24. 2. 2007

STV NEWS

STV NEWS
Podľa našich informácií relácia K veci, prosím definitívne končí svoju púť na obrazovkách Slovenskej televízie.

IRAQ MEDIA NEWS

IRAQ MEDIA NEWS
Únia irackých novinárov požaduje ospravedlnenie a kompenzáciu za zásah vojakov vedených americkými silami v objekte organizácie. Pobúrenie v súvislosti s pondelňajšou raziou v prevažne sunnitskej štvrti Vazíríja v severnom Bagdade vyjadrila aj medzinárodná skupina Reportéri bez hraníc. Organizácia obhajujúca práva novinárov uviedla, že americká jednotka v objekte spustila paľbu, keď videla ozbrojené stráže. Irackí vojaci potom vnikli do priestorov, zatkli stráže a zabavili počítačovú techniku. Americká armáda tvrdí, že na akcii sa americkí vojaci nezúčastnili. "Dôrazne odsudzujeme tento neoprávnený útok," uviedli Reportéri bez hraníc so sídlom v Paríži v piatkovom vyhlásení. "Stráže v budove, ktoré mali oprávnenie použiť zbrane, sa nesprávali agresívne a žiadnym spôsobom neohrozovali vojakov hliadkujúcich v štvrti." Predseda únie Šiháb al-Timími uviedol, že napísal list americkému veľvyslancovi Zalmajovi Chálilzadovi a irackým predstaviteľom, v ktorom žiada ospravedlnenie a odškodnenie, pretože vojaci poškodili nábytok a ďalšie zariadenie pri útoku na budovu. "Keby nás požiadali, aby sme im otvorili, samozrejme, že by sme to urobili. Miesto toho vylomili vstupnú bránu a všetky dvere v budove," uviedol. Ako dodal, siedmich členov stráže vo štvrtok prepustili na slobodu. Chálilzadov hovorca Lou Fintor uviedol, že obvinenia sú braté "veľmi vážne", ale predbežné informácie naznačujú, že "tam neboli žiadne mnohonárodné sily v čase, ktorý Únia irackých novinárov popisuje." Hovorca americkej armády Christopher Garver takisto poprel, že zásah sa konal za účasti amerických vojakov. Al-Timími trvá na účasti amerických vojakov s tým, že "ich sprevádzal tlmočník." Tento rozpor zatiaľ nebol vysvetlený, ale zásah sa uskutočnil počas veľkej bezpečnostnej operácie, v ktorej americké a iracké sily prehľadávajú štvrte v snahe zastaviť sektárske násilie v hlavnom irackom meste. Newyorský Výbor na ochranu novinárov vyhlásil, že "viaceré zdroje" potvrdili zásah amerických a irackých síl v centrále irackej únie, kde násilne odstránili vchodové dvere, a poškodili ďalšie dvere vo vnútri, keď prehľadávali budovu. Podľa výboru americkí vojaci zabavili dokumenty, a po ich odchode prišli v pickupe zlodeji, ktorí zobrali počítače, telefóny, elektrické generátory a elektronické vybavenie. Útok odsúdila ako "odporný a neospravedlniteľný" aj Medzinárodná federácia novinárov. "Zničili nábytok, vyrabovali kancelárie, zatkli bezpečnostné stráže a skonfiškovali 10 počítačov a 15 malých elektrických generátorov určených rodinám zavraždených novinárov," uviedla organizácia vo štvrtok vo vyhlásení. Podľa Reportérov bez hraníc zahynulo najmenej 101 novinárov od začiatku vojny v Iraku v marci 2003, vrátane dvoch tento týždeň. Únia irackých novinárov, ktorú počas starého režimu viedol syn Saddáma Husajna Udaj, má dnes viac ako 3 tisíc aktívnych členov, dodal al-Timími.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Podozrivého vraha tureckého novinára arménskeho pôvodu Hranta Dinka v noci zo stredy na štvrtok hospitalizovali v meste Izmit na severozápade Turecka, kde podstúpil operáciu slepého čreva. Informovali o tom vo štvrtok lekári. 17-ročného Ogüna Samasta previezli do nemocnice za prísnych bezpečnostných opatrení, dodala tlačová agentúra Anatolia. Samast sa po operácii dobre zotavuje a cez víkend by ho mohli z nemocnice prepustiť, uviedol hlavný lekár Senol Erguney. Samasta, ktorý sa priznal k vražde Dinka pred istanbulskou kanceláriou turecko-arménskeho bilingválneho týždenníka Agos 19. januára, umiestnili do prísne stráženého väzenia v meste Kandira, asi 100 km východne od Istanbulu. V súvislosti s vraždou zadržali sedem ďalších osôb. 52-ročný novinár čelil odporu tureckých nacionalistov za označovanie masakier Arménov počas 1. svetovej vojny za genocídu a za výzvy na otvorenú debatu o tomto kontroverznom období histórie krajiny. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania podozriví zrejme nepatria k žiadnej známej zakázanej organizácii a konali na základe ultranacionalistických názorov, pričom chceli vziať zákon do vlastných rúk.

Tomasz Schafernaker

Britská spravodajská stanica BBC sa ospravedlnila po tom, ako hlásateľ predpovede počasia opísal Západne ostrovy Škótska ako "zapadákov". Meteorológ Tomasz Schafernaker použil takýto opis počas predpovede počasia na kanáloch BBC1 a BBC News 24. Najprv oznámil, že na severozápade Škótska bude pršať, ale vzápätí dodal, že to bude "prevažne na Západných ostrovoch, prevažne v zapadákove". Poslanec Západných ostrovoch Angus MacNeil povedal, že ho kontaktovalo niekoľko nahnevaných voličov, ktorých urazilo, ako hlásateľ vykreslil túto časť Británie. Doplnil, že jeden sťažovateľ označil poznámku pána Schafernakera za "urážlivú, nezdvorilú a samoľúbu". "Mojím úmyslom bolo iba oznámiť, že veľmi málo ľudí pravdepodobne stihne v ten deň prehánka. Nebola to nijaká poznámka alebo názor na región alebo ľudí, ktorí tam žijú. Hlboko ľutujem svoj výber slov a úplne rozumiem, prečo to divákov nahnevalo," citoval Schafernakerovu obhajobu spravodajský server Ananova.

Egyptský súd odsúdil internetového bloggera na štyri roky väzenia za útok na islam a prezidenta. Takýto výsledok procesu s Abdelom Kareem Nailom je vôbec prvým svojho druhu v krajine. Na svojej stránke http://karam903.blogspot.com/ kritizoval najvyššiu islamskú inštanciu v Egypte - univerzitu al-Azhar a prezidenta Hosniho Mubaraka, ktorého označil za diktátora. Organizácie pre ochranu ľudských práv označili tento verdikt za "príliš tvrdý". Hovoria pritom o veľmi zlom "odkaze" egyptskej vlády smerom k tisíckam bloggerov. Dvadsaťdvaročného Nabila súdili v jeho rodnom meste Alexandria. Bývalý študent al-Azhar, označil inštitúciu za "univerzitu terorizmu", pričom ju obvinil z potláčania slobody vôle. Zo školy ho vyhodili v roku 2006. Potom jej vedenie tlačilo na prokurátorov, aby ho obvinili. Počas päťminútového zasadania, sudca prehlásil Nabila za vinného. Tri roky si odsedí za útok na islam a rok za urážku Mubaraka. Egyptské úrady zatkli podľa internetovej stránky spoločnosti BBC v roku 2006 množstvo bloggerov kritických ku vláde. Všetkých ich však po čase prepustili.

Po malej demonštrácii v mjanmarskom Jangone zatkla vo štvrtok polícia okrem lídra protestu aj dvoch miestnych novinárov pracujúcich pre japonské médiá. Korešpondent AFP uviedol, že polícia skonfiškovala kamery reportérovi z tlačovej agentúry Kjódo a korešpondentke televízie Nippon Network Television (NTV) a oboch ich zatkla. Do väzenia poslali aj 40-ročného vodcu malého protestu. O 15:00 miestneho času sa pri trhu v centre Jangonu zhromaždilo asi 25 ľudí, ktorí požadovali lepšie životné podmienky. Niesli transparenty, prostredníctvom ktorých volali po nižších cenách za základné produkty, pracovných príležitostiach a 24-hodinovom elektrickom prúde. Demonštranti, údajne členovia organizácie Mjanmarského výboru pre rozvoj, hlasno kričali: "Žiadame vás o to v mieri". V Mjanmarsku / bývalá Barma / nie sú demonštrácie práve najčastejšie. Miestna vláda totiž tvrdo trestá a prenasleduje miestnych disidentov. Niektorí z protestujúcich boli údajne aj členmi Národnej ligy pre demokraciu, politickej strany vedenej laureátkou Nobelovej ceny mieru Aun San Su Ťij, ktorá väčšinu času z posledných dvoch desaťročí strávila v domácom väzení. "Chceme iba základné ľudské práva. Chceme ukázať ľuďom, že o niektoré veci môžete požiadať aj slušne. Už to viac nedokážeme vydržať," vyhlásil jeden z demonštrantov Mjint Šawe.

Americká herečka Tori Spellingová nainštalovala do spální svojho penziónu tajné kamery. Tori sa v súčasnosti spolu so svojím manželom Deanom McDermottom venuje novej reality šou s názvom Tori a Dean: Penzión lásky / Tori and Dean: Inn Love /, v ktorej spoločne prevádzkujú hotel. Herečka pritom dúfa, že kamery na izbách zachytia ubytované páriky v tých najchúlostivejších situáciách. "Na toaletách kamery nie sú. Ale zato sú v spálniach. Myslím si, že spálňa je pre manželov najintímnejším miestom," teší sa Tori.V šou sa objaví aj bývalá hrdinka seriálu Beverly Hills 90210, Shannen Dohertyová (33). V seriáli stvárňovala postavu neposlušnej Brandy Walshovej. "Ak sa pýtate, či Shannen Dohertyová bude mojím hosťom, tak áno. Je to pravda. Budeme mať veľkolepú otváraciu ceremóniu s celým Hollywoodom," povedala nadšená Tori.Herečka takisto prezradila, že vzťah s jej mamou Candy je od smrti otca Aarona stále na bode mrazu. "Prajem si, aby to bolo inak, ale v súčasnosti je všetko po starom," vraví Tori stručne. Televízny producent Aaron Spelling zomrel minulý rok. Show bude na jar vysielať americká káblová Oxygen Networks.

Herec Lillo Brancato Jr. zo seriálu Sopranovci, ktorý čelí obvineniu z vraždy policajta o sebe hovorí, že nie je zločinec, za ktorého ho považujú. "Nie som netvor, chladnokrvný vrah a neviem čo ešte, za čo ma označujú v novinách. Vôbec nie som taký," uviedol v rozhovore z väzby, ktorý odvysielala televízna stanica WCBS-TV. Obžalovaný Brancato a spolupáchateľ Steven Armento čakajú na súd v súvislosti s vraždou strážnika Daniela Enchauteguia, ktorého zastrelili v decembri 2005 mimo výkonu služby. Prokuratúra tvrdí, že Enchautegui prichytil Brancata a Armenta pri ich pokuse vlámať sa do bytu v newyorskej štvrti Bronx, hľadajúc lieky na predpis. Armento je obvinený s fatálneho výstrelu. "Vo svojom srdci viem, že v žiadnom prípade nenesiem zodpovednosť za smrť toho policajta," hovorí Brancato. Jeho právnik nepovolil v rozhovore akékoľvek otázky o streľbe. Brancato sa objavil po boku Roberta de Nira vo filme Príbeh z Bronxu (1993). Okrem ďalších snímok vynikol úlohou v seriáli Sopranovci.

23. 2. 2007

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

GOOSE NEWS

GOOSE NEWS
Podľa úplne nepodložených a takmer neuveriteľných informácií sa o Ing. Ľubomírovi Belfim, generálnom riaditeľovi a konateľovi TA3 uvažuje ako o novom generálnom riaditeľovi TV JOJ.

ZNEPOKOJENIE

ZNEPOKOJENIE
Profesionálni hudobníci Slovenska pri Slovenskom národnom divadle (SND) so znepokojením sledujú súčasné dianie v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu (SRo), ktoré súvisí s hromadným prepúšťaním. "Podľa nášho názoru sa kvalita orchestra nedosahuje hromadným prepúšťaním zamestnancov, ale vnútornou dohodou a predpismi v rámci podniku," uvádza sa v otvorenom liste Základnej organizácie odborového zväzu profesionálnych hudobníkov Slovenska. Organizácia za touto aktivitou vedenia SRo vidí iba zníženie počtu členov orchestra, ktorý podľa nich nebude dorovnaný na počet členov, ktorý je potrebný na produkciu veľkých symfonických diel.

Zomrel Jozef Dunajovec

Zomrel Jozef Dunajovec
Vo veku nedožitých 74 rokov zomrel 22. februára v Bratislave známy slovenský novinár a spisovateľ literatúry faktu Jozef Dunajovec. Pohreb bude prvého marca o 13. hodine v bratislavskom krematóriu. Dlhé roky pôsobil v redakciách Smena, Roľnícke noviny, Nové slovo, Hospodárske noviny, Mladé rozlety a Krásy Slovenska. Pracoval aj na Ministerstve poľnohospodárstva a výživy SR v Bratislave. Doménou jeho tvorby bola príroda, poľnohospodárstvo a rieka Dunaj. Je nositeľom prestížnych literárnych cien - E. E. Kischa a Vojtecha Zamarovského. Medzi jeho najznámejšie diela literatúry faktu patria Mŕtve ramená volajú (1966), Po ľuďoch stopy (1974), Poľnými cestami (1978), Riečni ľudia (1978), Chlieb (1980), Dráma na kilometri 1801 (1996).

ETNOFESTIVAL 2007

ETNOFESTIVAL 2007

V poradí šiesty ročník Etnofestivalu sa uskutoční zajtra 24. februára v priestoroch Kultúrneho centra v Pezinku. Cieľom podujatia je priblížiť návštevníkom vzdialené i blízke krajiny a kultúry prostredníctvom dokumentárnych filmov a prednášok, prezentovať poznatky cestovateľov, folklórnu či etnickú hudbu rôznych národov a národností z rôznych kútov sveta. Festival je z časti zameraný na problematické témy ako spolužitie rôznych národov a etník v jednom priestore, vojnové a politické konflikty so zreteľom na dopad, aký majú na obyčajných ľudí. V audiovizuálnej sekcii sa tento rok so svojim rozprávaním a fotografiami predstavia piati cestovatelia. Verejnosti sa predstaví Eliška Sláviková , ktorá sa bude venovať problematike súčasnej Kuby vo svojej prednáške s podtitulom Väzni ostrova slobody. Druhým cestovateľom bude Marek Jurina, ktorý návštevníkov prevedie strastiplnou Cestou z Ria do Buenos Aires. So svojimi zážitkami z ciest Južnou Amerikou sa s nami podelí aj Martin Navrátil. Bolíviu - vraj najrozmanitejšiu krajinu Južnej Ameriky - život v pralesoch a vysokohorských oblastiach ako aj tradičný život na Altiplane predstaví návštevníkom vo svojej prvej prednáške Martin Mykiska na príklade niekoľkých osláv (fiest). Vo svojej druhej prednáške poslucháča a diváka zavedie do tajomného sveta andských civilizácií Inkov a prezradí tajomstvo nielen o Machu Picchu. Pomocou bohatej fotodokumentácie bude predstavená aj zaujímavá teória o budovaní horských sídel starých Inkov a ich mytológia. Svojím dielom prispeje aj Eddy Portella, ktorý nielen porozpráva o Peru, ako ho pozná on, ale zasvätí prítomných aj do rytmov peruánskej hudby. Prednášku spestrí hudobným workshopom, kde si každý môže overiť svoje bubenícke a rytmické cítenie. Filmová sekcia už tradične vzniká v spolupráci s Občianskym združením Človek v ohrození. Štyri dokumentárne snímky sú výberom filmov z festivalu Jeden svet. Tento rok sa predstavia režiséri z rôznych kútov sveta s titulmi Naše heslo: kríza (Rachel Boynton), Cuba Libre: Najväčšia túžba (Mateo J. Juez),Beningo: Zabudnutý revolucionár (Marlou van den Berge) a Kráľ Afroreggae (Favela Rising, Jeff Zimbalist, Matt Mochary). Hudobná sekcia prinesie dve zaujímavé formácie a to skupinu Sinfronteras, ktorá predstaví tradičné Mariachi a Mango Salseros - hudobníkov interpretujúcich hudbu afrokubánskej tradície a Karibiku, zameranú na autentickú a štýlovú prezentáciu salsovej hudby. Novinkou tohtoročného etnofestivalu bude aj tanečná zložka, kde sa návštevníci môžu priučiť rytmickým latino krokom a využiť ich na parkete. Počas celého dňa bude návštevníkom k dispozícii čajovňa s typickými juhoamerickými čajmi a občerstvenie brazílskou fair-trade kávou. Hlavným organizátorom festivalu je Občianske združenie P.R.D., ktoré sa zameriava na sprostredkovanie umenia rôznych druhov a foriem mimo hlavného prúdu kultúrneho diania v regióne. Spoluorganizátormi podujatia sú Kultúrne centrum a Občianske združenie Človek v ohrození. Tradičnou súčasťou festivalu je aj dobrovoľná zbierka na konkrétny záchranný projekt, ktorý zastrešuje Občianske združenie Človek v ohrození.

PROGRAM TU

Zomrel Fons Rademakers

Zomrel Fons Rademakers
Fons Rademakers, holandský režisér a držiteľ Oscara za najlepší cudzojazyčný film za snímku Napadnutie, zomrel vo štvrtok na emfizém pľúc v ženevskej nemocnici vo veku 86 rokov. Rademakers začal svoju kariéru ako herec v Amsterdame počas druhej svetovej vojny. Neskôr študoval v Paríži a Ríme a pod vedením známych režisérov ako Jean Renoir a Vittorio de Sica a Charles Crichton pracoval ako asistent. V roku 1958 sa Rademakers stal prvým holandským režisérom nominovaným na Oscara za film Dorp aan de rivier. V roku 1976 režíroval film Max Havelaar o korupcii v Indonézii počas holandskej koloniálnej nadvlády. Aj napriek tomu, že jeho režisérska kariéra trvala vyše 30 rokov, jeho najznámejším filmom bola dráma Napadnutie. Film získal i Zlatý glóbus. Režisérov posledný film The Rose Garden s Petrom Fondom, Maximilianom Schellom a Liv Ullmann v hlavných úlohách uzrel svetlo sveta v roku 1989.

Market & Media & Lifestyle 2006

Market & Media & Lifestyle 2006
Nový Čas má podľa prieskumu Market & Media & Lifestyle 2006 spoločnosti Median SK 1,1 milióna čitateľov. Mienkotvorné denníky Pravda a Sme si vymenili pozície a Rádio Jemné Melódie zaznamenalo viac ako dvojnásobný nárast počúvanosti.
Denník Pravda sa s 10 % stal druhým najčítanejším denným periodikom a zaradil sa za lídra Nový Čas (25 %). V porovnaní s druhou vlnou Denník Sme klesol o jednu priečku. Spomedzi týždenníkov sa najlepšie darí Plus 7 dní, ktorý si so 16% svoju prvú pozíciu vylepšil. Na druhé miesto sa dostal Nový Čas pre ženy s čítannosťou 10 % a trojku uzatvára spoločenský týždenník Markíza s 9 %. Týždenník Život si svoju pozíciu posilnil a umiestnil sa na štvrtom mieste. Celková čítannosť dvojtýždenníkov predstavuje 21 % populácie vo veku 14 až 79 rokov, čo je nárast o štyri percentá oproti predchádzajúcej - 2. vlne 2006. Najčítanejším titulom je TV max so 6 %. Najväčší pokles zaznamenal dvojtýždenník Tele plus, ktorý oproti druhej vlne (6,4 %) dosiahol 4 % a za ním sa zaradil dvojtýždenník Žena a život s 2 %. V poradí mesačníkov vedie Zdravie s 12 %. Ďalšiu priečku obsadil mesačník pre ženy Eva s 10 % a za ním Emma s 9 %. Rádio Expres si udržalo prvú pozíciu s 20 %, nasleduje Rádio Slovensko s 19 % a Fun Rádio s 10 %. Najväčší úspech dosiahli Jemné Melódie, ktoré si oproti 2.vlne (4,3 %) polepšili na 9 % počúvanosti. Päticu najpočúvanejších uzatvára druhý okruh Slovenského rozhlasu, Rádio Regina (9 %). Najväčší podiel na trhu (share) zaznamenalo Rádio Expres (22 %), rádio Slovensko má 20 %, s 11 % podielom sa na treťom mieste umiestnilo Fun rádio. S rovnakým podielom, 8 %, nasledujú Jemné Melódie a Rádio Regina. Celková sledovanosť všetkých televízií je 88 % a v 3. vlne ich sledovalo viac ako 3,9 miliónov divákov. Najsledovanejšou sa pritom stala Televízia Markíza s 66 %. Sledovanosť na úrovni 32 % zaznamenala Jednotka, tesne za ňou sa umiestnila TV JOJ s rovnakým výsledkom (32 %). Dvojka dosiahla 5 % sledovanosť, RTL Klub, TA3 a Prima TV 4 %. Prvú desiatku najsledovanejších televíznych staníc uzatvárajú ČT1 (2%), Nova a Magyar TV1. TV Markíza zaznamenala 49 % podiel na trhu (share), čím sa umiestnila na prvom mieste. TV JOJ dosiahla 19 %, Jednotka 17 %, Dvojka 2 % a slovenskú päticu uzatvára TA3 s 1 %. Zber dát prieskumu MML-TGI sa uskutočnil od 14.8 do 3.12.2006. Prieskum bol realizovaný na vzorke 2059 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku od 14 do 79 rokov.
Zdroj : Strategie

Rodinné video 2007

Rodinné video 2007
Celoštátnu prehliadku amatérskych filmov a videí s rodinnou tematikou Rodinné video 2007 pripravilo zajtra 24. februára od 9:00 Mestské kultúrne stredisko v Liptovskom Hrádku. Počas 10. ročníka podujatia ponúkne návštevníkom v spolupráci s Art Štúdiom Liptovský Hrádok krátke, najviac 30-minútové filmy od autorov, ktorí sa ešte len učia pracovať s filmovou technikou, vyjadrovať sa filmovými prostriedkami a rečou. Ide o súťažné snímky, ktoré vyhodnotila a ocenila odborná porota v troch kategóriách: rodinné snímky vytvorené členom rodiny o svojej rodine, filmy o rodine vytvorené autorom alebo skupinou autorov mimo rodiny a medailón, teda film o určitej osobe, ktorá je alebo bola zaujímavá a výnimočná. Ťažiskom podujatia je rozbor týchto filmov a diskusia s odbornou porotou. Organizátori by zároveň chceli prostredníctvom prehliadky priviesť autorov domácich videí ku konfrontácii s inými autormi, ďalšiemu samovzdelávaniu v tejto oblasti a inšpirácii inými námetmi. Okrem poroty budú môcť za sympatické snímky zahlasovať aj návštevníci podujatia a najlepšiemu udeliť Cenu diváka. Amatérske filmy, ktoré počas poslednej februárovej soboty na Rodinných videách 2007 uspejú, odporučia na postupové súťaže.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS
Prezident SR Ivan Gašparovič dnes , okrem iných zákonov , podpísal novelu autorského zákona a zákona o reklame. o chemických látkach, atómového zákona i zákon o európskom družstve. Médiá o tom informovala Margita Ivaničková z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Komplexná novela autorského zákona zavádza do slovenskej legislatívy príslušnú európsku smernicu o vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva. Novelizácia odstraňuje existujúce rozdiely v právnych úpravách pri vymáhaní práv duševného vlastníctva členských štátov Európskej únie, ktoré predstavujú významnú prekážku rozvoja vnútorného trhu a zabraňuje falzifikovaniu, pirátstvu a ďalšiemu porušovaniu práv duševného vlastníctva. Slovensko muselo smernicu zapracovať do národnej legislatívy najneskôr do 18. marca, inak mu hrozila pokuta od Európskej komisie minimálne 25 miliónov korún. Normu zákonodarcovia prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa novely zákona o reklame bude dozor nad reklamou kozmetických výrobkov, výživových doplnkov a spotrebiteľsky balených minerálnych vôd, pramenitých vôd a balených pitných vôd vykonávať Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a regionálne úrady verejného zdravotníctva. Zároveň sa zvýšila maximálna sankcia za znázorňovanie násilia, vulgárnosti a prezentovania nahoty ľudského tela v reklame zo súčasných dvoch miliónov na tri milióny korún.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Ak uvidím svoju fotku v novinách, rozjebem ti foťák o hlavu“. Boris Kovarčík

"Nikdy mi nešlo o peniaze."

Rudolf Schuster

"Boli sme federálnym štátom. Po rozdelení sa delili podľa rôznych princípov, aj záhadných." Pavel Žáček ,šéf bezpečnostného archívu ministerstva vnútra ČR

"Akože nepoznám legislatívu? A kde som to povedal? Máte ten záznam z toho?" Ján Mikolaj, minister školstva

"Vzhľadom na charakter informácií, ktoré obsahujú publikované dokumenty Štátnej bezpečnosti je zjavné, že boli podané inou osobou alebo inými osobami a nepochádzajú odo mňa. Mená osôb, ktoré sa v dokumentoch spomínajú ako osoby, ktorým som údajne mal podávať informácie, sú mi neznáme." Arcibiskup Ján Sokol

"Monitor - či je, či nie je, alebo či sa niekto pomýlil alebo zmýlil, či to bolo riešené vo vyhláške alebo nebolo riešené - to je niečo, na základe čoho by som ja mal vyzvať svojho ministra na to, aby odstúpil? Veď to nie je na to ani, aby si kýchol ten minister. No či je monitor, alebo nie je monitor? Od toho záleží budúcnosť slovenského školstva? Že sa nehanbíte vôbec spýtať na takú otázku. Novinári píšu o takých hlúpostiach, že to nemá rozmerov."

Ján Slota

"No tak Mikolaj to nepoznal, no a čo. No a čo. Čo je na tom také strašné."

Rudolf Pučík , podpredseda SNS

22. 2. 2007

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again
IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 - Týždeň - 2007/07

1. DESMOD-ZHORÍ VŠETKO ČO MÁM 2. TINA-VIEM ŽE POVIEŠ ÁNO 3. BEYONCE-IRREPLACEABLE 4. PEHA-RENESANCIA 5. CMORIK PETER-ME AND YOU
6. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 7. AGUILERA CHRISTINA-HURT 8. FURTADO NELLY-ALL GOOD THINGS 9. GLADIATOR-33 ROKOV 10. SHAKIRA & SANTANA-ILLEGAL 12. SMATANOVÁ ZUZANA-NEKRÁČAJ PREDO MNOU 14. HABERA PAVOL-AKO LÁVA 15. NATAŠA-FEBRUÁR 21. KRAUSZ MARTIN-HĽADÁME 23. BEZDEDA TOMÁŠ-KRÁSNE KRÁSNA 28. METROPOLIS & KULY-MLYNY 29. HEX-INŠTRUKTOR LÁSKY 33. I.M.T. SMILE-HEJ VSTÁVAJ 38. ŽBIRKA MIRO-KRÁĽOVNÁ RANNEJ KRÁSY 41. KOŠČOVÁ KATKA-DNES 44. VETROPLACH-SMEJ SA! 49. NOCADEŇ-TVOJ MONO HLAS 51. BUNDOVÁ MÁRIA-KRÍDLA 52. ĎURICA ADAM-POSLEDNÝKRÁT 54. KOMAJOTA-RÁNO V NOVINÁCH 55. ŠTROFFEK IVAN-POTÁPAM SA 57. CMORIK PETER-MÁM POCIT 66. I.M.T. SMILE-NIEKTO AKO KRÁĽ 67. NO NAME-MEDZI BLOKMI 72. CIRKUS-DIEŤA SPÍ 74. P.S.-NA NIČOM NEZÁLEŽÍ 75. BALÚCHOVÁ BARBORA-TVOJE SLOVÁ 90. ČEKOVSKÝ MARIÁN-MOHLA BY BYŤ Z TOHO AJ LÁSKA 92. HEX-NIKDY NEBOLO LEPŠIE 95. NOHAVICA JAREK & KIRSCHNER JANA- PRVNÍ NOC V
NOVÉM BYTE 96. PETRANÍK JAKUB-AK NIE SI TU 100. HRDZA-POD BOŽÍMI OKNAMI

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Riaditelia verejnoprávnych médií - Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu by mali v piatok od ministra kultúry Mareka Maďariča dostať pracovnú verziu nového zákona o poplatkoch za služby verejnosti poskytované verejnoprávnymi médiami. Pre médiá to dnes uviedol minister. Od šéfov STV a SRo Radima Hrehu a Miloslavy Zemkovej bude žiadať názory na návrh. Následne po tom, ako sa ministerstvo kultúry dohodne s verejnoprávnymi médiami, posunie návrh do medzirezortného pripomienkového konania. Na vládu by sa mohol dostať v polovici marca. Maďarič sa k princípom návrhu zákona vyjadrí v najbližších dňoch.

Zomrela Janet Blair

Zomrela Janet Blair

Glenn Ford a Janet Blair vo filme GALLANT JOURNEY

Janet Blair, speváčka a hollywoodska herečka, zomrela v pondelok 19. februára na komplikácie so zápalom pľúc v nemocnici v kalifornskej Santa Monice vo veku 85 rokov. Blair , skutočným menom Martha Jean Lafferty ,po ukončení speváckej kariéry podpísala zmluvu s filmovým štúdiom Columbia Studios a účinkovala vo filmoch ako Broadway (1942) či My Sister Eileen (1942). V 50-tych rokoch opustila Hollywood a pridala s ku kočovnej hereckej spoločnosti v hre South Pacific, v ktorej stvárňovala postavu zdravotnej sestry Nellie Forbush. V roku 1953 bola hlavnou hviezdou broadwayského komediálneho predstavenia You Never Can Tell. Blair vystupovala i v televíznych divadelných inscenáciách ako Ford Theatre, Philco TV Playhouse, Lux Video Theatre a U.S. Steel Hour.

45 rokov štúdia Košice

45 rokov štúdia Košice
Súčasní aj bývalí pracovníci Slovenskej televízie, štúdia Košice, si dnes stretnutím v GeS klube pripomenú 45 rokov od prvého pokusného vysielania, ktoré sa začalo 25. februára 1962. V ten istý deň sa na obrazovkách prvýkrát objavil aj znak štúdia, prvýkrát zaznela aj jeho zvučka. "Aj keď oficiálnym dátumom vzniku štúdia je 1. január 1962, kedy bolo v Košiciach vytvorené samostatné programovo - výrobné miesto Československej televízie, rozhodli sme sa posunúť oslavy až na dátum prvého vysielania. Dôležité sú prvé kontakty s divákmi. A tie naši predchodcovia zvládli naozaj so cťou," povedal vedúci regionálneho vysielania v Košiciach Jozef Puchala. Pohľad do minulosti svedčí o tom, že tvorcovia z Košíc nehrali na vtedajšom televíznom trhu druhé husle. "Na TMZ nosičoch je v súčasnosti uložených vyše 13-tisíc relácií a 15-tisíc spravodajských šotov. Na filmových pásoch je 5 112 publicistických a dokumentárnych programov a 20-tisíc spravodajských šotov. Veľkú hodnotu má najmä 1 520 hraných filmov a umeleckých programov,“ uviedol manažér STV Košice pre styk s verejnosťou Ján Dianiška. Cyklus osláv 45. výročia sa začal už v januári 2006 pravidelným návratom do spravodajských archívov košického štúdia a súťažou pripomínajúcou najkvalitnejšiu tvorbu jeho tvorcov, ktoré boli vysielané pravidelne počas celého roku v relácii Regionálny denník. Vyvrcholil 20. februára tohto roka vydaním tejto relácie, ktorá mala veľký divácky ohlas a objavili sa v nej mnohí zo známych autorov, napríklad Marcel Děkanovský, Dušan Davidov, J. Hardoš, B. Bušniak, Pavol Štec či Ján Dianiška alebo J. Ondrejka. Niektorí z nich pôsobia v košickom štúdiu aj dnes. V deň výročia prvého pokusného vysielania, v nedeľu 25. februára si Slovenská televízia pripomenie tvorbu košického štúdia počas celého dňa. Na Dvojke je pripravený zostrih Zlatej brány, rozprávka Vtáčia princezná, folklórne pásme "Ej ovce, moja ovce", večer diváci uvidia povestnú "Kráľovskú hru" i staré židovské piesne. Národnostné vysielanie bude zastúpené dokumentom o troch rómskych osobnostiach s názvom "Kvapky rómskeho umenia". "Spolu s aktuálnou tvorbou košického štúdia, ktorú budú v nedeľu na Dvojke zastupovať folklórna súťaž Kapura, ďalší diel cyklu dokumentov o osobnostiach z kútov Slovenska, ktoré nepatria medzi mediálne známe tváre s názvom "Necelebrity" i pravidelné vydanie náboženskej relácie "Orientácie" je to dohromady 10 relácií z košického štúdia", dopĺňa Puchala.

K veci, prosím . Futbal

K veci, prosím . Futbal
Jednotka Slovenskej televízie dnes uvedie prednostne na televíznej obrazovke tému, ktorá zahýbala Slovenskom. O 20.40 hod. privíta moderátor Peter Stano ako exkluzívneho hosťa spoločensko-politickej talkshow K veci, prosím prezidenta Slovenského futbalového zväzu Františka Laurinca. Niekoľko rozhodcov a hráčov tvrdí, že slovenský futbal je skorumpovaný. V štúdiu sa preto stretnú zoči-voči. Prítomní hostia, ale aj televízni diváci budú mať možnosť odpovedať na hlavnú otázku večera: Darí sa bojovať proti korupcii vo futbale?

Dajte faktúry na web !

Dajte faktúry na web !
Aliancia Fair-play požiadala STV o predloženie kópií faktúr z hľadiska rešpektovania zákona o slobodnom prístupe k in­formáciám .

21. 2. 2007

Lambert možno zostane

Lambert možno zostane
Súčasný vrchný a programový riaditeľ Českej televízie František Lambert by mal v ČT zostať. Po dnešnom trojhodinovom neverejnom zasadnutí Rady ČT to povedal generálny riaditeľ Jiří Janeček. „Členovia rady sa k tomu pripojili a ja si myslím, že by mal byť finančným riaditeľom,“ tvrdí Janeček a dodáva, že funkcie finančného a programového riaditeľa rozdelí. Kdo by mal byť šéfom programu Janeček zatiaľ nevie.
Všetci 14 prítomní členovia rady však hlasovali za uznesenie , v ktorom Janečka dôrazne upozorňujú, že od júla 2003 porušoval zákon. „Povinnosť porušoval tým, že ako štatutárny orgán Českej televízie nepostupoval podľa ustanovení paragrafu 14 zákona, ktorý stanovuje predpoklady pre výkon niektorých funkcií v štátnych orgánoch. " povedal predseda rady Jiří Baumruk. Jiří Voráč údajne podal návrh uznesenia na odvolanie Jiřího Janečka z funkcie. Bol však jediný a rada väčšinou desiatich hlasov uznesenie odmietla. Traja sa zdržali.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Pred krajinským súdom vo východonemeckých Drážďanoch sa včera začal súdny proces s Jensom Pühsem, šéfom pravicovo-radiálneho vydavateľstva Nemecký hlas, ktoré patrí radikálnej Národnodemokratickej strane Nemecka (NPD). Radikál, ktorý je zároveň členom predsedníctva mimoparlamentnej NPD, je obviňovaný zo šírenia národnostnej neznášanlivosti. Ako šéf vydavateľstva je priamo zodpovedný za výrobu a rozširovanie nosičov s podobným obsahom. Na úvod súdneho procesu Pühse uviedol, že mimo distribúcie jedného jediného nosiča o ničom nevedel a prokuratúra ho nemá z čoho obviňovať. Justičné orgány mu dávajú okrem toho za vinu rozširovanie propagandistických materiálov protiústavných organizácií.
Craig Fergusson, moderátor talkšou The Late Late Show na televíznej stanici CBS, dnes povedal divákom, že si nebude uťahovať z Britney Spears, pretože jej "vyčíňanie" je volaním o pomoc citlivej a zraniteľnej bytosti. Svoje výsmešné poznámky prehodnotil, keď uvidel fotografie 25-ročnej Spears s oholenou hlavou, ktorú si sama v piatok oholila v jednom kaderníctve v Los Angeles. Jej kroky potom viedli do tetovacieho štúdia, kde si nechala na zápästie vytetovať pery. V ten istý deň priniesli médiá správy, že nastúpila na odvykaciu kúru. "Podľa mňa by mal mať zábavný program v sebe istú dávku veselosti. Môže pranierovať mocných politikov, ale nemali by sme útočiť na zraniteľných," uviedol Fergusson, ktorý spomenul aj svoj zápas s alkoholizmom a vyjadril znepokojenie, že Spears má očividne problémy. "Už netvrdím, že Britney je alkoholička, neviem či je alebo nie je, ale zjavne potrebuje pomoc," dodáva Fergusson.
Americká televízna spoločnosť ABC v stredu ohlásila, že jednou z hviezd novej série reality show Dancing With the Stars bude i odlúčená manželka bývalého člena skupiny The Beatles Sira Paula McCartneyho - Heather Mills. Obľúbený program od 19. marca uvedie už svoju štvrtú sériu a Mills bude vôbec prvou súťažiacou s umelou končatinou. Bývalá modelka prišla o nohu pri dopravnej nehode v roku 1993. Medzi ďalšími hviezdami, ktoré budú tancovať o priazeň divákov, sa predstavia i olympionik Apolo Anton Ohno, boxerka Laila Ali, bývalý basketbalista Clyde Drexler a herec Vincent Pastore. Moderátor Jerry Springer, jeden z finalistov minuloročnej súťaže, dlho nechcel divákom relácie Good Morning America na televíznej stanici ABC prezradiť, že medzi súťažiacimi bude i Mills. "Môže byť jednou z dojímavých favoritiek," povedal Springer, aj keď Mills mnohí fanúšikovia skupiny The Beatles obľubujú ako kedysi Yoko Ono. Mills je aktivistkou v boji za práva zvierat a zrušenie používania nášľapných mín.

Načo nám je Rada naša premilená ?

Načo nám je Rada naša premilená ?
Rada pre vysielanie a retransmisiu preukázala veľkú , síce oneskorenú, ale potom nezlomnú pozornosť pri posudzovaní verejnoprávnej televízie pri programe Slovensko hľadá SuperStar. Pri posudzovaní / ak vôbec niečo také monitotuje / slovenských hitparád v komerčných televíziách jej zjavne nevadí možné sústavné porušovanie zákona. Zdá sa, že rade nič nehovoria vety ako :.... Skrytá reklama a skrytý telenákup na účely tohto zákona je slovná alebo obrazová informácia o tovare, službe, obchodnom mene, ochrannej známke, prípadne o činnostiach výrobcu tovarov alebo poskytovateľa služieb v programe, ak vysielateľ túto informáciu v rámci programu zámerne využíva na reklamné účely, čím môže uviesť verejnosť do omylu o podstate tejto informácie. Táto informácia sa považuje za zámernú najmä vtedy, ak sa uskutočňuje za odplatu alebo za inú protihodnotu.....Vysielací čas vyhradený reklamným šotom a telenákupným šotom počas jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 20% (12 min). Na hitparáde STV Chart One bolo podozrivé iba jedno - koproducentom je MP – Media Production . Televízia Markíza so svojou Music One vsadila na Orange, korporátny typ písma a korporátne farby. Takisto ticker neustále poukazuje na portál spoločnosti Orange. U KUUL TV , napokon, nič nové. Apropos, ktovie, ako sa Markíza odstrihla od Pavla Ruska. V spoločnosti Teltex. ktorá zabezpečuje SMS hlasovanie stále figuruje jeho bývalý ochrankár . Inak, 50 minút nepretržitej skrytej reklamy je skutočne prisilná káva . O Jojkárkej t-music je hádam aj zbytočné hovoriť . Názov, farebnosť - všetko zjavne skrytá reklama. A to 25 minút nepretržite. Nepredpokladám, že v súčasnej zostave RVR by sa týmito porušovaniami zákonov niekto zaoberal. Išlo by totiž nielen o desiatky miliónov korún, ale už aj o licencie. navyše sa prepojenia T- Mobile cez cez firmu G systems, s.r.o. sú vcelku zaujímavé.
Začem bukvy, vsjo jasno. Takže : Načo nám je , v tomto prípade, Rada naša premilená. Ako hovorí bývalá intelektuálna elita Markízy Mora , na prd. Jedine , že by išlo v prípade Music One a t-music o teleshopping....
Bez oznamu. Nuž , čo, končíme slovami Jamesa Blunta : "Neporozprávaš mi, čo vraveli mudrci,keď prišli z neba a potom bez prestávky fajčili všetko svinstvo, ktoré im prišlo pod ruky... ?

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

20. 2. 2007

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné
Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes rozdala trom slovenským televíziám len nefinančné sankcie. Dve uložila vysielateľovi TA 3, spoločnosti C.E.N. s.r.o., za neoprávnené použitie záznamov na účely krátkeho spravodajstva. V rovnakej veci sankcionovala aj spoločnosť MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s.r.o. Vysielateľa TV Markíza upozornila na porušenie zákona v súvislosti s odvysielaním reportáže Quo Vadis? v programe Paľba zo dňa 20. marca minulého roka. Neobjektívny prístup v príspevku o požiari v sklade firmy Detox v programe Noviny zo dňa 11. júla 2006 vytkla licenčná rada vysielateľovi TV JOJ, spoločnosti MAC TV s.r.o. Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes zastavila správne konanie voči spravodajskej televízii TA3, vedené preto, že moderátor relácie Čierny Peter Peter Bohuš použil vo vysielaní 9. mája 2006 český jazyk. Na dnešnom zasadnutí sa RVR zároveň rozhodla začať päť správnych konaní. V najbližšom období sa bude okrem iného zaoberať aj možným porušením zákona zo strany Slovenskej televízie, keď 20. novembra minulého roku odvysielala program Lúskanie špeciál a nerešpektovala ochranu maloletých. V prípade vysielateľa TV JOJ bude riešiť možnú neobjektivitu príspevku o protestoch proti návšteve pápeža v Turecku v programe Noviny zo dňa 26. novembra minulého roka a možné porušenie povinnosti vyhradiť väčšinový podiel svojho vysielacieho času európskym dielam v mesiacoch november a december. Vo veci možného nedodržania zákona vysielateľom TV Markízy sa bude RVR zaoberať v súvislosti s povinnosťou vyhradiť väčšinový podiel svojho vysielacieho času európskym dielam v mesiaci december. Licenčná rada prehodnotí i všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v príspevku o spore medzi Kateřinou Brožovou a divadlom Nová scéna v programe Reflex zo dňa 8. decembra 2006.

CHANGE

Change
Rada pre vysielanie a retransimisiu dnes dala súhlas, aby sa novým majiteľom TV Joj stala firma J&T Media Enterprises a jej pôvodný vlastník Grafobal získal televíziu TA3. Majitelia televízií sa na tom dohodli v polovici januára, transakcia by sa mala uskutočniť v najbližších dňoch.Obaja noví vlastníci televízií chcú prispieť k ich rozvoju. J&T chce z televízie Joj vybudovať silný mediálny dom. Grafobal chce zasa svoje skúsenosti s prevádzkovaním Joj využiť na posilnenie TA3, ktorá vysiela od roku 2001, a dnes ju sleduje zhruba 1,5 až dve percentá ľudí. Finančná skupina J&T sa okrem privátneho bankovníctva a realít sústreďuje aj na investície do slovenských a českých priemyselných podnikov, kontroluje aj futbalový klub Sparta Praha. Skupina okolo Grafobalu sa zameriava na výrobu obalov, polygrafiu a dominuje v distribúcii tlačovín na Slovensku. Zamestnáva takmer 6000 pracovníkov.
Okrem TA3 bude skupine naďalej patriť aj navýznamnejšia mediálna agentúra Unimedia , reklamná agentúra Euro RSCG, vydavateľstvá MLADÉ LETÁ a.s., SLOVENSKÉ PEDAGOGICKÉ NAKLADATEĽSTVO a.s., distribútora a maloobchodného predajcu novín Mediaprint - Kapa Pressegrosso, a.s. , štyri tlačiarne - Versus, POLYGRAF PRINT ,Bratislavské tlačiarne, SVORNOSŤ a outdoorová spoločnosť REBLOK Bratislava, a.s.

Príde aj Boris Ažaltovič a Mária Biľová ?

Príde aj Boris Ažaltovič a Mária Biľová ?
Pozvánka na akciu: "Sloboda v STV"-Kresťanskodemokratická mládež Slovenska – Bratislavský kraj si Vás dovoľuje pozvať na verejnú besedu pod názvom:

„Sloboda v STV"
S hosťami: člen rady STV Miroslav Kollár a predseda výboru NRSR pre kultúru a média Pavol Minárik. termín: 20. februára o 18.00 hodine miesto: priestory klubu (2.p), Zichyho palác, Ventúrska 9 v Bratislave.

Запорожцы пишут письмо турецкому султану

Запорожцы пишут письмо
турецкому султану
Otvorený list riaditeľky SRo M. Zemkovej poslancovi D. Jarjabkovi

Vážený pán poslanec, ďakujem Vám za Váš ďalší otvorený list, ktorým ste sa na mňa obrátili najprv cez médiá, potom mailom s dôrazným apelom, aby som nezrealizovala pripravovanú redukciu členov SOSR. Dokonca píšete o mojom cit.:"rozhodnutí zlikvidovať jeden z pilierov schopnosti SRo zabezpečovať vo vlastných kapacitách vytváranie nových koncertných hodnôt..." A to je veľmi vážne tvrdenie. Lenže je nepravdivé. Slovenský rozhlas zriaďuje a riadi umelecké telesá a súbory, aby mohol plniť svoje zákonné úlohy. Ich činnosť financuje z koncesionárskych poplatkov. Symfonický orchester nie je samostatným právnym subjektom, je organizačnou zložkou Slovenského rozhlasu. Všetky organizačné zložky SRo prešli v druhom polroku 2006 organizačnými zmenami, prispôsobili sa novokoncipovanému programu, šetriacim a racionalizačným opatreniam, okrem orchestra. Toto teleso plní primárne funkcie pre sekciu programu SRo, pre jej vysielací okruh Rádio Devín, pre Centrum hudby a Centrum literárno-dramatickej tvorby. Pracuje na základe dramaturgického plánu, vytváraného práve podľa požiadaviek programu. Všetky ostatné funkcie orchestra sú sekundárne (komerčné využitie) a už ďalej nemôžu byť dotované z koncesionárskych poplatkov. Dramaturgický plán na sezónu 2006-7 počíta s výkonmi orchestra v zložení od 45 hudobníkov (nahrávanie pre spomínané centrá) do 68 hudobníkov (abonentné koncerty). Preto dochádza k redukcii členov orchestra, nie však k likvidácii orchestra. SOSR počas svojej 77-ročnej histórie pôsobil na pôde SRo v rôznom zložení a s rôznym počtom členov vždy podľa potrieb rozhlasu a jeho finančných možností. Nerozumiem, prečo práve v súčasnosti by to malo byť inak. Dovoľujem si Vás ubezpečiť, že Slovenský rozhlas svoj orchester potrebuje a preto ho neruší. Isto budete súhlasiť s tým, že orchester je živé teleso, ktoré nemôže ostať v istom stave zakonzervované na desiatky rokov. Hrozila by mu stagnácia, nemohol by sa rozvíjať a umelecky Preto SRo pripravuje aj ďalšie zmeny, ktoré sa orchestra dotknú: nový systém odmeňovania členov SOSR, skvalitňovanie umeleckej úrovne orchestra (konkurzy, prehrávky), nový prevádzkový poriadok orchestra a nový dramaturgický plán pre sezónu 2007-8 (ktorý podľa doterajších prípravných rokovaní bude náročnejší na flexibilitu počtu členov orchestra a predbežne počíta s vyšším počtom hudobníkov). Na novej dramaturgii spolupracuje šéfdirigent SOSR p. Oliver Dohnányi a dirigent SOSR p. Mário Košík, manažér orchestra p. Matej Drlička a programový riaditeľ p. Ľuboš Machaj. SRo konzultuje svoje kroky aj s ďalšími odborníkmi, s vedením iných úspešných rozhlasových orchestrov v zahraničí a so špecialistami Európskej vysielacej únie. Zvažujem teda všetky, nielen ekonomické argumenty. Ubezpečujem Vás, vážený pán poslanec, že po rekonštrukcii bude SOSR schopný plniť programové úlohy Slovenského rozhlasu a uvádzať symfonické diela našich i svetových autorov. Časť orchestra sa samozrejme rekonštrukcii bráni, snaha niektorých členov orchestra a najmä jeho odborového predáka o zachovanie status quo je pochopiteľná. Sporné sú však prostriedky: považujete hádam za vhodné vyhlasovať štrajk v období riadneho kolektívneho vyjednávania? páči sa Vám znevažujúce gesto odovzdania pohrebnej kytice dirigentovi za to, že vyslovil svoj odborný názor? treba naozaj v iných bratislavských orchestroch spisovať petíciu na odvolanie riaditeľky rozhlasu ? Uvedomujem si historický význam, ktorý SOSR má. Lenže mojou úlohou nie je zachovať toto teleso ako skanzen, nemôže ostať nemenné, nereflektujúce súčasné potreby Slovenského rozhlasu, bez možnosti flexibilného plnenia v prvom rade úloh rozhlasu, až potom všetkých ostatných. Žiadate ma udržať súčasný stav, žiadate ma nič nemeniť, chcete, aby orchester ostal taký, aký je. Nemenný, zakonzervovaný. A to nie je možné. Želám Vám veľa ďalších osobných, umeleckých a politických úspechov.

S úctou

Miloslava Zemková generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

Týždeň od 12.02.2007 do 18.02.2007

1 .Televízne noviny - Markíza-18.02.2007; 2.Televízne noviny- Markíza-13.02.2007; 3 .Televízne noviny-Markíza-15.02.2007; 4 .Televízne noviny-Markíza-12.02.2007; 5. Televízne noviny -Markíza-14.02.2007; 6. Televízne noviny- Markíza-16.02.2007 ;7.Televízne noviny-Markíza-17.02.2007; 8 .Športové noviny-Markíza-18.02.2007; 9.Susedia-Markíza- 14.02.2007 ;10.Počasie-Markíza-18.02.2007 ;11.Wasabi- Markíza-18.02.2007 ;12.Reflex-Markíza-13.02.2007 ;13.Reflex-Markíza-15.02.2007; 14.Počasie-Markíza-12.02.2007;15.Počasie-Markíza-13.02.2007;16.Srdcové záležitosti-Markíza-18.02.2007; 17.Susedia-Markíza-14.02.2007; 18.Športové noviny-Markíza- 17.02.2007 ;19.Počasie-Markíza-14.02.2007 ;20.Počasie-Markíza-16.02.2007

22 .NOVINY-TV JOJ-18.02.2007

26. Pošta pre teba-Jednotka-17.02.2007

Hlavné správy TA 3- nový vysielací čas ?

Hlavné správy TA 3- nový vysielací čas ?
Hlavné správy TA 3 majú nový vysielací čas.
Včera sa totiž začali o 18.52.
Medzičas od 18.45 si diváci krátili still obrázkom, reklamou a upútavkou.
Sedem minút meškania správ je aj medzi bratmi slušný rekord.

19. 2. 2007

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Po dvoch rokoch opäť vyšli Učiteľské noviny. Ich obnovenie presadil minister školstva Ján Mikolaj, ktorý si želá, aby v nich neboli "bulvárne články a kauzy". Na dnešnej tlačovej besede ďalej povedal, že ide o stavovské noviny. Periodikum bude uverejňovať aj príspevky od učiteľov a žiakov. Nulté číslo má poslúžiť na to, aby čitatelia vyjadrili svoje názory a noviny sa ešte vylepšili. Vytlačili 10 tisíc kusov. Šéf rezortu informoval, že rozpočet novín bude osem až deväť miliónov korún. Peniaze poskytne rezort z 19-miliónového balíka, z ktorého financuje pedagogickú tlač. Cena jedného výtlačku bude 15 korún. O dva týždne vyjde prvé číslo dvojtýždenníka. Minister informoval, že v súčasnosti prebiehajú verejné súťaže na grafickú, distribučnú a tlačiarenskú firmu. Ponuky treba predložiť do 28. februára. Vydavateľom novín je Academia Istropolitana. Učiteľské noviny sú určené všetkým školám, od materských až po vysoké. Záujemcovia si ich budú môcť predplatiť alebo kúpiť v novinových stánkoch. Nové periodikum má 16 strán, vychádza na formáte A3. V redakcii pracujú okrem šéfredaktora Dušana Mikolaja dvaja redaktori.

Art Directors Guild

Art Directors Guild
Združenie Art Directors Guild (ADG) v sobotu v noci v kalifornskom Beverly Hills rozdalo ceny pri 11. výročnom udeľovaní cien za filmovú a televíznu výpravu. Najlepším súčasným filmom sa stala najnovšia "bondovka" Casino Royale. Najlepším historickým filmom sa stal epos Kliatba zeleného kvetu, kým cenu v kategórii fantasy si prevzal mexický film El Laberinto del Fauno. Cenu za celoživotné dielo si prevzal držiteľ Oscara za výpravu filmu Krstný otec II (1974) Dean Tavoularis. ADG už v predstihu informovalo, že cenu za výnimočný prínos si prevezme scenárista a režisér Terry Gilliam. Medzi ďalšími víťazmi sú i Ugly Betty v kategórii televízny seriál - Single camera a Mad Tv v kategórii televízny seriál - Multi-camera. Najlepším televíznym filmom alebo miniseriálom sa stal Stephen King's Desperation, pričom cenu za najlepšie varieté, odovzdávanie cien hudobný špeciál alebo dokument získal 58. ročník udeľovania cien Emmy.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Približne v polovici roka 2007 bude zahájené vysielanie monotématickej televízie Peniaze.TV, zameranej na prezentáciu služieb z oblasti financií.Prevádzkovateľom televízie Peniaze.TV na základe licencie číslo T/192 je spoločnosť MEDIASPOL, s.r.o. Vysielanie je pripravované v spolupráci so spoločnosťami pôsobiacimi najmä v oblasti bankovníctva, poistenia a stavebného sporenia. „Program Peniaze.TV bude obsahovať informácie o aktuálnych produktoch spoločností pôsobiacich najmä v oblasti bankovníctva, poisťovníctva, sporenia a investovania vo forme prezentácií s názorným vysvetlením obchodných podmienok a výhod daného produktu, ktorým môže byť napríklad hypotekárny úver, životné poistenie alebo bežný účet v banke“, informoval Boris Kalinin, konateľ televízie Peniaze.TV. Ako ďalej uviedol, televízia umožňuje divákovi oboznámiť sa s ponukami služieb ešte pred návštevou konkrétnej banky alebo poisťovne v pohodlí vlastného domova. Nový televízny formát bude plniť funkciu aktualizovaného televízneho katalógu finančných služieb, ktorý názornou formou v 5 až 15 minútových spotoch divákom priblíži detailné informácie o jednotlivých finančných produktoch. Signál televízie Peniaze.TV bude dostupný 24 hodín denne v káblových distribučných systémoch a prostredníctvom satelitu na celom území SR. Tento typ televízií existuje aj v zahraničí, kde obsah vysielania nadväzuje na krátke polminútové reklamné spoty detailnejším prezentovaním jednotlivých finančných služieb. „Vysielanie televízie Peniaze.TV umožňuje poskytovateľom finančných služieb vysvetliť divákovi všetky výhody a vlastnosti produktu. Je to niečo podobné, ako keby pracovník banky prišiel k divákovi domov a vysvetlil mu podrobnosti a podmienky uzatvorenia zmluvy o hypotekárnom úvere,“ ďalej uviedol konateľ novej televízie. „Podľa nášho prieskumu je väčšina opýtaných naklonená myšlienke získania prvotných informácií o finančných produktoch z televíznej obrazovky pred osobnou konzultáciou v pobočkách spoločnosti,“ dodal Boris Kalinin.
Zdroj : Strategie

Zomrela Mary Kaye

Zomrela Mary Kaye

Mary Kaye Trio

Mary Kaye, havajská gitaristka a speváčka, ktorá stála na čele Mary Kaye Trio a odštartovala lasvegaskú 24-hodinovú salónovú scénu, zomrela v sobotu na zlyhanie srdca a dýchania. Médiá o tom dnes informoval jej synovec John Kaye. Dožila sa 83 rokov. Kaye, pôvodným menom Mary Kaaihue bola dcérou Johnnyho "Ukuleleho" Kaaihue - hudobníka a potomka havajskej kráľovskej rodiny. Spolu so svojím triom, ktoré pozostávalo z jej staršieho brata Normana a Franka Rossa, začala hrať na nočných koncertoch v lasvegaskom kasíne a hoteli Frontier v päťdesiatych rokoch. Stáli tak pri začiatku nového trendu v kasínach, keď bol bar otvorený celú noc, aby hráči neodchádzali od hazardných hier. Kaye bola tiež prvou gitaristkou nežného pohlavia, po ktorej pomenovali gitaru, Fender Mary Kaye Stratocaster. Osemdesiatštyriročný Norman je jediným členom tria, ktorý ešte žije. Ross zomrel v Kalifornii v roku 1995. Skupina nahrala počas svojho pôsobenia 13 albumov, 21 singlov, štyri soundtracky a v televízii vystúpila 22-krát.Hrala vo filmoch Bop Girl Goes Calypso, Cha-Cha-Cha-Boom

Prieskum Synovate

Prieskum Synovate
Podľa posledných prieskumov v 11. európskych krajinách je surfovanie po internete medzi mladými ľuďmi rozšírenejšie ako sledovanie televízie. Kým 74 percent dá prednosť počítaču, 72 percent si radšej pozrie televízor. Bloguje však iba malé percento mladých ľudí. Hudbu sťahuje 61 percent opýtaných vo veku 18 až 24 rokov. Prieskum britskej agentúry Synovate - Planet Edge vo Veľkej Británii, Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Grécku, Holandsku, Belgicku, Portugalsku, Švédsku a Nórsku tiež dokázal, že mladí si technické novinky nezvyknú kupovať v momente, kedy prídu na trh. Takmer polovica si radšej počká na skúsenosti iných ľudí.