20. 1. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Turecká polícia zatkla v sobotu podozrivého vraha arménskeho novinára Hranta Dinka. Údajného vraha zadržali v autobuse v meste Samsun na pobreží Čierneho mora a do rúk polície sa dostal na základe udania od jeho otca, uviedol policajný predstaviteľ pod podmienkou anonymity. Polícia predtým identifikovala podozrivého ako 17-ročného Oguna Samasa pochádzajúceho z mesta Trebzon na severe krajiny. Miestne televízie následne zverejnili jeho fotografiu. Oficiálne policajné oznámenie o zatknutí sa očakáva neskôr v sobotu. Novinára arménskeho pôvodu Hranta Dinka zastrelili v piatok poobede pred sídlom jeho redakcie v európskej časti Istanbulu. Podozrivého vraha zachytili podľa medializovaných informácií bezpečnostné kamery.

Zn.: Predám mobilný telefón sovietskej výroby

Zn. : Predám mobilný
telefón sovietskej výroby

Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) chce zabezpečiť objektivitu v Slovenskej televízii a spolu s ostatnými členmi koalície ju aj kontrolovať. Uviedol to dnes podpredseda strany Milan Urbáni na dnešnom rokovaní Republikového predstavenstva ĽS-HZDS v Piešťanoch. Reagoval tak na jeho medializovaný výrok o postoch v STV, podľa ktorého bolo možné usúdiť, že ĽS-HZDS chce STV ovplyvňovať. Uviedol, že rád by odkázal takzvaným demokratom, že nepochopili jeho slová. Boli podľa neho "zle pochopené, zle interpretované. Čítali to len medzi riadkami a nečítali podstatu toho. Chceme objektivitu, chceme v televízii objektivitu, ak nebude, budeme zasahovať," uviedol Urbáni. Zdôraznil, že cieľom ĽS-HZDS je, aby v STV nemala vplyv žiadna politická strana, či už z koalície alebo opozície. Cieľom je zlepšovať a skvalitňovať jej vysielanie, aby občania Slovenskej republiky dostali informácie, ktoré potrebujú, teda, aby STV plnila svoju verejnoprávnu funkciu.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecká polícia v sobotu zverejnila fotografie muža, ktorý je podozrivý z vraždy novinára arménskeho pôvodu Hranta Dinka a vyzvala verejnosť na pomoc pri pátraní po ňom. "Máme pripravené CD nosiče, ktoré obsahujú zväčšené fotografie osoby, ktorá vykonala útok. CD obsahuje zábery bežiaceho muža, ktorý si strká za pás zbraň," uviedol istanbulský guvernér Muammer Guler v televíznom prejave. Guvernér neuviedol, ako polícia získala zábery. Médiá však informovali, že podozrivého vraha zachytili bezpečnostné kamery inštalované na obchodoch na ulici, kde 53-ročný Dink bol v piatok poobede zastrelený. Na záberoch vidno štíhleho hnedovlasého mladého muža oblečeného v rifľovej bunde i nohaviciach s bielou zimnou čiapkou na hlave. Identita podozrivého muža je zatiaľ neznáma, dodal Guler. "Vyzývame ľudí, ktorí môžu podať akúkoľvek informáciu o osobe alebo boli svedkami vraždy, nech kontaktujú políciu," dodal guvernér. V rámci vyšetrovania polícia zadržala tri podozrivé osoby, ktoré sú už na slobode. Turecká televízia okamžite odvysielala fotografie podozrivého vraha. Guler tiež informoval, že polícia prešetruje, či vražda prominentného novinára bola počinom jednotlivca alebo organizovanej skupiny. Tisíce ľudí vyšlo v Istanbule a Ankare do ulíc na protest proti vražde novinára, ku ktorej došlo v európskej časti Istanbulu pred vchodom do jeho redakcie. Blízko miesta, kde k tragédii došlo, demonštrovalo v piatok asi 5000 ľudí. Vraždu známeho novinára označil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan za útok proti slobode myslenia. V Turecku nazvali tragédiu politickou vraždou. Dink bol viackrát súdený za svoje výroky o masovom zabíjaní Arménov Turkami na začiatku 20. storočia. Nacionalisti, ktorí ho považovali za zradcu Turecka, sa mu vyhrážali. Dink bol v Turecku známou osobnosťou, pracoval pre dvojjazyčné turecko-arménske noviny Agos.

STV Under Fire

STV Under Fire
Slovenská televízia podlieha politickým tlakom, myslí si poslanec KDH Pavol Minárik. Usudzuje tak na základe personálnych výmen v STV, ako aj z vyjadrení vládnych politikov. Za "neuveriteľne cenné" považuje vyjadrenie podpredsedu ĽS-HZDS Milana Urbániho, ktorý v rozhovore pre denník Sme naznačil záujem koalície ovplyvňovať dianie v STV. Ako skonštatoval v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Sobotné dialógy, verejnosť sa tak mohla dozvedieť, čo sa chystá. Minárik zdôraznil, že politická manipulácia novinárov nepatrí do slušnej spoločnosti. Podľa poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka je snaha ovplyvňovať verejnoprávne médiá "mimo rozmýšľania" politických strán, ktoré sú vo vláde. "Smer-SD nemá záujem mať riaditeľa akejkoľvek verejnoprávnej inštitúcie," uviedol s tým, že takáto snaha by sa Smeru nemusela vyplatiť. Na podobnú chybu podľa Jarjabka doplatilo KDH, ku ktorému sa hlásil predchádzajúci riaditeľ STV Richard Rybníček. Podpredseda SMK Gyula Bárdos upozornil, že problémom pre nezávislosť verejnoprávnych médií by mohla byť aj zmena v spôsobe ich financovania, ktorú pripravuje ministerstvo kultúry. Jednou z alternatív je aj vznik štátneho úradu, ktorý by vyberal poplatky za služby reklamaverejnosti, pričom by podliehal priamo ministrovi kultúry. Takáto úprava by podľa Bárdosa mohla predstavovať "nebezpečný útok na nezávislosť médií". Minárik poznamenal, že ak takáto zmena prejde, urobí z riaditeľov verejnoprávnych médií prosebníkov o financie a obmedzí finančnú autonómiu verejnoprávnych médií, ktorá je najdôležitejšou podmienkou ich nezávislosti. Verejnoprávnym médiám by pomohlo, ak by sa zvýšila váha rozhodnutí mediálnych rád, ktoré ich kontrolujú, myslí si šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj (SNS). V dôslednom dodržiavaní zákonnosti vidí prekážku proti prípadným politickým tlakom. Urbániho vyjadrenia, ktoré označil za "improvizáciu", sa podľa Rafaja preceňujú.

Päť najlepších detských hereckých výkonov histórie

Päť najlepších detských
hereckých výkonov histórie
Patty McCormack
V súvislosti s rebríčkom 100 najlepších hereckých výkonov histórie zverejnil filmový časopis Premiere aj päticu tých najlepších detských hereckých výkonov. Dnes už 60-ročná Patty McCormack si v roku 1956 zahrala v snímke The Bad Seed. Ako 11-ročná si za stvárnenie Rhody Penmark vyslúžila aj nomináciu na Oscara v hlavnej ženskej hereckej kategórii. Za ďalší výnimočný herecký výkon označil Premiere postavu Antoinea Doinela v podaní 15-ročného Jean-Pierrea Léauda v snímke Nikto ma nemá rád (1959). Dnes už takmer 62-ročný herec vtedy pod režijnou taktovkou Françoisa Truffauta stvárnil 13-ročného parížskeho chlapca, ktorý sa dostal na nesprávnu cestu. Snímka, ktorú v roku 1959 nominovali na Oscara v kategórii Najlepší scenár, je krutou obžalobou spoločnosti, v ktorej dieťa vyrastá bez lásky, spoločnosti, ktorá 13-ročného chlapca zatvára spolu s prostitútkami a v nápravnom ústave s ním zaobchádza ako s tým najhorším dospelým zločincom. V roku 1962 zažiarila 10-ročná Mary Badham vo filme Roberta Mulligana Ako zabiť vtáčika. Ako Scout Finch - dcéra advokáta, ktorý obhajuje černocha obvineného zo znásilnenia bieleho dievčaťa, bola nominovaná na Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. V pätici nechýba ani Oscarom ocenený výkon Tatum O'Neal, ktorá ako 9-ročná stvárnila Addie Loggins vo filme Petra Bogdanovicha Papierový mesiac (1973). Napokon najnovším detským výkonom hodným výnimočnej pozornosti je podľa časopisu Haley Joel Osment a jeho nezabudnuteľné stvárnenie androida Davida, ktorý sa túži stať skutočným - živým chlapcom a získať tak naspäť lásku svojej ľudskej matky, v sci-fi snímke Stevena Spielberga A.I. Umelá inteligencia (2001).

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Opitý ruský tínedžer zavraždil svoju starú mamu v hádke o to, ktorý televízny program budú pozerať. V piatok to oznámila hovorkyňa prokuratúry Tatiana Kordynkova. Telo 81-ročnej ženy našli 11. januára, deň po vražde, v jej dome v karelskej dedine Nadvoitsy, ktorá leží tisíc kilometrov na sever od Moskvy. Podľa vyšetrovateľov zomrela na následky početných bodnutí a poranení hlavy. Jej 18-ročný vnuk, ktorý bol v čase incidentu pod vplyvom alkoholu, sa k činu priznal. Oprah Winfrey je podľa časopisu Forbes najbohatšou ženou v showbiznise. Jej zárobky ako moderátorky, hostiteľky talk-show, vydavateľky a herečky podľa časopisu dosiahli 1,5 miliardy dolárov. Na druhej priečke sa umiestnila spisovateľka J.K. Rowling, ktorej majetok podľa Forbes dosiahol jednu miliardu dolárov. Tretia skončila "lifestyleová kráľovná" Martha Stewart s majetkom v hodnote 638 miliónov dolárov. Popovej kráľovnej Madonne patrí štvrtá priečka - jej majetok odhadujú na 325 miliónov dolárov. Prvú päťku uzatvára kanadská speváčka Céline Dion s majetkom v hodnote 250 miliónov dolárov. Do úvahy ale Forbes nebral hviezdy ako Barbra Streisand alebo Elizabeth Taylor, ktoré majú dni svojej najväčšej slávy za sebou. Do dvadsiatky najbohatších žien showbiznisu zaradili len tie, ktoré aktívne pracujú. Väčšina z nich však svoj majetok nenadobudla len vďaka svojmu hlavnému povolaniu. Jennifer Lopez napríklad zarába okrem filmov a hudby na parfumoch a módnej kolekcii. J.K. Rowling vynášajú úspešné knihy o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi mnoho, no dostáva aj podiel aj z mimoriadne úspešných filmových adaptácií svojich kníh. Modelka Gisele Bündchen okrem modelingu zarába aj vďaka úspešnej kolekcii sandálov, ktoré sama navrhla. Najbohatšou herečkou v rebríčku je Julia Roberts, ktorá s majetkom v hodnote asi 140 miliónov dolárov obsadila ôsme miesto. Julia bola prvou hollywoodskou herečkou, ktorej honoráre za jeden film dosiahli 20 miliónov dolárov, čo bol v tom čase bežný honorár jej mužských kolegov, ako sú Will Smith alebo Johnny Depp. Okrem nej sa do rebríčka dostali aj ďalšie herečky - Nicole Kidman, Cameron Diaz, Jennifer Aniston, Renée Zellweger a Sandra Bullock, ktorá si ale zarába aj ako producentka. Najmladšími ženami na zozname sú 20-ročné dvojičky Mary-Kate a Ashley Olsen, ktoré podľa Forbes vlastnia majetok v hodnote 100 miliónov dolárov.Dvadsiatka najbohatších žien v showbiznise podľa časopisu Forbes vyzerá nasledovne: 1. Oprah Winfrey 2. J.K. Rowling 3. Martha Stewart 4. Madonna 5. Céline Dion 6. Mariah Carey 7. Janet Jackson 8. Julia Roberts 9. Jennifer Lopez 10. Jennifer Aniston 11. Mary-Kate a Ashley Olsen12. Britney Spears 13. sudkyňa Judy 14. Sandra Bullock 15. Cameron Diaz 16. Gisele Bündchen 17. Ellen DeGeneres 18. Nicole Kidman 19. Christina Aguilera 20. Renée Zellweger Indická filmová herečka Shilpa Shettyová prijala ospravedlnenia od svojich súperiek v britskej televíznej reality šou Celebrity Big Brother. Spor sa však ďalej vyostruje - tisíce divákov v Británii totiž urážky zo strany účastníkov súťaže na adresu bollywoodskej hviezdy pokladajú za prejav rasizmu.Televízna stanica Channel 4, ktorá program vysiela, bola v posledných dňoch pod tlakom politikov aj verejnosti, žiadajúcich vyriešenie problému. Televízia oznámila, že producenti mali pohovor so súperkami Shettyovej - s Jade Goodyovou aj Danielle Lloydovou, ktoré ju slovne napádali.Goodyová, ktorá sa stala celebritou v tej istej súťaži v minulosti a takisto musela trpieť urážanie, v neskorých večerných štvrtkových hodinách pristúpila k Shettyovej so slovami: "Uvedomujem si, že to, čo sa stalo, nebolo pre teba nič príjemné. V posledných dňoch sme jedna aj druhá povedali toho až priveľa... Ale svoje poznámky na tvoju adresu som nemyslela rasisticky. Neposudzujem ľudí podľa farby ich pokožky." Shettyová jej odpovedala: "Viem a nemyslím si, že si rasistka." Potom sa obe súťažiace objali.Bývalá kráľovná krásy Lloydová, ktorá je takisto v Big Brother pod 24-hodinovým dohľadom kamier, sa ospravedlnila tiež. Vyhlásila, že sa jej vlastné správanie hnusí. V stredu odstúpil od zmluvy hlavný sponzor súťaže Celebrity Big Brother, ale aj niektorí ďalší inzerenti - napríklad sieť parfumérií, ktorá predáva Goodyovej voňavku s názvom Shh..., ju stiahla z obchodov, a poisťovacia spoločnosť zrušila modelingovú zmluvu s Lloydovou.Indická cestovná kancelária Tourism Office však zavoňala príležitosť a pokúsila sa zo sporu vytĺcť trochu kapitálu. Vo viacerých britských denníkoch dnes uverejnila reklamu tohto znenia: "Vážená Jade Goodyová, keď vám skončia súčasné pracovné záväzky, radi vás privítame v Indii, aby ste spoznali jej blahodarnú podstatu. Sme jedna z najstarších civilizácií na svete, v našej krajine sa spája starobylosť s modernosťou a v harmónii tu nažíva mnoho náboženstiev."Britský minister financií a pravdepodobný budúci premiér Gordon Brown, ktorého návštevu Indie zatienil spor okolo rasizmu v súťaži Big Brother, si dnes urobí prestávku v stretnutiach s indickými politikmi a podnikateľmi a zastaví aj v špičkovom bollywoodskom filmovom štúdiu. Túto zastávku mal naplánovanú ešte pred vypuknutím sporu v Big Brother. Bollywood, indický filmový priemysel, je najväčší na svete a tromfne i americký Hollywood. Produkuje až 1000 filmov ročne a je čoraz populárnejší aj v Británii.Brown sa už v minulých dňoch ohľadne sporu v reality šou vyjadril, že rasizmus odsudzuje a správanie niektorých účastníkov programu nie je v poriadku.

Muammer Güler

Polícia v súvislosti s vraždou popredného tureckého novinára arménskeho pôvodu Hranta Dinka zadržala v piatok troch ľudí. "Zadržali sme troch podozrivých. Sme veľmi blízko od toho, aby sme prípad uzavreli. Máme konkrétne dôkazy," povedal guvernér Istanbulu Muammer Güler. Útočník 53-ročného Hranta Dinka zabil v piatok v Istanbule pred vchodom do jeho redakcie. Dinka veľakrát súdili za jeho výroky o masovom zabíjaní Arménov Turkami na začiatku 20. storočia. Nacionalisti, ktorí ho považovali za zradcu Turecka, sa mu vyhrážali. Dink bol v Turecku známou osobnosťou, pracoval pre bilingválne turecko-arménske noviny Agos.

Tisíce ľudí vyšlo v Istanbule a Ankare do ulíc po tom, ako bol v piatok zastrelený popredný turecký novinár arménskeho pôvodu Hrant Dink. 53-ročný Hrant Dinkabol zavraždený v euróspkej časti Istanbulu pred vchodom do jeho redakcie. Blízko miesta, kde sa k tragédii došlo, demonštrovalo v piatok okolo 5000 ľudí. V hlavnom meste Ankara si na hlavné námestia posadalo približne 700 demonštrantov v tichom proteste. Informovala o tom turecká agentúra Anatolia. Podľa istanbulského guvernéra Muammera Gulera polícia v ten istý deň zadržala tri podozrivé osoby. Vraždu známeho novinára označil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan za útok proti slobode myslenia. V Turecku nazvali tragédiu politickou vraždou.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

19. 1. 2007

bm

THE MAN WITH THE GOLDEN VOICE

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ozbrojenec v piatok v Istanbule zastrelil popredného tureckého novinára arménskeho pôvodu. Útočník 53-ročného Hranta Dinka zabil pred vchodom do jeho redakcie, uviedla polícia. Dinka veľakrát súdili za jeho výroky o masovom zabíjaní Arménov Turkami na začiatku 20. storočia. Nacionalisti, ktorí ho považovali za zradcu Turecka, sa mu vyhrážali. Dink bol v Turecku známou osobnosťou, pracoval pre bilingválne turecko-arménske noviny Agos. Polícia teraz pátra po jeho vrahovi, pričom predpokladá, že ním je tínedžer, ktorý mal na sebe značkovú bundu a biely klobúk, uviedla súkromná televízna stanica NTV. Jeho identita, ani motív činu nie sú známe. Novinára zabili dve guľky, ktoré ho zasiahli do hlavy.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA- málo nás !

„Hovorili sme to s Norou aj na tlačovke, my sa nikam pchať nemusíme. A to, že nevyšla spolupráca s televíziou JOJ, o ktorej sme už vopred silno pochybovali, pretože sa nedialo nič, čo by nasvedčovalo príprave relácie, nás netrápi. Vedeli sme, že vo veci je nejaký háčik, a tak sme sa sami poistili tým, že sme zmluvu s Pročkom podpísali zámerne nesprávne. Ja tam, kde sa mala podpísať Nora a ona zase na moje miesto.Je nám dobre tak, ako práve je, nemáme prečo riešiť Pročkov výstup alebo nešťastných ľudí v televíziách." Braňo Mojsej

"Vraj sme pozvaním Eugena Kordu postupovali hrubo neprofesionálne, vraj sme zneužili STV na svoje záujmy, vraj sme dokonca porušili zákon. Hovorí to Radim Hreha, hoci on, nie my ustupujeme politikom, keď odvoláva ľudí, čo je najvážnejšie porušenie zákona o STV, aké si viem predstaviť. Hovorí to aj šéfka Syndikátu novinárov, pre mňa neznáma žena, ktorá má zrejme zastupovať moje práva, ale zastupuje len svoju úbohú funkciu. A hovorí to aj šéfka Rady pre vysielanie a retransmisiu, pani Valéria, ktorej som dovtedy rozumel, tej Rady, ktorá má byť znepokojená odklonom STV od svojho základného poslania, no trápi ju len fakt, že sme o tom chvíľu slobodne hovorili." Štefan Hríb

The Great Escape

The Great Escape
"STV neprizvala k diskusii druhú stranu. Z toho mi vyplýva, že klamal Radim Hreha a nie Eugen Korda.STV želám, aby jej tento riaditeľ dlho nešéfoval ." Povedal to Štefan Hríb a odišiel z relácie venovanej dianiu v Slovenskej televízi. Ale podľa našich informácií chce stále pokračovať v relácii Pod lampou. Asi zle vníma sám seba.

18. 1. 2007

Do hlavy - Jihlava 2006

Do hlavy - Jihlava 2006
Ozveny Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava 2006 s názvom Do hlavy pripravil na piatok 19. a sobotu 20. januára bratislavský A4 - Nultý priestor na Námestí SNP v spolupráci s Českým centrom. Slováci si budú môcť pozrieť štyri snímky z jihlavského festivalu za účasti jeho organizátorov a tvorcov - režisérov Ivany Miloševič a Jana Šiklu. Piatkový večer odštartuje o 18:30 český dokument Nikdy nebylo líp (2006). Ide o absolventský film Ivany Miloševič, ktorá sa pre jeho nakrúcanie vrátila do svojej vlasti - Bosny a Hercegoviny. Zobrazuje život tamojších ľudí desať rokov po vojne. Dokument rieši aj autorkin vnútorný konflikt - rozhodnutie, či si ponechať rodné občianstvo, alebo sa ho vzdať. Miloševičovej dokument vystrieda o 20:00 snímka Nízky let (2006) z dielne režiséra Jana Šikla. Autor film nakrútil v rámci svojho projektu Soukromé století, prostredníctvom ktorého chce zo zozbieraných českých amatérskych záznamov vytvoriť obraz 60. rokov z perspektívy osobných príbehov obyčajných ľudí. Okrem súkromných scén dokument divákom ponúka aj ilegálne zábery z cvičných letov.

Zomrel Art Buchwald

Zomrel Art Buchwald
Americký novinový fejtonista a laureát Pulitzerovej ceny Art Buchwald, ktorý zaznamenával kolobeh života vo Washingtone s duchaplným výsmechom vyše štyri desaťročia a u mnohých ľudí získal popularitu svojím odhodlaným bojom so zlyhávajúcimi obličkami, zomrel v stredu vo veku 81 rokov. Art Buchwald sa narodil 20. októbra v Mount Vernone .Buchwaldov syn Joel, ktorý bol pri otcovi až do konca, oznámil, že satirik zomrel doma v pokoji v neskorých večerných hodinách, obkolesený najbližšou rodinou. Buchwald odmietol minulý rok liečbu dialýzou, hoci mu zlyhávali obličky a očakávalo sa, že zomrie v priebehu niekoľkých týždňov po presťahovaní do hospicu 7. februára. Žil však ďalej a dokonca sa vrátil domov, kde napísal knihu o svojich zážitkoch a skúsenostiach. "Minulý rok dostal do vienka šancu žiť ďalej a myslím, že bol za ňu veľmi vďačný," vyhlásil Joel Buchwald. "Mohol napísať knihu a žiť podľa svojich predstáv v rámci svojich možností," dodal syn novinára. Ani samotný držiteľ Pulitzerovej ceny, ani lekári nedokázali vysvetliť, ako mohol ostať nažive v takom vážnom stave, ale on sa o to nestaral. Nečakaný dar života využil Buchwald na to, aby sa nezvyčajným spôsobom rozlúčil s verejnosťou - každý deň v salóne hospicu viedol diskusie s množstvom príbuzných, priateľov a známych. V početných interview povedal, že sa smrti nebojí a jeho osud ho vôbec neskľučuje, ba práve naopak, že si toto obdobie života vychutnáva.

Za Lampou

Za Lampou
Dnes o 21.45 na STV 2 bude odvysielaná v priamom prenose mimoriadna diskusná relácia na tému súčasného diania v STV. Moderátorom diskusie bude Anna Vargová a do diskusie prijali pozvanie nasledujúci hostia: Bohumír Bobocký, člen Rady STV, Radim Hreha, generálny riaditeľ STV, Štefan Hríb, publicista ,Dušan Jarjabek, podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá ,Miroslav Kollár, člen Rady STV ,Pavol Minárik, predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá a Marek Síbrt, hlavný analytik INNOVATIO.

MK SR MEDIA NEWS

MK SR MEDIA NEWS
Za novú šéfku sekcie médií a audiovízie ministerstva kultúry minister Marek Maďarič vymenoval mediálnu analytičku Natašu Slávikovú, ktorá bola za bývalej vlády poradkyňou na ministerstve vnútra. Potvrdila to Soňa Uličná z tlačového oddelenia ministerstva. Sláviková od pondelka 15. januára nahradila v decembri odvolanú šéfku sekcie Zuzanu Mistríkovú, ktorá sa s ministrom nepohodla na znení zákona o koncesionárskych poplatkoch. Hoci ministerstvo plánovalo obsadiť tento post po výberovom konaní, nakoniec sa rozhodlo inak. "Slavíková sa ujala tejto funkcie v súlade so zákonom o štátnej službe, ktorý umožňuje presun štátnych zamestnancov bez výberového konania," povedala Uličná.Nataša Sláviková sa mediálnou problematikou zaoberá už dlhšiu dobu. V rokoch 1993 až 2000 pôsobila v kancelárii Rady pre vysielanie a retransmisiu, kde sa venovala hlavne téme ochrany detí pred násilím na obrazovke. Dva roky bola aj členkou rady, pričom presadzovala označovanie programov piktogramami, ktoré informujú o tom, pre ktorú vekovú kategóriu film nie je vhodný.Bývalá analytička Mediálneho informačného centra sa v minulosti v mídiách vyjadrila, že politický vplyv na verejnoprávne médiá by sa mal minimalizovať a to aj zákonom. Bola tiež za to, aby v mediálnych radách prevládali nezávislé osobnosti profesijných a občianskych inštitúcií.Práve o vplyve politikov na médiá sa v súčasnosti diskutuje. Po tom, čo podpredseda vládnej ĽS-HZDS Milan Urbáni potvrdil snahu politikov zasahovať do verejnoprávnej STV, sa proti tomu v televízii zdvihla vlna odporu.Ako riaditeľka sekcie médií by sa Sláviková mala podieľať na príprave nového tlačového i audiovizuálneho zákona, či zákona o štátnej Tlačovej agentúre SR, ktoré jej predchodkyňa nepresadila. Bude musieť riešiť aj protesty proti návrhu zákona o digitalizácii, s ktorým nesúhlasí riaditeľ STV Radim Hreha. Ten nie je spokojný ani s návrhom ministerstva, aby koncesionárske poplatky vyberal nový úrad. Táto informácia unikla z pripravovaného návrhu zákona o poplatkoch za služby verejnosti, ministerstvo ju však zatiaľ nepotvrdilo.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britská verejná mediálna spoločnosť BBC nepresadila požadované zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Vláda schválila ich postupný nárast z terajších 131,50 libier ročne na 151,50 v roku 2012, avšak neschválila požiadavku BBC, aby rast poplatkov prevýšil infláciu. BBC požadovala zvýšenie poplatkov až na 180 libier v roku 2013. Rok 2012 je plánovaným rokom prechodu na digitálne vysielanie. BBC, ktorá nesmie vysielať žiadnu reklamu, zdôvodňovala svoje požiadavky rozvojovými plánmi a predovšetkým tým, že vláda od nej žiada, aby niesla hlavnú ťarchu nákladov na digitalizáciu. Riaditeľ BBC Mark Thompson dnes povedal, že rozhodnutie je pro neho sklamaním, ale je na druhej strane rád, že má šesťročnú finančnú perspektívu. Podľa Thompsona sa diváci a poslucháči nemusia obávať, že by BBC nebola schopná vytvárať nové a zaujímavé programy. BBC ale podľa neho čakajú niektorá tvrdé rozhodnutia. Podľa odborov je ale vládne rozhodnutie katastrofa a bezprostredne povedie k prepúšťaniu. BBC má na strane príjmov každý rok zaručených cez tri miliardy libier.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Slovenský rozhlas pripravuje Sobotné dialógy SRo dňa 20. januára 2007 o nezávislosti verejnoprávnych médií s hosťami :predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Pavol Minárik (KDH), podpredseda Dušan Jarjabek (Smer - SD), členovia výboru Gyula Bárdos (SMK) a Rafael Rafaj (SNS).

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Jennifer Aniston sa opäť pred kamerami v hlavnom vysielacom čase stretne s kolegyňou Courteney Cox. Tentoraz však rozhodne nebudú v úlohách najlepších priateliek, ako na to boli diváci zvyknutí z najúspešnejšieho amerického seriálu Priatelia. Aniston sa v epizódnej úlohe predstaví na konci sezóny nového seriálu Dirt, v ktorom Cox hrá jednu z hlavných postáv. Epizóda, ktorá sa na americké obrazovky dostane 27. marca, bude vôbec prvé stretnutie oboch hviezd od konca seriálu Priatelia, ktorý sa skončil v roku 2004. Seriál Dirt sa zameriava na tienistú stránku showbiznisu a bulváru, ktorý o nej píše. Cox spoločne s manželom Davidom Arquettom sú výkonní producenti seriálu.

Vedenie britskej televíznej spoločnosti Anglia Television rozbehlo vyšetrovanie potom, čo jedna z moderátoriek hlavného spravodajstva odhalila svoje nahé brucho a nemiestne žartovala so svojím kolegom netušiac o tom, že je v živom vysielaní. Moderátorka Emma Baker z Anglia Television, ktorá vysiela na východe Anglicka, sa hrala aj s podprsenkou a jednu kolegyňu označila ako "pani nemravnú". Hovorca televízie Jim Woodrow sa divákom ospravedlnil a uviedol, že vedenie televízie momentálne zisťuje, ako sa incident mohol odohrať. Predpokladá sa, že chybou technikov sa na obrazovkách namiesto reportáže objavili zábery priamo zo štúdia.

Prominentný poľský novinár v stredu priznal, že v časoch komunizmu, keď v druhej polovici osemdesiatych rokov minulého storočia pracoval ako korešpondent v Británii, spolupracoval so spravodajskými službami. Priznanie Boguslawa Woloszanského prichádza v čase viacerých takýchto odhalení v súvislosti s predstaviteľmi cirkvi, novinármi a ďalšími osobami vrátane varšavského arcibiskupa Stanislawa Wielgusa, ktorý 7. januára z tohto dôvodu rezignoval na svoju funkciu. Denník Rzeczpospolita uviedol, že v čase, keď Woloszanski pracoval pre poľskú štátnu televíziu a rozhlas v Londýne v rokoch 1985-1988, bol aj špiónom poľskej spravodajskej služby. "Súhlasil som so spoluprácou, považoval som to za podmienku toho, aby som mohol ísť do zahraničia," uviedol Woloszanski pre televíznu stanicu TVN24 po zverejnení článku. "Ale predovšetkým som to považoval za výborný spôsob ako zistiť, ako spravodajská komunita funguje, čo ma vždy fascinovalo."

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

17. 1. 2007

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 - Týždeň - 2007/02

1. TINA-VIEM ŽE POVIEŠ ÁNO 2. DESMOD-ZHORÍ VŠETKO ČO MÁM 3. FURTADO NELLY-ALL GOOD THINGS 4. BEYONCE-IRREPLACEABLE 5. PEHA-RENESANCIA 6. AGUILERA CHRISTINA-HURT 7. SHAKIRA & SANTANA-ILLEGAL 8. SMATANOVÁ ZUZANA-NEKRÁČAJ PREDO MNOU 9. RED HOT CHILI PEPPERS-SNOW 10. CMORIK PETER-MÁM POCIT 12. I.M.T. SMILE-HEJ VSTÁVAJ 15. BEZDEDA TOMÁŠ-KRÁSNE KRÁSNA 17. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 36. HEX-INŠTRUKTOR LÁSKY 38. LOBO & KOTUĽA PETER-LEN S TEBOU 40. HABERA PAVOL-OD LÁSKY ZÁVISLÍ 41. NO NAME-MEDZI BLOKMI 44. P.S.-NA NIČOM NEZÁLEŽÍ 56. MÜLLER RICHARD-ČO BOLO BOLO 57. BALÚCHOVÁ BARBORA-TVOJE SLOVÁ 58. KOŠČOVÁ KATKA-POSLEDNÁ 65. NOCADEŇ-TVOJ MONO HLAS 74. ŠTROFFEK IVAN-SÚHLASÍM 75. VETROPLACH-SMEJ SA! 81. CMORIK PETER-DÁŽĎ 82. ĎURICA ADAM-POSLEDNÝKRÁT 87. GLADIATOR-HOLUBIENKA SIVÁ 88. NATAŠA-FEBRUÁR 91. ŽBIRKA MIRO-KRÁĽOVNÁ RANNEJ KRÁSY 92. NATAŠA-STAČÍ CHCIEŤ 93. PROCHAZKA MIRO-ROMAN 2006 97. BUNDOVÁ MÁRIA-PERFEKTNÝ SVET

Kto po Krejčovi ?

Kto po Krejčovi ?
Na post šéfredaktora spravodajstva TV Markíza po ohchádzajúcom Henrichovi Krejčovi by údajne mala nastúpiť Elena Linczényová . Hovorí sa aj o bývalom šéfovi relácie Reportéri STV Eugenovi Kordovi, ktorý dokázateľne dostal ponuku z vedenia Markízy, nie však na tento konkrétny post.Eugen Korda to však , údajne, počuje prvýkrát . Ako obyčajne.

RICH TOWN !

RICH TOWN !
V najbližších dňoch zaháji svoje vysielanie v Ružomberku už druhá televízia. Po založení súkromnej TV Ruža, ktorá funguje v meste od polovice novembra uplynulého roka, začne do konca januára vysielať Mestská televízia Ružomberok (MTR). Ako informoval riaditeľ Kultúrneho domu (KD) Andreja Hlinku , a. s. Peter Černák, ktorý je poverený vedením televízie, náklady na zriadenie MTR sú približne 4,5 milióna korún. Z rozpočtu mesta išlo 2,5 mil. Sk, z grantu Mondi Bussines Paper, a. s. 500-tisíc korún, ostatná časť investície je krytá z vlastných príjmov KD AH, a.s. Z mestského rozpočtu je na prevádzku MTR v roku 2007 vyčlenených 750 tis. Sk. „Zvyšné prostriedky musí spoločnosť získať z vlastnej činnosti, reklamy a z grantov,“ informoval Černák. Televízia bude vysielať 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Je jedným z 10 stredísk spoločnosti KD AH a. s. Ružomberok, ktorej jediným akcionárom je mesto Ružomberok. „MTR sa bude zameriavať najmä na spravodajstvo z mesta,“ vysvetlila orientáciu televízie šéfredaktorka Michaela Milá. Jej cieľom je prinášať pestré a objektívne informácie o tom, čo sa deje v Ružomberku a okolí. Programovú štruktúru televízie bude tvoriť polhodinové spravodajstvo s týždennou aktualizáciou a ďalšie štyri relácie. Diváci uvidia vo vysielaní diskusiu na aktuálnu tému s hosťami, reportáže, dokumenty a hudobno-zábavnú reláciu s názvom Play. Televízia ponúkne aj infotext. Redakciu MTR tvorí päť interných pracovníkov. „Okrem mňa je to jedna redaktorka, dvaja kameramani – strihači a pracovník pre infotext a vysielanie,“ uviedla Milá. Spolupracovať budú aj s viacerými externistami. Televízne priestory, vrátane štúdia, redakcie a strižne sa nachádzajú v priestoroch KD AH na Bernolákovej ulici v Ružomberku. Televízia bude vysielať cez káblové rozvody. Rada pre vysielanie a retransmisiu jej schválila licenciu na 12 rokov vysielania. Získala ju v septembri minulého roka. Konkurencie sa šéfredaktorka neobáva. „Nemyslím si, že by sa dve televízie v meste nemohli uživiť, pod podmienkou, že v nich pracujú šikovní ľudia. Dobrá konkurencia dokáže robiť zázraky, povedala Milá a dodala, že hlavne vtedy „ak je slušná a obe strany sa správajú voči sebe korektne,“ povedala. Po vzniku MTR, budú na Liptove pôsobiť tri televízie. Okrem súkromnej TV Ruža pôsobí lokálna televízia TV Liptov v Liptovskom Mikuláši.

16. 1. 2007

Otvorený list Eugenovi Kordovi

Otvorený list Eugenovi Kordovi

Vazený pan Korda!

V nadvaznosti na diskusiu Rady STV (10.01.2007), ako aj na diskusiu na "Aktualne .sk" vo veci Vasej " obcas ci casto (ne)profesionalnej, (ne)objektivnej a najma Chartu spravodajstva a publicistiky STV (ne)dodrziavanej" prace na poste veduceho redaktora REPORTEROV, Zdruzenie obcianskej sebaobrany (dalej ZOS) zastupujuce - obcanov,divakov STV, spotrebitelov, koncesionarov - (mame nimi osobne podpisane ich delegovanie zastupovania), aj touto formou oznamuje, z vyssie uvedene atributy vo Vase praci - za nase peniaze (!) - sa vyskytovali casto (treba si vyziadat z Rady pre VaR pocet staznosti na relaciu REPORTERI). A to sa nepozerame na Vasu pracu len optikou Vami - poskodenych, diskreditovanych a mozno aj umyselne zastrasovanych!!! Kauza tykajuca sa prispevku Statne peniaze (Reporteri 06.06.2005) je verejne znama, nakoniec zostane ako memento zavesena na nasej web stranke (http://www.sebaobrana.szm.sk/). Vyhovorky, ze aj Rada STV a Rada pre VaR Vam dala za pravdu neobstoja, pretoze .... O postojoch vacsiny clenov Rady STV predchadzajuceho zlozenia si myslime svoje (dva roky sme sledovali jej pracu), a "licencna rada", ktorej zasadnutia su neverejne, rovnako ako hlasovania, rozhodla n e o b j e k t i v n e! Vy, ktoreho sme oslovili este pred odvysielanim prispevku, ste nemali ochotu si vypocut argumenty a primitivne ste vypli hovor na mobile. To Vam nestalo za to prejavit zaujem o komunikaciu a vypocutie argumentov? Vam nevadilo, ze Vas redaktor umyslene zaviedol o. i. do omylu divakov aj v preukazovani rozpoctu z polozky samofinancovania, ako aj este z nerealizovaneho, ergo necerpaneho rozpoctu (projet sa zacal realizovat v septembri 2005, relacia sa vysielala v juni 2005!) ZOS? A ked pre odvysielanim ste nemali na to cas (03.06.2005 doslova prepadli Vasi reporteri clenov zdruzenia na TB vo veci poskodzovania spotrebitelov Slovak teleconom, a.s., z ktorej neurobili ziadny vystup, tak nasledne pri nasom dozadovani sa ospravedlnenia ste mohli svoj "patent na neomylnost a nadradenost" prehodnotit. STV nebola (nastastie) Vasou televiziou. Korespodencia s Vami a ex generalnym riaditelom Rybnickom bola neprofesionalna, texty boli navlas rovnake, len podpis a cislo litov sa odlisovalo (?!?). To ste nemali tolko invencie, aby ste napisali vlastny text v odpovedi? Vtedajsia podpredsednicka Rady STV (dokonca aj niektory jej sucasny clen) nas odkazoval na sud. Ale ... Ako dobrovolnici pracujuci v samofinancovacom rezime sme nemali na pausalny poplatok pravneho zastupenia (cca 20 000 si pytal advokat, pravnici nemaju zaujem sa angazovat ve veciach verejnych ako dobrovolnici), a peniaze sme vlozili do riesenia kauzy, vtedy pracovne nazvanej "Vysoke ucty za (ne)dovolanie sa do studia ...", dnes ju oficialne volame (pretoze pokracuje) "Elektronicke vypalnictvo". A predstavte si, ze sme "zdisciplinovali" Slovak telecom, a.s. Do decembra m.r. vratil poskodenym spotrebitelom, ktori tento stav reklamovali peniaze!!! Tym uznal neuznanu reklamciu !!! Bolo to viac ako 1.500 000.- SK pri nami registrovanych a cca 10 milionov pri dalsich cca 1.200 vtedy reklamujucich. Toto bolo pre nas dolezitejsie, ako na Vas - slepemu a hluchemu - k objektivnym argumentom, stracat cas. Lenze ... Ti, ktori o tom vedelia a dozvedaju sa teraz, nam chcu poskytnut financne prostriedky, aby sme dosiahli zadostucinenie. Ide o vysostne pravny problem, ktory ma aj v ramci europskej legislativy este aj teraz moznost riesenia, a preto v sucastnosti sa tomu venuju poverene osoby. Ale, my, posilneni uspechovm s Slovak Telecomom, a.s. - pretoze sme pre vec verejnu urobili viac ako pri boji s Vami - by sme sa uspokojili, keby ste sa nam ospravedlnili. Davame Vam tymto prilezitost. A to nie kvoli nam. My sme sa s tym, ze nasa angazovanost vo veci ochrany spotrebitela, ktora je pre niekoho neprijemna, prinasa aj utoky na nas, zmierili. Keby nie, tak by sme nedokoncili to, co v decembri dostalo konkretnu podobu. Teraz ide o tych - ktorych ste za ich peniaze - odvysielanim poloprav a nepresnosti z a v i e d l i do omylu!!! A to ste si nasli priestor prave pri tom podujati, ktore odstartovalo cca 18 mesacne snazenie za odskodnenie poskodenych spotrebitelov, teda aj divakov Vasej relacie, ktori su o Vasom postupe informovani. A este nieco - Vy ste tak postupovali len preto, ze clenovia zdruzenia si dovolili verejne prezentovat vyhrady voci "tzv. noveho zaciatku STV" , e o. i. poukazovali aj na mnozstvo dcerskych spolosnosti, ktore vtedajsi manazment vytvoril. Vcera na Rade STV informoval zastupca firmy, ktora vypracovala forenzny audit, ze nie vsetko bolo s hospodarenim v tej "NASEJ TELEVIZII" pod vedenim p. Rybnicka s kostolnym poriadkom. Spocitane a podciarknute - preto, ze mali odvahu povedat (uz v r. 2004, skor ako sa po dvoch rokoch do toho "obuli" celebrity, ktore boli z STV prepustene), ze niektore postupy noveho zaciatku sa im nezdaju a chcu preto s vedenim "nasej televizie" komunikovat - museli byt metodami zurmalistov byvaleho rezimu, diskriminovane!!! Pan Korda, ubezpecujeme Vas, ze sa stalo to, co hovori uz bradate prislovie: "co ta nezabije, ta posilni". POSILNILI STE NAS. I ked cas strateni s Vami, sme mohli venovat pre spotrebitelov a verejnost prospesnejsim veciam. Takze, zaverom, este raz opakujeme - mate moznost sa za Vas postup ospravedlnit. S pozdravom ,Olga Kuchtova - designovana predsednicka ZOS

Poznamka: Vypracovane na zaklade konzultacie s nemenovanou advokatskou kancelariou.

Priloha: List p. Kyskovi

Na vedomie: sirokej spotrebitelskej verejnosti

Dobry den, pan Kyska! Zdruzenie obcianskej sebaobrany, ktore ste flagrantne poskodili (rovnako aj divakov STV - koncesionarov, 06.06.2005, REPORTERI, STV 1) s ulavou prijalo informaciu, ze Vas generalny riaditel STV odvolal z funkcie sefredaktora. Novinar, ktory za peniaze koncesionarov a danovych poplatnikov vyprodukuje na objednavku vedenia (nastastie byvaleho) tendencny prispevok so snahou kompromitovat skupinu ludi, ktori sa zaujimali o tzv. "novy zaciatok STV" a s nim o.i. aj 9 dcerskych spolocnosti, len preto, ze im veci verejne nie su lahostajne, nema co robit nielen v spravodajstve STV ale v STV vobec. Nehryzie Vas svedomie, teraz, ked su vysledky forenzneho auditu o dcerskych spolocnostiach? My, sme sa v r. 2004, len dovolili spytat, ci je to v poriadku, nic viac nic menej. A za to sme sa stali p. Rybnickovi priam triednym nepriatelom. No a Vy , ste ako uctivy sluzobnicek vyhoveli. A potom ste sa stali sefredaktorom. Za zasluhy samozrejme, pretoze o Vasej profesionalite, by sme mohli viest diskusie v inej rovine. V tom case, samozrejme, Vam drzala chrbat aj vacsina clenov Rady STV a RPVAR. Takze ste boli nepotrestatelny. No, ale ono vsetko ma raz svoj koniec. Zelame si len jedno, aby ste nikdy nepracovali v mediu, na chod ktoreho, a teda aj na Vas plat, by sme sa skladali my - koncesionari, spotrebitelia. Nakoniec, aj ked Vas budu platit ini, ste nebezpecny, pretoze nebudete informovat objektivne. Na Vam chyba cest, charakter, teda - dobre mravy. Ospravedlnenie budeme ziadat, najma teraz, ked suvislosti, ktore vychadzaju napovrch, potvrdzuju vtedajsie nase domnienky! Za Vybor ZOS - Olga Kuchtova - designovana predsednicka Na vedomie: Vedeniu STV, Rade STV, RPVAR, MH SR, spotrebitelskej verejnosti

Vraiment ?

Vraiment ?

"Chystám sa do teplých krajín od 1. februára."

Riaditeľ televízie Joj Milan Kňažko

BREAKING NEWS

BREAKING NEWS

Kmotrík bez JOJKY

J&T MEDIA ENTERPRISES, a.s. , založená 5.1.2007 notárskou zápisnicou ,sa stane novým majiteľom televízie JOJ. Stala sa majiteľom spoločnosti MAC TV, s.r.o., ale aj predajcu reklamného času Mag Media, s.r.o., a servisnej spoločnosť Slovenská produkčná, a.s.. Do J&T MEDIA ENTERPRISES, a.s by údajne chcela vstúpiť skupina okolo Ladislava Reháka / . týždeň, Slovenka, Star, Jemné melódie, La Femme , / aj vzhľadom na fakt, že J&T by chcela umožniť vstup akcionárom / cca 49 % /. Grafobal Group a.s., Ivana Kmotríka sa stane stopercentným majiteľom v spoločnosti C.E.N., s.r.o., ktorá je prevádzkovateľom spravodajskej televízie TA3. O zmenách v manažmentoch oboch televízií sa dá uvažovať , ale celú transkakciu ešte bude musieť schváliť Rada pre vysielanie a retransmisiu. Celá transakcia i budúce kroky ,predovšetkým J &T MEDIA ENTERPRISES, a.s , budú súvisieť s digitalizáciou. Ďalším zaujímavým krokom bude osud spoločnosti Rádiokomunikácie , o.z. , keďže proces predaja odštepného závodu Slovaku Telekomu je rozbehnutý.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Dohodu o spolupráci medzi verejnoprávnymi rozhlasovými inštitúciami na ďalšie tri roky dnes v Prahe podpísali generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková a GR Českého rozhlasu Václav Kasík.

Vlastník vysielacej licencie televízie Markíza spoločnosť Markíza-Slovakia a prevádzkovateľ jej vysielania Slovenská televízna spoločnosť (STS) sa začiatkom tohto roka zlúčili do jednej firmy Markíza-Slovakia. Informoval o tom dnes internetový portál Medialne.sk. "Došlo k zlúčeniu spoločností Slovenská televízna spoločnosť (STS) a Markíza-Slovakia, zmenilo sa aj sídlo firmy, ktoré je teraz v bratislavskej Záhorskej Bystrici," uviedla hovorkyňa TV Markíza Ivana Semjanová. STS sídlila pôvodne v obci Blatné v seneckom okrese. Markíza-Slovakia získala licenciu na televízne vysielanie v roku 1995. Táto spoločnosť založila spolu s americkou Central European Media Enterprises (CME) firmu Slovenská televízna spoločnosť. V STS vlastnila Markíza-Slovakia pôvodne 51-percentný a CME 49-percentný podiel. V októbri 2005 CME kúpila kontrolné podiely od slovenských spolumajiteľov a získala väčšinový podiel v servisnej spoločnosti STS aj v držiteľovi licencie Markíza-Slovakia. V spoločnosti Markíza-Slovakia vlastní v súčasnosti 80-percentný podiel CME, menšinový balík akcií drží firma Media Invest. V nej majú podiel slovenskí spolumajitelia Ján Kováčik a Martin Fiľo.

Zomrel Harvey Cohen

Zomrel Harvey Cohen
Vo veku 55 rokov zomrel držiteľ dvoch televíznych cien Emmy, skladateľ Harvey Cohen. Autor hudby k seriálom Dallas (1978) alebo Sex v meste (1998), zomrel v nedeľu na zlyhanie srdca. Informoval o tom jeho právny zástupca a blízky priateľ Ivan Rothberg. "Väčšinu svojho života mal problémy so srdcom - svoj prvý infarkt prežil ešte ako mladý," uviedol Rothberg. Cohen získal cenu Emmy za hudobnú réžiu a skladbu pre dve animované show - The Adventures of Batman and Robin: A Bullet For Bullock a Disneyho Aladdina. Medzi filmy a televízne show, pre ktoré Cohen vytvoril hudbu, patria aj South Park: Peklo na Zemi (1999), The Wonder Years (1988), alebo Kašlem na lásku (2003). Postaral sa aj o aranžmán pre nahrávky umelcov ako Kenny G alebo The Irish Tenors. Hudobne spolupracoval na filmoch ako Mission: Impossible III , Murder By Numbers, Hudson Hawk a DeepStar Six. Takisto aranžoval hudbu k slánostnému udeľovaniu Oscarov. Rodák z Massachusetts študoval hudbu na University of Hartford a pokračoval na Brooklyn College v New Yorku.

There is Darkness under a lamp

There is Darkness under a lamp
Štefan Hríb už nebude moderovať diskusnú reláciu Slovenskej televízie Pod lampou.Slovenská televízie zaradí vo štvrtok večer na Dvojke namiesto relácie Pod lampou mimoriadnu diskusnú reláciu o situácii v STV. Jej moderátorkou bude Anna Vargová. Uvádza sa to v tlačovom vyhlásení generálneho riaditeľa STV Radima Hrehu, o ktorom médiá informoval Branislav Zahradník. Hosťami mimoriadnej diskusie by okrem šéfa STV Hrehu a bývalého moderátora Pod lampou Štefana Hríba mali byť členovia Rady STV Bohumír Bobocký a Miroslav Kollár, poslanci a členovia mediálneho výboru NR SR Pavol Minárik (KDH) a Dušan Jarjabek (Smer-SD). Na diskusii by sa mal zúčastniť aj "nezávislý mediálny odborník, ktorého meno zatiaľ dramaturgia STV zvažuje," uvádza sa v tlačovej správe. O osude Pod lampou rozhodne programové vedenie STV v najbližšom čase, chce však zachovať diskusný formát tohto typu. "K takémuto programovému rozhodnutiu dospel generálny riaditeľ STV Radim Hreha po dôkladnom zvážení na základe analýz a vyjadrení k situácii, ktorá vznikla minulý týždeň, keď sa v relácii Pod lampou moderátor Štefan Hríb odklonil od vopred pripravenej témy, poukázal na údajnú neslobodu v STV a reláciu vysielanú v priamom prenose predčasne ukončil," konštatuje sa ďalej v tlačovom vyhlásení, ktoré STV vydala po pondelkovej porade k minulotýždňovému vysielaniu Pod lampou. Minulotýždňové vydanie diskusnej relácie Pod lampou nebolo venované avizovanej téme Čo je živé a čo je neživé, ale situácii v STV a údajným politickým tlakom na vedenie verejnoprávnej televízie. Hostia avizovanej témy boli síce prítomní, moderátor relácie Š. Hríb si však pozval aj odvolaného šéfa Reportérov Eugena Kordu. S Kordom diskutoval o jeho prepustení z televízie. Diskusia, ktorá sa začala o 21:50, sa približne po 40 minútach skončila, pôvodne mala trvať do 00:20. Hríb počas nej vyzval generálneho riaditeľa STV Hrehu a zástupcov kontrolných orgánov STV, aby prišli do jej budúcotýždňového vysielania venovanému aktuálnemu dianiu v STV. Spôsob odvysielania relácie označil Hreha za neprofesionálny. Tvorcovia relácie totiž zmenili pôvodne pripravenú a avizovanú tému a nakoniec predčasne ukončili reláciu vysielanú v priamom prenose, čím ohrozili vysielanie STV. "Takéto konanie nie je možné ospravedlňovať tézou o neslobode v STV a údajných politických tlakoch na personálne zmeny," uviedol v reakcii na vysielanie Pod lampou z 11. januára Hreha, ktorý sa zároveň dištancoval od obvinenia, že v STV robí personálne zmeny na základe politických tlakov.

64th Annual Golden Globe Awards

64th Annual Golden Globe Awards
Členovia Asociácie zahraničných hollywoodskych dopisovateľov dopriali v 64. ročníku udeľovania cien Zlatý glóbus niekoľkým hercom a režisérom viacnásobné nominácie. Britská herečka Helen Mirren sa ocitla medzi nominovanými dokonca trikrát. Ako pred časom povedala, "nie je veľmi príjemné súperiť sama so sebou". Mirren bojoval o Zlatý glóbus vďaka stvárneniu dvoch britských kráľovien - Alžbety II. v dráme Kráľovná (Najlepší ženský herecký výkon vo filme - dráme) a Alžbety I. v televíznom filme z produkcie HBO Elizabeth I. Nominovaná bola aj v kategórii najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme. Ide o televízny film Prime Suspect: The Final Act, kde stvárnila postavu vyšetrovateľky Jane Tennison. Leonardo DiCaprio bol dvakrát nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo filme - dráme. Nominácie mu vyniesli filmy Na druhej strane a Krvavý diamant. Clint Eastwood konkuruoval sám sebe ako režisér filmov Zástavy našich otcov a Letters From Iwo Jima. Druhý menovaný film bol navyše nominovaný aj v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Brad Pitt bol nominovaný ako producent (Na druhej strane) a herec vo vedľajšej úlohe (Babel). Glóbusy, ktoré sú často považované za jeden z hlavných signálov toho, ako skončí odovzdávanie Oscarov, rozdali v pondelok v hoteli Beverly Hilton. Najviac nominácií - sedem, mal pred pondelkovým ceremoniálom dráma Babel.
Zlaté glóbusy v kategórii najlepších filmov získali v noci z pondelka na utorok v kalifornskom Beverly Hills filmy Babel a Dreamgirls. Drámu o komunikačnej priepasti súčasného sveta nakrútil Alejandro González Iňárritu, muzikál Dreamgirls vychádzajúci z počiatkov umeleckej dráhy speváčky Diany Ross stvoril Billy Condon. Pred 45 rokmi vytiahla Hollywoodska asociácia zahraničných dopisovateľov herca Warrena Beattyho z neznáma do svetla rámp a herec Tom Hanks to počas pondelkového udeľovania Zlatých glóbusov všetkým náležite pripomenul. Beatty, ktorý 30. marca oslávi 70. narodeniny, dostal od asociácie čestné ocenenie Cecil B. DeMille Award z Hanksových rúk za jeho výnimočný prínos filmovému priemyslu. V roku 1962, rok po uvedení filmu Trblietanie v tráve, Beattyho vybrala novinárska asociácia ako najsľubnejšieho nováčika. Po tomto prelomovom roku nastal v Beattyho živote obrat, nasledovalo množstvo ďalších cien a úspechov, ktoré Tom Hanks nezabudol vymenovať. Beatty v minulosti vyhral Zlatý glóbus ako herec za film Nebo môže počkať (1978), ako režisér za film Červení (1981), ako producent najlepšej drámy za film Bugsy (1991) a producent najlepšej komédie za film Nebo môže počkať. Cena Cecil B. DeMille ho však posunula do veľmi vyberanej spoločnosti. Medzi jej predchádzajúcich držiteľov patria herci ako Anthony Hopkins, Robin Williams, Michael Douglas, Gene Hackman, Harrison Ford, Al Pacino, Barbra Streisand a Jack Nicholson. "Warren Beatty bol herec, režisér, producent a scenárista, skrátka muž, ktorým túži byť množstvo z nás," povedal Hanks. "Nie je ľahké byť skromný, keď máte za manželku Annette Bening," povedal Beatty, ktorý má so známou herečkou štyri deti. "Pravda je taká, že som neurobil veľa filmov. Raz niekto povedal, že od samého začiatku nakrúcam filmy, ktoré sa obzerajú späť. A to ma motivuje nakrúcať ďalej," dodal.
Zoznam ocenených :
FILM
Najlepší film - dráma : Babel
Najlepší ženský herecký výkon vo filme - dráme : Helen Mirren - Kráľovná

Najlepší mužský herecký výkon vo filme - dráme : Forest Whitaker - The Last King of Scotland
Najlepší film - komédia a muzikál : Dreamgirls
Najlepší ženský herecký výkon vo filme - komédia a muzikál : Meryl Streep - Diabol nosí Pradu
Najlepší mužský herecký výkon vo filme - komédia a muzikál : Sacha Baron Cohen - Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe : Jennifer Hudson - Dreamgirls
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe : Eddie Murphy - Dreamgirls
Najlepšia filmová réžia : Martin Scorsese - Na druhej strane
Najlepší filmový scenár : Peter Morgan - Kráľovná
Najlepší cudzojazyčný film : Letters From Iwo Jima
Najlepšia pôvodná hudba : Alexandre Desplat - The Painted Veil
Najlepšia pôvodná pieseň : The Song of the Heart - Happy Feet
Najlepší animovaný film : Autá
TELEVÍZIA
Najlepší televízny seriál - dráma :Klinika Grace
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli - dráma : Kyra Sedgwick - The Closer
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráma : Hugh Laurie - Dr. House
Najlepší televízny seriál - komédia a muzikál : Ugly Betty
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli - komédia a muzikál : America Ferrera - Ugly Betty
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - komédia a muzikál : Alec Baldwin - 30 Rock
Najlepší miniseriál alebo televízny film : Elizabeth I
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme :Helen Mirren - Elizabeth I Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme : Bill Nighy - Gideon's Daughter
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v miniseriáli alebo televíznom filme :Emily Blunt - Gideon's Daughter
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v miniseriáli alebo televíznom filme : Jeremy Irons - Elizabeth I
Čestné ocenenie Cecil B. DeMille Award :Warren Beatty