9. 2. 2008

Annie Awards

Annie Awards
Animovaný film o gurmánskom potkanovi Ratatouille - Dobrú chuť! získal z 13 nominácií 10 cien Medzinárodnej spoločnosti animovaných filmov (IAFS) Annie Awards, ktoré každoročne udeľujú najlepším kresleným filmom. V kategórii najlepšia produkcia porazil malý hlodavec spoločností Disney a Pixar Animation Pána Včielku štúdií DreamWorks, film o tučniakoch Divoké vlny z produkcie Sony Pictures, francúzsky Persepolis spoločnosti Sony Pictures Classics a žltú rodinku Simpsonovcov vo filme z dielne 20th Century Fox. Z ceremónie v Los Angeles si v piatok večer Ratatouille odniesol aj ceny za najlepší scenár a réžiu Brada Birda, najlepšie nadabovanie Iana Holma, najlepšiu animovanú postavu i animovanú video hru. Bird je spolu s dvoma kolegami nominovaný za najlepší scenár aj na Oscara. Zaujímavé je, že od roku 2001, keď americká Akadémia filmových umení a vied zaviedla v rámci udeľovania Oscarov kategóriu Najlepší animovaný film, vždy - s výnimkou minulého roka, ju získal držiteľ hlavnej ceny Annie. Minuloročný víťaz - komédia Autá (2006) z produkcie Disney-Pixar, ale v súboji o Zlatú sošku prehral s muzikálom o tučniakoch Happy Feet (2006). V kategórii animované efekty si cenu Annie odniesla Deborah Carlson za film Divoké vlny, najlepšia televízna produkcia patrí televíznemu seriálu Creature Comforts, cenu za televíznu produkciu pre deti si odniesli tvorcovia seriálu El Tigre.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Superstar Sk vs. svet again

Superstar Sk vs. svet again
IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100-Týždeň - 2008/05
1. TIMBALAND & ONE REPUBLIC-APOLOGIZE 2. RIHANNA-DON´T STOP THE MUSIC 3. PEHA-MUOJ BOŽE 4. LEWIS LEONA-BLEEDING LOVE 5. KEYS ALICIA-NO ONE 6. GLADIATOR-AKO PREDTÝM 7. MINOGUE KYLIE-2 HEARTS 8. SCHERZINGER NICOLE-BABY LOVE 9. DESMOD-ZOBER MA DOMOV 10. SUGABABES-ABOUT YOU NOW 12. SMATANOVÁ ZUZANA-ZDÁ SA ŽE TO STAČÍ 14. DESMOD-ČIERNA DIERA 16. KOMAJOTA-ANJEL 20. BYSTRÍK-TO ISTÉ RÁNO 21. MISHA-SPOMALÍME SVET 25. I.M.T. SMILE-DUCH ČLOVEKA 32. TINA-KÝM TY SPÍŠ 33. TEAM-AKO MÁLO 36. VENTIL RG-VÝŤAH 40. CMORIK PETER-NEMUSÍŠ SA BÁŤ 49. PREDNÁ ZDENKA-PONAD MAKY 61. ŽBIRKA MIRO & FRUHLINGOVÁ IVA-TVOJ SVET JE MOJ 70. METROPOLIS-RUKA DO OHŇA 76. P.S.-NIČ NIE JE STRATENÉ 80. DESMOD-VYROBENÁ PRE MŇA 93. CMORIK PETER-ČO TO ZNAMENÁ 94. KOMAJOTA-UKRADNUTÝ 95. JAROŠ MIRO-TLAKOVÁ NÍŽ 100. HORKÝŽE SLÍŽE-R´N´B SOUL

8. 2. 2008

To je TV !

To je TV !

Načo tam chodíte ? TASR všetko vyrieši

Načo tam chodíte ?
TASR všetko vyrieši
Ochrankár premiéra Roberta Fica nevpustil redaktora a fotografa tlačovej agentúry SITA na dnešný stolnotenisový turnaj vlády v Lozorne.
Hovorca ministra spravodlivosti Michal Jurči médiá vo štvrtok informoval, že minister spravodlivosti Štefan Harabin sa dnes o 16:00 zúčastní na turnaji. Keď však redaktori prišli na miesto, práve prichádzal premiér. Chlapci, priniesol som vám vínko, povedal premiér zúčastneným. Keď zbadal novinárov, odvrátil tvár a vošiel dovnútra haly. Ochrankár potom novinárov dnu nevpustil s tým, že tak spraví, až keď premiér odíde. Na otázku redaktora agentúry SITA, prečo nemôžu novinári ísť dnu napriek tomu, že boli oficiálne pozvaní, sa už na kameru vyjadriť odmietol. Vzápätí si po vypnutí kamery vypýtal od kameramana novinársky a občiansky preukaz, s ktorým odišiel do vnútorných priestorov haly a novinárovi ho vrátil až o niekoľko minút. Novinári sa dostali dnu až po premiérovom odchode. Za slabej účasti hráčov nakoniec vo finále porazil minister spravodlivosti Štefan Harabin tajomníka Legislatívnej rady vlády SR Štefana Grmana.

Farebná Dajana 2007

Farebná Dajana 2007

Vyhlasujeme Súťaž o najhoršiu slovenskú televíznu reláciu za rok 2007

Nominácie a hlasovanie:

Čo na to Mojsejovci?- TV JOJ - Ona a on. Už tri roky tvoria jeden pár. Dokonalý pár, ktorý dokázal zaujať. Pár, ktorý nezostal bez povšimnutia. Niekto ich zbožňuje, niekto nenávidí. Otvorili vám svoj svet. Vstúpte a spoznajte ho. Akí naozaj sú? Ako žijú? Ich život je ako sen. Ich život je jedinečný. Ich život je úspech, prepych, bohatstvo a sláva. Klasický rocker a úspešná podnikateľka. Nora a Braňo/ promo Markízy z roku 2006 / . Nora a Braňo ešte rozhodne nepovedali svoje posledné slovo... Jeden z najznámejších manželských párov sa vrátil na obrazovky! Nora a Braňo budú každý týždeň prezentovať divákom novú tému a pozývať hostí, ktorí majú rozdielne názory a každý z nich je presvedčený o svojej pravde. Mojsejovci na záver rozhodnú, kto z nich pravdu naozaj má! Čo si myslíte o nevere? Podviedli ste niekedy človeka, ktorého ste milovali? Obrali vás o majetok? Talk šou plná emócií, o obyčajných ľuďoch a skutočných problémoch. / promo 2007, TV JOJ /.

Akcent paráda - TV Nautik - Skvelá hudba, zábava, zaujímaví hostia, zabávač a tanec do rána bieleho v novom hudobno- zábavnom programe Akcent paráda Vám prináša iba TV Nautik. Osvedčená slovenská ľudová veselica vo vynovenom aranžmá Vás zaručene nesklame! Program je venovaný všetkým, ktorým chýba na obrazovkách ľudová zábava. Silou improvizácie, štýlovou rôznorodosťou svojho repertoáru a svojou suverénnou profesionalitou sa skupina Akcent live a spevák Martin Jakubec stáva Vašou prvou voľbou pri výbere programu na TV Nautik.

A nielen to. Akcent parádu miluje aj Vladimír Mečiar a vystupuje v nej aj jeho osobná asistenka Katarína Rosinová.

Milionár - STV -Vďaka Ivete

Smotánka-TV Markíza Presladené s nepochopiteľným overvoicom. Sledovanosťou poukazujúce na našu úroveň.

Celé vysielanie Ring TV - mysleli sme si , že dno je Nautik. nebol. Vďaka za poznanie.

Celebrity camp -TV JOJ

Telefónica 02 Music Box Top 10

Mimoriadna diskusná relácia o situácii v STV . Bezkonkurenčná katastrofa.

Casino Music -MusicBox. Vitaj v Rade, Richard.

Hlasovať môžete v Ankete až do 17. februára.

Výsledky Vám oznámime na druhý deň.

Nemáme radi Sme. Ani Leška.

Nemáme radi Sme. Ani Leška.
Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR reaguje na kritiku denníka SME na nastavenie systému preberania žiadostí o nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondov EÚ, ako aj na kritiku produktivity jeho pracovníkov. Ak by autor Marian Leško ovládal právne normy, zrejme by pochopil podstatu problému a ponúkol verejnosti fundovanejší a objektívnejší pohľad. Kto chce vystupovať v úlohu žalobcu a sudcu, mal by poznať všetky detaily problému. V opačnom prípade sa zvyčajne ponúkne slovo aj druhej strane. Polemika na tému "len 400 miliónov eur" a "len pre zhruba 640 škôl" svedčí o povrchnej znalosti problematiky a výsledkom je neobjektívny obraz. Experti vedia, že prostriedky pre SR pridelila Európska komisia a nie sú neobmedzené! Navyše slúžia iba ako jeden zo zdrojom financovania, lebo hlavným zostáva štátny rozpočet spolu s rozpočtami samosprávy. Pri novom systéme prijímania, registrácie a vyhodnotenia predložených žiadostí MVRR SR v záujme zjednotenia, zjednodušenia aj zrýchlenia využilo elektronický systém, čo pokladá v čase IT za primerané. Podľa minulých poznatkov to prinesie trojnásobný efekt. Namiesto toho, aby sa niekoľko stoviek projektov, odovzdaných zväčša neosobne, spracovávalo rok, teraz sa predkladatelia zaregistrujú, osobne odovzdajú projekt, ktorý zároveň skontrolujú s riadiacim manažérom za dozoru "kontrolných očí" a vzápätí vstúpi do vyhodnocovacieho procesu. Do 100 dní žiadatelia vedia, na čom sú a môžu žiadať o finančnú podporu. Medzitým súbežne bežia nové termíny na registráciu žiadostí. Len v tomto roku počítame, že bude šesť, najviac sedem, s prijatím cca 400 žiadostí. Plánovacie obdobie je rozvrhnuté do roku 2013 a záverečné projekty sa budú môcť zrealizovať až do roku 2015. Na štartovej čiare každý potenciálny záujemca má rovnakú šancu. O všetkom rozhodne kvalita projektu. Transparentnosť a objektivita je zabezpečená nielen prísnymi pravidlami, ale aj poistená elektronickým spôsobom. V programovom období 2004-06 boli značné pochybnosti, keďže podmienky sa neraz menili na poslednú chvíľu, ale vedel o tom iba úzky okruh ľudí. Denník SME však vtedy o tom nenapísal ani riadok... Záverečná poznámka sa týka produktivity práce. Na porovnanie jeden údaj: kým v iných rezortoch pripadá na jedného pracovníka približne 10 projektov, v rezorte výstavby a regionálneho rozvoja má jeden pracovník na vybavenie viac ako 70 projektov. MVRR je ochotné poskytnúť redaktorom SME pri spracovaní tém o eurofondoch všetky potrebné informácie. Pre odbornú i laickú verejnosť sú zverejnené na webových stránkach www.nsrr.sk, www.ropka.sk, www.build.gov.sk.

World Press Photo

World Press Photo
Britský fotograf Tim Hetherington a jeho snímka vyčerpaného amerického vojaka v Afganistane získali dnes prvú cenu vo svetovej fotografickej súťaži World Press Photo. Ocenenie pre Hetheringtona pracujúceho pre magazín Vanity Fair je pre medzi fotografmi považované za jedno z najprestížnejších. Víťazná fotka zachytáva vojaka opierajúceho sa o stenu bunkra, ktorý sa jednou rukou drží za hlavu a v druhej zviera helmu. Podľa poroty snímka zobrazuje vyčerpanie jednotlivca, ako aj celého národa. Celkovo boli vyhlásené prvé, druhé a tretie ceny v 20 kategóriách a dve pochvalné uznania. K víťazným fotografiám patrí aj rozmazaný obrázok amerického fotografa Johna Moorea z okamihu atentátu na pakistanskú opozičnú líderku Bénazír Bhuttovú 27. decembra v Rávalpindí. Prvú cenu získal aj maďarský fotograf Balázs Gárdi za snímky z Afganistanu. Na jedenej drží muž zraneného chlapca, druhá je čierno-bielym záberom horskej krajiny. Časopis Time získal prvú cenu v kategórii portréty s fotografiou ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorej autorom bol britský fotograf "Platon". V športovej kategórii vyhral Bulhar Ivajlo Velev za fotografiu voľnoštýlového snoubordistu Philippa Meiera, ktorého v horách prenasledovala lavína.

Copyright © TASR 2008

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Parlament bude hlasovať o posunutí nového tlačového zákona do druhého čítania v utorok. V pléne to oznámil predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý sa rozhodol preložiť hlasovanie "pre sklz v programe". Poslanci mali dnes ukončiť 19. schôdzu, ale rokovanie bude pokračovať ešte na budúci týždeň, keďže nestihli prerokovať približne 30 návrhov zákonov. Schôdzu predĺžila najmä rozprava k správe o privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ktorá trvala niekoľko dní. Nový tlačový zákon ostro kritizujú opozícia, domáce i zahraničné medzinárodné inštitúcie. Podľa nich Maďaričov návrh zasahuje do slobody slova. Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a SMK je ušitý na objednávku vlády, ktorá sa chce takto brániť kritike a kontrole zo strany verejnosti. Opozícia sa domnieva, že návrh treba výrazne prepracovať a dať do súladu s európskymi štandardmi. Ide o jednu z ich požiadaviek, ktorou podmieňujú podporu Lisabonskej zmluvy. Koalícia odmieta akékoľvek výhrady s tým, že návrh pripravili pre verejnosť, ktorej chcú zlepšiť možnosti v boji proti nepravdivým a skresľujúcim informáciám v médiách. Minister Maďarič vo štvrtok v pléne zopakoval, že kritizované právo na odpoveď nemá chrániť politikov, ale občana. Bežný človek nemá peniaze na advokátov, aby v súboji s nadnárodnými spoločnosťami vydavateľov vybojoval svoje práva. "Som presvedčený, že občanom, ktorí sú vystavení účinkom médií, právo na odpoveď patrí," vyhlásil Maďarič. Podľa koaličných poslancov opozícia môže k návrhu predkladať pozmeňujúce návrhy, ktoré, ak budú vyhovujúce, zohľadnia. Opozícia sa však obáva, že v druhom čítaní nebude koaličná väčšina akceptovať jej návrhy na zmeny a schváli si nový zákon v takej podobe, ako ho predložila vláda.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Pán Mečiar je emisárom celej Európskej únie, všetkých jej členských krajín a myslím si, že by sa bez neho EÚ rozpadla. Nie, koalícia a opozícia nevyjednávajú.“ Daniel Lipšic

" Bývalému kabinetu Mikuláša Dzurindu pri privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu nadskakovali zadočky ako transvestitom v parížskom lokáli. " Vladimír Mečiar

" K streľbe došlo spontánne, po hádke a nebola výsledkom pripravovanej akcie. Nasvedčuje tomu aj fakt, že prítomný sa do obchodného centra dopravili na vlastných autách. Vplyv na vyhrotenie hádky malo aj to, že Dagestanci a Čečenci sedeli v oddelenej časti a dali tak voľnejší priechod emóciám. Keby pri nich boli civilisti, zrejme by sa to nestalo." Robert Kaliňák

"Keď ste ma zatvárali, ja som si zbieral archív." Vladimír Mečiar

"Po vypočutí tejto reči som chcel obrátiť oči k nebu a zvolať ´Bože pomôž jej´. V Postřižinách ste mali krajší zadok ako ja." Vladimír Mečiar

" Es kommt der Tag." Ľubomír Petrák

"Každý má svojich Flašíkov. Mali ste ich vy a máte ich, má ich aj táto vláda. A vaša vláda ich mala tiež dosť. Ale my sme sa od nich dokázali oddištancovať a už u nás nie sú. A nie je už žiaden z tých Flašíkov, takže bacha na malých Flašíkov v iných stranách a robte si s nimi svoje. Moja tragédia osobná je povedzme aj v tom, že keď som sa potom, už keď sme neboli vo vláde, pýtal ľudí, prečo mi to nikto nikdy nepovedal, povedali, že nemali sme odvahu sa opýtať." Vladimír Mečiar

" Máte čiastočne pravdu - podieľam sa na príprave, muzikálu Fontána pre Zuzanu ale zatiaľ to nie je o sponzoringu.Skôr som oprášil starú túžbu po písaní, ktorého sa mi v posledných rokoch akosi veľa nedostávalo.Keďže som pôvodným povolaním redaktor, možnosť priložiť ruku k dielu som len privítal." Pavol Rusko

"Výrazy, ktoré používa Ján Slota nemožno reprodukovať na pôde Národnej rady SR, keďže spadajú skôr do výuky biológie."

Vladimír Palko

..."ale viete, to nie je len prípad toho, napr. aj vo Veľkej Británii sa objavili myšlienky a o nich sa v súčasnom období aj diskutuje. Article 19 v Londýne predložil niektoré záležitosti, ktoré sa na takejto istej báze budované a sledujú sa tieto záležitosti, pretože sa zdá, že je to najoptimálnejšie riešenie z hľadiska výberu a nazvime ich úhrady alebo koncesionárske poplatky, to je úplne jedno. Ja to chápem, preboha, lenže my budujeme tu, však STV, SRo ako také inštitúcie, ktoré fungovali do 1989, fungovali v inej štruktúre. To znamená, je to 15, je to niekoľko rokov, kedy sa jednoducho ukotvujú... "

Ján Senko

" Médiá sú nezvyčajným spôsobom osobu či inštitúciu zosmiešniť, dopredu znevážiť, a to tak, že verejnosť vníma tento proces ako nestranný, vyvážený či dokonca neutrálny. Rozlišujú tiež, kto je opozičný politik, a pomáhajú im. Dokonca sú v médiách vykresľovaní ako solidárni, študujúci, starostliví otcovia, ktorí sa s kočíkom prechádzajú po Horskom parku. Koaliční sú prezentovaní v médiách ako hňupi, neviem čo ešte, neviem čo ešte a neviem čo ešte.“

Ján Senko

„SÚTI robil aj niektoré užitočné veci. Organizoval pre novinárov vzdelávacie podujatia. Robil aj monitoring médií, ale čo sa s ním robilo, netuším, bola som v tom čase len radová redaktorka.“„SÚTI robil aj niektoré užitočné veci. Organizoval pre novinárov vzdelávacie podujatia. Robil aj monitoring médií, ale čo sa s ním robilo, netuším, bola som v tom čase len radová redaktorka.“

Zuzana Krútka

Zomrel Barry Morse

Zomrel Barry Morse
Herec Barry Morse, ktorý sa preslávil ako detektív zo seriálu The Fugitive, zomrel v sobotu v University College Hospital v Londýne. Mal 89 rokov. Morse hral vo vyše 3000 filmoch, seriáloch, či rozhlasových hrách , show a divadelných hrách . Hral aj v televíznych filmoch a seriáloch ako Space 1999, War and Remambrance, Icon, či Sadat.

7. 2. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Favorit ruských prezidentských volieb Dmitrij Medvedev dominuje vysielaniu ruských televíznych staníc, vyplýva to zo štúdie, ktorú vo štvrtok zverejnila organizácia zaoberajúca sa monitoringom médií. Medvedevovi, ktorého si za svojho nástupcu osobne vybral odchádzajúci prezident Vladimir Putin, patrí v správach vysielaných v hlavnom vysielacom čase na piatich ruských televíznych staniciach viac ako 50 percent vysielacieho času. V štúdii, ktorú vypracovalo Centrum pre žurnalistiku v extrémnych situáciách, sa tvrdí, že Medvedev sa objavuje na všetkých televíznych staniciach oveľa častejšie, ako jeho politický mentor Putin, ktorý tradične zaberal v televíznych novinách leví podiel. Centrum uskutočňovalo monitoring v dňoch 10. januára až 1. februára. "Skreslené pokrytie volieb médiami ukazuje, že Rusko nemá silné a nezávislé médiá, ktoré poskytujú objektívne a vyvážené informácie," vyhlásilo centrum. Ani jeden z Medvedevových protikandidátov nedostáva v správach vo vysielaní štyroch štátnych kanálov viac ako 10 percent času. Len televízia REN-TV, ktorá poskytuje nezávislejšie spravodajstvo, dáva viac priestoru bývalému premiérovi Michailovi Kasjanovovi, ktorému úrady neumožnili vo voľbách kandidovať.
Podľa správy skupiny Deloitte Touche Tohmatsu „Prognózy v médiách – trendy TMT na rok 2008“ bude musieť reklama na internete prekonať v tomto roku množstvo problémov, ktoré sú dôsledkom spotrebiteľskej antipatie a previerok vykonaných regulačnými orgánmi.
„Tohtoročné prognózy sa týkajú väčšieho počtu tém, vrátane nárastu emisií oxidu uhličitého v obývacích priestoroch, čoraz výraznejšieho doplnkového vzťahu medzi internetovou televíziou a klasickým televíznym vysielaním, ústupu online pirátstva, nárastu falšovateľskej činnosti a diverzifikácie kín,“ uviedol Juan Carlos Garcia, partner spoločnosti Deloitte Slovensko pre mediálny sektor. V roku 2008 internetová reklama oslávila pätnáste narodeniny. Od chvíle, keď sa predal prvý banner, dosiahla internetová reklama tržby 42 mld. USD. V roku 2008 však bude pravdepodobne musieť čeliť množstvu prekážok. Jednou z týchto prekážok môže byť narastajúca antipatia voči samotnej internetovej reklame a ďalšou narastajúci odpor ľudí proti sledovaniu ich správania na internete. V roku 2008 by sa internetová reklama mala vedieť obhájiť a uviesť argumenty o svojej výhodnosti pre koncových užívateľov, napríklad formou voľne dostupných informácií. Tento sektor by mal starostlivo sledovať regulačné opatrenia, pretože čím lepšie výsledky bude internetová reklama dosahovať, tým väčšmi budú na ňu zameriavané previerky regulačných orgánov. Okrem toho by sa v roku 2008 internetová reklama mala pripraviť na zosilnenie konkurencie tradičných médií. Na rok 2008 sa síce predpovedal bezprostredne hroziaci zánik televízie, ale sektor by mal napriek tomu tento rok prežiť. Internetová televízia pravdepodobne prispeje k vývoju tradičnej televízie, aj keď niektorí vplyvní komentátori považujú internetovú televíziu za jej priamu konkurenciu. Zdá sa však, že internetová televízia je ďalším médiom, ktorého kvalita, obsahové formáty a okruh divákov sa značne líšia od divákov klasickej televízie. Tradiční vysielatelia by mali nájsť spôsob, akým môžu prostredníctvom internetových kanálov doplniť obsah vysielania alebo naň nadväzovať namiesto toho, aby ich pohltili. Na druhej strane pre internetovú televíziu môže byť rentabilnejšie, ak slúži klasickej televízii ako ďalšia príležitosť na trhu. Plynulý nárast počtu širokopásmových pripojení na celom svete vytvoril podmienky na rozmach internetového pirátstva a čoraz väčšia rýchlosť širokopásmových pripojení umožnila existenciu filmového, televízneho a softvérového pirátstva. Rok 2008 však bude začiatkom víťazstva v boji s digitálnym pirátstvom, pretože by sa mali začať prejavovať účinky osvetovej kampane zameranej na dve oblasti – vzdelávanie a sankcie, a to formou odopretia širokopásmového prístupu a pokút. Kým rok 2008 bude začiatkom víťazstva nad pirátstvom v jednej bitke, je veľmi pravdepodobné, že celková vojna proti pirátstvu bude zúriť aj naďalej. Mediálny sektor by mal hľadať spôsoby, ako zvýšiť konkurencieschopnosť alternatív k pirátskym verziám. Kiná v súčasnosti vcelku dobre prosperujú. Od polovice deväťdesiatych rokov tržby kín zaznamenávali každoročný nárast a v roku 2006 dosiahli celkovú výšku 25 mld. USD. Výhliadky na tento rok sú priaznivé, s prognózou dvojciferného rastu. Stabilné postavenie kín môže byť správnym časom na zváženie možností prebudovania ich formátu, ktorý za posledných desať rokov prešiel iba malými zmenami. Najväčšia zmena, ktorú by kinám mohol priniesť prechod na digitálne technológie, by sa len malou mierou týkala filmových ateliérov. V roku 2008 by primerane vybavené kiná mohli začať podrobne sledovať spoločenské udalosti, od športových podujatí až po koncerty. Historicky sa ukazuje, že najmä športové podujatia a koncerty znížili počet divákov v kinách. Prognózy na rok 2008 vychádzajú z interných aj externých informácií pochádzajúcich z rozhovorov s klientmi členských firiem Deloitte, z príspevkov od viac ako 6 000 partnerov, riaditeľov a senior manažérov členských firiem Deloitte, ktorí sa špecializujú na TMT, a z rozhovorov s odvetvovými analytikmi a vedúcimi predstaviteľmi mediálneho sektora po celom svete.
Zdroj: Omnipublic
Prezident Nicolas Sarkozy zažaloval francúzsku informačnú webovú stránku za správu, v ktorej uviedla, že prezident sľúbil odvolať plánovaný sobáš s Carlou Bruniovou, "ak sa k nemu vráti", uviedol jeho advokát. V článku Posadnutosť Céciliou uviedla v stredu webová stránka nouvelobs.com, že 8 dní pred sobášom so 40-ročnou niekdajšou modelkou Sarkozy údajne napísal svojej bývalej manželke: "Ak sa vrátiš, sobáš odvolám." 53-ročný Sarkozy sa oženil ani nie štyri mesiace po ukončení svojho búrlivého 11-ročného manželstva s 50-ročnou Céciliou, s ktorou má syna Louisa. Manželia oznámili svoj rozchod 18. októbra. Francúzsky prezident zažaloval webovú stránku za "falzifikáciu, použitie falošných dokumentov a držbu ukradnutého majetku," povedal jeho advokát Thierry Herzog v stanovisku.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Ministerstvo kultúry (MK) SR je podľa štátneho tajomníka Ivana Sečíka pripravené všetky relevantné odporúčania predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre slobodu médií (OBSE) Miklósa Harasztiho k tlačovému zákonu zohľadniť a zapracovať. Ako uviedol Sečík na dnešnej tlačovej besede po stretnutí predstaviteľov MK SR s Harasztim, v parlamente bude dostatočný priestor na úpravu zákona. „Sme pripravení zohľadniť racionálne návrhy. Pripomienkami sa budeme solídne zaoberať,“ uviedol Sečík. Haraszti zdôraznil, že v súčasnej podobe by nový tlačový zákon obmedzil slobodu slova. Ani dnešná diskusia na ministerstve podľa neho neviedla k tomu, aby zmenil názor na kritizované časti tlačového zákona. Haraszti žiada z novely zákona vypustiť kompetencie ministra kultúry rozhodovať o obsahu správ. Odporúča tiež dve formy opravy - právo na opravu a právo na odpoveď - zlúčiť do jednej. Ďalšiu z formy opráv - dodatočné oznámenie - označil Haraszti za nie bežnú. Podľa Harasztiho síce kompetencie ministra kultúry boli už zakomponované v novele zákona v roku 2000, ale „vďakabohu minister toto opatrenie nevyužil“. Haraszti tiež upozornil, že slovenský Trestný zákon zakazuje propagáciu vojny či šírenie nenávisti. Podľa neho teda nie je možné šíriť zlý obsah. V tejto časti navrhovaný zákon podľa Harasztiho vyzerá ako Guinessova kniha rekordov, pretože uvádza 18 foriem nenávisti, čo je najviac na svete. „Mandát ma zaväzuje na poukazovanie možností zneužívania nenávisti na zavádzanie obmedzení. Ak by to zostalo v zákone, mohlo by to viesť k zásahu do informovanosti o takýchto témach,“ uviedol. Zároveň pripomenul, že v pôvodnom návrhu zákona toto ustanovenie nebolo a dostalo sa do neho až po zásahu ministerstva spravodlivosti. „Aj ministerstvo spravodlivosti by malo pri slobode slova pochopiť, že neexistuje list prianí, ktorý by obsahoval zoznam možností obsahu článkov,“ povedal. Podľa sporného paragrafu by novinár za článok prehral podľa predstaviteľa OBSE spor na slovenskom súde. Uspel by však na Európskom súde pre ľudské práva. V zákone by podľa Harasztiho nemali byť obmedzenia obsahu. Minister kultúry by nemal mať možnosť posudzovať obsah. Ustanovenia sporného paragrafu sú podľa neho vágne a umožňujú svojvoľné posudzovanie obsahu. „Určite nechcete, aby 20 rokov po zmene minister kultúry rozhodoval, čo je podľa obsahu dobré alebo zlé. Požiadal som Mareka Maďariča, aby povedal ministerstvu spravodlivosti, že takéto právomoci nechce,“ vyhlásil predstaviteľ OBSE. V prípade vypustenia paragrafu šesť, ktorý dáva kompetencie ministrovi rozhodovať o obsahu, by sa vydavatelia podľa Sečíka stali nepostihnuteľní, ak by napríklad propagovali rasizmus. Ministerstvo je však pripravené o spornom paragrafe rokovať. Haraszti nevidí dôvod na dualitu nápravných opatrení, ktorá nebola ani v starom zákone, preto odporúča ich spojenie. Ak by zostali oddelené, mohlo by dôjsť k ohrozeniu slobody slova. Dodatočné oznámenie nie je podľa neho v rozvinutých demokraciách potrebné. Podľa Sečíka ide pri nápravných opatreniach len o ich špecifikáciu. Verí, že sa nájde prijateľné riešenie pre novinárov i verejnosť. Ministerstvo kultúry chcelo v novele nápravnými opatreniami umožniť len rýchlu nápravu nepravdivej informácie. V navrhovanom zákone tiež podľa Harasztiho dochádza k oslabeniu dôvodov na odmietnutie práva na opravu alebo odpoveď. To môže spôsobiť lavínu toho, že vydavatelia by museli publikovať veľké množstvo článkov. Podľa neho by vydavatelia mali dostať zoznam legitímnych možností na odmietnutie Sečík zdôraznil, že Slovensko sa pri príprave normy riadilo viacerými európskymi zákonmi. „Prečo by Slovensko malo prijať zákon, ktorý vyzerá ako zbierka reštriktívnych opatrení celého sveta,“ opýtal sa Haraszti. Haraszti priznal, že v prípade prijatia zákona bez zmien nemá žiadne právomoci. „Ja som len ombudsman,“ uviedol. Má však právo požiadať ministra zahraničných vecí o reakciu na kritiku. Zároveň bude o zákone informovať všetkých 56 členských štátov OBSE. Haraszti je však po dnešnom rokovaní optimistický, pretože existuje ochota riešiť nedostatky.

© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Minister kultúry Marek Maďarič v záverečnej reči k tlačovému zákonu odmietol rokovanie s opozíciou a vyhlásil, že nový tlačový zákon vzišiel z dlhých konzultácií s vydavateľmi a Slovenským syndikátom novinárov. "Žiadať vydieraním, aby sa o nejakom zákone rozhodlo mimo parlamentu, to je nedemokratické," vyhlásil Maďarič. Dodal, že sami vydavatelia označili rokovania s ministerstvom za seriózne a výhrady pôvodne nemal ani syndikát. "Návrh tlačového zákona je zásadným kvalitatívnym posunom oproti súčasnému stavu," konštatoval minister. Výhrady sú neoprávnené, je to len kampaň a masírovanie mozgov. Opozícia blokovaním Lisabonskej zmluvy cez tlačový zákon potvrdila, aká je bezradná a túži sa dostať k moci za akúkoľvek cenu. Minister zopakoval, že kritizované právo na odpoveď nemá chrániť politikov, ale občana. Bežný človek nemá peniaze na advokátov, aby v súboji s nadnárodnými spoločnosťami vydavateľov vybojoval svoje práva. "Som presvedčený, že občanom, ktorí sú vystavení účinkom médií, právo na odpoveď patrí," vyhlásil Maďarič. Právo na odpoveď sa zavádza vo všetkých európskych krajinách, všade vyvolalo odpor vydavateľov, lebo ide čiastočne o stratu ich výlučných privilégií, tvrdí Maďarič. Prinesie efektívnejšiu ochranu práv občanov, ak sa v tlači zverejnia veci, ktoré sa dotknú ich cti. Doplnenie informácií, ktorých šírenie sa zakazuje pod hrozbou pokuty, rozširuje nový tlačový zákon o také, ktoré podnecujú nenávisť na základe politického zmýšľania, nemôže podľa Maďariča opozícia kritizovať. Tvrdí, že sama dala túto formuláciu do návrhu tlačového zákona v roku 2006. Kritizovanie práva ministerstva kultúry udeliť pokutu do 200-tisíc korún za šírenie takýchto informácií, alebo obsahov podporujúcich či schvaľujúcich vojnu, neľudské konanie, drogy či diskrimináciu, považuje minister za neoprávnené. Opozícií povedal, že takmer rovnaký paragraf dala do tlačového zákona v roku 2000, pričom ministerstvo mohlo dať pokutu až do dvoch miliónov korún. Tlačový zákon dnes parlament prerokoval v prvom čítaní. O tom, či prejde do druhého, kde ho môžu poslanci zmeniť, bude NR SR hlasovať v piatok.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TASR NEWS

TASR NEWS
Ministerstvo kultúry SR kontaktovalo Protimonopolný úrad SR, aby získalo konkrétne výhrady úradu k návrhu zákona o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky. Vyplýva to z informácie, ktorú poskytol dnes tlačový referát MK SR. Ministerstvo tak reaguje na upozornenie PMÚ, že k návrhu zákona "uplatňuje všeobecnú pripomienku zásadného charakteru ku koncepcii návrhu ako celku, ako aj zásadné konkrétne vecné pripomienky k ustanoveniam ő 3, ő 4 ods. 2, ő 6 ods. 1, ods. 2, ő 7 ods. 4, ods. 5, ods. 7, ods. 9, ods. 13, ő 8 ods. 1, ods. 2, ods. 3, ő 9 ods. 2, ő 9 ods. 3." Pripomienky PMÚ poskytla hovorkyňa úradu Alexandra Bernáthová. PMÚ zároveň požiadal ministerstvo o konzultáciu, keďže "je nevyhnutné osobne s úradom prekonzultovať v rámci medzirezortného pripomienkového konania negatívne dopady predloženého návrhu na hospodársku súťaž z dôvodu jej obmedzenia". MK SR žiada o spresnenie stanoviska PMÚ, keďže úrad síce konštatoval, že má zásadnú a vecné pripomienky, neuviedol však konkrétne, aké zmeny v návrhu zákona požaduje. "PMÚ má výhrady k šiestim paragrafom, ale nešpecifikuje prečo, takže v tejto chvíli sa k stanovisku PMÚ nevieme zodpovedne vyjadriť," reagoval riaditeľ TASR Jaroslav Rezník s dodatkom, že je potrebné počkať aj na výsledok stretnutia zástupcov ministerstva a úradu. Samotnú skutočnosť, že PMÚ vypracuje pripomienky k návrhu, Rezník komentoval slovami, podľa ktorých je pre každú legislatívnu zmenu prospešné, ak je výsledkom širšieho konsenzu. "Podstatná je koncepcia zákona, ktorá je progresívna a posúva agentúru ku skutočne modernému verejnoprávnemu médiu," uzavrel. Paragraf 3 sa týka postavenia tlačovej agentúry, paragraf 4 jej poslania. O podnikateľskej činnosti TASR pojednáva paragraf 6 a o hospodárení paragraf 7. Paragraf 8 hovorí o financovaní tlačovej agentúry a paragraf 9 o utváraní a používaní rezervného fondu.
Copyright © TASR 2008

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Nový tlačový zákon je ušitý na objednávku vlády, ktorá sa takto bráni kritike a kontrole zo strany verejnosti, myslí si poslanec za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý. Na dnešnej tlačovej besede povedal, že "ide o revanš a akt pomsty vládnej moci voči médiám". Domnieva sa, že printové médiá by sa po schválení návrhu zákona z dielne ministra kultúry Mareka Maďariča stali neslobodnými. "Budú donútené k autocenzúre," uviedol Galbavý. SDKÚ-DS má podľa Galbavého výhrady napríklad k právu na odpoveď, ktorý v súčasnom zákone nie je. Poslanci SDKÚ-DS žiadajú, aby sa určilo, že toto právo sa bude môcť využívať len v prípade nepravdivých a pravdu skresľujúcich informácií, ktoré poškodili dobré meno a česť občana. Rovnako chcú presne stanoviť rozsah odpovede, ktorá sa bude musieť uverejniť. Vydavateľ by nemal mať povinnosť zverejňovať odpoveď, ak by ňou porušil zákony, dodal Galbavý. Podľa neho súčasťou odpovede by nemali byť názory či hodnotenia dotknutej osoby. Poslankyňa za SDKÚ-DS Magdaléna Vášáryová vyhlásila, že ministerstvo kultúry by nemalo presadzovať, aby nový zákon určoval, čo sa môže a čo sa nesmie objaviť v médiách. Podľa nej toto dostatočne rieši trestný zákon. "Ministerstvo kultúry sa nemôže stať cenzorom," dodala Vášáryová. Galbavý sa vyhol priamej odpovedi na otázku, či po zapracovaní pripomienok SDKÚ-DS do návrhu tlačového zákona podporia poslanci SDKÚ-DS Lisabonskú zmluvu. Podľa Galbavého SDKÚ-DS ide o to, aby sa návrh dal do súladu s európskymi štandardmi.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

KTO PO HREHOVI ? - Intermezzo 2

KTO PO HREHOVI ? -
Intermezzo 2
STV bude mať nového riaditeľa.

Bude. No nie je jedno kto jej šéfuje? Nik z tejto inštitúcie neurobí dôveryhodnú a zmysluplnú inštitúciu, pokiaľ nepochopí zmysel verejnoprávnosti. Verejnoprávna televízia, ale i rozhlas, sa nemá pachtiť v napodobňovaní a nasledovaní komerčných televízii. Jednoducho to nikdy nemôže dosiahnuť, no ani by nemala. Verejnoprávnosť a komercia sú dve rôzne prostredia. Tak isto ako sú rôzne prostredia v sladkovodnom a slanovodnom akváriu. Sladkovodné živočíchy neprežijú v slanovodnom a opačne. Ak STV pristúpi (Zatiaľ pristupuje. Je to zrejmé z názvu relácie Za päť minút dvanásť. A nie je to iba v termíne vysielania.) na súťaž v komerčnom priestore zanikne, tak isto ako zahynie pstruh potočný v mori, tak ako aj veleryba v Dunaji. Ak však zostane na svojom poli verejnoprávnosti, môže byť užitočná a tým prosperovať. Čo však robí prostredie verejnoprávnym a čo komerčným? Nič iné, iba reklama. Verejnoprávne média sú obmedzované v jej vysielaní a komerčné sú na nej existenčne závislé. To je každému jasné. Čo však až tak jasné už nie je, je to, že reklama je (platené) sprostredkovanie informácie. A tu je pes zakopaný. Existuje totižto hranica medzi reklamou a právom na informácie. Toto právo sa netýka iba informácii v oblasti politiky. Komerčné média odvysielajú informáciu, iba ak je za ňu zaplatené, alebo im zvýši sledovanosť. Preto sa majú politické diskusie, spravodajstvo, publicistika viest inak vo verejnoprávnych a inak v komerčných médiách. Kým komerčné musia dramatizovať a na reláciu upútať napr. sloganom: „Nenechajte si ujsť našu reláciu. Bude sa iskriť, lebo pozvanie do štúdia priali ...“. Verejnoprávne sa by mali držať upútania „bez iskrenia“, napr.: „O novopripravovanom zákone o ...., o jeho zámeroch a predpokladaných dopadoch na obyvateľstvo, prídu informovať ...“. Potom sa však pri vedení diskusie aj toho držať. Mnoho divákov chce vidieť iskrenie a hádky, no mnoho je i tých, ktorí to radi oželejú. Nehovoriac už o tom, že mnohí sa na problém pozrú i z komerčného, ako i z verejnoprávneho uhla pohľadu. Vo vzduchu visí množstvo informácii, na ktoré má divák, občan, koncesionár právo a iba malé percento z nich je na prvý pohľad komerčne zaujímavých. Práve verejnoprávne média však majú týmto informáciám poskytnúť i druhý uhol pohľadu. Mám na zreteli fakt, že Ježiš nebol teológom, Mendelejev nevyštudoval chémiu, Murgaš nemal technické vzdelanie. Ich prínos však bol enormný. Nikdy neviete, ktorá informácia spôsobí prevrat. Neviete, ktorá vyvolá celospoločenskú diskusiu a to je sledovanosť, i keď na prvý pohľad išlo o informáciu o banalite. Funguje to na princípe: „Možné veci sa dajú vymyslieť, nemožné sa musia stať.“ A toto je priestor pre verejnoprávnosť. Treba mať na zreteli odbornosť, no nemôže byť jediným merítkom. Mnohí lekári nemôžu ventilovať svoj názor, lebo sa od nich očakáva, že všetko čo povedia je podložené serióznym výskumom. Pritom sa zabúda na skutočnosť, že každá vedná disciplína vznikla špecializovaním sa filozofie. Preto každý nový poznatok by sa mal podrobiť filozofii, inak môžeme žiť roky v omyle. Síce v všeobecne uznávanom, no predsa v omyle. Pred rokmi sme boli varovaný pred čokoládou. Dnes sa ňou dá predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Pred rokmi boli dusičnany v zelenine škodlivé, dnes sú pozitívom. Preto by mali lekári i nezáväzne ventilovať svoj názor. Aj doteraz káru pokroku tlačili študovaní ľudia, no tie ozaj prevratné myšlienky vzišli zo zdravého sedliackeho rozumu. Žiadna informácia by sa nemala stratiť. STV by mala vytvoriť oddelenie pre posudzovanie informácii. Poviete si, že však vyhľadáva informácie, tak isto ako ostatné média. Možno áno. Ide tu však o vyhľadávanie informácii, ktoré nie sú senzáciou. Verejnoprávnosť nie je hon za senzáciami. Keď STV nebude vyhľadávať neformálne informácie v oblasti zdravia, majetku a vzťahov, odsúdi sa na súťaž s komerciou, v ktorej nemôže uspieť, či už bude mať sebešikovnejších redaktorov a zamestnancov. Chyba nie je v zamestnancoch, ale v prostredí. STV má možnosť tento handicap otočiť vo svoj prospech. Ak tak neurobí začnú sa množiť aj také petície, aká sa práve rozbieha o zrušení koncesionárskych poplatkov. Raz sa to niekomu potom podarí zrušiť. Veď prečo nezrušiť nejakú tú povinnosť? Kto rád platí? Ak sa to niekomu podarí, tak si to vypijeme všetci. Treba si uvedomiť, že média sa považujú za siedmu veľmoc. Majú ohromnú moc. No ich potenciál sa nevyužíva na maximum. Dokonca niektorý ich považujú za negatívum vo výchove a vplyve na spoločnosť. Robia sa rôzne konferencie na túto tému. Tento rok bude na Slovensku v Ružomberku pod názvom Rodina a média. Práve verejnoprávne média, ako STV, majú v moci otvoriť ľuďom oči, aby problémy nešili na média. Nedá sa vytvoriť sterilné prostredie zakázaním médií a ani ich cenzúrou. Média tu budú vždy a vždy budú ovplyvňovať spoločnosť. Tie komerčné budú vždy agresívnejšie a agresívnejšie. Je to normálne a je to v poriadku. Musí tu byť však i iné médium, ktoré nepodľahne žraločiemu trhu, ktoré bude vždy schopné dopovedať to, čo komercia v záujme predajnosti iba naznačí, nafúkne no nedotiahne. Takže je úplne jedno, či sa riaditeľom STV stane psychológ, filozof, doktor, alebo mediálny mág. Pokiaľ neposunie hranicu medzi reklamou a právom na informácie v prospech informovanosti, STV ako sladkovodná rybička bude živoriť v slanej vode. Nie však na veky, iba pokým neskape. A pritom je tu i sladkovodné akvárium, no ale bez živočíchov. S úctou a pozdravom

P.S.

Verte mi, viem o čom rozprávam. Je to z mojej vlastnej skúsenosti. Už vyše roka sa snažím na verejnosť dostať dosť závažne informácie. Vlastne jednu ucelenú filozofiu. Nedá sa. Chápem, že človek najviac rastie vo vlastných očiach a celá filozofia môže byt sprostosť. Ale čo ak nie. Čo ak STV odmieta to, čo pracne hľadá. Traja ľudia z STV boli ochotní priať ma a vypočuť. Tým sa to všetkým páčilo a podnikali kroky k šíreniu týchto názorov. Vždy to však stopli tí, ktorí ani netušili o čo ide. Preto som požiadal o stretnutie s p. gen. riaditeľom Hrehom. Bolo mi oznámené, že ma prijme p. programová riaditeľka. Myslím si fajn, aj tá ma kompetencie. Nestalo sa však. Iba som dostal mail od produkcie, že STV nemá záujem o tento formát. Neviem však o aký formát nemá záujem, lebo p. Hrehovi som nič neposielal, ani len mená tých troch osôb, s ktorými som hovoril. Pritom som presvedčený, že ide o filozofiu, ktorú treba na verejnosti propagovať, alebo pred ňou varovať.