7. 11. 2009

To je TV !

To je TV !

Zomrel Otomar Krejča starší

Zomrel Otomar Krejča starší
Český divadelný režisér a herec Otomar Krejča starší zomrel v piatok vo veku 87 rokov. Agentúru Mediafax informoval hovorca činohry Národného divadla v Prahe Tomáš Staněk. Otomar Krejča sa narodil 23. novembra 1921 v Skrýšove. Herectvu sa venoval od 19 rokov. Krejča bol ako divadelný režisér známy aj mimo Česka, napríklad na Kube, v Belgicku, Rakúsku, Nemecku a Švédsku. Presadil sa aj ako filmový herec, hral napríklad v snímkach Podobizna (1947), Dědeček automobil (1956), Vyšší princip (1960), Kohout plaší smrt (1961) a naposledy v televíznom filme Nezvěstný (2002).
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Indická vláda nepovolila predvčerom zahraničným novinárom, aby pokrývali návštevu dalajlámu v štáte Arunáčalpradéš, ktorý leží v blízkosti spornej hranice s Čínou. Úrady neudelili povolenia umožňujúce zahraničným dopisovateľom cestu do tohto severovýchodného indického štátu. Vláda zároveň zamietla predtým vydané pasy štyrom novinárom, vrátane dvoch reportérov z tlačovej agentúry AP. Cudzinci musia požiadať o špeciálne povolenie na návštevu tohto hornatého štátu. "Boli sme prekvapení a znechutení, keď sme sa dozvedeli, že víza pre reportérov do Arunáčalpradéša zrušili pred dalajlámovou návštevou," uviedol predseda klubu zahraničných dopisovateľov v Naí Dillí Heather Timmons. Hovorca indického ministerstva zahraničných vecí sa k tejto informácii nevyjadril. Čína nesúhlasí s nedeľnou návštevou tibetského duchovného vodcu v budhistickom kláštore v meste Tawang. Minulý týždeň dalajláma uviedol, že Čína príliš politizuje jeho zahraničné cesty. Zdôraznil, že jeho rozhodnutia sú duchovného, a nie politického charakteru.

Iránska polícia zatkla reportéra francúzskej tlačovej agentúry AFP. Novinár pokrýval stredajšie protestné zhromaždenie pri príležitosti 30. výročia začiatku rukojemníckej drámy na bývalom veľvyslanectve Spojených štátov v Teheráne, v ktorom radikálni študenti zadržiavali 444 dní 52 Američanov. Zahraničné médiá mali zakázaný prístup na pouličné protesty od demonštrácií po kontroverzných júnových prezidentských voľbách, ktoré boli podľa opozície zmanipulované tak, aby zvíťazil prezident Mahmúd Ahmadínežád. "Farhad Pouladi pokrýval zhromaždenie, keď ho zastavili a odviedli traja bezpečnostní agenti, dvaja v uniforme a jeden v civilnom oblečení," uviedol šéf kancelárie v Teheráne. Ako povedal, "od včera rána nemáme o ňom žiadne informácie". Počas osláv došlo k zrážke medzi políciou a stúpencami opozičného lídra Míra Hosejna Musávího. Ministerstvo kultúry a islamského dozoru uistilo AFP, že Pouladiho prípad má prioritu. Reformistická internetová stránka Mowjcamp oznámila, že počas protestov v Teheráne a v meste Rasht zatkla polícia najmenej 23 ľudí.

Copyright © TASR 2009

Herci Robert Downey Jr. a Ben Stiller odmietli ponuku spoločne moderovať odovzdávanie Oscarov. Podľa blogu Deadline Hollywood kolegov z filmu Tropická búrka (2008) oslovili producenti ceremónie Bill Mechanic a Adam Shankman. Okrem dvojice hercov možnosť zopakovať si úlohu moderátora zavrhol Austrálčan Hugh Jackman. Uprednostnil prípravu na nakrúcanie jeho nového filmu Real Steel. Osemdesiate druhé odovzdávanie Oscarov budú 7. marca 2010 v hollywoodskom Kodak Theatre napokon moderovať herci Steve Martin a Alec Baldwin. Podľa producentov tvoria "perfektný pár". "Steve prinesie skúsenosti s moderovaním šou v minulosti a Alec bude úplne čerstvou osobou pre túto udalosť," uviedli. Dvoch kanadských, japonského a iránskeho novinára pracujúcich pre "satelitné kanály" zatkli úrady počas stredajších demonštrácií v Teheráne, pretože o udalosti informovali bez povolenia. V piatok to uviedla spravodajská agentúra Fars. Podľa jej údajov ich v súčasnosti vyšetruje polícia, bližšie detaily však neposkytla. Tridsiate výročie obsadenia amerického veľvyslanectva v Iráne si v stredu na teheránskych námestiach pripomenuli tisíce Iráncov. Súčasne s mimoriadne hlasnou a odbojnou protiamerickou demonštráciou zorganizovali protest aj opoziční aktivisti, ktorých polícia rozohnala slzotvorným plynom. Vládni odporcovia od leta kontinuálne demonštrujú proti režimu znovuzvoleného prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda a proti výsledku prezidentských volieb z 12. júna. Presne 4. novembra 1979, len niekoľko mesiacov od islamskej revolúcie, obsadilo krídlo radikálnych islamistických študentov americké veľvyslanectvo. Študenti zatkli 52 amerických diplomatov a zadržiavali ich po dobu 444 dní. Únoscovia tvrdili, že Američania sú zodpovední za zosadenie šacha. Udalosť zmrazila diplomatickú komunikáciu medzi Iránom a Spojenými štátmi.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

6. 11. 2009

Zomrela Stella Májová

Zomrela Stella Májová

Česká herečka Stella Májová, známa ako Zpěvanka z filmovej rozprávky Byl jednou jeden král... (1954), zomrela vo štvrtok ráno vo veku 86 rokov po krátkej chorobe v kalifornskom Falbrooku, kam sa odsťahovala s manželom. Informovala o tom webová stránka tn.nova.cz. Stella Májová sa narodila 19. júla 1923 v Havlíčkovom Brode. Od detstva bola pohybovo nadaná, okrem tanca sa venovala hre na klavír. Už ako študentka hrala v ochotníckom divadle. Jej filmovým debutom bola komédia Příklady táhnou (1939), ale naďalej pôsobila aj v divadle. Čoskoro po prvej snímke jej začali prichádzať ďalšie ponuky, zahrala si v tituloch Studujeme za školou (1939), Prosím, pane profesore! (1940) či Artur a Leontýna (1940). Nasledovala rola Zpěvanky v známej rozprávke Byl jednou jeden král..., kde si zahrala po boku Jana Wericha, ktorého poznala z predchádzajúceho pôsobenia v divadle ABC. Neskôr získala vedľajšie úlohy v Pane, vy jste vdova! (1971) či Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976). V deväťdesiatych rokoch sa zblížila s budúcim manželom, Jaroslavom Mrázom. Spolu s ním odišla do USA, kde sa rozhodla ostať aj po jeho smrti.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MTV Europe Music Awards

MTV Europe Music Awards
Speváčka Beyoncé získala tri ceny na MTV Europe Music Awards. Ceremónia sa konala v utorok v nemeckom Berlíne, pri príležitosti 20. výročia pádu Berlínskeho múra, ktorý desiatky rokov rozdeľoval mesto a celé Nemecko. Ceny jej udelili v kategóriách Najlepšia interpretka, Najlepšia pieseň (Halo) a Najlepší videoklip (Single Ladies (Put a Ring on It)). "Túto cenu chcem venovať všetkým úžasným umelcom," uviedla Beyoncé po tom, ako ju vyhlásili za najlepšiu speváčku. "Ďakujem ti MTV za túto nesmiernu česť," dodala. Medzi ocenenými bol aj jej manžel Jay-Z, ktorý získal cenu v kategórii Najlepší interpret urban music. Ocenenie pre najlepšieho interpreta putovalo do rúk detroitského rapera Eminema. MTV Europe Music Awards zvyknú získavať najmä americkí interpreti. Jednou z mála výnimiek bola nemecká skupina Tokio Hotel, ktorá porazila Black Eyed Peas a Kings of Leon a získala cenu v kategórii Najlepšia skupina. Skupina Green Day, ktorá odovzdávanie cien otvorila, získala cenu pre Najlepšieho rockového interpreta. Najväčšími smoliarmi noci sa stali členovia skupiny Kings of Leon, ktorí boli päťkrát nominovaní, no nakoniec odišli s prázdnymi rukami. Päťkrát nominovaná a favorizovaná Newyorčanka Lady Gaga, preslávená nie len svojou hudbou v štýle electro-dance-pop, ale aj extravagantnými outfitmi, získala cenu pre Najlepšieho nováčika. Americká speváčka Katy Perry, ktorá prisľúbila šou inšpirovanú filmom Kabaret (1972) a Lizou Minnelli, nesklamala a predviedla sa vo vyzývavom oblečení. Počas šou si pripomenuli aj zosnulého Kráľa popu Michaela Jacksona. V rámci udeľovania hudobných cien sa predstavila aj írska skupina U2, ktorá zahrala pre asi 10 000 fanúšikov na bezplatnom koncerte pred berlínskou Brandenburskou bránou, kde sa v roku 1994 konalo prvé udeľovanie MTV Europe Music Awards. Líder skupiny Bono počas 30-minútového koncertu predstavil hity ako One, Sunday Bloody Sunday či Beautiful Day a po nemecky pozdravil dav: "Berlin, Du bist wunderbar."
Prehľad víťazov 2009 MTV Europe Music Awards: Najlepší videoklip: Beyoncé - Single Ladies (Put a Ring on It) ; Najlepšia interpretka: Beyoncé ; Najlepšia skupina: Tokio Hotel ; Najlepší európsky interpret: maNga; Najlepší "Push Artist": Pixie Lott ; Najlepší interpret: Eminem ; Najlepší nováčik: Lady Gaga ; Najlepší alternatívny interpret: Placebo; Najlepšie "World Stage" vystúpenie: Linkin Park ;Najlepšia pieseň: Beyoncé - Halo ;Najlepší rockový interpret: Green Day; Najlepší interpret urban music: Jay-Z
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

GRATULUJEME !

GRATULUJEME !
Medzinárodnú novinársku cenu Internationaler Journalistenpreis získal vo štvrtok 5. novembra v Berlíne spisovateľ Michal Hvorecký. Mladý slovenský spisovateľ publikujúci aj v nemeckom jazyku získal ocenenie za text na tému "Európa v dialógu: 1989 - 2009", ktorý napísal pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. V slovenčine vyšiel text v autorovom preklade v denníku SME v sobotňajšej prílohe Fórum. Súčasne s prvou cenou v súťaži získal Hvorecký finančnú prémiu 2 500 eur a jeho víťazný text dnes uverejnili nemecké noviny Die Welt. Text, ktorý je autobiografickou spomienkou Michala Hvoreckého na letné prázdniny pred dvadsiatimi rokmi, bude v prepracovanej podobe kapitolou z románu Dunaj v Amerike. Kniha vyjde na Slovensku v apríli 2010. Michal Hvorecký sa narodil roku 1976 v Bratislave. Vyštudoval estetiku na UKF v Nitre. V roku 2004 absolvoval semester na spisovateľskej Univerzite v Iowa City v USA. Na štipendijných pobytoch strávil dlhší čas v Belgicku, Rakúsku a Nemecku. Vydal tri zbierky poviedok a tri romány. Jeho knihy preložili do nemeckého, talianskeho, poľského a českého jazyka. Adaptáciu jeho románu Plyš hrali bratislavské Divadlo Aréna a Schauspielhaus Hannover. Napísal aj divadelnú hru Slovenský inštitút, jedna komédia, ktorú uvádzalo v marci a apríli 2009 Theater Forum Schwechat v Rakúsku. Ďalšie informácie o autorovi možno nájsť na http://www.hvorecky.sk. Viac o ocenení možno nájsť na: http://www.mitost.org/ausschreibung.html.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Televízia TA3 v súvislosti s 20. výročím Nežnej revolúcie odvysiela tematické dokumenty venované novembrovým udalostiam. Výročie vo vysielaní TA3 bude rezonovať už začiatkom druhého novembrového týždňa. V pondelok 9. 11. 2009 si špeciálnym vysielaním spravodajská televízia pripomenie predrevolučné udalosti. Do programovej štruktúry s vysielacím časom o 19:15 hod. zaradí dokument DW Ako padal múr o páde berlínskeho múra. Dokument TA3 odvysiela v repríze nasledujúci deň a cez víkend. Spomienke na revolučné udalosti sa bude venovať aj pondelkové vydanie relácie Téma dňa. TA3 do programovej štruktúry zaradí aj autorský dokument moderátora Petra Bielika s názvom Deti revolúcie. Hlavnú výpovednú hodnotu dokumentu majú rozhovory s aktérmi revolúcie – Jánom Budajom, Milošom Laukom a Petrom Cibulkom. Dokument Deti revolúcie si diváci budú môcť pozrieť 11. novembra vo vysielacom čase relácie Téma dňa o 19:55. V rámci spomienky na Nežnú revolúciu TA3 odvysiela aj významnú trilógiu dokumentov Tenkrát režiséra Roberta Sedláčka a scenáristu Radima Procházku. Ako prvú nasadí do vysielania tretiu časť dokumentu s názvom Tenkrát 3 – Husákovo ticho zameranú na naše novodobé dejiny. Vysielací čas je 14. 11. 2009 o 19.15 hod. s reprízou v nedeľu o 10:30 hod. Ďalšou v poradí bude prvá časť Tenkrát – Rok 1989, ktorú TA3 odvysiela premiérovo 16. 11. o 19:15 hod. a v repríze dňa 17.11. o 10:15 hod. Druhý diel trilógie s názvom Tenkrát 2 – Šance pro Slovensko si diváci môžu pozrieť v premiére 21. 11. o 19:15 hod a v repríze v nedeľu 22. 11. o 10:15. TA3 pripravuje aj ďalšie špecializované vysielanie a ako spravodajská televízia bude podrobne monitorovať všetky spomienkové podujatia, koncerty a ďalšie programy venované výročiu.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
" Akceptovateľná je pre nás 70-percentná, ideálna je 100-percentná zľava." Henrike Schmidt, Ryanair, obchodná manažérka "Poslal som štruktúrovaný životopis do jednej agentúry a zrazu som dostal pozvanie alebo otázku, či som ochotný ísť aj do vyššej vládnej exekutívy, nie politiky, do exekutívy. Nepredpokladal som, že to môže byť takto. Potom nasledovalo stretnutie, oslovil ma predseda vlády a ďalej som to neskúmal.“ Jozef Medveď „Že by sme žili v nejakom prepychu, to nie, ja by som to nazvala, že žijeme ako tá lepšia trieda“. Ľubomíra Slotová „Predseda predstavenstva Agrocontraktu ma zavolal k prehliadke firmy ako poslanca Národnej rady. Prišiel som tam zhruba trištvrte hodiny nato. Bola tam polícia – žiadni kukláči.“ Marián Záhumenský „Slová o nespolupracovaní s ministerstvom s inštitúciami sú zavádzajúce.“ Jozef Bednár " Keby aj bolo významné digitalizovať, treba sa pozerať na cenu. Na zlatyfond.sme.sk dnes nájdete vyše tisícky literárnych diel v elektronickej podobe. Náklady pre verejné financie? Nula eur. " Lukáš Fila "Iveta ma stále tlačí Štaidlovi do postele a teraz si spomenula, že odlúčená manželka Mahulena Bočanová tiež spala s jej Láďom. Ja len čakám, kedy si Iveta spomenie, že aj Marta Jandová mala pletky so Štaidlom." Dara Rolins

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

5. 11. 2009

Stálo Vám to za to ?

Stálo Vám to za to ?
Mediálna komisia českej Poslaneckej snemovne dnes navrhla dolnej komore parlamentu, aby odvolala Radu Českej tlačovej kancelárie (ČTK). Podľa komisie si rada neplní svoje povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona. Za touto formuláciou sa podľa predsedu komisie Vítězslava Jandáka (ČSSD) skrýva netransparentné zrušenie výsledku voľby nového riaditeľa ČTK a neschopnosť rady to parlamentnej komisii náležitým spôsobom zdôvodniť. Rada ČTK väčšinou hlasov 20. augusta rozhodla, že víťazom výberového konania na post generálneho riaditeľa je Radim Hreha, ktorý predtým pôsobil v Českej televízii a v STV. O necelý mesiac neskôr (17. septembra) však rovnaká rada svoje rozhodnutie zrušila. Rada svoj krok zdôvodnila tým, že doterajší riaditeľ Milan Stibral podal svoju rezignáciu pred koncom funkčného obdobia iba rade, ale nie zamestnávateľovi, preto sú jeho krok, ako aj voľba nového riaditeľa, neplatné. V zákulisí zmeny postoja rady bola nevôľa odborárov v ČTK s nečakaným výsledkom voľby. Stibral vedie ČTK už od roku 1993 a favoritom na prevzatie štafety bol jeho námestník. Na začiatku októbra mediálna komisia Poslaneckej snemovne vyzvala Radu ČTK, aby jej objasnila všetky okolnosti a aby zaujala jasný postoj, kto je skutočným riaditeľom agentúry. Viacerí členovia rady sa pritom postavili za Hrehu, ktorý kvôli zrušeniu výsledku výberového konania podal na radu žalobu a na Syndikát novinárov zaslal sťažnosť. Poslanci z komisie dali rade čas do 15. októbra, ale dočkali sa len toho, že komisii zaslala posudok advokátskej kancelárie Kříž a Bělina, z ktorého pri zmene rozhodnutia vychádzala. Posudok obsahuje tézu, že ak bola výpoveď pôvodného riaditeľa ČTK neplatná, sú neplatné aj ďalšie kroky vyhlásenie výberového konania a zvolenie Radima Hrehu.

Copyright © TASR 2009

CENA TIBORA VICHTU

CENA TIBORA VICHTU
Siedmy ročník scenáristickej súťaže Tibora Vichtu má víťazov a víťazky. Spomedzi 86 prihlásených získala hlavnú cenu v kategórii Celovečerný hraný film Mira Fornay za scenár Brat - môj pes sa volá Killer. Scenáristka a režisérka snímky Líštičky (2009) si odniesla aj finančnú odmenu 3000 eur. Jej scenár preložia do anglického jazyka a zúčastní sa finále scenáristickej súťaže ScriptEast. Víťazný scenár zaujal porotu najmä presvedčivým, nie čierno-bielym spracovaním aktuálnej témy konfliktného spolužitia medzi krajnou pravicou a Rómami. Hlavný hrdina, mladý muž inklinujúci k názorom krajnej pravice, pátra po svojej matke. Keď ju nájde, zistí, že si založila novú rodinu, a jej syn je spolovice Róm. Ako pre agentúru SITA uviedla členka poroty a spolugarantka súťaže Dagmar Ditrichová, autorka scenára vychádzala zo znalosti prostredia a charakterov. Špeciálnu cenu za scenár k hranej snímke udelili Michaele Zakuťanskej za Havaj mene bejbe o kraji figúrok, ktoré čakajú kedy príde výplata, autobus, pálenka a globalizácia. V kategórii Internetový seriál do 5 minút zvíťazil Peter Derňár so scenárom Old Bojs o trojici nedospelých tridsiatnikov, ktorí majú radi alkohol, Chucka Norrisa a počítačové hry a zo všetkého najviac milujú, keď si môžu vzájomne ničiť nervy. Víťazkou v kategórii Denný seriál - jedna epizóda seriálu Panelák sa stala Jana Sykorová za scenár Dunčo. Súťaž nesie meno autora scenárov k filmom ako Boxer a smrť (1962), Kým sa skončí táto noc (1965), Balada o siedmich obesených (1968) či Kráľ Drozdia brada (1984). Podľa scenárov, ocenených v minulých rokoch, vznikli snímky Nebo, peklo... zem (2009) Laury Sivákovej, Ženy môjho muža (2008) Ivana Vojnára i Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského. Do ôsmeho ročníka súťaže Cena Tibora Vichtu môžu záujemcovia a záujemkyne svoje scenáre posielať do 30. júna 2010. O Cenu Tibora Vichtu môžu bojovať autori a autorky do 35 rokov. © 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Posted by Picasa

Tie Budmerice sú dobrý nápad

Tie Budmerice sú dobrý nápad
Dobry den,treba doplnit, ze pri vyroci Malej vojny STV cenzurovala tri dokumentarne filmy, pripravene k tomuto vyrociu,ze s podporou postfasistickych medii ako SME ponechava STV v trezore 34 nakrutenych hranych filmov plus vecernicky Osmijanko a mnohe dalsie dokumentarne diela,cenzurou 3 filmov podla scenarov Petra Vala sa terajsi riaditel ostentativne pripojil k agentovi IVO Rybnickovi, ktory po osobnom zakaze Osmijanka, na co je urcite dodnes hrdy, preventivne cenzuroval VSETKY buduce inscenacie, zasadna otazka znie: Preco ste neobnovili vyrobu inscenacii a zaroven blabocete o slavnych pondelkoch, preco ste rehabilitovali ludi druhej kategorie z lagra na 28. poschodi a nerehabilitovali trezorove filmy a preco ponechavate dve generacie autorov v postaveni bez slobody prejavu, t.j. obcanov druhej kategorie?Strucne, preco mate dve normy? Jednu pre seba a druhu pre nas, untermenschov. Preco trpite, ze stalinisticka dramaturgia SND este dnes cenzuruje eticku vypoved narodnej opery Krutnava tak, ako to spravili cenzori v 50. rokoch. Ponuka sa odpoved, ze to schvalujete, ze ste stalinisti. Nic ine. Ak o tomvdaka tzv. mediam neviete, precitajte si v Kulture text prof. Klindu.http://www.kultura-fb.sk/new/old/archive/pdf/kult1709.pdf Media a politici sa napokon mozu slobodne vyznat, ako reagovali na fakt,ktory uz pred desatrocim pomenoval Jan Tuzinsky, ze slovenska literatura sa ocitla na nepriatelskom uzemi...Okradli nas o budovu Literarneho fondu, skusaju ukradnut aj kastiel v Budmericiach a do roka mame prist aj o posledny majetok - budovu na Laurinskej... a cela kultura o 6 miliard na digitalizaciu... pre hocijaku zahranicnu firmu... Preco ficovci nedaruju strechy nad hlavou kulturnym instituciam? Lebo ich chystaju do laskavej opatery buduceho ministra kultury Rudolfa Zajaca... lebo najblizsie volby prehraju, ako uz vsetci vieme. A po nich pridu este horsi. Nevidim to ciernobielo, je to cele cierne. Prosim sirit, za co uz teraz dakujem. Andrej Ferko, politicky prenasledovany autor, obcan druhej kategorie PS. Pretoze Meciar Fico Dzurinda traja slepi hrobari nasej vedy kultury nevidia a nechcu vidiet politicky fakt cenzury, viaceri zo 42 prenasledovanych autorov pracuju uz 15 a viac rokov v podmienkach disentu na premene tohto politickeho faktu na kulturny tak ako s tym zacal Mikulas Kocan v knihe Diabol - piseme o utlaku spisovatelov a vedcov knihy a budeme ich vydavat, hoci ako samizdat. Hovorim o tom aj nahttp://www.televiziacentrum.sk/v archive Kultura Pisem o tom aj vdaka odvahe casopisu Kulturahttp://www.kultura-fb.sk/new/old/archive/pdf/kult1709.pdf O ponizujuce a vnutene postavenie disidentov sme my, obcania druhejkategorie, politicky prenasledovani autori nestali, ale ked nam ho uz meciarovcidzurindovcificovci vnutili, zariadime sa podla toho a protitotalite bojujeme pamatou. Nase materialy uz druhy rok odovzdavame Ustavu pameti naroda a zaciname sa s touto agendou kontaktovat s tunajsimi ambasadami. Nedarujeme Vam to - ani postfasistickym mediam ako SME a STV ani politikom - a ste po krk v hanbe naveky.

Audiovizuálny fond News

Audiovizuálny fond News

Zloženie komisií Audiovizuálneho fondu Predsda Rady Patrik Pašš narhol, aby sa v programe 1 vytvorilo namiesto jednej tri samostatné odborné komisie. Súčasne s touto zmenou by došlo k zjednodušeniu bodového hodnotenia žiadostí v prvom programe. Rada AVF podľa § 4 ods. 2 písm. q) v spojení s § 17 ods. 2 zákona č. 516/2008 Z.z. o Audiovizuálnom fonde vymenovala za členov odborných komisií na funkčné obdobie dvoch rokov:

a) pre podprogram 1.1 podľa štruktúry podpornej činnosti fondu: 1. PhDr. Roman Brat 2. Mgr. Peter Jaroš 3. Mgr. Jana Kákošová 4. PhDr. Adriana Kronerová 5. Mgr. Matej Mináč 6. Mgr. Erik Panák 7. Mgr. Marián Puobiš 8. Mgr. Peter Svarinský 9. Mgr. Martin Vrábel b) pre podprogram 1.2 a 1.4 podľa štruktúry podpornej činnosti fondu: 1. Mgr. Ivo Brachtl 2. Mgr. art. Katarína Moláková,ArtD. 3. Mgr. art. Peter Neveďal 4. František Palonder 5. doc. Dušan Trančík, Art.D. c) pre podprogram 1.3 a 1.5 podľa štruktúry podpornej činnosti fondu: 1. Ing. arch. Jaroslav Baran 2. Mgr. Art. Magdaléna Glasnerová 3. Juraj Lihosit 4. prof. Ondrej Slivka, ArtD. 5. prof.Mgr.Rudolf Urc, ArtD. d) pre 2. program podľa štruktúry podpornej činnosti fondu: 1. Mgr. Art. Bronislava Brtáňová 2. Peter Novák 3. Ing. Jana Studená 4. Ing. Alexandra Strelková 5. Doc. Mgr. Anton Szomolányi, ArtD. e) pre 3. program podľa štruktúry podpornej činnosti fondu: 1. doc. PhDr. Martin Ciel, PhD. 2. Eduard Grečner 3. Mgr. Martin Kaňuch 4. doc. Ingrid Mayerová, ArtD. 5. prof. Peter Michalovič, CSc. 6. Mgr. Ľubica Orechovská 7. Mgr. Art. Yvonne Vavrová f) pre 4. program podľa štruktúry podpornej činnosti fondu: 1. Ing. Peter Csordás 2. Mgr. Slavomír Grúber 3. doc. Jozef Hardoš, ArtD. 4. Mgr. Art. Bronislava Brtáňová 5. Ing. Jana Studená

Neni dobre ,chlapi

Neni dobre ,chlapi
SVADBA SNOV - Vyznania Jednotka - 04.11.2009
59 tisíc divákov 1,2 % sledovanosť, 2,9 % share.
Posted by Picasa

STAND UP FOR JOURNALISM

STAND UP FOR JOURNALISM
Pri príležitosti Dňa zápasu za kvalitnú žurnalistiku, ktorý už po tretí raz organizuje Európska federácia novinárov pod heslom Stand up for Journalism, sa bude konať tlačová beseda spojená s prezentáciou publikácie, ktorá v týchto dňoch vychádza z tlačiarne – Sloboda prejavu novinára a ochrana pred jej zneužitím. Autor JUDr. Peter Kerecman, advokát a člen Tlačovej rady SR, v nej na 152 stranách formátu A4 ponúka vysvetlenia právnych noriem, ktoré by mal poznať každý, kto sa pohybuje vo svete médií a žurnalistiky, ale predovšetkým novinári. Publikáciu spestruje rad príkladov z rozhodovacej praxe súdov rôznej úrovne, medziiným aj ústavných súdov (nielen slovenského) a Európskeho súdu pre ľudské práva. Publikáciu vydal Slovenský syndikát novinárov inšpirovaný cyklom vydarených semi­nárov s autorom, ktorý v roku 2006 organizovala Regionálna organizácia SSN Košice. Okrem novinárov môže byť táto publikácia osožnou pomôckou hovor­com a verejne činným osobám, poslúži právnikom i študentom práva. Rozhodne by nemala chýbať ani v jednej redakcii. Publikáciu bude možné kúpiť v Kancelárii SSN v Bratislave a v kanceláriách RO SSN Košice a Prešov (neskôr aj v ďalších) i na niektorých vysokých školách. Cena 9,90 €, pre členov SSN 7,90 €, pri odbere 5 a viac kusov cena za kus 7,90 €.

4. 11. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Iránske úrady zakázali vydávanie denníka s podnikateľským zameraním, známeho kritikou vlády. Ministerstvo kultúry nariadilo zrušenie novín, pretože ich obsah sa odklonil od zamerania na hospodárstvo, uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA. Denník Sarmájeh bol známy článkami kritizujúcimi hospodársku politiku prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, ktorá podľa neho ženie krajinu do chudoby. Po kontroverzných júnových prezidentských voľbách, v ktorých bol opäť zvolený Ahmadínežád, úrady zakázali niekoľko reformistických denníkov a časopisov. Mnoho žurnalistov zároveň skončilo za mrežami na základe obvinenia z podnecovania povolebných nepokojov. Od roku 2000 v Iráne zakázali viac ako 100 denníkov a periodík, väčšinou z bezpečnostných dôvodov. Informovala agentúra AP. Novinára zaoberajúceho sa korupciou v polícii v mexickom meste Durango, ktorého uniesli v pondelok, našli po niekoľkých hodinách mŕtveho. Oznámila to včera prokuratúra v Durangu.Vladimir Antuna García (39), na ktorého už v apríli spáchali atentát, pracoval pre denník El Tiempo de Durango. Skupina ozbrojených mužov ho uniesla v pondelok ráno na ceste do práce. Jeho mŕtve telo sa našlo v ten istý deň krátko pred 21.00 h miestneho času (včera o 04.00 h SEČ). Príčinou smrti bolo udusenie v dôsledku škrtenia, v hlave a bruchu novinára sa však našli stopy po guľkách. García je tretím novinárom, ktorého tento rok zavraždili v štáte Durango a ôsmym v celom Mexiku Vlani zomrelo v Mexiku násilnou smrťou deväť novinárov - najviac zo štátov Latinskej Ameriky Najnebezpečnejšími pre pracovníkov médií sú severné regióny Mexika, kde pôsobia veľké drogové kartely. Niekoľko desiatok albánskych novinárov a občanov protestovalo dnes v albánskej Tirane proti pondelňajšiemu útoku na prominentného redaktora. Demonštranti sa zišli pred kanceláriou premiéra Saliho Berishu. Niektorí z nich hádzali do budovy topánky. Správy o zatknutiach nie sú k dispozícii. Protestujúci novinári sa sťažovali na zlé zaobchádzanie zo strany úradov. Mero Baze, redaktor nezávislého denníka TemA, bol čoraz viac kritický voči konzervatívnemu premiérovi Salimu Berishovi. Ten útok ostro odsúdil. Polícia podľa agentúry AP oznámila, že dvoch telesných strážcov albánskeho podnikateľa Rezarta Taciho zatkli po incidente, ktorý sa stal v pondelok v neskorých večerných hodinách v Tirane. Podnikateľ, známy úzkymi vzťahmi s Berishom, napadol novinára po sérii článkov, v ktorých ho Baze obvinil z daňových únikov. Podľa očitých svedkov v bare v centre Tirany zaútočil Taci a jeho bodyguardi na redaktora, štyri minúty ho bili a kopali a nechali ho ležať v bezvedomí. Obeť sa prebrala až na druhý deň v nemocnici. Copyright © TASR 2009
Osemdesiate druhé odovzdávanie Oscarov budú 7. marca 2010 v hollywoodskom Kodak Theatre moderovať herci Steve Martin a Alec Baldwin. Americká Akadémia filmových umení a vied o tom informovala na svojej webovej stránke www.oscars.org. Ako tvrdia producenti šou Bill Mechanic a Adam Shankman, herci podľa nich tvoria "perfektný pár pre moderovanie Oscarov". "Steve prinesie skúsenosti s moderovaním šou v minulosti a Alec bude úplne čerstvou osobou pre túto udalosť," dodali. Steve Martin moderoval 73. a 75. udeľovanie cien Akadémie, pričom za prvý raz ho nominovali na Emmy. Herec, ktorý si zahral v snímkach ako Ružový panter (2006) a pokračovaní a objavil sa v seriáli 30 Rock (2006), sa venuje tiež hudbe. Alec Baldwin, ktorý hral napríklad vo filme Smoliar (2003) a najnovšie v dráme Pre moju sestru (2009), sa v roku 2003 zúčastnil oscarovej ceremónie, keď odovzdával prestížne sošky. Baldwin hrá v seriáli 30 Rock a je známy aj ako divadelný herec.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Viennale 2009

Viennale 2009
Snímka Ako sa varia dejiny slovenského režiséra Petra Kerekesa získala cenu pre najlepší dokument na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu vo Viedni, informovalo dnes vedenie podujatia. Rovnaký film si iba pred tromi dňami odniesol prestížnu cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI) z 52. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárneho a animovaného filmu v nemeckom Lipsku. Už predtým získala snímka Zlatého Huga v súťaži dokumentov na 45. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Chicagu za "originalitu, humor a neobvyklý uhol pohľadu na vojnu, ktorý šokuje, zabáva a prináša poučenie". Film, ktorý vznikol v rakúsko–slovensko-českej koprodukcii, približuje divákom dramatické príbehy vojenských kuchárov. Vypovedá o tom, ako každodenné potreby tisícok "ozbrojených" žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. Opiera sa o portrét poľnej kuchyne ako modelu sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja, ale aj o 12 receptov vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. Cenu za najlepší film viedenského festivalu Viennale 2009 získala rakúska režisérka Jessica Hausner za snímku Lourdes o pútničke, ktorá zažije zázrak v slávnom francúzskom pútnickom meste. V rakúskej metropole premietli v rámci festivalového programu od 22. októbra okolo 140 filmov rôznych žánrov. Hlavnou hviezdou prehliadky bola oscarová herečka Tilda Swinton.
Copyright © TASR 2009

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1. Česko Slovenská SuperStar - finále Markíza - 23.6 %, 55.6 % ; 2. *TELEVÍZNE NOVINY – Markíza; 3. *DNES -Markíza ; 4. Modré z neba- Markíza 5. Česko Slovenská SuperStar - rozhodnutie -Markíza ; 6. Ordinácia v ružovej záhrade III. -Markíza ; 7. Ordinácia v ružovej záhrade III.- Markíza ; 8.Ordinácia v ružovej záhrade III.-Markíza ; 9. *Športové noviny -Markíza ;10. *Počasie- Markíza ; 11. *NOVINY TV JOJ -TV JOJ ;12. *ŠPORT -TV JOJ ; 13. Ordinácia v ružovej záhrade III. –Markíza ; 14. *NAJLEPŠIE POČASIE - TV JOJ ; 15. Aj múdry schybí- Markíza ; 16. Pošta pre teba -Jednotka ;17. MINI TALENT SHOW –Jednotka; 18.*Panelák -TV JOJ ; 19. Bez servítky - Markíza ; 20.Smotánka- Markíza- 11.4 %, 26.9 %

Pozn. Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ; © Výskum programu STV

3. 11. 2009

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK
Najčítanejším denníkom na Slovensku je Nový čas. Vyplýva to z prieskumu MML-TGI za II. a III. kvartál, ktorý realizovala agentúra MEDIAN SK od 30. marca do 13. septembra 2009 na vzorke 4286 respondentov vo veku 14 - 79 rokov. Nový čas si udržal pozíciu s 25 %, ktoré predstavujú viac ako jeden milión čitateľov. Druhý v poradí je denník Sme s 8 %. Čítanosť denníka Pravda je tiež na úrovni 8 %. Nasleduje denník Plus jeden deň rovnako s 8 %, Šport a Korzár so 4-% čítanosťou a Hospodárske noviny s 3-%.
Podiel čítanosti týždenníkov na populácii predstavuje 52 %, čo je množstvo čitateľov, ktorí prelistujú alebo prečítajú "ostatné" vydanie niektorého z monitorovaných týždenníkov. Celková čítanosť týždenníkov všeobecne klesla o dve percentá oproti I. a II. kvartálu 2009. Týždenník Plus 7 dní dosiahol 15 %. Druhú pozíciu obsadil Život s 12-% čítanosťou a prvú trojicu uzatvára Nový Čas pre ženy s 9 %. Časopis Markíza sa umiestnil na štvrtom mieste s 8 %, na piatom Báječná žena tiež s 8 % a na šiestom Eurotelevízia so 7 %. Prehľad uzatvára týždenník Katolícke noviny so 4 %.
Celková čítanosť dvojtýždenníkov predstavuje 14 %. Najčítanejším titulom je Tele plus so 4 %. Dvojtýždenník TV max dosiahol 3 % a za ním sa zaradil dvojtýždenník Autoburza s 1 %. Dvojtýždenníky Žena a život, Relax, TV Svet a Banskobystrické ECHO tiež dosiahli 1 %.
Celková čítanosť mesačníkov v II. a III. kvartáli 2009 zaznamenala 52 %, čo je rovnaké percento ako v I. a II. kvartáli 2009. Poradie mesačníkov, ktoré sa na Slovensku predávajú, otvára časopis Eva s 10 %. Ďalšiu priečku obsadil mesačník EMMA s 9 % a za ním Zdravie rovnako s 9 %. Mesačník Záhradkár dosiahol 8 %. Prvú päticu uzatvára mesačník Auto motor a šport s 5 %. Na šiestom mieste sa umiestil časopis Pekné bývanie tiež s 5 % a na siedmom Auto Magazín rovnako s 5 %.
Najsledovanejšou televíziou na Slovensku je Televízia Markíza. Televízia Markíza dosiahla 59-% sledovanosť v rámci televíznych staníc. Sledovanosť na úrovni 32 % zaznamenala TV JOJ, za ňou sa umiestnila Jednotka s 25 %. Nasleduje TA3 s 5 %, TV JOJ Plus a Dvojka so 4 %, Prima TV a NOVA s 3 %. Prvú desiatku najsledovanejších televíznych staníc uzatvárajú RTL KLUB a ČT1 s 2 %. Poradie jednotlivých slovenských televíznych staníc v ukazovateli podiel na trhu (share) za II. a III. kvartál 2009 je nasledujúce: Na prvom mieste so 47 % sa umiestnila TV Markíza. TV JOJ dosiahla 21 % a za ňou sa s 15-% podielom na trhu umiestnila Jednotka. Nasleduje TV JOJ Plus s 2 %, TA3 s 2 % a slovenskú šestku uzatvára Dvojka tiež s 2 %. Podiel ostatných televízií predstavuje celkom 11 %, z toho najvyššie hodnoty dosahujú nasledujúce štyri stanice: NOVA (2 %), RTL KLUB (1 %), Prima (1 %) a Magyar TV 1 (1 %).
Rádio Expres zvíťazilo v počúvanosti s 27-percentným podielom na trhu, Fun rádio má 17 percent a rovnako so 17-percentným podielom sa na treťom mieste umiestnilo Rádio Slovensko. Na štvrtom mieste skončili Jemné melódie s ôsmimi percentami a na piatom rozhlasová sieť RADIONET total so sedempercentným podielom na trhu. Šieste miesto obsadilo Rádio Regina (7 %) a siedme Rádio Okey (6 %). Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 11 % z trhu.
Copyright © TASR 2009

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Sankciu vo forme upozornenia za porušený zákon dostala spoločnosť Markíza-Slovakia spol. s. r. o. za neobjektívnosť spravodajstva v súvislosti s odvysielaním príspevkov Predražená budova v programe Dnes (30.5.). Za príspevok Psy v otrasných podmienkach v programe Krimi Noviny (27.6.) dostala sankciu spoločnosť MAC TV s. r. o., ktorá prevádzkuje TV JOJ. Rada za porušenie zákona rovnako sankcionovala aj spoločnosť Orange Slovensko s. r. o. za retransmisiu programovej služby PRIMA bez súhlasu jej vysielateľa. Správne konania začala rada voči spoločnosti Markíza-Slovakia vo veci možného porušenia zákona o ochrane maloletých v súvislosti s odvysielaním programu Dlhý víkend z dňa 13.9. Voči spoločnosti C.E.N., prevádzajúcej televíziu TA3, začala správne konanie pre možné porušenie objektívnosti spravodajstva v príspevku informujúcom o nadchádzajúcich voľbách do VÚC v Hlavných správach dňa 24.9. Konanie začala aj voči spoločnosti MAC TV (TV JOJ), pri odvysielaní Lampy zo 17.9., vo veci možného ovplyvňovania obsahu sponzorovaného programu sponzorom. Voči Slovenskému rozhlasu začala správne konanie v dvoch prípadoch - pre možnú skrytú reklamu pri informovaní o slovenskom filme Jánošík v programe Z Terchovej naživo a pre možné porušenie objektívnosti spravodajstva v príspevku informujúcom o protestnom zhromaždení proti prijatiu jazykového zákona v rámci programu Rádiožurnál z dňa 1.9. Rada sa zaoberala aj vysielateľom Servis TV - Júliusom Pereszlényim, voči ktorému začala správne konanie za možné vysielanie bez udelenej licencie. RVR dnes udelila súhlas s prevodom obchodných podielov akcionára spoločnosti Poprad Reality Invest, a.s. Jána Telenského vo výške 52% podielu na základnom imaní na nadobúdateľa spoločnosť Radio One Retro.

Copyright © TASR 2009

Festival rozhlasovej tvorby 2009

Festival rozhlasovej tvorby 2009
Rozhlasové hry a dokumenty v slovenskom jazyku predstaví Slovenský rozhlas (SRo) od 4. do 6. novembra na 21. ročníku Festivalu rozhlasovej tvorby. Ako agentúru SITA informovala Alexandra Štullerová - Koreňová z oddelenia pre styk s verejnosťou SRo, cieľom festivalu je vytvoriť podmienky na prezentáciu, vznik spätnej väzby, reflexiu a hodnotenie produkcie v jednotlivých žánroch. Podujatie nadväzuje na tradíciu festivalov pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry. Festival má štyri súťažné kategórie: kategóriu pôvodných rozhlasových hier, kategóriu rozhlasových dramatizácií, adaptácií, alebo prekladových hier, kategóriu rozprávkových hier a kategóriu rozhlasových dokumentov. 21. ročník Festivalu rozhlasovej tvorby sa bude konať v štúdiách tzv. obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici v Bratislave. Súčasťou programu bude vo štvrtok od 19:00 aj večer venovaný poľskej kultúre. Podrobnosti o programe festivalu možno nájsť na - http://www.rozhlas.sk. Prvým väčším podujatím na Slovensku venovaným rozhlasovým hrám bola prehliadka slovenskej rozhlasovej hry v roku 1964, kedy sa v priebehu jedného mesiaca odvysielalo sedem pôvodných hier. O dva roky neskôr, v roku 1966 sa na Červenom Kameni uskutočnil nesúťažný Festival slovenskej rozhlasovej hry, za účasti dramaturgov, autorov, režisérov a kritikov, spojený s prezentáciou rozhlasovej tvorby. Druhá časť tohto podujatia bol samotný Festival rozhlasovej hry vo vysielaní. V priebehu šiestich týždňov vtedy rozhlas odvysielal desať pôvodných slovenských rozhlasových hier. Všetky tieto podujatia boli prípravou na 1. festival slovenskej pôvodnej rozhlasovej hry, ktorý sa konal od 14. do 18. apríla 1969 na Táloch, dodala Alexandra Štullerová - Koreňová.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Novou tvárou medzi moderátormi spravodajstva televízie TA3 je od 1. novembra 2009 Martin Strižinec. Na obrazovkách spravodajskej televízie sa objaví vo štvrtok 5. novembra v rámci moderovania polhodinových spravodajských blokov.„Správy sú moja vášeň. Mám rád, keď sa niečo deje. So svojimi poslucháčmi som prežil mnohé veľké udalosti, tie ďalšie už budem prežívať s divákmi TA3. Televízia je pre mňa veľkou výzvou. Teším sa na ňu,“ vyjadril sa nový moderátor TA3. Martin Strižinec má ako rozhlasový moderátor viacročné skúsenosti. Od roku 2001 pôsobil ako moderátor spravodajstva v Rádiu Expres, je absolventom Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Doha Tribeca Film Festival

Doha Tribeca Film Festival
Hlavné divácke ceny z prvého ročníka Filmového festivalu Tribeca v Dauhe, hlavnom meste Kataru, si odniesol dokument Team Qatar v réžii Liz Mermin, ktorý sa tak stal najlepším filmom festivalu, a najlepší arabský film podujatia - palestínska dráma Al-mor wa al rumman režisérky Najwy Najjar. Obe ceny, udeľované s finančnou odmenou 50-tisíc dolárov (takmer 34-tisíc eur), odovzdala herecká hviezda Robert de Niro. Filmový festival Tribeca v Dauhe spoluorganizuje newyorský Tribeca festival. Na jeho založení sa podieľal aj Robert de Niro.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

2. 11. 2009

Na Šimona Judy mrznú v poli všetky hrudy

Na Šimona Judy mrznú v poli všetky hrudy
Jednotka opäť klesla, Dvojka a Trojka takisto.
JOJ a JOJ Plus jemne klesli .
Markíza stúpla, TV Doma naopak klesla.
TA 3 konečne jemne stúpla.
Primetimový rozdiel medzi Jednotkou a JOJ opäť stúpol na desivých 8,18 % .

Markíza - 32.80 %
TV DOMA - 1.91 %
Jednotka - 13.87 %
Dvojka - 2.86 %
Trojka - 0.85 %
TV JOJ – 20.52%
JOJ PLUS- 3.07 %
TA 3 - 1.46 %