14. 11. 2009

To je TV !

To je TV !

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Slovenská televízia pripravuje dve mimoriadne spravodajské relácie v deň volieb do samosprávnych krajov, v sobotu 14. novembra, a to o 12:00 a o 16:00. Diváci sa v nich budú môcť zoznámiť so situáciou v jednotlivých krajoch. V nedeľu 15. novembra o 9:00 prinesie STV v mimoriadnej spravodajskej relácii predbežné výsledky prvého kola volieb a v relácii O 5 minút 12 voľby zhodnotia predstavitelia parlamentných strán, politológ a sociológ.

13. 11. 2009

Zomrel David Lloyd

Zomrel David Lloyd
Americký producent a scenárista David Lloyd, ktorý mal na svojom konte populárne sitcomy ako Frasier (1993), The Mary Tyler Moore (1970-1973), Taxi (1978-1983) alebo Cheers (1982-1993), skonal vo veku 75 rokov. Príčinou jeho smrti bola rakovina prostaty. V Spojených štátoch amerických sa preslávil predovšetkým vďaka epizóde Chuckles Bites the Dust zo sitcomu The Mary Tyler Moore, ktorú v USA označili za najlepšiu v televíznej histórii. Lloydovi v roku 1975 vyniesla individuálnu cenu Emmy za scenár. O dva roky neskôr získal druhé ocenenie Emmy ako jeden zo scenáristov za poslednú časť tohto komediálneho seriálu a tretiu prestížnu cenu dostal v roku 1998 za sitcom Frasier, ktorý v tom roku získal ocenenie Satellite Awards za najlepší komediálny seriál. V roku 2001 dostal od asociácie scenáristov Writers Guild of America cenu za celoživotné dielo. "Práve on bol zodpovedný za rekordné množstvo smiechu na svete," povedal na adresu Lloyda spolutvorca sitcomu Cheers Les Charles.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS- na konferenciu sa tešia všetci

STV NEWS- na konferenciu sa tešia všetci
Slovenská televízia pripravuje pri príležitosti udalostí spojených s 20. výročím Novembra '89 vo svojom vysielaní niekoľko mimoriadnych spravodajských vstupov. Prvý sa týka už dnešného večera – v piatok 13. novembra odvysiela na Jednotke aj na Dvojke Vedeckú konferenciu – Slovensko a odkaz Novembra '89. začína sa hneď po skončení hlavných večerných Správ STV. V pondelok 16. novembra sprostredkuje divákom Jednotky aj Dvojky Príhovor prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča v predvečer 20. výročia Nežnej revolúcie. Začína sa hneď po odvysielaní večernej relácie Správy STV. V stredu 18. novembra bude STV vysielať po Správach STV Rozhovor s predsedom Európskeho parlamentu Jerzy Buzekom.

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Televízia TA3 bude 20. výročiu Nežnej revolúcie vo vysielaní venovať mimoriadny priestor. Spravodajská televízia odvysiela živé vstupy, prenosy spomienkových podujatí, dokumentárne filmy, štúdiové diskusie s hosťami, tematické reportáže, rozhovory s účastníkmi Nežnej revolúcie a profily významných aktérov. "Televízia TA3 sa bude udalostiam spred 20 rokov venovať intenzívne a výročie Nežnej revolúcie si pripomenie dôstojným spôsobom. Okrem tematických dokumentov, špecializovaných relácií a priamych prenosov zo spomienkových udalostí prinesie divákom aj medailóny, teda profilové rozhovory s významnými aktérmi novembrových udalostí," vyjadril sa riaditeľ a šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Richard Dírer. Dňa 14. novembra TA3 odvysiela naživo oficiálnu spomienku na Nežnú revolúciu z Prahy, na ktorej bude prítomný aj Václav Havel. Na spomienkovej slávnosti sa zúčastní aj bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová, ktorá zohrala významnú úlohu pri rozširovaní NATO o krajiny bývalého východného bloku. Spravodajská televízia prinesie naživo aj spomienku na študentskú demonštráciu pred bývalým ministerstvom školstva, ktorá sa bude konať 16. novembra v Bratislave. Živé vstupy a rozhovory TA3 budú súčasťou spomienkového vysielania aj nasledujúci deň z dvojdňového Stredoeurópskeho fóra s prisľúbenou účasťou rečníkov z medzinárodného prostredia. Aj dňa 18. novembra bude TA3 pokrývať diskusný panel, na ktorom bude hosťom Václav Havel. TA3 bude v deň výročia monitorovať aj spomienkový program Koncert pre všímavých v PKO, ktorý organizuje Michal Kaščák, a Spomienku v Opere SND.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Pán Marcinčin je krátko v KDH a nejaký čas si to vyžaduje, kým sa zoznámi s našou agendou, čo sme celé roky presadzovali .Kto prišiel s rovnou daňou? “ Július Brocka „Máme na mysli to, že vzniká nová, nielen cezhraničná, ale aj cezkontinentálna mobilita Slovákov a chceme, aby títo Slováci odchádzali a vracali sa. Ale, keď odchádzajú, aby odchádzali s maticou, aby mali k dispozícii maticu. Aby nestrácali puto k slovenskej vlasti. V prvom rade tam patrí slovenská reč, slovenská kultúra, ale aj propagácia Slovenska. Tieto body sú v matičnom programe, len prišla svetová hospodárska kríza a trošku sme sa v čase posunuli. Teda program, ktorý bol už do roku 2010 sa bude plniť do roku 2013.“ Jozef Markuš " No, pochybení samozřejmě došlo, k pochybení došlo na všech stranách, došlo i při samém aktu voleb došlo k pochybení, a to ze strany kandidáta, který dnes se chce soudit. Tedy no, ale ať se soudí, ale jako prostě i z jeho strany došlo k pochybení, protože neuvedl v plném znění všechno ve svém stručném životopise. I když byl k tomu vyzván, neuvedl vlastně proč ukončil třeba poměr ředitele v Českém Krumlově. A jiné věci. Jenom, ať si to pan Hreha přebere sám, já to nebudu tady říkat. Potom za druhé taky ještě neuvedl tam jiné věci, neuvedl tam třeba politickou příslušnost, protože tam uváděl takové věci, že nebyl generálním tajemníkem, ale nenapsal, že byl třeba od tehdy do tehdy členem KSČ, potom členem Sociální demokracie, na Slovensku, že pracoval pro stranu SMER. Jako je to prostě takové věci tam neuvedl. A ani nevyužil toho prostoru, aby to ujasnil. To jsem chtěla říct k tomu akorát. Takže k pochybení nedošlo jenom na naší straně. " Pavla Valčáková, predsedkyňa Rady ČTK "Áno. Zastreľte tých bastardov a nenapraviteľných kriminálnikov.Keď bojujete proti kriminálnikom, zomierajú aj nevinní ľudia - nie schválne, ale počas prestreliek." Fikile Mbalulu, zástupca ministra juhoafrického ministra vnútra „ Odpoviem vám protiotázkou, čo si myslíte kto je známejší? Ten, ktorý tam je, sedí a čučí a pozerá, alebo ten, alebo ja? Kto je známejší ? Vy pokladáte za prácu, že niekto niekde sedí a tlačí tlačítka? To je práca podľa vás, ja si myslím, že nie. Ja si myslím, že ochrana slovenských záujmov je väčšia práca. Prečo všetci do mňa strieľajú? Prečo ma všetci chcú zlikvidovať ? Pretože tam nesedím? No preto, že hájim záujmy Slovenska, preto som nepriateľ číslo jedna. To je podstata a to je práca, nie že niekde sedím, ani neviem že... Ja napríklad polovicu poslancov ani nepoznám, pretože sú to nuly. " Ján Slota

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Doterajší riaditeľ Rádia Devín, programového okruhu Slovenského rozhlasu (SRo) Silvester Lavrík na tomto poste v decembri skončí. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa rozhlasu Alexandra Štulerová-Koreňová. "Nebol odvolaný. Po dohode s vedením rozhlasu prijal poverenie koordinovať nové projekty SRo - Rádio Klasika, Rádio Litera a plánované Rádio Junior," reagovala hovorkyňa. Ako dodala, riadením programovej služby Radio Devín bude poverený Gerhard Komora. Lavrík bol riaditeľom Rádia Devín od septembra 2005, keď na tomto poste nahradil Mariána Bančeja. Komora, ktorého meno sa v minulosti spájalo s tematickým kanálom ETV Medicus zameraným na zdravie a životný štýl, začne Devín viesť koncom roka. K personálnej zmene dôjde k 15. decembru.

Copyright © TASR 2009

12. 11. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Internetová stránka Forbes.com zverejnila zoznam najlepšie zarábajúcich mužov americkej televízie za obdobie 1. jún 2008 až 1. júl 2009. Na vrchole rebríčka sa ocitol prísny porotca z populárnej šou American Idol a tvorca súťaže America's Got Talent Simon Cowell so zárobkom 75 miliónov amerických dolárov (asi 50 miliónov eur). Päťdesiatročný rodák z Brightonu tak predbehol 63-ročného obchodného magnáta Donalda Trumpa, ktorý sa stal slávnym aj pre svoju reality šou The Apprentice. Ten za sledované obdobie zarobil 50 miliónov amerických. Trojicu "finančne zabezpečených" mužov uzatvára 34-ročný moderátor reality American Idol Ryan Seacrest s 38 miliónmi amerických dolárov (asi 25 miliónov eur). Prvú päticu dopĺňajú herecká hviezda Charlie Sheen s 21 miliónmi amerických dolárov (asi 14 miliónov eur) a komik Steve Carell známy z komediálneho televízneho seriálu The Office, ktorý zarobil "len" 20 miliónov amerických dolárov (asi 13,3 milióna eur). Ako informoval internetový portál Forbes.com, veľa týchto mužov má rozbehnutých viacero súvisiacich projektov. Cowell má svoj vlastný nahrávací label, ktorý zastrešuje speváčku Leonu Lewis aj kuriózny spevácky objav Susan Boyle popri jeho hodnotení v porotcovskom kresle najsledovanejšej americkej šou American Idol. Donald Trump okrem "dolovaniu" z reality šou zarába tiež na vodke, ktorej prepožičal svoje meno (Trump Vodka) či na pánskom oblečení a hodinkách (Donald J. Trump Signature Collection). Zoznam najlepšie zarábajúcich mužov americkej televízie podľa Forbes.com za obdobie jún 2008 - júl 2009: 1. Simon Cowell; 2. Donald Trump; 3. Ryan Seacrest ;4. Charlie Sheen ; 5. Steve Carell ;6. Howie Mandel; 7. Kiefer Sutherland ;8. Jeff Foxworthy ;9. Hugh Laurie ;10. David Caruso .
Bývalý boxerský majster sveta v superťažkej hmotnostnej kategórii Mike Tyson opäť zamestnal políciu, ktorá potvrdila, že ho v stredu zadržala na medzinárodnom letisku v Los Angeles po tom, ako udrel fotografa. Štyridsaťtriročný "železný Mike" je rovnako ako druhý aktér incidentu, 50-ročný lovec bulvárnych snímok Tony Echevarria, podozrivý z ublíženia na zdraví, ku ktorému malo dôjsť v priestoroch terminálu číslo 7. Údajná obeť Tysonovej povestnej agresivity vypovedala, že ju pästiar raz udrel. Potvrdil to hovorca letiskovej polície Jim Holcomb. Echevarria pri výmene názorov spadol na zem a v nemocnici mu ošetrili tržnú ranu na čele. Tysonova hovorkyňa Tammy Brooková naopak tvrdí, že jej chránenec cestoval s manželkou a desaťročným dieťaťom z Európy do Las Vegas a iba reagoval na agresívne správanie paparazza. "Tieto dve verzie príbehu sa značne rozchádzajú, na zistenie pravdy bude treba viac času. Situáciu videlo veľa svedkov, ich výpovede nám prezradia, ako to bolo," poznamenal Holcomb. Polícia mužov zaistila a následne prepustila. Obaja chcú vzniesť obvinenie z ublíženia na zdraví. Tyson má bohatý register problémov so zákonom, ktoré zatienili fakt, že sa v roku 1986 stal historicky najmladším šampiónom v elitnej superťažkej hmotnostnej kategórii (mal 20 rokov). Začiatok jeho konca nastal v roku 1992, keď bol odsúdený za znásilnenie kráľovnej krásy Desiree Washingtonovej v indianapoliskom hoteli. Svoju vinu popieral, ale odsedel si vo väzení šesť rokov Na trón boxerského kráľa sa dokázal vrátiť, ale potom prišla prehra s Evanderom Holyfieldom v roku 1996 a nepochopiteľný moment v odvete o rok neskôr, keď svojmu súperovi odhryzol kus ucha. V roku 1999 sa znova ocitol za mrežami za napadnutie dvoch osôb po dopravnej nehode. Nasledovalo vyhlásene bankrotu (2003) a koniec kariéry po prehrách s Dannym Williamsom (2004) a Kevinom McBridom (2005). Ďalších 24 hodín strávil vo väzbe v roku 2007, keď v Arizone u neho našli drogy a šoféroval pod vplyvom omamných látok. Vyviazol iba so skúšobnom dobou na tri roky. V máji tohto roku za tragických okolností zomrela jeho štvorročná dcéra, keď sa nešťastne obesila na posilňovacom prístroji.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Britská popová hviezda Sting odsudzuje televízne súťaže hudobných talentov. Podľa neho ozajstné spevácke talenty možno nájsť v kluboch a puboch, a nie v smiešnych televíznych šou.Také televízne formáty ako britský "X Factor" (v iných krajinách Superstar) nie sú nič iné ako televízne karaoke, ktoré hudbu vracajú o desaťročia nazad, povedal londýnskemu večerníku Evening Standard Sting, ktorý ako frontman kultovej kapely "The Police" získal päť Grammy."Žiadnemu z týchto detí to nič neprinesie," myslí si Sting pri pohľade na účastníkov súťaže. "Sú buď Mariah Carey alebo Whitney Houston či Boyzone a nedokážu preukázať pravý, jedinečný rukopis," kritizoval 58-ročný spevák výber piesní v tejto šou.Súčasne vyjadril súcit s kandidátmi: "Budú ponížení, keď vypadnú zo súťaže. Pre mladého človeka je zlé, keď ho vyhodia. Je to celé nezmyselná bublina, ktorá nemá nič spoločné s hudbou."
Copyright © TASR 2009

Zomrel Jiří Holý

Zomrel Jiří Holý
Filmový a divadelný herec Jiří Holý, známy z celovečerných filmov Zlatovláska (1973) či Kladivo na čarodějnice (1969), zomrel v stredu 11. novembra vo veku 86 rokov. Agentúre Mediafax to dnes potvrdila hovorkyňa pražskej Thomayerovej nemocnice Martina Štanclová. Predstaviteľa Galapetra z legendárneho filmu Král Šumavy (1959) hospitalizovali koncom októbra. Rodák z Ružomberka v posledných rokoch zápasil s vážnymi zdravotnými problémami. Jiří Holý sa narodil 27. novembra 1922. Na želanie otca absolvoval dvojročnú obchodnú akadémiu, no prihlásil sa aj na katedru grafiky a maliarstva Vysokej školy umeleckopriemyslovej v Prahe. Keďže počas vojny vysoké školy zatvorili, štúdium nedokončil. Nastúpil do ochotníckeho súboru Nezávislého divadla a po vojne sa stal profesionálnym hercom. Objavil sa na divadelných scénach v Zlíne, Ostrave či Pardubiciach. V divadle sa ale uplatnil aj ako scénograf a kostýmový výtvarník. Svoj filmový debut - krátky dokument Čtenáři a jejich svět nakrútil v roku 1947. Diváci si ho môžu pamätať napríklad z filmov Anna proletářka (1952), Smrt na cukrovém ostrově (1961), Šestý do party (1962), Pevnosti na Rýně (1962), Partie krásného dragouna (1970), Jeden z nich je vrah (1970), Babička (1971) alebo zo seriálu Třicet případů majora Zemana (1974). K jeho posledným filmom patrila dráma Je třeba zabít Sekala (1998).
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Dva blížiace sa prípravné zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie proti USA (hrá sa v sobotu 14. 11. o 16.00 h na bratislavskom Tehelnom poli) a proti Čile (v utorok 17. 11. o 17.00 h v Žiline) uvidia aj slovenskí priaznivci, ktorí nebudú osobne prítomní na štadiónoch. "Podľa mojich informácii obidva duely A-tímu SR odvysiela v priamych prenosoch Slovenská televízia na Trojke. Navyše na STV 3 sa uskutoční aj priamy prenos z budúcotýždňového zápasu kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov Slovensko - Chorvátsko, ktorý má výkop v stredu 18. novembra o 16.30 h v Zlatých Moravciach," uviedol v stredu napoludnie pre agentúru SITA výkonný riaditeľ spoločnosti Šport Progress Boris Šimonič. Ten mal byť už od 1. novembra súčasťou päťčlenného tímu slovenskej pobočky spoločnosti UFA Sports, nového marketingového partnera Slovenského futbalového zväzu (SFZ), ktorý nahradil po viac ako 15 rokoch práve firmu Šport Progress."Pokiaľ ide o moju osobu, ešte stále som pracovníkom Šport Progressu, so zástupcami UFA Sports som v rokovaní," vysvetlil svoje súčasné postavenie B. Šimonič, ktorý poprel informácie médií, že dôvodom komplikácii s priamymi televíznymi prenosmi z novembrových vystúpení slovenskej futbalovej reprezentácie je zmena obchodného partnera SFZ. "Chcem povedať, že všetky zmluvy platné predtým sú naďalej platné. Zmluva o televíznych právach nie je medzi UFA Sports či Šport Progressom a Slovenskou televíziou, ale medzi spoločnosťou Sportfive a SFZ," dodal B. Šimonič.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Objem internetovej reklamy v treťom kvartáli tohto roka dosiahol na serveroch členov Asociácie internetových médií (AIM) 5,08 mil. €. V medziročnom porovnaní ide o pokles objemu o 8,8 %, keď v treťom kvartáli 2008 objem reklamy dosiahol hodnotu 5,58 mil. €. Pri porovnaní prvých troch štvrťrokov 2008 a 2009 zaznamenáva internetová reklama nepatrný nárast o 1 %. Nadpolovičný podiel s 51 % si zachovala bannerová reklama (2,6 mil. €), na druhom mieste s 23 % nasleduje riadková inzercia (1,2 mil. €) a na treťom vyhľadávanie s 16 % (0,8 mil. €). V medziročnom porovnaní veľké nárasty zaznamenalii rich media (+252 %) a lead generation (+139 %), naopak prepad zaznamenáva bannerová reklama. V oblasti rozdelenia súčtu príjmov z bannerovej reklamy a rich médií podľa jednotlivých odvetví patrí štvrtinový podiel telekomunikáciam s 25,4 %, druhá priečka patrí financiám s 18,3 % a na treťom mieste je motorizmus s 13,3 %. Štvrté miesto patrí potravinárskemu tovaru s 9,4 % a na piatom mieste sú po prvýkrát s 8,7 % iné rôzne služby, ktoré zahŕňajú napríklad politickú reklamu alebo reklamu na vzdelávanie. AIM funguje od mája 2005 ako asociácia slovenských médií na internete, ktorej hlavným cieľom je zabezpečiť informovanosť o internete a možnostiach jeho využitia ako reklamného média. V súčasnosti ju tvorí 31 členov. Najnovším riadnym členom je spoločnosť Travel.sk. Objemy za tretí kvartál roka 2008 nahlásilo 21 členov. Objemy za druhý kvartál roka 2009 nahlásilo 28 členov. Uvedené objemy internetovej reklamy vyjadrujú media-net hodnotu reklamy na členských internetových serveroch AIM. Znamená to, že ide o vyfaktúrovanú hodnotu vrátane agentúrnych provízií mediálnych a reklamných agentúr. V prípade, ak by sa mala určiť gross hodnota, musela by sa k uvedeným hodnotám pripočítať poskytnutá zľava internetových médií ako aj hodnota nepredaného a bartrovaného reklamného priestoru.

STV NEWS

STV NEWS
Okrúhle výročie Novembra '89 je jednou z programových priorít Slovenskej televízie. V koncipovanom programe na Jednotke a Dvojke Slovenskej televízie chce STV divákom priblížiť atmosféru, spoločensko-politické a medzinárodné súvislosti udalostí spred dvadsiatich rokov. Popri historickej panoráme, dokumentárnych záberoch a autentických výpovediach aktérov Nežnej revolúcie, sprostredkuje najmä mladým ľuďom prednovembrový život v bývalom Československu. V Správach STV sa téme Novembra '89 venuje v spravodajských vstupoch denne a snaží sa tak o chronologické priblíženie najdôležitejších momentov, ktoré prechádzali Nežnej revolúcii.
Vysielanie k Novembru '89 sa sústreďuje predovšetkým na štátny sviatok - 17. november. Ráno a dopoludnie je vysielanie venované deťom. Je to však netradičné vysielanie - témou je: Takto vyrastali vaši rodičia a takto ich STV zabávala, vzdelávala a informovala. Celé dopoludnie je vyskladané ako retroblok, žánrovo a tematicky čo najpestrejší. Nechýbajú v ňom rozprávky a to aj hudobné z archívu STV - Zlatná krajina a Polepetko, ale aj detské vzdelávacie programy - Ma-tel-ko a Slniečko. K detským hudobným programom, ktoré patrili v predchádzajúcich desaťročiach takmer ku kultovým patrí nepochybne Zlatá brána. Hudba zo sedemdesiatych rokov je reprezentovaná vydaním pesničkovej súťaže Našich deväť, v réžii legendárneho Jána Roháča. Vysielanie v skorom popoludní uzatvára slovenský film zo sedemdesiatych rokov Sneh pod nohami, príbeh študentov športového gymnázia. Dokument z cyklu Historická panoráma: Študenti a november akoby otváral kapitolu dejín po Nežnej revolúcii v jej hodnotiacich materiáloch (dokumentárny cyklus Tie dni ) v spojení s koncertom Pocta Krylovi. Nemecký film Za železnou oponou je retrospektívnym pohľadom na dni, keď občania NDR obsadili v Prahe veľvyslanectvo. Táto udalosť patrila k tým signálom, ktoré boli predzvesťou boja proti totalite v bývalom socialistickom tábore. Hlavný večerný čas patrí priamemu prenosu slávnostného programu k výročiu Nežnej z novej budovy SND: Dvadsať rokov demokracie. Film Správy, ktorý uvedieme po priamom prenose, sa venuje problému rozdeleného Nemecka a životnému príbehu novinára v svete rozdelenom berlínskym múrom. Je významovou bodkou za celým sviatočným dňom. V utorok 17. novembra sa vracia STV ku koncepcii hlásateľských vstupov, ktorá sa osvedčila pri sviatočných dňoch. Sprievodcami programom budú Katarína Brychtová na Jednotke a Ľubomír Bajaník na Dvojke. Po celý deň sa vo vysielaní Jednotky vysiela ako predel a zároveň spojujúci článok dokumentárny cyklus Tie dni (7 častí).
Druhý okruh verejnoprávnej televízie začal vysielať už v septembri cyklus diskusných relácií Štúdio Dialóg po 20-tich rokoch. Priami aktéri Novembra '89 v nich spomínajú na zásadné politicko-spoločenské zmeny, ktoré priniesla Nežná revolúcia a hodnotia ponovembrový vývoj na Slovensku. Poslednú 10. časť odvysiela Dvojka v piatok 13. novembra. Dvadsiate výročie Novembra '89 si výrazne pripomenieme na Dvojke STV. Počas celého týždňa bude rezonovať toto výročie v koncipovanom vysielaní. Už na 12. novembra, vo štvrtok večer, pripravujeme Večer na tému - o medzinárodných súvislostiach Novembra'89 - za účasti Miroslava Lajčáka, ministra zahraničných vecí SR. V noci z piatka (12.11.) na sobotu (13.11.) prinesie STV záznam mítingu v Slovenskom národnom divadle Verejné fórum. Išlo o prvé stretnutie vedúcich predstaviteľov hnutia Verejnosť proti násiliu a Občanskeho fóra za účasti zástupcov štrajkových výborov, členov VPN, divadelníkov, robotníkov, študentov z celého Slovenska. Počas takmer štvorhodinového záznamu si budú môcť diváci pripomenúť historické prvé stretnutie predstaviteľov VPN a Občianskeho fóra a emotívne vystúpenia napr. Václava Havla, Milana Kňažka, Petra Dvorského, Marty Kubišovej, Štefana Kvietika a ďalších. Na obrazovkách Dvojky sprostredkuje STV tento záznam v kompletnej dĺžke, nielen tú časť, ktorá bola v novembri 1989 odvysielaná v priamom prenose. Víkend pred sviatkom 17. novembra bude aj v znamení úsmevného spomínania na časy minulé v relácii Noc v archíve. Sobotné vydanie Noci v archíve (14. novembra) s podtitulom Propaganda naša každodenná s nadhľadom pripomenie prednovembrový všedný život v Československu. Historický odkaz Novembra '89 a cestu k demokracii priblíži Filmová kronika prostredníctvom unikátnych dokumentov Krátkeho filmu Praha a Československých filmových týždenníkov. Do vysielania zaradila STV niekoľko dokumentov z cyklu Historická panoráma - napr. Študenti a November, Divadelníci a November, Od disentu k Novembru... Okrem iných prinesieme aj filmy ÚPN - Sviečková manifestácia, V tieni času a November +20. Popri dokumentoch sú svojráznou výpoveďou o dobe prevratných spoločenských zmien aj publicistické relácie, napr. Čas M z novembra '89, či Televízny klub mladých z januára 1990 so zaujímavými hosťami - Václavom Havlom, cestovateľmi Hanzelkom a Zikmundom, či fotografom a publicistom Andrejom Bánom. Zaujímavou spomienkou je aj program Slovíčka z košického štúdia s Karlom Krylom. Aj počas sviatočného dňa v utorok 17. novembra ponúkneme prostredníctvom prednovembrových publicistických relácií „retro" pohľad na život vojakov základnej služby, predavačiek, poľnohospodárov, ale pripomenieme si napríklad aj vtedajšie chápanie humoru. Popoludní potešíme priaznivcov folku záznamom z tohtoročného Folkového festivalu v Martine. Noc zo 16. na 17. novembra bude patriť záznamu Konferencie venovanej novembru, ktorá sa uskutoční v piatok 13. novembra z účasti najvyšších slovenských štátnych činiteľov. Na 17. novembra večer pripravujeme do vysielania premiérový dokument Nežná 89. V ňom priblíži STV verejnosti 21 „nežných" dní, keď sa minulý režim skončil a sprostredkujeme obrazové informácie o tom, čo sa počas revolúcie dialo, kto ju pripravil a ako prebiehala. Do Nežnej nebola zapojená len Bratislava a Námestie SNP, ale celé Slovensko. Starý režim bol na ústupe, ale pod nálepkou dorozumenia už dozrievali zárodky budúcich konfliktov a začala sa formovať nová politická scéna. Dokument Nežná 89 vysiela STV 17. novembra o 21.25 h na Dvojke. Aj hraná tvorba vo vysielaní Dvojky bude na jednej strane reflektovať obdobie pred Novembrom '89 (napr. film Dušana Trančíka Pavilón šeliem, ktorý je vnímaný ako metaforický obraz vtedajšej spoločnosti, dvojdielny film Miloslava Luthera Skús ma objať - obraz stereotypného a bezvýchodiskového života obyčajného človeka v stresujúcej atmosfére končiaceho sa totalitného režimu, alebo - v cykle Na križovatke SK-CZ - film Stanislava Barabáša Tango pre medveďa - o ponímaní turizmu v socialistickom duchu) a na druhej - demokratizačné zmeny v spoločnosti - film Filipa Renča Polojasno.

Neskorý sviatočný večer bude patriť vystúpeniu bývalého speváka slávnej britskej rockovej skupiny YES Jona Andersona zo záznamu bratislavského koncertu Pocta slobode. Koncertom slovenských hudobných skupín Komajota a IMT Smile, tentoraz priamo v študentskom prostredí vysokoškolských internátov na bratislavských Mlynoch, si v priamom prenose v podvečer 18. novembra pripomenie STV úlohu študentov v demokratizačnom procese.

2012

2012

11. 11. 2009

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Ministerstvo kultúry (MK) SR a Slovenský rozhlas (SRo) obnovili rokovania o podpore programu vo verejnom záujme v rámci Zmluvy o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania na roky 2010 - 2014 (zmluvy so štátom). Pre médiá to dnes potvrdili minister kultúry Marek Maďarič a aj generálna riaditeľka verejnoprávneho rozhlasu Miloslava Zemková. V súčasnosti je úplne pred dokončením zmluva štátu s SRo, ktorá sa vzťahuje na Radio Slovakia International (RSI), zahraničné vysielanie rozhlasu. Tento týždeň sa obnovili rokovania o rozšírení rámcovej zmluvy a dodatku k nej na rok 2010 aj o programy vo verejnom záujme, informovala Zemková. "Charakter zmluvy (RSI, pozn. redakcie) a jej právny rozmer aj špecifikácia toho záväzku je taká, že zmluve nie je naozaj možné nič vytknúť a toto je dôvod prečo sme sa pokúsili obnoviť rokovania aj o programoch vo verejnom záujme," povedala. "Slovenský rozhlas bol schopný doteraz predložiť podklady na cieľ zahraničného vysielania a pokiaľ ja viem, tak opäť riaditeľka Slovenského rozhlasu prejavila záujem predložiť ministerstvu kultúry podklady aj na podporu programov vo verejnom záujme. To do istej miery dáva možnosť, že by tá zmluva bola uzavretá," povedal Maďarič. Šéf rezortu kultúry sa po dnešnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet schválil zmluvu štátu s STV, nevedel vyjadriť k podrobnostiam rokovaní s rozhlasom. Podklady ešte nevidel. Ako však dodal, považuje to za "zmenu stanoviska Slovenského rozhlasu a špeciálne generálnej riaditeľky Slovenského rozhlasu". Na RSI by mal rozhlas na budúci rok dostať dva milióny eur a na program žiada sumu do výšky dva a pol milióna eur, konkretizovala pre médiá Zemková. Zároveň upozornila, že príspevok pre STV a SRo sa nedá porovnať aj vzhľadom na rozdielnu nákladnosť televíznej a rozhlasovej výroby. STV dostane totiž na základe zmluvy so štátom na budúci rok 12 a pol milióna eur na program vo verejnom záujme. Zmluva zároveň verejnoprávnej televízii garantuje až do roku 2014 ročne minimálne 10 mil. eur od štátu. Na dnešné rokovanie Rozhlasovej rady predložila šéfka SRo špecifikáciu programov vo verejnom záujme, na ktoré chce rozhlas získať peniaze už na budúci rok cez zmluvu so štátom. Potom ako materiál prerokuje rada, predloží ho ministerstvu kultúry. Rozhlas žiada o podporu piatich typov programov - publicistické, dramatické, hudobné, dokumentárne a iné programy, pod ktoré patria náučné, vzdelávacie, náboženské, vedecko-technické a zábavné programy. Ide napríklad o rozhlasové dramatizácie, rozprávky pre deti, umelecké dokumenty, hudobné programy, alebo prenosy z kultúrnych podujatí. Spolu ide približne o 8 500 programov. Maďarič nevylúčil, že by rozhlas mohol od štátu dostať prostredníctvom zmluvy peniaze na výrobu programu už na budúci rok. V októbri podľa neho ministerstvo kultúry povedalo, že s SRo neuzavrie zmluvu so štátom na podporu programu preto, lebo rozhlas predložil podklady "v absolútne nedostatočnej forme". "Takže ak sa zmenilo stanovisko, ak Slovenský rozhlas je schopný povedať, čo chce vyrábať v roku 2010, tak môžme dospieť k dohode," zdôraznil. "Ministerstvo kultúry nenúti verejnoprávne médiá, aby takúto zmluvu uzatvorili. Ani sa nedoprosuje toho, aby takáto zmluva bola uzatvorená," povedal dnes M. Maďarič. Podľa neho štát môže poskytnúť prostriedky na programy vo verejnom záujme, na určité investičné ciele a v prípade rozhlasu aj vysielanie do zahraničia. Verejnoprávne médiá to musia rešpektovať a vytvoriť návrh zmluvy a jej dodatku, ktorý schvália ich kontrolné orgány - Rada STV alebo Rozhlasová rada a podľa špecifikácie akú vyžaduje ministerstvo. Potom sa môže dospieť k uzavretiu zmluvy. Podpísanie zmluvy podľa Maďariča vylučuje prípadné zásahy štátu do tvorby programu STV. "Každý, kto si tú zmluvu prečíta.. vie, že tam nehrozí žiadna možnosť zasahovať do obsahu vysielania verejnoprávnych médií, štát podporí programy, ktoré si navrhla STV," dodal. Ministerstvo sa s vedením rozhlasu na podobe zmluvy ešte v októbri nedohodlo. Rozhlas totiž neakceptoval pripomienky, ktoré rezort dal. Nechcel, aby sa zo zmluvy platil program. Argumentoval, že na tento účel slúžia koncesie. Rozhlas chcel, aby rezort prispel na pozemné vysielače, ktorými sa šíri vysielanie. MK SR už vtedy avizovalo, že druhú časť zmluvy, ktorá sa týka zabezpečenia vysielania RSI, je pripravené naplniť. Toto vysielanie už aj v súčasnosti platí štát zo štátneho rozpočtu cez rezort kultúry.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia (STV) dostane na výrobu programov vo verejnom záujme na budúci rok od štátu 12 a pol milióna eur. Vyplýva to z Návrhu Zmluvy o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti televízneho vysielania na roky 2010 - 2014 (zmluvy so štátom), ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda. Predložil ho minister kultúry Marek Maďarič. Podľa zmluvy má STV vyrobiť a odvysielať nové pôvodné programy vo verejnom záujme. Špecifikuje ich dodatok zmluvy na rok 2010. Zmluva hovorí aj o možnosti použiť peniaze od štátu na účelové investičné projekty. Na základe dohody však verejnoprávna televízia použije peniaze len na program. Mala by vyrobiť medzi iným vzdelávacie programy pre deti, informačné relácie, dokumenty, ale aj rozprávky, seriály, celovečerné filmy, teda pôvodné programy, ktoré STV vyrába pre zlú finančnú situáciu len obmedzene. STV má tieto programy vyrábať vo vlastných kapacitách alebo v spolupráci s výrobcami slovenských audiovizuálnych diel. Ako sa uvádza v zmluve, "zákonné nároky, ktoré sú na Slovenskú televíziu kladené, a ekonomické prostredie, v ktorom vykonáva svoju činnosť potvrdzujú, že finančné zabezpečenie verejnej programovej služby je v súčasnosti nepostačujúce. Zmluvou sa má garantovať plnenie zákonných povinností pri poskytovaní služby verejnosti v oblasti televízneho vysielania." Podľa dodatku k zmluve pre budúci rok dostane z 12,5 mil. eur Jednotka 9 470 065 eur na 95 programov (86 hod. 26 min.), Dvojka dostane na 250 programov (86 hod. 11 min.) 2 641 935 eur a Trojka na 40 programov (26 hod. 40 min.) 388 tisíc eur. STV by mala v rokoch 2011 až 2014 dostávať od štátu podľa dodatku uzatvoreného vždy na príslušný rok najmenej 10 miliónov eur ročne. STV nemôže peniaze od štátu použiť na výrobu a vysielanie spravodajstva, investigatívnej publicistiky, nové akvizície a licencie zahraničných a športových programov a podujatí a na výrobu slovenského znenia zahraničných programov. Zmluvné strany musia zmluvu a dodatky k nej zverejniť na svojich internetových stránkach. STV chýba každoročne približne 20 mil. eur, teda približne štvrtina jej rozpočtu. Podobne štvrtina rozpočtu navyše by pomohla aj Slovenskému rozhlasu (SRo). MK SR sa ale s vedením SRo nedohodlo na podobe zmluvy. Rozhlas neakceptoval pripomienky MK SR k rozhlasovému návrhu zmluvy so štátom. Najmä nechcel, aby sa zo zmluvy platil program. Na tento účel podľa vedenia SRo slúžia koncesie (úhrady) a ak by to mal platiť štát, mohlo by sa zneistiť nezávislé postavenie verejnoprávneho rozhlasu. SRo chcel, aby štát prispel na vysielanie programov vo verejnom záujme - na pozemné vysielače, ktorými sa šíri. Ministerstvo avizovalo, že druhú časť zmluvy so štátom, ktorá sa týka zabezpečenia zahraničného vysielania rozhlasu, je pripravené naplniť. Toto vysielanie už aj v súčasnosti platí štát zo štátneho rozpočtu cez MK SR.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1.Česko Slovenská SuperStar - finále – Markíza - 24.7 %, 55.5 % ; 2. *TELEVÍZNE NOVINY –Markíza; 3. Modré z neba -Markíza ;4. Česko Slovenská SuperStar - rozhodnutie –Markíza; 5.*DNES –Markíza; 6. Športové noviny- Markíza ; 7.Ordinácia v ružovej záhrade III. -Markíza ; 8. *NOVINY TV JOJ -TV JOJ; 9. Ordinácia v ružovej záhrade III. -Markíza ; 10.Ordinácia v ružovej záhrade III. –Markíza; 11. Ordinácia v ružovej záhrade III. -Markíza ;12.*ŠPORT- TV JOJ ; 13. *Počasie –Markíza; 14.Pošta pre teba – Jednotka; 15. Aj múdry schybí -Markíza ; 16.*NAJLEPŠIE POČASIE -TV JOJ; 17. MINI TALENT SHOW -Jednotka ; 18. *KRIMI NOVINY -TV JOJ ; 19. Smotánka –Markíza; 20. 40 rokov panic –Markíza- 11.7 % , 29.0 %

Pozn.Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ; © Výskum programu STV

10. 11. 2009

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Slovenský rozhlas (SRo) podľa riaditeľky Miloslavy Zemkovej obnovil rokovania s ministerstvom kultúry o podobe zmluvy so štátom, ktorá by okrem iného mala podporiť aj pôvodnú tvorbu vo vysielaní. Riaditeľka Zemková to dnes povedala členom Rozhlasovej rady. Rezort ešte v októbri informoval, že zmluvu na výrobu pôvodných programov na budúci rok s rozhlasom neuzavrie, reakciu ministerstva vtedy rozhlas označil na "neštandardnú". Rezort predkladá v stredu na zasadnutie vlády len návrh zmluvy so Slovenskou televíziou. "Od ostatného písomného kontaktu došlo k ďalším stretnutiam," informovala o pokračovaní rokovaní členov rady Zemková. Pripomenula, že obe strany sa už dohodli na znení zmluvy so štátom, ktorá rieši dotáciu na Rádio Slovakia International. Tvrdila, že rozhlas k nej nemá žiadne zásadné pripomienky. K ďalšiemu posunu podľa nej došlo aj v ďalších dvoch častiach - vo financovaní programov vo verejnom záujme a v investičných projektoch. "Aj keď na rok 2010 sa s investičnými projektmi nepočíta," dodala. Ministerstvo sa s vedením rozhlasu na podobe zmluvy ešte v októbri nedohodlo. Rozhlas vtedy neakceptoval pripomienky, ktoré rezort dal. Nechcel najmä to, aby sa zo zmluvy platil program. Argumentoval, že na tento účel slúžia koncesie. Rozhlas chcel, aby rezort prispel na pozemné vysielače, ktorými sa šíri vysielanie. Ministerstvo uviedlo, že druhú časť zmluvy, ktorá týka zabezpečenia zahraničného vysielania rozhlasu, je pripravené naplniť. Toto vysielanie už aj v súčasnosti platí štát zo štátneho rozpočtu cez rezort kultúry. Rozhlasová rada dostala informáciu o pokračovaní rokovaní, keď prerokovávala bod - operatívne informácie. O informáciu požiadal riaditeľku šéf rady Igor Gallo. Tvrdil, že ide o dôležitú tému, ktorá súvisí s ďalším smerovaním rozhlasu. Podporil ho aj člen rady Michal Dzurjanin. Zemková pripomenula, že o rokovaní s ministerstvom bude členov rady informovať aj v stredu, kedy radu čaká rokovanie o návrhu budúcoročného rozpočtu rozhlasu a programového konceptu vysielania. Zemková predloží tri varianty rozpočtu.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Miliardár a šéf spoločnosti News Corp. Rupert Murdoch chce zabrániť Google, aby mal vo svojom vyhľadávači zaradené aj spravodajstvo zo stránok jeho spoločnosti a dcérskych firiem. Bude hľadať spôsob, ako zabrániť Google, vrátane služby Google News, aby indexoval jeho webové stránky, povedal pre Sky News Australia. Okrem Google však spomenul aj Microsoft či Ask.com. Verí totiž, že vyhľadávacie stroje nemôžu legálne používať nadpisy a odseky zo správ ako výsledok vyhľadávania. "Existuje doktrína nazvaná 'korektné používanie'," vyjadril sa a naznačil, že indexovanie jeho stránok spoločnosťou Google či inými môže napadnúť na súde. "Ale pôjdeme na to pomaly," dodal. Rupert Murdoch sa snaží zaviesť platený prístup k spravodajským portálom, ktoré vlastní, vrátane britských Times a Sun či amerických New York Post a Wall Street Journal. Napríklad, na Wall Street Journal už prevádzkuje platené online spravodajstvo. Pri vyhľadávaní konkrétneho článku cez Google sa však čitatelia a čitateľky k nemu dostanú zadarmo. Mnohé spravodajské portály zvažujú zavedenie plateného prístupu. Tým by však riskovali stratu sympatií u čitateľov a čitateliek, ktorí si zvykli na bezplatný prístup k online obsahu, a odstrašenie inzerentov. Rupert Murdoch preto pripravuje novú stratégiu spoplatnenia spravodajstva na webe. Podľa neho, čitatelia a čitateľky nebudú musieť platiť vysoké sumy. Ako tvrdí, radšej bude mať zopár lojálnych platiacich návštevníkov a návštevníčok ako mnoho ľudí, ktorí sa na jeho webové stránky dostanú občas náhodou cez Google. Informácie pochádzajú z webových stránok news.bbc.co.uk a news.sky.com.
Sociálne siete LinkedIn a Twitter
odteraz ponúkajú prepojené služby. LinkedIn, zameraná na zdieľanie informácií tykajúcich sa kariéry, a Twitter, sociálna a mikroblogovacia sieť určená na zverejňovanie správ do 140 znakov, ponúkajú prepojené zdieľanie informácií. Nebude to však automatické, používatelia a používateľky sa môžu rozhodnúť, čo presne ponúknu na LinkedIn a zároveň na Twitteri.
LinkedIn ponúka, takisto ako Twitter, zverejňovanie aktualít, zhodou okolností tiež do 140 znakov. Spoluzakladateľ mikroblogovacej siete a viceprezident produktovej stratégie spoločnosti Allen Blue tvrdí, že okrem zväčšenia počtu "publika" pre správy prináša prepojenie ešte dve výhody. Twitter chce využiť výhodu silnej identity LinkedIn tak, aby zvýšil úspech profesionálov a profesionálok, ktorí pravidelne informujú o svojej činnosti. Okrem toho, ak prepošlú aktuality aj na Twitter, uvidia ich aj tí ľudia, ktorí v mikroblogovacej sieti vyhľadávajú cez kľúčové slová alebo miesta, uzavrel Blue.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS

Rozhlasová rada (RoRa) na dnešnom zasadnutí zobrala na vedomie s pripomienkami informáciu o príprave vysielania Slovenského rozhlasu (SRo) v súvislosti s voľbami do VÚC. Zároveň žiada generálnu riaditeľku predložiť následne vyhodnotenie vysielania SRo v súvislosti s voľbami do VÚC. Podľa slov generálnej riaditeľky SRo Miloslavy Zemkovej a programového riaditeľa Ľuboša Machaja pri spracovaní predloženého materiálu vychádzali aj zo stanoviska Rady pre vysielanie a retransmisiu. Vysielanie je zaradené na dve programové služby, Rádio Regina a Rádio Slovensko. Vzhľadom na počet kandidátov na predsedov a poslancov samosprávnych krajov nebolo možné realizovať okrúhle stoly pred prvým kolom volieb, na tie je SRo pripravený pred druhým kolom.

Copyright © TASR 2009

To je TV !

To je TV !

9. 11. 2009

Festival rozhlasovej tvorby 2009

Festival rozhlasovej tvorby 2009
Po vypočutí všetkých prihlásených titulov dramaturgická rada rozhodla o 40 postupujúcich do hlavnej súťaže festivalu. V termíne od 4. do 6. novembra odborné poroty hodnotili súťažné programy všetkých kategórií. V piatok 6. novembra boli programy vyhodnotené. Na festival rozhlasovej tvorby, organizovaný už po dvadsiaty prvý raz Slovenským rozhlasom, mohli byť prihlásené pôvodné rozhlasové hry, rozhlasové dramatizácie, adaptácie a prekladové hry, rozprávkové hry (pôvodné, adaptované i dramatizované) a rozhlasové dokumenty z produkcie rozhlasu, licencovaných rádií, produkčných spoločností alebo nahrávacích štúdií, ktoré boli premierované verejnoprávnymi, alebo licencovanými vysielateľmi, v období medzi dvoma festivalmi. „Dvadsiaty prvý ročník festivalu rozhlasovej tvorby z môjho pohľadu splnil to, čo sme očakávali. Aj tento rok sme vytvorili priestor na konfrontáciu názorov, umeleckých postupov a realizačných možností pri príprave rozhlasových hier a rozhlasových dokumentov. Ocenené diela patria k najlepšiemu zo slovenskej rozhlasovej tvorby. Veríme, že prinesú umelecký zážitok nielen porotcom v jednotlivých kategóriách, ale aj našim poslucháčom“, povedal programový riaditeľ a zároveň riaditeľ festivalového výboru Ľuboš Machaj.

Víťazmi tohtoročného festivalu v jednotlivých kategóriách sú:
Kategória: Pôvodná rozhlasová hra -Hlavná cena: Dekády Autorka: Ivica RUTTKAYOVÁ ,Dramaturgička: Viki JANOUŠKOVÁ ,Režisér: Róbert HORŇÁK , Zvuk: Milan GREGUŠ Hudobná dramaturgička: Katarína BIELČÍKOVÁ .Porota ocenila aktuálnosť a význam dramaturgického konceptu, moderný, expresívny jazyk scenára aj všetkých realizačných zložiek. Zvláštna cena: Elena ANTALOVÁ za text hry Podobizeň Porota ocenila vysokú literárnu úroveň, originálny pohľad na historickú osobnosť Boženy Slančíkovej Timravy, ako aj cit pre výrazové možnosti rozhlasového média. Prémia Literárneho fondu, sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia - EX AEQUO - Milan FROLO a Martin HVIŠČ za dramaturgiu a za réžiu rozhlasovej hry Eleny ANTALOVEJ: Podobizeň .Tento originálny portrét Boženy Slančíkovej Timravy sa práve vďaka súzvuku zúčastnených tvorivých spolupracovníkov stal výnimočným rozhlasovým dielom, moderným a zároveň rešpektujúcim dobovú atmosféru. Prémia Literárneho fondu, sekcie pre pôvodnú literatúru: Karol HORÁK za text hry Domov z plastelíny. Titul nastoľuje konflikt vyvolaný protichodnými prúdmi dejinného pohybu, pričom kľúčové posolstvo artefaktu účinnými prostriedkami individualizuje a zintímňuje na troskách rodinnej inštitúcie, ktorá donedávna predstavovala posvätný medziľudský zväzok a základnú architektonickú jednotku spoločnosti.
Kategória: Adaptácia, dramatizácia a prekladová hra - Hlavná cena: Baudolino ,Autori dramatizácie: Viliam KLIMÁČEK, Dagmar Sabolová-Princic ,Preklad: Dagmar SABOLOVÁ-PRINCIC ,Dramaturg: Katarína REVALLOVÁ, Ján ULIČIANSKY ,Režisér: Jaro RIHÁK,Zvuk: Peter DANIŠKA ,Autor scénickej hudby: Roman ŽIARAN ,Hudobný dramaturg: Lýgia VOJTKOVÁ .Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu rozhlasovej adaptácii románu Umberta Eca Baudolino za výnimočnú vyváženosť všetkých realizačných zložiek a celkovú sugestívnosť. Pri svojom rozhodovaní porota zohľadnila mimoriadnu náročnosť celého projektu Baudolino, najmä vo sfére jeho hudobnej a zvukovej obraznosti. Zvláštna cena: Dušan KOZÁK za zvukovú realizáciu hry Herkules .Porota ocenila najmä citlivý a kreatívny prístup pri modelovaní auditívnych prostredí a precíznu prácu so zvukovým detailom .
Prémia Literárneho fondu, sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia - Róbert HORŇÁK za réžiu dramatizácie dvojnovely Vladimíra Mináča Nikdy nie si sama .Porota ocenila najmä réžijnú invenciu a adekvátnu mieru nadhľadu a štylizácie.
Kategória: Rozprávková hra -Hlavná cena: Princezná so zlatou hviezdou na čele ,Autor: Daniel HEVIER,Dramaturgička: Zuzana GREČNÁROVÁ ,Režisérka: Táňa TADLÁNKOVÁ ,Zvuk: Peter DANIŠKA , Autor scénickej hudby: dr. PEZYNSKIJ Hudobný dramaturg: Miroslav NEMEC .Za originálnu adaptáciu klasickej literárnej predlohy, rešpektujúcu detského poslucháča, rozvíjajúcu nápaditým spôsobom detskú fantáziu. Výnimočná súhra autorského textu a zvukovej realizácie zdôrazňuje hodnoty dobra, lásky a ľudskej spolupatričnosti.
Zvláštna cena: Ľubica OLŠOVSKÁ za zvukovú realizáciu rozprávkových hier Mladosť veveričky Perri a Tri zlaté vlasy deda Vševeda .Porota udeľuje Zvláštnu cenu za výnimočne vyvážené, nápadité a technicky dokonalé stvárnenie zvukového obrazu. Prémia Literárneho fondu, sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia -Katarína BIELČÍKOVÁ za hudobnú dramaturgiu rozprávkových hier Tuniekraj a Mladosť veveričky Perri .Prémiu je udelená za mimoriadny tvorivý vklad pri dotváraní hudobno-zvukovej podoby oboch umeleckých diel.
Prémia Literárneho fondu, sekcie pre pôvodnú literatúru: Daniel HEVIER za text hry Princezná so zlatou hviezdou na čele .
Kategória: Rozhlasový dokument -Hlavná cena: Čo s deťmi?, Autorka: Táňa KUSÁ , Režisérka: Táňa KUSÁ ,Zvuk: Ľubica OLŠOVSKÁ ,Hudobná dramaturgička: Katarína BIELČÍKOVÁ Za rozhlasový dokument s mimoriadnou výpovednou hodnotou a jeho celkovú vysokú kvalitu spracovania.
Zvláštna cena: Stanislav KACLÍK za debut Tri zázraky a prácu so zvukovým archívnym dokumentom .
Prémia Literárneho fondu, sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia - Ivica RUTTKAYOVÁ Za autorskú prípravu dokumentu Leopold Lahola: Posledná vec a iné

To je TV !

To je TV !

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

GRATULUJEME !

GRATULUJEME !

Slovensko–česko-rakúsky dokumentárny film "Ako sa varia dejiny" režiséra Petra Kerekesa získal za ostatný mesiac už štvrté významné medzinárodné ocenenie. Porota medzinárodného festivalu Memorimage Reus: Today’s Films with Yesterday’s Images (www.memorimagefestival.org), ktorý sa konal od 4. do 8. novembra v španielskej Barcelone, udelila filmu Cenu Memorimage za najlepšiu produkciu. Festivalovú cenu osobne v Barcelone prebral strihač filmu "Ako sa varia dejiny" Marek Šulík. Festival Memorimage Reus: Today’s Films with Yesterday’s Images, čo možno preložiť ako "dnešné filmy s obrazmi včerajška", je súťažný medzinárodný festival zameriavajúci sa na filmy, ktoré používajú archívne materiály. Využitie archívnych záberov ide väčšinou ruka v ruke s príbehmi o minulosti. Festivalové filmy teda svojich divákov zväčša vedú späť k udalostiam, ktoré mali veľmi dôležitý dopad na ľudstvo. Takto vymedzené podujatie podporuje ideu zachovávania a obnovy audiovizuálneho dedičstva a zdôrazňuje dôležitosť (filmového) obrazu v usporiadaní individuálnej aj kolektívnej pamäte. Kerekesov film "Ako sa varia dejiny", ktorý vznikol v roku 2009, približuje divákom dramatické príbehy vojenských kuchárov. Vypovedá o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov, o poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja, o boji za veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. TASR o tom dnes informovala scenáristka Katarína Moláková. Predmetný film získal predtým cenu pre najlepší dokument aj na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu vo Viedni. Ďalej to bola prestížna cena Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI) z 52. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárneho a animovaného filmu v nemeckom Lipsku. V októbri získala snímka Zlatého Huga v súťaži dokumentov na 45. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Chicagu za "originalitu, humor a neobvyklý uhol pohľadu na vojnu, ktorý šokuje, zabáva a prináša poučenie".

Copyright © TASR 2009

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS
Ministerstvo kultúry zbiera pripomienky k platnému autorskému zákonu, na základe ktorých by sa zákon mohol v najbližšom roku-dvoch novelizovať. Ako agentúru SITA informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár, ministerstvo priebežne analyzuje a spracúva podklady týkajúce sa autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom s cieľom pripraviť návrh novely autorského zákona. Ministerstvo podľa Bednára už \"oslovilo vybraných nositeľov práv, ich zástupcov, akademickú obec a iné subjekty za účelom získania návrhov potrebných legislatívnych zmien. Legislatívny proces by sa mal uskutočniť v rokoch 2010 - 2011\".Podľa informácií z MK SR spolu ministerstvo oslovilo so žiadosťou o prípadné pripomienky k autorskému zákonu 19 subjektov. Sú medzi nimi: SOZA - Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam, LITA, autorská spoločnosť, SLOVGRAM - nezávislá spoločnosť výkonných umelcov a výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov, OZIS - ochranné združenie interpretov Slovenska, SAPA - Slovenská asociácia producentov v audiovízii, Medzinárodná federácia fonografického priemyslu/ Národná skupina SR (IFPI), Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarných umení, Slovenská národná knižnica SR, Slovenský filmový ústav, Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska, Slovenská televízia, Slovenský rozhlas, Ústav práva duševného vlastníctva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, Katedra občianskeho práva Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Colný odbor, sekcia daňová a colná Ministerstva financií SR, Prezídium Policajného zboru a Business Software Aliance. Naposledy sa autorský zákon novelizoval vo februári 2007. Novela zaviedla do slovenskej legislatívy európsku smernicu o vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva. Odstránili sa tak rozdiely v právnych úpravách pri vymáhaní práv duševného vlastníctva členských štátov Európskej únie, ktoré predstavovali významnú prekážku rozvoja vnútorného trhu a zabraňovali falzifikovaniu, pirátstvu a ďalšiemu porušovaniu práv duševného vlastníctva. © 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Nový hovorcom Slovenskej televízie je Peter Susko, ktorý nahradil Želmíru Blaškovú Habánovú, ktorá odišla na materskú dovolenku. Peter Susko po absolvovaní FF UK v Bratislave začínal v Slovenskom rozhlase ako redaktor v Redakcii medzinárodného života (zahraničné spravodajstvo). V rokoch 1992 – 93 pôsobil ako spravodajca Československého rozhlasu v Ríme, po vzniku Slovenskej republiky ako spravodajca Slovenského rozhlasu vo Washingtone. Po návrate na Slovensko (1995) pomáhal zakladať Žurnál Rádia Twist, neskôr sa stal prvým šéfredaktorom spravodajstva v rozbiehajúcej sa Televízii Markíza. V decembri 1997 prijal miesto šéfredaktora novozaloženej slovenskej edície časopisu Playboy, kde zotrval až do roku 2003, keď bola edícia dočasne pozastavená. Založil si vlastnú prekladateľsko-tlmočnícku spoločnosť, a v máji 2005 prijal ponuku postaviť sa opäť do čela obnovenej slovenskej edície Playboya.

Na svätého Huberta ide teplo do čerta

Na svätého Huberta ide teplo do čerta
Lepší týždeň pre STV, Jednotka, Dvojka a Trojka stúpli.
JOJ a JOJ Plus veľmi jemne stúpli .
Markíza jemne klesla. TV DOMA mierne stúpla.
TA 3 stúpla.
Primetimový rozdiel medzi Jednotkou a JOJ opäť stúpol na desivých 9,39 % .

Markíza - 32.59 %

TV DOMA - 1.98 %

Jednotka - 14.13 %

Dvojka - 3.17 %

Trojka - 1.16 %

TV JOJ – 20.54%

JOJ PLUS- 3.09 %

TA 3 - 1.59 %