17. 6. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ted Turner, známy jachtár, filantrop, zakladateľ spoločnosti CNN a bývalý manžel herečky Jane Fonda, píše svoje memoáre. Knihu s názvom Call Me Ted: The Life and Times of Ted Turner vydá na jeseň 2008 vydavateľstvo Warner Books. Finančné podmienky dohody medzi Turnerom a vydavateľstvom nezverejnili, no už počas prvých rokovaní sa hovorilo o sume v prepočte 135 miliónov korún. Turner začiatkom roka vyhlásil, že už sa nebude uchádzať o miesto v rade spoločnosti Time Warner Inc. Riaditeľom tejto spoločnosti sa stal v roku 1996 potom, čo predal svoju káblovú spoločnosť Turner Broadcasting Systems. V posledných rokoch sa venuje prostredníctvom nadácie Turner Foundation charite, no zaujímajú ho aj otázky životného prostredia a staranie sa o svoj obrovský pozemok, vďaka ktorého rozlohe 687 965 hektárov sa stal najväčším individuálnym vlastníkom pôdy v USA. Dvaja bulharskí väzni odsúdení na doživotie, si zašili ústa a rozhodli sa držať hladovku tak dlho, kým im vedenie väzenia do ciel nezavedie káblovú televíziu a nevyhovie ich ďalším požiadavkám. "V utorok 13. júna si väzni navzájom zašili pery, no jeden z nich si ich na istý čas uvoľnil, aby mohol vzniesť požiadavky. Potom si ich dal znova zašiť," povedal riaditeľ väznice Vesselin Kotzev. "Rozprávam sa s ním, aby som ho presvedčil, že zašitie úst nie je spôsob, akým by dosiahli svoje požiadavky, ktoré sú okrem toho aj tak zo zákona zakázané." Obaja väzni, ku ktorým sa v hladovke pridal ďalší odsúdenec, si odpykávajú doživotný trest za vraždu. Podľa Kotzeva väzni žiadajú pravidelný prísun kávy, čaju, cigariet, káblovú televíziu, ako aj otvorené cely a elektrinu aj počas noci. "Je pravda, že sú väčšinu dňa zamknutí, no aj tak denne strávia štyri až päť hodín na vzduchu," uviedol riaditeľ a dodal, že všetci traja muži sú pod lekárskym dohľadom. Obaja väzni, ktorí si nechali na zašitých ústach malý otvor, aby mohli fajčiť, pohrozili, že ak nedosiahnu to, čo požadujú, presvedčia aj ostatných 15 väzňov z ich bloku, aby si zašili ústa. Podmienky v bulharských väzniciach sú často terčom ostrej kritiky bulharských aj medzinárodných organizácií bojujúcich za dodržiavanie základných ľudských práv.

Herec David Schwimmer je po vyhratom súdnom spore s Aaronom Tonkenom, ktorý v minulosti zbieral peniaze pre charitu, bohatší o 400-tisíc dolárov (12 miliónov Sk). Predstaviteľ Rossa z televízneho seriálu Priatelia podal žalobu minulý rok potom, ako Tonken vyhlásil, že herec chcel od neho dvoje hodinky Rolex za to, aby navštívil jeho charitatívne podujatie. Tonken, ktorý si v súčasnosti odpykáva vo väzení päťročný trest za to, že podvodom obral charít o niekoľko stotisíc dolárov, sa Swimmerovi ospravedlnil.

NEPREJDÚ

NEPREJDÚ
ALE KTORÍ ?
/:Dnes je sobota, carijajuchacha, ten posledny den, ://:necakaj ma, necakaj ma, moja mila, ja uz nepridem. :/ /:Pridi, Janko, k nam, carijajuchacha, ale nechod sam. /:/:Zavolaj si, zavolaj si kamarata cez zeleny haj. :/ /:V zelenom haji, carijajuchacha, tam ta cakaju, ://:tam ta, Janko, tam ta Janko me srdienko, tam ta zabiju. :/ /:Nezabiju ma, carijajuchacha, nebojim sa ja, ://:mam sablicku, mam sablicku ocelovu, vysekam sa ja. :/ /:Nevysekas sa, carijajuchacha, lebo ich je moc, ://:nebudes moct, nebudes moct zavolati, mila dobru noc. :/ /:Dobru noc davam, carijajuchacha, vsetkym dievcatam, ://:len tej jednej, len tej jednej falosnici dobru noc nedam. :/

Voľte s rozvahou

Voľte s rozvahou
Až bude tobě, pionýre, čtenáři, třicet, pětatřicet let, vzbudíš se do světa, který už v mnohém nebude podoben dnešku. Budovatelé komunismu v Sovětském svazu i u nás budou mít k dispozici moderní automatizované závody, zvládnou zemědělské práce průmyslovým způsobem, budou pracovat šest hodin denně. V té době proniknou hluboko do tajů vesmíru. To všechno se promítne do každodenního života: 250 milionů tun oceli ročně, hojnost všech prostředků, městská doprava zdarma, bezplatné stravování ve školních a závodních jídelnách, bydlení v prostorných bytech bez nájemného, levné nebo bezplatné turistické základny atd. To není začátek fantastické povídky našeho časopisu, to je reálný dvacetiletý program Komunistické strany Svazu sovětských socialistických republik, o kterém píše, mluví a přemýšlí celý svět. Bledne sláva kapitalistické techniky a výroby. Vždyť za deset let předstihne SSSR Spojené státy americké dvaapůlkrát a v roce 1980 bude jeho náskok sedminásobný. Je krásné žít v takovém světě! V prvé větě naší poznámky jsme vlastně napsali chybu. Přečti si tu větu znovu, milý Vláďo, Květo, Přemku, i vy ostatní. Našel jsi nesprávnost? Budeš se do nového světa teprve probouzet? Jistě znáš odpověď: Všichni se musíme přičinit! Učit se a pracovat. I mimo školu ve svých pionýrských oddílech, v kroužcích i ve speciálních kolektivech. Pusťte se všichni do technické a přírodovědecké činnosti, nebojte se usilovné práce nad funkčními modely, zamilujte si pěstitelskou či chovatelskou práci v pionýrských zemědělských hospodářstvích. Velkolepá budova světa — komunistická společnost — potřebuje všestranně připravené lidi, vládnoucí elektřině, jaderné energii, složitým mechanismům, chemickým látkám, přírodě na Zemi i v kosmickém prostoru. Komunismus potřebuje lidi odvážné, čestné, muže a ženy, kteří umějí žít v kolektivu a pro kolektiv.

ABC, 1960

16. 6. 2006

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
V deň volieb, 17. júna bude na vzorke 15 tisíc respondentov agentúra MVK realizovať exit poll. Znamená to, že anketári MVK budú získavať informácie priamo od voličov vychádzajúcich z volebných miestností. Vedúca PR TV Markíza Ivana Semjanová uiedla, že výsledky prieskumu zverejní televízia v relácii Parlamentné voľby už o 22.30 h, teda polhodinu po uzatvorení volebných miestností. Sociológ MVK Pavel Haulík doplnil, že vlastné prieskumy verejnej mienky týkajúce sa preferencií MVK do volieb už nezverejní. "Predpokladám, že vlastný prieskum zverejníme pravdepodobne v júli," dodal Haulík. Odbor mediálneho výskumu Slovenského rozhlasu (OMV) uskutoční prieskum verejnej mienky deň pred voľbami, teda 16. júna. Ako povedala sociologička Ľudmila Benkovičová, výskum realizuje spoločne pre SRo, STV a televíziu TA3, ktoré ich budú prezentovať vo volebných vysielaniach. Základné údaje z neho dostanú aj tlačové agentúry, uverejnené budú aj na internetovej stránke SRo. Výskum sa bude realizovať vzorke viac ako osemtisíc respondentov prostredníctvom vyše 700 anketárov. „Výsledky výskumu ponúkneme 17. júna ako prognózu ihneď po uzatvorení volebných miestností. Respondentov budeme vyberať klasickým kótovým spôsobom. Očakávame, že pohyby medzi polnocou 16. júna a ránom 17. júna ráno nebudú také výrazné, aby veľmi ovplyvnili konečný volebný odhad," priblížila realizáciu prieskumu Benkovičová. Súčasťou prieskumu bude aj zisťovanie deklarovanej účasti, teda koľko percent ľudí v predvečer volieb nebolo rozhodnutých, či pôjdu voliť i to, koľko percent z rozhodnutých voličov vedelo v predvečer akej strane dá hlas. Prieskum zachytí aj dôvody neúčasti na voľbách. Ústav pre výskum verejnej mienky (ÚVVM) pri Štatistickom úrade SR zverejní do volieb ešte jeden prieskum preferencií strán. Riaditeľ ústavu František Szabó povedal, že dodnes zbiera ÚVVM údaje. "Údaje spracujeme a vyhodnotíme od 13. - 14. júna a pre médiá ho zverejníme vo štvrtok 15. júna," konštatoval Szabó. Ako dodal, pre najbližší prieskum verejnej mienky začne ÚVVM zbierať údaje v prvej júlovej dekáde, kde budú známe napríklad údaje, prečo občania dali hlas tej-ktorej strane, ako ich oslovila kampaň. "Nebudú v ňom preferencie, ale iba sympatie k politickým stranám," dodal. Agentúra Focus už pred voľbami nezverejní prieskum verejnej mienky týkajúci sa preferencií politických strán. "Každomesačné prieskumy zverejňujeme okolo 18-teho, z čoho vyplýva, že by to bolo až po voľbách a nemalo by to žiadny význam. Najbližší prieskum teda zverejníme až v júli," povedal Martin Slosiarik.

Paraguaj-Švédsko = Hríb

Paraguaj-Švédsko = Hríb

Včera Slovenská televízia bez akéhokoľvek upozornenia zrušila vysielanie 2. polčasu z MS vo futbale, aby aktuálne zaradila reláciu Pod lampou s vyváženými hosťami : Fedor Gál, predseda VPN v roku 1990, Eduard Chmelár, učiteľ, publicista, Martin Muránsky, filozof, publicista, Michal Polák, publicista, Peter Gonda, ekonóm, Lukáš Krivošík, publicista, Peter Pažitný, ekonóm, Branislav Bezák, DJ Vladimír Černý, fyzik, Silvia Hroncová, riaditeľka SND, Juraj Johanides, režisér, Ján Kuric, spevák, Marcel Merčiak, športový komentátor, Daniel Raus, básnik, novinár, Peter Weiss, politológ, Martin Bútora, sociológ, Zora Bútorová, sociologička, Filip Vagač, študentský líder z roku 1989, Václav Mika, riaditeľ TV Markíza, Milan Kňažko, riaditeľ TV JOJ, Zuzana Kusá, sociologička, Milan Nič, študent gymnázia v roku 1989, Ján Oravec, Oliver Brunovský.... Po včerajších Správach STV a príspevku reportérky A. Predajňovej o tom, či voliť, alebo nevoliť malé strany a upozornení politológa Štefančíka , že hlasy tých strán, ktoré sa nedostanú do parlamentu, získajú víťazi, sa nedivím ničomu. Radoslav Štefančík je totiž volebný kandidát SDKÚ - DS /č.98/, a člen SDKÚ od roku 2001.

Richard Rybníček údajne pri svojej abdikácii nepoverí vedením Branislava Zahradníka, ale svoj vzor Igora Kubiša.

GRATULUJEME

GRATULUJEME
SITA Slovenská tlačová agentúra dnes vstúpila do desiateho roku svojho pôsobenia na trhu informácií. Večer 15. júna 1997 začala skúšobné vysielanie on-line spravodajstva v ekonomickom, domácom a anglickom servise. Predchádzajúce roky pôsobenia na trhu s informáciami potvrdili, že SITA sa stala rešpektovaným a hodnoverným partnerom pre klientov spomedzi slovenských a zahraničných médií.V súčasnosti agentúra pripravuje pre odberateľov on-line služieb denne priemerne 450 textových správ v siedmich servisoch, ktoré kompletne pokrývajú najdôležitejšie udalosti v hospodárskom, politickom, spoločenskom a športovom živote doma aj vo svete. Textové spravodajstvo je každý deň doplnené priemerne 700 fotografiami ako aj zvukovými správami. Klasické agentúrne služby SITA od roku 2001 rozšírila o špecializované služby pre firmy a inštitúcie. Patria medzi ne prehľady zasielané e-mailom, sektorové monitoringy, mediálne analýzy, politické analýzy, monitoringy médií a ďalšie informačné produkty. Medzi klientov využívajúcich tieto služby patria najvýznamnejšie spoločnosti z finančného, energetického, telekomunikačného sektora ako aj ďalších oblastí hospodárstva, zahraniční investori, štátne inštitúcie, diplomatické misie.SITA je dnes najväčší komerčný poskytovateľ komplexných informačných služieb na Slovensku a vystupuje nielen ako zdroj informácií, ale aj ako tvorca individuálnych informačných riešení.

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Televízia TA3 bude počas volebných dní vysielať od 17. 6. 2006 od 7.00 hod. do 18. 6. 2006 do 24.00 hod. To znamená aj v noci zo soboty na nedeľu. Celé vysielanie počas týchto dní bude dominantne venované voľbám. V sobotu po zatvorení volebných miestností zaraďujeme do vysielania volebné štúdio, v ktorom spolu so sociológom, politológom a komentátormi využijúc živé vstupy z centrál politických strán rozoberieme výsledky volebného prieskumu, ktorý pre TA3 pripravil odbor mediálneho výskumu Slovenského rozhlasu. Volebné štúdio má zatiaľ otvorený koniec a v podstate voľne prejde do celonočného živého vysielania, v ktorom budeme v pravidelných časových intervaloch prinášať volebné výsledky tak, ako ich bude zverejňovať Štatistický úrad Slovenskej republiky. Ďalšie volebné štúdio vysielame v nedeľu od 7.00 hod., kde sa s pozvanými hosťami budeme rozprávať o definitívnych výsledkoch volieb. Máme naplánované živé vstupy z centrál politických strán, respektíve politikov si pozveme do štúdia. Voľbám bude venované aj prvé povolebné vydanie relácie V politike, kde sú pozvaní predsedovia všetkých strán, ktoré sa dostanú do parlamentu. Počas volebných dní sa na obrazovke TA3 objavia v podstate všetci moderátori, pričom volebné štúdiá budú moderovať Silvia Kušnírová, Beata Oravcová, Gabriela Švagerková a Richard Dírer. Na príprave volieb sa budú podieľať všetci reportéri, vzhľadom k tomu, že budeme vysielať nepretržite 41 hodín.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"ÚVK rozhodla, že bol porušený zákon a týmto to hasne". Pedsedníčka ÚVK Eva Garbiarová

„Zuzana Hajdu je profesionálka a predpokladáme, že vie, čo robí. Dostal som informáciu, že zväčšenie pier je teraz len určité štádium, a že to bude postupne vyzerať prirodzenejšie. Pre nás je dôležité, aby 1. júla nastúpila pred obrazovky v poriadku.“ Branislav Zahradník

"Úmrtia v Guantáname boli dobrým PR ťahom s cieľom prilákať pozornosť". Vysokopostavený predstaviteľ rezortu diplomacie USA Colleen Graffy pre BBC .

"Poznám Mečiara dobre a nedôverujem mu. Keby ležal v truhle, pre istotu by som mu strčil pod nos zrkadlo."

Predseda SNS Ján Slota

"Pre Rotha by bol Team veľmi drahou kapelou. Ak by sme sa vyrovnali súdne, išlo by určite o väčšiu sumu, ale je lepšie dohodnúť sa priateľsky, možno aj do ďalšej spolupráce." Pavol Habera na otázku, či by prijal ponuku Elimu Rothovi na spoluprácu v Hosteli 2 v prípade, že by ho oslovil.

"STV bola pripravená, kancelária prezidenta SR sa však dohodla s komerčnou televíziou." Branislav Zahradník napriek informácii od hovorcu prezidenta Mareka Trubača :"Generálny riaditeľ STV Richard Rybníček v telefonickom rozhovore s kancelárom Milanom Čičom vylúčil akúkoľvek možnosť vytvoriť priestor pre prejav pána prezidenta v predvolebnom období."

15. 6. 2006

ART FILM NEWS

ART FILM NEWS
Okrem legendy filmového plátna Jacqueline Bisset si ocenenie známe ako Hercova misia odnesie z tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Art Film Trenčianske Teplice - Trenčín (MFF Art Film) aj český herec Lubomír Lipský. Od roku 2001 okrem toho MFF Art Film v spolupráci so Slovenským literárnym fondom udeľujú aj cenu Zlatá kamera. Pravidelne ju dostávajú domáci a zahraniční filmoví profesionáli najrôznejších povolaní za výrazný prínos do oblasti kinematografie. Na nadchádzajúcom 14. ročníku Art Filmu si toto ocenenie prevezme poľský režisér Andrzej Wajda a slovenský scenárista a režisér Dušan Hanák. Ako každý rok, aj tento bude vyhodnocovanie v rukách poroty. Rozhodne totiž o novom držiteľovi festivalového ocenenia - Modrom anjelovi, ktorého dostane víťaz hlavnej súťaže celovečerných hraných filmov. Tento rok v nej bude porota hodnotiť desať titulov. Súťažná sekcia krátkych, dokumentárnych, animovaných a experimentálnych filmov Artefakty ponúkne tridsať titulov a sekcia študentských filmov pod názvom Na ceste 21 filmov. Do trojice festivalových súťaží sa tento rok prihlásilo spolu 785 snímok. Porote 14. ročníka Art Filmu bude predsedať britský režisér John Irvin. O osude filmov rozhodne so zvyškom poroty, ktorú bude tvoriť domáci filmový kritik, historik, encyklopedista a vysokoškolský učiteľ Richard Blech, americký filmový kritik, režisér a publicista Ron Holloway, maďarský režisér Zoltán Kamondi, český publicista a filmový kritik Antonín J. Liehm a chorvátsky kameraman Živko Zalar. Z Českej republiky okrem toho porotu doplní aj spisovateľ, scenárista, dramatik a prekladateľ Jiří Stránský. Ženskú časť poroty bude reprezentovať režisérka, scenáristka a herečka Katarína Šulajová. Aj tento rok bude na Art Filme pôsobiť porota Medzinárodnej federácie filmových klubov FICC. Jej členmi sú Thomas Ahlqvist zo Švédska, Peter Gavalier zo SR a Veit Geldner z Nemecka. Festival ponúkne svojim divákom v siedmich sálach 170 krátkych a dlhometrážnych filmov, medzi ktorými budú rovnako hrané aj dokumentárne snímky. Pripravené filmy pochádzajú zo 40 krajín a návštevníci ich uvidia na troch súťažných a mnohých informatívnych prehliadkach. Art film sa bude konať pod záštitou predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu v dňoch od 23. júna do 1. júla. Prezidentom festivalu je herec, režisér a textár Milan Lasica a umeleckým riaditeľom filmový režisér a zakladateľ festivalu Peter Hledík. Producentsky ho zastrešuje Ján Kováčik.

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Ústredná volebná komisia (ÚVK) zamietla návrhy niektorých malých politických strán na odsunutie termínu parlamentných volieb a prijatie uznesenia o ich neregulárnosti. ÚVK podľa predsedníčky ÚVK Evy Garbiarovej nemá takúto kompetenciu. "ÚVK nie je kompetentná rozhodnúť o tom, či sú voľby platné alebo neplatné, je jedine kompetentná rozhodnúť, či bol alebo nebol porušený zákon," povedala pred novinármi Garbiarová. Rozhodnúť o prípadnej neplatnosti volieb môže podľa nej jedine Ústavný súd SR po voľbách. Niektoré neparlamentné strany sa sťažovali na porušenie volebného zákona nerovným rozdelením vysielacieho času zo strany televízií pre jednotlivé kandidujúce strany. Žiadali preto zastavenie vysielania politických diskusných relácii v televíziách. Predložili tiež odporúčanie predsedovi Národnej rady SR, aby vypísal nové parlamentné voľby a odporúčanie prezidentovi, aby vzhľadom na údajnú neregulárnosť volebnej kampane dohliadol na vypísanie nových volieb a ich regulárnosť, čo ÚVK zmietla zo stola. Ľavicový blok žiadal, aby Slovenská televízia zaradila vysielanie okrúhlych stolov, ktorého by sa zúčastnili neparlamentné strany. V tejto veci odporučila komisia strane obrátiť sa Radu pre vysielanie a retransmisiu.

ART FILM – NAJLEPŠÍ ZAČIATOK LETA

ART FILM – NAJLEPŠÍ ZAČIATOK LETA
V znamení motta ART FILM – NAJLEPŠÍ ZAČIATOK LETA usporiadatelia blížiaceho sa 14. medzinárodného filmového festivalu Art Film Trenčín – Trenčianske Teplice, ktorý sa bude konať v dňoch 23. 6. – 1. 7. 2006 viac ako inokedy predtým mysleli na mladé publikum. Program nesúťažných prehliadok KULTOVÝ FILM, PRED 50. ROKMI a NAJLEPŠIE Z PROJEKTU 100 ponúka na veľkom formáte filmového plátna predstavenia najzaujímavejších a najpútavejších diel zo zlatého fondu svetovej kinematografie (Bonnie a Clyde, Butch Cassidy a Sundance Kid, Bezstarostná jazda, Čeľuste, Psycho, Invázia lupičov tiel, Zabíjanie, Stopári, Brazil, Monty Python: Zmysel života, Pink Floyd: The Wall a i.) ale v sekcii ART FILM FEST aj premietania distribučných predpremiér a snímok, ocenených na medzinárodných fórach (Nepohodlný, Faktótum, Dobrú noc a veľa šťastia, Match Point – Hra osudu, Čas, ktorý zostáva a i.). Trvalej obľube sa tešia nočné predstavenia open air kín Bažant Kinematograf v Trenčíne aj v Trenčianskych Tepliciach. Poslucháči slovenských aj českých stredných a vysokých škôl umeleckého smeru sa na festivale môžu akreditovať zdarma, ak predložia potvrdenie o štúdiu. K akreditácii zdarma oprávňuje tiež Karta mládeže EURO<26,>

Shooting star

Shooting star
Slovenská televízia siahla po ďalšej padajúcej hviezde do padajúcej relácie . Michaela Suríniová, ktorá spoluničila reláciu Zlomené srdcia v TV JOJ, bude reportérkou druhej najhoršej relácie v SR- Blesk. Na tú prvú si neviem spomenúť. Pripomíname výrok Branislava Zahradníka, že "Slovenská televízia nie je zberný tábor ani sociálny ústav pre moderátorov,ktorých Markíza nepotrebuje, alebo ktorí nesedia ich novým majiteľom." Áno, nie je , je zberným táborom kohokoľvek.

Bude Michaela Suríniová robiť reportérku takto ?

Zdvihne to Blesku sledovanosť? Vedia psy hovoriť ? Koľko je hodín ?

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Ústredná volebná komisia (ÚVK) nemôže rozhodnúť o posunutí volieb, pretože voľby podľa zákona vyhlasuje predseda Národnej rady SR, uviedla členka ÚVK Eva Polakovičová (OKS) a potvrdila to aj zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Reagovali tak na dnešné vyhlásenie viacerých neparlamentných politických strán o tom, že budú žiadať odsunutie volieb o tri mesiace. Na dnešnej tlačovej besede to avizoval volebný líder strany Prosperita Slovenska Alexander František Zvrškovec. Dôvodom je podľa neho viacnásobné porušovanie volebného zákona zo strany televízií tým, že nedávajú rovnaký priestor všetkým politickým subjektom, čo konštatovala aj ÚVK. Viaceré strany by tiež mali na štvrtkovom mimoriadnom zasadaní ÚVK navrhnúť, aby komisia prijala uznesenie o neregulárnosti volieb. Zvrškovec chce tiež podať trestné oznámenie pre marenie volieb. Túto iniciatívu podporuje aj Ľavicový blok (ĽB), ktorý podľa podpredsedu strany Antona Antaša bude presadzovať, aby aspoň v závere predvolebnej kampane dostali kandidujúce strany rovnaký priestor v televíziách. Zároveň dodal, že médiá rozsiahlo ovplyvnili verejnú mienku, ale v neprospech menších politických zoskupení. Uvedené aktivity tiež podporuje Strana demokratickej ľavice (SDĽ), Slovenská ľudová strana (SĽS), SLNKO a podporné stanovisko zaslali aj predstavitelia Združenia robotníkov Slovenska (ZRS). Podnetom strany Prosperita Slovenska by sa mala vo štvrtok ráno na mimoriadnom zasadnutí zaoberať ÚVK. Mimoriadne zasadnutie ÚVK zvolali členovia ÚVK za: SDĽ, Misiu 21 - Nová kresťanská demokracia, SĽS, Alianciu nového občana a ĽB. Ako ďalej uviedla Lívia Škultétyová, ak by sa aj stalo, že niektorí z členov ÚVK odmietnu podpísať zápisnicu o výsledkoch volieb, uvedú sa podľa zákona dôvody prečo ju nepodpísali. Nepodpísanie zápisnice ÚVK však nespôsobuje neplatnosť volieb, upozornila Škultétyová. Ako v tejto súvislosti doplnila Polakovičová, jediný, kto môže podľa zákona rozhodnúť o neplatnosti volieb je Ústavný súd SR.

14. 6. 2006

Opravená kampaň

Opravená kampaň
Vážení priatelia a známi,tým čo majú malé deti určite neuniklo, že Večerníčky, na ktorých sme všetci vyrastali zmizli z STV 1 a vysielajú sa iba na Dvojke, aj to nie vždy a v pravidelnom čase, pretože sú zaradené do prestávky športových prenosov. Až do nástupu Rybníčkovho manažmentu mohli deti bez problémov a v pravidelnom čase sledovať večernú rozprávku na STV 1 alebo STV 2. Avšak od roku 2004 Večerníček z jednotky najskôr vytlačila relácia TIPOS BINGO potom v uvedenom čase kraľovali SIMPSONOVCI, neskôr bulvár BLESK a donedávna HVIEZDNE HNIEZDO. V súčasnosti v uvedenom čase vysiela STV na jednotke americký kriminálny seriál POLICAJNÉ ODDELENIE. Odkedy STV „presunula" Večerníček na Dvojku, sedemdesiatim tisícom domácností je táto pre iných samozrejmá relácia nedostupná, z jednoduchého dôvodu - miesto ich bydliska nie je pokryté signálom. Nielen dnes, ale aj v minulosti sa viacerí rodičia dožadovali, aby sa Večerníček vysielal na jednotke, alebo aspoň v stabilnom vysielacom čase. Žiaľ, zbytočne ... Možno si kladiete rovnakú otázku, prečo vedenie STV uprednostňuje pred službou verejnosti iné záujmy a opakovane ignoruje žiadosti rodičov, aby vrátila Večerníček na Jednotku. Skutočnosť je taká, že deti do 12 rokov, žiaľ nie sú pre súčasné vedenie STV zaujímavé a podstatné, pretože prioritná je cieľová skupina 12 plus, lebo na tú sa predáva reklamný čas. Uvedeným problémom sa na základe sťažnosti p. Petra Kurjaka začala zaoberať aj Rada STV, žiaľ, zatiaľ zostáva situácia nezmenená. K danému problému sa môžete vyjadriť aj Vy a Vaši príbuzní alebo známi, tým že podporíte elektronickú petíciu „VEČERNÍČEK NA JEDNOTKU" odoslaním priloženej pohľadnice na nasledujúce adresy a zapojte do akcie VEČERNÍČEK NA JEDNOTKU aj svojich príbuzných a známych. Priloženú pohľadnicu pošlite na nasledovné adresy: Komu (To): rada_stv@stv.sk, rybnicek@stv.sk, riaditel@stv.sk Kópia (CC): vecernicek@mail.t-com.sk Predmet (Subject): Večerníček na Jednotku S pozdravom a ďakujem Bohumír Bobocký o.i. člen Rady STV

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

Airplay 5 .6.- 11.6.2006

1.Coldplay - The Hardest part 2.Williams, Robbie - Sin Sin Sin 3.Cmorik, Peter - Dážď 4.Sinclair, Bob - World Hold On 5.Black Eyed Peas & Johnson, Jack - Gone Going Gone 6.Ďurica, Adam - Tam kde slnko 7.No Name - Stromy 8. Hex - Nikdy nebolo lepšie 9.Red Hot Chilli Peppers - Dani California 10. Nickelback - Far Away 12.Žbirka, Miro - Domino 13.Rolins, dara - Túžim 16. Desmod - Niekto ti to povie skôr než ja 19. Peha - Spomaľ 24. Gladiator - Bonboniéra 25. Smatanová, Zuzana - Pocestný 35. Predná, Zdenka - Vietor 47. P.S. - Ja a Ty 49. Desmod - V dolinách 51. Nocadeň - Nestrieľajte do labutí 53. I.M.T. Smile - Lietajúca 70. Tomeček, Samo - Wow! 73. Stereo - K oblakom 78. Gladiator - Anjel 82. Polemic - Medzi nebom a zemou 83. Cirkus - Neviem čo skôr 92. Rollins, dara - Party DJ 93.Rytmus & Kmeťoband - Kures Funk 97.Lepayaco - Šarm a štýl 100. Kotuľa, Peter - Tak ako

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Desať mačiatok, ktoré si hľadajú majiteľa, strávi desať dní vo výklade obchodu na Madison Avenue na Manhattane. Každý ich pohyb bude zachytený kamerou pre televíznu reality show, v ktorej budú mačiatka súťažiť o sympatie divákov. Show vymyslela spoločnosť, ktorá vyrába potravu pre mačky a bude sa vysielať na kanáli Animal Planet. Diváci si videozáznam budú môcť pozrieť aj na stránke www.MeowMixHouse.com a každý deň svojim hlasovaním vyradia jednu súťažiacu mačičku. Mačiatka pochádzajú z rôznych útulkov po celej krajine. Budú súťažiť o to, ktoré mačiatko najhlasnejšie pradie, najviac spí a ktoré chytí najviac hračkárskych myší. Mačiatka s najväčším počtom hlasov získajú nový domov. Spoločnosť Del Monte Foods Company dúfa, že táto šou pomôže spropagovať adopciu mačiatok a tiež výrobky ich spoločnosti. Okoloidúci môžu mačiatka sledovať, ako leňošia v luxusne zariadenom mačacom dome, v ktorom sú pohovky, postele, akvárium s umelými rybkami, kuchyňa a veranda. Celý domček navrhol interiérový architekt.

Riaditeľ Federálnej agentúry pre tlač a médiá Michail Seslavinskij tvrdí, ,že štátom vlastnené spoločnosti v budúcnosti predajú svoje mediálne akcie. Najväčším vlastníkom médií je ruský energetický gigant Gazprom , hlavne jeho dcérska spoločnosť Gazprom Media , ktorá kontroluje obrovské mediálne impérium. Štátom vlastnený gigant už kontroluje noviny Komsomolskaja Pravda, Izvestija /50.19 % / a programový týždenník Sem Dnei a niekoľko dalších periodík. Holding Gazprom kontroluje aj sieť televíznych staníc NTV a TNT, rádiá Echo Moskvy, NEXT a Trojka, takisto filmovú produkčnú spoločnosť NTV. Vlastní aj dve kiná Okťabr v Moskve a Kristall-Palas v St. Petersburgu. Ďalším veľkým štátnym vlastníkom sú štátne železnice (RZhD).

Rockeri z americkej metalovej legendy Metallica James Hetfield a Kirk Hammett súhlasili, že nahovoria kreslené postavičky do pripravovaného televízneho seriálu. Nový animovaný seriál spoločnosti Cartoon Network má názov Metalocalypse a bude sledovať osudy fiktívnej nórskej heavymetalovej skupiny Dethklok. Okrem Hetfielda a Hammetta svoje hlasy do pripravovaného seriálu poskytnú i členovia hudobných formácií Nevermore a Arch Enemy.

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Agentúra MVK odmieta akékoľvek podozrenia z manipulovania prieskumov verejnej mienky. Uviedol to sociológ Pavel Haulík z MVK v reakcii na kroky strany ANO, ktorá podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z manipulovania v prípade dvoch prieskumov verejnej mienky MVK. Po porade s právnikmi agentúra uvažuje, že sa bude brániť súdnou cestou. "Celé stanovisko ANO je od začiatku až do konca, s výnimkou toho, že sme urobili dva prieskumy v danom termíne, vykonštruované, nepravdivé, klamlivé a zavádzajúce. To je znôška absolútnych nezmyslov," povedal pre TASR Pavel Haulík. Zámerom strany bola podľa neho zrejme snaha upútať pozornosť na seba pred voľbami. ANO podala v pondelok trestné oznámenie na Úrade boja proti korupcii pre podozrenie zo spáchania trestného činu korupcie v súvislosti s manipulovaním výsledkov prieskumov volebných preferencií. "Ide o dva prieskumy, ktoré boli pripravené agentúrou MVK a zverejnené v nedeľu 11. júna, respektíve v pondelok 12. júna," uviedla dnes líderka kampane ANO Eva Černá. Podľa informácií ANO malo dôjsť k dohode medzi finančnou skupinou podporujúcou Slobodné fórum a osobou či osobami, ktoré mali zásadný vplyv na konečnú podobu oboch prieskumov. Podstatou je, že výsledky mali byť upravené v prospech SF a zároveň na úkor iných politických strán. Najviac poškodenou v spomínaných prieskumoch mala byť ANO, ktorej sa ubralo 1,5 percenta. Naopak SF dostalo podľa ANO oproti skutočným výsledkom pridané dve percentá.

Telekom Triple Play

Telekom Triple Play
Spoločnosť Slovak Telekom, a.s. (ST) sa stane skutočným poskytovateľom služieb technologickej novinky Triple Play na Slovensku. Rada pre vysielanie a retransmisiu totiž rozhodla o registrácii retransmisie pre spoločnosť Slovak Telekom, čím firme umožní poskytovať televízne a rozhlasové programové služby na území SR. "ST môže v rámci svojej privátnej káblovej siete oficiálne poskytovať televízne a rozhlasové programové služby na našom území dňom úhrady správneho poplatku vo výške 20 tis. Sk," informovala spoločnosť ST. Ako ďalej uviedol ST, služba Triple Play bude zahŕňať vysokorýchlostný prístup k internetu, telefonovanie cez internet a služby digitálnej televízie. Pod obchodnou značkou T-Com bude Telekom poskytovať zákazníkom kompletné riešenie týchto potrieb v rámci jednej služby, čo umožní zákazníkom využívať súčasne prenos dát, hlasu i obrazu prostredníctvom jedného pripojenia. V rámci digitálnej televízie ponúkne ST zákazníkom televízne kanály, ktoré nezahŕňajú iba štandardnú programovú ponuku, ale aj široké spektrum zahraničných televíznych staníc. Jednou z pridaných hodnôt služby Triple Play je hlavne interaktivita, ktorú so sebou prináša platforma digitálnej televízie, ako napríklad elektronický programový sprievodca, poskytovanie informácií o aktuálnych programoch a ich časový harmonogram alebo virtuálna videopožičovňa. Spoločnosť Slovak Telekom, a.s., ktorá patrí do skupiny Slovak Telekom, je poskytovateľom telekomunikačných služieb a služieb v oblasti internetovej zábavy, ako aj prístupu k širokopásmovému internetu. Podiel 51 % akcií firmy vlastní nemecká firma Deutsche Telekom, vlastníkom podielu je rezort dopravy a 15 % akcií vlastní Fond národného majetku SR. Súčasťou skupiny Slovak Telekom je aj mobilný operátor T-Mobile Slovensko, a.s., ktorého 100-percentným vlastníkom je ST, ako aj spoločnosti RK Tower, s. r. o., RK Transmission, s. r. o. , Zoznam, s. r. o., a Zoznam Mobile, s. r. o. a TBDS, a. s. Súčasťou skupiny sú aj jej odštepné závody

SLOVAK RADIO & GALBAVÝ NEWS

SLOVAK RADIO & GALBAVÝ NEWS
Generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková by mala začať rokovania so spoločnosťou BSP Lawyer Partners o posledných opatreniach BSP LP, tvrdí poslanec SDKÚ-DS Tomáš Galbavý. Reaguje tak na situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s požiadavkou spoločnosti BSP LP, aby im časť koncesionárov SRo zaplatila 10-tisíc, prípadne 15-tisíc korún s tým, že ide o „posledný pokus o zmier“. Podľa Galbavého mala BSP LP o tomto kroku rokovať s SRo. Zemková by mala vyvinúť "maximálne úsilie na zastavenie nátlaku, ktorý BSP LP vyvíja na občanov a koncesionárov" a zaujať k celej veci verejné stanovisko, tvrdí Galbavý.
Mnohí dlžníci koncesií už podľa poslanca za SDKÚ-DS Tomáša Galbavého zaplatili svoje dlhy. Vzťahuje sa na nich generálny pardon, a preto podľa poslanca už od nich spoločnosť BSP Lawyer Partners nemôže vymáhať penále.
Taktiež Zemkovú žiada, aby dodržala program, s ktorým kandidovala na svoj post a predložila nový systém správy koncesionárskych poplatkov, ktorý odstráni problémy, ktoré sa teraz vyskytujú v tejto oblasti. "Vyzývam tiež občanov, aby si preštudovali výzvy, ktoré im spoločnosť BSP LP posiela, nekonali unáhlene a skôr, ako urobia akýkoľvek krok, poradili sa s právnikom," dodáva vo svojom stanovisku Galbavý. "Aktivity, ktoré spoločnosť BSP LP vyvíja, nie sú v réžii Slovenského rozhlasu a preto sa k nim rozhlas v tomto momente nemôže vyjadrovať," uviedla tlačová tajomníčka SRo Adriana Jobbiková. Vedenie rozhlasu sa snaží s BSP LP dohodnúť na ukončení zmluvy o postúpených pohľadávkach a v súčasnosti o tom rokuje. Jobbiková zároveň zdôraznila, že generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková sa začala zaoberať neplatičmi koncesií a zmluvou s BSP LP hneď po svojom nástupe do funkcie, začiatkom apríla a v súčasnosti pripravuje nový systém výberu koncesií. Generálna riaditeľka postupuje podľa programu, s ktorým kandidovala, uviedla Jobbiková a pripomenula, že Rozhlasová rada schválila koncom mája novému vedeniu SRo novú organizačnú štruktúru rozhlasu. Vedenie SRo sa pridržiava všetkých stanovených termínov, dodala hovorkyňa SRo.

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Viaceré neparlamentné politické strany, ktoré kandidujú vo voľbách do Národnej rady SR, budú požadovať odsunutie volieb o tri mesiace. Ako uviedol dnes na tlačovej besede volebný líder strany Prosperita Slovenska Alexander František Zvrškovec, dôvodom je viacnásobné porušovanie volebného zákona zo strany televízií tým, že nedávajú rovnaký priestor všetkým politickým subjektom, čo konštatovala aj Ústredná volebná komisia. Viaceré strany tiež navrhnú na zasadaní Ústrednej volebnej komisie, aby prijala uznesenie o neregulárnosti volieb. Zvrškovec chce tiež podať trestné oznámenie pre marenie volieb. Tieto iniciatívy podporuje aj Ľavicový blok, ktorý podľa podpredsedu strany Antona Antaša bude presadzovať, aby aspoň v závere predvolebnej kampane dostali kandidujúce strany rovnaký priestor. Zároveň dodal, že médiá rozsiahlo ovplyvnili verejnú mienku, ale v neprospech menších politických zoskupení. Uvedené aktivity tiež podporuje Strana demokratickej ľavice, Slovenská ľudová strana, SLNKO a podporné stanovisko zaslali aj predstavitelia Združenia robotníkov Slovenska.

Štátna kampaň / ?/ s chybou

Štátna kampaň / ?/ s chybou
Večerníček na Jednotku
Dobrý deň chceme večerníček na jednotke!!
S úctou, Igor Kňazovický ,Odbor mediálny a informačný , poskytovanie informácii v zmysle zákona 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám, tel: 02/ 59 753 717,ÚSTREDIE PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY

Úplné dno. Vytrhne nás Zuzana ?

Úplné dno. Vytrhne nás Zuzana ?
Správy STV- 24. 6. 2005 - 6,1 %
Správy STV- 12. 6. 2006 -6.0 %

Deduškova odpoveď

Deduškova odpoveď
Vazena Rada STV, K napisaniu tohto emailu ma motivovalo to, ze v piatok vo vysielacom case Vecernicka sme si mojim 2 a pol rocnym synom pozreli 10 minut reklamy. Podla mojho nazoru je to zo strany STV maximalne komercne rozhodnutie. Je mi jasne, ze STV potrebuje peniaze na vyrobu relacii a reklama je zdroj prijmu. STV vsak vysiela pre deti velmi malo relacii a vynechanie Vecernicka na ukor futbalu je z mojho pohladu neakceptovatelny. Pred dvomi rokmi som sa aj s rodinou vratila na Slovensko z Australie a tam som mala moznost vidiet rozne programy pre deti vsetkych vekovych kategorii kazdy den. Moj syn nema dovolene pozerat TV viac ako 40 minut denne ale aj na ten kratky cas musime siahnut k DVD z Australie alebo USA pretoze na Slovensku nie su pripravovane ziadne detske relacie okrem Ela Hop, ktora je len v nedelu. Podotykam, ze nemam na mysli len rozpravky ale aj naucne relacie. V piatok som telefonovala do STV aby som sa informovala o vyradeni Vecernicka z programu pocas MS vo futbale. Bolo mi povedane, ze 99% obyvatelov SR pozera futbal. Podla mojho skromneho nazoru je ta statistika nespravna a keby aj nebola, ja len ziadam aby bola vynechana reklama a nie futbal.

13. 6. 2006

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS

Slovenský rozhlas neposkytuje informácie, ani iné konzultácie k návrhom dohôd, ktoré mala v týchto dňoch poslať spoločnosť BSP Lawyer Partners (LP) dlžníkom koncesionárskych poplatkov za rozhlas. Verejnoprávny rozhlas je za to, že aktivity BSP LP sú v ich réžii. Slovenskému rozhlasu sa totiž podľa Jobbikovej ozvalo už niekoľko adresátov listov od BSP LP. Mali by sa však obrátiť na BSP LP, tvrdí. Spoločnosť BSP LP totiž koncom minulého týždňa oznámila, že dlžníkom na rozhlasových koncesiách ponúka ďalšiu šancu neplatiť penále. Podľa BSP LP sa táto ponuka týka viac ako 30-tisíc dlžníkov, ktorí nevyužili generálny pardon na zaplatenie dlžných koncesií bez penále. Dlžníci by mali v týchto dňoch dostať list, v ktorom ich BSP LP informuje o celkovej dlžnej čiastke, ktorá je súčtom istiny a poplatkov z omeškania. Návrh spoločnosti spočíva v podpise Dohody, ktorá pôvodný záväzok, často v rade stoviek tisícok alebo i miliónov korún, nahrádza záväzkom novým, ktorý je 10-tisíc korún pre fyzické a 15-tisíc korún pre právnické osoby. Podpisom tejto Dohody a úhradou zmienenej čiastky zaniká podľa BSP LP dlžníkovi povinnosť platiť poplatky z omeškania. Pokiaľ dlžník na túto dohodu nepristúpi, bude BSP LP pôvodný dlh vymáhať na súde. Vybrané finančné prostriedky nebudú ziskom spoločnosti BSP LP. Spoločnosť tvrdí, že záväzne ponúkla SRo, že všetky peniaze, ktoré jej zostanú po pokrytí nákladov spojených s vymáhaním pohľadávok, mu prevedie. O vyhlásení spoločnosti BSP LP informoval mediálny zástupca spoločnosti Daniel Častvaj. Podľa tlačovej tajomníčky SRo Adriany Jobbikovej, verejnoprávny rozhlas sa snaží dohodnúť s BSP LP na ukončení zmluvy o postúpených pohľadávkach. "To však neznamená, že neplatiči nebudú musieť dlhy zaplatiť," konštatuje sa vo vyhlásení rozhlasu. Náklady spojené s vymáhaním pohľadávok rozhlasu neprevedú a SRo získa len vymožené dlžné poplatky, na ktoré má nárok, tvrdí SRo.

Zoznam vyše 30 tisíc dlžníkov koncesií, ktorých 1. apríla zažalovala spoločnosť BSP LP, ktorá vymáha dlžné koncesie za Slovenský rozhlas, zverejnila spoločnosť na svojej webovej stránke. Od tisícov ľudí, ktorí dlhujú rozhlasu poplatky za niekoľko stoviek korún, firma súdne vymáha okrem dlhu aj niekoľkotisícové až miliónové poplatky z omeškania, trovy konania si vyčíslili na 2 492 korún. Podľa mediálneho zástupcu BSP LP Daniela Častvaja si dlžník v zozname nájde svoje meno alebo názov firmy, výšku svojho dlhu, súdne trovy, výšku poplatku z omeškania k aktuálnemu dňu a názov súdu, kde sa žaloba nachádza. Keď sa chce v zozname vyhľadať, musí zadať meno, zhodné s menom uvedeným na Poslednom pokuse o zmier a vedľa zobrazený kontrolný reťazec - štvormiestne číslo zvýraznené farebne. Podľa Častvaja firma dodnes už dvakrát vyzývala dlžníkov, aby zaplatili. Napriek výzvam i generálnemu pardonu, ktorý umožnil dlžníkom, aby do 21. apríla zaplatili dlžné poplatky bez pokút, 30 tisíc koncesionárov podľa Častvaja nezaplatilo. Spoločnosť im 9. júna adresovala Posledný pokus o zmier, podľa ktorého jej stačí, ak dlžník namiesto vysokého penále zaplatí 10 tisíc korún, v prípade právnických osôb 15 tisíc korún. Pokiaľ dlžník na túto dohodu nepristúpi, pôvodný dlh bude spoločnosť vymáhať súdnou cestou. Na súde musí spoločnosť dokázať, že dlžník patril medzi koncesionárov, teda vlastnil rozhlasový prijímač, preukázať musí aj výšku jeho dlhu, či sankcií. Pôvodný zákon o koncesionárskych poplatkoch určil, že za jeden 40-korunový nezaplatený poplatok za rozhlas alebo jeden 100-korunový poplatok dlžný televízii bola pokuta 5000 korún mesačne, pre právnické osoby až 15 tisíc korún za každý prijímač. Tie vo februári novela zákona znížila na dvojnásobok základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska, ktorý vychádza približne na osem percent z koncesionárskeho poplatku. Úrok sa má počítať za každý deň omeškania.

Zahynul František Tóth

Zahynul František Tóth

Exminister kultúry František Tóth dnes zahynul pri dopravnej nehode. Tóthova Škoda Octavia približne o 15:00 vošla na nechránené železničné priecestie v obci Šelpice v okrese Trnava, kde do nej narazil osobný vlak idúci z Trnavy do Kútov. Podľa predbežných informácií bol Tóth v aute sám.

František Tóth sa narodil 9. februára 1963. Po získaní vysokoškolského vzdelania v roku 1987 na Strojníckej fakulte UK v Bratislave pôsobil ako učiteľ odborných predmetov, neskôr ako zástupca riaditeľa na Gymnáziu L. Sáru v Bratislave. V roku 1991 založil 1. súkromné gymnázium v Bratislave, kde pôsobil až do nástupu do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva školstva SR v roku 2002. V roku 1994 založil Asociáciu súkromných škôl, kde bol do roku 2002 predsedom. Od roku 2001 pôsobil v Aliancii nového občana (ANO) ako nezávislý expert pre školstvo. Štátnym tajomníkom ministerstva školstva bol do 8. júna 2005, keď ho odvolala vláda. 15. júna 2005 ho prezident Ivan Gašparovič vymenoval za ministra kultúry SR. Z postu ho odvolal po 294 dňoch, 5. apríla tohto roku. Bol členom prípravného výboru strany Nádej, ktorú zaregistrovali 6. marca 2006, a na kandidačnej listine pre predčasné parlamentné voľby 2006 bol na predposlednom 30. mieste.

Zomrel Győrgy Ligeti

Zomrel Győrgy Ligeti
Svetoznámy hudobný skladateľ Győrgy Ligeti, autor opery Le Grand Macabre či hudby ku kultovému Kubrickovému filmu 2001: Vesmírna Odysea, zomrel včera vo Viedni vo veku 83 rokov. Venoval sa výskumu folklóru a tzv. novej hudbe. K Ligetiho významným dielam patrí orchestrálna skladba Atmospheres, balet Lontano, Rekviem alebo Komorný koncert pre 13 hráčov. György Ligeti sa svojou skladateľskou tvorbou zapísal medzi najvýznamnejších hudobných skladateľov 20.storočia. Narodil sa 28. mája 1923 v malom mestečku Dicsöszentmárton v Sedmohradsku (dnešný Tirnaveni / Rumunsko). V rokoch 1941-1943 študoval na Koloszvarskom konzervatóriu u Ferenca Farkasa Počas letných prázdniny súkromne navštevoval hodiny u Pála Kadosu v Budapešti. Neskôr v rokoch 1945-1949 na Vysokej hudobnej škole F.Liszta v Budapešti študoval pod vedením Ferenca Farkasa, Sándora Veressa, Pála Járdanyiho a Lajosa Bárdosa. Od roku 1950 vyučuje harmóniu kontrapunkt, a analýzu skladby na Vysokej hudobnej škole F.Liszta v Budapešti. V decembri 1956 z politických a tiež umeleckých dôvodov opustil svoju rodnú krajinu a usadil sa vo Viedni. V nasledujúcich dvoch rokoch žil v Kolíne, kde pracoval v elektronických štúdiách WDR (Westdeutscher Rundfunk). V roku 1959 sa vracia do Viedne. Od roku 1961 pôsobí aj ako hosťujúci profesor na Kráľovskej hudobnej akadémii v Štokholme. Po roku 1969 žil prevažne v Západnom Berlíne. György Ligeti získal občianstvo v troch európskych krajinách (narodil sa ako maďarský žid v Sedmohradsku, neskôr získal maďarské občianstvo a po emigrácii do Viedne získava aj rakúske občianstvo). Doma bol všade v Európe. Ako profesor pôsobil v takmer všetkých hudobných metropolách Európy (Budapešť, Kolín, Darmstadt, Viedeň, Štokholm, istí čas pôsobil aj na Standford University v Kalifornii). „Nie som nijaký Západoeurópan, ale niekto kto žije v oboch svetoch a v oboch má korene. Vo svojom srdci som všade doma či som vo Viedni, Hamburgu, New Yorku, či v Budapešti. Človek musí byť svetoobčan . G.Ligeti. Svojím kompozičným a pedagogickým vplyvom ovplyvňoval viac ako 4 desaťročia hudobné trendy Európskej hudby 20.storočia. Za svoje celoživotné dielo bol ocenený viacerími hudobními oceneniami. Je laureátom Beethovenpreis der Stadt Bonn, Berliner Kunstpreis, Bachpreis der Stadt Hamburg, Prix Maurice Ravel, Prix Arthur Honegger, Grawemeyer Award atď. Pri príležitosti svojich osemdesiatych narodenín bol György Ligeti odmenený medailou senátu mesta Hamburg a mesto Frankfurt mu v septembri 2003 udelilo cenu Theodora W. Adorna.Kompozičný štýl Györga Ligetiho.Počas štúdií a kompozičnej praxe prešla tvorba Györga Ligetiho zložitým vývojom. Prekonala niekoľko zásadných zmien a modifikácií. Rozhodujúci zlom nastal v 50-tých rokoch. G.Ligeti si uvedomil že rozvíjanie Bartókovho idiómu (reč, fráza) nie je pre jeho hudobný jazyk perspektívnou cestou. Začal experimentovať s jednoduchými intervalovými a rytmickými štruktúrami. Vytvoril si novú metódu kompozičnej práce. Po presídlení na Západ neprijal seriálne techniky. Začal vypracovávať vlastný spôsob komponovania takzvaných sieťových štruktúr, v ktorých jednotlivé intervalové a rytmické modely vytvárajú neobyčajne komplexnú zvukovosť. Významne rozvinul techniku mikrofónie ktorá sa neskôr stala najvýznamnejším znakom jeho hudby. Pomocou mikrfónie vytvára zvukové objekty, ktoré sa objavujú ako funkčné prvky takzvanej Klangkomposition (zvučná kompozícia). Zdroje: Hudobne centrum

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
"Podľa právneho názoru Telekomunikačného úradu (TÚ) SR spoločnosť SATRO môže napriek uzneseniu súdu naďalej vysielať a poskytovať služby v Bratislave prostredníctvom systému MMDS," uviedol hovorca TÚ SR Roman Vavro. Predseda TÚ SR Milan Luknár tvrdí, že nové rozhodnutie o spoločnosti SATRO ešte nevydal. Na rozhodnutie má predseda TÚ SR zákonnú lehotu 60 dní, ktorá ešte neuplynula a podľa zákona môže lehotu na vydanie rozhodnutia predĺžiť. Lehotu na predĺženie vydania rozhodnutia mu pritom zákon presne neurčuje. V prípade predĺženia lehoty na vydanie rozhodnutia však o tom musí informovať účastníkov konania a uviesť dôvod. "Je neuveriteľné, ak si Telekomunikačný úrad osobuje právo nerešpektovať právne záväzné rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) Slovenskej republiky a nevykonať právoplatný rozsudok, voči ktorému už nie je možný opravný prostriedok. K tomu naozaj ťažko niečo dodať," uviedol v reakcii na stanovisko TÚ SR žalobca v spore s TÚ SR pred NS SR Július Pereszlényi. "Vzhľadom na fakt, že sme ešte doposiaľ nedostali žiadne oficiálne vyjadrenie z TÚ SR, sa k vyjadreniu p. Vavra nevieme vyjadriť," uviedla Jana Zorvanová zo spoločnosti SATRO. Hneď ako SATRO dostane vyjadrenie k licencii na MMDS vysielanie z TÚ SR, stanovisko poskytne. Pereszlényi tvrdí, že spoločnosť SATRO má na základe rozsudku NS SR z 2. marca tohto roku bezodkladne ukončiť vysielanie televízneho signálu prostredníctvom MMDS v Bratislave a okolí, pretože v súčasnosti vysiela bez právoplatnej licencie. V stanovisku sa ďalej uvádza, že NS SR svojím rozsudkom, ktorý bol doručený všetkým zúčastneným stranám, "potvrdil závažné právne nedostatky vo výberovom konaní Telekomunikačného úradu SR, ktorý káblovému operátorovi SATRO licenciu udelil v novembri 2002". Najvyšší súd svojím rozsudkom 2. marca 2006 zrušil posledné rozhodnutie predsedu TÚ SR a úradu vec vrátil na ďalšie konanie a na nové rozhodnutie. Voči tomuto rozhodnutiu NS SR nie je možný opravný prostriedok. Július Pereszlényi bol v roku 2002 účastníkom výberového konania o licenciu na vysielanie prostredníctvom MMDS. Podľa neho spoločnosť SATRO získala od TÚ SR licenciu na poskytovanie služieb televízneho operátora prostredníctvom bezdrôtového systému MMDS vo frekvenčnom pásme 2 500 - 2 690 MHz v hlavnom meste a okolí v roku 2002. Bratislavská krajská prokuratúra začiatkom roku 2003 podala na TÚ SR protest so žiadosťou, aby úrad pre nezrovnalosti vo výberovom licenčnom konaní licenciu zrušil. Predseda TÚ Milan Luknár v máji 2003 protestu prokuratúry vyhovel a rozhodnutie úradu o udelení licencie zrušil. Súčasne však rozhodol, že TÚ musí opätovne rozhodnúť o udelení licencie firme SATRO, upozorňuje vo svojom stanovisku Pereszlényi. Ako ďalej konštatuje, v júli 2003 vydal úrad druhé rozhodnutie o licencii pre SATRO, ktoré bolo na základe protestu prokurátora v januári 2004 právoplatne zrušené. TÚ následne v máji toho istého roku vydal tretie rozhodnutie o licencii pre spoločnosť SATRO, ktorá napriek tomu, že rozhodnutie nenadobudlo právoplatnosť, MMDS vysielanie v Bratislave prevádzkovala. V auguste 2004 to všetkým účastníkom výberového konania písomne potvrdil aj TÚ SR. Krajská prokuratúra preto podala upozornenie prokurátora proti postupu TÚ SR, za nezákonné vyznačenie právoplatnosti a vykonateľnosti rozhodnutia. Odbor štátneho dohľadu TÚ SR v septembri uložil firme SATRO povinnosť skončiť prevádzku MMDS a v októbri Rozkladová komisia TÚ SR odporučila predsedovi úradu zrušiť tretie rozhodnutie o licencii pre SATRO. "Ten však namiesto toho tretie rozhodnutie o licencii potvrdil, takže účastníci výberového konania požiadali o reálnu nápravu NS SR, ktorý licenciu firme SATRO zrušil," dodáva Július Pereszlényi.

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Zatiaľ tri podnety dostala v súvislosti s predvolebnou kampaňou Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Naproti tomu Rada Slovenskej televízie (STV) a Rozhlasová rada zatiaľ, podľa ich predsedov - Miroslava Kollára a Vladimíra Taliana, neevidujú žiadne sťažnosti na volebné vysielanie vo verejnoprávnych médiách. Riaditeľ kancelárie RVR Andrej Holák tvrdí , že prvá zo sťažností hovorí o nespravodlivom prerozdelení vysielacieho času v televíziách pre menšie a neparlamentné politické subjekty. Sťažnosť dostala licenčná rada od politického subjektu a podľa Holáka je obdobná ako uznesenie, ktoré minulý týždeň prijala Ústredná volebná komisia (ÚVK). ÚVK sa vo štvrtok 8. júna uzniesla, že súkromné televízie Markíza, JOJ a verejnoprávna STV porušujú zákon o voľbách do Národnej rady SR. Podľa ÚVK televízie porušili zákon o voľbách tým, že nepridelili rovnako hodnotný vysielací čas všetkým kandidujúcim politickým subjektom, tak vo vysielaní politickej reklamy ako aj v diskusiách. Mali tým znevýhodniť najmä menšie a neparlamentné strany a koalície. ÚVK by mala licenčnej rade toto uznesenie doručiť. Zatiaľ ho však RVR nemá a preto oň pravdepodobne požiada. Ďalšie dva podnety, ktoré zatiaľ k voľbám prišli na RVR, sa podľa Holáka týkajú vystúpení predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu v diskusných reláciách televízií JOJ a Markíza, BOX a Sito. Autor sťažnosti na vystúpenie Jána Slotu vo volebnom vydaní relácie BOX poukazuje na Slotove údajné výroky voči maďarskej menšine. Sťažnosť na účinkovanie šéfa národniarov v predvolebnej relácii Sito sa zas týka neprimerane veľkého priestoru, ktorý mal Slota v relácii dostať. Podľa Ľuboša Kukliša z kancelárie RVR v tomto prípade ide o spor, ktorý podľa zákona o voľbách do NR SR rieši ÚVK. Licenčná rada preto podnet na vystúpenie Slotu v Site odstúpi ÚVK.

Stephen's Poem

Stephen's Poem

Smer - Pod lampou sa predstieraním intelektuálnej diskusie robí politika

Ani za éry riaditeľa I. Kubiša si Slovenská televízia nedovolila pred voľbami také zneužitie troch hodín živého vysielania proti opozičnému politikovi, ako to predviedli aktéri včerajšej diskusnej relácie Pod lampou. Predsedovi SMERU - sociálnej demokracie R. Ficovi venovali hostia veľkú časť svojich úvah, pričom na jeho adresu padli urážky od tých najhrubších o "pitomcovi, ktorého nebudem voliť", cez klamstvá o údajnom rozhovore s Lukašenkom uverejnenom vo Ficovych novinách až po podsúvanie nikým nepotvrdených budúcich vládnych koalícií. Slovenská televízia si touto diskusnou reláciiou urobila ďalšiu významnú propagandistickú čiarku, porušila všetky zásady verejnoprávnosti, tým že namiesto plnenia svojho poslania robí politiku a neférovo zasiahla do predvolebnej súťaže len osem dní pred voľbami. Silvia Glendová hovorkyňa strany SMER - sociálna demokracia .

Vážený SMER,

vydavateľstvo W- Press ,a.s.má svoje dlhodobo vysunuté pracovisko v Slovenskej televízii. Nechápeme, o čom Vám ide ? Napokon , .týždeň v editorial Štefana Hríba odporúča voliť niekoho z trojice KDH, SMK a OKS. Tieto strany sa podľa nás najviac približujú tomu, čo Slovensko potrebuje. Generálny riaditeľ STV

P.S. Od Sancheza : V Smere nemajú pravdu- lebo skutočné Kubišovo maso je TU.