3. 9. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Senegalský hudobník Youssou N'Dour po problémoch s úradmi konečne rozbehol súkromnú televíznu stanicu. "Televízia je nástroj, ktorý má prinášať informácie. Ale môže to byť aj nebezpečný nástroj propagandy," uviedol senegalský premiér Souleymane Ndéné Ndiaye pri gratulácii N'Dourovi k stredajšiemu prvému vysielaniu kultúrnej stanice TFM (Television Futurs Medias). "Nemal som žiadne pochybnosti, vždy som veril, že TFM bude vysielať skôr či neskôr," povedal N'Dour. Známy muzikant v máji oznámil, že konečne získal povolenie na vysielanie, ktoré mu od roku 2008 senegalské úrady nechceli vydať. Problém bol vo financovaní televízie. Prezident Abdoulaye Wade odôvodnil zamietnutie licencie želaním štátu chrániť ich politiku pred vplyvom cudzincov. N'Dour musel presvedčiť vládu, že peniaze nie sú od zahraničných investorov a všetky tvrdenia podložiť dôkazmi. TFM je piata súkromná televízna stanica v Senegale. Päťdesiatročný hudobník vlastní spoločnosť Futurs Media, ktorá zahŕňa rozhlasovú stanicu RFM (Radio Futurs Medias) a denník L'Observateur.
Šéfredaktora populárnej opozičnej webovej stránky našli v piatok mŕtveho v jeho vidieckom dome neďaleko hlavného mesta Minsk. Informovali o tom jeho spolupracovníci. Príčina smrti 36-ročného Oleg Bebenin nie je známa, polícia sa k prípadu odmietla vyjadriť. Bebenin založil v roku 1998 stránku Charta97 a napriek rastúcemu tlaku zo strany vlády ju naďalej prevádzkoval. Západ označuje Bielorusko pre autokratickú vládu prezidenta Alexandra Lukašenka a prenasledovanie opozície za "poslednú diktatúru Európy". Televízne stanice a väčšinu tlače kontroluje štát, mnohé nezávislé médiá v krajine boli zrušené.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Spoločnosť SES Astra, európsky poskytovateľ satelitných služieb a súčasť skupiny SES, predstavila novú iniciatívu na podporu rozšírenia 3D televízie v Európe. V rámci nej sa dosiahla zhoda v odvetví ohľadom minima technických špecifikácií pre uvedenie 3D televízie a vysielania. Iniciatíva si získala podporu aj významných európskych vysielateľov vrátane verejnoprávnych a súkromných TV staníc a tiež predstaviteľov odvetvia so spotrebnou elektronikou. Satelitné 3D vysielanie bude využívať buď side-by-side (pre rozlíšenie 1080i) alebo top-bottom (pre rozlíšenie 720p) formáty, ktoré sú kompatibilné s už existujúcimi set-top boxami určenými pre vysielanie vo vysokom rozlíšení (HD). Side-by-side a top-bottom vysielacie formáty sú určené na 3D vysielanie v závislosti od horizontálneho alebo vertikálneho usporiadania dvoch snímok v jednom obraze. Prenos dvoch rozdielnych snímok pre ľavé a pravé oko je potrebný na vytvorenie 3D stereoskopického obrazu pre diváka. Voľne dostupné 3D služby budú vysielané s využitím mechanizmov definovaných v rámci štandardu DVB (Digital Video Broadcasting), ktoré umožnia automatické prepínanie obrazu z 2D do 3D a naopak počas vysielania. „Iniciatíva znamená veľký krok vpred pre uvedenie a rozšírenie 3D televízie v Európe,“ vyjadril sa na jej adresu prezident a CEO spoločnosti SES Astra Ferdinand Kayser. Úzkou spoluprácou so zákazníkmi, vysielateľmi a odvetvím spotrebnej elektroniky sa tak vytvorili podmienky pre kľúčových hráčov odvetvia, spojiť sa a stať sa hnacou silou inovácií v oblasti vysielacích technológií.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Nemám s platom problém, pokiaľ bude rovnaké kroky nasledovať aj premiérka. " Ivan Gašparovič
"Všetko dementujem." Vincent Lukáč
„ Najviac ma prekvapil fakt, že moje vyjadrenia pre bulvárny časopis, ktoré som povedal ako žart, sú interpretované a analyzované ako moje reálne kontakty so skupinou ľudí, označovanou ako mafia, alebo dokonca ako vyjadrenie obdivu k tejto skupine ľudí, čo absolútne odmietam ! Šokovalo ma ,že vyjadrenia, ktoré som uviedol jednoznačne žartom a s ironickým podtónom k otázkam bulvárnych novinárov len preto, aby sa priblížil k štýlu a úrovni ich práce." Vincent Lukáč
" Nech Mahmúd Abbás zmizne z tohto sveta. Palestínčania sú úhlavní nepriatelia Izraela a spolu s ich prezidentom Mahmúdom Abbásom by ich mal stihnúť mor. „ Ovadia Josef ,izraelský rabín
"Viete mi prosím vás vysvetliť záhadu okolo Juliette Binoche? Naozaj nechápem, za čo ju po celé tie roky toľko oceňujú. Nemá nič! Absolútne nič." Gérard Depardieu

STV NEWS

STV NEWS

Podľa našich informácií bol k dnešnému dňu z pozície Riaditeľ obchodu STV odvolaný Robert Slezák. O jeho nástupcovi Vás budeme informovať. Podľa neoverených informácií by malo ísť údajne o Jána Kulhánka, marketingového riaditeľa ŠK Slovan Bratislava,kde je, zhodou okolností ,predsedom predstavenstva Ivan Kmotrík .

Oficiálna správa :

Slovenská televízia má odo dnes, piatku 3. septembra 2010, nového obchodného riaditeľa: Ing. Roberta Slezáka nahradil v tejto funkcii Mgr. Ján Kulhánek. „Do Slovenskej televízie prichádzam s presvedčením, že tu existuje potenciál na zlepšenie vzťahov s obchodnými partnermi, a na vyššie tržby z reklamy. Za najväčšiu výzvu na svojom novom pôsobisku považujem naštartovať spoluprácu s klientmi nielen vo forme klasickej reklamy, ale aj vo sfére takzvaných doplnkových služieb, ako sú sponzoring či product placement. Samozrejme, bude si to vyžadovať úzku spoluprácu s programovými zložkami,“ uviedol na margo svojich ambícií nový obchodný riaditeľ STV. gr. Ján Kulhánek sa dlhodobo angažuje v oblasti reklamy a manažmentu; pôsobil ako promotér a produkčný manažér v celom rade spoločností, kde bol zodpovedný najmä za produktovú a marketingovú komunikáciu. Má dlhoročné skúsenosti s obchodom a predajom inzertného priestoru v médiách. Do funkcie obchodného riaditeľa STV prichádza z pozície marketingového riaditeľa ŠK Slovan Bratislava.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Slovenská televízia (STV) aj Slovenský rozhlas (SRo) dúfajú, že sa im podarí získať peniaze nielen na udržanie chodu inštitúcie, ale aj na jej rozvoj. Zatiaľ čo generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský predpokladá, že by na to boli nevyhnutné legislatívne zmeny, programový riaditeľ SRo Ľuboš Machaj si za určitých okolností vie predstaviť "mierne rozvojový" rozpočet na budúci rok aj za súčasného legislatívneho stavu. Uviedli to pre TASR potom, čo včera mediálny výbor parlamentu uznesením vzal na vedomie správy o činnosti oboch médií za prvý polrok 2010. "Treba legislatívu nastaviť tak, aby verejnoprávne médiá na Slovensku mali šancu nielen prežiť, ale sa aj rozvíjať," povedal Nižňanský. "V súlade s pohľadom na to, že médiá na Slovensku boli už odštátnené, malo by sa zamerať skôr na to, aká by mala byť úroveň hradenia programových služieb a rozvoja verejnoprávnych médií. Ale naozaj, je na vláde a štáte, aké si stanoví priority a aký stanoví rámec pre fungovanie verejnoprávnych médií," odpovedal na otázku, či preferuje model financovania STV prostredníctvom koncesionárskych poplatkov kombinovaný so zmluvou so štátom, alebo prechod na financovanie zo štátneho rozpočtu, aký chce časom presadiť vládna koalícia. Nižňanský dodal, že celý čas, čo je vo funkcii, STV neustále šetrí na výdavkoch, ak sa však nepodarí naplniť príjmovú stránku rozpočtu, núti ich to improvizovať, čo nie je v súlade s ambíciou dlhodobo koncepčnej práce. Na rozdiel od STV Slovenský rozhlas skončil prvý polrok v miernom zisku a podobnú bilanciu očakáva aj na konci roku. "Je to otázka na iné brány, ako na nás," odpovedal programový riaditeľ SRo Ľuboš Machaj na otázku TASR, či má rozhlas ambíciu zostaviť na budúci rok rozvojový rozpočet. "My sa budeme pohybovať v tom ekonomickom rozptyle, ktorý nám bude umožnený. Určite by sme boli radi, keby rozpočet bol rozvojový. Bude záležať na tom, ako dopadne celý proces zmluvy so štátom a výber úhrad," poznamenal. "Boli by sme radi, keby bol budúcoročný rozpočet aspoň mierne rozvojový, ako bol tento rok, ale to sa ťažko hovorí vopred," povedal. Výbor pre kultúru a médiá Národnej rady (NR) SR dnes počas celodenného rokovacieho maratónu vzal na vedomie správy o činnosti všetkých troch verejnoprávnych médií, STV, SRo, vrátane ich mediálnych a dozorných rád, aj TASR. Výbor vzal na vedomie návrhy záverečného účtu Ministerstva kultúry (MK) SR a Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2009, ako aj správu o činnosti MK SR za prvý polrok 2010. Výbor sa zaoberal aj návrhmi zákonov, ktoré bude parlament prerokovávať na svojej najbližšej schôdzi, k návrhu ústavného zákona, ktorým sa má obmedziť imunita poslancov, však neprijal uznesenie.
Copyright © TASR 2010

2. 9. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Výkonný producent komediálneho programu o autách Top Gear (1978) žaluje vydavateľstvo HarperCollins, pretože chce v novej publikácii prezradiť identitu slávnej postavičky v kombinéze menom Stig. Andy Wilman tvrdí, že BBC má právo chrániť Stigovu anonymitu pred "bandou darmožráčov snažiacich sa informáciu speňažiť". Zástupcovia HarperCollins uviedli, že budú tvrdo brániť svoje právo vydať knihu. "Sme sklamaní, že BBC sa rozhodlo míňať koncesionárske poplatky na zabránenie vydania nejakej knihy." Wilman však tvrdí, že BBC má právo míňať tieto peniaze na ochranu intelektuálneho majetku, ktorý vytvorilo. Dôvodom, prečo si Stig nikdy nedal z hlavy helmu je podľa neho fakt, že to chránilo mystickosť postavy, čo sa publiku páčilo. "Je to vec dôvery. Všetci, ktorí pracovali na Top Gear, udržali Stiga v tajnosti a osoba, ktorá kostým nosí, musela podpísať zmluvu o mlčanlivosti," vysvetlil producent. O tom, či sa verejnosť dozvie totožnosť Stiga, rozhodne súd. Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk. BBC napokon prehralo súdny spor o zastavenie publikovania knihy, ktorá prezradí identitu televíznej postavičky menom Stig v komediálnom programe o autách Top Gear (1978). Výkonný producent televíznej šou Andy Wilman argumentoval, že BBC má právo chrániť Stigovu anonymitu, pretože to uchová mystickosť postavy, čo sa publiku páčilo. Zástupcovia žalovaného vydavateľstva HarperCollins minulý týždeň uviedli, že budú tvrdo brániť svoje právo vydať knihu. "Sme sklamaní, že BBC sa rozhodlo míňať koncesionárske poplatky na zabránenie vydania nejakej knihy." Wilman sa bránil, že BBC môže míňať tieto peniaze na ochranu intelektuálneho majetku, ktorý vytvorilo. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa kniha dostane na pulty kníhkupectiev, ani kto je jej autorom. Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.
Z komiksovej série Sandman, ktorú napísal Neil Gaiman, by mal vzniknúť televízny seriál. Spoločnosť Warner Bros. podľa magazínu Hollywood Reporter v súčasnosti pracuje na získaní práv a rokuje s niekoľkými scenáristami a producentmi o adaptácii. Jedným z hlavných kandidátov je Eric Kripke, tvorca seriálu Hrozba z temnoty (2005). Snaha o filmovú adaptáciu komiksovej série Sandman sa datuje do polovice deväťdesiatych rokov, pričom na jednej z raných verzií pracoval spoluscenárista snímky Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994) Roger Avary. Neskôr sa od myšlienky filmovej adaptácie upustilo s tým, že lepšie bude uviesť Sandmana v televízii. Vydavateľstvo komiksu ešte pred niekoľkými mesiacmi rokovalo o adaptácii s televíziou HBO a Jamesom Mangoldom, ktorý režíroval napríklad snímky ako Walk the Line (2005) alebo Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive (2010), k dohode však nedošlo. Neil Gaiman nebol oficiálne súčasťou plánovaného projektu HBO, aj keď s Mangoldom niekoľkokrát rokoval o postavách a príbehu. Autor zatiaľ nie je ani v tíme aktuálneho projektu, no to sa ešte môže zmeniť. V skutočnosti, získanie Neila Gaimana bude dôležité pre pokračovanie tvorby seriálu, pripomína Hollywood Reporter.
Stevea Carella v seriáli The Office (2005) možno nahradí Harvey Keitel. Pre E! News to povedal Paul Lieberstein, ktorý v seriáli hrá a okrem toho je jedným z jeho výkonných producentov. Podľa jeho slov je 71-ročný Harvey Keitel "zrejme jediným, kto to môže robiť". Tvrdí to aj napriek tomu, že ho zatiaľ neoslovil. "Ešte som nezačal rokovať s jeho ľuďmi," uviedol. Keitelova postava by však podľa Liebersteinových predstáv mala byť úplne iná ako je Michael Scott, ktorého hrá Carell. "Nechceme priniesť ďalšieho Michaela, aby niekto hral veľmi podobnú postavu, pretože si Stevea veľmi vážime," vysvetlil. Paul Lieberstein má dokonca jasnú predstavu, koho by mal stvárniť Keitel, známy napríklad zo seriálu Life on Mars (2008-2009) a filmov Taxikár (1976) či Gauneri (1992). "Je to starý obchodník, ktorý si myslel, že by mohol ísť do penzie, no potom padla burza a on musí odísť z dôchodku a niekoľko rokov pracovať," predstavil Lieberstein svoj nápad. Nie všetci zo seriálu však zdieľajú jeho názor. Ellie Kemper, predstaviteľka Kelly Erin Hannon, by na Carellovom mieste rada videla niekoho iného. "Zvolila by som Darryla," povedala, pričom hovorila o skladníkovi v podaní Craiga Robinsona. Štyridsaťosemročný Steve Carell oznámil koncom júna, že odchádza z úspešnej americkej verzie rovnomenného britského seriálu Rickyho Gervaisa, v ktorej účinkuje od roku 2005. Ako uviedol, jeden z najúspešnejších seriálov na amerických televíznych obrazovkách opustí v máji 2011. Za svoj výkon v The Office získal napríklad Zlatý Glóbus.

Ruská polícia vrátane maskovaných príslušníkov špeciálnej jednotky uskutočnila vo štvrtok raziu v sídle opozičného časopisu Novoje vremja. Informovala o tom šéfredaktorka časopisu Jevgenija Albacová, podľa ktorej sú dôvodom zásahu články o zneužívaní policajných právomocí v Rusku. Moskovská polícia začala Novoje vremja vyšetrovať už v apríli v súvislosti s dvoma februárovými reportážami o zneužívaní právomocí poriadkovou políciou OMON napísaných na základe svedectiev jej bývalých aj súčasných príslušníkov. Policajti teraz od časopisu žiadali nahrávky rozhovorov s členmi OMON, čo im však odmietli vydať, keďže chcú chrániť totožnosť svojich zdrojov. Časopis je ochotný poskytnúť len písomný prepis rozhovorov. "Podľa zákona o médiách novinári nesmú prezradiť svoje zdroje v rozhovoroch poskytnutých pod podmienkou anonymity, takže len dodržiavame zákon," vyhlásila Albacová, podľa ktorej môže zdroj prezradiť len súdu. Šéfredaktorka považuje raziu za pokus o zastrašovanie nezávislých médií. V článkoch Novoje vremja tvrdili, že jednotka OMON dostávala peniaze za poskytovanie ochrany obchodníkom a súkromným spoločnostiam ako aj za ochranu prostitútok. Údajne tiež chránila obchodníkov s ľuďmi, ktorí zneužívali nelegálnych migrantov na prácu.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Prvé a druhé vystúpenie slovenskej futbalovej reprezentácie s Macedónskom (hrá sa v piatok 3. 9. o 20.30 h na bratislavských Pasienkoch) a v Rusku (v utorok 7. 9. o 17.00 h SELČ v Moskve) v B-skupine kvalifikácie o postup na ME 2012 v Poľsku a na Ukrajine odvysielajú v priamych prenosoch dve televízie. Okrem dlhšie avizovanej stanice Digi Sport získala napokon vysielacie práva aj verejnoprávna Slovenská televízia. Informoval o tom oficiálny internetový portál www.futbalsfz.sk. K tomuto priaznivému posunu v otázkach priamych prenosov z kvalifikácie ME 2012 došlo až po rokovaniach prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Františka Laurinca so všetkými zainteresovanými stranami. Spomenutý portál informuje o tom, že vďaka osobnej intervencii šéfa SFZ prišlo napokon k rozumnej dohode, ktorá určite poteší všetkých futbalových priaznivcov na Slovensku. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Výzva zástupcom televíznych, printových, rozhlasových a elektronických médií a reprezentantom novinárskej obce

Výzva zástupcom televíznych, printových, rozhlasových a
elektronických médií a reprezentantom novinárskej obce
Vážení zástupcovia televíznych, printových, rozhlasových a elektronických médií na Slovensku, vážení reprezentanti slovenskej novinárskej obce, Slovenskou verejnosťou otriasla správa o tragédii v Devínskej Novej Vsi a snaží sa ju spracovať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich, paradoxne zrejme najfrekventovanejším, je snaha o ospravedlnenie páchateľa a jeho štylizácia do role „zúfalého, bezmocného introverta, ktorého k skutku dohnala nespratná rómska rodina“. Žiaľ, s úprimným poľutovaním musíme konštatovať, že pod takýto charakter verejnej mienky sa podpisuje aj spôsob, akým média o incidente informujú verejnosť. Nepochybným katalyzátorom týchto nálad je aj reportáž z „Lampárne“, natočená pred piatimi rokmi, a znovu odvysielaná dňa 31.08.2010 v televízii Markíza. Odhliadnuc od toho, že vo vzťahu k skutku je tendenčne mlživá (keďže sleduje problém susedských vzťahov so sesterskou dvojicou Halazsových, čím nekorešponduje s priezviskami zavraždených obetí), predovšetkým vyvoláva vo verejnosti presvedčenie, že páchateľ bol obeťami terorizovaný, žiaden orgán verejnej správy mu nepomohol, a práve rodina žijúca v jeho susedstve ho dohnala k tomuto ohavnému skutku. Samotné policajné vyšetrovanie však žiadne informácie potvrdzujúce podobné závery zatiaľ neprinieslo. Naopak, policajný prezident Jaroslav Spišiak potvrdil, že páchateľ sa nikdy na orgány verejnej moci so žiadosťou o pomoc v susedských sporoch neobrátil, a teda nie je pravda, že by bol k skutku dohnaný stavom bezmocnosti a odmietnutím pomoci zo strany kompetentných orgánov. V neposlednom rade, odznievajú aj iné názory susedov, ktoré hypotézam o „tyranizujúcich rómskych susedoch“ skôr protirečia. Nie je našim zámerom špekulovať o pozadí skutku, naopak : odmietame taký spôsob informovania verejnosti, ktorý špekulácie – navyše s etnickým nábojom – podnecuje. Nie je nám jasné, čo malo byť účelom tejto reportáže, ale je nám jasné, čo kontext takýchto informácií spôsobuje a kam sťahuje verejnú mienku : do nechutných a morálne zvrátených súdov, k ospravedlňovaniu masovej vraždy, k podnecovaniu nenávisti voči Rómom, k bagatelizovaniu tragédie. V diskusii k danej reportáži odzneli názory, ktoré umocňujú paušálnu nenávisť voči Rómom, ospravedlňujú tento ohavný čin, vyjadrujú mu podporu a stimulujú presvedčenie, že strieľať do Rómov je plauzibilným riešením pre všetkých „bezbranných susedov týraných spolužitím s Rómami“. Ako k tomu dôjdu pozostalí obetí, ak média zneucťujú ich pamiatku tendenčnými informáciami, v ktorých sa vyhasnutie ľudských životov devalvuje na úroveň „oprávnenej vraždy“? V situácii, kedy by slušný človek očakával istú mieru spoločenskej solidarity s obeťami – nech už by boli svojim spôsobom života či farbou pleti akékoľvek – sme naopak svedkami alarmujúcej necitlivosti a prejavov sympatií s vrahom. Preto si my, občianski aktivisti a aktivistky, občania a občianky tejto krajiny, dovoľujeme požiadať všetky média a spravodajské zdroje v Slovenskej republike o to, aby ste v ďalšom procese poskytovania informácii o tomto prípade skutočne dôsledne zvážili, či informácia, ktorú verejnosti poskytujete, pomáha objasniť skutok, alebo chce tému len zbulvarizovať. Táto udalosť má totiž potenciál zásadným spôsobom zasiahnuť do spoločenských väzieb a myslenia ľudí, a preto vyjadrujeme požiadavku, aby sa nezneužívala na účely senzácií a zvyšovania sledovanosti. Mala by v nás naopak prebudiť kúsok ľudskej empatie ku všetkým obetiam vraždy a k zraneným, k odsúdeniu takéhoto činu, k zamysleniu sa nad tým, ako hlboko sa v nás udomácňuje tolerancia k násiliu. Nemala by viesť k legitimizovaniu a podpore násilia voči menšinám, predovšetkým by nás však nemala viesť k úvahám, pri ktorých pripisujeme ľudskému životu Rómov menšiu hodnotu, akú si každý ľudský život zaslúži. Ľudia proti rasizmu ,Bratislava, 01.09.2010

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Mediálny výbor parlamentu posúdi prihlášky na člena Rady Slovenskej televízie (STV) pravdepodobne až tesne pred začiatkom rokovania Národnej rady SR. Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) totiž predpokladá, že pre dnešný štátny sviatok (1. septembra) pripravia okrem štvrtkového rokovania výboru aj malé špeciálne rokovanie v deň začiatku parlamentnej schôdze, 7. septembra. Mali by sa na ňom venovať výlučne otváraniu obálok s prihláškami na člena Rady STV. Návrhy kandidátov na člena Rady STV so všetkými potrebnými podkladmi bolo treba posielať mediálnemu výboru do pondelka 30. augusta. Podľa Jarjabka, je možné, že pre štátny sviatok by niektoré prihlášky nemuseli prísť výboru do jeho rokovania vo štvrtok. Jarjabek preto chce, aby výbor obálky s prihláškami otvoril a posúdil, či obsahujú všetky potrebné náležitosti, tesne pred začiatkom rokovania parlamentu. Tie, čo podmienky splnia posunie do parlamentného pléna, kde budú poslanci voliť člena rady v tajnej voľbe. V marci sa skončilo funkčné obdobie piatim členom Rady STV. Poslanci však 3. marca zvolili iba štyroch členov. Poslanci v tajnom hlasovaní zvolili na šesťročné funkčné obdobie: Martu Danielovú, Martina Kabáta, Miriam Letašiovú a Ivana Podstupku. Odpolitizovanie rád verejnoprávnych médií avizoval krátko po nástupe do funkcie minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer (SaS). Členov Rady Slovenskej televízie a Rozhlasovej rady v súčasnosti volí parlament. Posilnenie verejnoprávneho charakteru verejnoprávnych médií je pritom jedným z bodov Programového vyhlásenie Vlády SR. "Vláda SR zruší koncesionárske poplatky a vytvorí nový legislatívny rámec financovania, organizácie a fungovania verejnoprávnych médií s cieľom zvýšiť efektivitu ich činnosti a posilniť ich verejnoprávny charakter," píše sa vo vládnom programe. To, že sympatie niektorých členov rád s politickými stranami sú realitou, ukázali aj júnové parlamentné voľby. Traja z 15-členov Rozhlasovej rady sa pred nimi objavili na kandidačných listinách politických strán. Stanislav Háber a Alexander Koreň kandidovali za ĽS-HZDS, ktorá sa do parlamentu nedostala, Eva Jaššová sa neúspešne snažila presadiť na kandidátke SNS. Podľa Aliancie Fair-play tým porušili zákon a podala preto podnet na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý sa tým začal zaoberať 5. augusta. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Pavel Melounek

Zomrel Pavel Melounek

Podľa informácií portálu lidovky.cz v stredu náhle zomrel vo veku 53 rokov bývalý kultúrny redaktor a úspešný filmový dramaturg a producent Pavel Melounek. Pavel Melounek pracoval pred rokom 1989 v kultúrnej rubrike Zemědělských novin. V roku 1990 spoluzakladal týždenník Reflex. V 90. Rokoch bol päť rokov programovým riaditeľom Febiofestu a šesť rokov šéfom public relations Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary. Takisto pôsobil ako programový riaditeľ Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež v Zlíne. V roku 1995 patril k zakladateľom spoločnosti Whisconti, ktorá sa venovala aj produkcii celovečerných filmov. K najväčším úspechom patril divácky hit Snowboarďáci, Melounek je ako producent podpísaný aj pod filmami Mrtvej ouk, Z pekla štěstí, Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský, Početí mého mladšího bratra, Začátek světa či Z pekla štěstí 2. Neskôr, spoločne s Davidom Prudkým , založili produkčnú spoločnosť First Film, ktorá je podpísaná aj pod filmom Anglické jahody.

1. 9. 2010

Útočníka z Discovery Channel zneškodnili

Útočníka z Discovery

Channel zneškodnili

Muž s pištoľou, ktorý dnes zobral za rukojemníkov troch ľudí v hlavnom sídle televíznej stanice Discovery Channel na washingtonskom predmestí Silver Springs, je mŕtvy, oznámila televízia NBC s odvolaním sa na policajné zdroje. Polícia ho zastrelila a všetkých jeho rukojemníkov dostala do bezpečia. Muž dnes okolo 13. hodiny miestneho času vtrhol do spomínanej budovy televíznej stanice a vyhrážal sa, že ju vyhodí do vzduchu. K telu mal pripevnené kovové nádoby, ktorá mohli obsahovať výbušninu. V tom čase sa údajne v budove nachádzalo okolo 1900 ľudí, vrátane škôlky, ktorú evakuovali. Podľa šéfa polície v Montgomery County Thomasa Mangera mal výhrady voči programu televízie Discovery Channel. Podľa jeho názoru propagovali rast populácie namiesto toho, aby podporili sterilizáciu ľudí. "Žiadne ďalšie deti! Rast populácie ohrozuje planétu a život vo voľnej prírode, ktorý na nej ešte zostal," napísal na webovej stránke SaveThePlanetProtest.com, kde zverejnil dlhé vyhlásenie. "Ľudia sú najničivejšie, najšpinavšie, najznečisťujúcejšie bytosti a ničia to, čo zostalo z planéty, svojou falošnou morálkou a kultúrou rozmnožovania sa," citovala z vyhlásenia televízia CNN. James Lee bol už v minulosti odsúdený k dvom týždňom väzenia a zákazu prístupu do televízie Discovery pre protesty, ktoré voči nej organizoval. Polícia dnes proti nemu zasiahla po niekoľkohodinovom bezvýslednom vyjednávaní.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Piatkový úvodný súboj slovenskej reprezentácie v kvalifikácii o postup na ME 2012 vo futbale s Macedónskom (20.45 h, štadión Pasienky) odvysielajú v priamych prenosoch dve televízie. Okrem dlhšie avizovanej Digi Sport získala napokon vysielacie práva aj verejnoprávna Slovenská televízia. "Chvalabohu, že stretnutie bude vysielať aj STV. Vnímam to pozitívne. Je to správne rozhodnutie," reagoval pre profutbal.sk komentátor Marcel Merčiak. "Snáď tlak verejnosti bude v budúcnosti taký, aby Slovenský futbalový zväz, respektíve nejaký marketingový partner, nemohli uzavrieť zmluvu s niekým, kto to dokáže ponúknuť pre tristotisíc divákov. Netvrdím, že zápasy majú ísť len na STV. Je tu televízny trh a je možné, že v budúcnosti vstúpia do hry aj iné komerčné, podotýkam, celoplošné stanice - Joj alebo Markíza," dodal Merčiak. Slovenská televízia odštartuje priamy prenos svojím štúdiom o 20.15 h. Vysielať sa bude na Jednotke a súbežne i na Trojke. Slováci pokračujú v kvalifikácii ME 2012 už v utorok 7. septembra súbojom v Moskve proti Rusku. Pôjde aj tento zápas na STV? "Radi by sme ho vysielali. Pokiaľ viem, je to na dobrej ceste," uviedol pre profutbal intendant trojky Stanislav Štefánik. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Rozprávky a ďalšie rozhlasové diela pre deti do 10 rokov prinesie už od 2. septembra tretie digitálne rádio Slovenského rozhlasu (SRo) - Rádio Junior. Rádio Junior, ako v poradí deviata programová služba Slovenského rozhlasu (SRo), začne po skúšobnej prevádzke od nového školského roka vysielať naostro. Pridá sa do rodiny už fungujúcich digitálnych staníc Klasika a Litera a rovnako by malo využívať najmä bohatý rozhlasový archív, ktorý ukrýva aj niekoľko desaťročí tvorby hier pre deti a pre mládež. Junior, "je rádio, ktoré je určené pre malých poslucháčov, pre poslucháčov v predškolskom a rannom školskom veku," povedal ďalej v rozhovore pre SITA programový riaditeľ SRo Ľuboš Machaj. Rozhlas pôvodne uvažoval o tom, že Junior bude vysielať aj pre stredoškolskú mládež, no pri príprave jeho dramaturgie zistili, že by šlo o veľmi široký záber a ťažko by sa pre rádio zostavoval program. Junior tak ponúkne výhradne hry, rozprávky, publicistiku či hudbu a vzdelávacie programy pre deti. Rozhlas si chce získať čo najviac malých poslucháčov aj tak, že v spolupráci s ministerstvom školstva plánuje o rádiu informovať všetky predškolské zariadenia. Chod trojice digitálnych rádií Slovenského rozhlasu koordinuje bývalý šéf Rádia Devín Silvester Lavrík a rádiá majú aj troch interných zamestnancov a jedného externého. Rádio Litera a Rádio Klasika patrili finančne pod Rádio Devín, no od polovice roka ich presunuli priamo pod programového riaditeľa SRo. Majú teda samostatné rozpočty. Podľa ekonomickej situácie sa vedenie verejnoprávneho rozhlasu rozhodne, či bude ďalej digitálne stanice rozširovať. Vysielanie všetkých troch rádií nie je finančne náročné, keďže ponúkajú už vyrobený a odvysielaný program. "Ak sa vyrieši financovanie verejnoprávnych médií a budeme vedieť presnejšie sa orientovať v našich možnostiach, tak určite budeme pokračovať v tomto trende. Chceli by sme naše vysielanie rozšíriť aj o hudobné stanice, ktoré budú cielenejšie zamerané na jednotlivých poslucháčov," povedal Machaj. Vie si pritom predstaviť digitálnu stanicu "zameranú na elektronickú hudbu, alebo na iné hudobné žánre, na džez a určite aj spravodajskú informačnú stanicu..., ktorá by poskytovala 24 hodín denne ľuďom informácie z rôznych oblastí spoločenského a politického života". Klasika a Litera väčšinu programu preberajú v upravenej podobe z vysielania Rádia Devín, no podľa Machaja ho dopĺňajú aj premiéry. "Chceli by sme do konca roka zabezpečiť dramaturgicky vysielanie Klasiky a Litery tak, aby už mali samostatnú dramaturgiu, keďže sme schopní pokryť digitalizáciou v našom archíve i tieto programové služby." Podľa Machaja by to znamenalo oddelenie vysielania Klasiky a Litery od vysielania Rádia Devín, a tým by bolo pestrejšie a zaujímavejšie. Rádio Junior si od začiatku vytvára dramaturgiu samé. Rádiá nie sú šírené terestriálne, ale cez internet, konkrétne cez webstránku SRo - http://www.rozhlas.sk, kde sa dajú všetky stanice rozhlasu počúvať vo viacerých formátoch. Počúvať sa dajú aj cez satelit a Klasika a Literara i cez káblovú retransmisiu, konkrétne cez Magio. Pritom rozhlasové vedenie rokuje aj s ďalšími prevádzkovateľmi káblovej retransmisie. Stanice vysielajú nonstop, čo umožňuje počúvať ich v akomkoľvek časovom pásme. Sú na to už aj dobré odozvy, tvrdí Machaj, podľa ktorého sa im už ohlásili poslucháči z Austrálie či z USA. "Je to pre nich jediný komunikačný kanál, kde počúvajú pôvodnú slovenskú kultúru". Doteraz denne vysielanie týchto staníc počúvajú odhadom stovky ľudí. Klasiku a Literu pritom začal rozhlas vysielať skúšobne vlani v lete a od januára idú naostro. Klasika, Litera a Junior sú zriadené najmä na sprístupňovanie bohatého rozhlasového archívu. V dlhodobom horizonte sú prípravou na prechod na digitálne vysielanie. Digitalizácia rozhlasového vysielania však na rozdiel od televízneho nemá zatiaľ určený termín. Rozhlas však časť zo svojich staníc chce zaradiť do prvého multiplexu digitálneho terestriálneho televízneho vysielania (DVB-T). © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Corinne Day

Zomrela Corinne Day

Vo veku 48 rokov zomrela módna fotografka Corinne Day. Jej najznámejšou prácou bolo fotografovanie Kate Moss na začiatku jej kariéry. "Zomrela pokojne doma po dlhej chorobe," uvádza sa vo vyhlásení na jej oficiálnej webovej stránke. Príčinou úmrtia bol pravdepodobne nádor na mozgu. Day sa preslávila ako fotografka éry "heroin chic", ktorá zachytávala vychudnuté modelky s podliatymi očami. The New York Times označil Moss na jej fotkách ako "veľmi mladú a veľmi mŕtvu". Napriek tomu si prácu fotografky objednávali britské, talianske a japonské vydania magazínu Vogue. Jej práce boli vystavené v londýnskej National Portrait Gallery. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kde bude Corgoň liga a reprezentácia ?

Kde bude Corgoň liga a reprezentácia ?
Podľa našich informácií DIGI SLOVAKIA, s.r.o včera od Rady pre vysielanie a retransmisiu nedostala licenciu na digitálne televízne vysielanie, čo bolo údajne podmienkou predaja televíznych práv na vysielanie zápasov slovenskaj reprezentácie a najvyššej domácej súťaže Corgoň liga. Uvidíme, čo bude ďalej a či Slovenská televízia vo finančnej mizérii dokáže využiť šancu, ktorú jej, mimochodom, poskytovali aj predtým sponzori SFZ.

TO JE TV !

TO JE TV !

31. 8. 2010

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné
Licenčná rada dnes pokutovala Slovenskú televíziu (STV), ale aj vysielateľov súkromných televízií Markíza a JOJ. Taktiež dala pokutu Rádiu Kiss. Nefinančnú sankciu uložila i spoločnosti Orange Slovensko. Ako agentúru SITA po dnešnom zasadnutí Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) informoval riaditeľ kancelárie rady Ľuboš Kukliš, verejnoprávna STV dostala dve finančné sankcie spolu vo výške 4 020 eur. Vyššiu z pokút - 3 320 eur dostala STV za prerušenie priameho prenosu z hokejového stretnutia Slovensko - Dánsko 14. mája reklamou, ktorá zasahovala do stretnutia. Pokutu vo výške 700 eur dala RVR verejnoprávnej televízii za porušenie zákonnej ochrany maloletých označením logom s vekovou prístupnosťou programu pri odvysielaní upútavky na program Bathory pred Večerníčkom dňa 3. marca. Najvyššiu dnes uloženú pokutu od licenčnej rady dostala súkromná televízia Markíza. Pokutu 10-tisíc eur RVR dala jej vysielateľovi, spoločnosti MARKÍZA - SLOVAKIA, za porušenie zákonného pravidla dodržiavania ľudskej dôstojnosti v príspevku Dôchodcov pribúda aj vďaka medicíne odvysielanom v Televíznych novinách 2. marca. Súkromná televízia JOJ, resp. jej vysielateľ spoločnosť MAC TV, dostala od licenčnej rady pokutu 2 000 eur za to, že rade neposkytla na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Aféry z 15. marca. Rádio Kiss dostalo 200-eurovú pokutu, lebo od 7. do 9. apríla neoprávnene vysielalo na frekvenciách 90,4 MHz Prešov – Stráž a 91,2 MHz Prešov – Stráž. Okrem toho dostal vysielateľ TV JOJ tri nefinančné sankcie. Za porušenie objektívnosti spravodajstva pri odvysielaní príspevku Rozporuplné psychotesty v Krimi Novinách 23. marca má odvysielať oznam o porušení zákona. Tiež dostala dve sankcie vo forme upozornenia na porušenie zákona. Rovnakú nefinančnú sankciu, upozornenie na porušenie zákona, dostala spoločnosť Orange Slovensko, a.s. RVR dnes tiež predĺžila platnosť licencie na televízne vysielanie spoločnosti Kabelovka, spol. s r.o. o 12 rokov, dodal Kukliš. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1. TELEVÍZNE NOVINY*- Markíza ,17,1 %, 50,9 % ; 2. TALENTMANIA- Markíza ;3. NOVINY TV JOJ*- TV JOJ; 4. ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT -TV JOJ; 5.Smrtiace medové týždne -Markíza ;6.NAJLEPŠIE POČASIE* - TV JOJ;7. Počasie*-Markíza;8.Športové noviny* -Markíza ; 9. Pošta pre teba- Jednotka ;10.ŠPORT* -TV JOJ ;11.Láska na stráženie -Markíza ;12.Ťažký zločin -Markíza ;13.KRIMI NOVINY*- TV JOJ ;14.Futbal Liga majstrov: MŠK Žilina - Sparta Praha, play-off –Jednotka; 15.TALENTMANIA JE TU! -Markíza ; 16. Prvé Televízne noviny* -Markíza ;17. Klokan Jack -Markíza ;18. Vy nám taky, šéfe!- Markíza ;19. Mentalista I. -Markíza ;20. Disaster Movie –Markíza ,7,8 % 22,3 %

Pozn. Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ;
© Výskum programu STV

30. 8. 2010

Zomrel Alain Corneau

Zomrel Alain Corneau
Významný francúzsky filmový režisér Alain Corneau, laureát prestížnej Ceny Reného Claira za celoživotné dielo z roku 2004, prehral vo veku 67 rokov svoj boj s rakovinovým ochorením. O jeho úmrtí informovali dnes francúzske médiá s odvolaním sa na umelcovho agenta. Umelec zomrel v noci nadnes v jednej z parížskych nemocníc. Rodák z Meung-sur-Loire patril k obdivovateľom americkej kinematografie, čo nepopreli ani jeho úspešné akčné krimipríbehy, prešpikované psychologickými drobnokresbami hrdinov. Popri celom rade nominácií na francúzskeho Oscara si Cézara vyslúžil napokon za film Tous les Matins du Monde (Všetky rána sveta, 1991), v ktorom si zahrali Jean-Pierre Marielle, Gérard a Guillaume Depardieuovci či Michel Bouqet. Z jeho filmografie, ktorá obsahuje necelé dve desiatky prác, sa viacero zaradilo medzi špičkové diela francúzskej kinematografie, vďaka čomu radia režiséra takisto medzi jej vrcholných predstaviteľov. Platí to o filmoch ako napríklad Police Python 357 (1976) s Yvesom Montandom, Série noire (1979) s predčasne zosnulým Patrickom Dewaereom, Voľba zbraní (1981), v ktorom sa popri sebe objavili Yves Montand, Gérard Depardieu a Catherine Deneuve, adaptácii románovej predlohy talianskeho autora Antonia Tabucchiho Nocturne indien (1989) v hlavnej úlohe so Jeanom-Huguesom Angladeom, či komédii Strach a chvenie, ktorú nakrútil vo francúzsko-japonskej koprodukcii v roku 2003. Pred tromi rokmi nakrútil Corneau vcelku verný remake kultovej snímky Le Deuxieme Souffle (Druhý dych), v ktorom sa nástupcom Lina Venturu v hlavnej úlohe stal Daniel Auteuil. Umelcov posledný film Crime d'Amour - triller, v ktorom hlavné úlohy stvárnili Ludivine Sagnier a Kristin Scott Thomas - uviedli do francúzskej distribučnej siete iba pred dvoma týždňami. Alain Corneau, ktorého práce ocenili aj na MFF v Karlových Varoch a Montreale, bol i laureátom Ceny Louisa Delluca (1991) a Ceny Henriho Langloisa 2010, ktorú mu udelili vo februári tohto roku, len niekoľko mesiacov pred úmrtím.
Copyright © TASR 2010

Pustite na to Juraja !

Pustite na to Juraja !
Hokejová extraliga sa pravdepodobne v úvode novej sezóny na televíznych obrazovkách ešte neobjaví. Vedenie riadiaceho orgánu súťaže Pro-Hokej sa zatiaľ nedohodlo so žiadnou z televíznych spoločností na predaji práv na zápasy najvyššej slovenskej súťaže. Extraligisti však záujem o televízne prenosy majú. "Rokujeme so Slovenskou televíziou, ale tam len na úrovni šéfa športovej redakcie. Považujeme to za nedostatočné, lebo záväzky Slovenskej televízie voči Pro-Hokeju sú významného charakteru a patrilo by sa hovoriť so zástupcami vedenia. Začali sme aj rozhovory s inými televíznymi spoločnosťami. Chceme nájsť cestu, aby slovenský hokejový fanúšik mal možnosť sledovať zápasy extraligy aj na televíznej obrazovke," povedal výkonný riaditeľ Pro-Hokej Vladimír Paštinský, podľa ktorého by však nemalo dôjsť k situácii ako vo futbalovej lige, ktorú môže sledovať len obmedzený počet ľudí. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

A prehrali obaja

A prehrali obaja
Triumf Talentmanie . Súboj dvoch televíznych talentových show jednoznačne vyhrala Markíza! TV MarkízaTakmer súčasne odštartovali v nedeľu večer Česko Slovenská show Talentmania na Markíze a Česko Slovensko má talent na konkurenčnej stanici Joj. Diváci však jednoznačne určili víťaza. Talentmania bola jednotkou na trhu a s hodnotou share 38,9% (12-54) výrazne predstihla konkurenciu. Celkovo si Talentmaniu zaplo až 1 194 000 divákov (AvRch), pričom dosiahnutý reach bol najvyšší zo všetkých programov odvysielaných v tomto roku. Najväčší divácky záujem o program prejavila najmä mladá časť populácie: ženy 15-24 (shr 49,4 %). Nedeľný prime time na Markíze (shr 38%) hlavne vďaka Talentmanii jednoznačne potvrdil, že Markíza je jasný líder na trhu. PR oddelenie TV Markíza
Česko Slovensko má talent si získava divákov i prevahu na trhu .Celosvetovo najúspešnejšia talentová šou Česko Slovensko má talent odštartovala na obrazovkách TV JOJ a TV Prima s nadpriemerným podielom na trhu! Predstavili sa skvelé talenty, hviezda porota i originálna moderátorská dvojica. Úvodná časť originálnej talentovej šou Česko Slovensko má talent získala v strategickej cieľovej skupine 12-54 rating 11,7% a podiel 30,6%. Celkový počet divákov v 12+ dosiahol takmer 600 tisíc. V najsilnejšej minúte dosiahla šou rtg 18,1% a podiel 46,3% (12-54). Najsledovanejšou bola šou vo veľkých mestách 50 -100 tis. obyvateľov, kde dosiahla podiel 38%. Napriek tomu, že konkurencia začala svoju šou o viac ako 20 minút skôr, bez konkurencie Česko Slovensko má talent, diváci postupne prechádzali na TV JOJ a v druhej polovici šou (po druhom reklamnom brejku) už bola TV JOJ lídrom na trhu. Podobný priebeh mala šou aj v susednom Česku, kde diváci postupne prechádzali k Česko Slovensko má talent na Prime, ktorá bola v druhej polovici šou taktiež lídrom na trhu. Včera sa divákom predstavili skvelé talenty, ktoré hodnotila hviezdna porota – Lucie Bíla, Jan Kraus a nekompromisný Jaro Slávik. Večerom divákov, ale i súťažiacich sprevádzala originálna moderátorská dvojica Martin Pyco Rausch a Jakub Prachař. Ďalší večer plný emócií, zážitkov a skvelých i netradičných vystúpení bude pokračovať už najbližšiu nedeľu – 5. septembra o 20:15 hod. iba na TV JOJ a TV Prima! Jednotkou na trhu bola včera TV JOJ aj v čase vysielania hlavného spravodajstva Noviny TV JOJ, ktoré dosiahli v 12-54 rtg 10,8% a podiel 37%. Televízie s logom JOJ získali v nedeľu 29. augusta 2010 spolu podiel na trhu 23,3% celodenne a 29,3% v primetime. Jozef Gogola, Vedúci PR TV JOJ

Aký Bartolomej, taká celá jeseň

Aký Bartolomej, taká celá jeseň

Jednotka o chlp lepšie, Dvojka o chlp horšie, a Trojka horšie.

JOJ o chlp lepšie, JOJ PLUS o chlp horšie.

Markíza lepšie. ale stále pod 30 %. TV DOMA o chlp lepšie.

TA 3 opäť horšie.

Primetimový rozdiel medzi Jednotkou a JOJ je o čosi lepší - 7,55 %

Markíza - 29.64 %

TV DOMA - 2.91 %

Jednotka - 12.92 %

Dvojka - 3.13 %

Trojka - 0.93 %

TV JOJ – 19.73 %

JOJ PLUS- 3.70 %

TA 3 - 2.31 %

62nd Primetime Emmy® Awards

62nd Primetime Emmy® Awards
Nočné 62. udeľovanie televíznych cien Emmy patrilo autistke Temple Grandin, ktorá prekonala nástrahy života, je profesorkou na Colorado State University, spisovateľkou a známou osobnosťou upozorňujúcou na problémy autistov. Životopisný televízny film o nej s jednoduchým názvom Temple Grandin získal päť cien, vrátane trofeje pre Najlepší televízny film, režiséra Micka Jacksona, herečku a herca vo vedľajších úlohách minisérie alebo filmu Juliu Ormond a Davida Strathairna. Emmy pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe minisérie alebo filmu si odniesla Claire Danes, ktorá okrem iných poďakovala i žene, ktorú v snímke stvárnila. Ďalšie dve ceny za miniseriál alebo televízny film získala dráma You Don't Know Jack - za scenár (Adam Mazer) a pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe (Al Pacino). Najlepším miniseriálom sa stal Pacific. Primetime Emmy pre Najlepší dramatický seriál získali Mad Men, pričom trofej si odniesli aj scenáristi Matthew Weiner a Erin Levy za epizódu Shut The Door. Have A Seat. Dve ceny získal aj seriál Breaking Bad - Bryana Cranstona ocenili za herecký výkon v hlavnej úlohe dramatického seriálu a Aarona Paula za vedľajšiu úlohu. Sošku pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe si prevzala Kyra Sedgwick (Uzavretý prípad) a za vedľajšiu úlohu ocenili Archie Panjabi (Good Wife). Emmy za réžiu dramatického seriálu putovala do rúk Stevea Shilla (Dexter - The Getaway). Prvú i poslednú cenu večera však získal seriál Taká normálna rodinka. V závere si tvorcovia prevzali ocenenie pre najlepší komediálny seriál a úvod patril Najlepšiemu hercovi vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu - Ericovi Stonestreetovi. Tretiu Emmy získali za scenár pilotnej epizódy Steven Levitan a Christopher Lloyd. Dve ceny získal seriál Glee - za réžiu komediálneho seriálu ocenili Ryana Murphyho a za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu Jane Lynch. Emmy za herecké výkony v hlavných úlohách komediálnych seriálov získali Jim Parsons (Teória veľkého tresku) a Edie Falco (Nurse Jackie), ktorá svoju ďakovnú reč začala konštatovaním, že vlastne vôbec nie je zábavná. Počas ceremoniálu tvorcovia nezabudli pripomenúť ocenených z minulotýždňového udeľovania Creative Arts Emmy, keď trofeje za hosťovanie v komediálnych seriáloch získali Betty White (Saturday Night Live) a Neil Patrick Harris (Glee), a v rovnakej kategórii za dramatické seriály si ceny odniesli Ann-Margret (Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka) a John Lithgow (Dexter). Herec George Clooney si prevzal Humanitárnu cenu Boba Hopea za svoje charitatívne aktivity. Špeciálne ocenenie mu udelili okrem iného za moderovanie teletónu Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief, ktorého cieľom bolo získať peniaze pre zemetrasením zničené Haiti. Clooney je len štvrtým držiteľom ocenenia, ktoré získali Oprah Winfrey, Bill Clinton a posmrtne ho udelili aj Dannymu Thomasovi. Clooney počas ďakovnej reči poznamenal, že žijeme vo zvláštnych časoch, keď všetku pozornosť médií získava zlé správanie, no tým, ktorí si pozornosť zaslúžia, sa jej nedostáva. Krátkym zostrihom a piesňou v podaní speváčky Jewel si tvorcovia tradične uctili televízne osobnosti, ktoré počas uplynulého roka navždy odišli. Moderátor Jimmy Fallon však vtipným hudobným číslom pripomenul i seriály, ktoré v uplynulej sezóne ukončili svoje pôsobenie v televízii - 24 (2001-2010), Zákon a poriadok (1990-2010) a Nezvestní (2004-2010).

Prehľad víťazov v hlavných kategóriách 62. ročníka udeľovania cien Emmy:

Najlepší komediálny seriál: Taká normálna rodinka ; Réžia komediálneho seriálu: Ryan Murphy (Glee - pilotná epizóda) ;Scenár komediálneho seriálu: Steven Levitan, Christopher Lloyd (Taká normálna rodinka - pilotná epizóda) ;Najlepší dramatický seriál: Mad Men ; Réžia dramatického seriálu: Steve Shill (Dexter - The Getaway) ;Scenár dramatického seriálu: Matthew Weiner, Erin Levy (Mad Men - Shut The Door. Have A Seat) ;Najlepší televízny film: Temple Grandin; Najlepší miniseriál: The Pacific ; Réžia miniseriálu, filmu alebo dramatického špeciálu: Mick Jackson (Temple Grandin) ; Scenár miniseriálu, filmu alebo dramatického špeciálu: Adam Mazer (You Don't Know Jack) ; Najlepší herec v hlavnej úlohe komediálneho seriálu: Jim Parsons (Teória veľkého tresku) ; Najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu: Bryan Cranston (Breaking Bad) ; Najlepší herec v hlavnej úlohe minisérie alebo filmu: Al Pacino (You Don't Know Jack) ; Najlepšia herečka v hlavnej úlohe komediálneho seriálu: Edie Falco (Nurse Jackie) ; Najlepšia herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu: Kyra Sedgwick (Uzavretý prípad) ; Najlepšia herečka v hlavnej úlohe minisérie alebo filmu: Claire Danes (Temple Grandin) ; Najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Eric Stonestreet (Taká normálna rodinka) ; Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Aaron Paul (Breaking Bad) ; Najlepší herec vo vedľajšej úlohe minisérie alebo filmu: David Strathairn (Temple Grandin) ; Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Jane Lynch (Glee); Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Archie Panjabi (Good Wife) ; Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe minisérie alebo filmu: Julia Ormond (Temple Gradin) ; Najlepšia súťažná reality šou: Top Chef; Najlepší varietný, hudobný alebo zábavný program: The Daily Show With Jon Stewart ; Réžia varietného, hudobného alebo zábavného špeciálu: Bucky Gunts (Vancouver 2010 Olympic Winter Games Opening Ceremony) ; Scenár varietného, hudobného alebo zábavného špeciálu: Dave Boone (63rd Annual Tony Awards) ;

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

29. 8. 2010

STV NEWS

STV NEWS
Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) podá podnet na Radu Slovenskej televízie (STV) pre rozhodnutie STV nevysielať prejavy rečníkov na dnešných oslavách Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici v priamom prenose. Pre TASR to uviedol tajomník Ústrednej rady SZPB Roman Hradecký. "Hoci ide o jeden z piatich štátnych sviatkov, STV uprednostnila vysielanie omše z banskobystrického seminára," povedal Hradecký. "Na oslavách sa zúčastnili najvyšší štátni činitelia, s prejavom vystúpil prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič," uviedol Hradecký, podľa ktorého minimálne prejav hlavy štátu mala STV odvysielať v priamom prenose.

Copyright © TASR 2010