3. 3. 2007

ČESKÝ LEV 2006

ČESKÝ LEV 2006
Snímka režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále sa stala najúspešnejším českým filmom roku 2006. Počas vyhlasovania cien Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA) jeho tvorcovia prevzali štyri krišťáľové sošky Českého leva. Jednu z nich aj slovenský herec Martin Huba za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.
DLHOROČNÝ UMELECKÝ PRÍNOS -IVAN PASSER
NAJLEPŠÍ FILM -OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE
NAJLEPŠIA RÉŽIA -JIŘÍ MENZEL - OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE
NAJLEPŠÍ SCENÁR -ROBERT SEDLÁČEK - PRAVIDLA LŽI
NAJLEPŠIA KAMERA -JAROMÍR ŠOFR - OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE
NAJLEPŠÍ STRIH -JIŘÍ BROŽEK - HEZKÉ CHVILKY BEZ ZÁRUKY
NAJLEPŠÍ ZVUK -JAKUB ČECH, PAVEL REJHOLEC - GRANDHOTEL
NAJLEPŠIA HUDBA -JAN P. MUCHOW - GRANDHOTEL
NAJLEPŠÍ VÝTVARNÝ ČIN -JAN BALEJ, PAVEL KOUTSKÝ, PETR POŠ A MARTIN VELÍŠEK - FIMFÁRUM 2
HLAVNÝ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON-ANNA GEISLEROVÁ - KRÁSKA V NESNÁZÍCH
VEDĽAJŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON -JANA BREJCHOVÁ - KRÁSKA V NESNÁZÍCH
HLAVNÝ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON-JIŘÍ SCHMITZER - KRÁSKA V NESNÁZÍCH
VEDĽAJŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON -MARTIN HUBA - OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE
DIVÁCKY NAJÚSPEŠNEJŠÍ FILM -RAFŤÁCI
CENA SAZKY - 1. miesto - ZEMSKÝ RÁJ TO NAPOHLED - TEREZA BOUČKOVÁ

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadská spoločnosť JumpTV uzavrela dohodu so stránkou Joost, rozvíjajúcou sa internetovou platformou pre prezeranie videí. Joost minulý týždeň podpísala zmluvu s koncernom Viacom, vďaka ktorej si návštevníci môžu na internete prezerať materiál z káblových sietí MTV, Nickelodeon, Comedy Central a filmového štúdia Paramount. Zarážajúce na zmluve s JumpTV však je, že spoločnosť Jump už svoju online sieť pre vysielanie videa má. Jump zakúpilo autorské práva od televíznych spoločností v 70 krajinách a vysiela tento materiál cez internet, spoločne s reklamnými blokmi. Cieľovou skupinou divákov sú ľudia, ktorí sa odsťahovali z Ameriky a cudzinci. Riaditeľ JumpTV Isaza Tuzman povedal, že jeho spoločnosť bude naďalej poskytovať streamované video na svojej internetovej sieti, ale zároveň využije stránku Joost ako kanál pre sprístupnenie ich materiálu širšej diváckej obci. Joost je stále v beta testovacej verzii. V konečnej verzii má byť sprístupnená verejnosti v júni. Už v súčasnosti sa však stránka teší značnej mediálizácii, čiastočne vďaka faktu, že jej zakladateľmi sú programátori Janus Friis a Niklas Zennstrom, ktorých peer-to-peer program Kazaa kedysi otriasol hudobným priemyslom. Joost profituje i z dobrého načasovania. Vďaka rozvoju širokopásmového vysokorýchlostného internetu je dnes online video dostupné vskutku všade a viaceré spoločnosti pripravujú platformy, ktoré chránia autorské práva a umožňujú ich vlastníkom uploadovať svoj materiál na internet. Na rozdiel od napríklad YouTube, Joost bude ponúkať videá vysokej kvality obrazu prostredníctvom peer-to-peer distribúcie. Čím viac ľudí bude systém používať, tým efektívnejšie budú prenosy materiálu. Nutnosťou pri prezeraní videí bude inštalácia aplikácie Joost, čo by potenciálne mohlo odradiť užívateľov, navyknutých na prezeranie videoklipov priamo z internetu. "Nemyslím si, že by Joost robil čosi tak úchvatne originálneho. Užívatelia si nechcú inštalovať softvér, pokiaľ majú možnosť prezerať si ten istý materiál streamovaním z internetu," vyhlásil riaditeľ spoločnosti Maven Networks . Britská spoločnosť BBC dnes oznámila uzavretie zmluvy s majiteľom stránky YouTube, spoločnosťou Google. Na internetovej stránke, kde užívatelia zdieľajú svoje obľúbené videá, plánuje pritom sprístupniť správy a zábavné programy. BBC dúfa, že s pomocou viac ako 70-miliónovej mesačnej návštevnosti YouTube dokáže na svoje programy a internetovú stránku prilákať čo najviac ľudí. Okrem britského vysielateľa s predstaviteľmi stránky podpísali zmluvy aj americké stanice NBC, CBS a Fox.

Lepšie zvladnuté, dynamickejšie a atraktívnejšie by malo byť televízne spravodajstvo z nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia na budúci rok. Zástupcovia jednotlivých kanálov sa preto na prenosy z volieb pripravujú už teraz a chcú, aby na rozdiel od predchádzajúcich volieb mohli diváci vo všetkých krajinách EU sledovať napínavú drámu. Účastníci konferencie Európskej vysielacej únie (EBU), ktorá sa konala v Bruseli minúlý týždeň, sa zhodli na tom, že prenos z "volebnej noci", kedy budú zverejnené výsledky hlasovania, by mal byť pre divákov čo najpríťažlivejší. Chcú sa tiež vyvarovať toho, aby spravodajstvo dopadlo rovnako neslávne ako pri minulých voľbách v roku 2004. Podľa Petera Knowlesa z britskej BBC bolo pred štyrmi rokmi pokrytie európskych volieb veľmi slabé, navyše sa voľby rozpadli skôr na sériu národných hlasovaní bez toho, aby sa zdôraznil ich "celoeurópsky duch". Problémy spôsobuje to, že sa voľby konajú v priebehu niekoľkých dní a na výsledky sa musí čakať až do chvíle, keď sa hlasy spočítajú vo všetkých členských štátoch únie. Voľby v roku 2009 prebehnú od 11. do 13. júna, televízie sa ale tentokrát viac sústredia na prípravu prenosu z "volebnej noci" z 13. na 14. júna a vďaka propagácii z nej chcú urobiť zlatý klinec televíznych programov v celej Európe. Potenciálne by totiž voľby mohli zaujímať desiatky miliónov Európanov. Podľa odhadov bude mať v roku 2009 možnosť voliť poslancov 785 členného parlamentu takmer 380 miliónov ľudí. EBU združuje viac ako päťdesiat verejnoprávnych televízií z európskeho vysielacieho priestoru, do ktorého patrí i časť severnej Afriky a Blízkeho východu.

Britská verejnoprávna televízia BBC nemôže odvysielať spravodajský šot o najnovších výsledkoch vyšetrovania kauzy "úplatky za tituly". Podľa súdneho príkazu, ktorý bol vydaný v piatok, by zverejnenie nových informácií mohlo ohroziť prebiehajúce vyšetrovanie. Informovala o tom BBC vo svojom vysielaní. Televízia vo svojom stanovisku tvrdí, že najnovšie informácie o tejto kauze sú "legitímnou záležitosťou verejného záujmu". Vysokopostavení predstavitelia vládnych labouristov, ale aj iných politických strán, sú podozriví, že nelegálne ponúkali kreslá v hornej komore parlamentu výmenou za finančnú podporu. Mali tak porušiť zákon o čestných tituloch z roku 1925, ktorý zakazuje udeľovať vyznamenania a tituly za finančné dary politickým stranám.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Slovenský rozhlas je pripravený predložiť svoje predstavy o zákone o koncesionárskych poplatkoch a spolupracovať s ministerstvom kultúry. "My sme tam považovali za problémový aj úrad, aj filozofiu poplatku, respektíve toho poplatníka. My považujeme za veľmi dôležité to, že minister nás vyzval na spoluprácu a očakáva od nás nejaké podnety," tvrdí generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková. SRo je pripravený s rezortom spolupracovať na zákone, všetko je podľa nej stále otvorené. Ocenila, že rezort kultúry začal problém s koncesionárskymi poplatkami riešiť.

BBC Building 7 Collapse

BBC Building 7 Collapse Zaujímavé videá

2. 3. 2007

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS
Za nekvalitný považuje nový návrh zákona o poplatkoch za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom bývalá generálna riaditeľka sekcie médií a audiovízie MK SR Zuzana Mistríková. Mistríková, ktorá svoj post na ministerstve opustila minulý rok v decembri práve pre nezhody s ministrom Marekom Maďaričom v názoroch na pripravovaný zákon o poplatkoch za STV a SRo, uviedla viaceré dôvody, pre ktoré považuje aj aktuálny návrh za nekvalitný. Pripúšťa, že návrh v porovnaní s jeho decembrovou verziou upustil od definície prijímača a bytu, čo vo väzbe na systém odberu elektriny komplikovalo systém. Tvorba evidencie platiteľov podľa bytov však v návrhu ostala a týka sa prípadov, keď fyzické osoby - vlastníci bytov nie sú odberateľmi elektriny. Podľa Mistríkovej je to absurdné a neefektívne najmä pre komplikované zisťovanie takýchto bytov. Za problematickú tiež považuje definíciu poplatníka - zamestnávateľa. "Zamestnávateľ je právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu, a ak to ustanovuje osobitný predpis, aj v obdobných pracovných vzťahoch. To je úplne každý, kto niekomu niečo zaplatí." Ak teda zaplatíte pár sto korún ako odmenu upratovačke, ste tiež zamestnávateľ, upozorňuje. Návrh zákona sa "len tvári, že úrad oddialil od ministra", tvrdí Mistríková. Návrh totiž opäť počíta so vznikom Úradu pre poplatky za služby verejnosti. Jeho rozpočet a ďalšie dokumenty by malo schvaľovať ministerstvo, ktorého štatutárom je minister. Podľa Mistríkovej tak pôjde o štátny úrad a ako taký by mal byť rozpočtovou organizáciou. Podľa návrhu úrad povedie evidenciu poplatníkov, bude vyberať a kontrolovať platenie poplatku a tiež by mal rozhodovať o nedoplatkoch, preplatkoch, úrokoch z omeškania poplatku a pokutách. Na rozpočet, ktorý schváli ministerstvo, by sa mali skladať STV a SRo. Podľa návrhu by mala STV prispieť 65% a SRo 35% z celkovej sumy. Poplatky by mal úrad medzi obe médiá rozdeľovať podľa rovnakého kľúča. Príspevok na rozpočet úradu by mali platiť vopred každý štvrťrok. Rovnako vopred - za každý štvrťrok by mali platiť aj poplatníci. Napríklad dane, ale aj iné poplatky sa však platia dozadu, dodáva Zuzana Mistríková. Ministerstvo kultúry dnes po prvýkrát verejne prezentovalo návrh nového systému platenia poplatkov STV a SRo po tom, ako o ňom rokovalo s generálnymi riaditeľmi oboch médií. Šéf STV Radim Hreha aj šéfka SRo Miloslava Zemková s ním nesúhlasia a ministerstvu majú do týždňa predložiť svoje návrhy.

STV NEWS

STV NEWS
Záverečnú pesničku šou Slovenskej televízie Slovensko hľadá superkraj zaspieva finalista za Košický kraj a programový riaditeľ rádia Okey Miroslav "Mirec" Babják. Finálový večer sa na obrazovkách verejnoprávnej televízie objaví dnes o 20:05. Skladba Superkraj vznikla spontánne pri plnení jednej zo súťažných disciplín programu. Mirec k piesni napísal aj hudbu a text.

Začem bukvy, vsjo jasno ! Daj dekret !

Začem bukvy, vsjo jasno !
Daj dekret !
Podľa nového návrhu zákona o poplatkoch za služby verejnosti poskytované STV a SRo by sa už nemalo platiť za vlastníctvo prijímačov, ale mal by sa platiť jednotne poplatok za televíznu a rozhlasovú službu. Vyplýva to z tlačovej správy Ministerstva kultúry (MK) SR. Platiť by mali všetky domácnosti, ktoré by boli identifikované cez odber elektriny alebo vlastníctvo bytov a platiť by mali ako doteraz aj zamestnávatelia v závislosti od počtu zamestnancov. Pre fyzické osoby sa navrhuje spoločný poplatok 140 korún, tým sa vlastne jeho výška oproti súčasnosti nemení. Poplatky by mal vyberať a aj vymáhať úrad pre poplatky, do ktorého menovali zástupcov STV, SRo a MK SR. O návrhu dnes minister rokoval s generálnymi riaditeľmi STV a SRo, tí však niektoré jeho ustanovenia kritizujú. MK SR vydalo aj tlačovú správu : Ministerstvo kultúry SR predložilo verejnoprávnym médiám na vyjadrenie návrh zákona o poplatkoch za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom, ktorý bez zvýšenia súčasnej výšky poplatku zásadným spôsobom zvýši celkové príjmy z poplatkov, pričom nezníži súčasnú mieru nezávislosti verejnoprávnych médií. Dôvodom vypracovania návrhu je skutočnosť, že súčasný zákon o koncesionárskych poplatkoch je dlhodobo nevyhovujúci. Dvanásť rokov nemal nikto vôľu alebo odvahu tento zákon zásadne zmeniť. Pritom sa vie, že príjmy z poplatkov, ktoré sú hlavným zdrojom financovania STV a SRo, v súčasnom stave nedokážu kopírovať rast nákladov STV a SRo a už vôbec nedokážu zafinancovať program v rozsahu a kvalite, ktorý stanovuje zákon a očakáva verejnosť.Súčasný systém výberu poplatkov, ktorý má zbytočné ekonomické náklady, generuje enormný nárast neplatičov a nie je od nich schopný poplatky vymáhať, spôsobuje verejnoprávnym médiám každoročné stámiliónové straty. Základné princípy nového návrhu sú postavené na novej filozofii platby, kedy by sa nemalo platiť za vlastníctvo prijímačov, ale mal by sa platiť jednotný poplatok za televíznu a rozhlasovú službu, a to na princípe solidárnej a spoločensky prospešnej platby. Platiť by mali všetky domácnosti, ktoré by boli identifikované cez odber elektriny alebo vlastníctvo bytu a platiť by mali (ako doteraz) zamestnávatelia, a to v závislosti od počtu zamestnancov. Súčasná výška poplatku 140 Sk sa pre fyzické osoby nezvýši. Zachová sa široká miera oslobodenia a úľav pre osoby so zdravotným postihnutím, dôchodcov, zdravotnícke, sociálne a školské zariadenia. Zásadne nový je spôsob výberu poplatkov prostredníctvom Úradu pre poplatky, ktorý je už dopredu kritizovaný predovšetkým z dôvodu, že STV a SRo sa údajne stanú závislé od štátu a nebudú mať možnosť kontroly poplatkov. Je faktom, že samotný princíp koncesionárskych poplatkov garantuje istú mieru nezávislosti verejnoprávnych médií, pretože po stanovení výšky poplatku nie je už príjem z nich ovplyvnený štátom, ale iba efektívnosťou ich výberu.Navrhovaný spôsob evidencie, výberu, kontroly a vymáhania poplatkov cez úrad na tejto podstate nič nemení. Úrad je len nástrojom efektívnejšieho výberu a nemôže nijakým spôsobom tento príjem znižovať alebo doňho zasahovať. Riaditeľ úradu by bol menovaný radou, v ktorej by mali mať väčšinu zástupcovia STV a SRo. Podstatný prínos úradu spočíva aj v tom, že úrad môže vymáhať poplatky v dvojstupňovom správnom konaní a významne tak odbremení súdny systém, cez ktorý je vymáhanie aj tak neúčinné. Dnešné náklady STV a SRo na výber poplatkov predstavujú cca 180 miliónov Sk a do toho nerátame náklady spojené so súdnym vymáhaním poplatkov. Náklady spojené s chodom úradu budú podstatne nižšie. Okrem toho budú zanedbateľné v porovnaní s efektívnosťou systému, ktorý po nábehu zabezpečí nárast oproti súčasnému stavu (2,2 mld. Sk) o 1,2 – 1,7 mld. Sk. Preto je zarážajúci postoj STV a SRo, ktorý v podstate návrh ministerstva odmietli. Pre SRo je problematický nielen úrad, ale aj nová filozofia poplatku a STV navrhuje nahradiť úrad agentúrou na výber poplatkov zriadenou STV a SRo. MK SR berie názor STV a SRo na vedomie a súčasne ich upozorňuje, že týmto postojom preberajú zodpovednosť za predlžovanie súčasného stavu. Súčasne minister kultúry v záujme plynulého pokračovania prác na príprave návrhu zákona o poplatkoch požiadal generálnu riaditeľku SRo a generálneho riaditeľa STV, aby: - vyčíslili súčasné komplexné náklady na výber poplatkov podľa jednotlivých položiek; - sumarizovali súčasné komplexné náklady na vymáhanie poplatkov podľa jednotlivých položiek; - špecifikovali návrh právnej formy subjektu, ktorý by mal zabezpečovať výber a vymáhanie poplatkov; - definovali nástroje, prostredníctvom ktorých sa zabezpečí vyššia efektivita výberu a vymáhania poplatkov a kvantifikovali ich finančné dopady; - predložili kalkuláciu štruktúry nákladov /na ročnej báze/ subjektu, ktorý by mal zabezpečovať výber a vymáhanie poplatkov; - navrhli definíciu platiteľa a predmetu poplatku; - konkretizovali predstavu o mechanizme valorizácie výšky poplatku v návrhu zákona.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Na tlačovom trhu pribudol nový mesačník s názvom KÓD - konkrétne o divadle, ktorý chce mapovať profesionálne divadlo na Slovensku. Divadelný ústav Bratislava ho začal vydávať so zámerom vytvoriť priestor pre divadelnú kritiku a vyjadrenia tvorcov. Pod vedením šéfredaktorky Romany Maliti chce informovať o najnovších inscenáciách prostredníctvom recenzií, kritík, esejí či rozhovorov, ktorých autormi sú slovenskí divadelní teoretici a praktici. Okrem domácej scény sa KÓD venuje i zahraničnému dianiu v tejto umeleckej oblasti. Prinesie tiež profily tvorcov, komentáre a postrehy na tému kultúrnej politiky, články z divadelnej teórie a histórie, úryvky a texty divadelných hier a dramatizácií. Súčasťou KÓD-u je príloha Dekodér - informačný servis o aktuálnych ponukách grantov, tvorivých dielní, konkurzov a súťaží, vzdelávacích programov, konferencií, seminárov, divadelných festivalov a výstav o divadle. Mesačník vychádza v náklade 800 kusov a záujemcovia si ho budú môcť kúpiť v pokladniach divadiel na celom Slovensku, vo vybraných kníhkupectvách, v predajniach distribučnej siete tlače Mediaprint-Kappa, v predajni Divadelného ústavu Prospero v Bratislave a v predajni Prospero Divadelného ústavu Praha. KÓD je možné i predplatiť. Viac informácií na www.theatre.sk.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Niektorí novinári sa správajú ako rádio Jerevan. Ja poviem, že sa kradli bicykle a vy napíšete, že sa kradli autá". Robert Fico

„S Kaddáfím, sme hovoril o boji proti svetovému imperializmu.“ Robert Fico

"Štít, ktorý sa tu vytvára v Európe, nie je proti Iránu, ani proti Severnej Kórei. Kto argumentuje takýmito smiešnosťami, buď je idiot, alebo tomu absolútne nerozumie, alebo nevie, že zemeguľa je guľatá. Kórea kde je a kde je Irán a kde je Rusko. Najprv nech sa pozrie na glóbus a potom pochopí, že to je absolútna volovina. Samozrejme, že tie radarové stanice sú namierené proti Ruskej federácii." Ján Slota

„Nie sme všetci šľahnutí motykou po hlave.“

Ján Slota

„Tri roky sa k nám nesprávali ako koaliční partneri, ale ako macocha a Marfuša v Mrázikovi. Krátko pred odvolaním bolo treba ukázať, že Rusko a spol. ukradli milióny. V politike to ide takto. Rusko si ide vziať miliardu a čo my? Mikloš sa správal na ministerstve, ako keby sme vidlami prehadzovali milióny a všetci kradli.“ Pavol Rusko

„Slovensko je najvýchodnejšia členská krajina Európskej únie“.

Robert Fico

"Tých našich pár desiatok vojakov, ktorí prešli do toho opevneného Kandaháru, obkľúčeného Talibanom, tých hrdlorezov mudžahedínov, oni sú tam schovaní, zakopaní ako takí krtkovia a myslia si, že bojujú za demokraciu. Ak si niekto namýšľa, že tých bláznov v turbanoch niekto zdemokratizuje, tak je strašne naivný. "Pozrite sa, ja si myslím, že keď sa niekto z našich chlapcov dobrovoľne chce dať zabiť za peniaze, nech sa páči." Ján Slota

1. 3. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Internetoví užívatelia už nebudú mať možnosť vidieť odovzdávanie filmových cien na YouTube. Stránka tak vyhovela požiadavke Americkej filmovej akadémie, ktorá požadovala odstrániť všetky nepovolené klipy zo slávnostného ceremoniálu. Niektoré segmenty šou, vrátane úvodného príhovoru moderátorky večera Ellen DeGeneres a hudobného vystúpenia Willa Ferrella s Beyonce, patrili na YouTube medzi najvyhľadávanejší materiál týždňa. Spoločné vystúpenie Willa Ferrella, Jacka Blacka a John. C. Reillyho, ktoré si na YouTube prezrelo viac než 250 000 návštevníkov, bolo nahradené krátkou správou, že video už nie je viac dostupné, pretože vlastník autorských práv - Americká filmová akadémia - nesúhlasila s jeho zverejnením. "Klipy sme nariadili odstrániť, aby sme pomohli zvýšiť hodnotu nášho televízneho prenosu a umocniť našu značku," povedal Ric Robertson, jeden z vedúcich predstaviteľov akadémie. Oficiálna stránka Oscar.com obsahuje zo štvorhodinového ceremoniálu iba päťminútový klip s reklamou. Žiadne z hudobných vystúpení či prejavu moderátorky DeGeneres nie je dostupné na Oscar.com v plnej dĺžke.
Ray Ozzie
Úspech Google pri získavaní reklám "otvoril Microsoftu oči", vyhlásil nový hlavný softvérový architekt Microsoftu, Ray Ozzie. Microsoft však plánuje viac, než len napodobňovať Google produkovaním desktopových programov či kopírovaním jeho vyhľadávacieho modelu. Ozzie včera oznámil analytikom a investorom na konferencii v Las Vegas, že Microsoft plánuje prísť v budúcnosti s internetovým softvérom. "V našom priemysle nastávajú práve veľké zmeny," povedal Ozzie. Prebiehajúci prelom v oblasti informatiky prirovnal k zmene, aká nastala v začiatkoch PC éry 80. rokov 20. storočia. Microsoft by mal však najprv ponúknuť kohézny balík programov, určených pre internet. Ozzie bližšie nešpecifikoval, kedy by sa tak malo stať. Google medzitým rozširuje svoju ponuku z vyhľadávacích služieb na voľne dostupné, internetové programy, podobné Wordu a Excelu. Namiesto výhradne internetových programov, Microsoft plánuje dodať na trh softvérový balík pre PC, ktorý by združoval internetové služby a integroval ich s čoraz viac sa rozvíjajúcimi mobilnými zariadeniami. Túto stratégiu Ozzie nazval "softvér plus služby". Podľa januárových prieskumov, vykonaných Comscore Networks Inc., Microsoft je na americkom trhu na treťom mieste, po spoločnostiach Google a Yahoo Inc. Ozzie povedal, že v súčasnosti ľudia na internete používajú vyhľadávacie služby veľkých internetových portálov. Microsoft predpokladá, že internetoví užívatelia budú chcieť tieto vyhľadávacie služby implementovať do všetkých programov, od Outlook e-mailu a kalendárového programu až po stránky hráčskych komunít počítačových hier. "Zadávatelia reklám hľadajú cieľovú skupinu zákazníkov. Pokiaľ im ju Microsoft dokáže poskytnúť, nevidím dôvod, prečo by s nami nespolupracovali," dodal Ozzie.

Odlúčená manželka niekdajšieho člena legendárnej skupiny The Beatles Sira Paula McCartneyho Heather Mills vyhlásila, že jej umelá noha jej nebude pri televíznej tanečnej súťaži Dancing With the Stars robiť najmenší problém. Ako povedala v rozhovore v relácii Extra, je veľmi nepravdepodobné, že by jej pri tanci noha odpadla. Bývalá modelka bude vôbec prvou súťažiacou s umelou končatinou. Ako povedala, aby sa podobná nehoda nestala, bude nosiť špeciálny pás držiaci nohu na svojom mieste. Mills prišla o nohu pod kolenom pri motocyklovej nehode v roku 1993. Televízna tanečná súťaž hviezd sa začne na stanici ABC 19. marca. Medzi ďalšími hviezdami, ktoré budú tancovať o priazeň divákov, sa predstavia i olympionik Apolo Anton Ohno, boxerka Laila Ali či bývalý basketbalista Clyde Drexler.

V snahe bojovať proti internetovej šikane, austrálsky štát Viktória oddnes zakázal na štátnych školách používanie stránky YouTube. Populárnu stránku zakázali na viac než 1 600 školách po tom, čo skupina študentov v meste Melbourne napadla 17-ročné dievča, útok si nahrali na video a to uverejnili na YouTube. Útok vyšetrovala polícia. Ministerka školstva Jacinta Allan vyhlásila, že školy a poskytovatelia ich internetových služieb už odfiltrovali neželané stránky a do zoznamu blokovaných adries pridali aj stránku YouTube. "Vláda nikdy netolerovala a nebude tolerovať šikanovanie na školách a to ani v internetovej podobe. Všetci študenti majú právo vzdelávať sa v bezpečnom a inšpiratívnom prostredí. A to platí aj pre virtuálny svet online výučby, ktorý musí byť čo najbezpečnejší a najproduktívnejší," povedala Allan. YouTube je voľne dostupná stránka, ktorá umožňuje svojim návštevníkom uploadovať, prezerať a zdieľať videoklipy. Nedávny prieskum, vykonaný na vzorke 650 študentov preukázal, že až 32 percent z vekovej skupiny 12 až 17 rokov bolo obeťami internetového šikanovania. Medzi obeťami je dvojnásobne viac dievčat než chlapcov.
Marc Andreessen
Priekopník prehliadačových aplikácií Marc Andreessen pomohol počas 90. rokov spopularizovať a sprístupniť internet masám. Spoluzakladateľ Netscape Communications sa v súčasnosti snaží pomôcť internetovým užívateľom vybudovať online komunity mimo mantinelov chatovacích stránok, akými sú MySpace.com a Facebook.com. Andreessen na tento účel založil spolu s bývalou finančníčkou Ginou Bianchini v roku 2005 spoločnosť Ning. Po mesiacoch vývoja je Ning pripravená vydať voľne dostupný toolkit, určený na vytváranie sociálnych či záujmových sietí. Balík nástrojov umožní pracovať s videami, fotkami, hudbou, vytvárať fóra, osobné profily a blogy. Hoci MySpace i Facebook sa stali populárnymi ponúkaním presne týchto istých možností, Andreessen je presvedčený, že ľudom prekáža ich prílišná uniformita. S Ningovým produktom si budú môcť aj nováčikovia prispôsobiť chatovaciu sieť svojím úzko špecializovaným záujmom, medzi ktoré môžu patriť napríklad športové tímy, náboženstvo, hobby či televízne programy. "Toto je logické vyústenie a ďalší krok vývoja," povedal 35-ročný Adreessen. Toolkit so základnými službami bude voľne dostupný. Ning dúfa, že bude komerčne úspešný vďaka kombinácii reklamy a spoplatnenia doplnkových služieb.

Happy Birthday, TV JOJ !

Happy Birthday, TV JOJ !
Televízia JOJ oslávi zajtra piate narodeniny. Výročie najmladšej slovenskej plnoformátovej komerčnej televízie bude sprevádzať aj zmena loga, ktoré bude vychádzať z tradičného červeného zavináča. Darčekom pre divákov budú dve nové relácie, ktoré JOJ-ka nasadí tento mesiac. Moderátor Andrej Bičan uvedie bláznivú nakupovaciu súťaž Nakupuje Vám to a na obrazovkách sa v popoludňajších hodinách objaví nová talkshow Skutočné príbehy. Moderovať ju budú Marek Ružička, Miška Majerníková, Katika Žitniaková a Soňa Müllerová. V apríli dostane priestor avizovaná dobrodružná hra celebrít - Celebrity Camp. Najsledovanejšími programami v histórii televízie JOJ boli reality show ako Dievča za milión, VyVolení či Hviezdy na ľade. Najviac divákov sledovalo finále súťaže Dievča za milión, ktoré vyhrala Karin Olasová. Dlhodobo najúspešnejšími formátmi sú však spravodajské programy Noviny a Šport. Celých päť rokov účinkovania v JOJ-ke oslávia aj Lenka Hriadelová, Peter Hollý, Vlado Voštinár, Braňo Ondruš, Michal Hudák, Ľuboš Sarnovský a Klaudia Guzová.

Zomrel Herman Brix

Zomrel Herman Brix
Herman Brix, niekdajší olympijský víťaz vo vrhu guľou a herec, ktorý v 30. rokoch stvárnil v niekoľkých filmoch Tarzana, zomrel vo veku 100 rokov. Brix, ktorý nekôr používal umelecké meno Bruce Bennett, aby sa zbavil prepojenia na Tarzana, , zomrel po komplikáciách s bedrovým kĺbom v sobotu 24. februára v UCLA Medical Center v kalifornskej Santa Monice. Aj napriek tomu, že jeho kolega, olympionik Johnny Weismüller, sa v Hollywoode viac preslávil úlohou Tarzana, Brix účinkoval hneď v niekoľkých nezávislých filmoch, nakrútených podľa predlohy spisovateľa Edgara Ricea Burroughsa. Brix získal olympijskú striebornú medailu za vrh guľou v roku 1928. O rok neskôr sa presťahoval do Los Angeles a jeho priateľ a herec Douglas Fairbanks ho pritiahol k filmu. Športovec uspel, no neskôr používal umelecké meno Bruce Bennett. Okrem filmu účinkoval i v niekoľkých televíznych seriáloch. Po skončení hereckej kariéry sa dal na podnikanie. Hral vo filmoch a televíznych seriáloch ako : The Virginian a Perry Mason.

MAIL MESIACA

MAIL MESIACA

Vazena Rada STV !

Ostro protestujem proti vysielaniu dalsich relacii v madarskom jazyku na STV okrem doterajsich narodnostnych relacii, tak ako tomu bolo dnes 14.2.2007 o 21:55 na STv 2 - relacia Na tanieri (Teriteken). Nech nam STV neotravuje zivot madarskymi relaciami. Madari na Slovensku maju moznost pozerat vysielanie madarskej televizie, takze nie su nijako ukrateni. Ak chcu pozerat STV, aspon sa naucia lepsie slovensky, aj tak to potrebuju. Toto je uz vrchol ! Prestante s tym !!!

Zomrel Lothar-Guenther Buchheim

Zomrel Lothar-Guenther Buchheim
Autor známeho románu "Das Boot", Lothar-Guenther Buchheim, zomrel ešte minulý piatok vo veku 89rokov. Narodil sa 6. februára 1918 vo Weimare . Pracoval ako vojnový korešpondent a ako fotograf sa zúčastnil bojovej akcie legendárnej nemeckej ponorky U-96 v roku 1941 . Napísal aj romány Pevnosť a Rozlúčka. Lothar-Guenther Buchheim napísal aj knihy o maliaroch Maxovi Beckmannovi, Otto Muellerovi, Georges Braqueovi a Pablovi Picassovi. V roku 1981 režisér Wolfgang Petersen sfilmoval knihu ako šesť hodimový film, ktorý bol v tom čase najdrahším v histórii nemeckého filmu. V roku 2001 otvoril Lothar-Guenther Buchheim svoje vlastné Museum der Phantasie v bavorskom Bernriede, kde vystavoval diela nemeckých expresionistov.

28. 2. 2007

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Rozhlasová rada s výhradami zobrala na vedomie informácie vedenia Slovenského rozhlasu (SRo) o prepúšťaní hráčov Symfonického orchestra SRo (SOSR). Po skončení šesťhodinového rokovania venovaného výhradne situácii v SOSR sa väčšinou hlasov uzniesla na tom, že sa oboznámila s opatreniami manažmentu SRo, ktoré chce v SOSR urobiť od marca do októbra tohto roka. Generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková na záver rokovania prisľúbila, že rade v júni predloží koncepciu a dramaturgický plán orchestra. Diskusia o tom, koľko členov z 92-členného orchestra prepustia k 31. marcu sa však neuzavrela. Ich počet sa v priebehu rokovaní s odbormi od prvotných 38 hráčov stále mení. Ako na rokovaní uviedla Zemková, aktuálne sa uvažuje o prepustení 20 členov orchestra. Upozornila, že či prepustia 20 alebo len jedného člena, bude toto rozhodnutie vždy spochybňované. Zemková trvá na potrebe zmien v orchestri, bez ktorých sa podľa nej nedá zvyšovať jeho kvalita. Ako povedala pre médiá, rokovania s odbormi sú otvorené a ich výsledok bude známy na budúci týždeň. Šéf odborov SOSR, huslista Stanislav Beňo pre médiá viedol, že tento piatok bude so Zemkovou rokovať o definitívnom počte prepustených hráčov. Verí, že situácia sa vyrieši rozumne a kompromisom, a že sa mu podarí znížiť počet prepustených hráčov. Hráči, ktorí budú k 31. marcu prepustení dostanú odstupné vo výške piatich až siedmich mesačných platov. Vyplatí sa im z rezervy SRo a nie z rozpočtu SOSR určeného na mzdy a odvody, upozornila Zemková. Zemková chce organizačnými zmenami v orchestri dosiahnuť väčšiu kvalitu hráčov a ich lepšie odmeňovanie. Orchester by mal nabrať nových členov už v septembri. "Nie je možné akceptovať tie názory, že treba nechať hráčov dožiť a potom ich nahrádzať mladými novými hráčmi, absolventmi vysokých škôl. Potrebujeme vytvoriť aj nové miesta na to, aby sme ho mohli omladiť, skvalitniť." Zemková tiež upozornila, že v súčasnosti sú v orchestri aj hráči, ktorí neprešli konkurzmi. Situácia, keď hráči odmietajú individuálne prehrávky, ktoré preveria ich kvalitu, sa podľa nej dá riešiť "len organizačným opatrením a potom kvalitu strážiť vstupnými konkurzmi a následnými prehrávkami už pri zmluvách na dobu určitú". Vedenie SRo chce dosiahnuť, aby sa obsadenie SOSR prispôsobovalo jeho dramaturgickému plánu. Počíta sa aj s využívaním hráčov z externého prostredia, ktoré dirigent SOSR Mário Košík považuje za dostatočné. Tvrdí, že zmeny sú nevyhnutné. Orchester rešpektuje právomoci generálnej riaditeľky upraviť jeho obsadenie, prioritou ale je, aby ostal symfonickým. Ako ďalej konštatoval koncertný majster rozhlasových symfonikov Viktor Šimčisko, považovať 65- alebo 67-členný orchester za symfonický sa ale nedá. Upozornil, že zohnať kvalitnú výpomoc je zložité a drahé. Rokovanie rady dalo priestor na vyjadrenie nielen vedeniu verejnoprávneho rozhlasu, zástupcom orchestra, jeho odborov ale aj umelcom. Známy dirigent a v minulosti aj šéfdirigent SOSR Bystrík Režucha tvrdí, že v Bratislave kvalitné externé prostredie nie je. Zníženie stavu SOSR podľa neho môže viesť k jeho rozpadu. Za likvidačné považuje prepúšťanie aj šéfdirigent Opery SND Rastislav Štúr. Zachovanie SOSR v súčasnej podobe podporili na rokovaní rady aj operní speváci Jolana Fogašová a Miroslav Dvorský. Na rokovaní sa zúčastnili aj členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá - jeho predseda Pavol Minárik (KDH), podpredsedovia Magdaléna Vášaryová (SDKÚ-DS) a Dušan Jarjabek (Smer-SD) a členka Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS). Jarjabek po skončení rokovania avizoval, že iniciuje rokovanie výboru o SOSR, lebo táto problematika už prerástla SRo. "Tento orchester treba ako symfonický zachovať." Minárik upozornil, že do rozhodovania vedenia verejnoprávneho rozhlasu či televízie by nemali zasahovať politici. Je to zodpovednosť vedenia SRo.

STV NEWS

STV NEWS
Rada Slovenskej televízie na dnešnom zasadnutí pre nezasvätených trochu prekvapivo schválila rozpočet a programový koncept STV na tento rok. Rozpočet počíta so stratou vyše 195,7 miliónov korún. Súčasné vedenie televízie tak oproti predchádzajúcemu návrhu bývalého vedenia STV znížilo plánovanú stratu z pôvodných 294,3 milióna. Rada STV zároveň v uznesení konštatuje, že rozpočet neumožňuje STV uspokojivo a v plnom rozsahu plniť všetky úlohy vyplývajúce zo zákona, nevytvára priestor pre investície v roku 2008, čo môže spomaliť postup STV smerujúci k rozširovaniu poskytovanej programovej služby v súvislosti s prechodom na digitálne vysielanie. Súčasný stav financovania vážne ohrozuje existenciu verejnoprávne televízie a plnenie zákonných úloh už aj v krátkom horizonte. Rada STV rovnako odporučila Generálnemu riaditeľstvu (GR STV), aby zintenzívnilo rokovania s rezortom kultúry, financií a Daňovým riaditeľstvom SR, ktoré môžu viesť k zlepšeniu finančného zabezpečenia STV. Rada tiež odporúča, aby GR STV v spolupráci so Slovenským rozhlasom pripravili návrh takého modelu financovania vysielania verejnej služby v SR, ktorý vytvorí priestor na jeho primeraný rozvoj a zároveň neohrozí nezávislosť vysielateľov verejnej služby. STV počíta, že ak by sa tento rok zmenil zákon o koncesionárskych poplatkoch, reálne sa to na náraste príjmov pre STV prejaví až na budúci rok. Na hospodárskom výsledku sa (oproti plánu na rok 2006) podieľajú predovšetkým tieto vplyvy:

- zníženie výnosov o 31 300 tis. Sk - nárast neuplatnenej DPH na rok 2006 o 105 000 tis. Sk, - nárast osobných nákladov o 75 700 tis. Sk, ktorý spôsobil nie veľmi reálne prepočítaný dodatok ku kolektívnej zmluve minulý rok Na tento hospodársky výsledok môžu mať počas obdobia roku 2007 vplyv tieto skutočnosti, ktoré jej výšku môžu minimalizovať: Prijatie nového zákona o tzv. koncesionárskych poplatkoch, ktorý by mal zabezpečiť nárast výnosov pre Slovenskú televíziu. Výška, ktorá by ovplyvnila hospodárenie v roku 2007 záleží od obdobia, kedy bude zákon schválený a v značnej miere aj od výšky poplatkov ; Doriešenie aplikácie zákona o DPH na podmienky Slovenskej televízie. V prípade, že STV uspeje v spore s Daňovým úradom pre vybrané daňové subjekty, dopad na hospodársky výsledok by mal byť nižší ako predpokladá plán ; Dotácia zo štátneho rozpočtu na výrobu programov na základe rokovaní s MF SR; Vyrovnanie straty použitím naakumulovaných nerozdelených ziskov z minulých rokov. Podľa priebežných údajov tieto zdroje predstavujú čiastku cca 328 mil. Sk. Podľa výkonného riaditeľa Romana Liptáka čaká najzávažnejšia programová zmena STV v septembri, kedy sa má spustiť nová programová štruktúra. "Menšie zmeny sú plánované už v apríli a v lete. Zmeny by sa mali týkať grafiky a vizuálu obidvoch kanálov. Rovnako STV príde s novými formátmi ako je Milionár či veľký zábavný program, ktorý by mal držať kontinuitu piatkových zábavných večerov," konštatoval Lipták. Ako dodal, STV pripravuje aj česko-slovenský seriál. "Chceli by sme do vysielania zaradiť ďalší zábavný program, ktorý by bol zameraný na širšiu divácku obec," povedal. Ako dodal, v tomto roku bude prebiehať programová, personálna a koncepčná príprava tretieho - športového kanála STV . "V roku 2008 bude najväčší nápor na investície a na spustenie kanála," uviedol Lipták.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Milan Kňažko odchádza k dnešnému dňu z postu generálneho riaditeľa televízie JOJ. Kňažko po štyroch rokoch opúšťa tento post po dohode s novými majiteľmi televízie. "Rozhodol som sa odísť, pretože sa chcem opäť venovať najmä hereckej práci a dostal som z tejto oblasti viacero zaujímavých ponúk," konštatoval Kňažko. Výkonný riaditeľ TV JOJ Matej Ribanský, ktorý je teraz zodpovedný za vedenie televízie, zdôraznil, že chcú s Kňažkom spolupracovať aj v budúcnosti.

27. 2. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

O ženské internetové portály sa zaujímajú dve pätiny internetovej populácie.Najznámejším ženským časopisom prístupným online je zena.centrum.sk, ktorý pozná každý desiaty užívateľ internetu. Necelá desatina opýtaných pozná aj internetové portály lesk.zoznam.sk a wanda.atlas.sk.Do desiatky najznámejších patrí aj zena.sme.sk, ktorý poznajú tri percentá opýtaných. Navštevujú ich mladí ľudia vo veku do 29 rokov, študenti a ľudia s maturitným vzdelaním, predovšetkým sú však tieto portály známe ženám . Vyplýva to z výsledkov štúdie Znalosť slovenských portálov realizovanej spoločnosťou TNS SK v decembri 2006 prostredníctvom iPanelu respondentov, ktorý pozostáva z užívateľov internetu registrovaných na stránke vyskumy.sk. Na výskume sa zúčastnilo 1 070 internetových užívateľov. Najnavštevovanejším ženským magazínom na internete bol od januára 2006 do januára tohto roka portál lesk.zoznam.sk. Najväčšiu návštevnosť zaznamenala táto stránka v januári 2007, keď jej týždenná návštevnosť presiahla hranicu 90 000 návštevníkov a tiež tesne pred príchodom letných prázdnin - v júni 2006. Internetová populácia čoraz viac vyhľadáva aj stránku wanda.atlas.sk, ktorej týždenná návštevnosť narástla v priebehu roka takmer trojnásobne. Záujem o portál zena.centrum.sk má síce klesajúcu tendenciu, no i napriek tomuje stále tretím najnavštevovanejším ženským portálom. Týždenná návštevnosť portálu zena.sme.sk v minulom roku pravidelne presiahla hranicu 10 000 návštevníkov za týždeň. Potvrdil to kontinuálny výskum spoločnosti TNS SK - TNS Audit Media zameraný na mapovanie návštevnosti internetových stránok.

Dvaja Newyorčania, obvinení z pokusu o vydieranie stránky MySpace.com, nepopierajú svoju vinu a po dohode s prokuratúrou dostali tri roky podmienečne, musia zaplatiť MySpace 13 500 dolárov odškodného (v prepočte zhruba 352 000 korún) a odpracovať 160 hodín verejnoprospešných prác. Deväťnásťročný Shaun Harrison a dvadsaťročný Saverio Mondelli vyvinuli program, ktorý zaznamenával e-mailové a IP adresy návštevníkov stránky MySpace. Program plánovali predávať registrovaným užívateľom MySpace. Tí by tak mali možnosť poznať identitu ľudí, prezerajúcich si ich profil - vrátane e-mailovej adresy. Takéto monitorovanie je porušením pravidiel portálu MySpace. Obžaloba tvrdí, že keď MySpace zablokoval softvér, obaja mladí muži požadovali od MySpace 150 000 dolárov (v prepočte zhruba 3,9 milióna korún), v opačnom prípade hrozili nasadením kódu, ktorý by nabúral zabezpečenie osobných údajov návštevníkov. Stránka začala s oboma mužmi vyjednávať. Výsledkom bolo dohodnuté stretnutie, kde však namiesto predstaviteľov MySpace čakali na Harrisona a Mondelliho agenti tajnej služby, ktorí oboch Newyorčanov zatkli. "Sme spokojní s výsledkom tejto kauzy a dúfame, že je to jasné posolstvo pre každého, kto by chcel pôsobiť škodu komunite stránky MySpace," okomentoval verdikt bezpečnostný správca MySpace Hemanshu Nigam. Spoločnosť Apple Inc. odsunula vydanie svojho zariadenia Apple TV (iTV) pre streamovanie videa a iného materiálu z počítačov na televízne prijímače. Urobila tak bez udania dôvodu. V januári spoločnosť prisľúbila, že digitálne Apple TV, ktorého cena v Spojených štátoch amerických má byť 299 dolárov (v prepočte približne 7 800 korún), bude dostupné na trhu vo februári. Najnovšie sa jeho vydanie odsúva na marec. "Príprava uvedenia Apple TV na trh bude trvať niekoľko týždňov, dlhšie než sme predpokladali. Prvé dodávky začnú približne v polovici marca," uviedla hovorkyňa spoločnosti Apple Lynn Fox. Odmietla vec ďalej komentovať. Zariadenie Apple TV má umožniť prezeranie digitálneho materiálu z užívateľovho počítača na televíznej obrazovke a predpokladá sa jeho značný komerčný úspech. Niektorí analytici predpokladajú, že Apple TV bude ďalším hitom spoločnosti, pri rozširovaní jej elektronického portfólia mimo počítačov Macintosh a prenosných prehrávačov iPod.

Britská speváčka a niekdajšia členka dievčenskej skupiny Spice Girls Victoria Beckham s manželom Davidom podpísali zmluvu v hodnote 508 miliónov korún, vďaka ktorej sa stanú hviezdami novej reality show. Relácia televíznej stanice NBC bude sledovať osudy rodiny, ktorá sa na konci roka presťahuje do Los Angeles, keď sa Davidovi začne nový kontrakt s futbalovým klubom LA Galaxy. "Američania úplne šalejú vidieť Victoriu v televízii. Zamilovali sa do jej úžasného humoru," povedal Victoriin manažér Simon Fuller.

Poľská vláda v utorok odvolala riaditeľa verejnoprávnej televízie TVP Bronislawa Wildsteina za to, že odvysielal kritický program o vládnej správe o likvidácii poľskej vojenskej tajnej služby. Ako píše internetový server Eastern European Review, vláda nechcela správou vyvolať pozornosť verejnosti, televízny program však dosiahol značnú publicitu. Wildsteina dočasne nahradí v kresle šéfa televízie jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Lecha Kaczynského, jeho poradca Andrzej Urbanski. Wildsteina považujú za nezávislého človeka, ktorý len tak ľahko nepodľahne politickým tlakom. Wildstein niekoľkokrát tvrdil, že vládne koaličné strany od neho žiadali odvysielanie určitých programov, čo však neurobil. Opozičná strana Občianska platforma považuje výmenu na poste riaditeľa TVP za dôkaz politizácie programovej štruktúry televízie. Sám Wildstein rozhodnutie vlády odvolať ho z funkcie komentoval slovami, že Kaczynski chce televíziu vrátiť do doby, keď nebola nezávislá na vláde.

Zomrel Dušan Seliga
Vo veku nedožitých 65 rokov zomrel významný slovenský scénický výtvarník a architekt Dušan Seliga. Posledná rozlúčka s ním bude v pondelok na cintoríne v bratislavskom Slávičom údolí o 13:00. D. Seliga vyštudoval Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave. Po jej skončení začal pracovať v Slovenskej televízii (STV) ako scénický výtvarník. V rokoch 1966 až 1989 bol v televízii vedúcim oddelenia scénického výtvarníctva. Spolupracoval s mnohými významnými slovenskými režisérmi, podieľal sa na tvorbe známych pondelňajších inscenácií, rôznych dokumentov či súťaží. Spolupracoval tiež pri priamych prenosoch a okrem iného aj na prenosoch z návštev pápeža Jána Pavla II.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Odbory symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) s vedením rozhlasu o plánovanom hromadnom prepúšťaní členov orchestra nerokovali. Kolektívne vyjednávanie s vedením Slovenského rozhlasu (SRo) a zástupcami odborových organizácií pôsobiacich v SRo, v rámci ktorého sa malo hovoriť aj o SOSR, sa uskutočnilo vo štvrtok 22. februára. Symfonikov na ňom zastupoval šéf odborov SOSR, huslista Stanislav Beňo. Beňo tvrdí, že odmietol rokovať o pláne prepustiť k 31. marcu z 92-členného SOSR 36 jeho hráčov. Tvrdí, že materiály k prepúšťaniu dostal len deň pred rokovaním. Nestihol preto zvolať závodný výbor únie profesionálnych hudobníkov pôsobiaci v SRo, bez vyjadrenia ktorého nemôže s vedením rokovať o hromadnom prepúšťaní. Na štvrtkovom rokovaní preto požiadal, aby jeho dôvody uviedli v zápise. Diskusia o budúcnosti SOSR sa nekonala, "skôr išlo o snahu doručiť výpovede do mojich rúk," dodal Beňo. Šéf odborov SOSR verí, že diskusia s vedením sa ešte otvorí a problém pomôže vyriešiť aj stredajšie rokovanie Rozhlasovej rady venované situácii v SOSR. Podľa doterajších vyjadrení generálnej riaditeľky SRo Miloslavy Zemkovej rozhlas zriaďuje a riadi umelecké telesá a súbory, aby mohol plniť svoje zákonné úlohy. Ich činnosť financuje z koncesionárskych poplatkov. SOSR nie je samostatným právnym subjektom, ale organizačnou zložkou SRo. Všetky zložky SRo prešli v druhom polroku 2006 organizačnými zmenami, prispôsobili sa novokoncipovanému programu, úsporným a racionalizačným opatreniam, okrem orchestra. Rozhlas svoj orchester potrebuje a preto ho neruší. Nemôže však ostať v istom stave zakonzervovaný na desiatky rokov. Hrozila by mu stagnácia, nemohol by sa rozvíjať a umelecky rásť, tvrdí. Po zredukovaní počtu členov SOSR by sa členom orchestra mali zvýšiť platy, orchester by sa tiež mal umelecky skvalitniť. V prípade potreby rozšírenia počtu hráčov pre konkrétne koncerty sa oslovia hráči z externého prostredia.

CZECH MEDIA NEWS

CZECH MEDIA NEWS
Obavám niektorých českých politikov, že zverejňovanie majetku ich môže vystaviť závisti či dokonca nebezpečenstvu, možno rozumieť. Ale politici si svoju dráhu vybrali dobrovoľne. A pokiaľ chcú stanovovať pravidlá pre náš život a hospodáriť s miliardami z našich daní, musia hrať s otvorenými kartami. Konštatuje v komentári českých Hospodářských novín (HN) šéfredaktor tohto denníka Petr Šimůnek. Denník tento týždeň zverejnil informácie o niekoľkých členoch vlády, ktorí majú pôžičky a hypotéky. Informácie denník zverejnil z registra, ktorý vznikol na základe nového zákona o konflikte záujmov. Zákon umožňuje občanom, aby sa do registra pozreli, ale zverejňovanie informácii zakazuje. Úrad na ochranu osobných údajov preto už začal s HN správne konanie. Čo je na majetku a pôžičkách politikov také zaujímavé, že nám to stojí aj za súdny spor? Kladie si šéfredaktor HN otázku a odpovedá: V krajine, kde jeden premiér kvôli pôžičke na byt skončil, kde mŕtvi Maďari sponzorujú strany a neznámi dobrodinci požičiavajú peniaze na stavbu domov hlavným politickým matadorom, by sa takáto otázka dala odbiť slovami, že s tým už máme svoje skúsenosti.. Pokrivený obraz v spätnom zrkadle je však málo. Ak nie sú plány na boj s korupciou iba prázdnymi kulisami, a ak politici s nami nehrajú iba cynický poker, musí mať verejnosť právo vidieť politikom do karát. Nový zákon o konflikte záujmov, ktorý má byť jedným zo štítov boja s korupciou, to umožňuje skôr iba naoko. Zákon je prísny v tom, kto všetko musí niečo o svojom majetku či podnikaní hlásiť. Ale mantinely, ktoré politici sami sebe nastavili, a najmä spôsob, ako si dajú do karát pozerať, je neudržateľný. Individuálny, evidovaný prístup do registrov, podoprený zákazom zverejňovať, čo sa v nich človek dozvie, riadnu a účinnú kontrolu verejnosti neumožňuje. Diskusiu o rozdieloch medzi pojmami sprístupniť a zverejniť, prenechajme právnikom. Ale sedliacky rozum hovorí, že ťažko možno kontrolovať niečo, na čo poriadne nevidno, a aj to, že snaha kontrolu komplikovať je prosto v základnom rozpore s duchom zákona. A navyše, dnešná právna úprava zakázala zverejňovať aj predchádzajúce majetkové priznania politikov, ktorých bývali vždy na konci júna noviny plné. Zákon sa tak snaží zamknúť do trezoru aj základ pre porovnávanie majetku politikov. A prirátajte k tomu, že politici budú musieť novo získaný majetok priznať až o rok a pol, a pridajme k tomu fakt, že povinnosť je hlásiť iba majetok v hodnote vyššej ako pol milióna korún a z kanóna na korupciu nám zostane iba prázdna schránka, uzatvárajú HN.

RADA STV

RADA STV

Zasadnutie Rady Slovenskej televízie28. februára 2007 o 10.00 hod.
Návrh programu: 1.Otvorenie zasadnutia – voľba overovateľa zápisu, schválenie programu rokovania. ;2.Informácia o činnosti DK STV (informuje predsedníčka DK STV). ;3.Návrh rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2007 (predkladá GR STV).;4.Rámcová správa o činnosti STV, o. i.: a) informácia o pokračovaní interného auditu STV, ;b) informácia o zmluvách nad 200 000 Sk, ;c) informácia o verejných obstarávaniach, d) rôzne. ;5.Návrh na zmenu a doplnenie Štatútu Rady STV (zahájenie rozpravy). ;6.Sťažnosti, podnety a iná korešpondencia. ;7.Rôzne

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

1. Televízne noviny -Markíza-25.2.2007 ;2.Televízne noviny- Markíza-19.2.2007 ;3.Televízne noviny-Markíza-20.2.2007; 4.Televízne noviny-Markíza-24.2.2007 ;5.Televízne noviny- Markíza-22.2.2007 ;6.Televízne noviny-Markíza-23.2.2007; 7.Televízne noviny-Markíza-21.2.2007 ;8.Športové noviny- Markíza-25.2.2007;9.Počasie-Markíza-25.2.2007;10.Susedia- Markíza-21.2.2007; 11.Športové noviny-Markíza-24.2.2007; 12.Poisťovňa šťastia II.-Markíza-22.2.2007 ;13.Srdcové záležitosti-Markíza-25.2.2007;14.Počasie-Markíza-24.2.2007; 15.112 špeciál: Blízko smrti-Markíza-23.2.2007;16.Počasie- Markíza-19.2.2007;17.NOVINY-TV JOJ-25.2.2007;18.Reflex- Markíza-22.2.2007;19.Počasie-Markíza-20.2.2007;20.Veterná smršť-Markíza-25.2.2007

26 .Pošta pre teba-Jednotka-24.2.2007

26. 2. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Jennifer Lopez, Gwen Stefani, Tony Bennett, Diana Ross a Bon Jovi nechýbajú medzi deviatimi hudobnými hviezdami, ktoré sa túto sezónu objavia v "továrni na spevácke talenty", American Idol. Inštruktormi alebo hosťami súťaže budú tiež bývalý Bee Gee, Barry Gibb, country speváčka Martina McBride, škótska speváčka Lulu a Peter Noone z britskej kapely Herman's Hermits. V šou by mala vystúpiť aj predošlá víťazka Carrie Underwood a finalistka Kellie Pickler.

Ex- Spice Girls Geri Halliwell by mala moderovať britskú televíznu show, v ktore bude pomáhať ľuďom s problémami, aby sa stretli so svojimi slávnymi hrdinami a pochopili, že majú rovnaké problémy, ako oni. Geri sa nedávno objavil ako porotkyňa súťaže Popstars: The Rivals .

Vedenie filipínskej káblovej spoločnosti bude musieť čeliť obvineniam z porušenia autorských práv. Do programovej štruktúry totiž údajne zaradili množstvo amerických, britských a ázijských relácií, bez toho, aby za ne zaplatili. Filipínsky justičný úrad odporučil, aby Maguindanao Skycable obvinili v dvanástich prípadoch porušenia autorských práv. K tomuto kroku sa úrady rozhodli potom, ako ázijská asociácia Cable and Satellite Broadcasters Association of Asia (CASBAA) podala proti káblovému operátorovi sťažnosť.

Hugh Grant sa stal obeťou vtipu istej novinárky, ktorá sa k nemu na holandskej premiére nového filmu Hudba a text pripútala kovovým putami. Herec doslova skamenel, keď Cielke Sijben, zamestnaná v televíznej spoločnosti 101 TV priskočila na červenom koberci v Amsterdame k nemu a dala mu policajné putá priamo na zápästie. Prekvapený hollywoodsky lámač ženských sŕdc následne musel čakať asi desať minút, kým ho hasiči vyslobodili a polícia novinárku zadržala. Keď putá prestrihli, pokojný 46-ročný Grant sa vrátil k svojim povinnostiam propagovať film, v ktorom si zahral po boku Drew Barrymore. "Bolo to neuveriteľné. Odrazu sa objavila a Grant zjavne nemohol uveriť tomu, čo sa deje. Správal sa však ako absolútny profesionál. Iba potichu stál a čakal na hasičov, kým ho vyslobodia," uviedol pre internetovú stránku ContactMusic.com jeden zo svedkov incidentu.

Populárny francúzsky moderátor sa na budúci mesiac postaví pred súd, kde sa bude spovedať z údajného sexuálneho útoku na letušku, ktorý sa mal odohrať na palube lietadla z Juhoafrickej republiky. Štyridsaťdvaročného Jeana-Luca Delarue museli v putách odviezť z miesta v prvej triede, keď 13. februára údajne napadol troch členov posádky pričom letušku hrýzol, búchal, chytal ju za prsia a za žalúdok. Keď ho colníci po prílete do Paríža zadržali na výsluch, moderátor sa priznal, že nad sebou stratil kontrolu. Obhajoval sa pritom nevhodnou kombináciou liekov s alkoholom. Oficiálny predstaviteľ očakáva, že ho na budúcomesačnom súde uznajú vinným z útoku, sexuálneho útoku a narušenia letu. Známy svojou pokojnou a tichou povahou, Delarue moderuje talkšou Ca se discute (Hovorme o tom), kde s pomocou rôznych hostí rozoberá témy ako sa vyrovnať so samovraždou tínedžera, vybrať si plastického chirurga, či ako vychádzajú súrodenci vo veľkých rodinách. Populárny moderátor tiež založil úspešnú televíznu produkčnú spoločnosť Reservoir Prod.

Iracká televízna stanica, ktorá bola tŕňom v oku vlády USA pre proti-americké a proti-šiitské spravodajstvo, ukončila svoje vysielanie. Stiahnutie irackého kanálu zo satelitnej ponuky nariadila egyptská vláda. "Irackú televíziu Al-Zawraa, vysielajúcu cez družicu NileSat 101, odpojili potom, čo opakovane narúšala vysielania iných kanálov," uviedli egyptské štátne noviny Al-Gomhuriyah. Viacero televíznych kanálov hlásilo vysielacie problémy, ktorých zdrojom sa ukázala byť televízia Al-Zawraa. Televíziu spočiatku odpojili vo štvrtok a problémy okamžite prestali. Po jej spätnom pripojení sa začali znovu objavovať. Americká vláda a iracké úrady požadovali, aby televíziu Al-Zawraa, ktorú vlastní iracký sunnitský politik Mishan al-Juburi, odpojili od vysielania pre spravodajstvo, ktoré "podporovalo násilie". Väčšina obsahu jej spravodajstva sa zaoberala povstaleckými útokmi proti americkým jednotkám či údajným vraždením príslušníkov sunnitskej menšiny šiitskými vojakmi. Posledných osem mesiacov vysielala televízia cez egyptský satelit NileSat 101, ktorý pokrýva región Blízkeho východu.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
V stredu predstavia nový slovenský týždenník Žurnál. Prvé číslo nového spoločensko-politického týždenníka Žurnál vyjde 15. marca tohto roku. Šéfredaktorkou nového týždenníka s rozsahom 92 strán je Nora Slišková, bývalá zástupkyňa šefredaktora denníka Pravda. Vydavateľom je spoločnosť TV Tip, a.s., vydávajúca aj týždenník Markíza.

CZECH TV NEWS

CZECH TV NEWS
Odbory Českej televízie vyzvali generálneho riaditeľa Jiřího Janečka na rezignáciu. Prekáža im, že členovia vedenia ČT zatajovaním minulosti porušovali zákon. Rezignovať by mali aj niektorí členovia Rady ČT, ktorí porušovanie zákona kryli. Nezávislá odborová organizácia ČT svoju výzvu zverejnila vo vyhlásení, v ktorom kritizuje, že ľudia vo vedení verejnoprávnej televízie dlho porušovali zákony. Zamestnancom televízie vadí účelové preradenie bývalého vrchného riaditeľa Františka Lamberta do pozície finančného riaditeľa. To mu umožňuje zostať na Kavčích horách aj napriek tomu, že bol členom komunistických Ľudových milícií.
Odborárom sa najviac nepáči, že Lambert vykonával funkciu hlavného a programového riaditeľa, hoci neodovzdal čestné vyhlásenie a nemohol tak zastávať túto funkciu. České médiá okrem Lambertovho členstva v milíciách rozoberajú aj to, že sám Janeček bol v prednovembrovej KSČ, ale vo svojich životopisoch to neuvádzal, rovnako ako súčasný riaditeľ úseku vnútorných vzťahov ČT Martin Švehla. Janeček a Švehla však odmietajú, že by svoje členstvo v KSČ tajili, pretože podľa nich to všetci vedeli. Odbory vyzvali na odstúpenie aj väčšinu členov Rady ČT, ktorí porušovanie alebo obchádzanie zákona kryli: "Ak neodstúpia sami, vyzývame Poslaneckú snemovňu, aby ich z funkcií okamžite odvolala." Janeček prostredníctvom hovorcu ČT Martina Krafla odkázal, že sa s odborármi stretne. "So zástupcami odborov sa (Janeček) stretáva pravidelne a na najbližšom stretnutí bude s nimi hovoriť okrem iného aj o ich vyhlásení. O porušovaní platných zákonov musí rozhodnúť súd," povedal Krafl.

Zomrel Jan Teplý

Zomrel Jan Teplý
Včera poobede, po ťažkej chorobe ,zomrel spoluzakladateľ a bývalý prezident Hereckej asociácie ČR Jan Teplý. Jan Teplý hral vo filmoch ako : Kytice , Oznamuje se láskám vašim , Fešák Hubert , Ucho , Milenci v roce jedna . V televízii hral v seriáloch a filmoch ako : Pojišťovna štěstí I. , Povídky malostranské , Romeo a Julie na konci listopadu .