26. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Tisíce Venezuelčanov vyšli v sobotu do ulíc skandujúc "Sloboda, sloboda!" na protest proti rozhodnutiu prezidenta Huga Cháveza neobnoviť licenciu na vysielanie najsledovanejšej televíznej stanici v krajine. Demonštranti niesli transparenty s heslami "Nie tichu". V iných častiach mesta sa zišli Chávezovi stúpenci, ktorí súhlasia s rozhodnutím, aby kanál RCTV nahradila verejnoprávna televízia. RCTV, jediná televízna stanica blízka opozícii, s celonárodným dosahom, by mala prestať vysielať v nedeľu o polnoci. Demonštranti tvrdia, že neobnovením licencie sa Chávez pokúša umlčať kritikov jeho ľavicovej vlády. Chávez už v decembri oznámil, že vláda televízii, ktorú obvinil z podpory neúspešného prevratu proti jeho vláde v roku 2002, licenciu neobnoví. Vláda televíziu obviňuje aj z porušenia vysielacích zákonov. Chávez tvrdí, že televízia vyrába "groteskné programy", ktoré propagujú konzumný spôsob života a násilie. Venezuelský Najvyšší súd nariadil ešte v piatok ministerstvu obrany prevziať kontrolu nad zariadeniami opozičnej televíznej stanice RCTV. Súd určil, že vláda musí prevziať zriadenia stanice RCTV, aby zabezpečila ich hladké odovzdanie štátnemu kanálu. Ten má nahradiť RCTV 28. mája. Rozhodnutie venezuelského prezidenta Huga Cháveza zatvoriť stanicu RCTV, ktorú obviňuje z podpory neúspešného prevratu z roku 2002, si vyslúžilo medzinárodné odsúdenie a prebehlo aj niekoľko demonštrácií. Podľa opozičných lídrov odstavenie televíznej stanice dokazuje, že Chávez potláča slobodu prejavu v rámci svojej socialistickej revolúcie. Vládni predstavitelia počas ostatných týždňov upozorňujú, že s tým, ako RCTV prichádza o licenciu, sa opozícia pripravuje na "destabilizačnú kampaň", ktorej cieľom je rozpútanie pouličných nepokojov.

BEST OF CANNES FILM FESTIVAL

BEST OF CANNES FILM FESTIVAL
Zajtra sa vo francúzskom Cannes končí 60. ročník filmového festivalu. Prinášame Vám nezabudnuteľné momenty z histórie festivalu:
1939: Založenie festivalu. Zahájili ho filmom The Hunchback of Notre Dame. Pri tej príležitosti postavili na pláži repliku najznámejšej parížskej katedrály. Prvý ročník náhle ukončilo vypuknutie druhej svetovej vojny. Festival sa potom niekoľko rokov nekonal.
1954: Britská herečka Simone Silva spôsobila škandál, keď pózovala na pláži "hore bez" po boku herca Roberta Mitchuma.
1955: Herečka Grace Kelly sa stretla s monackým princom Rainierom. Zosobášili sa o rok neskôr.
1968: Francoisa Truffauta, Jean-Luca Godarda a ďalší francúzski režiséri uzavreli festival na znak spoluúčasti so študentmi a robotníkmi, ktorý vo Francúzsku štrajkovali.
1971: Charliemu Chaplinovi udelili francúzsky rád čestnej légie Légion d'honneur za búrlivých standing ovations a hoci mal v tom čase už 82 rokov zatočil svojou paličkou ako postava tuláka, ktorou sa preslávil.
1977: Na pláži v Cannes ukázal svoje svaly Arnold Schwarzenegger, v kinosále premietol svoj dokument o kulturistike Pumping Iron.
1979: Film režiséra Francisa Forda Coppolu Apocalypse Now si podelil prvú cenu s filmom Volkera Schlöndorffa Plechový bubienok.
1987: Francúzskeho režiséra Mauricea Pialata vypískali, keď jeho provokatívna snímka Sous le soleil de Satan vyhrala hlavnú cenu Zlatá palma. Pialat sa usmial a davu povedal že "ak nemáte radi vy mňa, tak ani ja vás nemám rád." Pialat bol posledným francúzskym režisérom, ktorý získal hlavnú cenu.
1994: Quentin Tarantino sa stal senzáciou vďaka svojmu filmu Pulp Fiction, ktorý získal hlavnú cenu.
2004: Film Fahrenheit 9/11 režiséra Michaela Moora vyhral jednu z popredných cien, avšak prezident poroty Tarantino tvrdí, že film nevyhral pre svoju politiku

2005 : Jeden z pamätných momentov v doterajšej histórii filmového festivalu . Vtedy sa francúzskej herečke Sophie Marceau nechtiac zošmyklo ramienko šiat a odhalilo priamo na červenom koberci jej pevné prsia.

2006: Britský herec Sacha Baron Cohen sa ako filmový Borat prechádzal po Cannes v krikľavo zelených "tangáčoch".

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Bývalá zástupkyňa šéfredaktora Rádiožurálu Slovenského rozhlasu a v súčasnosti šéfka publicistiky televízie Markíza Jana Segečová bude od 1. júna riaditeľkou hlavného vysielacieho okruhu SRo - Rádia Slovensko. Ako pre agentúru SITA povedala generálna riaditeľka verejnoprávneho rozhlasu Miloslava Zemková, Segečová vyhrala výberové konanie a na túto funkciu má všetky predpoklady. "Rozhodla o nej skúsenosť s prácou v aktuálnej publicistike, v rozhlase, ako aj schopnosť riadiť a viesť kolektív," konštatovala. O výberovom konaní na miesto riaditeľa Rádia Slovensko zverejnil 17. apríla SRo inzerát na www.profesia.sk. Kandidáti na uvoľnené miesto museli spĺňať viaceré stanovené kritériá, napríklad, minimálne päť rokov praxe v rozhlase, vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa a aspoň tri roky pôsobiť v riadiacej funkcii minimálne odborného tímu. Záujemcovia o post riaditeľa hlavného vysielacieho okruhu SRo, Rádia Slovensko sa mohli hlásiť do 30. apríla. Prihlásilo sa 15 kandidátov. Výberová komisia posunula na ústny pohovor piatich - z nich traja boli priamo zamestnanci Slovenského rozhlasu a dvaja z iných médií, ale s predchádzajúcou skúsenosťou s prácou v SRo. Výberové konanie sa skončilo 16. apríla víťazne pre Segečovú. K 30. aprílu z funkcie šéfa informačného Rádia Slovensko odišiel Henrich Sikela. Podľa Zemkovej to bolo Sikelovo osobné rozhodnutie, ku ktorému ho viedla kombinácia pracovných a osobných dôvodov. Manažment nemal voči nemu výhrady.

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 -Týždeň - 2007/20

1. FURTADO NELLY-SAY IT RIGHT 2. PREDNÁ ZDENKA-KEĎ TO NEJDE 3. TINA-BLÍZKO TEBA 4. LANGEROVÁ ANETA-MALÁ MOŘSKÁ VÍLA 5. SUNRISE AVENUE-FAIRYTAILE GONE BAD 6. TIMBERLAKE JUSTIN-WHAT GOES AROUND 7. PARA-ABSTINENT 8. FLIPSYDE-ANGEL 9. KOMAJOTA-RÁNO V NOVINÁCH 10. MIKA-RELAX 18. HABERA PAVOL-AKO LÁVA 21. I.M.T. SMILE-NIEKTO AKO KRÁĽ 24. MISHA-ČIARKY 25. METROPOLIS & KULY-MLYNY 26. CMORIK PETER-ME AND YOU 29. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 33. STEREO-VRAH 34. EARS-NAOZAJSTNÉ 37. KIRSCHNER JANA-SHINE 38. PEHA-RENESANCIA 41. KRISTÍNA ft. OPAK-SOM TVOJA 44. LE MONDE-VZDUCHOLOĎ 45. GLADIATOR-33 ROKOV 48. TINA-VIEM ŽE POVIEŠ ÁNO 50. DESMOD-ZHORÍ VŠETKO ČO MÁM 54. HEX-CYKLÓN 56. ZACHARY-POVEDZ MI ŽE SPÍM 58. VETROPLACH-SMEJ SA! 62. BYSTRÍK-MAMA 67. BIČ IVO-SNÁĎ 78. CMORIK PETER-MÁM POCIT 80. HEX-NIKDY NEBOLO LEPŠIE 84. CLICHE-MôŽE SA STAŤ VIAC 85. DESMOD-NIEKTO TI TO POVIE SKOR NEŽ JA 87. HORKÝŽE SLÍŽE-R´N´B SOUL 93. PETRANÍK JAKUB-KEĎ NIE SI TU 95. SMOLA A HRUŠKY-HIT 96. KRAUSZ MARTIN-KEĎ S TEBOU SPÍM 97. SMATANOVÁ ZUZANA-NEKRÁČAJ PREDO MNOU

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

25. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Honduraský prezident Manuel Zelaya nariadil súkromným médiám, aby vysielali vládnu propagandu a pôsobili tak proti údajným dezinformáciám o činnosti jeho vlády. Podľa jeho stredajšieho vyhlásenia bude musieť všetkých 500 rozhlasových a 100 televíznych staníc dve hodiny denne v rovnakom čase vysielať rozhovory s vládnymi predstaviteľmi. Prevádzkovatelia vysielania uviedli, že opatrenie, ktoré má trvať 10 dní, začnú uplatňovať v pondelok od 22:00 do polnoci. Podľa honduraských zákonov môže vláda nariadiť médiám, aby vysielali správy, ktoré považuje za dôležité pre krajinu. "Cítime povinnosť urobiť toto rozhodnutie, aby sme čelili dezinformáciám oznamovacích prostriedkov o našich 17 mesiacoch v úrade," vyhlásil Zelaya na tlačovej konferencii v meste La Ceiba na karibskom pobreží, kde otváral závod na úpravu vody. Kolégium novinárov, ktoré združuje vyše 1200 členov, reagovalo odkazom, že prezident by mal informovať médiá o výsledkoch práce jeho vlády namiesto toho, aby sa uchyľoval k neefektívnej taktike, ktorú využívali honduraské vojenské režimy v rokoch 1956 až 1982. Zelaya predtým obvinil vlastníkov médií, že "ťažia z politických a sociálnych problémov" krajiny. V apríli neúspešne žiadal kongres, aby postavil mimo zákon správy o násilných zločinoch, keďže tlač má záujem zarábať na "velebení zla".
Britská herečka Keira Knightley urovnala spor s britským bulvárnym denníkom The Daily Mail, od ktorého požadovala odškodné v prepočte 147-tisíc za to, že o nej napísal, že trpí poruchou stravovania. Začiatkom roka denník publikoval fotografiu mladej herečky z pláže a doplnil ju článkom komentujúcim jej štíhlu postavu. Knightley už v januári podnikla právne kroky na svoju obranu, tvrdiac, že článok je klamstvo, keďže tvrdil, že trpí anorexiou. Herečka často v médiách popiera, že by trpela poruchami prijímania potravy. V poslednom májovom rozhovore dokonca pripustila, že ju podobné správy veľmi zraňujú. V žalobe tiež Knightley napadla umiestnenie článku, ktorý bol hneď vedľa príbehu mladého dievčaťa, ktoré zomrelo na anorexiu. Podľa herečky sa denník snažil jej postavu dať do súvislosti s tragickou smrťou, keďže ako verejná osoba môže mať vplyv na životy mladých dievčat. Herečka ešte pred vynesením rozsudku ohlásila, že získané peniaze venuje na charitatívne účely.
Moskovskú televíznu vežu Ostankino, najvyššiu stavbu v Rusku, v piatok zachvátil požiar. Asi po hodine sa ho požiarnikom podarilo uhasiť, informovala hovorkyňa ministerstva pre výnimočné situácie Natalia Lukašová. Pri požiari nebol nikto zranený a nevypadol ani televízny signál. Oheň sa podľa ruských tlačových agentúr rozhorel vo výške 340 metrov nad zemou. Z veže Ostankino, ktorá je so svojimi 540 metrami najvyššou stavbou v Rusku a jednou z najvyšších na svete, vysielajú všetky moskovské televízne stanice. V auguste 2000 zachvátil vežu vo výške 98 metrov nad vyhliadkovou plošinou rozsiahly požiar, pri ktorom zahynuli traja ľudia a Moskva zostala niekoľko dní bez televízneho signálu. Vyhliadková plošina a reštaurácia na veži bývali vyhľadávanými turistickými atrakciami, od požiaru v roku 2000 ich však ešte neotvorili.
Austrálska verzia televíznej šou Big Brother sa dostala pod paľbu kritiky po štvrtkovom zverejnení informácií, že jednej zo súťažiacich nepovedali o smrti otca. Jej rodina však akékoľvek výčitky odmieta. Emma Cornell je po minulomesačnom vstupe do súťaže odrezaná od sveta. Stále pritom nevie, že jej otec Raymond minulý týždeň zomrel. Na internetovej stránke sa objavil odkaz od jej brata Matta, v ktorom píše, že o tomto probléme sa rozprávali ešte predtým než vstúpila do domu. "Emma počítala s možnosťou, že otec môže počas produkcie Big Brothera zomrieť. Náš otec bol už dlho chorý a neopustil nás náhle. Rodina mala čas pripraviť sa na to," uviedol. Cornell je pritom šokovaný reakciou ľudí, ktorí podľa neho "stavajú svoje názory na absolútnom nedostatku vedomostí o fungovaní ich rodiny". Rozhodnutie neoznámiť súťažiacej smrť otca schvaľuje aj jej priateľ, Tim Stanton. "Nechcel ju tým rozhodiť. Možno bude touto správou po opustení domu rozrušená, no som si istý, že to pochopí," spresnil pre internetovú stránku spoločnosti BBC. Opačný názor však má Chris Hall, hovorca Austrálskeho centra pre zármutok a úmrtia blízkej osoby. "Podľa mňa nedokážu zvážiť riziko toho, aj v tom najlepšom možnom úmysle, nepovedať o smrti blízkeho človeka, čo nemusí Cornell práve pomôcť," vyhlásil.
Federálny odvolací súd v piatok rozhodol v spore Medzinárodnej futbalovej federácie a spoločnosti MasterCard a poslal sudkyni Lorette Preskaovej žiadosť o znovurozhodnutie v tomto pojednávaní a znovuzváženie všetkých aspektov jej rozhodnutia. Preskaová rozhodla, že MasterCard má právo sponzorovať futbalové majstrovstvá sveta v rokoch 2010 a 2014 aj napriek tomu, že FIFA mala v úmysle podpísať nový kontrakt s konkurentom na trhu s kreditnými kartami Visa. FIFA sa proti rozhodnutiu americkej justície odvolala, keďže vraj konala v súlade so švajčiarskym obchodným zákonníkom. Odvolací súd uviedol, že nie je jasné, či bola dohoda medzi MasterCard a FIFA platná.

MARKÍZA NEWS

MARKÍZA NEWS
V pondelok, 21. mája 2007 štartovala na Markíze nová spravodajská relácia o 17.00 hodine - Prvé Televízne noviny. Ambíciou popoludňajšieho spravodajstva je prinášať divákom atraktívne správy predovšetkým zo života ľudí v regiónoch Slovenska. Hneď prvé vydanie popoludňajšieho spravodajstva si spomedzi všetkých slovenských televíznych staníc získalo najviac divákov a v tomto trende pokračuje úspešne aj naďalej. Dnes, v piatok 25.06.2007, sa prvýkrát predstaví nová moderátorská dvojica Miriam Kalisová a Karol Farkašovský. Obaja sa stali víťazmi konkurzu a dnes ich uvidíme nielen v popoludňajšej, ale aj hlavnej večernej spravodajskej relácii Televízne noviny o 19.00 hodine. Miriam Kalisová je študentkou tretieho ročníka sociológie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Televízne skúsenosti nadobudla v regionálnej TV Central, kde dva roky pôsobila ako moderátorka a redaktorka. Karol Farkašovský má v mediálnej oblasti dlhoročné skúsenosti ako bývalý športový reportér, rozhlasový moderátor, zahraničnopolitický komentátor BBC, šéfredaktor Rádia Slovensko, hovorca ministerstva zdravotníctva. Pozíciu moderátora najsledovanejšej televíznej relácie na Slovensku vníma ako zmysluplnú výzvu a obohatenie súčasného kultu prevládajúcej mladosti o zrelosť, dôveryhodnosť a životnú Pri moderovaní oboch spravodajských relácií sa budú striedať tri moderátorské dvojice: Marianna Boučková a Rastislav Žitný, Miriam Kalisová a Karol Farkašovský, treťou dvojicou je Martina Šimkovičová a Patrik Švajda.

STV NEWS

STV NEWS
Dnes o 21.45 hod. odvysiela Dvojka Slovenskej televízie krátku diskusiu pri príležitosti bratislavskej Konferencie predsedov parlamentov Európskej únie. Priamo v parlamente sa na diskusii zúčastnia predseda NR SR Pavol Paška, predseda Spolkového snemu Nemecka Norbert Lammert, predseda Portugalského parlamentu Jaima Gama a viceprezident Európskeho parlamentu Manuel dos Santos. Moderátorkou besedy priamo z priestorov Národnej rady SR bude Nora Gubková. Slovenská televízia bude tento významný summit pokrývať aj vo svojich spravodajských reláciách Správy STV a Správy a komentáre.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Jak ty magory odpůrce trošku znám, demonstrace budou nekonečně pokračovat, ale ne už na silnici." Karel Schwarzenberg. minister zahraničia ČR „Nenechám Heribanovú predsa v štichu. Prídem do Bailanda , nech by sa dialo čokoľvek.“ Radim Hreha " Koncom augusta 2006 bola na Slovensku zbitá maďarská študentka a spresnila, že páchatelia popísali jej blúzku sloganmi dobre známymi z konca druhej svetovej vojny typu Maďari za Dunaj a Slovensko bez parazitov. Po dvoch týždňoch veľmi zvláštneho vyšetrovania slovenský minister vnútra médiám oznámil, že sa nič nestalo a študentka si celý príbeh vymyslela. Minulý týždeň došlo k obvineniu Hedvigy Malinovej z krivej výpovede,"čo bol pre Maďarov žijúcich na Slovensku skutočný šok. Obeť násilia, študenti, ako aj učitelia, ktorí boli svedkami jej situácie, teraz stoja proti polícii, ktorá ju obvinila, a proti vláde, ktorá ju ponížila. Tento prípad bude určite tiež testom spravodlivosti. Samozrejme, je možné pochybovať o tom, či súd rozhodne proti polícii a vláde. " Edit Bauer , europoslankyňa za SMK v Európskom parlamente "Veď existuje koaličná dohoda, ktorá niečo určila. To sa nedá len tak, že si spomeniem a potrebujem. Takéto výstrely - to je ako keby som ja povedal, že chcem byť predsedom SNS. Možno prírastok do rodiny, z ktorého sa obaja tešia, môže povzbudivo pôsobiť aj na vizionárstvo.“ Dušan Čaplovič

" Nemáte nič lepšie na práci ? Je to smradľavá cigánka. " Traian Basescu , rumunský prezident

"Vidieť na jednom mieste zhromaždenie takýchto významných režisérov je zriedkavá a jedinečná príležitosť a je hanba novinárov, že sa pýtajú tak úbohé otázky. Vy nemáte záujem o kinematografiu - veď o nej sami ani nič nepíšete. Vy proste len kopírujete veci z tlačových materiálov. Navrhujem, aby sme šli na obed. " Roman Polanski "A tak som dospel k záveru, že kapitalizmus je najhorším nepriateľom ľudstva." Evo Morales, bolívijský prezident " Strana maďarskej koalície považuje dnešné slová ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky Jána Kubiša o riešení situácie Kosova v Bezpečnostnej rade OSN za ďalší dôkaz toho, že primitívny nacionalizmus súčasnej vládnej koalície naďalej posúva Slovenskú republiku do polohy nespoľahlivého partnera členských krajín Európskej únie." SMK "Neviem, prečo novinári z mojich vyjadrení o požiadavke vládnych kresiel navyše pre SNS a ĽS-HZDS robia takú kovbojku. Veď my sme sa o tom absolútne nebavili. Bol to určitý názor, ktorý bol vytrhnutý zase z kontextu. Človek rozpráva pol hodiny s niekým a niektorý novinár z toho vyberie jednu vetu. Vždy je to v tej polohe, že niekto chce a niekto dáva. Zatiaľ sme nenašli tento priestor." Ján Slota "Domnievam sa, že ide o darebáctvo politickej elity, v prvom rade politickej elity Spojených štátov." Michail Gorbačov „Predseda SNS Ján Slota tento týždeň zrejme oslavoval krstiny svojej dcéry.Správny chlap na Slovensku krstiny dcéry oslavuje. Nič také sa však neudialo, aby sa menila Koaličná zmluva. „ Dušan Čaplovič

24. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Robert Ménard

Svetová organizácia Reportéri bez hraníc varovala vo štvrtok pred vzťahom prezidenta Nicolasa Sarkozyho k médiám. V komuniké zaslanom médiám vyzval Robert Ménard, šéf organizácie so sídlom v Paríži, novinárov "k bdelosti" a žiadal ich, aby "odolávali tlakom". "Nicolas Sarkozy nie je prvým politikom, ktorý chce zasahovať. Všeobecne sa o to usilujú všetci. Ale Sarkozy to robí zjavnejšie a otvorenejšie. Vždy existovali tlaky, no Sarkozy ich vytvára viac ako ostatní. Musíme odolať," píše sa vo vyhlásení. Ménard pripomenul, že novozvolený prezident "má blízke vzťahy s istými médiami" a ako príklad uviedol veľkopodnikateľa Arnauda Lagarderea, ktorý vlastní viacero tlačených médií. Lagardere nazval v roku 2005 Sarkozyho "svojím bratom" a zabránil, aby v jeho nedeľníku Journal de Dimanche vyšiel článok o tom, že Sarkozyho manželka Cecília nevolila v druhom kole prezidentských volieb. Pohoršenie vyvolal aj nástup Laurenta Sollyho, jedného zo šéfov Sarkozyho predvolebnej kampane, na post vo vedení nasledovanejšej francúzskej televíznej stanice TF1, ktorá patrí rodine Bouyguesovcov. "Aféra Solly je podľa novinárskeho syndikátu extrémne šokujúca, pretože ešte zhorší dôveru medzi televíznou stanicou a novinármi," píše sa v komuniké zaslanom médiám. Martin Bouygues je blízkym priateľom Sarkozyho. Bol svedkom na jeho svadbe a je krstným otcom jeho posledného syna. Ďalším svedkom na Sarkozyho svadbe bol Bernard Arnault, šéf nadnárodného holdingu LVMH a majiteľ ekonomického denníka La Tribune. Potom ako Sarkozy a premiér Francois Fillon zamestnali vo svojich tímoch viacero novinárov z pravicových médií Le Point a Le Figaro, kritizovala ľavica a odbory berlosconizáciu francúzskej politiky". Istého Taliana odsúdili na šesťmesačné väzenie za pokus ukradnúť satelitnú anténu, aby si mohol pozrieť finále Ligy majstrov, v ktorom sa stretli kluby AC Miláno a FC Liverpool. Internetová stránka www.gazzetta.it uvádza, že 46-ročný muž sa pokúšal odcudziť satelit z kempu, pretože talianske Alpy v blízkosti jeho domu v Lecco znemožňujú jeho televízii zachytávať signál. Muž, ktorý okrem trestu dostal aj pokutu v hodnote viac ako 13-tisíc korún, bol pri svojom pokuse príliš hlučný a všimol si ho majiteľ kempingovej reštaurácie, ktorý zavolal políciu. "Pokúšal som sa vziať anténu, pretože som chcel pozerať finále Ligy majstrov," zdôvodnil svoj zámer pred súdom.

Emma Cornell

Súťažiacej austrálskej verzie svetoznámej reality šou Big Brother nepovedali o smrti jej otca. Emma Cornell je v súčasnosti zatvorená spolu s ďalšími súťažiacimi v dome v štáte Queensland, kde nemajú kontakt s vonkajším svetom. Otec 24-ročnej súťažiacej podľahol rakovine vo veku 53 rokov a pochovali ho v pondelok. Emma vôbec nevie o tragických udalostiach, keďže jej otec si želal, aby jej to oznámili až po jej odchode z reality šou. "Jej otec nechcel, aby ju to rozrušilo, alebo aby musela opustiť dom kvôli jeho pohrebu," uviedol pre News Limited jej priateľ Tim Stanton. "Nechcel jej to pokaziť. Asi bude nahnevaná, keď vyjde von a zistí, čo sa stalo, ale myslím si, že to pochopí," dodáva. Cornell a jej otec sa na niekoľko rokov vzájomne odcudzili, ale pred jej odchodom do súťaže Big Brother sa znovu skontaktovali. Hovorca Big Brother odmietol celú záležitosť komentovať, informuje News Limited.

Najmladšou víťazkou speváckej súťaže American Idol sa včera stala 17-ročná Jordin Sparks. Vo finále s rekordným počtom 74 miliónov odoslaných telefonických hlasov, včera porazila 25-ročného Blakea Lewisa. Tinedžerka z Glendale v Arizone získala víťazstvom nahrávaciu zmluvu. Legendárny spevák Smokey Robinson, ktorý vystúpil počas finále, uviedol na jej adresu, že "spieva tak dobre, že ťažko uveriť tomu, že má len sedemnásť. Aby ste takto spievali, tak by ste museli žiť dosť dlho. Je vyspievaná." Sparks poďakovala svojej rodine a uviedla, že táto skúsenosť dopadla "senzačne". Porotca Simon Cowell ju po odspievaní piesne This Is Now tipol na víťazku. Jej súper, 25-ročný Blake Lewis povedal, že si myslel, že jeho rivalka vyhrá. "Ak by som to mal posúdiť na základe odspievanej piesne, tak gratulujem, Jordin," povedal ešte pred vyhlásením výsledkov. Lewisovi neprekáža, že skončil na druhom mieste. "Z najlepšej dvadsaťštvorky som si ako víťaza American Idol vybral Jordin Sparks," hovorí. "Chcel som si obliecť tričko Hlasujte za Jordan Sparks, ale nedovolili mi to," dodáva. Vo finále účinkovali aj Gwen Stefani, Tony Bennett, Bette Midler, Green Day, Gladys Knight a niekoľko predchádzajúcich víťazov súťaže, vrátane Kelly Clarkson. Green Day zaspievali svoju verziu piesne od Johna Lennona A Working Class Hero Is Something To Be, singel z kampane Instant Karma: The Campaign to Save Darfur, ktorá má finančne pomôcť v konflikte zmietanému Dárfúru. Súťaž American Idol, v súčasnosti vo svojej šiestej sezóne, si každý týždeň pozrie 30 miliónov divákov.

Hudobný magnát Simon Cowell zaskočil fanúšikov súťaže speváckych talentov American Idol informáciou, že do troch rokov skončí s programom. Nekompromisný porotca tvrdí, že po desiatej sérii populárneho televízneho programu už neuzavrie zmluvu na ďalšie pokračovania. "Urobím desať sérií a môj čas vtedy vyprší. Potom príde čas pustiť sa do niečoho nového. Myslím si, že je čas osloviť nových ľudí, desať rokov je dlhá doba," uviedol pre americkú televíznu stanicu Extra. Na otázku, koho určil za svojho nástupcu, Cowell odpovedá, že "Donalda Trumpa."

Úrady stredoázijského Kazachstanu včera na tri mesiace pozastavili vysielanie televíznej stanice KTK, kontrolovanej zaťom prezidenta Nursultana Nazarbajeva, Rachatom Alijevom. Oznámili to oficiálne zdroje tejto bývalej sovietskej republiky, ktoré za dôvod nezvyčajného opatrenia označili porušenie platných kazašských zákonov. Na tri mesiace bolo pozastavené aj vydávanie denníka Karavan, ktorý je tiež súčasťou mediálneho holdingu veľvyslanca Kazachstanu vo Viedni. Nazarbajev v stredu nariadil policajné vyšetrovanie možnej účasti Rachata Alijeva na únose dvoch vplyvných bankárov. Podľa politických pozorovateľov si líder Kazachstanu aj týmito krokmi, avizujúcimi ešte prísnejší dozor nad hospodárskym a politickým životom krajiny, snaží posilniť vedúcu pozíciu a odradiť eventuálnych súperov od pokusov o štátny prevrat. Veľvyslanectvo Kazachstanu vo Viedni sa k tvrdým opatreniam kazašských úradov zatiaľ oficiálne nevyjadrilo.Parlament stredoázijského štátu odhlasoval prednedávnom veľkou väčšinou hlasov, že 66-ročný Nazarbajev, ktorý je pri moci od roku 1989, môže kandidovať a zostať v úrade nelimitovaný počet funkčných období. V Kazachstane sa zatiaľ nikdy nekonali voľby, ktoré by zahraniční pozorovatelia označili za slobodné a spravodlivé. Ústavný článok hovorí, že prezident sa volí na dve päťročné funkčné obdobia, avšak v dodatkoch stojí, že toto obmedzenie sa nevzťahuje na prvého prezidenta krajiny.

EU MEDIA NEWS

EU MEDIA NEWS
Ministri kultúry EÚ sa vo štvrtok dohodli na zmiernení pravidiel pre televíznu reklamu a na povolení tzv. product placementu a zároveň poskytli jednotlivým členským štátom možnosť zaviesť tvrdšie štandardy. Po 18 mesiacoch rozhovorov ministri schválili kompromisný návrh, na ktorom sa zhodli s Európskym parlamentom. Ide o aktualizované pravidlá pochádzajúce z roku 1989, ktoré stanovujú minimálne štandardy pre televíznu reklamu v celom 27-člennom bloku. Zatiaľ čo nový balík zachováva limit 12 minút reklamného času za jednu hodinu, znižuje strop tri hodiny reklamy za deň, ktorý musia vysielacie spoločnosti momentálne dodržiavať. Pre filmy, televízne filmy, detské a informatívne programy bola doba medzi jednotlivými reklamnými pauzami znížená zo súčasných 45 minút na pol hodinu. Tzv. product placement, pri ktorom produkty spoločnosti majú miesto v samotnom programe, bude povolený s výnimkou detských a informatívnych programov za podmienky, že diváci o tom budú predtým alebo potom informovaní. Spoločná európska politika product placementu doteraz neexistovala a bola v kompetencii členských štátov. Nový balík však členským štátom dáva možnosť zaviesť prísnejšie pravidlá, ktoré budú vysielateľov obmedzovať. Balík taktiež zachováva existujúci princíp krajiny pôvodu, podľa ktorého musia vysielacie spoločnosti EÚ rešpektovať iba pravidlá krajiny, v ktorej sídlia, a nie tej, v ktorej vysielajú. Podľa očakávaní by mal byť balík oficiálne pripravený na uvedenie do praxe v druhej polovici roka, krajiny EÚ budú mať následne dva roky na to, aby pravidlá zapracovali do svojej legislatívy. V prípade tzv. služieb na vyžiadanie, akými sú napríklad video na požiadanie, či služby získavané cez internet, sa stanovujú len minimálne predpisy, akými sú kvalitatívne pravidlá pre reklamu, či zabezpečenie ochrany mladistvých a ľudskej dôstojnosti. "Potreba revízie súvisí s novými technológiami a s novými pomermi na trhu audiovizuálnych služieb. Touto revíziou sa zlepšuje právna istota vysielateľov, zlepšuje sa ochrana maloletých vo vysielacích obsahoch, zakazuje sa napríklad reklama liekov, ktoré sú vydávané výlučne na predpis. Smernica tiež nabáda k tomu, aby krajiny zlepšili prístup sluchovo a zrakovo postihnutých osôb k vysielaniu, takisto sa hovorí o zákaze reklám na nezdravé potraviny," objasnil význam novej legislatívy slovenský minister kultúry Marek Maďarič. "Slovensko patrilo ku krajinám, ktoré sa zasadili o to, že televízne programy nebudú neúmerne prerušované reklamami," konštatoval minister. "Zotrvalo sa pri veľmi dôležitom princípe krajiny pôvodu, to znamená, že hlavnú zodpovednosť za vysielanie a aj reguláciu, má tá krajina, odkiaľ sa robí vysielanie dominante," dodal minister.

Výročné ceny Igric

Výročné ceny Igric

Režisér a zakladateľ televíznej filmovej tvorby Ivan Teren získal dnes filmovú cenu Igric za celoživotné dielo. Výročné ceny Literárneho fondu, Slovenského filmového zväzu a Únie slovenských televíznych tvorcov si v Bratislave prevzali aj ďalší tvorcovia.

Cenu Igric za televíznu dramatickú tvorbu získal Mátyás Prikler za tvorivý prínos v oblasti réžie hraného filmu Ďalšie dejstvo - Kovetkezo Felvonás.

Za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu udelila porota Igrica Markovi Škopovi za scenár a réžiu filmového svedectva o meniacom sa svete v období globalizácie Iné svety.

Okrem výročných cien sa na dnešnom stretnutí odovzdávali aj tvorivé prémie. Jednu z nich získal Milan Lasica, ktorého porota ocenila za herecky presné vystihnutie postavy profesora a hrabalovskej poetiky vo filme Obsluhoval jsem anglického krále. "Je to príjemné prekvapenie. Rovnaké, ako keď ma pán režisér Menzel obsadil do tohto filmu. A som najmä rád, že mi túto prémiu udelila porota na čele s Dušanom Hanákom," uviedol Lasica.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Pod hviezdami

Pod hviezdami
V amfiteátri pri Štrkoveckom jazere v bratislavskom Ružinove sa od zajtra do 26. mája uskutoční tretí ročník open-air filmového festivalu Pod hviezdami. Diváci sa môžu tešiť na novú snímku Patrika Lančariča Rozhovor s nepriateľom, ale aj na klasiku od Stanislava Barabáša Zvony pre bosých (1965). V súťažných a nesúťažných sekciách budú premietať diela študentov z Vysokej školy múzických umení v Bratislave, z Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici a z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave. Cieľom festivalu Pod hviezdami je reflektovať súčasný stav kinematografie na Slovensku, nájsť oporu v minulosti slovenského filmu a zároveň konfrontovať svoje filmárske snaženie v celosvetovom kontexte. Festival budú sprevádzať hudobné vystúpenia skupín The Red One, TruBluClub, Feelme a Ska2tonics. Súčasťou akcie budú aj súťaže o zaujímavé ceny. Dvojdňový festival ukončí v sobotu v noci ohňová šou. Vstup bude voľný.

Len také poznámky

Len také poznámky

TV Markíza pripravila nový formát, denný magazín počas pracovného týždňa, ktorý zaradila do vysielania tento pondelok. Jeho obsahom boli správy z regiónov, športu a počasia s minutážou 20-25 min.

STV sa pripravuje dobre. Sama sa zatiaľ vzdala samostatného v prospech Kmotríkovho TA 3 , ale pripravila slohový materiál Návrh koncepcie organizácie a riadenia spravodajských a publicistických programov, vrátane personálneho, technického a ekonomického zabezpečenia a návrhu opatrení na zabezpečenie jej realizácie, ktorého oponentúru Vám prinášame.

Pôvodný materiál Vám dáme k dispozícii neskôr, keď STV uvoľní embargo dôverného materiálu / po jeho prepracovaní /, alebo stratíme nervy....

Spravodajstvo Slovenskej televízie bol dlhodobo budované ako mocenské centrum, atakované politicky zvonka, ale, žiaľ , aj zvnútra. Prežilo smutné obdobie za Kubiša , ale aj vnútrotelevízne politizujúce vzbury za Materáka a chaos v smerovaní za Rybníčka. Oslabovalo sa personálne , až za hranicu únosnosti a funkčnosti. Slovenská televízia mala byť pripravená na zmeny, ktoré sa už dejú a mala byť zárukou komplementarity a plurality. Ak Slovenská televízia volí čistý trhový model konkurencie , je jasné, že nie je celkom na dobrej ceste. Tento model sa nedá používať pre hodnotenie efektívnosti konkurencie na slovenskom televíznom trhu za účasti verejnoprávnej televízie. Avšak tu dochádza ku zásadnému nedorozumeniu . Spravodajstvo sa naozaj nemôže stať rukojemníkom sledovanosti , ale ak sa nemá porovnávať so sledovanosťou spravodajstva súkromných televízií, s kým sa má porovnávať ? Akú má / okrem hodnoty spokojnosti a reachu / spätnú väzbu ? Určila si nejaké kritériá ? Z navrhnutnej koncepcie som pochopil, že STV chce verejnoprávne spravodajstvo. To je aké ? Existuje iba jedno dva druhy spravodajstva- dobré a zlé. Kvalita bez diváka nie je kvalitou. Je buď elitárstvom alebo nepochopením základných princípov vysielania verejnej služby- služby divákovi. Bilo sa na totiž na poplach, keď v roku 2005 bol priemerný rating 9, 2 % . Dnes, zdá sa , nikoho nevzrušuje, že priemerný rating pod túto hodnotu v roku 2007 klesol. Tie čísla nie sú akousi honbou za svätým grálom, ale o počte divákov. Tých, ktorí platia nielen túto televíziu, jej vedenie, ale a činnosť rady STV, ktorá za túto televíziu zodpovedá z hľadiska dodržiavanie Zákona o Slovenskej televízii. A už vôbec nikoho nemáta, že sa zo spravodajstva sa v v posledných týždňoch postupne vytráca duch poskytovania nestranných, a vo svojom celku vyvážených a pluralitných informácií o dianí v Slovenskej republike na slobodné utváranie názorov. V koncepcii mi chýba časová línia organizačných i technologických zmien a takisto aj ich finančná náročnosť. Nový moderný newsroom sa nedá zriadiť s minimálnymi finančnými nákladmi / cca 10 miliónov / . Navyše- pôjde o improvizáciu, ktorú, ako uvádza materiál -bolo by potrebné to čo najskôr nahradiť koncepčným riešením – teda vybudovaním úplne nového spravodajského centra / cca 100 miliónov /. DSNG voz stojí ,bratru, aj 20 miliónov , skvalitnenie technickej vybavenosti strižní ďalších 10 miliónov ,bezpáskovú technológia môže stáť aj 20 miliónov, ak by došlo k celkovej obmene technológie. Žartom sú asi zriadenia HiFi-spotov. HiFi a Dolby Surround mám doma a v kaviarni vedľa dokonca aj Wifi hotspot ! Programové predstavy Spravodajstva sú len v rovine zaraďovania programov a oživeniu jedného magazínu. Zmena vysielacieho času Správ STV je totiž zásadnou zmenou vysielania STV, jej časových osí a bez dôkladnej analýzy to nie je možné realizovať. To isté sa týka aj krátkych správ o 12.00 hod. a o 15.00 hod. resp. 16.00 hod. v rozsahu 5 minút. Prečo nie o 16.55 ? Prečo nie 20 minút ? Rozhodne sa prikláňam ku zmene vnútornej dramaturgie „Správ a komentárov“, ale ako analytickú reláciu by som ju nepresúval na rodinne zacielenú Jednotku . Vôbec si neviem predstaviť komu by na Jednotke bola učená moderovaná spravodajsko-publicistickú reláciu, ktorá by sumarizovala končiaci sa týždeň . O čom by bola, ak by neanalyzovala ? Pri spôsobe financovania STV by som v rámci presunov na Jednotku nerobil žiadnu zmenu. Analytika STV by mala dodať podklady o možnosti zmeny vysielacieho času Správ STV. Okamžite by však mohla redakcia pripraviť krátke každodenné Správy z kultúry, ktoré by mohli tvoriť základ pre Kultúrny magazín, ktorý by však za súčasnej situácie nemal v STV kto odborne pripravovať. Nasadenie len jedného moderátora/ku Správ STV by nemalo byť prioritou. Nasadenie dvojíc malo po nevydarenom Novom začiatku svoje opodstatnenie ; prináša to vnútornú pestrosť a dynamiku. Zmena vizuálu nového spravodajského štúdia nezvyšuje záujem divákov o Správy STV, aby po ich vzhliadnutí umocnil v nich presvedčenie o správnosti voľby sledovať práve spravodajstvo STV . To je mylná predstava. Naopak, stály vizuál je tou istotou pre diváka, najlepšie to dokumentuje TV Markíza. Preto je potrebné tento krok zvážiť a analyzovať na základe fokusového prieskumu a nie pocitu redakcie. Som presvedčený , že úlohou spravodajstva je len a len informovať, akékoľvek úvahy o pridaných hodnotách verejno-právnej televízie ako vysvetľovať zložitosť diania, vzdelávať, odkrývať divákom možné riešenia, sú úplne scestné a nepatria do žiadnej, ani verejnoprávnej televízie. Nerozumiem ako môže byť pohyblivá zložka mzdy stimulujúca, ak musí vychádzať z aktivity, ochoty a ústretovosti . Jediným možným kritériom je výkon, pretože je merateľný. Od prvotnej koncepcie spravodajstva by som očakával, že nám viac napovie o filozofii, programových zámeroch , o obsahu, ktorý bude v najbližšom období tým najvzácnejším tovarom na trhu. Až potom by som očakával, že sa budeme zaoberať prostriedkami na dosiahnutie programových a obsahových cieľov. Bez celkového pohľadu na novú organizačnú štruktúru STV sa nedá posúdiť, či je pavúk Hlavnej redakcie spravodajstva, športu a publicistiky optimálny. Skôr mám pocit, že sa ním buduje akési nové televízne centrum, ktoré, okrem prepojenia na generálneho riaditeľa, nemá so samotnou STV nič spoločné. Rozhodne je nezvyklé, aby redakcia spadala priamo pod GR. Z hľadiska organizácie a plánovania je to ťažkopádne nemá opodstatnenie. Podobná schéma existuje v ČT, nemyslím si, že by sa mala nasledovať . Viem, že redakcia spravodajstva je začiatku cesty , ale jej dĺžku a čas, za ktorý ju chce prejsť musí presne stanoviť. Je to úlohou šéfredaktora, bez ohľadu neočakávané prekážky, ktoré bude potrebné odstraňovať takpovediac za pochodu. Nie je to cesta za náročným divákom, ktorého by verejnoprávna televízia mala mať údajne ambíciu osloviť a získať. Je to cesta za všetkými divákmi, ktorí si platia koncesionárske poplatky, zložia sa na realizáciu Zmluvy zo štátom a chcú za to kvalitný program. Všetci .

Inak- Správy STV-Pondelok 21. 5. 2007 -20.0 % ; 5.7 % ;261 tisíc divákov , Sobota 19. 5. 2007 ;22.7 % ;5.6 % ;256 tisíc divákov

Rating Prvých Televíznych novín na Markíze bol v pondelok 5,4%, share 39,2%, rating Prvých Športových novín dosiahol 5,0% a share 34,7%. Včera rating 6,0 % a share 38,2 %

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Návrh, týkajúci sa zrušenia koncesionárskych poplatkov, ktorý chce SDKÚ-DS predložiť na najbližšiu schôdzu parlamentu, považuje minister kultúry Marek Maďarič za populistický a neodborný výkrik.
"Návrh opozičnej strany považujem za populistický, lebo hovorí, že sa zrušia poplatky a ľudia by ich pritom platili cez rozpočet. Taktiež negarantuje dlhodobo potrebnú výšku finančných prostriedkov," zdôvodnil Maďarič po včerajšom rokovaní vlády.
Ako sa v utorok vyjadril podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš, výpadok zdrojov Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu by kompenzovali príjmy zo štátneho rozpočtu. Tie by mali byť zákonom fixne stanovené ako pomer k verejným výdavkom.
Tento spôsob by bol podľa Maďariča krokom späť, pretože by to verejnoprávne médiá zoštátnilo a uvrhlo do úplnej závislosti od štátu. Zdôraznil, že jedným z kľúčových problémov verejnoprávnych médií je ich finančná poddimenzovanosť.
V tejto súvislosti uviedol, že v roku 2005 mala STV medzi vysielateľmi verejnej služby v EÚ bezkonkurenčne najnižšie príjmy, a to na úrovni 1,7 miliardy korún.Ministerstvo podľa jeho slov prichádza so zmluvou medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi, ktorej návrh má Maďarič pripraviť do júna budúceho roka. Ten zabezpečí k základnému zdroju financovania STV a SRo, pochádzajúcemu z koncesionárskych poplatkov, aj istý príspevok od štátu.
"V zmluve by sa na obdobie 5-6 rokov formovali konkrétne programové ciele a na druhej strane i finančné zabezpečenie. Každoročne by sa to aj kontrolovalo a vyhodnocovalo. Je to nielen reálne financovanie, ale aj garantuje, že spoločnosť dostane tú ponuku, na ktorej sa v širokej verejnej diskusii dohodne," vysvetlil Maďarič.
Šéf rezortu kultúry má tiež do konca augusta predložiť návrh na prípravu výstavby spoločnej budovy pre STV a SRo. Objasnil, že sídla oboch inštitúcií sú v súčasnosti predimenzované vzhľadom na počet zamestnancov a technologicky nevyhovujúce.
"Tá budova by mala byť šitá na mieru, možno aj TASR. Mala by byť energeticky účelnejšia a takisto sa počíta s tým, že keď sa bude stavať na zelenej lúke, bude technologicky tak vybavená, aby to zodpovedalo potrebám týchto médií z hľadiska digitalizácie."

23. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Niekdajší predstaviteľ seriálu Prison Break: Útek z väzenia, herec Lane Garrison v pondelok priznal svoju vinu v prípade zabitia pri dopravnej nehode a šoférovania pod vplyvom alkoholu. Pri nebezpečnej jazde s jeho športovým automobilom skončil 26-ročný herec v strome, pričom jeho mladý spolucestujúci nehodu neprežil. Hercovi v prípade uznania viny súdom hrozí až šesť rokov a osem mesiacov za mrežami. Zatiaľ je však na slobode na kauciu v prepočte 2,5 milióna korún. Garrison 2. decembra 2001 šoféroval svoj Land Rover, keď nad automobilom stratil kontrolu a nabúral do stromu. Pri nehode sa zabil 17-ročný študent Vahagn Setian. Ďalšie dve spolucestujúce, ktoré mali v čase nehody iba 15 rokov, prežili bez zranenia. Garrisonova hladina alkoholu v krvi viac ako dvojnásobne prevyšovala povolený limit, okrem toho polícia našla v jeho krvi stopy po kokaíne. Herec v pondelok pred vrchným súdom v Los Angeles priznal svoju vinu za spôsobenie dopravnej nehody z nedbanlivosti, šoférovanie pod vplyvom alkoholu a ponúkanie alkoholu maloletým osobám. Sudca Elden S. Fox už dávnejšie zakázal Garrisonovi šoférovať, piť alkohol, chodiť do barov a kontaktovať svedkov či obete tragickej nehody. Hercov právnik Harland Braun nedávno vyhlásil, že jeho klient prevezme všetku zodpovednosť za svoje činy.
Hudobné vydavateľstvo Universal Music zo skupiny Vivendi získalo v utorok podmienený súhlas Európskej komisie na kúpu firmy BMG Music Publishing za 1,63 mld. eur. Transakciou tak vznikne najväčšie hudobné vydavateľstvo na svete. Universal sa zaviazal predať niekoľko katalógov, ktoré pokrývajú autorské práva a zmluvy s umelcami v anglo-americkej oblasti. Tieto katalógy zahŕňajú úspešné mená ako sú Kaiser Chiefs, Justin Timberlike alebo R. Kelly, uviedla ďalej spoločnosť Universal. EK uviedla, že navrhovaná fúzia ako bola pôvodne predložená, vzbudzovala vážne pochybnosti kvôli dopadu na konkurenciu na poli autorských práv pre elektronické aplikácie. "Vyšetrovanie Európskej komisie ukázalo, že tieto obavy môžu byť rozptýlené súborom opatrení, ktoré obidve strany navrhli," uviedol výkonný orgán EÚ.
Iránsky fotograf Džahángír Razmí si prevzal v New Yorku Pulitzerovu cenu, ktorú získal v roku 1980. Kvôli bezpečnosti však zostával viac ako štvrťstoročie v anonymite. Identitu autora snímok zachytávajúcich popravu Kurdov v Iráne zverejnil vlani americký denník The Wall Street Journal po tom, čo sa na svetlo dostali ďalšie archívne snímky. "Je to krásny pocit," povedal Razmí, ktorý si na slávnostnom večere v New Yorku ako jediný z laureátov mohol vychutnať od publika "standing ovation". Okrem diplomu dodatočne obdržal aj ďalšie tradičné ocenenie, a to šek na 10-tisíc dolárov. Na oslave sa zúčastnili aj matka a sestra dvoch z popravovaných mužov na Razmího fotografii. "Táto snímka dokazuje svetu, čo iránska vláda urobila našej rodine a kurdskému ľudu," uviedla Roja Nahídová, ktorej bratia mali na fotografii tesne pred zastrelením 20 a 23 rokov. Jedna z najpopulárnejších amerických moderátoriek súčasnosti Oprah Winfrey uviedla, že ju zaskočilo, keď sa dozvedela, že jej otec o nej plánuje napísať knihu. Ako Winfrey povedala pre The Daily News, veľmi sa zasmiala, keď jej jedna z jej asistentiek povedala, že volali bulvárne denníky a zisťovali jej reakciu na knihu, ktorú by mal údajne Vernon Winfrey písať. Potom však otcovi sama zatelefonovala a ukázalo sa, že táto informácia je pravdivá. Podľa Winfrey bolo pre jej otca najťažšie priznať pred vlastnou dcérou, že o nej píše knihu. Moderátorka žila so svojou matkou v Milwaukee, keď ju poslali žiť s otcom do Nashvillu. Winfrey mu neraz verejne ďakovala za to, že ju naučil disciplíne a dôležitosti vzdelania. Podľa denníka The Daily News sa kniha Vernona Winfreyho bude volať Things Unspoken.
Producenti britského televízneho seriálu EastEnders prepísali plánovanú zápletku o únose dieťaťa, aby divákom nespôsobili citové rozrušenie. Za ich rozhodnutím stojí únos Madeleine McCann na juhu Portugalska, informuje dnes BBC. Obávali sa, že pôvodná zápletka, ktorá mala postihnúť barmanku Dawn Swann v podaní herečky Kara Tointon, by rozrušila divákov a rodinu 4-ročnej nezvestnej. "Za súčasných podmienok sme cítili, že dejová línia, vrátane únosu dieťaťa, by bola krajne nevhodná a mohla by u divákov vyvolať nepríjemné pocity," uvádza BBC vo svojom stanovisku. V scénach sa mal objaviť barmankin novorodenec, ktorého uniesla manželka jej milenca. Pred odvysielaním v lete tohto roku zápletku značne pozmenia. Motív únosu dieťaťa v seriáli Coronation Street prerobili tento mesiac. Madeleine McCann z Rothley v grófstve Leicestershire, zmizla 3. mája z dovolenkového centra Praia da Luz.
Britskému hercovi Hughovi Lauriemu udelila dnes kráľovná Alžbeta II. v Buckinghamskom paláci nižší rád Britského impéria (Member of the Order of the British Empire). Držiteľ dvoch Zlatých glóbusov získal enormný úspech úlohou nadaného, avšak narušeného lekára v americkom televíznom seriáli Dr. House. V Británii je však už vyše 20 rokov členom komediálnej skupiny. Štyridsaťsedemročný Laurie bol členom komediálneho zoskupenia Cambridge Footlights spoločne s herečkou Emmou Thompson a hercom, spisovateľom a režisérom Stephenom Fryom. Fry a Laurie spustili v roku 1987 svoju vlastnú šou plnú skečov A Bit Of Fry And Laurie. Dvojica účinkovala aj v populárnej televíznej adaptácii komických príbehov P. G. Wodehousea Jeeves and Wooster (1990). Laurie účinkoval vo filmoch Rozum a cit (1995), Peter's Friends (1992) a Myšiak Stuart Little (1999). Väčšinu svojho času herec trávi v Los Angeles nakrúcaním seriálu Dr. House, ktorý mu tento a minulý rok vyniesol dva Zlaté glóbusy za najlepšieho herca v televíznej dráme.

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Televízia TA3 dosiahla v 1. kvartáli roku 2007 sledovanosť na úrovni šiestich percent. Prieskum zrealizovala na vzorke 2115 respondentov vo veku 14 – 79 rokov spoločnosť MEDIAN SK, s. r. o. v spolupráci s MML – TGI.Táto percentuálna hodnota predstavuje v porovnaní s minuloročným prieskumom cca 67-percentný nárast sledovanosti spravodajskej televízie. Za posledný kvartál roku 2006 TA3 dosahovala 3,9% hodnotu, pričom v tomto roku prilákala k obrazovkám o vyše dve tretiny viac divákov. Respondenti v prieskume odpovedali na otázku akú televíznu stanicu sledovali včera.TA3 sa snaží poskytovať divákom čo najobjektívnejšie a najaktuálnejšie spravodajstvo pokrývaním dôležitých domácich i zahraničných udalostí. V poslednom období kladie výrazný akcent na regionálne spravodajstvo, ktorého sa dožadujú aj samotní diváci. Medzi monitorovanými elektronickými médiami bolo zaradených 56 televíznych staníc, 39 rozhlasových staníc a štyri teletexty.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS
Vláda sa dnes stotožnila s návrhom ministra kultúry Mareka Maďariča na postavenie novej budovy Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu , kde by po premene štátnej tlačovej agentúry na verejnoprávnu mohla sídliť aj TASR. Maďarič má vláde do konca augusta navrhnúť podrobnosti vrátane možného predaja terajších budov STV a SRo na zaplatenie nového sídla. Malo by vyrásť pri novom Slovenskom národnom divadle , čím by podľa ministra vzniklo národné centrum kultúry a médií. Vláda súhlasila aj s návrhom, aby štát uzatváral s STV a SRo zmluvy, pravdepodobne na 5 rokov. Mali by definovať "programové a iné úlohy na strane vysielateľov a výšku verejných financií, garantovaných štátom". Legislatívne má tento návrh minister predložiť vláde do konca júna. Maďarič je presvedčený, že najmä STV sa bez podpory štátu nepodarí navrátiť verejnej službe jej podstatu. Štát by mal dávať STV minimálne 3,4 až 3,8 miliardy korún, aby dokázala plniť úlohy a prebudiť domáci kreatívny potenciál. Výrazné zvýšenie koncesionárskych poplatkov nie je podľa MK SR priechodné a sociálne akceptovateľné. Pri 30tich percentách neplatičov sa chce zamerať na vyššiu vymožiteľnosť poplatkov, stratu za oslobodených od platenia by mal vysielateľom kompenzovať štát. Okrem zmluvne garantovaných peňazí zo štátneho rozpočtu navrhuje Maďarič dočasné zvýšenie času na reklamu, určeného zákonom. "Smernica (EÚ) Televízia bez hraníc teoreticky pripúšťa pre verejných vysielateľov limit až 15 percent, hoci tam, kde funguje systém koncesionárskych poplatkov sa takýto podiel nevyužíva," uviedlo MK SR. Ďalšiu možnosť financovania verejných vysielateľov vidí MK SR v plánovanom Audiovizuálnom fonde. "Dá sa očakávať, že zo zdrojov verejnej televízie bude doň prúdiť do 20 percent programového rozpočtu, ale pri predpokladanom minimálnom objeme fondu 350 miliónov korún sa na programové projekty verejného vysielateľa vráti oveľa viac." Sumu nevie odhadnúť, pretože nie je jasné, či by z fondu mohli čerpať len verejnoprávni, alebo aj iní vysielatelia. Prínos vidí MK SR aj v moderných formách spolupráce s nezávislými producentmi a v profesionálnom posudzovaní pripravovaných projektov. Skončiť by sa mal systém pokus-omyl, STV by potom mohla zarábať aj na predaji programov, ktorý je teraz nulový. Pre budúcnosť považuje za sľubný dynamicky rastúci príjem z internetovej reklamy. "Pri súčasnom tempe penetrácie internetu v domácnostiach a pri predpokladanom rastovom indexe internetovej reklamy cca 30 percent ročne na obdobie najbližších 5 rokov by televízna verejná služba mohla v horizonte 3 - 4 rokov vygenerovať dodatočné zdroje cca 100 až 150 miliónov korún ročne," uvádza MK SR. Ministerstvo nie je spokojné s reguláciou médií na Slovensku. "Regulácia médií (vrátane verejnoprávnych) - to nie sú zďaleka len zákony a sankcie. Je to celý komplex mechanizmov a nástrojov, je to súhra samoregulácie, koregulácie a štátnej mediálnej politiky ("klasická" regulácia). Na Slovensku sa tento široký repertoár nástrojov využíva dosť nešikovne, chabo a akosi ostýchavo. Na počudovanie to doteraz vyhovovalo aj viacerým manažmentom STV, ale aj súkromným vysielateľom a profesijným organizáciám v oblasti médií a audiovízie. Takáto pasivita je výsledkom absencie mediálnej vzdelanosti a profesionality." V návrhu optimalizácie infraštruktúry verejnoprávnych vysielateľov v podmienkach digitalizácie vysielania, ktorý dnes schválila vláda, myslí ministerstvo kultúry aj na sociálny rozmer digitalizácie, keď medzi jeden z cieľov zaradilo "pomôcť v prístupe k digitalizácii sociálne najslabším vrstvám obyvateľstva". Z návrhu nie je jasné, či by mal sociálne slabým prispievať na nové televízory, schopné zachytiť digitálne vysielanie, štát.

TVP Award 2007 -gratulácia Zuzane

TVP Award 2007-gratulácia Zuzane
Scenár Slovenky Zuzany Liovej získal v Cannes scenáristickú cenu Krzystofa Kieslowského TVP Award 2007. Scenáristka porazila v súťaži jedenásť konkurentov z ďalších piatich východoeurópskych krajín. Zvíťazila so svojím scenárom s názvom Dom. V utorok na Medzinárodnom filmovom festivale Cannes 2007 slávnostne vyhlásili výsledky prvého ročníka tréningového programu pre scenáristov ScriptEast. O cenu Krzystofa Kieslowského sa v projekte ScriptEast uchádzalo spolu dvanásť scenárov zo šiestich východoeurópskych krajín. Finalistov vybrali spomedzi viac ako päťdesiatich záujemcov. Okrem Domu sa medzi dvanásť najlepších scenárov dostali zástupcovia Estónska Baletný majster a sedem nepriateľov ľudstva (autori Peeter Tammisto a Hardi Volmer) a Bellamora! (Katrin Laur), za Bulharsko Tilt (Borislav Chouchkov a Dimitar Kotzev). Za Slovinsko vybrali scenár Hľadači (Vedrana Grisogono Nemes), Maďarsko Rundown (Balasz Lovas) a Ako keby nebol zajtrajšok (Gabor Krigler). Najviac zástupcov malo v súťaži Poľsko: Artičok (Lukasz Maciejewski), Zatmievačka (Eliza Borkowska a Piotr Borkowski), Dom radostného dôchodku (Darek Blaszczyk). Muzikálové kreslá (Jacek Gasiorowski) a Povedz mi pravdu o láske (Maciej Dutkiewicz). Počas niekoľkých mesiacov scenáristi pripravovali finálne verzie svojich scenárov. Dohľad nad nimi držali renomovaní tvorcovia ako sú Bernd Lichtenberg, Enzo Monteleone, Lynda Myles, Thaddeus O'Sullivan, Petr Zelenka, držiteľ Oscara James Ragan a držitelia ceny BAFTA William Forsyth, Richard Kwietniowski Cena Krzystofa Kieslowskeho sa v Cannes odovzdávala tento rok po prvý raz. Je súčasťou projektu ScriptEast, ktorý už druhý rok podporuje stredo- a východoeurópskych scenáristov, pomáha im prekonať bariéry, na ktoré pri tvorbe narážajú, podporuje prvok súťaživosti medzi scenáristami a predstavuje ich významným európskym producentom. Najlepší spomedzi scenárov vyberala odborná porota v zložení: Simon Perry, Antoine de Clermont-Tonnerre, Agnieszka Holland, Maciej Karpinski, Antonio Saura, Manfred Schmidt a Dariusz Jablonski. Na filmovom trhu v Cannes sa prezentuje jeden slovenský film - Rozhovor s nepriateľom a dva naše koprodukčné filmy Tajnosti a Obsluhoval jsem anglického krále. Počas MFF Cannes sa konalo aj zasadanie valného zhromaždenia European Film Promotion (EFP). V utorok sa volila výkonná rada, ktorá následne zvolila prezidenta organizácie. Prezidentkou sa opätovne stala Claudia Landsberger, Christian Dorsch zostáva viceprezidentom EFP.