30. 12. 2006

Zahynul Jared Nathan

Zahynul Jared Nathan
Finn Wittrock a Jared Nathan
Pri tragickej autonehode zomrel 22-ročný americký herec Jared Nathan, hviezda detského programu Zoom. Polícia zatkla 19-ročného vodiča auta Gabriela Kinga pre jazdu pod vplyvom alkoholu. Nathan študoval herectvo na Juilliard School v New Yorku. Vianočné prázdniny trávil v meste Nashua, v štáte New Hampshire. Vo štvrtok nadránom sa spolu s kamarátom viezol v aute, ktoré vrazilo do stromu. Nathana previezli do nemocnice, kde na následky úrazu zomrel. Nathan účinkoval jednu sezónu v obnovenom detskom programe zo 70. rokov Zoom. "Jared bol úžasné dieťa. Bol taký tichý vodcovský typ a mal tímového ducha" spomína si na herca producentka seriálu Kate Taylor. V relácii účinkovali deti rôznych rás vo veku od 9 do 14 rokov, ktoré na návrh divákov vykonávali rozličné činnosti - od vedeckých experimentov až po hudobné vystúpenia.

SADDAM ´S END

SADDAM´S END
Iracké televízie odvysielali dnes zábery tela bývalého prezidenta Saddáma Husajna, ktorého dnes nadránom popravili v Bagdade obesením. Nahrávka ukazuje mŕtve telo Saddáma na nosidlách, zakryté bielym rubášom. Hlavu má odhalenú a krk vykrútený v ostrom uhle, pričom na krku a časti rúcha vidno pravdepodobne škvrny od krvi. Zábery nízkej kvality, zachytené podľa všetkého mobilným telefónom alebo fotoaparátom, odvysielali televízie Massar a Biladi, ktoré sú spojené so stranou Dawa irackého premiéra Núrího al-Malíkího. Štátna televízia Irákíja a ďalšie arabské stanice predtým zverejnili zábery, na ktorých Saddáma krátko pred popravou vedú na šibenicu, kde mu zamaskovaní kati dávajú na krk slučku. Predošlá nahrávka však nezachycovala samotné obesenie alebo mŕtve telo. Dcéry Saddáma Husajna Raghd a Rana sledovali tieto zábery v televízii a sú hrdé, že ich otec sa postavil pred katov s odvahou, uviedla ich hovorkyňa. "Modlia sa, aby jeho duša odpočívala v pokoji. Boli pokojné a postavili sa k tomu s odvahou a vierou," povedala pre agentúru Reuters z Jordánska, kde Saddámove dcéry žijú v exile. Raghd (38) a Rana (34) boli doma s deťmi, keď sa dozvedeli o poprave otca. Pred ňou žiadali, aby jeho telo dočasne pochovali v Jemene. Ich bratov Udaja a Kusaja zabili americkí vojaci ešte v roku 2003. Tím obhajcov Saddáma medzitým vo vyhlásení uviedol, že iracký exprezident aj v posledných chvíľach svojho života "ostal odvážny, čestný a s jasnou mysľou". Po smrti Saddáma sa svet dozvie, že "žil a zomrel čestne a držal sa svojich zásad", dodali právnici s tým, že budú pokračovať v úsilí o odhalenie "všetkých aspektov tejto politickej vraždy".

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Mail roka alebo Kopol V.M. Vladimíra M ?

Mail roka alebo

Kopol V.M. V.M ?

Milan Č. ako očitý svedok incidentu V.M. - V.M. prehovoril ! Tvrdí, že to bol práve redaktor TV M. ktorý kopol ako prvý M. a ten mu to oplatil. Potom M. zbili policajti. Ján P., sa M. za bitku ospravedlnil. Údajne mali policajti zbiť úplne iného novinára. Policaný zbor SR sa dnes zaoberá tajomným anonymným mailom ndependentta3, ktorý údajne pochádza zo zdrojov Vojenského spravodajstva, Katonai Felderítési Hivatal, Protuobavještajna agencija, Čchungsang Čchenbobu, Glavnoje rozvedivateľnoje upravlenije, Milli Instibarat Teskilati a Militära Underrättelse och Säkerhetstjänsten.

"vazeny" pan M.

a to vazeny je ozaj v uvodzovkach... Nie som schopny pochopit ako clovek ako vy dokaze mat odvahu poslatmail kde si dovoli dakovat niekomu z ludi ktori v ta3 pracuju roky a su tejto firme loajalny. Kto si myslite ze ste???? Ste nikto, pre kazdeho kto Vas pozna. Kazdy kto Vas pozna Vas nenavidi. Ste clovek bez chrbtovej kosti, ktory naozaj nema pravo hodnotit cokolvek, a uz vobec nie pracu ludi v t.. Tak nekompetentny a vazne zly clovek ako vy nie je na celej modrej planete nikde, len vy. Nechapte ma zle, praca ludi v T. ohladom leteckeho nestastia bola skvela, o to nejde, to je pre ludi v T. prirodzene, ale nie je prirodzene aby cloek ktory odisel z t. pre svoju nekvalitu a podlost posielal maily ako tento. Kde berete tu kuraz na taketo veci?? Snazite sa urazit ludi ktori v t. odvadzaju skvelu pracu? Vy, ktory ste kydal na T. po vasom odchode - btw - nutenom - kade sa dalo? Ako sa odvazujete hovorit o jedenastom septembri a o rozcarovani a veciach podobnych??? Je to z vasej strany vysmech vsetkym profesionalom v t., ktorí i napriek vsetkemu, a i Vam, maju svoju praci stale radi a chcu ju robit dalej... Urobte laskavost tomu skvelemu projektu ktori zacal jeden muz, ktori mal sen, sen ktory funguje, a odidte kade lahsie, ak vam ozaj zalezi na t., toto je to najlepsie co mozete zo svojej pozicie spravit. Hadam dostanete za to aj odmenu... PS: opovrhujem vami a myslim si ze tento mail vami ani nepohne, ale zaroven viem ze hovorim za vela ludi v ta3, ktori zdielaju moj nazor... zelam Vam aby ste sa uvedomili a zmizli niekam kde nie je civilizacia...nikto nepotrebuje ludi ako vy...

Zmeny a pomery v T. sú stabilizované a pracovná morálka vysoká. Inak, ten Mečiar mal možno aj pravdu. Asi ho kopol.

Všetky osoby, mená a príbehy sú vymyslene a akákoľvek podobnosť je čisto náhodná a autor sa od všetkého , aj od seba samého plne dištancuje.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Hochštapler roku Felix RR Krull

Hochštapler roku
Felix R.R. Krull
Hochstapler sind Personen, die mehr scheinen wollen als sie sind, die sich also fälschlicherweise einen höheren gesellschaftlichen Rang, eine bessere berufliche Position oder ein größeres Vermögen zulegen. „Stapeln“ entstammt dem Rotwelsch und bedeutet „betteln“. Die Silbe „hoch“ wiederum besagt, dass die Person sich als „vornehm“ ausgibt. Somit ist ein Hochstapler ein sich vornehm gebender Bettler. Geradezu klassisch war in dieser Beziehung das Verhalten des späteren Schriftstellers Karl May in den Jahren 1864-1870: Er gab sich als Augenarzt Dr. Heilig aus, als Seminarlehrer, als Mitglied der Geheimpolizei und als Neffe eines Pflanzungsbesitzers aus Martinique. In der mittelalterlichen Geschichte gibt es verschiedene Beispiele für falsche Herrscher. Ein bekanntes deutsches Beispiel ist Tile Kolup, der 1284 viele glauben machte, er sei der längst verstorbene Kaiser Friedrich II. König Rudolf von Habsburg ließ ihn am 7. Juli 1285 in Wetzlar verbrennen. Immer wieder machen heutzutage Hochstapler von sich reden, die ihre Umwelt über einen längeren Zeitraum zu täuschen vermögen, etwa wenn sie, ohne aufzufallen, als Ärzte oder andere Experten tätig sind oder als Partyschnorrer sich den Zugang zu Prominentenpartys erschleichen. Mundus vult decipi (Die Welt will betrogen werden) - unter diesem Motto schaffen es Betrüger immer wieder, die Leichtgläubigkeit und das Vertrauen ihrer Mitmenschen auszunutzen. Trotzdem genießen sie gewisse Sympathien, wenn sie als moderne Eulenspiegel auftreten, die Missstände aufdecken, die Geldgier ihrer Opfer entlarven oder wie Gert Postel, der als gelernter Postbote einen Oberarztposten in der Psychiatrie bekleiden konnte und für sich in Anspruch nimmt, die Rechtspolitik mit seinem Fall beeinflusst zu haben. Postel sagte in einem Interview: „Ich habe mich in der Psychiatrie als Hochstapler unter Hochstaplern gefühlt“. Strafrechtlich geahndet werden kann die Hochstapelei als Betrug, wenn ein Schaden entstanden ist, aber auch als Urkundenfälschung oder als unrechtmäßige Titelführung. Sieht man Hochstapler nicht als bloße Kriminelle, so verweist ihre Maskerade auf die Problematik der Identität und gesellschaftlicher Rollen.

29. 12. 2006

DIGITAL TV NEWS

DIGITAL TV NEWS
Telekomunikačný operátor Slovak Telekom spustil televíziu cez telefónne linky. Okrem televízie poskytuje na linkách zároveň aj telefónne služby a pripojenie na internet. Služba je zatiaľ dostupná len v Bratislave a to asi pre 100 000 domácností, informovala vo štvrtok spoločnosť. Všetky tri služby na jednej linke ponúka zákazníkom aj mobilný operátor Orange a káblový operátor UPC. Slovak Telekom ponúka televíziu prostredníctvom telefónnych liniek pod názvom Magio. Záujemcovia si ju môžu objednať od piatka. Mesačné poplatky za službu sú v závislosti od zvoleného balíka 951 alebo 1188 korún. Ľudia, ktorí nemajú zavedenú bežnú pevnú linku od Telekomu, zaplatia o vyše 200 korún viac. Digitálna televízia zahŕňa základný balík s 11 slovenskými, českými a nemeckými stanicami a podľa výberu aj jeden alebo tri tematické balíky. Tie obsahujú detské, dokumentárne, filmové alebo športové televízne programy. Záujemcovia si môžu v prípade záujmu dodatočne objednať ďalšie balíky, a to za necelých 60 korún mesačne. V ponuke sú aj tri prémiové súbory, ktorých ceny sa pohybujú od 200 korún mesačne. Na využívanie digitálnej televízie je potrebné špeciálne zariadenie, ktoré vyjde v závislosti od doby viazanosti a zvoleného programu od akciovej koruny po 2990 Sk. Zriadenie služby Magio stojí 1,20 koruny. Telekom do ponuky zahrnul aj prístup na internet s rýchlosťou 1024/256 kbps, videopožičovňu a volania cez internet. Začiatkom mesiaca ponúkol v časti Bratislavy, Piešťanoch a Trnave televíziu, internet aj telefonovanie v jednom balíku aj konkurenčný operátor Orange. Za celý balík spoločnosť účtuje prvým klientom v testovacej prevádzke 1188 korún. Službu poskytuje Orange na optických vedeniach, ktoré jej umožnili ponúknuť pripojenie na internet rýchlosťou 30/15 Mbps. Pre domácnosti ide na Slovensku zatiaľ o najrýchlejší prístup. Ponuka televízie zahŕňa základný balík s 28 programami a niekoľko voliteľných súborov, ktoré sú spoplatnené zvlášť. Na využívanie celej ponuky sú potrebné tri špeciálne zariadenia, ktorých cena je v prípade trojročnej viazanosti viac ako 10.000 Sk. Najväčší káblový operátor v krajine, spoločnosť UPC, ponúkol televíziu, telefón aj internet na jednej linke od septembra. V súčasnej akciovej ponuke je možné získať celý balík už za 200 korún mesačne.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Ak moc bude ležať na ulici , KDH sa zachová ako zodpovedná politická strana . Dozviete sa to vtedy, keby takáto situácia na Slovensku vznikla. Nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by takáto situácia vzniknúť mohla." Pavol Hrušovský

"Dnes by som mohol povedať, že Mečiarova česť končí pri personálnych otázkach STV, SPP a strategických podnikoch. Jednoducho bude stále skúšať, kam až môže zájsť. " Dušan Čaplovič ,podpredseda Smeru a vicepremiér pre ľudské práva a menšiny

"Silvester bude taký, že si zašantíme na Václaváku a bohvie, čo ma potom čaká. Môže to byť dobrodružné. Vždy sa tam dovalia všetci z Európy, pretože im toho dovolia viac než u nich doma. Každopádne si kúpim helmu." Miro Žbirka

"Predseda HZDS bol vždy viac deštruktívny politik, ktorý sa vyžíval v zákulisných hrách. Osud tejto koalície závisí aj od správania sa Vladimíra Mečiara. On to samozrejme hrá tak, aby nebol príčinou jej rozpadu. Prípadná spolupráca ĽS-HZDS s SDKÚ-DS by Mečiarovi priniesla pokles preferencií. Potom môže ľahko spadnúť z osem percent na štyri. Jeho voliči ho totiž za koketovanie s Dzurindom odsudzujú. Oni nie sú pravicoví, skôr ľavý stred. Toto mu jednoducho nezožerú,""

Dušan Čaplovič ,podpredseda Smeru a vicepremiér pre ľudské práva a menšiny

28. 12. 2006

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 - Týždeň - 2006/51

1. DESMOD-ZHORÍ VŠETKO ČO MÁM 2. TINA-VIEM ŽE POVIEŠ ÁNO 3. SHAKIRA & SANTANA-ILLEGAL 4. PEHA-RENESANCIA 5. FURTADO NELLY-ALL GOOD THINGS 6. RED HOT CHILI PEPPERS-SNOW 7. BEYONCE-IRREPLACEABLE 8. SMATANOVÁ ZUZANA-NEKRÁČAJ PREDO MNOU 9. AGUILERA CHRISTINA-HURT 10. JAMELIA-SOMETHING ABOUT YOU 19. CMORIK PETER-MÁM POCIT 30. I.M.T. SMILE-HEJ VSTÁVAJ 36. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 50. NO NAME-MEDZI BLOKMI 52. HABERA PAVOL-OD LÁSKY ZÁVISLÍ 60. HEX-NIKDY NEBOLO LEPŠIE 62. BALÚCHOVÁ BARBORA-TVOJE SLOVÁ 63. BEZDEDA TOMÁŠ-KRÁSNE KRÁSNA 70. CMORIK PETER-DÁŽĎ 80. PEHA-SPOMAL 81. HEX-INŠTRUKTOR LÁSKY 82. ŽBIRKA MIRO-MÁM ŤA VIAC 83. PARA-AKO NAJLEPŠIE VIEM 86. KOŠČOVÁ KATKA-POSLEDNÁ 92. GLADIATOR-BONBONIERA 95. NATAŠA-STAČÍ CHCIEŤ 96. NOHAVICA JAREK & KIRSCHNER JANA-PRVNÍ NOC V NOVÉM BYTE 97. PREDNÁ ZDENKA-VIETOR 99. TUBLATANKA-VIANOČNÝ DEŇ

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Azerbajdžan budúce leto zruší vysielanie ruských štátnych televízií a niektorých tureckých, nakoľko v týchto krajinách nevysielajú azerbajdžanské televízne stanice, uviedli oficiálni predstavitelia. Nusirevan Maharamli, riaditeľ Rady pre národné vysielanie oznámil, že ruská štátna televízia Kanál 1 a televízia Rossija ako aj turecký kanál Saman Yol budú musieť od júla 2007 ukončiť svoju činnosť. Turecký kanál D nebude môcť vysielať už od 3. januára. Tento krok prichádza v čase napätých bilaterálnych vzťahov medzi Moskvou a Baku, pretože ruský plynárenský monopol Gazprom chce zvýšiť cenu plynu pre Azerbajdžan, s čím však krajina nesúhlasí. Maharamli trvá na tom, že rozhodnutie o ukončení vysielania je štandardným medzinárodným krokom, ktorý mal byť prijatý už pred rokmi. "Nemalo by sa to chápať ako obmedzovanie slobody prejavu alebo politické rozhodnutie," povedal Maharamli novinárom. Dodal, že rozhodnutie sa môže zmeniť, keď Rusko povolí vysielanie azerbajdžanskej štátnej televízie AzTV na územiach, kde žijú obyvatelia Azerbajdžanu. Povedal, že ruské televízie môžu v krajine vysielať na komerčnej báze.

Zomrela Gita Mazalová

Zomrela Gita Mazalová
Vo veku 75 rokov zomrela v stredu dlhoročná členka Slovenské komorné divadlo (SKD) v Martine Gita Mazalová. Posledná rozlúčka bude v piatok 29. decembra o 11:30 v Štúdiu SKD Martin. "Slovenské komorné divadlo stratilo jednu z hlavných predstaviteliek generácie, ktorá formovala herecké umenie v martinskom divadle. Jej majstrovstvo bude v našich spomienkach žiť večne," zdôrazňujú umelci martinského divadla. G. Mazalová v rokoch 1946-1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Počas štúdia pôsobila na Novej scéne činohry Národného divadla v Bratislave. Do Slovenského komorného divadla v Martine nastúpila 1. augusta 1950 a až do roku 1991 bola členkou umeleckého súboru. Po odchode do dôchodku naďalej hosťovala v SKD Martin. Naposledy stála na martinskom javisku 17. decembra 2004 ako Uršula v inscenácii hry Najstaršie remeslo. Gita Mazalová v mladosti stvárňovala predovšetkým komické postavy, neskôr, v zrelom hereckom veku, aj dramatické postavy. Okrem iných stvárnila na martinskom javisku postavy - Petrunela (M. Držič: Sváko Maroje), Jenny (B. Brecht: Žobrácka opera), Mae (T. Williams: Mačka na horúcej plechovej streche), Duvantová (F. Marceau: Vajce), Grófka Anna (P. Zvon: Tanec nad plačom), Barbara Worthová ( C. Campion: Dámsky večierok), Stojanka (M. Mitrovič: Polnočné vlámanie), Horáčka (A. a V. Mrštíkovci: Mariša), Flóra (J. N. Nestroy: Talizman), Cigánka Dora (J. Hollý: Kubo), Soetkin (G. Gorin: Thyl Ulenspiegel), Domna (N. V. Ostrovskij: Talenty a ctitelia), Izergil ( M. Uzelac, J. Doga, J. Janda: Cigáni idú do neba), Marilyn Monroe (Š. Korenči, R. Mankovecký: Čakanie na Bohoša), Uršula (P. Vogel: Najstaršie remeslo).

Plány MK SR

Plány MK SR
Ministerstvo kultúry čaká v budúcom roku najmä prijímanie zákonov, ktoré ministerstvo už posunulo do schvaľovacieho procesu - zákon o digitalizácii, autorský zákon, audiovizuálny zákon. Ako ďalej uviedol minister kultúry Marek Maďarič, hlavnými legislatívnymi úlohami rezortu kultúry v budúcom roku budú zákon o audiovizuálnom fonde, ktorý má pomôcť filmovej tvorbe, tlačový zákon, ktorý má nahradiť 40 rokov starú verziu a tiež zákon o TASR, ktorý rozhodne o podobe a ďalšom smerovaní tlačovej agentúry. "Za dôležité považujem strategické rozhodnutie o budúcnosti verejnoprávnych médií - ich financovaní a optimalizácii ich infraštruktúry v podmienkach digitalizácie vysielania, čo vyústi aj do zmien v zákonoch o STV a SRo," doplnil Maďarič. Okrem toho čaká ministerstvo kultúry podľa Maďariča v legislatívnej oblasti príprava zákona o múzeách a galériách a koncepcia starostlivosti o tradičnú ľudovú kultúru. Koncepcia by mala naštartovať systematickú prácu s tradičným umením a folklórom. Pripravovať sa tiež bude koncepcia rozvoja regionálnej a miestnej kultúry a stratégia rozvoja slovenského knihovníctva na roky 2008 až 2013. "Dôležitou úlohou zostáva úspešné zavŕšenie dostavby a sprevádzkovania novostavby SND a s ním súvisiace vyriešenie využitia budovy Divadla P. O. Hviezdoslava, ktorá by naďalej mala slúžiť na divadelné účely. Od začiatku roka 2007 budeme manažovať významný projekt a súťaž o Európske hlavné mesto kultúry," dodal minister kultúry Marek Maďarič.

Zomrel Pierre Delanoë

Zomrel Pierre Delanoë
Vo veku 88 rokov včera zomrel na zlyhanie srdca francúzsky autor šansónov Pierre Delanoë. Napísal texty pre viac ako 5000 piesní, ktoré naspievali najznámejší francúzski speváci šansónov - Edith Piafová, Charles Aznavour či rocker Johnny Hallyday. Pôvodným povolaním daňový inšpektor pôsobil aj ako programový riaditeľ rozhlasovej stanice Europe-1 a šéfoval Francúzskej federácii autorov, skladateľov a vydavateľov. Delanoe často spolupracoval so Gilbertom Bécaudom, vďaka čomu vznikli hity ako Nathalie a La Solitude. Pierre Delanoë bol autorom hudny k vianočnému filmu Krajina, odkiaľ prichádzam, v hlavnej úlohe s G. Bécaudom z roku 1956. Mnohé z jeho šansónov boli preložené do angličtiny a naspievali ich takí interpreti ako Elvis Presley, Frank Sinatra, či Barbra Streisandová. Bol to napríklad známy hit What Now My Love alebo skladba Let It Be Me v podaní Toma Jonesa, Boba Dylana i Willieho Nelsona. V 60-tych a 70-tych rokoch písal texty pre popového speváka Joea Dassina, v roku 1969 sa zrodil hit o najznámejšej parížskej ulici Les Champs-Élysées.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
Top 20 všetky slovenské stanice
51.týždeň /18.12.2006 - 24.12.2006/
1. Tri oriešky pre Popolušku Markíza 24. 12. 2006 ,2.Susedia Markíza 18. 12. 2006 , 3.Televízne noviny Markíza 23. 12. 2006 , 4.Hľadá sa Nemo Markíza 24. 12. 2006 , 5.Športové noviny Markíza 23. 12. 2006 ,6.VILOmeniny Markíza 18. 12. 2006, 7.Aj múdry schybí Markíza 23. 12. 2006 ,8.Reflex Markíza 20. 12. 2006, 9.Zámena manželiek Markíza 19. 12. 2006 ,10.NOVINY TV JOJ 18. 12. 2006,11.Na streche Markíza 21. 12. 2006,12.Román pre ženy Markíza 24. 12. 2006, 13.Susedia Markíza 23. 12. 2006 ,14.Paľba Markíza 18. 12. 2006 ,15.Kobra 11 X. Markíza 19. 12. 2006 ,16.Tesne vedľa Markíza 21. 12. 2006 ,17. Oklamaná Markíza 23. 12. 2006 ,18. Góly -body -sekundy Jednotka 23. 12. 2006 ,19. Pošta pre teba Jednotka 23. 12. 2006,20. Pochovaní zaživa Markíza 22. 12. 2006
Pozn. Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň.

27. 12. 2006

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Mistríková oficiálne out

Mistríková oficiálne out
Ako sme už avizovali na našom blogu dávnejšie, dnes je to oficiálne , Zuzana Mistríková už nie je generálnou riaditeľkou sekcie médií a audiovízie na ministerstve kultúry. Mistríková tvrdí, že, že minister ju odvolal z funkcie 21. decembra. Podľa Mistríkovej sa s ministrom "nie celkom zhodla v názore na pripravovaný zákon o koncesionárskych poplatkoch". Návrh, ktorý začal pripravovať tím okolo ministra, nie je podľa nej ideálny a tento svoj názor tlmočila aj šéfovi rezortu kultúry. Pol roka sme spolupracovali a v tomto sme sa nezhodli, konštatovala. Mistríková chce aj po odchode z ministerstva pôsobiť v oblasti médií. Zuzane Mistríkovej sa nepodarilo presadiť nový tlačový i audiovizuálny zákon, či zákon o štátnej Tlačovej agentúre SR, ktorá tak stále čaká na transformáciu. Pripravila aj návrh zákona o digitalizácii vysielania, ktorý ale čelí kritike. Znenie pripravovaného zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorý nie je zákonom o koncesionárskych poplatkoch Vám prinesieme po sviatkoch.

U.S. TV VIANOCE

U.S. TV VIANOCE
NBC bola jedinou americkou televíznou sieťou, ktorá na Štedrý deň priniesla originálny programming a vyhrala. Dvojhodinový Deal or No Deal , u nás známy ako Ruku na to , a game show 1 vs. 100 vytlačili konkurentov. NBC mala priemer 14,9 milióna divákov, ( 4.9 rating/14 share ). Priblížila sa k nej iba ABC z reprízou filmu Piráti z Karibiku - Truhlica mŕtveho muža (8.6 milióna divákov, 3.2/9). Pre NBC to bol najlepší Štedrý deň od roku 1997 .

Jak medzi Kračúnami, tak medzi Jánami

Jak medzi Kračúnami, tak medzi Jánami

51.týždeň /18.12.2006 - 24.12.2006/

Markíza – 36,0 %

Jednotka - 17,1 %

Dvojka- 4,5 %

TV JOJ – 16,0 %

TA 3 - 1,3 %

Zdroj: PMT/TNS SK

AFTER X MAS

AFTER X MAS

Parlament STV

Parlament STV
Priame televízne prenosy z rokovaní parlamentu chce presadiť predseda Národnej rady Pavol Paška. "Bola to vždy otázka rokovania s televíziou a otázka financovania," povedal. STV v súčasnosti vysiela prenosy z rokovania parlamentu v noci zo záznamu a podľa Pašku "nie každý si môže dovoliť nespať". Podľa neho je sprístupnenie rokovaní parlamentu vždy profitom pre opozíciu, ktorá môže prezentovať svoje názory. "Oni nám to nikdy neurobili, keď sme boli v opozícii, pretože pravdepodobne mali obavy."

26. 12. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Simon Cowell podpísal ročnú zmluvu s ITV na 39 miliónov dolárov.Stal sa tak najlepšie platenou britskou televíznou hviezdou. 47 ročný Cowell je producent a takisto vlastní práva na show X Factor. Jeho spoločnosť Syco Tv podpísala 5 ročnú zmluvu sa televíziou Fox a Cowell sa objaví v show American Idol. Cowell má multimiliónové zmluvy aj so spoločnosťami ako Nokia, Pizza Hut a Coca Cola.

Ruská televízna a rozlasová vysielacia spoločnosť (RTRN) zníži počet svojich zamestnancov trojnásobne na približne 6.600 po spustení národnej digitálnej siete v roku 2012. Oznámil to jej generálny riaditeľ Genadij Sklyar Spoločnosť zamestnáva v súčastnosti cez 20 tisíc pracovníkov.

Prezident víta a teší sa

Prezident víta a teší sa
Prezident Ivan Gašparovič by privítal nový tlačový zákon. Súčasný mediálny zákon z roku 1966 podľa neho "nemôže obsahovať dnešné podmienky, za ktorých pracuje novinár," uviedol . Nová legislatíva upravujúca pravidlá v oblasti žurnalistiky by podľa hlavy štátu mala vychádzať z demokratických princípov. "O realite, o zodpovednosti, o svedomí a následkoch a vyhodnotení následkov, ktoré v rámci médií môžu vzniknúť," uviedol. "Musí byť určitá forma etiky, musí byť určitá forma zodpovednosti a musí byť určitá forma znášania následkov, pokiaľ dôjde k poškodeniu iného subjektu v rámci zle medializovaného," dodal prezident. Aj preto prezidenta teší iniciatíva zástupcov Slovenského syndikátu novinárov na spoluprácu pri tvorbe nového mediálneho zákona. Začiatkom decembra prezident SR Gašparovič v správe pred poslancami Národnej rady SR vyhlásil, že je potrebné podporiť zmenu tlačového zákona a tak "zamedziť zbytočným, často nechutným problémom v tejto oblasti, ktoré sú neraz dôsledkom neoverených a neobjektívnych informácií."

MM Z MK SR BILANCUJE

MM Z MK SR BILANCUJE
Za necelý polrok sa ministerstvu kultúry podarilo pripraviť a posunúť do schvaľovacieho procesu dôležitý zákon o digitalizácii, audiovizuálny zákon a autorský zákon,informoval o tom minister kultúry Marek Maďarič. Ako ďalej uviedol v hodnotení svojho polročného pôsobenia vo funkcii, v súčasnosti "finišujeme so zákonom o poplatkoch za služby verejnosti poskytované verejnoprávnymi médiami". Maďarič tiež vyzdvihol, že po nástupe nového vedenia rezortu kultúry schválili stratégiu rozvoja múzeí a galérií do roku 2011 a Dohovor o ochrane a podpore rozmanitosti kultúrnych prejavov. Sprevádzkovali sa aj výstavné priestory v Dome umenia v Bratislave so zameraním na prezentáciu súčasného výtvarného umenia. "Za pozitívny krok považujem aj Otvorený deň v múzeách a galériách, ktorý znamená vstup zadarmo každý prvý piatok v mesiaci pre žiakov základných a stredných škôl. Takisto sme rozhodli o zriadení múzea pre rusínsku národnostnú menšinu", konštatoval. Minister kultúry tiež poukázal na organizačné zmeny na ministerstve, ktoré sa priamo týkajú čerpania finančných prostriedkov z eurofondov, pre ktoré vznikol nový odbor štrukturálnych fondov. Nový odbor tradičnej kultúry a kultúrno-osvetovej činnosti by sa zas mal venovať zanedbanej oblasti tradičného umenia. Organizačné zmeny sa podľa Maďariča týkajú aj prvých racionalizačných a úsporných opatrení. Za ďalšiu výzvu, ktorá čaká rezort kultúry v budúcom roku považuje Maďarič aj prípravu projektov na čerpanie finančných prostriedkov z eurofondov. Čerpať by sa mali predovšetkým prostredníctvom operačného programu informatizácia spoločnosti pre pamäťové inštitúcie ako sú knižnice, múzeá, galérie a archívy, dodal minister kultúry Marek Maďarič

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Slovenský rozhlas zmení 29. januára programovú štruktúru na svojich okruhoch. Ako povedal programový riaditeľ SRo Ľuboš Machaj, napríklad Rádio Slovensko spustí novú zvukovú grafiku a niektoré jeho programy sa presunú do optimálnejších vysielacích časov. Rádio Regina začne vysielať ako samostatný 24-hodinový vysielací okruh s vlastným spravodajstvom. Nová vysielacia štruktúra prinesie na Rádiu Devín väčší dôraz na hudbu rôznych žánrov, podporí sa najmä vážna hudba a uvádzanie menšinových žánrov, kde sa podľa Machaja zvýši pomer menšinových hudobných žánrov o približne 10 percent. Na Rádiu FM čaká poslucháčov alternatívna hudba, ktorú neponúkajú iné okruhy SRo. Každý okruh by mal byť podľa Machaja verejnoprávnou alternatívou toho, čo vysielajú komerčné rádiá. Na Rádiu Slovensko by to mal byť rozsah, rýchlosť a kvalita spravodajstva, na Regine hudobné formáty a informácie o dianí v najbližšom okolí, na Devíne vážna a alternatívna hudba, literatúra a dramatické diela a na Rádiu FM zas alternatívna hudba určená mladšiemu poslucháčovi. Programovú štruktúru schválila výkonná rada SRo 18. decembra a Rozhlasová rada by o nej mala diskutovať koncom januára. Rada sa k nej vyjadrí, nie je však v jej právomoci štruktúru schváliť alebo odmietnuť. Nová programová štruktúra SRo vychádza z programového konceptu, ktorý ako súčasť rozpočtu SRo na rok 2007 schválila Rozhlasová rada 13. decembra. Základný rozdiel nového konceptu oproti minulosti je podľa Machaja v tom, že niektoré okruhy, konkrétne Rádio Regina, sa výrazne posilnili. Vznikli tak dva rovnocenné plnoformátové okruhy SRo - Rádio Slovensko a Rádio Regina. Tieto dva okruhy budú zamerané na najväčší okruh poslucháčov - Rádio Slovensko na informačné a publicistické relácie a Regina najmä na informácie lokálneho charakteru. Regina by mala osloviť hlavne starších poslucháčov a tých, ktorí majú radi napríklad dychovú a ľudovú hudbu. Rádio Devín a Rádio FM prinesú viac hudby než slova. Machaj ich chápe ako alternatívne doplnkové okruhy. Ako ďalej konštatoval, Rádio Patria opäť vzniklo ako samostatný 24-hodinový okruh, ktorý bude vysielať na stredných vlnách. Na tomto okruhu sa podľa Machaja po novom strieda národnostno-etnické vysielanie v rusínskom, ukrajinskom, rómskom, českom, poľskom a nemeckom jazyku s vysielaním redakcie maďarského vysielania. Pričom viac priestoru ako doteraz dostalo národnostno-etnické vysielanie. Programy venované menšinám a etnikám už bude vysielať len Patria, ich vysielanie na Regine sa tak definitívne ruší.

Zomrel Frank Stanton

Zomrel Frank Stanton
William S. Paley a Dr. Frank Stanton v roku 1951

Včera vo veku 98 rokov zomrel Frank Stanton, pionier vysielania a prezident CBS počas 26 rokov. CBS prebudoval tak , že zmenil televízne operácia na tzv. Tiffany network / podľa Tiffany Building v New York City /a CBS News sa stali rešpektovaným zdrojom.

25. 12. 2006

Zomrel JAMES BROWN

Zomrel JAMES BROWN
Legendárny soulový spevák James Brown zomrel v pondelok nadránom vo veku 73 rokov. Informoval o tom jeho agent Frank Copsidas z vydavateľstva Intrigue Music. Speváka známeho pod prezývkou Krstný otec soulu alebo Mr. Dynamite, The Minister of the New New Super Heavy Funk The Hardest Working Man in Show Business, Soul Brother Number One alebo Mr. Dynamite hospitalizovali v nedeľu so zápalom pľúc v atlantskej nemocnici Emory Crawford Long, kde v pondelok okolo 1:45 miestneho času (7:45 SEČ) zomrel. Podľa Copsidasa bol v posledných chvíľach pri Brownovi jeho dlhoročný priateľ Charles Bobbit. Dodal, že o úmrtí informovali spevákovu rodinu, presná príčina smrti však zatiaľ nie je známa. Jeho hity ako It's a Man's Man's Man's World, Sex Machine, Living in America, Ain't It Funky Now, Papa's Got a Brand New Bag, Say It Loud - I'm Black and I'm Proud, I Got You (I Feel Good) sú určite nezabudnuteľnými. James Brown hral aj v TV a vo filme : Blues Brothers 2000, Miami Vice, Rocky IV, The Blues Brothers.

24. 12. 2006

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská televízia do decembra získala na výbere koncesionárskych poplatkov za televízne prijímače spolu približne 1,4 miliardy korún. Ako informoval konateľ dcérskej spoločnosti STV Koncesia, s.r.o. Tibor Nemčok, Koncesii sa do decembra podarilo od fyzických osôb získať z koncesií 1 299 922 250 korún a od právnických osôb a samostatne zárobkovo činných osôb (podnikateľských subjektov) 57 021 664 Sk. Z vymožených koncesií od fyzických osôb, teda domácností, spolu prišlo 38 929 174 Sk. Pritom Slovenská pošta podľa Nemčoka evidovala k 1. novembru ako koncesionárov STV 1 346 643 domácností. Koncesia, nezávisle od evidencie pošty, do 12. decembra evidovala navyše 835 fyzických osôb a 15 275 podnikateľských subjektov. Podľa odhadov STV sa v skutočnosti počet domácností (fyzických osôb) pohybuje okolo čísla 1,75 milióna až 1,8 milióna domácností. Z toho vyplýva, že v skupine tzv. čiernych koncesionárov je 400 tisíc až 450 tisíc domácností. Verejnoprávna televízia od začiatku roka až do 1. novembra zaznamenala nárast o 17 868 koncesionárov. Podľa evidencie Koncesie je medzi podnikateľskými subjektmi 5 345 neplatičov spolu s dlhom 8,16 milióna Sk. Z domácností, ktoré platia koncesie priamo STV si svoju povinnosť neplní 335 a spolu tak dlhuje 180 tisíc Sk. Z koncesionárov, čo platia cez SIPO (fyzické osoby), neplatí 100 alebo 50-korunový mesačný poplatok 232 913 a STV súhrnne dlhuje 141 732 500 Sk. V tejto skupine je však približne do 35 percent tých, u ktorých je adresát neznámy, zomrel alebo odsťahovaný. Preto aj dlh by mal byť nižší o toto percento, dodal Nemčok.

Slovenský rozhlas (SRo) odhaduje, že za tento rok by mal z koncesionárskych poplatkov získať 657 miliónov korún, z toho od podnikateľských subjektov približne 100 miliónov Sk a od domácností približne 557 miliónov Sk. Z informácií SRo vyplýva, že ku koncu novembra pritom verejnoprávny rozhlas evidoval 64 835 koncesionárov z radov podnikateľských subjektov a 1 292 059 koncesionárov zo skupiny domácností. V porovnaní s rokom 2005 platilo tento rok koncesie za rozhlasové prijímače o 2 045 firiem viac. Do konca decembra pribudlo aj približne 50 tisíc domácností. Z evidovaných koncesionárov poplatky za SRo neplatí 11 215 firiem a spolu dlhuje približne 4, 94 milióna Sk. Z prihlásených domácností neplatí 79 157 a dlhuje spolu približne 9, 28 milióna Sk. Podľa údajov SRo je na Slovensku registrovaných 1, 9 milióna odberných miest elektriny, teda domácností. Rozhlas odhaduje, že duplicitných odberov a domácností, ktoré sú oslobodené od platenia koncesií je okolo 250 tisíc až 300 tisíc, takže reálne by malo platiť koncesie okolo 1,6 milióna až 1, 65 milióna domácností. Rozhlas však nevie odhadnúť počet možný platiteľov z radov podnikateľských subjektov, keďže v ich prípade sa koncesie musia platiť za rozhlasové prijímače evidované v účtovníctve.

100 rokov rádia

100 rokov rádia
Presne pred sto rokmi, na Štedrý večer v roku 1906, začalo vysielať rádio. Prvý rozhlasový program odvysielal zo svojho bytu kanadský fyzik a vynálezca Reginald Aubrey Fessenden. Hŕstke náhodných poslucháčov zaprial pekné Vianoce a pustil z fonografu áriu Georga Friedricha Händela. Potom nasledovala dlhá prestávka, podľa historikov spôsobená tým, že podľa pôvodného plánu mala k poslucháčom prehovoriť Fessendenova manželka, ktorá sa však tejto príležitosti zľakla. Prvý rozhlasový moderátor potom sám zaspieval Tichú noc a nakoniec poslucháčov vyzval, aby si o týždeň zapli aj jeho silvestrovské vysielanie

SLOVAK CHRISTMAS MEDIA NEWS

SLOVAK CHRISTMAS MEDIA NEWS
Verejnoprávne médiá - Slovenská televízia a Slovenský rozhlas - budú aj počas tohtoročných vianočných a novoročných sviatkov vysielať priame prenosy z bohoslužieb pre veriacich, ktorí sa na nich nemôžu zúčastniť. Slovenská televízia bude 24. decembra 2006 vysielať na Dvojke priamy prenos z polnočnej sv. omše z rímskokatolíckeho Kostola sv. Filipa a Jakuba v Bratislave - Rači. Vo sviatok Narodenia Pána 25. decembra o 9.30 h STV odvysiela na Dvojke slávnostné služby Božie z evanjelického kostola v Bardejove. Už tradične bude Slovenská televízia 25. decembra o 11.00 h vysielať vianočné požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu) z Vatikánu. Pre evanjelických veriacich sú určené Štedrovečerné služby Božie z evanjelického kostola v Bratislave - Prievoze, ktoré Slovenský rozhlas odvysiela 24. decembra o 19.00 h na Rádiu Regina.