. Art Film chce osloviť predovšetkým mladých ľudí, pre ktorých bude pripravené aj stanové mestečko v Trenčianskych Tepliciach. "Očakávame mladých divákov nielen zo Slovenska, ale aj z blízkych krajín," povedal Hledík. Na divákov bude čakať bohatý program. Budú môcť vidieť predpremiéry filmov, víťazné filmy zo svetových festivalov, ale aj súťažné kvalitné dokumentárne a študentské filmy. Súčasťou festivalu budú tiež odborné semináre a mali by prísť aj filmové školy z Rakúska a Nemecka. Na Art Filme udelia ceny v kategóriách Hlavná cena za najlepší herecký výkon, réžiu a kameru, cenu Artefakty za najlepší krátky, dokumentárny, animovaný a experimentálny film a cenu Na ceste za najlepší študentský film. Odovzdajú tiež tradičnú cenu Hercova misia. Okrem kultových filmov 20. storočia sa návštevníci môžu tešiť aj na súčasný indonézsky film, Lesné jahody v podobe švédskeho filmu, Fínske biele noci či Steven Spielberg Special - retrospektívu filmov svetoznámeho amerického režiséra. "Mám radosť vtedy, keď sa vráti prítmie kinosál a ľudia začínajú prichádzať do kina preto, že ten film im dáva určitý rozmer, a začnú si uvedomovať, že je to tak trochu aj niečo o nich," povedal Hledík. Zároveň si praje, aby diváci našli vedľa zábavy aj tie filmy, ktoré obohacujú ich život. Prezident MFF Art Film Milan Lasica a umelecký riaditeľ festivalu Peter Hledík včera rozozvučali dva gongy na počesť slávnostného krstu nového štvorsálového Kina MAX FESTIVAL v Trenčíne. "Som nadšený, že takýto objekt existuje," uviedol Lasica. Popritom dodal, že Art Film sa bude môcť konať v dôstojnom prostredí. Súčasťou slávnostného otvorenia festivalového kina bola aj predpremiéra tromi Oscarmi ovenčeného filmu Gejša. Sály pripravené pre Art Film ponúkajú divákom najmodernejšiu projekčnú techniku s veľkými plátnami a vyše 660 miest na sedenie, pričom svetovým štandardom zodpovedá i ozvučenie.

Hardkór

Hardkór

Subject: Podnet na obsah relácie Blesk

Dobrý deň,

podávam podnet na preskúmanie obsahu relácie Blesk zo dňa 20.apríla 2006. Moderátor v rozhovore s "popradským rapperom Zverinom" opakovane žiadal od respondenta,aby opísal detaily svojho pobytu vo verejnom dome -"bordeli"-aké typy prostitútok si vyberá atď., ďalej vyžadoval detaily sexu s fanúšičkami,akou formou ponúkajú fanúšičky tohto intepreta sex atď. Konkrétne tento príspevok sa vysielal v čase 17.50, bez akéhokoľvek ohľadu na vek potenciálnych divákov pri obrazovkách. Táto relácia, ktorej väčšina príspevkov podľa nášho názoru nepatrí do verejnoprávnej televízie, pravidelne obsahuje podobné príspevky, spovede transvestitov - tanečníkov , otázky plastickej chrurgie atď, ktoré by sa nemali vysielať ani pred 22.00. Posunutím jej vysielacieho času na terajšiu úroveň však určite dochádza k porušeniu zákona na ochranu mládeže, zákona o označovaní programov, o dobrom vkuse a duševnej úrovni moderátora ani nehovoriac .

Vopred ďakujem za pozornosť

Vážený koncesionár,

Slovenská televízia nám sľúbila, že nabudúce odvysiela v tom istom čase ako ospravedlnenie pesničku Hardkór , venovanú všetkým deťom pri obrazovke.Dokonca uvažuje, že to bude nový podmaz pod Večerníček. Akurát tomu Lučeničovi sa to vraj nepáči. A ani ten slabej Hubinskej. Takže, uvidíme.

Je čas, robiť hardkór.(Buzeranti sú na zlej adrese mám taký dojem.)Zverina:Nasrať na celý konzumný svet,lebo rep je novodobý punk, punk is not dead.A prevrat nikdy nespí, takže anarchia,odpratať preč hovná z telky aj rádia.Denodenne mučený kokotom Robom Pappom, Jopom,je to ako dostať do oka ostnatým drôtom.Prečo nám to robia? Budem sa sťažovať,hanba dvojkríže a mali by ich deportovať.Mám z nich depresie, prežívam paniku,som v strese ako Leo DiCaprio na Titanicu.Dostávam klaustrofóbiu keď spieva Miko Hladký,Má salmonelu? Že púšťa také zvratky.Keď spieva Ilona Č. je koniec srandy,na také piče budem milý ako Ted Bundy.Umelci na jedno použitie ako vložky Alldays,umelý ako cicky Darinky Rolinsovej.Refrén:Jeb na to, kto chce počuť čo,rob podľa srdca to,rozdeľ na zlato, blato brácho.Lebo umenie nie je na kurvenie,a iba hardkór vie,hovnám povedať nie.Zverina:Buzeranti sú na zlej adrese mám taký dojem,lebo toto tu je hardkór, nie koncert No Name.A Vrabec stále dokazuje, že je super kár,Ivan z neho vyklonuje rep superstar.A tak sa banda kokotov už raduje,že sa peniažky sypú keď zábava graduje.Aj Emily s Dam-dubi-dubi-dam textom,by určite vyhrala Dievča za milión.Pre Gotta a Helenu len oslavné salvy,tí spievali už v dobe keď tu boli dinosaury.Iné Kafe, Gladiátor produkujú iba nervy,Tweensky uspejú jedine ak budú lesby.Metalinda, Jopo budú repery, fakt sranda,ako O.S.G. homo Lunetic, nácko Dan Landa.A nás normálnych to až potom napadlo,že to my sme kokoti a vy ste lietadlo.(Jeb na to, kto chce počuť čo,Rob podľa srdca to,rozdeľ na zlato, blato brácho.Lebo umenie nie je na kurvenie,a iba hardkór vie,hovnám povedať nie.)Refrén:Jeb na to, kto chce počuť čo,Rob podľa srdca to,rozdeľ na zlato, blato brácho.Lebo umenie nie je na kurvenie,a iba hardkór vie,hovnám povedat nie.Dohra:(Toto tu je hardkór,toto tu je hardkór ně koncert No NameRadši to nereš lebo si do huby sereš hamba ti!)

Kmotríková má nového partnera !

Kmotríková má nového partnera

V sobotu 22. apríla sa po osemdesiatich dňoch cestovania domov vráti reportér Televízie Joj Rastislav Ekkert. Lietadlo s cestovateľom na palube pristane na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika o 20:30. Na let s označením FR 2315 z Londýna do Bratislavy bude na letisku čakať aj generálny riaditeľ TV Joj Milan Kňažko a moderátor relácie Črepiny okolo sveta za osemdesiat dní Braňo Ondruš. Ak totiž Ekkert dorazí v sobotu do 13:45 pred budovu Reformného klubu v Londýne, Kňažko si bude musieť sadnúť do moderátorského kresla a odvysielať jedno vydanie hlavného večerného spravodajstva Noviny. Keďže Queen Mary 2 na palube s Ekkertom dodržiava časový plán, nič nenasvedčuje tomu, že to reportér nestihne. V TV Joj sa preto uskutočnilo žrebovanie moderátora, s ktorým bude Kňažko večerné spravodajstvo uvádzať. Ak Rasťo na poslednej ceste nezlyhá, Kňažko bude niekedy v priebehu budúceho týždňa moderovať Noviny s Adrianou Kmotríkovou. Ekkert sa na dobrodružnú cestu vydal 1. februára, kedy jeho lietadlo pristálo v Londýne. Tam sa začal odpočet osemdesiatich dní. Po krátkom zorientovaní sa odcestoval vlakom do Lille. Odtiaľ ešte v ten istý deň odišiel vlakom do francúzskej metropoly. Do 3. februára ešte uvidel aj Miláno, odkiaľ sa presunul do Turína, aby sa ešte v ten istý deň vrátil do Milána, kde sa ubytoval. Už štvrtý februárový deň mal ale namierené do Janova. Z prístavného mesta odcestoval vlakom do Savony. Do Alexandrie sa neskôr dostal z janovského prístavu osobnou loďou. Alexandriu vymenil za Hurghadu, kam odcestoval 9. februára a ostal tam niekoľko dní. Následne sa zbalil a nalodil na trajekt do Dabby v Saudskej Arábii. Na ceste z Dabby do Jeddahu využil taxík. Od 13. do 14. februára smeroval autobusom z Jeddahu do Dubaja, kde ostal štyri dni. Zo spojených arabských emirátov sa loďou dostal až do Porbandaru. Práve na toto mesto asi nebude mať veľmi dobré spomienky, pretože tam musel absolvovať výsluchy. Jeho ďalšie kroky viedli do Bombaja a odtiaľ sa lietadlom presunul do Colomba. Medzi 9. a 12. marcom sa zdržiaval v Port Kelangu a následne odcestoval do Hongkongu. Podľa plánu mal ešte navštíviť Šanghaj, kam sa vydal vlakom. Aby presne skopíroval cestu Willyho Foga z románu Julesa Verna - Cesta okolo sveta za 80 dní, musel navštíviť aj Osaku. Okrem toho sa dostal aj do Tokia kde pobudol do 25. marca. Počas týždňov cestovania sa zastavil aj na Long Beach a videl aj slávou opradené Los Angeles. Smerom k východnému pobrežiu sa dostával autom. Zastavil sa v Chichagu a napokon v New Yorku. S americkým kontinentom sa rozlúčil v Southamptone, kde sa nalodil na osobná loď, odkiaľ sa má dopraviť do Londýna.

Uznesenia Rady STV

Uznesenia Rady STV

S ú b o r uznesení zo zasadnutia Rady Slovenskej televízie v zmysle zákona č. 16/2004 Z. z. dňa 19. apríla 2006

UZNESENIE č. 19/2006 ,Rada STV na návrh Dozornej komisie STV ukladá GR STV zapracovať do Výročnej správy o činnosti STV za rok 2005 pripomienky DK podľa priloženého zoznamu:- opraviť číslovanie bodu 5 náklady a výnosy a bod HV, - časť hospodársky výsledok doplniť o návrh na jeho rozdelenie, - výročnú správu rozšíriť o predpokladaný budúci vývoj činnosti STV, - výročnú správu rozšíriť o časť, ktorá popisuje podnikanie podľa § 6 zákona o STV minimálne formou súhrnného prehľadu vybraných ukazovateľov dcérskych spoločností: vlastné imanie, HV pred zdanením, daň, výnosy spolu, náklady spolu a stručný komentár o hospodárení jednotlivých dcérskych spoločností. T : 24. 4. 2006 Z : GR STV

UZNESENIE č. 20/2006 ,Rada STV ukladá GR STV zapracovať do Výročnej správy o činnosti STV za rok 2005 pripomienky členov Rady STV podľa znenia uvedenom v prílohe k tomuto uzneseniu. T : 24. 4. 2006 Z : GR STV

Príloha k uzneseniu č. 20/2006 :- Doplniť číslovanie strán a tabuliek, - Podiel vysielania európskej a nezávislej európskej tvorby opraviť, podľa zákona č. 308/2000 Z. z. sa nevypočítava z celkového objemu vysielania!!! ,- Doplniť údaje o plnení podmienky vybavenia časti programu skrytými alebo otvorenými titulkami a tlmočením do posunkovej reči, - Časť 3. Záver – upresniť plnenie programovej služby – ide o rok 2004, ako je v správe uvedené, alebo o rok 2005?, Pokiaľ ide o programy vo verejnom záujme – hoci zákon nehovorí, že väčšinový podiel treba dosahovať na oboch okruhoch jednotlivo, v správe sa tvrdí, že STV poskytla väčšinový podiel programov vo verejnom záujme na jednotlivých okruhoch, čo podľa výkazu zaslaného MK SR nie je v prípade Jednotky pravda – upresniť! ,- Tvrdenie o napĺňaní plánov pre rok 2005 je pravdivé čiastočne, platí v prípade objemu vysielania, nie však v prípade napĺňania plánovaného programového konceptu pokiaľ ide o podiel jednotlivých programových typov – upresniť, - V tabuľke „Porovnanie celkovej plochy vysielania STV v rokoch 2000 – 2005“ doplniť stĺpec s údajom o nákladoch na šírenie signálu, - K správam o činnosti štúdií Bratislava, Banská Bystrica a Košice doplniť správu o činnosti Generálneho riaditeľstva STV ,- V časti plnenie výnosov STV za rok 2005 detailne rozviesť Ostatné výnosy aj s komentárom,- V tabuľke „Podiel programových typov vo vysielaní za rok 2005“ doplniť porovnanie s plánom podľa jednotlivých okruhov aj za STV spolu. - Pri správach o činnosti štúdií STV doplniť informáciu o producentoch STV – kto zodpovedá za ktorý programový typ.

UZNESENIE č. 21/2006 Rada STV žiada GR STV, aby jej predložil protokol o výsledku kontroly NKÚ SR a súbor opatrení, ktorých cieľom je náprava zistených nedostatkov vyplývajúcich z protokolu NKÚ SR. T : ihneď Z : GR STV

UZNESENIE č. 22/2006 Rada STV poveruje DK STV, aby poskytla Rade STV písomnú informáciu o zmluve(ách) viažucich sa k výrobe a vysielaniu Silvestrovského programu 2005 „Zábava na plný plyn“. T : májové zasadnutie Rady STV Z : GR STV

UZNESENIE č. 23/2006 Rada STV v súlade s § 8 ods. 2 zákona č. 16/2004 Z. z. o STV schvaľuje Správu o činnosti Rady STV a DK STV za rok 2005 tak, ako ju predložil predseda Rady STV a ukladá predsedovi Rady STV, aby ju v zákonnej lehote doručil do NR SR. T : 30. 4. 2006 Z : predseda Rady STV

Gazprom Media

Gazprom Media
Ruský energetický gigant Gazprom vo svojej dcérskej spoločnosti Gazprom Media , ktorá kontroluje obrovské mediálne impérium, privíta pravdepodobne ďalšiu akvizíciu- noviny Komsomolskaja Pravda. Štátom vlasttnený gigant už kontroluje noviny Izvestija /50.19 % / a programový týždenník Sem Dnei a niekoľko dalších periodík. Holding Gazprom kontroluje aj sieť televíznych staníc NTV a TNT, rádiá Echo Moskvy, NEXT a Trojka, takisto filmovú produkčnú spoločnosť NTV. Vlastní aj dve kiná Okťabr v Moskve a Kristall-Palas v St. Petersburgu.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Ti, co stojí za Z1, jsou bývalí zaměstnanci Novy, kteří neodešli se Železným na Barrandov. Je bizarní, že lidé, kteří dohnali ČR k arbitráži, dostali za odměnu od Rady digitální licenci.“ Petr Žantovský
"Môžete byť katolík a byť scientológom. Môžete byť židom a byť scientológom. Ale my sme len scientológovia."
Tom Cruise
" Na juhu Slovenska sa však veľkonočný pondelok nespája so šibačkou, ale s polievačkou. My len polievame. Šibe niektorým iným." Zastupujúci predseda parlamentu Béla Bugár
"Keďže zajačik je symbol jari, symbol nového života a symbol rozvoja, tak prepáčte - som hrdý na to, že sú to tak trošku veľkonočné sviatky aj o ministrovi zdravotníctva. I keď ja sám osobne celkom odmietam tie hlúposti, čo robil Paľo Rusko - že zajko, máme ťa radi, tu máš mrkvičku, v danej chvíli sedemnásteho si rád túto mrkvičku schrumnem." Minister zdravotníctva Rudolf Zajac
"Ja som im to fakt poskytla, tak ako je tam napísané. Vlastnila som dva byty, jeden som predala za 800 tisíc korún a obdarovala SDKÚ. Tam mám takého príbuzného, čo som im pomohla. Peniaze, ktoré som venovala strane mi nechýbali. Syna mám v Kanade, ten ma pozýva na dovolenky, zať s dcérou ma pozývajú na dovolenky. Nie som také chúďatko, že by mi to chýbalo. Berte to tak. Známy z SDKÚ mi vybavil pobyt v účelovom zariadení Úradu vlády na Štrbskom Plese. Bola som tam na týždeň aj so svatkou. Strava tam nebola, varili sme si, ale platili sme tam len 50 korún na noc. Takže zas sa mi to takto vracia všetko." Dôchodkyňa Mária Dominová darkyňa SDKÚ
"Sme sympatizantmi SDKÚ.Tí, čo sú bohatší, tí dávajú menej a tí, čo sú chudobnejší, vždy to tak bolo.Podporili sme, podporujeme a budeme podporovať túto stranu." Manželka Pavla Arnolda z Trenčína darcu SDKÚ
"Čítala som to a vyjadrím sa k tomu. Ale nebudem to komentovať teraz, nechcem si takými vyjadreniami pokaziť sviatky. Prajem príjemnú Veľkú noc všetkým, a zvlášť pánu Rybníčkovi." Jana Hubinská
"Mám senzačný sex so svojou tehotnou snúbenicou Katie Holmesovou. Ako ďalej uviedol tento hollywoodsky herec pre budúcomesačné vydanie časopisu GQ, Dôvodom nášho výborného milostného života sú veľmi dobré komunikačné schopnosti. Sex je o spojení. Skvelý sex je vedľajší produkt skvelého vzťahu, v ktorom spolu komunikujeme," vysvetlil herec. Pokiaľ medzi partnermi prestane fungovať komunikácia, naruší to aj ich sexuálny život." Tom Cruise
"Upozorňujeme na zásadné nedostatky a veci sa ignorujú.Obávam sa , že vedenie STV považuje radu STV za debilov. Akékoľvek navrhované riešenie je totiž podľa neho vedením STV odignorované. " Ladislav Straka, člen rady STV
"Kedysi som mával vážne infekcie dutín. No odkedy som vstúpil do scientológie, infekcie pominuli. Už sa ani nepamätám, kedy som naposledy mal nádchu. Bolo to už veľmi dávno." Tom Cruise

20. 4. 2006

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Parlament ani v opakovanej tajnej voľbe nezvolil členov Rady Slovenskej televízie. Uskutoční sa eštenová voľba. Ku koncu marca 2006 sa skončilo funkčné obdobie piatim členom Rady STV a parlament volí ich nástupcov. Do opakovanej voľby v stredu postúpilo desať kandidátov, žiadny z nich však v dnešnej tajnej voľbe nezískal potrebný nadpolovičný počet hlasov.

Festival de Cannes

Festival de Cannes

Do Cannes sa chystajú hviezdy z filmov Da Vinciho kód a X-Men 3. Po červenom koberci by už čoskoro mali kráčať Tom Hanks, Audrey Tautou, Hugh Jackman, Halle Berry a Ian McKellen. Medzi ďalšími hereckými osobnosťami tiež nebudú chýbať ani Bruce Willis, Cate Blanchett, Kirsten Dunst, The Rock, Willem Dafoe, Bob Hoskins a členovia poroty Samuel L. Jackson, Helena Bonham-Carter, Zhang Ziyi či Monica Bellucci. Da Vinciho kód a nový diel série X-Men sa nezúčastnia súťaže, hlavní predstavitelia z týchto snímok však zaistia neutíchajúcu pozornosť médií. O prestížne ocenenia Palme d'Or bude súperiť 19 filmov. Návštevníci nebudú ukrátení ani o posledný počin španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Volver, dlho očakávanú Marie Antoinette od Sofie Coppoly či The Cayman z dielne Nanni Moretti. Na festivale sa predstaví i britský režisér Ken Loach so snímkou The Wind That Shakes Barley a dvaja americkí filmári, Richard Kelly so sci-fi komédiou Southland Tales a Richard Linklater s Fast Food Nation. Medzi mimosúťažnými filmami sa objaví aj dráma United 93 o skutočných udalostiach na palube štvrtého lietadla, ktoré 11. septembra 2001 uniesli teroristi a havarovalo v Pennsylvánii. Ďalším je dokumentárny film o francúzskom futbalovom velikánovi Zinadinovi Zidanovi. Počas desiatich dní festivalu budú mať tisícky akreditovaných novinárov možnosť uvidieť snímky z 30 krajín a 48 svetových premiér. Filmoví producenti, distribútori i režiséri si pozrú ďalších 1 400 snímok všetkých žánrov, ktoré sa v kinách objavia v najbližších 18 mesiacoch. Tento rok bude na festivale výnimočne dobre zastúpená aj Ázia. Po prvýkrát v histórii bude predsedom poroty Číňan - Wong Kar Wai. Návštevníci festivalu v Cannes, ktorý sa koná 17. až 28. mája, sa stanú svedkami súboja 19 snímok o prestížne ocenenie Palm d'Or.

Zoznam súťažiacich filmov :

Colver, Pedro Almodóvar ,Španielsko

Red Road, Andrea Arnold ,Veľká Británia

La Raison de Plus Faible ,Lucas Belvaux ,Belgicko

Indigenes ,Rachid Bouchareb ,Alžírsko

Iklimler, Nuri Bilge Ceylan ,Turecko

Marie-Antoinette ,Sofia Coppola ,Spojené štáty

Juventud em Marcha, Pedro Costa ,Portugalsko

Pan's Labyrinth ,Guillermo del Toro ,Mexiko

Babel ,Alejandro Gonzalez Inarritu ,Mexiko

Laitakaupungin Valot ,Aki Kaurismaki ,Fínsko

Southland Tales ,Richard Kelly ,Spojené štáty

Fast Food Nation ,Richard Linklater, Spojené štáty

The Wind That Shakes the Barley, Ken Loach ,Veľká Británia

Summer Palace ,Lou Ye ,Čína

Il Caimano ,Nanni Moretti ,Taliansko

L'Amico di Famiglia ,Paolo Sorrentino ,Taliansko

Flandres ,Bruno Dumont ,Francúzsko

Selon ,Charlie Nicole Garcia ,Francúzsko

Quand J'Etais Chanteur ,Xavier Ginnaoli ,Francúzsko

Wong Kar Wai

Porota :

Predseda Wong Kar Wai- režisér

Monica BELLUCCI

Helena BONHAM CARTER

Lucrecia MARTEL - Argentínska režisérka

ZHANG Ziyi - Čínska herečka

Samuel L. JACKSON

Patrice LECONTE - Francúzsky režisér

Tim ROTH

Elia SULEIMAN - Palestínsky režisér

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britský televízny export zaznamenal v roku 2005 rast 21%. ríjmy z britských televíznych programov boli 914.100.000 €. medzi najpredávanejšie programy patrili prenosy z red carpet súťaže Baftas, programy TV Granada Chimps – The Dark Side a Wild Sex. Ďalšími boli Vraždy v Midsomere,dráma ITV Wild at Heart a The Apprentice. najväčší nárast briti zaznamenali v USA, Španielsku a Nemecku. Predaj formátov zanamenal nárast až o 60% a to v celkovej hodnote 60.800.000 €. Jedným z najúspešnejších bol Jamie’s School Dinners. Formát sa aplikoval v 70 krajinách.

Správa o činnosti Rady Slovenskej televízie

Správa o činnosti Rady Slovenskej televízie a činnosti Dozornej komisie STV v roku 2005
RADA Slovenskej televízie
Rada Slovenskej televízie je orgánom Slovenskej televízie do pôsobnosti ktorého v zmysle zákona č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii patrí: Ø dohliadať na dodržiavanie tohto zákona a plnenie úloh, ktoré Slovenskej televízii vyplývajú z osobitných predpisov, Ø voliť a odvolávať generálneho riaditeľa a určovať mu odmenu, Ø vyjadrovať sa k vymenovaniu najviac dvoch štatutárnych zástupcov generálneho riaditeľa, Ø schvaľovať Štatút Slovenskej televízie, Štatút Dozornej komisie Slovenskej televízie, Organizačný poriadok Slovenskej televízie, Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a podmienky poskytovania archívnych dokumentov, Ø schvaľovať dlhodobé plány a koncepcie rozvoja programovej služby Slovenskej televízie predkladané generálnym riaditeľom podľa § 17 ods. 3 písm. a) a b), prerokúvať a schvaľovať po oboznámení sa so stanoviskom dozornej komisie návrh rozpočtu Slovenskej televízie, účtovnej závierky, ako aj návrh na použitie rezervného fondu, Ø prerokúvať po oboznámení sa so stanoviskom dozornej komisie výročnú správu o činnosti Slovenskej televízie predloženú generálnym riaditeľom, Ø schvaľovať po oboznámení sa so stanoviskom dozornej komisie návrhy na podnikateľské zámery podľa § 6 ods. 2 a návrhy na združovanie prostriedkov podľa § 20 ods. 8, Ø schvaľovať po oboznámení sa so stanoviskom dozornej komisie návrh generálneho riaditeľa na využívanie reklamného vysielacieho času Slovenskej televízie ako celku v spolupráci s externou spoločnosťou, ako aj návrh postupu generálneho riaditeľa na výber tejto spoločnosti, Ø schvaľovať po oboznámení sa so stanoviskom dozornej komisie návrh generálneho riaditeľa na prevod vlastníctva nepotrebnej nehnuteľnosti alebo hnuteľného majetku, ktorého obstarávacia cena bola vyššia ako 500.000 Sk a zostatková hodnota vedená v účtovníctve je vyššia ako 300.000 Sk, nájom nehnuteľnej veci na čas dlhší ako jeden rok alebo na neurčitý čas a zabezpečenie záväzku zriadením záložného práva alebo zabezpečením záväzku prevodom zabezpečovacieho práva k nehnuteľnej veci, Ø poverovať dozornú komisiu kontrolou hospodárenia Slovenskej televízie alebo nakladania s jej majetkom, Ø prijímať uznesenia k zisteniam, návrhom a stanoviskám dozornej komisie, Ø prerokúvať rade adresované sťažnosti a iné podnety na činnosť Slovenskej televízie a jej orgánov vo vzťahu k tomuto zákonu, Ø rozhodovať o odvolaní proti rozhodnutiu generálneho riaditeľa podľa osobitného zákona (zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám).
PERSONÁLNE ZLOŽENIE RADY STV

Rada Slovenskej televízie má podľa zákona o Slovenskej televízii 15 členov. V roku 2005 jej členmi boli: Eva Bachletová, Mária Biľová, Bohumír Bobocký, Vladimír Černý, Štefan Fejko, Jenö Görföl, Ján Greššo, Karina Habšudová, Lucia Jurgová, József Kiss, Miroslav Kollár, Peter Malec, Marian Slovák, Alfréd Somogyi a Ladislav Straka. Funkciu predsedu Rady STV vykonával Miroslav Kollár. Prvou podpredsedníčkou Rady STV bola Lucia Jurgová a druhým podpredsedom rady bol Ladislav Straka. Na zasadnutí Rady STV 19. apríla 2005 predseda rady M. Kollár oznámil, že podal na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií oznámenie o podozrení z porušovania ústavného zákona č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov členom Rady Slovenskej televízie Mariánom Slovákom, ktorý ako člen Rady Slovenskej televízie v súlade s čl. 2, ods. 1. písm. zd) ústavného zákona č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov vykonáva funkciu verejného funkcionára a svojím konaním sa podľa predsedu Rady STV mohol dopustiť porušenia citovaného zákona. Konkrétne čl. 4 ods. 2 písm. f) citovaného zákona, ktorý o. i. hovorí, že verejný funkcionár sa musí pri výkone svojej funkcie zdržať všetkého, čo môže byť v rozpore s týmto ústavným zákonom, na tento účel nesmie používať... záznam svojho hlasu ... na reklamu. Hlas M. Slováka opakovane zaznieva v reklamných spotoch propagujúcich služby spoločnosti UPS (United Parcel Service), vysielaných v slovenských celoplošných televíziách. Naposledy bol hlas M. Slováka použitý na reklamu v novom reklamnom spote spoločnosti UPS vyrobenom v marci 2005 spoločnosťou Mayer/McCANN-ERICKSON (reklamné spoty sú zverejnené o. i. na internetovej adrese http://www.mayer.sk/ups.htm) a odvysielanom napríklad 9. apríla 2005 na TV Markíza v jednom z reklamných blokov po 22. hod. V súvislosti s voľbami do VÚC M. Kollár na zasadnutí Rady STV dňa 18. októbra 2005 informoval prítomných členov rady o odovzdaní kandidátky člena Rady STV Jána Grešša na predsedu Nitrianskeho VÚC. Vzhľadom k tomu, že zákon o STV nedovoľuje členom rady vystupovať v mene, alebo pôsobiť v prospech politickej strany, či politického hnutia, bol predseda rady povinný bezodkladne oznámiť túto skutočnosť predsedovi Národnej rady SR. M Kollár informoval predsedu NR SR P. Hrušovského o uvedenom probléme listom č. 140/05 z 24. 10. 2005, čím splnil zákonom stanovenú povinnosť.
HOSPODÁRENIE RADY STV Náklady na činnosť Rady Slovenskej televízie v roku 2005 predstavovali 3 692 324,26 Sk. Štruktúra nákladov bola nasledujúca: Elektrotechnický a elektronický materiál 72,00 Sk Spotreba ostat.materiálu a DHM do 1.000,-Sk 6 120,93 Sk Nákup kníh, novín a časopisov 39,00 Sk Opravy a udržiavanie majetku 9 820,00 Sk Cestovné (tuzemské + zahraničné) 387 792,45 Sk Náklady na pohostenie a ostatné reprezentačné 45 442,00 Sk Poštovné 1 431,00 Sk Náklady na prepravné 3 900,00 Sk Zmluvné práce režijného charakteru 37 000,00 Sk Ostatné režijné náklady 355,88 Sk Mzdové náklady a dohody o vykonaní práce 2 972 960,00 Sk Zákonné sociálne poistenie 125 966,00 Sk Náklady peňažného styku - poplatky 154,00 Sk Ostatné finančné náklady 1 271,00 Sk N á k l a d y s p o l u 3 692 324,26 Sk
PREHĽAD O ČINNOSTI RADY A PRIJATÝCH UZNESENIACH Rada Slovenskej televízie v roku 2005 zasadala celkom pätnásťkrát. Vo všetkých prípadoch išlo o riadne zasadnutie Rady STV. V jednom prípade sa jednalo o zasadnutie rady, ktorého jediným bodom programu bola „Rozprava členov Rady STV o finančnom zabezpečení a obsahu verejnej služby poskytovanej Slovenskou televíziou“. Výsledkom tohto zasadnutia bolo prijatie uznesení č. 24/2005 a 25/2005. Zasadnutie Rady STV 18. októbra 2005 sa konalo v priestoroch TŠ Banská Bystrica, v rámci ktorého sa členovia rady mohli bližšie oboznámiť so stavom a fungovaním Banskobystrického štúdia STV. Na otázky členov rady odpovedala riaditeľka tohto štúdia T. Košťanová. Ostatné zasadnutia rady sa konali v Bratislave, v budove STV. Zasadnutie rady dňa 30. augusta 2005 bolo predčasne ukončené, vzhľadom na neschválenie návrhu programu rokovania prítomnými členmi rady. Rada STV na svojich zasadnutiach v roku 2005 prijala celkom 109 uznesení. Z uvedeného počtu bolo 50 uznesení smerovaných v rámci ich plnenia na GR STV R. Rybníčka, za plnenie 14 uznesení zodpovedal predseda rady M. Kollár, za 3 uznesenia zodpovedala 1. podpredsedníčka rady L. Jurgová a plnenie 9 uznesení bolo smerovaných na predsedníčku DK STV E. Gazdovú. 3 uznesenia boli uložené plniť spoločne GR STV a predsedovi Rady STV. Za jedno uznesenie zodpovedali spoločne GR STV a 1. podpredsedníčka rady L. Jurgová a jedno uznesenie bolo so spoločnou zodpovednosťou predsedu rady M. Kollára a predsedníčky DK STV E. Gazdovej. Z hľadiska termínov plnenia uznesení bol v 54 prípadoch stanovený konkrétny termín plnenia (dátumový), v 3 prípadoch bol stanovený termín plnenia trvalý, v 2 prípadoch bolo určené plnenie priebežne, jedno uznesenie bolo s termínom ihneď. Zostávajúcich 49 uznesení bolo bez uvedenia termínu (jednalo sa o uznesenia, ktorými Rada STV v zmysle zákona o Slovenskej televízii schválila, resp. zobrala na vedomie materiály predložené GR STV, prípadne iné dôležité rozhodnutia týkajúce sa jej činnosti a vzťahu k orgánom parlamentu). Pokiaľ ide o plnenie uznesení, z prijatých 109 uznesení Rada STV konštatovala, že: - 50,5 uznesení bolo splnených; - 2,5 uznesení bolo splnených s oneskorením (č. 67/2005, 68/2005, II. časť uznesenia č. 92/2005); - 1 uznesenie sa neplní (57/2005); - 3 uznesenia sa plnia a Rada STV ich bude vyhodnocovať priebežne (č. 5/2005, 6/2005, 59/2005); - 7 uznesení vyhodnotí Rada STV v priebehu roka 2006 (č. 45/2005, 66/2005, 72/2005, 87/2005, 91/2005, 100/2005 a 101/2005). Uznesenia, ktorými Rada STV niečo konštatovala, schvaľovala, zobrala na vedomie, príp. zrušila predchádzajúce uznesenia sa nevyhodnocovali. V rámci kontroly plnenia uznesení sa Rada STV na svojich zasadnutiach v roku 2005 venovala aj hodnoteniu plnenia starších uznesení prijatých v roku 2004 a 2003. Rada STV konštatovala, že uznesenia č. 30/2003 a 39/2003, ktorými žiada GR STV, aby radu informoval o termínoch porád manažmentu STV a o zasielanie zápisníc z týchto porád, sa dlhodobo neplnia. Rovnako Rada STV konštatovala, že uznesenie č. 3/2004, ktorým odporučila GR STV, aby zahraničné programy s výnimkou českých programov boli vysielané v slovenskom jazyku, sa neplní. Uznesenia č. 59/2004 a 60/2004, ktoré Rada STV prijala v súvislosti s pozastavením odvysielania filmu „Miluj blížneho svojho“ neboli splnené v stanovenom termíne, boli splnené oneskorene. Prehľad aktivity členov Rady STV – ich účasť na zasadnutiach a navrhnuté uznesenia poskytujú tabuľky 1 a 2. Tabuľka 1 Účasť členov Rady STV na jej zasadnutiach v roku 2005 (spolu 15 zasadnutí) Meno 18. 1. 8. 2. 1. 3. 9.00 hod. 1. 3. 12.00 hod 22. 3. 19. 4. 28. 4. 24. 5. 29. 6. 12. 7. 30. 8. 14. 9. 18. 10. 29. 11. 19. 12. Neúčasť Bachletová + + + + + + + – – + + + + + – 3 x Biľová – + + + + + – + + + + + + + + 2 x Bobocký + + + + + + + + + + + + + + + 0 Černý + + + + – + + + + + – + + + + 2 x Fejko – + + + + + + + + + + + + + + 1 x Görföl – + – – + + + – + + – – – + – 8 x Greššo + + + + + + + + + + + + + – + 1 x Habšudová + + – – – + + + + + + + – – + 5 x Jurgová + + + + + + + + + + + + + + + 0 Kiss + + – – + + + + + – + + + + + 3 x Kollár + + + + – + + + + + + + + + + 1 x Malec + + + + + + + + + + + + + + + 0 Slovák + + + + + + + + + – + + + – – 3 x Somogyi + + – – + + + + + – – + + + + 4 x Straka + + + – + – – + – + + + + + – 5 x Poznámka: + zúčastnil sa – nezúčastnil sa

Tabuľka 2 Aktivita členov Rady STV na jej zasadnutiach v roku 2005 – počet navrhnutých uznesení Meno Navrhnuté uznesenia Z toho: prijaté uznesenia neprijaté uznesenia
Eva Bachletová 0 0 0 Mária Biľová 2 1 1 Bohumír Bobocký 34 20 14 Vladimír Černý 0 0 0 Štefan Fejko 4 0 4 Jenö Görföl 1 1 0 Ján Greššo 1 1 0 Karina Habšudová 5 5 0 Lucia Jurgová 7 7 0 József Kiss 3 3 0 Miroslav Kollár 66 65 1 Peter Malec 5 4 1 Marian Slovák 0 0 0 Alfréd Somogyi 1 1 0 Ladislav Straka 1 1 0
DOZORNÁ KOMISIA STV Dozorná komisia Slovenskej televízie je kolektívnym orgánom, ktorého poslaním je plnenie úloh spojených s dohľadom nad riadnym a účelným hospodárením Slovenskej televízie, nad nakladaním s majetkom Slovenskej televízie a nad využívaním finančných prostriedkov podľa zákona o Slovenskej televízii. Do pôsobnosti Dozornej komisie STV podľa § 15 zákona č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii patrí: (1) Dozorná komisia plní niektoré úlohy spojené s dohľadom nad riadnym a účelným hospodárením Slovenskej televízie, nad nakladaním s majetkom Slovenskej televízie a nad využívaním finančných prostriedkov podľa tohto zákona. (2) Do pôsobnosti dozornej komisie patrí a) predkladať rade návrh štatútu dozornej komisie, b) predkladať rade stanoviská podľa § 8 ods. 1 písm. e), g), h) a i), c) plniť úlohy, ktoré jej uloží rada podľa § 8 ods. 1 písm. j), d) predkladať rade návrhy na kontrolu hospodárenia Slovenskej televízie alebo nakladania s jej majetkom, e) oboznamovať radu s výsledkami svojej činnosti a so svojimi zisteniami, podávať rade návrhy na odstránenie zistených nedostatkov, f) zaujať stanovisko k časti o hospodárení Slovenskej televízie vo výročnej správe o činnosti Slovenskej televízie podľa § 8 ods. 1 písm. f) s osobitnou pozornosťou venovanou podnikateľskej činnosti Slovenskej televízie podľa § 6 a združovaniu prostriedkov podľa § 20 ods. 8, g) predkladať rade každoročne do 31. marca správu o svojej činnosti. (3) Členovia dozornej komisie sú pri svojej činnosti podľa odseku 2 písmena c) oprávnení nahliadať do všetkých účtovných, ekonomických, finančných a iných dokladov a právnych dokumentov súvisiacich s hospodárením Slovenskej televízie a s nakladaním s majetkom Slovenskej televízie. (4) Členovia dozornej komisie sú povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedeli pri svojej činnosti podľa odseku 3. Mlčanlivosť sa nevzťahuje na zistenia komisie podľa odseku 2 písm. c) a e).
Personálne zloženie Dozornej komisie STV Členmi Dozornej komisie Slovenskej televízie v roku 2005 boli: Ing. Miroslav Galamboš, Ing. Eva Gazdová a JUDr. Katarína Horňáková. Funkciu predsedu DK STV vykonávala E. Gazdová. Na každom rokovaní Dozornej komisie STV mali podľa vlastného uváženia právo zúčastňovať sa aj členovia Rady STV.
ČINNOSŤ Dozornej komisie STV v roku 2005 Dozorná komisia STV vykonávala v uplynulom roku svoju činnosť v súlade s plánom práce, ktorý si stanovila pre rok 2005. Členovia DK STV zaoberali o. i. návrhom rozpočtu STV na rok 2005, návrhom rozpočtu STV na rok 2006, Výročnou správou STV za rok 2004, predajom nepotrebného majetku, vypracovaním Správy o činnosti DK STV za rok 2004 a tiež správ za jednotlivé štvrťroky 2005. K návrhu rozpočtu STV na rok 2005, k výsledkom hospodárenia STV, k predaju nepotrebného majetku, k Výročnej správe STV za rok 2004, ako aj k návrhu rozpočtu STV na rok 2006 dozorná komisia vypracovala stanoviská, ktoré predložila Rade STV. Stanovisko dozornej komisie k návrhu rozpočtu STV na rok 2005 Dozorná komisia zanalyzovala doplňujúci materiál k návrhu rozpočtu č. j. 6/10000/2005-IO zo dňa 4. januára 2005, ktorý je postavený na metodike zostavenia nákladov a výnosov za rok 2004 (výsledovka), a aktív a pasív (súvaha) k 1. 1. a 31. 12. 2004, doplnený o plán cash flow a predbežný plán investícií pre rok 2005, pričom tento materiál nemení nákladové a výnosové položky popísané v pôvodnom návrhu zo dňa 25. novembra 2004. Doplňujúci materiál upresnil zdroje a odstránil rozpory v súvislosti s dlhodobým majetkom a nákladovými položkami. Vzhľadom na skutočnosť, že predložený rozpočet predpokladá využitie zdrojov z predaja majetku, DK zaujala nasledovné stanovisko k rozpočtu: 1. DK odporúča Rade STV schváliť rozpočet vo forme, ako bol predložený v materiáli zo 4. januára 2005 a zároveň 2. DK odporúča Rade STV zrušiť uznesenie Rady STV č. 75/2004 týkajúce sa pozastavenia predaja nepotrebného majetku do skončenia súdneho sporu navrhovateľa Štúdio Beta a zároveň 3. DK odporúča Rade STV uložiť generálnemu riaditeľovi STV predložiť komplexný návrh na odpredaj ním špecifikovaného nepotrebného majetku v súlade s § 5 zákona č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií tak, aby bol zabezpečený maximálny výnos z predaja a súčasne pokryté rozpočtové potreby STV roku 2005. Zdôvodnenie: Odporučenie je formulované tak, aby nenastal nesúlad medzi schválenými uzneseniami orgánov STV. DK zobrala na vedomie uznesenie príslušného súdu o odmietnutí návrhu na vydanie predbežného opatrenia o zamedzení nakladania s majetkom STV do ukončenia súdneho sporu so Štúdiom Beta a posúdila riziká spojené s činnosťou STV tak v alternatíve predaja nepotrebného majetku, ako aj jeho ponechania v majetku, pričom riziká v obidvoch alternatívach sú pre činnosť STV takmer identické. Na druhej strane existujúce opatrenia môžu spomaliť alebo zastaviť vývoj pri poskytovaní služieb verejnosti v oblasti televízneho vysielania. Stanovisko dozornej komisie k návrhu rozpočtu STV na rok 2006 Dozorná komisia analyzovala doplnený návrh rozpočtu STV na rok 2006 z pohľadu vývoja nákladov a konštatuje pokles nákladov v porovnaní s rozpočtom na rok 2005. Zníženie nákladov na materiál, šírenie signálu, spoje, ako aj udržanie úrovne osobných a mzdových nákladov je determinované racionalizačnými opatreniami. Zníženie položiek odpisov a zostatkovej ceny odpredaného majetku súvisí so zmenou rozpočtovaných príjmov za odpredaj majetku. Z pohľadu výnosov je možné konštatovať, že výnosy sú rozpočtované na úrovni 2,110 mil. Sk, pokles súvisí so znížením objemu odpredaného majetku. Výška koncesionárskych poplatkov je odvodená zo stavu roku 2005 bez vplyvu možných dopadov vyplývajúcich z legislatívnych zmien. V rozpočte nie sú zahrnuté položky z ponikateľskej činnosti, čo je v súlade so zákonom o Slovenskej televízii. DK STV odporúča na základe uvedených skutočností Rade STV prijať rozpočet STV na rok 2006, tak ako bol predložený listom GR STV č. 109/10000/2005-IO z 12. 12. 2005 a berie na vedomie návrh investícií pre rok 2006, ktorý korešponduje s rozpočtovými zdrojmi.
Stanovisko dozornej komisie k hospodáreniu STV za rok 2004 „Dozorná komisia konštatuje, že výsledkom hospodárenia STV za rok 2004 je zisk po zdanení vo výške 399.751 tisíc Sk. Súčasťou tohto hospodárskeho výsledku je príspevok vo výške 399.522 tisíc Sk poskytnutý vládou SR určený na úhradu istín záväzkov splatných k 31. decembru 2003. STV je jediným spoločníkom v šiestich dcérskych spoločnostiach, ktoré sú samostatnými právnymi subjektami a výsledky ich hospodárenia sa premietnu až v konsolidovanej účtovnej závierke STV za rok 2004.“ Stanovisko dozornej komisie k účtovnej závierke STV za rok 2004 „Dozorná komisia odporúča Rade STV účtovnú závierku v zložení súvaha, výkaz ziskov a strát a poznámky zostavenú za rok, ktorý sa skončil 31. decembra 2004 schváliť Odporúčanie DK sa opiera o správu nezávislého audítora – HZ Prievidza, ktorý vo svojej správe vydanej dňa 5. apríla 2005 konštatuje, že účtovná závierka STV vyjadruje verne finančnú situáciu STV a výsledky hospodárenia za rok 2004, v súlade so slovenským zákonom o účtovníctve a zákonom č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízií a nadväzujúcich právnych noriem, ktoré majú vplyv na výkazy. STV vedie účtovníctvo v súlade s Opatrením Ministerstva financií podľa ktorého nemôže účtovať v plnej miere o opravných položkách k majetku a rezervách, ale tieto skutočnosti manažment spoločnosti dostatočne popísal v poznámkach k účtovnej závierke.“

Stanovisko dozornej komisie k Výročnej správe STV za rok 2004. „Dozorná komisia konštatuje, že predložená Výročná správa STV za rok 2004, ktorá obsahuje kompletnú účtovnú závierku za rok 2004, stanovisko audítora k tejto účtovnej závierke a ďalšie informácie zverejnené vo výročnej správe, spĺňajú náležitosti uvedené v § 20 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov.“
Stanovisko DK k predaju nepotrebného majetku. „DK po prehodnotení materiálov predložených generálnym riaditeľom sa zaoberala problematikou nakladania s majetkom v rozsahu špecifikovanom v dokumente č. 15/10000/2005-IO zo dňa 15. 2. 2005.“ DK konštatuje, že predaj majetku je možné realizovať len v prípade, ak je v súlade so zákonom č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií vyhlásený štatutárom organizácie za trvalo nepotrebný. Z pohľadu vecného dozorná komisia nemá námietky voči navrhovanému predaju majetku v štruktúre rodinné domy, pozemky, BTP, areál Košice, kde prevažujúcim dôvodom k súhlasu je úspora neproduktívnych nákladov, pričom z pohľadu vynaložených investičných prostriedkov sa stotožňujeme výlučne s alternatívou b) – zotrvanie v navrhovanej časti, premiestnenie časti prevádzok a prestavba časti budov. Po splnení formálno-právnych náležitostí uvedených vyššie (vyhlásenie GR o nepotrebnosti) dozorná komisia odporúča Rade STV schváliť navrhované nakladanie s nepotrebným majetkom formou odpredaja v súlade so zákonom č. 176/2004 Z. z.
Stanovisko dozornej komisie k odpredaju nepotrebného majetku – rekreačných zariadení STV Dozorná komisia overila, že jediným vlastníkom rekreačných zariadení STV je Slovenská televízia, zapísaná ako majiteľ v katastri nehnuteľností. DK STV zisťovala výnosy z prevádzkovania rekreačných zariadení a náklady viažúce sa k prevádzke a konštatuje, že ide o podnikateľskú činnosť, ktorá je stratová a zákon o STV prikazuje takúto činnosť zrušiť. V kolektívnej zmluve nie je uvedená povinnosť poskytovať rekreáciu zamestnancom vo vlastnom rekreačnom zariadení. Z uvedených dôvodov dozorná komisia preto odporúča Rade STV schváliť odpredaj rekreačných zariadení a zároveň jej odporúča uložiť manažmentu STV v rámci zásad rozpočtu na čerpanie sociálneho fondu na rok 2006 položku „príspevok na rekreáciu zamestnancov“. DK STV v roku 2005 vykonala aj kontrolu nákladov: spotreba materiálu a energie, hospodárnosť, porovnávala náklady s rozpočtom. Skontrolovala plnenie plánu údržby a opráv. Overila nákladové skupiny 512 – cestovné a 513 – repre, ako aj hospodárenie STV za I. polrok 2005. Členovia DK STV vykonali kontrolu databázy koncesionárov ako aj kontrolu plnenia rozpočtu výberu poplatkov. DK STV sa v rámci svojej činnosti zaoberala aj analýzou reklamného času, k nemu viažúcich sa výnosov a skontrolovala zmluvy uzavreté STV v roku 2005 s plnením nad 500.000,- Sk. V rámci plnenia uznesenia Rady STV č. 22/2005 DK STV zistila nasledovné:
„Členovia DK preskúmali vedenie Centrálnej evidencie zmlúv STV a zistili nasledovné skutočnosti: Evidenciu vedie p. Mihinová, evidencia pracuje systémom, že zadáva doručené zmluvy do systému evidencie. Zmluvy sú delené do niekoľkých kategórií: X – investičné A – výrobné H – režijné B – bartrové Zmluvy sa zapisujú až po podpísaní oboma zmluvnými stranami, takže v evidencii sa zaregistruje zmluva až keď sa vráti od druhej strany, čo je niekedy až po dvoch mesiacoch. Z pohľadu kategórií zmlúv pri porovnaní zoznamu, ktorý bol doručený Rade STV s centrálnou evidenciou sme zistili, že rade neboli poskytnuté zmluvy bártrové (zámenné), ani časť režijných zmlúv. Rovnako upozorňujeme na to, aby sa v evidencii evidovali aj zmluvy s dcérskymi spoločnosťami STV, pretože tieto spoločnosti sú pre STV dodávateľom, resp. odberateľom práve tak, ako každá iná tretia strana. Z pohľadu časového nastali situácie, kedy za príslušný mesiac neboli zaregistrované zmluvy, nakoľko neboli obidvoma stranami podpísané a po ich registrácii sa už nedostali do zoznamu, nakoľko sa týkali minulých mesiacov. DK bolo zistené, že nebola doručená zmluva PMT na dodávku peoplemetrov, časť zmlúv, ktoré mala DK na prekontrolovanie v októbri a časť výrobných zmlúv. DK odporúča, aby generálny riaditeľ predložil Rade STV nový, kompletný zoznam obsahujúci všetky zmluvy za obdobie roka 2004 (v súlade s uznesením Rady STV).“
Prehľad uznesení prijatých DK STV v roku 2005 Zasadnutie DK STV Číslo uznesenia Obsah uznesenia 18. 1. 2005 1/2005 Návrh rozpočtu 2/2005 Pri predaji areálu MD sa snažiť o predaj nepotrebnej časti ako celku a neoddeľovať od toho lukratívne pozemky 28. 2. 2005 3/2005 Kontrola plnenia uznesení Rady STV poverujúcich DK výkonom činností v nich uvedených 4/2005 Nakladanie s navrhovaným majetkom formou odpredaja v súlade s ustanoveniami zákona č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií a zákona č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii. 16. 3. 2005 5/2005 Postup STV pri uzatváraní zmlúv s dcérskymi spoločnosťami 6/2005 Využívanie reklamného vysielacieho času ako celku v spolupráci s externou spoločnosťou v zmluve o obchodnom zastúpení Návratnosť investícií 12. 4. 2005 7/2005 Stanovisko k účtovnej závierke STV za rok 2004 8/2005 Poslanie účtovnej závierky a správy o činnosti STV za rok 2004 v elektronickej podobe predsedníčke DK 16. 5. 2005 9/2005 Pripraviť dotazy k jednotlivým zmluvám a požiadať manažment STV o vysvetlenie 13. 6. 2005 10/2005 Výsledky hospodárenia dcérskych spoločností za 1. štvrťrok 2005 11/2005 Náklady Superstar 28. 6. 2005 12/2005 Zabezpečenie vedenia účtovníctva dcérskych spoločností podľa príslušných zákonov 11. 7. 2005 13/2005 Aktuálne súdne spory nad 200.000 Sk 14/2005 Účtovanie interných výnosov Superstar 15/2005 Účtovníctvo dcérskych společnosti 16. 8. 2005 16/2005 Výroba dabingu nie priamo STV, ale prostredníctvom STV Production a Technology, s.r.o. 17/2005 Predbežné výsledky hospodárenia STV za 1. polrok 2005 18/2005 Preverenie obsahu zmluvy týkajúcej sa informačných systémov NORIS a PROVYS pri ich využívaní v dcérskych spoločnostiach 10. 10. 2005 19/2005 Hlavné knihy dcérskych spoločností 20/2005 Vlastnícky podiel odborovej organizácie pri nehnuteľnostiach – rekreačných zariadeniach Liptovský Ján, Pavčina Lehota 8. 11. 2005 21/2005 Smernice STV upravujúce postupy uzatvárania pracovných zmlúv 22/2005 Zamestnanci STV, ktorí majú mzdu na úrovni minimálnej mzdy 23/2005 Oznámenie záveru z rokovania s audítorom 24/2005 Zmluvy uzavreté od 1.5.2005 do 31.10.205 so zmluvným plnením nad 500.000 Sk 25/2005 Stav nákladových a výnosových položiek rozpočtu 26/2005 Záujem odborovej organizácie o ekonomický prenájom rekreačných zariadení 12. 12. 2005 27/2005 Stanovisko k návrhu rozpočtu STV na rok 2006 28/2005 Zmluvy nad 500 000 Sk v členení podľa dohodnutých položiek s uvedeným dohodnutej ceny plnenia 29/2005 Úplné a správne pripravenie návrhov zmlúv ešte pred podpísaním za účelom zamedzenia dodatočných ručných opráv už do podpísaných zmlúv 30/2005 Protokol NKÚ o vykonanej kontrole STV
Plnenie uznesení Rady STV v roku 2005 Zasadnutie Rady STV Číslo uznesenia Obsah uznesenia Termín 15. 12. 2004 81/2004 v zmysle § 15, ods. 2, písm. g), zák. č. 16/2004 Z. z. o STV predložiť Správu o činnosti DK STV za rok 2004 31.01.2005 82/2004 predložiť Plán činnosti DK STV na rok 2005 31.01.2005 18. 1. 2005 3/2005 Preskúmať hospodárenie šiestich dcérskych spoločností STV v roku 2004 so zvláštnym zreteľom na zmluvy, ktoré uzavrela STV s týmito spoločnosťami od doby ich vzniku z pohľadu dodržiavania zákona č. 16/2004 Z. z. o STV najmä § 6, § 8, ods. 1, písm. h) a § 20, ods. 3, 4, 5 a 6 zákona o STV 28. 2. 2005 15. 2. 2005 8. 2. 2005 11/2005 schválenie Správy o činnosti DK STV za rok 2004 a branie na vedomie Plánu činnosti DK STV na rok 2005 22/2005 kontroly vedenia Centrálnej evidenie zmlúv a plnenia povinností zo strany GR STV v súvislosti s predkladaním zmlúv nad 200 000 Rade STV v roku 2004 28.2.2005 19.4.2005 37/2005 informácia o činnosti DK STV v 1. štvrťroku 2005, s konštatovaním, že DK STV si v 1. štvrťroku plnila svoje povinnosti v súlade so zákonom č. 16/2004 Z. z. o STV a v súlade s plánom činnosti STV a predložiť Rade STV písomnú Správu o činnosti DK v 2. štvrťroku 2005 15.7.2005 24. 5. 2005 62/2005 predložiť: 1. Podrobný rozpis jednotlivých nákladových položiek v členení na prvotné a druhotné náklady týkajúcich sa relácií Slovensko hľadá Superstar, Slovensko hľadá Superstar – magazín, vrátane nákladov na nákup licencie a na propagáciu a reklamu. 2. Správu o všetkých zmluvách (vrátane marketingových), ktoré sa týkajú programu Slovensko hľadá Superstar a Slovensko hľadá Superstar – magazín 3. Správu o reklamných a obchodných výnosoch z vysielania relácií Slovensko hľadá Superstar, Slovensko hľadá Superstar – magazín s uvedením percentuálneho podielu STV a finančným vyjadrením čistého podielu STV 5.7.2005 63/2005 predložiť správu o realizácii dabingu a otvorených titulkov v roku 2004, a to v štruktúre podľa tabuľky v prílohe vrátane informácie o spôsobe výberu externých dodávateľov dabingu a porovnaním celkových nákladov a priemernej ceny 30.7.2005 12. 7. 2005 83/2005 predložiť správu o plnení zmluvy uzavretej medzi STV a K.I.D., a. s. v súvislosti s Teletextom STV 20.8.2005 84/2005 predložiť zmluvu a informáciu o jej plnení medzi STV a STV Production and Technology, s. r. o., v súvislosti so zabezpečením výroby dabingu od 1. 5. 2005 20.8.2005 14. 9. 2005 85/2005 Preskúmanie zmluvných podmienok na vysielanie programu Peniaze na ruku z pohľadu nákladov a výnosov STV a podmienok trvania zmluvy a možnosti jej vypovedania. 30.9.2005 19. 12. 2005 106/2005 predložiť plán práce DK STV na rok 2006 15.1.2006
PREROKOVANÉ DOKUMENTY v výročná správa stv za rok 2004 Rada STV podľa § 8 ods. 1 písm. f) zákona č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii prerokúva po oboznámení sa so stanoviskom dozornej komisie výročnú správu o činnosti STV predloženú generálnym riaditeľom v termíne do 15. apríla. Výročná správa o činnosti STV musí okrem povinných náležitostí obsahovať: a) prehľad a vyhodnotenie plnenia poslania STV a povinností STV ustanovených zákonom o STV a osobitným predpisom, b) vyhodnotenie vysielania programovej služby radou, c) stanovisko dozornej komisie k výsledku hospodárenia STV, d) zmeny v zložení orgánov STV, ktoré nastali v priebehu roka, e) prípadné ďalšie podstatné informácie o činnosti STV. Výročnú správu STV za rok 2004 predložil GR STV rade listom č. 38/10000/2005-IO z 15. 4. 2005. V stanovisku dozornej komisie sa konštatovalo, že predložená Výročná správa STV za rok 2004 obsahuje kompletnú účtovnú závierku za rok 2004, stanovisko audítora k účtovnej závierke a spĺňa tak náležitosti uvedené v § 20 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov. Pokiaľ ide o hospodárenie Slovenskej televízie za rok 2004, dozorná komisia konštatovala, že jeho výsledkom je zisk po zdanení vo výške 399.751 tisíc Sk. Súčasťou tohto hospodárskeho výsledku je príspevok vo výške 399.522 tisíc Sk poskytnutý vládou SR, ktorý bol určený na úhradu istín záväzkov splatných k 31. decembru 2003. DK STV vo svojom stanovisku ďalej konštatovala, že STV je jediným spoločníkom v šiestich dcérskych spoločnostiach, ktoré sú samostatnými právnymi subjektami a výsledky ich hospodárenia sa premietnu v konsolidovanej účtovnej závierke STV za rok 2004, ktorú dozorná komisia odporučila vedeniu STV vykonať. V rámci diskusie k prerokovávanej správe vystúpili so svojimi pripomienkami: B. Bobocký, Š. Fejko, P. Malec, M. Slovák a M. Kollár, ktorý navrhol na základe prednesených pripomienok členov rady a po dohode s GR STV vypustiť zo správy nasledovnú vetu: „Doposiaľ nikdy, ani počas revolučných mesiacov a prvých rokov po nežnej revolúcii sa v Slovenskej televízii tak radikálne nemenila dramaturgia oboch okruhov, ich programová štruktúra, objem živého vysielania, ekonomické, obchodné, organizačné a realizačné podmienky a napokon aj sledovanosť vysielania STV“. Po skončení diskusie Rada STV prijala uznesenie č. 50/2005, ktorým prerokovala Výročnú správu STV za rok 2004 a uložila jej predsedovi, aby ju v kompletnom znení doručil v zákonnej lehote do Národnej rady SR. v podmienky poskytovania archívnych dokumentov Na zasadnutí 8. 2. 2005 členovia Rady STV prerokovali Návrh podmienok poskytovania archívnych dokumentov STV, ktorý predložil GR STV listom č. 85/1000/2004-IO z 18. 11. 2004. Vzhľadom k množstvu prednesených pripomienok Rada STV tento návrh neschválila a svojim uznesením uložila GR STV, aby predložil taký návrh poskytovania archívnych dokumentov, ktorý bude zohľadňovať súčasnú právnu úpravu a protokol o ochrane televíznej produkcie k európskemu dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva. V zmysle uvedeného uznesenia predložil GR STV listom č. 16/10000/2005-IO z 18. 2. 2005 Rade STV nový návrh podmienok poskytovania archívnych dokumentov. Rada STV sa jeho opätovnému prerokovávaniu venovala na zasadnutí 1. 3. 2005. Nakoľko podľa viacerých členov rady materiál nebol predložený v takej podobe, ako bude vydaný Rozhodnutím GR STV, predseda rady M. Kollár navrhol požiadať listom generálneho riaditeľa STV o predloženie podmienok poskytovania archívnych dokumentov v takej formálno-právnej úprave, ako budú publikované v rámci interných predpisov. Návrh podmienok poskytovania archívnych dokumentov v požadovanej úprave predložil GR STV rade listom č. 26/10000/2005-IO z 11. 3. 2005. Rada STV tento návrh, ktorý obsahoval všetky potrebné formálno-právne náležitosti prerokovala na svojom zasadnutí 22. 3. 2005 a následne ho svojim uznesením č. 34/2005 schválila. v pravidlá pre vstup do koprodukčných projektov Rada STV uložila GR STV vypracovať pravidlá pre vstup STV do koprodukčných projektov. Uvedený materiál predložil GR STV Rade STV listom č. 98/10000/2005-IO z 30. 9. 2005. Rada STV o ňom rokovala na zasadnutí 19. decembra 2005, teda členovia rady ho mali k dispozícii vyše dvoch mesiacov a mali možnosť sa s ním dôkladne oboznámiť. K obsahu materiálu sa na zasadnutí rady 19. 12. 2005 vyjadril GR STV, ktorý informoval, že tento bol prekonzultovaný aj s producentom STV Ivanom Janovským. V materiáli sú jasne špecifikované pravidlá, za akých Slovenská televízia vstupuje do koprodukčného vzťahu, ktorého základom je vklad jednotlivých koprodukčných partnerov. Tento môže byť uskutočnený ako: - nemateriálny vklad (námet, literárny scenár, výtvarný návrh scény alebo iný druh duševného vlastníctva), - finančný vklad (finančný obnos, ktorý vložia partneri do vývoja, výroby alebo dokončenia diela), - vklad v podobe tzv. materiálneho plnenia (technické zariadenia, kostýmy, scény, dopravné služby a pod.) Pre STV sa ako najvyváženejší javí taký koprodukčný vzťah, v ktorom sa obaja partneri zúčastňujú finančným vkladom a samozrejme aj v kombinácii s ostatnými dvoma možnosťami. Čím je vklad oboch partnerov rovnocennejší, tým väčšiu zodpovednosť za kvalitu hotového diela i za jeho včasné dokončenie, teda nepredražovanie výroby, obaja partneri pociťujú. Zásadné zmeny, ktoré nastali v STV si vyžadujú aj nový pohľad na systém rozhodovania o vstupe do koprodukčných projektov celovečerných hraných a dokumentárnych filmov a rozprávok určených pre distribúciu v kinách. Slovenská televízia sa snaží zaviesť jasné a pre verejnosť prehľadné pravidlá rozhodovania o týchto projektoch. Cieľom týchto pravidiel je predovšetkým podporiť kvalitné distribučné koprodukčné projekty predovšetkým domácich tvorcov a producentov. Tento cieľ smeruje k výraznému oživeniu slovenskej filmovej tvorby tak, aby bola konkurencieschopná v otvárajúcom sa európskom priestore. Ďalším cieľom stanovených pravidiel je dosiahnutie vzájomnej výhodnosti realizácie koprodukčných projektov a maximálne sprehľadnenie finančných vkladov a vecného plnenia koprodukčných partnerov a ich transparentné použitie. Rada STV tento materiál prerokovala na decembrovom zasadnutí a uložila zverejniť ho na internetových stránkach STV, kde sú tieto pravidlá od 31. 12. 2005 k dispozícii.
pravidlá pre spoluprácu s autormi a s nezávislými producentmi na rok 2006 GR STV predložil tieto pravidlá Rade STV (na základe jej požiadavky) listom č. 96/10000/2005-IO z 30. 9. 2005. Rada sa týmto materiálom zaoberala na svojom zasadnutí 19. decembra 2005. Ako GR STV na zasadnutí informoval pravidlá pre spoluprácu s autormi a nezávislými producentmi boli tiež riadne odkonzultované s producentom STV Ivanom Janovským. Slovenská televízia (jej manažment) ako verejnoprávna inštitúcia v nadväznosti na schválenú vysielaciu štruktúru komunikuje aktuálne s autormi v dvoch rovinách. Jednak v osvedčenom súbehu verejnej autorskej súťaže a jednak v rovine námetov adresovaných bez bližšieho určenia, ktoré nereflektujú stanovenú typovú štruktúru. Osvedčil sa súbeh, výberové konanie, v ktorom jednotlivé námety posudzuje odborne zostavená komisia z kompetentných osobností. Druhou rovinou je komunikácia s autormi, ktorých námety prichádzajú priebežne do jednotlivých štúdií (Košice, Banská Bystrica, Bratislava) alebo priamo na riaditeľstvo STV. Pravidlá pre verejnú komunikáciu s autormi v európskom kultúrnom mediálnom priestore majú už pomerne ustálené zákonitosti. Chránia autorov námetov pred neodôvodnenými procedurálnymi prieťahmi a dlhodobou neistotou ohľadne prípadnej realizácie ich projektov. Obsah zaslaných námetov konzultujú tvorivé skupiny s príslušným vedúcim dramaturgom, ktorý zodpovedá aj za odpoveď autorovi. V prípade negatívnej odpovede musí byť jej súčasťou aj vecné zdôvodnenie. K spolupráci s nezávislými producentmi pristupuje Slovenská televízia vtedy - keď nedisponuje vlastnými kapacitami na realizáciu programu v stanovenom čase, - keď nezávislý producent je nositeľom práv k námetu, scenáru vyrábaného programu, má záujem podieľať sa na jeho výrobe a ponúka STV obojstranne prijateľné podmienky spolupráce, - keď je nezávislý producent schopný realizovať projekt pri zachovaní požadovanej kvality finančne výhodnejšie než STV s vlastnou produkciou, - keď nezávislý producent prináša čiastočné krytie finančných nákladov na výrobu programu, projektu a za podmienok rešpektujúcich platné interné predpisy STV umožňuje projekt realizovať lepšie ako s vlastnou produkciou, - keď STV vyrába program na základe akcie, ktorá by sa inak konala bez jej účasti (koncert, divadelné predstavenie), - keď nezávislý producent má technológiu nevyhnutnú pre výrobu programu a ponúka ju za výhodných podmienok. Rozhodnutie o vstupe do spoločnej výroby, koprodukcie alebo zadanie objednávky na výrobu programu je v kompetencii zodpovedného šéfproducenta, intendanta, príp. programovej rady. Každá spolupráca s nezávislými producentmi bude zmluvne dohodnutá, pričom súčasťou zmluvy je scenár, rozpočet a výrobný plán. V rámci diskusie k pravidlám pre vstup STV do koprodukcií ako aj k pravidlám pre spoluprácu s autormi a s nezávislými producentmi vystúpili: B. Bobocký, I. Janovský, M. Kollár, Š. Fejko, P. Malec a GR STV. Podľa B. Bobockého Slovenská televízia v zmysle týchto pravidiel stavia producentov do pozície veriteľov. P. Malecovi sa zase nepozdávala možnosť prístupu STV na účet koproducenta. Podľa GR STV a I. Janovského, STV musí mať kontrolu nad tým, na aký konkrétny projekt boli jej peniaze vynaložené. STV nepožaduje možnosť prístupu na účet producentov, v pravidlách sa uvádza len podmienka vytvorenia osobitného účtu. Rada STV tento materiál prerokovala na decembrovom zasadnutí a uložila zverejniť ho na internetových stránkach STV, kde sú tieto pravidlá od 31. 12. 2005 k dispozícii.
PROGRAMOVÁ SLUŽBA
vyhodnotenie plnenia programovej služby za rok 2004 Vyhodnotenie plnenia programovej služby je v zmysle § 20 ods. 12 písm. b) zákona č. 16/2004 Z. z. súčasťou Výročnej správy STV. Návrh vyhodnotenia vypracoval predseda Rady STV M. Kollár a členom rady predložil 27. 4. 2005. Pri jeho vypracovávaní M. Kollár vychádzal z uznesení a dokumentov schválených Radou STV ako kolektívneho orgánu. V úvode materiálu M. Kollár popísal východiskové situácie vzhľadom k oficiálnym údajom, ktoré sú k dispozícii. Do hodnotenia zahrnul problém s duplicitnými, nepresnými štatistickými údajmi o programe odvysielanom Slovenskou televíziou. Taktiež sem zahrnul názor Rady STV, ktorý vyjadrila uznesením v súvislosti s hodnotením TVŠ za I. polrok a odporúčanie do II. polroku. V záverečnom odstavci zosumarizoval konštatovania, ktoré sa opakovali pri hodnotení jednotlivých programových typov, to znamená najmä nedostatočné zastúpenie pôvodnej dramatickej tvorby s tým, že konkrétne odporúčania zaradiť pôvodné formáty do vysielania vychádzajú jednak z hodnotení, a jednak z Programovej stratégie STV na roky 2005 – 2007 schválenej Radou STV. M. Kollár v materiáli krátko popísal Programovú stratégiu STV na roky 2005 – 2007, hodnotenie volebného vysielania Radou STV, vyhodnotenie spravodajských relácií a programov pre národnostné menšiny, keďže tieto dve skupiny predstavujú kategóriu kľúčových programov a zaoberá sa nimi aj Rada pre vysielanie a retransmisiu. V záverečnom hodnotení a odporúčaní M. Kollár konštatoval, že STV v roku 2004 poskytovala programovú službu v súlade so zákonom o Slovenskej televízii v rozsahu zodpovedajúcom aktuálnemu finančnému zabezpečeniu televízie verejnej služby v SR. V rámci diskusie k predloženému materiálu vystúpili: Š. Fejko (vyjadril nesúhlas s hodnotením spravodajstva a ako príklad uviedol svoj materiál, ktorý prezentoval na zasadnutí 8. 2. 2005), M. Kollár (Rada STV prerokúva Vyhodnotenie plnenia programovej služby ako celku a nie spravodajské relácie), B. Bobocký (v materiáli chýbajú ukazovatele tak kvantitatívne ako aj kvalitatívne, absentuje v ňom informácia o teletexte, ktorý je tiež súčasťou programovej služby STV a tabuľka porovnania plánu so skutočnosťou), M. Slovák (v materiáli mali byť uvedené aj menšinové názory členov rady), P. Malec (navrhol, aby bolo do vyhodnotenia zahrnuté porovnanie číselných ukazovateľov o podiele premiér a repríz). Rada STV napokon nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov schválila pozmeňujúci návrh P. Maleca, ktorým bolo vsunúť na 2. stranu pred 3. odsek nasledovný text: „Problematickým miestom vo vysielaní STV v roku 2004 bol vysoký nárast podielu repríz oproti pôvodnému plánu schválenému v TVŠ na rok 2004. Oproti pôvodnému plánu 64,4 % podielu premiér a 35,6 % repríz na obidvoch programových okruhoch bol skutočný podiel premiér 40,8 % a repríz 59,2 %“. Na záver Rada STV prijala uznesenie č. 49/2005, ktorým schválila Vyhodnotenie vysielania programovej služby Slovenskej televízie v roku 2004.
hodnotenie programov STV V súvislosti s vyhodnotením plnenia programovej služby Slovenskej televízie, Rada STV na svojich zasadnutiach v roku 2005 hodnotila jednotlivé typy programov, ktoré odvysielala STV v roku 2004.
Ø ŠPORTOVÉ RELÁCIE Podkladový materiál k hodnoteniu športových relácií STV vypracovala K. Habšudová a uviedla ho na zasadnutí rady 18. 1. 2005. K. Habšudová vo svojej hodnotiacej správe konštatovala, že rok 2004 bol z hľadiska vysielania športových prenosov extrémom, bol neporovnateľný s inými rokmi vzhľadom na to, že sa udiali také športové podujatia, ktoré sa obvykle v jednom roku nevyskytujú (ME – futbal, SP – hokej, LOH – Atény). Športové vysielanie preto nie je možné hodnotiť z pohľadu objemu, ale z pohľadu nastavených priorít vysielania, obsahu a kvality. Podľa K. Habšudovej vo vysielaní športovej redakcie absentuje relácia typu športových ozvien, kde by sa divák dozvedel výsledky viacerých športov. Podobne aj spravodajstvo by sa malo zamerať na viaceré druhy športov. STV by mala vo svojom vysielaní viac vyzdvihnúť profily top športovcov. Pozitívne hodnotila zlepšenie komentátorských výkonov počas jednotlivých športových prenosov. Negatívne vníma hlavné spravodajstvo G-B-S, kde zaznamenala viacero chýb týkajúcich sa prejavu moderátorov. Po skončení diskusie k prednesenému hodnoteniu športových relácií Rada STV prijala uznesenia č. 4/2005, 5/2005 a 6/2005, v ktorých o. i. uložila GR STV: - zabezpečiť v športovej redakcii STV taký periodický formát, v ktorom by STV venovala väčšiu pozornosť širšiemu okruhu športov ako aj športovcov a paraolympionikov; - zabezpečiť skvalitnenie jazykovej, hlasovej, profesionálnej a obsahovej stránky výstupov redaktorov a moderátorov športovej redakcie STV; - prijať opatrenia, ktorými zabezpečí výkon práce redaktorov prostredníctvom kvalifikovanej pracovnej sily ako to ukladá zákon o STV v nadväznosti na zákon o štátnom jazyku.
Ø HUDOBNÉ RELÁCIE Hodnotením tohto typu programov sa Rada STV zaoberala na svojom zasadnutí 8. 2. 2005. Podkladový materiál pripravil na základe informácií od vedenia STV J. Kiss. Ako autor v materiáli uvádza, z celkového počtu odvysielaných hodín na oboch programových okruhoch STV, predstavovala hudba 3,3 %. Išlo o programy vyslovene hudobného zamerania. Hudba sa však veľmi často objavuje aj ako súčasť iných relácií. V období od 1. 1. do 31. 10. 2004 predstavovali z celkového množstva 6 757 odvysielaných hodín na Jednotke hudobné relácie 160 hodín, čo je 2,4 % zastúpenie tohto programového typu. na Dvojke bolo hudobným reláciám z celkového množstva 5 712 odvysielaných hodín venovaných 254 hodín. Na tomto programovom okruhu boli zastúpené všetky hudobné žánre pre rôzne vekové kategórie. STV sa tak snažila pri zostavovaní hudobného vysielania na Dvojke uspokojiť čo najširšie spektrum divákov. Po skončení diskusie k hodnoteniu hudobných programov J. Kiss navrhol uznesenia č. 16/2005, 17/2005 a 18/2005, ktoré Rada STV nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov prijala. Rada v nich uložila GR STV zabezpečiť vysielanie záznamov živých koncertov vážnej hudby v podaní slovenských umelcov v pravidelných intervaloch (najmenej dvakrát ročne); zabezpečiť nahrávanie a vysielanie hudobných divadelných inscenácií slovenských divadiel (minimálne dvakrát ročne) a tiež zabezpečiť pravidelné vysielanie výchovno-vzdelávacích hudobných programov pre deti a mládež vo vlastnej produkcii alebo formou zakúpeného dabovaného programového balíka.
Ø SPRAVODAJSKÉ RELÁCIE Na zasadnutí 8. 2. 2005 Rada STV hodnotila spravodajské relácie STV vysielané v roku 2004. Podkladový materiál na základe vlastnej analýzy, ohlasov z tlače a informácií dodaných manažmentom STV vypracoval Š. Fejko. Podľa jeho názoru problémy spravodajstva STV spočívajú: - v neochote kriticky a odvážne nastoľovať spoločensky a politicky relevantné témy a zaštítiť ich aj osobnou zaangažovanosťou a váhou vlastného názorového postoja, - v nedostatočnom pestovaní profesionálnych zručností v celom komplexe výrazových prostriedkov (text, interpretácia, koncentrovanosť, názorová a formálna vyváženosť príspevku ako celku), - v dramaturgii vysielania, radení príspevkov podľa dôležitosti, v pestrosti ich skladby, v primeranom uplatnení (nenadužívaní) hudby, (sem patria aj nezodpovedané otázky o využívaní virtuálneho štúdia, o tom, či bolo rozumné zrušiť moderátorskú dvojicu a i.), - v nedostatočnosti autentického spravodajstva z regiónov Slovenska a významného zahraničia, ktoré divák vyhľadáva na iných televíznych kanáloch, - v nedostatočnom spravodajskom pokrývaní tém, ktoré verejnosť považuje za dôležité. O kvalite spravodajstva podľa Š. Fejka svedčí aj pokles sledovanosti. Vo svojej správe konštatoval, že spravodajstvo STV nie je na uspokojivej úrovni, nenapreduje, stagnuje a upadá (hlavne pokiaľ ide o Správy STV). V rámci diskusie k prednesenému hodnoteniu M. Kollár zdôraznil, že spravodajské relácie STV treba hodnotiť z pohľadu dodržiavania zákona o STV a zákona o vysielaní a retransmisii. Zo správy Rady pre vysielanie a retransmisiu o monitoringu odvysielaných spravodajských príspevkov vyplynulo, že Slovenská televízia informovala vyvážene, poskytla rovnaký priestor všetkým politickým subjektom a z pohľadu dodržiavania § 16 písm. a) a b) zák. č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii pri STV nezaznamenali (s výnimkou jedného prípadu) nekorektný prístup. K sledovanosti Správ STV sa vyjadril aj prizvaný šéfredaktor HRSP I. Janda, podľa ktorého sledovanosť spravodajstva verejnoprávnej STV nemožno porovnávať so sledovanosťou spravodajstva komerčných televízií, nakoľko toto kritérium nie je ukazovateľom kvality spravodajstva. O tretinovom podiele si I. Janda myslí, že nezabezpečí objektívnosť a nezávislosť informácií. Na záver hodnotenia spravodajských relácií vysielaných v roku 2004 Rada STV nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov prijala uznesenia č. 19/2005, 20/2005 a 21/2005, v ktorých o. i. skonštatovala, že spravodajské relácie STV boli v roku 2004 vysielané v súlade so zákonom č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii, najmä s § 3 ods. 3 písm. b) tohto zákona, ako aj v súlade so zákonom č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retrasmisii, najmä s § 16. písm. a) a b) tohto zákona a v súvislosti so súčasnou úrovňou sledovanosti hlavnej spravodajskej relácie STV uložila GR STV predložiť Rade STV informáciu o opatreniach smerujúcich k zvyšovaniu sledovanosti Správ STV pri sústavnom napĺňaní poslania a úloh STV formulovaných v zákone č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii a v zákone č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retrasmisii, ako aj profesionálnych kritérií formulovaných v Charte spravodajstva a publicistiky STV.
Ø PROGRAMY PRE NÁRODNOSTNÉ MENŠINY Podkladový materiál k hodnoteniu programov pre národnostné menšiny pripravil J. Görföl a Rada STV sa ním zaoberala na zasadnutí 19. 4. 2005. Na vysielaní programov STV pre národnostné menšiny a etnické skupiny sa podieľa redakcia národnostných relácií – maďarská redakcia so sídlom v Bratislave a redakcia národnostných relácií sídliaca v Košiciach. Maďarské vysielanie v STV existuje od októbra 1983. V roku 2004 STV odvysielala pre maďarské etnikum celkom 89,5 hodín, čo je 70,4 % z celkového času vyhradeného pre minority a dvojnásobok z roku 2003 – 0,6 % z celkového množstva vysielacieho času. Objem tohto vysielania sa zvýšil aj vďaka reprízovosti. Podľa J. Görföla zjavným pokrokom v oblasti vysielania programov národnostných menšín by bolo rozšírenie vysielacej doby pre Hírek (Správy) z doterajších 5 na 10 minút denne a zaradenie ďalšieho maďarského magazínu do vysielania. Veľkým prínosom by bolo aj zaradenie diskusných relácií, nie len maďarských, ale aj viacerých národností naraz na spoločnú tému a vytvorenie dokumentárnych filmov a hraných diel o významných národnostných osobnostiach, udalostiach či problémoch. Po skončení diskusie, v rámci ktorej sa členovia rady vyjadrovali k objemu a podielu vysielania programov pre národnostné menšiny, k ich reprízovosti a k odbornej pripravenosti redaktorov, Rada STV v tejto súvislosti prijala uznesenia č. 41/2005, 42/2005 a 43/2005. Skonštatovala v nich, že v roku 2004 vzrástol objem výroby takýchto programov, z dlhodobého hľadiska však pokračoval pokles podielu programov pre národnostné menšiny na celkovej vysielacej ploche STV. Rada STV preto požiadala GR STV predložiť koncepciu národnostného vysielania v roku 2005 vrátane rozsahu a štruktúry výroby a vysielania takýchto programov s uvedením plánovaného podielu premiér a repríz a požiadala ho aj o zvýšenie premiérovosť spravodajských a publicistických programov vyrábaných Maďarskou redakciou. Rada STV v súvislosti s hodnotením vysielania Slovenskej televízie pre národnostné menšiny tiež požiadala GR STV o predloženie analýzy ekonomických, programových a personálnych aspektov možnosti vytvorenia Rómskej redakcie Národnostných vysielaní STV.
Ø DRAMATICKÉ PROGRAMY Rada STV sa hodnoteniu dramatických programov vysielaných STV v roku 2004 venovala na zasadnutí 19. 4. 2005. Predkladateľom materiálu bol J. Greššo, ktorý v ňom vyjadril veľké sklamanie. Na obrazovke STV podľa neho úplne absentovala kvalitná pôvodná dramatická tvorba. STV poskytovala väčší priestor formátom z reality show, talk show, spravodajstvu a športovým prenosom. STV1 sa tak stala treťou komerčnou televíziou, ktorá žánrovo aj kvalitou súťaží s TV Markíza a TV JOJ, čím úplne zotiera zámer mať na našom televíznom trhu duálny systém. Zarážajúce podľa neho je, že vedenie STV posudzuje dramatickú tvorbu STV vzhľadom na ekonomickú situáciu ako kvalitnú a dostatočnú (ako argument uvádza niektoré kvalitné zahraničné filmy a dokumentárne filmy domácej a zahraničnej proveniencie). Ak bude STV postupovať doterajším spôsobom, v jej archíve popri spomínaných formátoch nezostanú žiadne trvalejšie hodnoty. K vystúpeniu J. Grešša zaujal stanovisko GR STV, ktorý uviedol, že výroba pôvodnej dramatickej tvorby predstavuje pre televíziu tú najdrahšiu položku. V roku 2005 sa STV chystá vyrobiť 2 televízne filmy, 17-dielny seriál a 32 dokumentárnych filmov, na čo sú vyčlenené finančné prostriedky vo výške 60 mil. Sk. Na záver Rada STV v súvislosti s nedostatočne zastúpenou pôvodnou dramatickou tvorbou vo vysielaní STV prijala uznesenia č. 44/2005, 45/2005 a 46/2005, v ktorých o. i. skonštatovala, že z hľadiska rozvíjania kultúrnej identity obyvateľov SR bola v roku 2004 nedostatočne zastúpená pôvodná dramatická tvorba. Rada STV preto žiada GR STV, aby kontinuálne zvyšoval objem výroby pôvodnej dramatickej tvorby v súlade so schválenou Programovou stratégiou STV na roky 2005 – 2007 a s možnosťami vyplývajúcimi z aktuálneho finančného zabezpečenia vysielania programovej služby.
Ø VZDELÁVACIE PROGRAMY Hodnotením vzdelávacích programov STV v roku 2004 sa Rada STV zaoberala na zasadnutí 29. 6. 2005. Podkladový materiál vypracovala M. Biľová, ktorá uviedla, že STV odvysielala v roku 2004 celkovo 502 hodín vzdelávacích relácií, čo tvorí 3,27 % z celkového objemu vysielania. Celková plocha vysielania v roku 2004 bola 15 361,36 hodín. Hlavná vlastná výroba sa týkala najmä vzdelávacích programov určených pre deti a mládež (Gombík, Gombička, Gombíkovo, Lúskanie). Pokiaľ ide o náklady na tieto programy, ich výroba v uplynulom roku činila 21,7 mil. Sk (cena za min. predstavuje 5 106,- Sk). Boli to v poradí druhé najnákladnejšie programy (cena za minútu u ostatných typov programov sa pohybuje v rozmedzí od 1 500 do 1.800,- Sk). M. Biľová vo svojom materiáli uviedla aj zoznam vzdelávacích programov, ktoré STV odvysielala v roku 2004. V rámci diskusie vystúpil B. Bobocký, ktorý predložený materiál nepovažoval za hodnotiaci, nakoľko v ňom absolútne absentovali kritériá kvalitatívneho hodnotenia a zároveň navrhol hodnotenie programov zadávať do externého prostredia. Predseda rady M. Kollár takýto model nevylúčil, ale dodal, že hodnotenie jednotlivých typov programov ako celku je potrebné dokončiť spôsobom, ktorý si rada zvolila na začiatku a následne diskutovať o novom spôsobe hodnotenia. Podľa M. Biľovej predložený materiál je iba podkladom a členovia rady majú možnosť požiadať o doplňujúce informácie, prípadne navrhnúť uznesenie. V súvislosti so zadefinovaním kritérií zaraďovania programov do konkrétnych typov Rada STV prijala uznesenie č. 70/2005. K samotnému hodnoteniu vzdelávacích programov STV M. Biľová navrhla uznesenie č. 69/2005, ktoré Rada STV nadpolovičnou väčšinou hlasov schválila a v ktorom odporučila GR STV, aby: - predložil Rade STV koncepciu vzdelávacích programov, termín: 15. august 2005; - zvýšil podiel vzdelávacích programov na oboch programových okruhoch minimálne v objeme definovanom v Programovej stratégii STV na roky 2005 – 2007; - zvýšil podiel vzdelávacích programov pre mládež.
Ø PUBLICISTICKÉ PROGRAMY Materiál k hodnoteniu publicistických programov STV pripravila L. Jurgová a Rada STV sa ním zaoberala v rámci programu na zasadnutí 29. 6. 2005. Ako autorka v materiáli uviedla, STV odvysielala v roku 2004 celkovo 2200 hodín publicistických relácií, čo tvorí 14,31 % z celkového objemu vysielania na Jednotke a Dvojke. Celková plocha vysielania v roku 2004 bola 15 361,36 hodín. Náklady na výrobu publicistických programov (vlastnej a externej) predstavovali 68 258 383,- Sk. Náklady na vlastnú výrobu programov boli 68 092 126,- Sk (jedna minúta vlastnej výroby publicistiky stála 1 637,58 Sk). Porovnaním s predchádzajúcimi rokmi 2002 a 2003 L. Jurgová konštatovala, že v roku 2004 došlo k nárastu pokiaľ ide o počet odvysielaných hodín. Z hľadiska programovej stratégie na roky 2005 – 2007, STV prikladá rozšíreniu publicistických programov veľký význam, najmä pokiaľ ide o publicistiku občiansku. V ďalšej časti materiálu L. Jurgová poskytla prehľad publicistických programov vysielaných STV v roku 2004. V rámci diskusie k uvedenému hodnoteniu sa členovia rady podrobnejšie venovali jednotlivým publicistickým reláciám. Na záver diskusie vystúpil B. Bobocký, ktorý konštatoval, že STV neplnila plánovaný podiel publicistických programov schválený Radou STV. Vzhľadom k tejto skutočnosti navrhol uznesenia, ktoré Rada STV neschválila. Rada STV prijala v súvislosti s hodnotením publicistických programov uznesenia č. 71/2005 a 72/2005, v ktorých skonštatovala, že STV vysielala publicistické programy v celkovom objeme a podiele na celkovej vysielacej ploche v súlade s plánom na rok 2004 a v súlade s aktuálnymi finančnými možnosťami STV; v širokom tematickom aj žánrovom zábere. Zároveň však skonštatovala, že vo vysielaní STV v roku 2004 chýbalo výraznejšie zastúpenie občianskej publicistiky, ako aj to, že forma a dramaturgia politickej publicistiky nezodpovedá súčasnému postaveniu televízie verejnej služby. Rada STV preto odporučila GR STV, aby pri príprave programového konceptu na rok 2006 v súlade so schválenou Programovou stratégiou STV na roky 2005 – 2007: - rozšíril oblasť publicistiky o občiansky rozmer; - upravil formu a dramaturgiu politickej publicistiky tak, aby zodpovedala postaveniu Slovenskej televízie ako nezávislej informačnej inštitúcie; - upravil formu a dramaturgiu relácie informujúcej o dianí v STV (dnes Odpovede z obrazovky); - zvýšil podiel publicistiky na Jednotke tak, aby sa naplnil zámer schválený v Programovej stratégii STV na roky 2005 – 2007: zvýšiť podiel publicistických programov na Jednotke do konca roka 2007 o 20 % oproti roku 2004; - v súlade so schválenou Programovou stratégiou STV na roky 2005 – 2007 rozšíril programovú ponuku periodických publicistických relácií na Dvojke podľa rozpočtových možností STV.
Ø DOKUMENTÁRNE PROGRAMY Podkladový materiál k hodnoteniu dokumentárnych programov vo vysielaní STV za rok 2004 pripravil M. Kollár. Ako M. Kollár vo svojom materiáli uvádza, podiel dokumentárnej tvorby vo vysielaní STV v roku 2004 podľa informácií z Výročnej správy STV za rok 2004 predstavoval 9,58 %. Slovenská televízia odvysielala: · 20 krátkometrážnych pôvodných dokumentárnych filmov vyrobených v roku 2004, · 7 dlhometrážnych pôvodných dokumentárnych filmov vyrobených v roku 2004, · 479 dokumentárnych titulov z archívu STV v 706 odvysielaniach, · 26 dokumentárnych titulov z nezávislej slovenskej produkcie v 48 odvysielaniach, · 10 dokumentov uvedených v rámci festivalu Jeden svet, · 129 vysielaní dokumentov z cyklu Galéria, vyrobeného v koprodukcii, · 547 dokumentárnych filmov zahraničnej produkcie (plus reprízy). Dramaturgia STV sa pri výrobe dokumentárnych filmov v roku 2004 usilovala o široký tematický záber, čo sa jej vzhľadom na počet vyrobených dokumentov do istej miery podarilo: · historické témy (ES EN PÉ – čo to je?, Financoval som Slovenské národné povstanie, Noc na hrade K. a ocenený film Miluj blížneho svojho); · aktuálne problémy súčasnosti (Ľudia na hranici, Menšie zlo, Bezbožná krajina, Rómovia – vzdor bezbranných, Očakávanie...); · portréty známych osobností resp. zaujímavých ľudí, najmä z umeleckého prostredia (Kádár – Klos – osem spoločných, Portrét – Vido Horňák, podivuhodný svet Júliusa Satinského, Peter Dvorský...); · ostatné – prírodopisné, miestopisné, vzdelávacie, s témou cirkvi a náboženstva atď. (ocenený dokument Zdena Vlacha V ríši kamzíka tatranského). Vzhľadom na počet vyrobených dokumentov však nebolo možné koncentrovať niektoré tematické celky do zmysluplnejších cyklov (napríklad prezentáciu osobností slovenskej súčasnosti i histórie, alebo cyklus mapujúci slovenskú súčasnosť z konkrétneho uhla pohľadu). Rada STV v tejto súvislosti na návrh M. Kollára skonštatovala, že: - STV v roku 2004 vyrobila a odvysielala tematicky rôznorodé dokumentárne programy v objeme, ktorý bol určený finančným rámcom fungovania STV a programovými zámermi manažmentu STV pre rok 2004; - STV nedostatočne využila potenciál vyrobených a odvysielaných – najmä pôvodných – dokumentárnych programov pre posilnenie vlastnej značky z pohľadu plnenia verejnej služby; a odporučila v súlade so schválenou Programovou stratégiou STV na roky 2005 – 2007: - zvýšiť do konca roka 2005 objem prostriedkov investovaných do výroby pôvodných dokumentárnych filmov (minimálne o 10 % oproti roku 2004), - pri príprave Programového konceptu na rok 2006 zohľadniť plánovaný nárast počtu vyrábaných pôvodných dokumentárnych filmov v roku 2006 minimálne o 10 % oproti roku 2005, ako aj realizáciu celoročných cyklov dokumentárnych filmov (minimálne jedného), - snažiť sa získať pre spoluprácu na výrobe dokumentárnych programov ďalších špičkových slovenských dokumentaristov všetkých generácií, - pri príprave dokumentárnych programov intenzívnejšie spolupracovať s nezávislými producentmi. Okrem toho skonštatovala, že jednou z kľúčových úloh verejnej služby je reflexia súčasnosti aj bližšej i vzdialenejšej minulosti. Vzhľadom na všeobecný nedostatok reflexie v slovenskej spoločnosti po roku 1989 sa táto oprávnene očakáva najmä od oboch médií verejnej služby. Napriek absolútne nedostatočnému financovaniu televízie verejnej služby na Slovensku v porovnaní s ostatnými členskými krajinami EBU bude musieť Slovenská televízia v nasledujúcich rokoch venovať väčšiu prioritu a viac pozornosti tejto svojej úlohe, pre ktorej plnenie je najvhodnejšia práve dokumentárna tvorba (aj ako súčasť „legitimizovania“ svojej ďalšej existencie a najmä rozvoja). Od manažmentu STV si to však bude vyžadovať viac pozornosti – najmä finančnej, od dramaturgie potom cielenejšiu snahu o tematicky a autorským prístupom otvorenejší pohľad na slovenskú súčasnosť i minulosť – aj v spolupráci so širším tvorivým zázemím, ako je tomu dnes.
Koncepcia charitatívnych programov STV Materiál o koncepcii charitatívnych programov STV predložil rade GR STV listom č. 17/10000/2005-IO z 21. 2. 2005. Rada STV tento materiál prerokovala na zasadnutí 1. 3. 2005 o 12.00 hod. V materiáli sa okrem iného uvádza, že STV v posledných rokoch odvysielala množstvo charitatívnych projektov, ktoré s ňou nemali nič spoločné. Slovenská televízia sa stala iba akýmsi sprostredkovateľom charity, čím strácala finančné prostriedky. Po príchode nového vedenia sa zmenili podmienky vysielania, čo predstavovalo istý problém, pretože organizátori odmietli financovať aj výrobu vlastných programov. GR STV vo svojom materiáli spomenul aj existenciu Konta nádeje, ktorú chce po prerozdelení zostávajúcich prostriedkov (na konte je viac ako 8 mil. Sk) ukončiť. V materiáli sa ďalej uvádza, že STV sa dohodla so Slovenskou humanitnou radou na založení spoločného občianskeho združenia, alebo nadácie, ktorá by získavala finančné prostriedky na spoločne zriadené konto. Rada, vytvorená v rámci združenia bude rozhodovať o pridelení peňazí na konkrétne projekty predložené členmi Slovenskej humanitnej rady. STV bude v budúcnosti preferovať vlastný projekt charity, ale má ambíciu za istých podmienok spolupracovať aj s najvýznamnejšími charitatívnymi organizáciami. Rada STV zobrala tieto informácie na vedomie a uložila GR STV, aby koncepciu vysielania a organizácie charity, ako aj podmienky spolupráce na externých charitatívnych projektoch zverejnil na internetovej stránke STV.
koncepcia vysielania vzdelávacích programov stv Uvedený materiál predložil rade generálny riaditeľ STV listom č. 76/10000/2005-IO z 15. 8. 2005 a rada sa ním zaoberala na zasadnutí 19. decembra 2005 (je to materiál, ktorý je ďalším rozpracovaním schválenej Programovej stratégie STV na roky 2005 – 2007). V zmysle zákona o Slovenskej televízii tvoria vzdelávacie programy súčasť programovej služby STV. Aj samotný dokument Koncepcia vzdelávacích programov vo vysielaní STV vychádza z definície zákona o STV, z formulácie strategických cieľov v tejto oblasti v dokumente Programová stratégia STV na roky 2005 – 2007, ale aj zo širších súvislostí v zmysle nadväzných zákonov a spoločenského významu vzdelávania a postavenia Slovenskej televízie v tomto kontexte. Autori koncepcie pristupovali k jej zostaveniu s vedomím reálnej situácie, v akej sa STV momentálne nachádza. Jej cieľom nie je sformulovať čo by STV mala, ale čo reálne dokáže vykonať v priestore vysielania vzdelávacích programov. Vysielanie vzdelávacích programov na okruhoch STV nemá nahrádzať štandardný vzdelávací systém v krajine, ale má ho iba vhodne a v spoločensky rozumnej miere dopĺňať. Vzdelávanie prostredníctvom televíznej obrazovky má viacero podôb a úrovní. Za vzdelávacie programy je možné považovať mnohé spravodajské, publicistické, dokumentárne, ale aj zábavné a dramatické diela, ktoré v rámci svojho žánra sprostredkúvajú nové informácie alebo súvislosti. Na druhej strane sú diela, ktoré majú už v základnej osnove hlavný zámer vzdelávať televízneho diváka. Vo všetkých spomínaných žánroch STV produkuje pôvodné diela a programy podľa svojich aktuálnych možností. Významnú časť programov podporujúcich poznávanie alebo vzdelávanie televíznych divákov tvoria nakupované zahraničné dokumentárne tituly a dramatické diela, ktoré vo významnej miere napomáhajú pedagógom vo vyučovacom procese. Posledným významným zdrojom poznávania sú vzdelávacie relácie z Archívu STV. Zámerom dramaturgie jednotlivých okruhov STV je zabezpečiť vzdelávacie a poznávacie programy v rozmanitej obsahovej škále pre čo najširšie publikum. V koncepcii vzdelávacích programov sa uvažuje o piatich diváckych skupinách, pre ktoré budú do roku 2007 koncipované vzdelávacie programy vo vysielaní STV: 1. vzdelávacie programy pre deti do 6 rokov 2. vzdelávacie programy pre deti do 12 rokov 3. vzdelávacie programy pre mládež 4. vzdelávacie programy pre dospelých 5. vzdelávacie programy pre menšinového diváka V oblasti vysielania vzdelávacích programov Slovenská televízia dnes jednoznačne a presvedčivo plní svoje poslanie. Zákon neurčuje konkrétne nástroje ani nehovorí o proporciách vysielania vzdelávacích relácií. To, či bude môcť STV napĺňať funkciu a objem vzdelania na obrazovkách väčším podielom pôvodných titulov však zatiaľ závisí od veľkého počtu premenných. V závere predloženej koncepcie je stručne charakterizovaná úroveň vzdelávacích programov, ktoré by STV mala v najbližšom období ponúkať svojim divákom ako vedomosti v súvislostiach.
HOSPODÁRENIE A RIADENIE STV v účtovná závierka k 31. 12. 2004 Rada STV podľa § 8 ods. 1 písm. e) prerokúva a schvaľuje po oboznámení sa so stanoviskom Dozornej komisie STV účtovnú závierku STV. Účtovnú závierku STV k 31. 12. 2004, ktorej súčasťou bola správa audítora predložil rade GR STV v súlade s citovaným paragrafom dňa 14. 4. 2005. Dozorná komisia predložila Rade STV svoje stanovisko k účtovnej závierke 15. apríla 2005. Rada STV sa jej prerokovávaniu venovala na svojom zasadnutí 19. 4. 2005. Z účtovnej závierky k 31. 12. 2004 vyplynulo, že STV v roku 2004 hospodárila so ziskom 399 351 tis. Sk. Tento kladný hospodársky výsledok ovplyvnila dotácia, ktorú vláda Slovenskej republiky poskytla STV na základe svojho uznesenia, za účelom úhrady záväzkov STV z minulých období. Bez zaúčtovania spomínanej dotácie by skutočný hospodársky výsledok STV za rok 2004 predstavoval stratu –359 tis. Sk. Výška hospodárskeho výsledku STV bola ovplyvnená aj prehratým súdnym sporom s firmou Open Records, ktorej musela STV v zmysle rozhodnutia súdu zaplatiť sumu 40,8 mil. Sk. Išlo o záväzok z predchádzajúceho obdobia. Pokiaľ ide o položky, ktoré boli oproti plánu výrazne prekročené, ide hlavne o spotrebované nákupy. Podstatnú časť týchto nákladov predstavovali energie. Pri tvorbe plánu sa nepočítalo s tak vysokými nákladmi na spotrebu elektrickej energie, v dôsledku čoho došlo k ich prekročeniu. Ďalšou položkou v tejto skupine sú náklady na elektrotechnický a elektronický materiál, čo súviselo s určitými investíciami do rekonštrukcie jednotlivých štúdií. Prekročenou položkou boli aj vecné ceny v súťažiach v súvislosti so samotnou výrobou relácií. Najviac prekročená bola položka ostatné služby, čo bolo spôsobené zmenami v účtovných postupoch STV. Tieto odchýlky v porovnaní s plánom odôvodnil ekonomický riaditeľ STV B. Lipták tým, že kreovať rozpočet na rok dopredu je veľmi ťažké, najmä ak nie je celkom jasné, ktoré položky bude treba podporiť. Po skončení diskusie k prerokovávanej účtovnej závierke členovia Rady STV jednomyseľne prijali uznesenie č. 38/2005, ktorým schválili účtovnú závierku STV za rok 2004.
návrh rozpočtu a programového konceptu stv na rok 2005
Jednou z úloh Rady STV, ktorá jej vyplýva zo zákona o Slovenskej televízii je prerokovať a schvaľovať návrh rozpočtu STV, ako aj koncepciu rozvoja programovej služby STV. Návrh rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2005 predložil GR STV listom č. 86/1000/2004-IO z 25. 11. 2004 a členovia Rady STV sa ním začali zaoberať v decembri 2004. Vzhľadom k jeho neúplnosti Rada STV navrhovaný rozpočet neschválila a požiadala GR STV, aby Slovenská televízia v období od 1. 1. 2005 do schválenia rozpočtu STV na rok 2005 riadila náklady a výnosy pri dosahovaní identickej úrovne ako v rovnakom období roku 2004. Rada STV prijala v súvislosti s navrhovaným rozpočtom uznesenie č. 84/2004, v ktorom sformulovala svoje požiadavky a požiadavky členov DK STV, na základe ktorých jej GR STV listom č. 1/10000/2005-IO zo 4. 1. 2005 predložil doplnený návrh rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2005. Rada STV o ňom rokovala na zasadnutí 18. 1. 2005 a zároveň si vyžiadala stanovisko DK STV, ktoré bolo nasledovné: DK STV odporúča Rade STV schváliť rozpočet vo forme, ako bol predložený v materiáli zo 4. 1. 2005 a zároveň DK STV odporúča Rade STV zrušiť uznesenie Rady STV č. 75/2004 zo 16. 11. 2004, týkajúce sa pozastavenia predaja nepotrebného majetku do skončenia súdneho procesu s navrhovateľom Štúdio Beta a zároveň DK STV odporúča Rade STV uložiť generálnemu riaditeľovi STV predložiť komplexný návrh na odpredaj ním špecifikovaného nepotrebného majetku v súlade s § 5 zák. č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií tak, aby bol zabezpečený maximálny výnos z predaja a súčasne pokryté rozpočtové potreby STV v roku 2005. Vychádzajúc zo stanoviska Dozornej komisie STV, Rada STV nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov prijala uznesenie č. 7/2005, ktorým schválila predložený návrh rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2005.
návrh rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2006 Návrhom rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2006 sa Rada STV zaoberala na zasadnutiach 29. 11. a 19. 12. 2005. Materiál jej predložil GR STV listom č. 108/10000/2005-IO z 25. 11. 2005. O návrhu rozpočtu STV na rok 2006 informoval členov rady na zasadnutí 29. 11. 2005 ekonomický riaditeľ STV B. Lipták, ktorý uviedol, že rozpočet bol vypracovaný podľa štruktúry, na ktorej sa dohodol manažment STV s Dozornou komisiou STV a je takmer identický s rozpočtom na rok 2005. Najvýraznejšia zmena spočíva v zreálnení pohľadu na predaj majetku STV.
Návrh rozpočtu STV na rok 2006 predpokladá: Náklady 2,075 mld. Sk Výnosy z koncesií z reklamy z predaja majetku ostatné 1,42 mld. Sk 0,520 mld. Sk 0,150 mld. Sk 0,020 mld.Sk Výnosy spolu 2,11 mld. Sk Hospodársky výsledok + 34,5 mil. Sk Podľa B. Liptáka sa jedná o vyrovnaný rozpočet. Vzhľadom ku kvantitatívne nezmeneným príjmom STV, neprijatiu nového zákona o koncesionárskych poplatkoch a približne rovnakým výnosocm z reklamy sú vyhliadky rozpočtu na rok 2006 rovnaké ako tomu bolo v roku 2005. K zmene rozpočtu by došlo iba v prípade prijatia zákona o rozhlasovom a televíznom poplatku, ktorý by výraznejšie navýšil príjmy STV, čím by ju finančne stabilizoval. Člen DK STV M. Galamboš hodnotil celkovo predložený rozpočet vo výnosovej časti ako ambiciózny, narastajúci. Rozpočtovú časť v oblasti nákladov zhodnotil tiež ako ambicióznu, ale zároveň ju charakterizoval ako napätú, čo znamená, že bude nevyhnutné urobiť racionalizačné opatrenia k tomu, aby bola táto nákladová časť rozpočtu dodržaná. V diskusii k prerokovávanému návrhu rozpočtu vystúpili so svojimi pripomienkami a doplňujúcimi návrhmi: M. Kollár, Š. Fejko, L. Straka, M. Biľová a A. Somogyi. Rada STV napokon schválila návrh M. Kollára – doplniť návrh rozpočtu o podrobnejšiu analýzu predpokladaných výnosov z koncesionárskych poplatkov, z reklamy, z predaja majetku a o prípadné riziká vyplývajúce z nákladov na súdne spory a pokuty udelené Radou pre VaR, a návrh Š. Fejka – z dôvodu porovnania doplniť do rozpočtu na rok 2006 skutočnosť z roku 2005. Doplnený návrh rozpočtu STV na rok 2006 predložil GR STV listom č. 109/10000/2005-IO z 12. 12. 2005 a rada sa ním zaoberala na zasadnutí 19. 12. 2005. Zástupca DK STV M. Galamboš prítomných informoval, že rozpočet bol doplnený o komentár ku koncesionárskym poplatkom, o predpokladané výnosy z reklamy, o plán na rok 2005 ako aj o skutočnosť za I. – III. štvrťrok roku 2005. Rozpočet nepočíta s prípadným prijatím nového zákona o koncesionárskych poplatkoch, plán v tejto oblasti zostáva na úrovni roku 2005. Z ostatných výnosov boli v zmysle zákona o STV vyňaté výnosy z podnikateľskej činnosti a naopak sú v ňom zahrnuté výnosy z predaja majetku, pričom sa nepočíta s predajom výškovej budovy (BTP). Na základe uvedených aspektov dozorná komisia odporučila Rade STV predložený rozpočet prijať a zároveň zobrala na vedomie návrh investícií pre rok 2006, ktorý korešponduje s rozpočtovými zdrojmi. Pokiaľ ide o programový koncept STV na rok 2006, GR STV členov rady informoval, že tento je vzhľadom na neprijatie nového zákona o koncesionárskych poplatkoch identický s programovým konceptom na rok 2005. V prípade prijatia zákona o rozhlasovom a televíznom poplatku z dielne STV a SRo nastane zmena rozpočtu, čím sa následne zvýšia investície do ďalšieho rozvoja programu vrátane slovenskej pôvodnej tvorby. Programový koncept STV na rok 2006 je podľa GR STV najoptimálnejším východiskom odzrkadľujúcim príjmy a výnosy STV s pretrvávajúcim dôrazom na vyrovnané hospodárenie. K predloženému programovému konceptu sa na zasadnutí rady 19. 12. 2005 vyjadril aj intendant Dvojky J. Kerner, podľa ktorého STV bude v roku 2006 na obidvoch okruhoch dodržiavať taký objem vysielania ako bol stanovený na rok 2005. K istej zmene programovej štruktúry dôjde v súvislosti so ZOH, MS v hokeji, MS vo futbale a domácou hokejovou ligou, čím sa dominantným vysielaním na relatívne dlhšie obdobie stane šport. Pokiaľ ide o pôvodné programy, v roku 2006 zostanú zachované všetky relácie vyrábané STV, pričom na Dvojke pribudnú 2 – 3 nové programy. V oblasti dokumentov STV plánuje v roku 2006 vyrobiť 34 – 35 dokumentárnych filmov. Aktuálne sú aj rokovania STV o koprodukciách s nezávislými producentmi. V diskusii k programovému konceptu STV na rok 2006 vystúpili: Š. Fejko, M. Kollár, B. Bobocký a J. Greššo. Rada STV schválila návrh B. Bobockého – doplniť do programového konceptu stanovený podiel a rozsah národnostného vysielania, podiel premiér a repríz a to v štruktúre jednotlivých národnostných menšín, a návrh J. Grešša – predložiť zoznam programov pôvodnej dramatickej tvorby, ktorých výroba je v roku 2006 plánovaná v objeme 47,3 hodín na Jednotke a Dvojke). Po skončení diskusie k návrhu rozpočtu ako aj k programovému konceptu STV na rok 2006 M. Kollár navrhol uznesenie č. 101/2005, ktorým rada nadpolovičnou väčšinou hlasov schválila návrh rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2006.
odpredaj nepotrebného nehnuteľného majetku STV Rada STV v zmysle § 8 ods. i) zákona o Slovenskej televízii schvaľuje po oboznámení sa so stanoviskom dozornej komisie návrh GR STV na prevod vlastníctva nepotrebnej nehnuteľnosti, alebo hnuteľného majetku, ktorej obstarávacia cena bola vyššia ako 500 000,- Sk a zostatková hodnota vedená v účtovníctve podľa osobitného predpisu je vyššia ako 300 000,- Sk. Navyše podľa § 12 ods. 2 zákona č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií a o zmene zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 259/1993 Z. z. o Slovenskej lesníckej komore v znení zákona č. 464/2002 Z. z.“štatutárny orgán verejnoprávnej inštitúcie je povinný vyžiadať si na nakladanie s majetkom podľa § 13 predchádzajúci písomný súhlas samosprávneho alebo iného kolektívneho orgánu určeného štatútom“. V uplynulom roku sa Rada STV zaoberala predajom nepotrebného nehnuteľného majetku STV na svojich zasadnutiach 22. marca, 12. júla, 14. septembra a 19. decembra. Návrh na odpredaj nepotrebného majetku STV predložil rade GR STV listom č. 15/10000/2005-IO z 15. 2. 2005. Dozorná komisia vo svojom stanovisku odporučila Rade STV schváliť navrhované nakladanie s nepotrebným majetkom formou odpredaja a to v súlade so zákonom č. 176/2005 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií, podľa ktorého musí byť tento majetok vyhlásený štatutárnym zástupcom organizácie za trvalo nepotrebný. Podľa vyjadrenia člena DK STV M. Galamboša, nepotrebnosť majetku môže štatutárny zástupca STV vyhlásiť až po schválení Radou STV. V nadväznosti na stanovisko dozornej komisie, Rada STV prijala uznesenie č. 31/2005, ktorým schválila odpredaj navrhovaného majetku, ale zároveň v ňom zohľadnila návrh M. Slováka – vyňať z predaja nehnuteľností objekty, kde sa nachádza zvuková výroba, filmová výroba a strojovňa vzduchotechniky. GR STV listami č. 68/10000/2005-IO z 12. 7. 2005 a 89/10000/2005-IO z 9. 9. 2005 informoval členov rady aj o priebehu a výsledku obchodnej verejnej súťaže na predaj zoznamu nehnuteľností uvedených v materiáli z 15. 2. 2005. Vychádzajúc z predložených informácií, ako aj na základe vyhlásenia o nepotrebnosti týchto nehnuteľností z 19. 5. 2005, Rada STV nadpolovičnou väčšinou hlasov prijala uznesenia č. 78/2005 a 88/2005. V súvislosti s predajom objektu Lodenica, Rada STV na návrh P. Maleca prijala uznesenie č. 79/2005, ktorým požiadala GR STV o informáciu o priebehu a výsledku obchodnej verejnej súťaže na predaj tohto objektu spolu s vyhlásením o jeho nepotrebnosti. Po predložení tejto informácie listom GR STV č. 78/10000/2005-IO z 19. 8. 2005, Rada STV následne prijala uznesenie č. 89/2005, ktorým schválila prevod vlastníctva nehnuteľnosti – objektu Lodenica úspešnému uchádzačovi z obchodnej verejnej súťaže, spoločnosti INTERCOM Agentúra, s.r.o. Pokiaľ ide o predaj rekreačných zariadení v Liptovskom Jáne a v Pavčinej lehote, ZO OZM listom jej predsedníčky Dr. G. Goliášovej zo 4. 11. 2005 namietala proti ich predaju, nakoľko tieto boli vraj zakúpené aj z prostriedkov sociálneho fondu. Preverovaním týchto skutočností sa zaoberala Dozorná komisia STV, ktorá zistila, že prevádzkovanie rekreačných zariadení je stratové a keďže zákon o STV prikazuje takúto podnikateľskú činnosť zrušiť, DK odporučila Rade STV predaj týchto nehnuteľností schváliť. Na základe predneseného stanoviska dozornej komisie Rada STV nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov prijala uznesenie č. 107/2005.
Súdne spory vedené proti STV
Aj v roku 2005 sa Rada STV venovala problematike súdnych sporov, ktorých výsledok v neprospech Slovenskej televízie by mohol vážne ohroziť jej finančnú stabilitu. O najzávažnejších súdnych sporoch vedených voči STV informoval GR STV na zasadnutí rady 24. mája 2005: 1. Štúdio BETA c/a STV V tomto súdnom spore bol vynesený čiastkový rozsudok Okresného súdu BA IV v neprospech STV. Právny zástupca STV totiž navrhol rozdeliť tento spor na dve časti, z ktorých v prvej išlo o rozhodnutie, či boli tieto zmluvy platné a mali sa plniť, a v druhej časti aby sa rozhodovalo o finančnej čiastke, ktorú by mala STV zaplatiť. Sudkyňa okresného súdu rozhodla, že tieto zmluvy so Štúdiom Beta boli právne opodstatnené a mali byť plnené, tzn. že po podpise ich mal bývalý ÚR STV M. Materák plniť a popri tom sa mal súdiť o ich neplatnosť. On ich však jednostranne vypovedal bez toho, aby využil právnu cestu. STV má 30-dňovú lehotu na odvolanie sa proti čiastkovému rozhodnutiu na Krajský súd, čo samozrejme využila. V prípade potvrdenia tohto rozsudku už pôjde o sumu, ktorú bude musieť STV zaplatiť a Slovenská televízia sa bude v rámci možnosti brániť. V súčasnosti je to suma 780 mil. až 890 mil. Sk, čo môže s penálmi predstavovať až 1 miliardu. GR STV vo svojom vystúpení zdôraznil, že pokiaľ STV nevyužije všetky právne možnosti, akékoľvek mimosúdne vyrovnanie neprichádza do úvahy. 2. ERS Holding c/a STV (o zaplatenie 4 205 000,- Sk s príslušenstvom) V tomto prípade sa jedná o neuhradenú faktúru vystavenú Štúdiom Beta za dodávku relácií Dobré ráno Slovensko. Ďalší vývoj tohto sporu závisí od vývoja kauzy so Štúdiom Beta verzus STV, nakoľko podstata veci spočíva v určení právoplatnosti zmlúv uzavretých medzi STV a spoločnosťou Štúdio Beta. 3. ABRA CINEMA c/a STV (o zaplatenie 5 000 000,- Sk s príslušenstvom) Slovenská televízia bola v konaní pred Okresným súdom úspešná, na základe odvolania žalobcu konanie prebieha pred Krajským súdom, pojednávanie zatiaľ nebolo vytýčené. V prípade tohto sporu ide o koprodukčnú zmluvu o spoločnej výrobe filmového diela s pracovným názvom „O čo ide?“. 4. MBM Felina Models c/a STV (o zaplatenie 7 315 00, Sk s príslušenstvom) Najvyšší súd SR potvrdil uznesenie Krajského súdu, ktorým bol zamietnutý návrh na zámenu účastníkov konania na strane žalobcu, ktorý predložil bývalý spoločník firmy MBM Felina Models. Pojednávanie zatiaľ nebolo ukončené. Jedná sa o koprodukčnú zmluvu na výrobu Playboy Ples – Silvester 1998. 5. OMEGA PLUS c/a STV (o zaplatenie 85 153 696,- Sk s príslušenstvom) Krajský súd Bratislava zrušil na základe odvolania STV rozsudok Okresného súdu Bratislava IV č. k. 10Cb 162/02 zo dňa 1. 3. 2004 a vec vrátil na ďalšie konanie. V súčasnosti STV analyzuje dôkazový materiál predložený súdu spoločnosťou Omega Plus, pojednávanie zatiaľ nebolo vytýčené. 6. Open Records c/a STV Tento súdny spor so spoločnosťou D. Junasa STV prehrala a bola zaplatená pohľadávka vo výške 41 mil. Sk. 7. TIMUR&PARTNERS c/a STV Spor bol ukončený na základe súdneho zmieru, podľa ktorého sa STV zaviazala uhradiť žalobcovi 2.582.311,- Sk ku dňu 20. 12. 2004 a sumu vo výške 865.501,- Sk ku dňu 15. 1. 2005. Okresný súd Bratislava IV rozhodol svojim uznesením o vrátení súdneho poplatku STV vo výške 392.994,- Sk. Vo všetkých prípadoch sa jedná o tie najzávažnejšie súdne spory vedené proti STV, ktoré pochádzajú z roku 1998 resp. 1997. Do roku 2005 sa previedlo aj niekoľko pracovnoprávnych sporov, ktoré vznikli po hromadnom prepustení zamestnancov uskutočnenom v roku 2003.
Správne konania vedené voči STV a pokuty udelené stv radou pre vysielanie a retransmisiu
V roku 2005 bolo Rade STV doručených 49 oznámení o začatí správneho konania voči STV Radou pre vysielanie a retransmisiu. Z toho bolo 1 správne konanie zastavené. Najčastejším dôvodom pre začatie týchto správnych konaní bolo nesprávne označovanie vhodnosti programov jednotným systémom označovania. Podľa GR STV ide v tomto prípade o subjektívnu záležitosť a preto privítal iniciatívu riaditeľa Kancelárie RVR zvolať stretnutie riaditeľov televízií, kde by o tejto záležitosti diskutovali a následne ju riešili. Ďalším dôvodom začatia správnych konaní voči STV Radou pre VaR bolo prerušovanie programov reklamnými blokmi, čo zákon o vysielaní a retransmisii Slovenskej televízii nepovoľuje. Jednalo sa predovšetkým o program Slovensko hľadá Superstar, za čo boli STV Radou pre VaR udelené pokuty v celkovej výške 8,5 mil. Sk. STV sa voči týmto rozhodnutiam odvolala na Najvyšší súd SR, ktorý však v závere uplynulého roku potvrdil rozhodnutia RVR o pokutách vo výške 6 mil. Sk O ďalších odvolaniach má NS SR rozhodnúť v roku 2006. Z ostatných dôvodov udelenia pokút STV Radou pre VaR boli: prezentovanie jednostranných názorov a tým nezabezpečenie všestrannosti informácií a názorovej plurality v relácii Pod lampou a v Regionálnom denníku, ďalej neodvysielanie oznamu o porušení zákona pred začiatkom vysielania relácie Odpovede z obrazovky a odvysielanie programu Večerníček, určeného výlučne pre maloletých v českom jazyku.
VYBRANÉ PROBLÉMY, KTORÉ RIEŠILA RADA STV V ROKU 2005
Organizačný poriadok STV po 1. 1. 2005 Nový Organizačný poriadok STV, ktorý Rada STV schválila svojim uznesením č. 35/2004 zo 14. 6. 2004 sa začal v praxi uplatňovať od 1. januára 2005. Ako GR STV na zasadnutí 18. 1. 2005 informoval členov rady, Slovenská televízia začala fungovať ako spoločnosť holdingového typu. Oddelilo sa generálne riaditeľstvo a tri regionálne štúdiá – bratislavské, banskobystrické a košické. Väčšina kompetencií sa presunula na vedúcich pracovníkov jednotlivých štúdií. Štúdiá sa stali aktérmi výroby programu a generálne riaditeľstvo zasa objednávateľom programu v týchto štúdiách. Riaditelia štúdií získali plné kompetencie na personálne otázky, hospodárenie a finančné riadenie. Televízne štúdiá sa stali plne zodpovedné za finančné prostriedky, s ktorými narábajú. B. Bobocký v tejto súvislosti vypracoval komparáciu organizačného poriadku schváleného Radou STV s rozhodnutím GR STV č. 22 z 12. 7. 2004, ktorým bol tento OP vydaný. Vzhľadom k tomu, že postupne boli vydávané ďalšie Rozhodnutia GR STV, ktorými boli dodatočne zriadené útvary, ktoré sa podľa jeho názoru v schválenom OP STV neuvádzajú, porovnával organizačný poriadok aj s týmito rozhodnutiami. Vo svojom materiáli poukázal na nesúlad schváleného OP STV s organizačnou štruktúrou uplatňovanou v praxi. Mnohé útvary boli vytvorené nad rámec, útvarom boli pridelené čísla a napriek tomu zostali bez personálneho obsadenia, čo môže znamenať problém v súvislosti s vnútropodnikovým zúčtovaním. K materiálu B. Bobockého zaujal stanovisko štatutárny zástupca GR STV M. Para, ktorý uviedol, že OP STV schválený radou vedenie STV pred jeho konečným vydaním ešte raz dôkladne preštudovalo a doplnilo o informácie, ktoré tam podľa jeho názoru chýbali (jednalo sa o Dozornú komisiu STV a úsek shippingu). Schéma vydaného OP bola inak nakreslená, ale nie v rozpore s OP schváleným Radou STV. Vytvorenie číselníka sa vykonalo za účelom vnútropodnikového zúčtovania a z dôvodu zavádzania nových informačných systémov. B. Bobocký zdôraznil, že akýkoľvek zásah vedenia STV do materiálu schváleného Radou STV je porušením zákona. Následne navrhol požiadať vedenie STV, aby do 15. 3. 2005 vypracovalo oponentúru k jeho materiálu. Požadovaný materiál GR STV predložil rade listom č. 29/10000/2005-IO z 15. 3. 2005. Na zasadnutí Rady STV 19. 4. 2005 v rámci diskusie k uvedenému materiálu vystúpili: B. Bobocký, M. Para, A. Somogyi, L. Jurgová a M. Kollár, ktorý navrhol uznesenie č. 47/2005, ktoré rada nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov prijala – uložila ním GR STV predložiť novelu Organizačného poriadku, ktorá bude reálne odrážať aktuálny stav organizačného usporiadania STV po implementácii organizačných zmien.
legislatívne iniciatívy týkajúce sa STV Generálny riaditeľ STV na zasadnutí Rady STV 24. mája 2005 informoval jej členov o návrhoch zákonov o koncesionárskych poplatkoch predložených do parlamentu SR. Jedným bol návrh zákona o koncesionárskych poplatkoch zo spoločnej dielne Slovenského rozhlasu a Ministerstva kultúry SR a druhým návrh zákona, ktorý predložila Slovenská televízia. Žiaľ, parlament neschválil ani jeden z navrhovaných zákonov, čím podľa generálneho riaditeľa prišla Slovenská televízia o 400 mil. Sk. Ako GR ďalej uviedol, na Slovensku 1 200 tis. domácností dopláca na 600 tis. domácností, ktoré tieto koncesionárske poplatky neplatia. Každý mesiac sa odhlási z platenia koncesionárskych poplatkov približne 1 300 až 1 500 koncesionárov, pretože im to súčasné znenie zákona umožňuje. Vzhľadom na znenie zákona č. 212/1995 Z. z. o koncesionárskych poplatkoch nie je podľa GR STV v možnostiach STV tento neustály úbytok koncesionárov zastaviť. V tejto súvislosti GR STV zdôraznil potrebu vážne diskutovať o ďalšom spôsobe financovania STV, pretože bez potrebných finančných prostriedkov sa zo Slovenskej televízie nikdy nestane významná kultúrna inštitúcia. GR STV na záver uviedol, že po neprijatí predložených dvoch návrhov zákona o koncesionárskych poplatkoch čakajú STV vážne problémy, ktoré sa môžu prejaviť už v roku 2006. Po skončení diskusie k tejto problematike M. Kollár navrhol uznesenie č. 64/2005, ktoré Rada STV nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov prijala. Kľúčovým bodom zasadnutia Rady STV 29. novembra 2005 bolo rokovanie o návrhu zákona o televíznom a rozhlasovom poplatku z dielne SRo a STV. Pozvanie na zasadnutie prijal aj spoluautor tohto návrhu – právnik Daniel Palko, ktorý prítomným objasnil základné aspekty navrhovaného zákona a odpovedal na otázky členov rady. Navrhovaný zákon má zvýšiť vymáhateľnosť poplatkov, zefektívniť kontrolu ich platenia a zároveň by jednoznačne stanovil, že sa jedná o osobitný príspevok na financovanie činnosti vysielateľa na základe zákona pri plnení poslania STV a SRo. Tento zákon je postavený tak, aby ho nebolo možné akýmkoľvek spôsobom obchádzať a neplniť, ako je tomu v prípade súčasného zákona o koncesionárskych poplatkoch, v dôsledku čoho prichádzajú obe inštitúcie o stovky miliónov korún ročne. Po skončení rozpravy k predloženému návrhu zákona Rada STV vyzvala poslancov Národnej rady SR, aby na decembrovej schôdzi NR SR neriešili čiastkovými novelami parciálny problém súčasného zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorý je komplexne vyriešený v návrhu nového zákona o televíznom a rozhlasovom poplatku. Zároveň vyzvala poslancov NR SR, aby legislatívny proces spojený s prerokúvaním nového návrhu o televíznom a rozhlasovom poplatku čo najviac urýchlili.
vyhodnotenie nákladov na výrobu a vysielanie programu Slovensko hľadá superstar
Slovenská televízia začala koncom roka 2004 uvádzať divácky veľmi sledovanú reláciu Slovensko hľadá superstar. Na zasadnutí Rady STV 24. mája 2005 jej člen B. Bobocký navrhol požiadať Dozornú komisiu STV o predloženie celkových nákladov a výnosov uvedenej relácie. Na základe jeho návrhu Rada STV nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov prijala uznesenie č. 62/2005.
Dozorná komisia STV informácie v súvislosti s prijatým uznesením predložila Rade STV na zasadnutí 12. júla 2005.
Celkové náklady na výrobu 58,9 hodín programu Slovensko hľadá superstar boli nasledovné:
Prvotné náklady za rok 2004: 24.971 tis. Sk Prvotné náklady za rok 2005: 42.470 tis. Sk S p o l u : 67.441 tis. Sk
Druhotné náklady za rok 2004: 4.623 tis. Sk Druhotné náklady za rok 2005: 4.224 tis. Sk S p o l u : 8.847 tis. Sk
V druhovom členení podľa nákladových skupín je pomer nasledovný: Materiál: 1.638 tis. Sk Služby: 63.182 tis. Sk Mzdy, odvody: 356 tis. Sk Odpisy: 2.214 tis. Sk Ostatné: 51 tis. Sk S p o l u : 67.441 tis. Sk Náklady na reláciu Slovensko hľadá Superstar predstavovali spolu 76.288 tis. Sk.
V súvislosti s programom STV uzavrela celkovo 211 nákladových zmlúv v celkovej výške 65 631 tis. Sk.
Ø Práv výrobcu zvukových a zvukovoobrazových záznamov, ako napr. CD, DVD, videoklipy a podiel STV na exploatácii týchto práv. STV neuzatvárala zmluvy na zvukové záznamy, na vydaní troch CD Hviezdna rota, finálová desiatka a šestka bola len mediálnym partnerom.
Ø Vlastníctva merchandisingových práv STV uzatvorila merchandisingové zmluvy so 4 partnermi, celkové výnosy boli vo výške 1.838 tis. Sk, netto výnosy pre STV predstavovali 597 tis. Sk, čiže 32 %.
Ø Podielu na všetkých tržbách STV a využívanie reklamného času zmluvnými partnermi Využitie reklamného času bolo 100 %, výnosy z reklám tvorili sumu 45.043 tis. Sk, odvysielalo sa celkovo 7 hodín 9 min. pre 111 klientov, podiel reklám spojených so Superstar v roku 2004 tvorilo 14.900 tis. Sk, čo bolo 3,3 %. Rok 2005 ešte nebolo v tom čase možné vyhodnotiť.
Ø Prípadnými zmluvami dcérskych spoločností a zmluvných partnerov v súvislosti s reláciami Slovensko hľadá Superstar, Slovensko hľadá Superstar – magazín. Medzi STV a dcérskymi spoločnosťami neboli uzatvorené žiadne zmluvy.
Ø Iných benefitov pre inú zmluvnú stranu ako STV Neboli uzatvorené žiadne zmluvy.
Prehľad výnosov na reláciu Superstar Celkom Podiel STV v % Reklama 45 043 365 45 043 365 100 Sponzoring 16 806 980 16 806 980 100 STV/hlasovanie 32 687 608 11 390 418 35 Internet 605 376 605 376 100 Merchandising 1 838 013 575 250 32 No TV sponzoring 332 756 332 756 100 Bárter 5 083 907 5 083 907 100 Vystúpenia Hviezdna rota 1 008 450 1 008 450 100 Spolu 103 406 486 80 868 607 78 Celkový zisk projektu Slovensko hľadá Superstar predstavoval 4.580 tis. Sk. V rámci diskusie k prerokovávanej problematike vystúpil B. Bobocký, ktorý predniesol nasledovné otázky: 1. Ako boli rozdelené náklady na reláciu Slovensko hľadá Superstar a Slovensko hľadá Superstar – magazín? 2. Aký bol podiel reklamných výnosov z vysielania Superstar a Superstar – magazín? 3. Prečo je taký evidentný nepomer nákladov v roku 2004 a 2005? (v roku 2004 bolo odvysielaných 10 častí, v roku 2005 13 častí). 4. Je možné vysvetliť tabuľku, ktorá hovorí o členení podľa nákladových skupín? 5. Ako je to so mzdami a odvodmi, ktoré sú uvedené vo výške 356 tis. Sk (priemerná mzda vychádza iba 6.000,- Sk)? 6. Keďže STV vytvorila tento produkt, prečo nevyužila podiel na CD albumoch, ktoré vydala spoločnosť BMG Ariola? 7. Aké boli náklady na propagáciu tejto relácie? 8. Bola v zmluve s FremantleMedia podmienka poskytnutia percentuálneho podielu z výnosov? 9. Mohla by STV bez splnenia týchto podmienok vyrábať a vysielať reláciu Slovensko hľadá Superstar?
K podielom na hudobných nákladoch generálny riaditeľ uviedol, že STV nemá žiadny podiel z predaja nosičov s pesničkami z relácie Slovensko hľadá Superstar, STV dostane iba podiely z predaja kníh. Vo výnosoch relácie sú zahrnuté aj výnosy z merchandisingových práv. Pokiaľ ide o mzdové náklady, nie sú v nich zahrnuté manažérske mzdy. Za najdôležitejšie GR STV označil ziskovosť tohto projektu, nakoľko pri konečnom zúčtovaní dosiahol výnosy vo výške 4,5 mil. Sk. O zodpovedanie ostatných otázok požiadala Rada STV generálneho riaditeľa listom č. 104/05 z 18. 7. 2005.
riešenie relácie peniaze na ruku
Slovenská televízia začala v septembri 2005 vysielať súťažnú telefonickú reláciu pod názvom Peniaze na ruku. Krátko po jej uvedení začali na adresu Rady STV prichádzať početné sťažnosti divákov, ktorí sa do súťaže zapojili, prípadne reláciu iba sledovali. Svoje negatívne postoje k vysielaniu tohto typu relácie na obrazovke verejnoprávnej televízie vyjadrili aj niektorí členovia Rady STV (P. Malec, M. Kollár, B. Bobocký, M. Slovák, J. Greššo, K. Habšudová, V. Černý, A. Somogyi, L. Jurgová a E. Bachletová) na zasadnutiach rady 14. 9. a 18. 10. 2005. GR STV v tejto súvislosti uviedol, že súťaž je transparentná, právne v poriadku. STV nemá takmer žiadne náklady s výrobou tejto relácie, poskytuje jej len vysielací čas a finančné prostriedky, ktoré STV z vysielania tohto programu získa sa budú môcť použiť na výrobu pôvodných diel. Zároveň však GR STV pripustil, že „z hľadiska filozofického je to na diskusiu“.
Členovia rady vzhľadom na zavádzajúci obsah relácie nadpolovičnou väčšinou hlasov prijali uznesenie č. 85/2005, ktorým Rada STV požiadala Dozornú komisiu STV o preskúmanie zmluvných podmienok na vysielanie programu Peniaze na ruku z pohľadu nákladov a výnosov STV a podmienok trvania zmluvy ako aj možnosti jej vypovedania. J. Greššo a B. Bobocký navrhli uznesenie, ktorým by Rada STV konštatovala, že tento typ programu na obrazovku STV nepatrí a až do prerokovania stanoviska DK STV by sa pred uvádzaním tejto relácie vysielal oznam o podmienkach a pravidlách súťaže vrátane varovania divákov o cene telefonického hovoru a riziku finančnej straty. Rada STV tento návrh hlasovaním neschválila. DK STV predložila svoje zistenie v súvislosti s reláciou Peniaze na ruku Rade STV mailom 30. 9. 2005 a znelo nasledovne: „Zmluva na vysielanie programu Peniaze na ruku bola uzavretá medzi STV a ITV na obdobie jedného roka od 5. 9. 2005 do 5. 9. 2006. STV poskytuje k hre vysielací čas, program pripravuje firma ITV a vysiela ho zo štúdia v Budapešti v slovenskom jazyku. Všetky výnosy z reklám prislúchajú STV, výnosy zo samotnej hry sa delia podľa kľúča určeného v zmluve, ktorý sa vzhľadom na dohodnuté utajenie nezverejňuje. Zmluvu s ITV je možné vypovedať bez ďalších postihov do 90 dní od jej podpísania“. Na zasadnutí Rady STV 18. 10. 2005 M. Kollár zdôraznil, že aj napriek finančnej situácii, v akej sa STV nachádza nemôže byť vysielanie tohto typu programu na obrazovke verejnoprávnej STV akceptovateľným spôsobom nahrádzania finančného výpadku STV. Získané prostriedky nevyvážia prípadnú stratu povesti STV ako vysielateľa verejnej služby a z tohto dôvodu navrhol uznesenie č. 98/2005, ktoré Rada STV jednomyseľne prijala. Rada v ňom žiada GR STV, aby urobil opatrenia vedúce k zastaveniu vysielania programu „Peniaze na ruku“ v čo najkratšom možnom termíne, t. j. aby vypovedal zmluvu so spoločnosťou ITV na výrobu programu „Peniaze na ruku“. O splnení tohto uznesenia informoval členov rady GR STV na zasadnutí 29. novembra 2005. Ako uviedol, 28. októbra 2005 podpísal dodatok k zmluve s firmou ITV, v zmysle ktorého sa relácia objaví na obrazovke STV poslednýkrát 31. januára 2006 a od februára 2006 sa už vysielať nebude. Rovnako reláciu vypustili aj z vianočnej programovej ponuky.
V závere roka 2005 došlo aj k niektorým zmenám v zložení manažmentu Slovenskej televízie. O týchto zmenách informoval generálny riaditeľ členov Rady STV na zasadnutí dňa 19. decembra 2005. Rovnako GR informoval aj o kontrole, ktorú v STV vykonal Najvyšší kontrolný úrad SR. Pravidelne na každé zasadnutie predkladal GR členom Rady STV zoznam uzavretých zmlúv s plnením nad 200 tis. Sk a informáciu o verejných obstarávaniach.
V Bratislave, 7. 4. 2006
PRíLOHA 1 podnety, žiadosti a sťažnosti doručené Rade STV v roku 2005
V roku 2005 bolo Rade STV doručených celkom 616 listov. Z toho podnetov, žiadostí, sťažností a odvolaní priamo adresovaných rade bolo 143. Počet listov doručených Rade STV celkom 616 .