1. 12. 2007

To je TV !

To je TV !

Superstar Sk vs. svet again

Superstar Sk vs. svet again

IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 -Týždeň - 2007/47

1. TIMBALAND & ONE REPUBLIC-APOLOGIZE 2. CMORIK PETER-NEMUSÍŠ SA BÁŤ 3. SUGABABES-ABOUT YOU NOW 4. SMATANOVÁ ZUZANA-ZDÁ SA ŽE TO STAČÍ 5. BLUNT JAMES-1973 6. SANTANA-INTO THE NIGHT 7. DESMOD-ČIERNA DIERA 8. MISHA-SPOMALÍME SVET 9. I.M.T. SMILE-DUCH ČLOVEKA 10. BEDINGFIELD NATASHA-SOULMATE 11. KOMAJOTA-UKRADNUTÝ 12. PEHA-OPÝTAJ SA 13. GLADIATOR-AKO PREDTÝM 20. TINA-KÝM TY SPÍŠ 25. TEAM-AKO MÁLO 33. PREDNÁ ZDENKA-PONAD MAKY 36. SHS 3-DOTKNI SA HVIEZD 40. JAROŠ MIRO-TLAKOVÁ NÍŽ 52. ŽBIRKA MIRO & FRUHLINGOVÁ IVA-TVOJ SVET JE MOJ 66. TINA-BLÍZKO TEBA 73. VETROPLACH-LÁKA MA SVET 74. HORKÝŽE SLÍŽE-R´N´B SOUL 75. METROPOLIS-RUKA DO OHŇA 79. DESMOD-NIEKTO TI TO POVIE SKOR NEŽ JA 90. VENTIL RG-VÝŤAH 95. PARA-DOMA DOBRE 100. GOMBITOVÁ MARIKA-TAK SOM CHCELA VŠETKÝCH MILOVAŤ

30. 11. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americká televízia CNN sa v stredu ospravedlnila za svoj príspevok odvysielaný v španielskej mutácii, ktorý označil venezuelský prezident Hugo Chávez za verejnú výzvu na jeho zavraždenie. Chávez, na ktorého čaká v nedeľu doma referendum o ústavných zmenách, obvinil americkú televíziu z "navádzania na politickú vraždu". Chávez informoval, že venezuelská prokuratúra na jeho žiadosť celú záležitosť prešetrí. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré zverejnil jeho úrad. "Je to zvláštne... Budem musieť nariadiť vyšetrovanie, pretože to vyzerá ako výzva na atentát na venezuelského prezidenta," povedal Chávez v reakcii na video, na ktorom sa objavil spolu s kolumbijským prezidentom Álvarom Uribem a pri ktorom sa objavil nápis: "Kto ho zabil?" Za túto chybu sa ospravedlnil viceprezident CNN v španielčine Christopher Crommett. Ten vysvetlil, že titulok bol pripravený pre príspevok o smrti amerického futbalistu Seana Taylora, namiesto ktorého omylom odvysielali zábery Cháveza s Uribem. "Titulok nepatril ani k jednému prezidentovi," zdôraznil Crommett. Chávez, ktorý z predpojatosti voči svojej osobe obvinil CNN už aj v minulosti, podozrieva Washington, že sa usiluje o jeho život. Podľa neho nešlo v prípade zamenených titulkov o náhodu. "Je to súčasťou veľkej operácie psychologickej vojny," povedal Chávez, podľa ktorého incident súvisí s nedeľňajším referendom, v ktorom budú Venezuelčania rozhodovať o osude ním navrhovaných ústavných zmien.
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtkovom televíznom prejave k národu vyzval ruských občanov, aby v parlamentných voľbách hlasovali za stranu Jednotné Rusko, ktorej kandidátsku listinu vedie. "Vyzývam vás, príďte a hlasujte za Jednotné Rusko," povedal Putin pred nedeľnými parlamentnými voľbami. Putin tiež vyhlásil, že nadchádzajúce voľby udajú tón voľbe "nového prezidenta". "Výsledok volieb do štátnej Dumy nepochybne udá tón voľbe nového prezidenta Ruska," povedal Putin v prejave. Ruský prezident tiež varoval občanov pred voľbou liberálnej opozície, ktorá by podľa neho vrátila Rusko do čias "ponižovania, závislosti a rozkladu". "Nemali by sme umožniť návrat k moci ľuďom, ktorí sa pokúšali viesť krajinu a teraz chcú zmeniť a narušiť rozvojové plány Ruska, zmeniť politiku, ktorú náš ľud podporuje a navrátiť krajinu do čias ponižovania, závislosti a rozkladu." Podľa posledného predvolebného prieskumu, ktoré uskutočnilo Ruské centrum pre prieskum verejnej mienky, zvíťazí vo voľbách 2. decembra prokremeľská strana Jednotné Rusko, ktorá by získala 62 percent hlasov. Putin pred dvoma týždňami vyhlásil, že v prípade vysokého volebného víťazstva Jednotného Ruska, o ktorom v krajine nikto nepochybuje, bude mať aj po voľbách "morálne právo" ovplyvňovať politické rozhodnutia, a to aj napriek tomu, že už nebude prezidentom. "Akou formou to urobím, na túto otázku ešte dnes neviem dať spoľahlivú odpoveď. Ale existujú rôzne možnosti," povedal Putin.

Vízový problém Spojených štátov amerických sa prostredníctvom novej reality show prenáša aj na obrazovky televízií. Spoločnosť Morusa Media uvádza svoju novú reláciu "Kto si chce vziať Američana?". Jej cieľom je spojiť do párov Američanov s imigrantmi, ktorí majú v USA dočasné víza. Show už hneď na začiatku vyvolala zmiešané reakcie, jej producenti sa však nenechali znechutiť. Sme tu, aby sme dokázali, že láska nepozná hranice," uviedol autor projektu Adrian Martinez. Podľa neho takéto vzťahy vždy existovali a stále vznikajú. Autori show iba preniesli túto tému na obrazovky. Hry sa zúčastní slobodné dievča s americkým občianstvom. V rozhovoroch si otestuje troch mladých imigrantov a napokon sa rozhodne, ktorého z nich si vezme. Manželstvo samozrejme nie je garantované, pokiaľ sa však svadba uskutoční, producenti uhradia mladomanželom svadobnú cestu a hostinu. "Sme len dohadzovačmi. Tu sú tisíce Američanov, ktorí hľadajú partnera a minimálne toľko je tu imigrantov, ktorí hľadajú to isté," vysvetlil moderátor show Angelo Gonzalez.
Panarabská televízna stanica so sídlom v Katare al-Džazíra vo štvrtok odvysielala audiosprávu od vodcu teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina. Al-Džazíra nahrávku odvysiela o 19:00 SEČ. Usáma bin Ládin v nej nalieha na Európanov, aby ukončili svoje pôsobenie v Afganistane a zdôraznil svoju zodpovednosť za teroristické útoky z 11. septembra 2001 v USA. Usáma odkázal Európanom, aby prestali pomáhať Američanom vo vojne v Afganistane. "Americký prúd slabne, takže pre vás je najlepšie naliehať na vašich lídrov, aby zmenili politiku," povedal vodca teroristickej siete al-Kájda v súvislosti s vojenským pôsobením európskych krajín v Afganistane. "Bude pre vás lepšie, pokiaľ zadržíte vašich politikov, ktorí sa zhromažďujú v Bielom dome, a budete aktívne pracovať na ukončení utláčania," povedal. "Som zodpovedný" za útoky na New York a Washington, dodal hlas. Al-Džazíra odvysielala z audionahrávky dve krátke sekvencie, obe v dĺžke niekoľko sekúnd. Najnovší odkaz al-Kájda ohlásila pred niekoľkými dňami. SITE, americký inštitút monitorujúci internetové stránky islamských extrémistov (The Search for International Terrorist Entities) v pondelok uviedol, že bin Ládin by mal Európanom zaslať odkaz týkajúci sa mediálnej odnože teroristickej siete al-Kájdy as-Saháb. Ide o štvrté posolstvo lídra al-Kájdy v tomto roku.
Jedna z najobsadzovanejších a najlepšie platených herečiek Hollywoodu Julia Roberts (40) dokázala nedávno, že popri kvalitách "na pľaci" jej nechýba ani odvaha a kuráž v civilnom živote. Ako jedna z mála celebrít sa totiž rozhodla vymeniť obvyklé úlohy a prenasledovať jedného z otravných paparazzov, informoval internetový server tmz.com.Predstaviteľka hlavnej postavy filmu Pretty Woman a držiteľka Oscara, Zlatého glóbusu a ďalších ocenení za kreáciu titulnej postavy filmu Erin Brockovichová podľa rovnakého zdroja neprestala prenasledovať fotografa až dovtedy, kým tento nezaparkoval s automobilom na okraji cesty. Julia pristúpila vtedy k vodičovi a ostrými slovami ho vyzvala, aby nechal jej deti na pokoji a nezdržiaval sa pred zariadením, ktoré navštevujú. Potom sa obrátila na kameramana, sediaceho pri fotografovi, s výzvou, aby vypol svoj pracovný nástroj.Julia Roberts je po sérii predchádzajúcich vzťahov od júla 2002 manželkou kameramana Daniela Modera, s ktorým má dvojročné dvojičky Hazel Patriciu a Phinnaeusa Waltera, ako aj synčeka Henryho Daniela, ktorý sa narodil 18. júna tohto roku v Los Angeles.
Podozrivý mafiánsky gangster Michele Catalano sledoval na Sicílii vo svojej izbe televíziu, kde práve išiel program o zatknutí šéfa mafie. Vtedy vtrhla do izby talianska polícia a zatkla ho, uviedli dnes vyšetrovatelia. Catalano sledoval vo štvrtok neskoro večer posledný diel televízneho miniseriálu Boss bossov o zatknutí lídra Cosa Nostry Salvatoreho "Tota" Riinu v roku 1993. Catalano (48) je podozrivý z toho, že slúžil ako dôležitý člen klanu posledného "šéfa šéfov" Salvatoreho Lo Piccola, ktorého zatkli tento mesiac po tom, ako bol takmer 25 rokov na úteku. Catalano čelí obvineniam z pašovania drog a vydieračstva. Lo Piccolo prevzal opraty sicílskeho zločineckého syndikátu od Riinovho nástupcu Bernarda Provenzana, ktorý pred zákonom unikal 40 rokov. Tieto zatknutia mafiu vážne oslabili, uviedla polícia. Politici aj kultúrni činitelia kritizovali miniseriál kanálu Channel 5 za to, že zobrazuje Riina ako hrdinu. Zároveň sa snažili dosiahnuť, aby majiteľ kanálu, spoločnosť Mediaset, patriaca bývalému premiérovi Silviovi Berlusconimu, stiahla poslednú epizódu seriálu z vysielania. Mediaset to odmietol. Kvôli svojej brutalite dostal Riina prezývku "beštia" a súd ho usvedčil vinným vo viac ako 100 prípadoch vrážd, pripomína agentúra Reuters. Asociácia pre medzinárodné vysielanie (AIB) ocenila Asociácia pre medzinárodné vysielanie (AIB) ocenila televíziu BLOOMBERG TELEVISION ako medzinárodný televízny kanál roku 2007. Každoročné ceny Media Excellence Awards udeľuje AIB za vynikajúce výsledky vo vysielaní a v nových médiách. Prihlášky posudzuje nezávislá medzinárodná porota. Víťazov ohlásili na tretej každoročnej ceremónii Media Excellence Awards, ktorá sa konala minulý týždeň v Londýne. AIB má sídlo v Británii a slúži medzinárodným médiám. Členovia poroty o BLOOMBERG TELEVISION(R) napísali, že poskytuje "konštantne vysokú kvalitu a zasahuje aj nad svoj rámec, pričom úspešne spája špeciálny materiál so zameraním na stredný prúd pri pokrývaní správ a aktuálnych udalostí."

To je TV !

To je TV !

To je TV !

British Independent Film Awards

British Independent Film Awards
Snímka režiséra Antona Korbijna s názvom Control triumfovala na udeľovaní cien British Independent Film Awards (BIFA). Na slávnostnom ceremoniáli získal film až päť cien. Celovečerná snímka, ktorú slovenskí diváci môžu v súčasnosti vidieť aj na 9. ročníku MFF Bratislava, rozpráva o živote Iana Curtisa, frontmana hudobnej skupiny Joy Division. Toho vo filme stvárnil 27-ročný herec Sam Riley. Na udeľovaní cien, ktoré sa konalo v londýnskom Roundhouse získal film Control ceny v kategóriách najlepší britský nezávislý film, najlepší režisér, najlepší debut režiséra, najlepší herec alebo herečka vo vedľajšej úlohe a cenu pre herca s najväčšou nádejou do budúcnosti. Anton Korbijn je bývalý fotograf časopisu New Musical Express, na svojom konte má spoluprácu s legendami akými sú Metallica, U2, Bryan Adams, či Depeche Mode. Film Control je jeho režisérskou prvotinou.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Gabika, čo sa zviditeľnila tým, že odrbali diváka pri Neveste, že sa už aj svadby chystali aj neviem čo a už dávno spali spolu. Áno, vydatá žena sa kozlí. Nehnevajte sa na mňa. Keď jedna žena, vydatá, má tridsaťštyri alebo tridsaťpäť rokov a sa nechá: spolupracujem s niekým, aby som bola v bulvári a napísali o mne, že som kurva, lebo to je kurva. Čo si to vy dovoľujete? Akí vydierači my sme. Ticho buď! Aký som ja vydierač do piči? Koho ja vydieram? Kto mne čo dal? Ten článok do piči, čo ste tam dali: vydierači roka. Vydierači tam bola titulka.Hej, ja som vulgárna, ja si aj zapičujem. Vy si pičujete, keď sa ožeriete všetci. Opijáše, tam párty si robíte, chľastáte, sa dohodnete kto kedy bude na titulke, kto sa ma s kým pojebal, kto sa má s kým pobozkať a všetci ste in“ Nora Mojsejová

"Je mi ľúto, že smeráci nechali svojho predsedu na odstrel." Vladimír Mečiar

"Pri pozmenení schváleného znenia zákona o sociálnom poistení, ktoré malo ísť na podpis prezidentovi, si necekol ani mäkké f, ty charakterný prebehlík.“ Stanislav Janiš Dušanovi Jarjabkovi

"Priatelia zo Smeru si neuvedomili, aké veľké zviera vypustili z maštale." Miroslav Jureňa

„Vážený zbabelý pán pre­miér. Nech sa nechová ako Martinko Klingáč – to je tá rozprávková postava, ktorá sama chodila a sama so sebou rozprávala. " Milan Hort

„Kdesi v detstve ste si udreli hlavu o červenú hviezdu.“ Dušan Jarjabek

„Pracoval som tak, aby som sa mohol každému pozrieť priamo do očí. Ježiš Kristus povedal na kríži farizejovi: Je mi ťa ľúto, pretože nevieš, čo činíš.“ Miroslav Jureňa

„Takto očividne kradnúť sa vymyká zvyklostiam." Mikuláš Dzurinda

"Zadelenie do časových zón s celými hodinami svetu nariadili Spojené štáty. " Hugo Chávez

29. 11. 2007

MFF Bratislava 2007

MFF Bratislava 2007
Zajtra sa začína deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava . Uvedie počas siedmich premietacích dní spolu 198 filmových titulov, z ktorých 80 bude hraných. Filmoví diváci uvidia od 30. novembra do 7. decembra to najlepšie, čo tento rok vo svetovej kinematografii vzniklo. Jedenásť programových sekcií uvedie filmy z 38 krajín sveta. Najviac filmov - 26, pochádza z Veľkej Británie. Slovenskí filmári uvedú 19 filmov. Otváracím filmom festivalu bude slovenská snímka Polčas rozpadu. Debut režiséra Vlada Fischera zaradili organizátori aj do súťažnej sekcie - Medzinárodnej súťaže prvých a druhých hraných filmov. O priazeň štyroch porôt - hlavnej medzinárodnej poroty, ekumenickej poroty, FIPRESCI a študentskej poroty, sa bude uchádzať 15 filmov z 15 krajín sveta. Podľa Nágela je v súťaži "niekoľko filmov s označením naj". Najlepší debut z Cannes 2007 - izraelský film Medúza, najlepší debut z Benátok 2007 - estónsky Jesenný bál, najlepší mexický debut roka 2007 - Zlé návyky, najlepší poľský film roka 2007 - Drobné kúzla alebo najlepší maďarský debut Šťastný život. V súťaži sa ale predstaví aj 61-ročná debutantka v hranom filme - legendárna francúzska speváčka a herečka Jane Birkin so snímkou Krabice. Jej nevlastná dcéra Lola Doillon predstaví svoj debut Ide naozaj o lásku? Po niekoľkoročnej prestávke navyše nebude chýbať slovenský film - spomínaný Polčas rozpadu. Nesúťažný program bratislavského festivalu tvorí desať sekcií. Diváci mávajú už tradične najväčší záujem o sekcie Made in Europe a Proti prúdu. V sekcii Made in Europe sa organizátori MFF Bratislava snažia divákom ukázať to najpozoruhodnejšie, čo za posledný rok vzniklo na starom kontinente. Tento rok sa môžu diváci tešiť napríklad na rumunský film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni Cristiana Mungiua, ktorý získal Zlatú palmu v Cannes, či snímku Severné blatá Baltasara Kormákura - držiteľa Veľkej ceny z tohtoročného karlovarského festivalu. Sekcia Proti prúdu je príznačná výberom filmov, pre ktoré je charakteristický netradičný spôsob filmového rozprávania. Výber sa sústredil predovšetkým na filmy z Východu, ktoré upútali záujem kritikov i filmových festivalov. MFF Bratislava uvedie napríklad nový film Alexeja Balabanova Cargo 200. Do sekcie Svetový čas sa organizátorom podarilo získať filmy, ktoré mali svoju svetovú premiéru až na jeseň a vlastná domáca distribučná premiéra ich čaká len na konci novembra či v decembri. To je prípad filmov Nie som tu Todda Haynesa, Túžba, opatrnosť Anga Leeho, Redigované Briana De Palmu, Prísľuby z Východu Davida Cronenberga alebo Táto krajina nie je pre starých Ethana a Joela Coenovcov. Filmoví diváci sa môžu tešiť aj na western Zavraždenie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, ktorý vyniesol Bradovi Pittovi cenu pre najlepšieho herca na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Pod hlavičkou Slovenský film 2007 uvedie festival 19 domácich filmov. Okrem spomínaného domáceho zástupcu v súťaži a filmov uvedených v distribúcii (Rozhovor s nepriateľom, Návrat bocianov a Démoni), čaká divákov i slávnostná predpremiéra poľsko-slovenského filmu Jahodové víno. Už tradične uvedú novinky Pavla Barabáša. Tentoraz to budú dva dokumentárne filmy: Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase a Neznáma Antarktída. Po tretí raz sa na festivale predstaví sekcia Azyl - krátkometrážna tvorba, ktorá ponúkne nominované jednominútové a päťminútové filmy z medzinárodného internetového filmového festivalu Azyl a zároveň dá priestor pre konfrontáciu mladých slovenských filmárov s najnovšími zahraničnými trendmi v európskej oblasti krátkeho filmu či videa. Po minuloročnom úspechu uvedenia krátkometrážnych filmov z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) pred celovečernými snímkami sekcie Proti prúdu sa organizátori festivalu rozhodli VideoArt povýšiť na samostatnú sekciu a odprezentovať diela zo všetkých troch výtvarných vysokých škôl (VŠVU Bratislava, AU Banská Bystrica, FU TU Košice) na Slovensku. Prekvapenie na divákov čaká aj v sekcii Zvláštne uvedenie, v ktorej výbere sú zaujímavé dokumentárne snímky. Tri z nesúťažných sekcií bratislavského festivalu sa každoročne napĺňajú aktuálnym obsahom. Retrospektíva: Ulrich Seidl predstaví provokatívneho umelca, svetoznámeho rakúskeho režiséra s nezameniteľným filmovým rukopisom. Slovenskí diváci budú mať možnosť vidieť všetkých 15 Seidlových filmov za jeho osobnej účasti, vrátane najnovšej snímky Import Export. Voľná zóna: British Queer Cinema sa zameria na britský film a zároveň reprezentáciu gay, lesbických a transsexuálnych postáv na filmovom plátne. Sekcia je inšpirovaná rovnomennou publikáciou Robina Griffitsa a predstaví heterogénnu vzorku filmov od 60. rokov po súčasnosť. Focus: London Calling uvedie to najlepšie z (nielen) nových britských hudobných filmov a predstaví štyri hudobné legendy. Súčasťou festivalového programu bude okrem sprievodných podujatí aj niekoľko významných akcií. Jednou z nich je Prezentácia pripravovaných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov pod názvom Nové slovenské filmy 2008 - 2009. Pripravený je aj medzinárodný seminár Moonstone MiniLab. Ako súčasť VideoArtu sa uskutoční výstava výtvarných diel mladých autorov, ktoré budú počas trvania festivalu inštalované v priestoroch Auparku. Po skončení MFF Bratislava odštartujú 8. decembra v bratislavskom kine Tatra projekcie výberu filmov z festivalového programu pod názvom Ozveny MFF Bratislava.

International News Safety Institute Report

International News Safety Institute Report
Najmenej 171 novinárov a ďalších zamestnancov médií prišlo o život od začiatku tohto roka pri výkone svojho povolania. Vyplýva to z najnovšej štatistiky, ktorú zverejnil Medzinárodný inštitút pre bezpečnosť novinárov (INSI). Hoci do konca roka chýba ešte mesiac, rok 2007 je i tak najkrvavejším z hľadiska počtu obetí z radov novinárov. Doterajší rekord z minulého roka - 168 žurnalistov - sa prekonal v utorok, keď pri útoku na rozhlasovú stanicu na Srí Lanke zomreli traja novinári. Podľa tohtoročnej štatistiky INSI zahynulo od 1. januára 142 novinárov a 29 technických pracovníkov vrátane vodičov a tlmočníkov v 35 krajinách. Veľká väčšina z nich - 121 - sa pravdepodobne stala obeťou vraždy z dôvodu svojej práce. Ďalších 15 prišlo o život pri prestrelke alebo pri únose, 34 zomrelo počas dopravných nehôd či leteckých katastrof a okolnosti jedného úmrtia sú nevyjasnené. Najviac novinárov - 64 - prišlo o život v Iraku, kde sa tak počet obetí od začiatku vojny vyšplhal na 235. Na druhom mieste je so šiestimi úmrtiami Srí Lanka, nasledovaná Afganistanom, Mexikom, Indiou a Filipínami (päť obetí v každom štáte). Štyria novinári zahynuli v Pakistane, Somálsku a na Haiti. Podľa záznamov inštitútu INSI zomrelo pri pokrývaní udalostí vo svete v rokoch 1996-2007 najmenej 1200 novinárov. Dve tretiny boli zavraždené a v deviatich z desiatich prípadov sa páchatelia nedostali pred súd. Copyright © TASR 2007

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Vianočná vysielacia štruktúra prvého okruhu Slovenského rozhlasu (SRo) - Rádia Slovensko bude založená na priamych vstupoch, ako aj zvukových príspevkoch zachytávajúcich atmosféru sviatočných dní v rôznych obciach Slovenska. "Symboliku Vianoc podporuje marketingová aktivita odovzdávania vianočných prekvapení, myšlienku duchovného odkazu akcentujú vyznania a vinše významných osobností," uviedla Alexandra Štullerová-Koreňová z oddelenia pre styk s verejnosťou SRo. Pokračovala, že z náboženského posolstva ponúkne rádio pásmo pod názvom Betlehemská hviezda, priamy prenos z polnočnej omše a pápežovho pozdravu Urbi et Orbi. Počas 24. decembra prinesie prvý okruh duchovné posolstvo osobností kultúrneho a spoločenského života napríklad s Ladislavom Chudíkom a Karolom Machatom. Z éteru sa ozvú aj želania a pozdravy poslucháčov formou špeciálnych vianočných jinglov. Vysielanie počas Štedrého dňa prinesie aj pozdravy Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí budú chcieť naživo zavinšovať svojim blízkym.

Copyright © TASR 2007

Jednohlasne

Jednohlasne
Predsedom Slovenskej asociácie novinárov (SAN) zostáva Štefan Dlugolinský. Jednohlasne o tom dnes rozhodlo 73 delegátov snemu SAN. Ako uviedol Dlugolinský, delegáti snemu sa zhodli na tom, že je potrebné, aby na Slovensku vznikla Tlačová rada Slovenskej republiky. "Táto by mala fungovať na základe zákona a mali by v nej mať zastúpenie všetky tri novinárske organizácie, ktoré na Slovensku existujú," dodal. Okrem potreby vzniku tlačovej rady sa snem zaoberal aj slovenskými printovými médiami. Delegáti sa zhodli na tom, že na Slovensku takmer neexistujú mienkotvorné denníky. "Naši členovia poukázali na to, že sme štát, v ktorom fungujú iba dva mienkotvorné denníky - Pravda a SME - a jeden odborný, Hospodárske noviny. Ostatné je bulvár," skonštatoval Dlugolinský. Podľa jeho slov by mal byť na Slovensku vytvorený priestor pre noviny, ktoré sú orientované pravicovo, stredovo a ľavicovo, aby si čitateľ mohol vybrať a hlavne, aby mohol porovnávať politiku v tomto štáte prostredníctvom mienkotvorných denníkov. "Toto tu absentuje a na to chceme poukázať," zakončil. Delegáti snemu tiež odsúdili zákrok policajtov počas uvítacieho ceremoniálu kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva pred Prezidentským palácom v Bratislave proti poľskej novinárke kazašského pôvodu Balli Marzecovej. Slovenská asociácia novinárov vznikla v roku 2000. Tento snem bol jej štvrtým.

SLOVAK DIGITAL NEWS

SLOVAK DIGITAL NEWS
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) vyhodnotilo z časového hľadiska ako nesplnenú úlohu začiatok pravidelného pozemského digitálneho TV vysielania (DVB-T) na území Slovenska do 30. júna 2007. Vyplýva to z dokumentu “Vyhodnotenie plnenia úloh Stratégie prechodu z analógového na digitálne pozemské TV vysielanie v SR,” ktorý v stredu zaradilo do pripomienkového konania MDPT. Podľa zákona o digitálnom vysielaní má prevádzka jedného multiplexu pre analógových vysielateľov vysielajúcich terestriálnym vysielaním začať najneskôr do konca roku 2011. Podľa MDPT to predstavuje značné časové oneskorenie voči dátumu stanoveného vládou SR a vyvoláva obavy o splnenie dátumu vypnutia analógového vysielania v roku 2012.Ako splnenú úlohu vyhodnotilo MDPT dôsledné uplatňovanie nového regulačného rámca pre oblasť elektronických komunikácií v legislatíve, s dôrazom na oddelenie regulácie prenosu od regulácie obsahu, so zámerom zabezpečiť pluralitu médií. MDPT vyhodnotilo, že medzi priebežne splnené úlohy patrí najmä informovanie obyvateľov cielenou kampaňou o stratégii prechodu, nevyhnutných krokoch, dostupnosti a parametroch prijímacej technológie s dôrazom na špecifiká Slovenska. Ako základné technické parametre vysielania stanovuje stratégia napríklad pre zdrojové kódovanie DVB-T používať metódu MPEG-2, prípadne MPEG-4 a vysielacie siete budovať ako jednofrekvenčné. Tieto parametre sú momentálne podľa MDPT aplikované v pilotných projektoch DVB-T. Stratégia je dokumentom vlády SR, v ktorom je deklarovaný prístup štátu, smerujúci k podpore rozvoja digitálneho TV vysielania. Podľa MDPT skúsenosti z krajín, kde už dlhší čas prebieha pravidelné digitálne vysielanie, ukázali, že bez účinnej podpory a zainteresovanosti štátu by digitalizácia pokrývala 60 % domácností. \"Je potrebné dosiahnuť, aby digitálnu TV, aj s ohľadom na vybavenie obyvateľstva príjmacími zariadeniami, mohlo prijímať 100 % domácností s TV príjmom,\" uvádza sa v dokumente. Za najdôležitejší medzník, ktorý ovplyvnil plnenie úloh Stratégie prechodu z analógového na digitálne pozemské TV vysielanie v SR považuje MDPT prijatie zákona o digitálnom vysielaní programových služieb a poskytovaní iných obsahových služieb prostredníctvom digitálneho prenosu. Ďalším medzníkom bolo obnovenie práce medzirezortnej pracovnej Skupiny pre digitálne vysielanie, ktorá bola vyňatá z pôsobnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu a bola zriadená pri MDPT.

28. 11. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Tvorcovia seriálu Last Call with Carson Daly (2002) televíznej stanice NBC chcú napriek štrajku scenáristov pokračovať v produkcii. Producent a herec Carson Daly, ktorý nie je členom asociácie scenáristov Writers Guild of America (WGA), začne písať nové epizódy. Stanica NBC by ich mala začať vysielať na budúci týždeň, pravdepodobne v pondelok alebo v utorok. Asociácia je sklamaná, že sa Daly vrátil do práce a požiadala ostatných autorov nočných talk šou o solidaritu. "Ďakujeme im a dúfame, že pán Daly prehodnotí svoje rozhodnutie," uviedli predstavitelia asociácie. Last Call je prvou nočnou talk šou, ktorá nezačala vysielať reprízy a namiesto toho sa rozhodla nakrútiť nové časti bez pomoci štrajkujúcich scenáristov. V tejto chvíli ešte nie je jasné, aký dopad bude mať vysielanie nových epizód na ostatné programy tohto typu. Asociácia scenáristov vstúpila do štrajku 5. novembra, keď sa s producentmi nedohodli na väčších podieloch zo zisku z internetu. V pondelok strany obnovili rokovania, ktoré sa týkajú novej kolektívnej zmluvy scenáristov. Zatiaľ posledný veľký štrajk v Hollywoode bol v roku 1988, keď scenáristi nepracovali 22 týždňov. Oneskorila sa tak výroba televíznych programov a spoločnosti to stálo asi 500 miliónov dolárov.
Pierce Brosnan nebude obvinený z ublíženia na zdraví. Pre nedostatok dôkazov polícia v Los Angeles v utorok rozhodla o uzavretí hercovho prípadu. Prokurátor preto proti hercovi nevzniesol žiadne obvinenie. Informoval o tom v utorok spravodajský portál TMZ. Štvornásobného predstaviteľa agenta 007 Piercea Brosnana vyšetrovala polícia kvôli obvineniu z ublíženia na zdraví, ku ktorému malo dôjsť po napadnutí fotografa v nákupnom centre v Malibu 19. októbra tohto roka. Paparazzi Rob Rosen pre TMZ povedal, že bol k hercovi veľmi milý, ten mu však vynadal a náhle ho napadol. Pôvodom írsky herec dnes žije a nakrúca v Los Angeles. Jeho najnovším projektom je filmové spracovanie muzikálu Mamma Mia, kde popri Meryl Streepovej stvárnil amerického architekta Sama Carmichaela. Brosnan okrem toho pracuje na pokračovaní filmu Aféra Thomasa Crowna.

Speváčku skupiny Spice Girls Mel B porazil v americkej tanečnej šou brazílsky automobilový pretekár Helio Castroneves. Napriek najvyšším známkam od poroty za mambo si s profesionálnym partnerom Maximom Chmerkovským divákov nezískali. V súťaži Dancing with the Stars u nás známej ako Let's Dance skončila na druhom mieste. Svoje sklamanie z prehry nepopierala. "Bol to hrozný pocit," povedala speváčka po skončení súťaže. Druhé miesto po chválach zo strany poroty nečakala. "Dokázala si, že si dokonalá tanečnica," povedal jej jeden z porotcov Bruno Tonioli. Na pondeľňajšej predposlednej časti, kde skončila na prvom mieste, ju prišli do publika podporiť aj Emma, Geri, Mel C a Victoria zo Spice Girls, čím vyvrátili dohady o nezhodách v skupine, ktorá sa pokúša o comeback.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Spor o pokutu pre ministerstvo kultúry za dotovanie štátnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky bude posudzovať Najvyšší súd. Protimonopolný úrad totiž podá odvolanie voči rozsudku Krajského súdu v Bratislave, ktorý pokutu pre ministerstvo minulý mesiac zrušil. "PMÚ sa po zhodnotení písomného rozsudku Krajského súdu v Bratislave rozhodol, že podá voči nemu odvolanie," povedala Bernáthová. Úrad dal ministerstvu za podporu TASR pokutu 200.000 Sk v roku 2005, nasledujúci rok sankciu potvrdila Rada PMÚ. Úrad okrem toho pokutoval ministerstvo za dotácie TASR ešte dvakrát - v roku 2006 sankciou 300.000 korún a tento rok najvyššou sumou 900.000 Sk. Ministerstvo sa aj voči týmto sankciám odvolalo, krajský súd však zatiaľ rozhodoval iba o prvej pokute 200.000 Sk. Ministerstvo kultúry podľa PMÚ skreslilo hospodársku súťaž tým, že pri poskytovaní dotácií zo štátneho rozpočtu umožnilo štátnej tlačovej agentúre používanie verejných zdrojov aj na činnosti, ktoré poskytuje konkurencia, teda napríklad slovné, obrazové či zvukové spravodajstvo. Úrad ministra Mareka Maďariča však namietal, že poskytovanie príspevkov zákonom zriadenej príspevkovej organizácii je výkonom štátnej správy, ktorú nemožno vykonávať v konkurenčnom prostredí. Podľa ministerstva tým teda nie je možné obmedziť hospodársku súťaž. Štátna TASR je trvalo odkázaná na dotácie, ktoré predstavujú viac ako 40 percent jej ročného obratu, pre tento rok ministerstvo vyčlenilo agentúre 49,15 milióna korún. Vyriešenie financovania štátnej agentúry by mal podľa ministerstva kultúry priniesť nový zákon o TASR, ktorého cieľom má byť transformácia agentúry na verejnoprávnu inštitúciu.
Copyright ČTK

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Rusínska obroda na Slovensku nie je spokojná s rusínskym vysielaním v Slovenskom rozhlase. Svoje požiadavky zhrnula do deviatich bodov a sformulovala do petície, ktorú jej členovia odštartovali v polovici novembra. V texte petície sa uvádza, že poslucháčom rusínskeho vysielania ide "o podporu požiadaviek v záujme celkového skvalitnenia rusínskeho vysielania v rámci Národnostného a etnického vysielania Slovenského rozhlasu, a to v štruktúre vysielania, jeho obsahovej náplne a tiež spôsobu šírenia vysielania“. Ako uviedol na dnešnej tlačovej besede predseda petičného výboru a známy karikaturista Fedor Vico, Rusíni chcú striktne oddeliť rusínske vysielanie od ukrajinského. Preto sa domáhajú pri tvorbe štruktúry vysielania a skladby programov možnosti komunikovať s kompetentnými predstaviteľmi v Rozhlasovej rade priamo a nie prostredníctvom Zväzu Rusínov-Ukrajincov na Slovensku, ktorý podľa Vica „parazituje na Rusínoch a je proukrajinský“. Rusínske vysielanie chcú cez týždeň v lepšom čase, nie dopoludnia, kedy je sledovanosť nízka. Miesto v éteri požadujú v podvečerných termínoch najneskôr do 19:00. Momentálny stav je taký, že v rusínskych obciach si dopoludnia poslucháči môžu naladiť na národnostnom okruhu rusínske vysielanie, no od obeda počujú iba maďarské vysielanie. Rusíni nie sú spokojní ani s vysielacím časom počas víkendov, kedy sa každý druhý týždeň delia o vysielací čas s ukrajinským tímom. Rozdeliť chcú tiež reláciu Hráme jubilantom, ktorá dnes slúži pre Rusínov aj Ukrajincov. Rusíni požadujú samostatnú reláciu pre jubilantov s rusínskym moderátorom, kde navrhujú Jaroslava Sisáka. Rusínske vysielanie dnes zabezpečujú dvaja redaktori z Košíc, ktorí sa z časových dôvodov nemôžu dostať do regiónov s rusínskym obyvateľstvom. Petičný výbor navrhuje posilniť rusínsky tím o ďalších aj vysunutých redaktorov, určiť ich vedúceho, ktorý by zodpovedal za obsah a jazykový prejav vysielania. Za dôležitú požiadavku považujú opätovne premiestniť rusínske vysielania z Košíc do Prešova. Vico poukázal aj na zlú počuteľnosť národnostného vysielania v okresoch Snina a Medzilaborce. Členovia petičného výboru budú petičné hárky rozširovať prostredníctvom rusínskych časopisov, internetu aj osobne v rusínskych obciach a mestách. O výsledku petície budú informovať parlamentný výbor Národnej rady SR, ktorý sa zaoberá situáciou národnostného vysielania v Slovenskom rozhlase.

27. 11. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Moldavsko musí za porušovanie slobody názoru zaplatiť periodiku Timpul Info-Magazin odškodné vo výške 12.000 eur (vyše 400.000 Sk). To je dnešný záver Európskeho súdu pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu v kauze, ktorá siaha ešte do roku 2004. Kišiňovská tlačovina vtedy pod názvom Luxus v krajine chudoby obvinila súkromného subdodávateľa z nákupu luxusných limuzín pre členov vládneho kabinetu za finančne netransparentných podmienok. Moldavská justícia potom vyhovela žalobe príslušnej firmy a odsúdila magazín za ohováranie na peňažný trest vo výške predstavujúcej v prepočte viac ako 267.000 Sk. Toto finančné zaťaženie viedlo k pozastaveniu vydávania periodika. Takéto obmedzovanie slobody názoru nie je v demokratickej spoločnosti potrebné, konštatuje sa v zdôvodnení dnešného verdiktu ESĽP, ktorý považoval za priťažujúcu okolnosť fakt, že noviny boli finančným trestom dohnané k platobnej neschopnosti. "To by mohlo mať odstrašujúci vplyv na slobodnú diskusiu o záležitostiach verejného záujmu," konštatovali štrasburskí sudcovia.
Rada Českej televízie sa možno bude musieť zaoberať reportážou verejnoprávnej televízie, v ktorej v pondelok zaznelo, že českí odporcovia amerického radaru môžu byť napojení na ruské tajné služby. Motorom protestov proti plánu na výstavbu radaru je v Česku iniciatíva "Nie základniam". Šéf tejto skupiny Jan Tamáš dnes označil reportáž ČT za nepravdivú, vykonštruovanú a údajne natočenú na príkaz zhora. Preto chce podať na Radu ČT podnet. Podľa ČT existuje podozrenie, že ruské služby finančne či inak podporujú českých odporcov radaru. Televízia sa vo svojej reportáži odvolala na výročné správy českej civilnej kontrarozviedky BIS a Vojenského spravodajstva. Informácie, ktoré zazneli v ČT, znepokojili aj poslancov zo stálej komisie na kontrolu Vojenského spravodajstva. Ako dnes oznámil člen komisie Tomáš Kladívko, spolu s dvojicou kolegov požiada o zvolanie komisie už na tento štvrtok. x x x Česká kontrarozviedka minulý týždeň zverejnila výročnú správu za rok 2006, v ktorej varovala pred aktivitami ruských tajných služieb v ČR. Podľa BIS sa ruská rozviedka v Česku najviac zaujíma o ekonomiku ale zdokumentované sú aj jej kontakty s ruskojazyčným podsvetím. Podľa BIS sú v Česku desiatky ruských agentov, čo je podľa tajnej služby vysoký počet. Za agentov ruskej rozviedky považuje BIS polovicu zo 60 rukých diplomatov akreditovaných v Prahe. Ďalší pôsobia pod krytím ako technický personál ruskej ambasády, v ČR akreditovaní ruskojazyční novinári a zamestnanci ekonomických podnikov. Za agentov ruskej rozviedky považuje česká kontrarozviedka aj osoby, ktoré už oficiálne nie sú v aktívnej službe, ale v Česku sa usadili. Výročná správa BIS, ktorá je určená verejnosti, je iba časťou správy, ktorú od BIS pred niekoľkými týždňami dostala a prerokovala česká vláda.
Belgicko musí spolupracovníkovi nemeckého spravodajského týždenníka Stern zaplatiť odškodné vo výške 10.000 eur za domovú prehliadku a zhabanie materiálov. Tak rozhodol dnes Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu. Kauza skončila na medzinárodnej inštitúcii po tom, čo sa belgická justícia pokúšala získať informácie o identite informanta 46-ročného novinára spomínaným postupom, ktorý je však, ako vyplýva zo zdôvodnenia rozsudku, v rozpore s princípmi ochrany zdrojov. Dôvody belgickej justície na vykonanie domovej prehliadky neboli dostatočné, konštatovali štrasburskí sudcovia. Spomínaný žurnalista v roku 2002 opakovane informoval z Bruselu o korupcii v Európskej únii na základe dokumentov Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Tejto inštitúcii sa pri internom vyšetrovaní nepodarilo nájsť novinárovho informanta, a preto podal na žurnalistu žalobu, cieľom ktorej bolo nájsť zdroj úniku informácií. Solidaritu so štrajkujúcimi scenáristami v USA chcú v stredu v Berlíne vyjadriť ich nemeckí kolegovia. Podobné akcie na podporu štrajkujúcich sa uskutočnia aj v Amsterdame, Aucklande, Dubline, Londýne, Montreale, Paríži, Sydney a Toronte. Zväz nemeckých scenáristov v tejto súvislosti zdôraznil význam, ktorý podľa jeho názoru má zámorská protestná akcia aj pre autorov na starom kontinente a ďalších svetadieloch. Aktuálny vývoj totiž nahráva neustálemu obmedzovaniu autorských práv a vyhýbaniu sa ich platnosti prostredníctvom nových výdobytkov informačnej spoločnosti, napríklad internetu. Práve honoráre za vysielanie cez nové digitálne médiá a internet, ako aj nízke tantiémy za šírenie tvorby na DVD nosičoch sú jadrom sporu, ktorý viedol k štrajku Cechu scenáristov (WGA) pokračujúceho už štvrtý týždeň. Rokovania medzi predstaviteľmi WGA a zástupcami Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP) by mali pokračovať 28. novembra. Protestná akcia scenáristov paralyzovala medzičasom viacero televíznych talkshow, ale skomplikovala už aj výrobu viacerých celovečerných filmov. Solidaritu so scenáristami prišli vyjadriť už početní americkí umelci, napríklad Robin Williams, Ben Stiller, Lisa Kudrow či David Duchovny, ale aj prezidentský kandidát John Edwards. V dôsledku celoštátneho štrajku novinárov dnes v Grécku nevysielajú správy elektronické médiá, vrátane štátneho rozhlasu a televízie. Obvyklé spravodajské programy nahradzujú spomenuté médiá hudbou, filmami alebo videoklipmi. Štrajk sa začal o 6.00 hod. a mal by trvať do stredajšieho rána. V dôsledku protestnej akcie v stredu na území Grécka nevyjdú žiadne noviny. Novinári protestujú proti reforme dôchodkového systému, plánovanej konzervatívnou vládou premiéra Kostasa Karamanlisa. Počas trvania 24-hodinového štrajku nebude občerstvovaný ani obsah internetových stránok gréckych médií. Dnes popoludní by sa v Aténach malo konať veľké zhromaždenie odporcov avizovaných reforiem, ktoré by podľa novinárov mohli viesť k zvýšeniu dôchodkového veku a zníženiu dávok pre milióny budúcich penzistov. V pondelok štrajkovali v Grécku pedagógovia a 12. decembra by sa mal uskutočniť celoštátny generálny štrajk, v ktorom sa ráta aj s účasťou novinárov.

Copyright © TASR 2007

Balli Marzecová story

Balli Marzecová story
Za zákrok proti poľskej občianke kazašského pôvodu Balli Marzecovej potrestajú vedúcich zásahu z Úradu na ochranu verejných činiteľov a z polície. Prvý dostane pokutu, druhého - riaditeľa odboru poriadkovej polície odvolajú. Uviedol to dnes po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť minister vnútra Robert Kaliňák. Vylúčil, že by podnet na zákrok dal ochrankár kazašského prezidenta, ako uviedla Marzecová. Problém vidí v tom, že Úrad na ochranu ústavných činiteľov nezabezpečil priestor pri Prezidentskom paláci, kde prezident Ivan Gašparovič prijímal s poctami kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Minister tvrdí, že mohli posunúť jej protest tak, aby nerušila, aj keď Prezidentský palác zo zákona nepožíva ochranu ako napríklad parlament, kde sa do sto metrov nemôže demonštrovať. "Máte určitú ochranu, keď sa robí akcia bezpečnostná v rámci veľkých štátnych oficiálnych akcií podľa zákona o policajnom zbore...V rámci bezpečnostných opatrení sú niektoré priestory uzavreté, keď sa rozhodne polícia," tvrdí Kaliňák. Práve to, že polícia nestanovila vzdialenosť jej povolenej demonštrácie, bolo podľa ministra chybou. Predseda výboru Rudolf Pučík zo SNS zásah polície obhajoval. "Polícia zasiahla v záujme verejného poriadku. Polícia nespáchala žiadny zločin," vyhlásil. Naopak, Marzecová zhodila policajtovi čiapku a druhého kopla do tváre, čím zaútočila na verejného činiteľa. "Prišla si riešiť na územie Slovenskej republiky svoju politickú traumu," snažil sa zľahčiť problém okolo zásahu. Marzecová mala poslúchnuť a ísť do policajného auta. Pučík a zvyšok koalície vo výbore podporil aj zásah v nitrianskom klube Naozzay, ktorý urobila polícia s kukláčmi v rámci razie po 24 kluboch. Takéto zásahy majú veľký význam, tvrdí Pučík. "Vyvolávajú rešpekt organizovaného zločinu aj rôznych výrastkov." Chybu podľa neho neurobil ani policajt v Trnave, ktorý sprejerovi rozbil nos. "Je možné, že doňho sotil, ale v tom nevidím nič problematické. Mal smolu, že neudržal rovnováhu." Pučík nepovažuje za normálne, aby sa policajt najskôr spýtal, či má občan povolenie. Kaliňák dodal, že polícia bola v tom čase veľmi citlivá voči trestnej činnosti, pretože týždeň predtým na futbale v Trnave vyvádzali fanúšikovia a v ten deň bol opäť zápas. Vo výbore Jarmila Tkáčová z SDKÚ-DS pripomenula, že Balli Marzecovú po návrate do Poľska operovali pre krvácanie do brucha. Polícia ju vraj udierala, opakovane jej vraveli "Drž hubu". Z vyšetrenia v nemocnici nedostala lekársku správu, polícia jej ale povedala, aby čakala z nemocnice účet. Marzecová bola podľa poslankyne na smrť vydesená. Vladimír Palko z KDH poukázal na správu z vyšetrenia Marzecovej. Lekár v nej nevylúčil, že zranenie mohlo byť spôsobené zásahom polície, mohlo byť aj dôsledkom traumy. Do zátvorky napísal, že to nevie posúdiť. Kaliňákovi Palko vytkol, že šesť dní odmietal priznať, že zásah bol chybou. Opozícia sa uznesením pokúsila vyjadriť "znepokojenie a poľutovanie nad incidentom, pri ktorom bolo porušené právo na zhromažďovanie a na slobodu prejavu" Marzecovej, požiadať ministra vnútra o prešetrenie celej záležitosti a vyjadriť ľútosť, že šesť dní nebol ochotný priznať chybu. Uznesenie neprešlo. O ďalšie, navrhnuté koalíciou, sa pokúsi v stredu ráno o 9:30. Výbor v ňom má vyjadriť ľútosť nad "netaktickým" zásahom proti Marzecovej a súhlasiť s postupom, akým polícia sporné zásahy preverila a potrestala.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Pavol Mikulík

Zomrel Pavol Mikulík
Herec, pedagóg a režisér, dlhoročný člen Činohry SND Pavol Mikulík zomrel dnes vo veku šesťdesiattri rokov na zlyhanie srdca. Napriek tomu, že dlhotrvajúce zdravotné problémy mu neumožňovali aktívne sa venovať hereckej profesii, do poslednej chvíle z jeho osobnosti vyžarovala láska k ľuďom a k divadelnému umeniu. Informovala hovorkyňa SND Zuzana Golianová. Pavol Mikulík sa narodil 2. marca 1944 v Prešove. Od detstva hrával v rozhlasovej detskej družine. Bol členom Činohry SND, Divadla na Korze, Novej scény v Bratislave. Patril medzi najobsadzovanejších hercov v divadle, rozhlase i televízii. Bol tiež prorektorom na VŠMU. V júli 1993 prekonal mozgovú porážku, po dlhej pauze sa v r. 2000 vrátil na javisko v hre Simona Graya Na konci hry. Za stvárnenie hlavnej postavy získal v r. 2001 ocenenie Krištáľové krídlo.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

BEZ STV , BEZ JOJ

1. Televízne noviny-Markíza-Nedeľa ; 2.Televízne noviny- Markíza -Pondelok ; 3.Televízne noviny-Markíza-Utorok ; 4.Televízne noviny-Markíza-Streda ;5.Televízne noviny- Markíza -Štvrtok ; 6.Televízne noviny-Markíza-Sobota; 7 .Televízne noviny-Markíza-Piatok ; 8.Susedia III.-Markíza- Pondelok ;9.Slovensko hľadá SuperStar-Markíza -Nedeľa; 10 .Slovensko hľadá SuperStar-Markíza-Pondelok ; 11.Počasie -Markíza-Nedeľa; 12.Športové noviny-Markíza- Nedeľa ;13.Športové noviny-Markíza-Sobota ; 14.Ordinácia v ružovej záhrade (47.)-Markíza-Utorok; 15.Ordinácia v ružovej záhrade (48.) -Markíza -Štvrtok ; 16.Športové noviny-Markíza-Pondelok; 17.Reflex-Markíza- Pondelok ;18.Susedia III.-Markíza-Piatok ;19.Športové noviny- Markíza-Štvrtok ;20.Reflex-Markíza-Streda

26. 11. 2007

To je TV !

To je TV !

KAUZA TREND

KAUZA TREND
Trend Holding tvrdí, že zaniklo predbežné opatrenie, ktorým súd prikázal zablokovať v spore s Bartolomei Finance, a.s. jeho firemné účty do výšky približne 140 miliónov korún. Ako povedal konateľ Trend Holding, s r.o. Oliver Brunovský, "predbežné opatrenie zaniklo, pretože Bartolomei Finance nežaloval v určenej lehote 30 dní nárok na náhradu škody, ktorý mu v predbežnom opatrení určila sudkyňa, ale úplne iný nárok". Bartolomei Finance podľa Brunovského tvrdí, že má nárok na náhradu škody, čiže stratu za roky 2004 až 2012. Trend Holding oponuje tým, že takýto nárok neexistuje, ale ak by aj existoval, bol by už premlčaný. Keďže Bartolomei Finance žalovala niečo iné, ako mala, predbežné opatrenie zaniklo. V súčasnosti je spor medzi spoločnosťami na odvolacom konaní na Krajskom súde v Bratislave. Súd na svoje rozhodnutie nemá žiadnu lehotu, upozornil Brunovský. V situácii, keď má Trend Holding svoje firemné účty stále zablokované, je preň veľmi dôležité, aby súd rozhodol čím skôr, dodal. Spoločnosť Bartolomei Finance nevidí dôvod komentovať subjektívne názory predstaviteľov spoločnosti Trend Holding v súvislosti s vydaným predbežným opatrením súdu. Uvádza sa to v reakcii, ktorú poskytol predseda predstavenstva spoločnosti Andrei Bartolomei. "Máme zato, že rozhodnutie Okresného súdu Bratislava II vo veci predbežného opatrenia je naďalej platné, keďže doteraz nebolo žiadnym súdom zrušené. Pokiaľ predstavitelia spoločnosti Trend Holding, s.r.o. majú k danej veci iný právny názor, súd je jediným miestom, na ktorom ho majú možnosť uplatniť, pričom jedine súd môže v danej veci zákonne rozhodnúť," tvrdí. Predbežné opatrenie vydal Okresný súd Bratislava II 21. septembra. Zakázal ním vydavateľovi týždenníka Trend - spoločnosti Trend Holding nakladať so svojimi prostriedkami na účtoch po tom, čo si spoločnosť Bartolomei Finance na viac ako 140 miliónov korún vyčíslila stratu zisku spôsobenú uverejnením článku "Bartolomei Finance verejnú kontrolu nechce" 22. januára 2004. Nielen podľa Trend Holdingu, ale aj podľa novinárskych organizácií nie je postup súdu štandardný. Predseda Európskej federácie novinárov (EFJ) Arne König poslal vo štvrtok 22. novembra list premiérovi Robertovi Ficovi na podnet Slovenského syndikátu novinárov (SSN). König považuje rozhodnutie súdu za neprijateľné a poukazuje na to, že je veľmi ťažké stanoviť stratu zisku spôsobenú uverejnením článku. Táto suma je podľa neho určená nereálne. Prípad je podľa EFJ a SSN vážny tým, že článok bol napísaný korektne a majiteľ Bartolomei Finance mal možnosť vyjadriť v ňom svoj názor. "Pokuta vo výške 140 miliónov Sk na základe jedného článku je mimo akejkoľvek proporcionality," uviedol v liste Arne König. Ako dodal, "nielenže to existenčne ohrozuje vydávanie časopisu, ale - čo je ešte znepokojujúcejšie - kladie právny precedens na podobné akcie do budúcnosti." Kópiu listu poslal predseda Európskej federácie novinárov Arne König aj ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi a predsedovi Súdnej rady SR Milanovi Karabínovi.

© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Cenu súrodencov Schollovcov 2007, ktorú udelili Anne Politkovskej in memoriam za jej knižnú prácu Ruský denník, si dnes do bavorskej metropoly Mníchova pricestoval prevziať jej syn Iľja. Iba niekoľko dní pred parlamentnými voľbami v Ruskej federácii by táto pocta pre neohrozenú investigatívnu žurnalistku mohla podľa slov predsedu poroty Hansa-Georga Küppersa mať aj význam politického signálu. Anna Politkovská písala pre ruské periodikum Novaja gazeta a je medzičasom jednou z troch zavraždených členov jeho redakcie. Zástupca šéfredaktora týchto novín Jurij Safronov, ktorý takisto pricestoval na slávnostné odovzdanie ceny do Mníchova, nemá ilúzie o možnom vplyve Západu závislého na ruských surovinách na zmenu politickej scény v krajine. Ani kritika Západu nič nezmenila na tom, že Putin podľa jeho slov zlikvidoval slobodné médiá a zriadil systém jednej strany, podobný tomu zo sovietskych čias, vyplynulo z jeho slov. Cenou súrodencov Schollovcov oceňujú od roku 1980 každoročne literárne dielo, ktoré charakterizuje duchovná nezávislosť autora a ktoré má predpoklady pre podporu občianskej slobody, morálnej, intelektuálnej a estetickej odvahy a pre poskytnutie dôležitých impulzov na formovanie pocitu zodpovednosti. Ocenenie, ktoré nesie meno súrodencov Sophie a Hansa Schollovcov, popravených vo februári 1943 v Mníchove za odboj proti fašistom, je dotované sumou 10.000 eur. Prvým laureátom ceny sa stal svojho času dramatik a prozaik Rolf Hochhuth, v dlhom zozname ocenených figurujú medzičasom aj mená Franza Fühmanna, Jürgena Habermasa, Christy Wolfovej, Victora Klemperera, či Saula Friedländera. Vlani udelili ocenenie takisto in memoriam rumunskému spisovateľovi a dramatikovi Mihaiovi Sebastianovi.
Gruzínsky magnát obviňovaný z plánovania prevratu proti prezidentovi Michailovi Saakašvilimu sa v pondelok zaregistroval ako kandidát do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 5. januára. "Kandidatúra Badriho Patarkacišviliho bola v pondelok oficiálne zaregistrovaná," informoval podpredseda ústrednej volebnej komisie Giorgi Mchedlidze. Patarkacišvili 10. novembra povedal, že do kampane pôjde so sloganom "Gruzínsko bez Saakašviliho je Gruzínsko bez teroru", a v prípade, že sa stane prezidentom, vypíše referendum o rozšírení právomocí parlamentu. Gruzínske úrady podozrievajú Patarkacišviliho z plánovania prevratu proti Saakašvilimu. Magnát je spoluvlastníkom televíznej spoločnosti Imedi, ktorá je súčasťou impéria Ruperta Murdocha a ktorú krátko pred vyhlásením výnimočného stavu vypli. Vyhláseniu výnimočného stavu 7. novembra predchádzali niekoľko dní trvajúce demonštrácie stúpencov opozície a zásah polície, ktorá proti demonštrantom použila gumové projektily, slzný plyn a vodné delá. Niekoľko opozičných síl za svojho kandidáta do prezidentských volieb označilo iného podnikateľa Levana Gačečiladzeho a Saakašviliho získal podporu pri nominácii od svojej strany.
Jedenásť príbuzných irackého novinára Diáu al-Wakaza, šéfredaktora arabského internetového spravodajského portálu, zavraždili v nedeľu v rodinnom dome v Bagdade neznámi ozbrojenci. Žurnalista, ktorý žil 20 rokov v Nemecku a o masakre informoval dnes telefonicky z jordánskeho Ammánu, sa domnieva, že vrahmi jeho dvoch sestier, dvoch švagrov a siedmich detí vo veku päť až desať rokov môžu byť príslušníci šiitských milícií Brigády Badr. Práve členovia ozbrojeného krídla vládnej Najvyššej rady Irackej islamskej revolúcie sa novinárovi, ktorý sa netají kritickým postojom voči súčasnej irackej administratíve a voči prítomnosti cudzích vojsk v krajine, vyhrážali asi pred mesiacom. Podľa Wakazových informácií vnikli v nedeľu do domu jeho rodiny v Bagdade štyria ozbrojenci, ktorí tam zanechali 11 zavraždených ľudí. Páchatelia sa na miesto činu prepravili podľa očitých svedkov na terénnych vozidlách a po masakre ho bez problémov opustili, a to napriek tomu, že neďaleko objektu je kontrolné stanovisko irackej polície. Jej príslušníci však vrahov nezadržali. "Patrím do skupiny novinárov, ktorí opustili Irak z politických dôvodov. V režime Saddáma Husajna ma obviňovali, že stojím na strane USA. Ušiel som do Nemecka. Teraz ma považujú za saddámistu," tvrdí o sebe Diáa al-Wakaz a dodáva: "Tak dopadne ten, kto pracuje v Iraku ako novinár a neplní príkazy okupantov alebo ich spojencov." Podľa informácií profesijnej organizácie Reportéri bez hraníc prišlo v Iraku od začiatku vojny v krajine v marci 2003 o život 206 pracovníkov a spolupracovníkov médií, 46 z nich v tomto roku.
Štrajkujúci hollywoodski scenáristi si dnes opäť sadnú k rokovaciemu stolu so zástupcami svojich zamestnávateľov. Začiatok rokovania si naplánovali na 10:00 losangeleského času (19:00 SEČ). Nikto si ale netrúfa predpovedať vývoj situácie, ani to, či budú rokovania pokračovať aj v utorok. Do ostrého štrajku vstúpili scenáristi o 00:01 v pondelok 5. novembra potom, ako sa na poslednom rokovaní so zástupcami Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP) nedokázali dohodnúť na zvýšení podielov z predaja DVD a internetu. Do ulíc s členmi asociácie scenáristov Writers Guild of America (WGA) vyšli aj členovia hereckej asociácie (SAG) a ďalšie známe osobnosti. Počas osláv Dňa vďakyvzdania si od demonštrácií oddýchli a do ulíc sa vracajú až dnes. Svoj čas trávia scenáristi napríklad vyrábaním videí zo štrajku - podľa internetovej stránky magazínu Variety ich bolo v nedeľu na YouTube už vyše 750. "Svojich scenáristov" podporili herci aj kampaňou s názvom Speechless (bez slov), ktorú rozbehli režisér a scenárista George Hickenlooper a scenárista Alan Sereboff. V krátkych čiernobielych videách, ktoré od 22. novembra zverejňujú na stránke speechlesswithoutwriters.com, "bez slov" účinkujú hviezdy ako Sean Penn, Holly Hunter, Laura Linney, Alan Cumming, Jay Leno, Harvey Keitel, Kate Beckinsale, Tina Fey, Tim Robbins, Gary Marshall, David Schwimmer, Patricia Clarkson, James Franco, Julia Louis-Dreyfuss, Martin Sheen, Josh Brolin, Susan Sarandon, Andre 3000, Chazz Palminteri, Jason Bateman, Christine Lahti, Patricia Arquette, Jenna Elfman, Olivia Wilde, Richard Benjamin, Paula Prentiss, Eva Longoria, Justine Bateman, Joshua Jackson, Rosanna Arquette, Diane Ladd, Rebecca Romjin, Minnie Driver, Nicollette Sheridan, Robert Patrick, Matthew Perry, Ed Asner, America Ferrera a herecké obsadenie seriálu Ugly Betty. Spoluprácu prisľúbili aj Woody Allen, Maggie Gyllenhaal, Jane Fonda, Marisa Tomei, Ethan Hawke, Jason Alexander, Charlize Therone, Minnie Driver, Philip Seymour Hoffman a mnohí ďalší. Od prerušenia rokovaní v nedeľu 4. novembra nechcel nikto ustúpiť. Prezident AMPTP Nick Counter sa dokonca vyjadril, že sa nevrátia k rokovaniam, ak WGA nepreukáže dobrú vôľu a nepreruší štrajk. Napokon ale z tejto požiadavky zišlo a 16. novembra sa dohodli na obnovení rokovaní. Ak ale ani ďalšie rokovania nebudú smerovať k dohode, predpokladá sa, že AMPTP začne rokovania so zástupcami asociácie režisérov Directors Guild of America (DGA). Platnosť kolektívnej zmluvy režisérov sa totiž končí 30. júna a DGA zvyčajne začína rokovania o šesť mesiacov skôr.

Na Katrenu hladká, na Vianoce blatká

Na Katrenu hladká, na Vianoce blatká
JOJ zle všade

Markíza – 39, 0 %

Jednotka - 18,2 %

Dvojka - 4,1 %

TV JOJ – 15,0 %

TA 3 - 1,4 %

Zdroj: PMT/TNS SK