5. 10. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Frontman americkej pop-punkovej kapely Green Day Billie Joe Armstrong si zahrá v seriáli Sestrička Jackie (2009) televízie Showtime. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to potvrdil výkonný producent seriálu Richie Jackson, ktorý zverejnil fotografiu Armstronga spolu s predstaviteľkou titulnej postavy Edie Falco. "Edie a náš nový člen hereckého obsadenia @BJAofficial. Počkajte si na premiéru novej série," napísal Jackson k fotografii, pričom použil Armstrongovo meno na Twitteri @BJAofficial. O účinkovaní 39-ročného muzikanta v seriáli informovala aj losangeleská rozhlasová stanica 98.7 FM, ktorá na Twitteri stručne napísala: "Toto sa nám páči. @BJAofficial (Billie Joe Armstrong) bude v novej sérii Sestričky Jackie!" Nakrúcanie štvrtej sezóny spomínaného seriálu sa začalo iba nedávno, pričom premiérová časť by sa mala na televízne obrazovky v USA dostať na jar 2012. Fanúšikovia si preto budú musieť na Armstrongovo účinkovanie v televízii ešte pár mesiacov počkať.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rozhlasová a televízna skupina odborníkov Európskej federácie novinárov (EFJ) vyjadrila včera v Budapešti obavy z uplatňovania plurality médií v Maďarsku. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI sa experti počas dvojdňovej návštevy Maďarska informovali o procesoch prebiehajúcich v maďarských médiách. Taliansky predstaviteľ asociácie Roberto Natalie povedal, že takmer v žiadnej európskej krajine sa v médiách demokratické hodnoty neuplatňujú bezo zvyšku. S ostatnými kolegami sa ale zhodli v tom, že Maďarsko ukazuje zlý príklad, ktorý ostatné krajiny nemôžu nasledovať. Členovia skupiny kritizovali skutočnosť, že orgán na dohľad nad médiami v Maďarsku má členov delegovaných iba z vládnej strany, že kompetencie mediálnej rady sú dosť rozsiahle a rada má okrem iného možnosť rozhodovať o frekvenciách či udeľovať vysoké pokuty. Kritiku expertov si ďalej vyslúžila prax vymenúvania šéfov verejnoprávnych médií v Maďarsku, ktorá síce podľa ich vyjadrenia nie je ojedinelá, napriek tomu by však bolo potrebné pritom brať do úvahy i názory odbornej verejnosti a spoločnosti. Nespokojnosť vyjadrili predstavitelia EFJ aj s masovým prepúšťaním v maďarských verejnoprávnych médiách. S delegáciou EFJ rokovali v Budapešti i predstavitelia Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorí prezentovali ciele obnovy verejnoprávnych médií, ich doterajšie výsledky a plánované kroky do budúcnosti. Podľa vyhlásenia MTVA k integrácii a posilňovaniu verejnoprávnych médií, ako sa to udialo v Maďarsku, dochádza pod vplyvom prehodnocovania úlohy médií v týchto mesiacoch vo viacerých krajinách sveta. Premeny maďarských verejnoprávnych médií zapadajú do tohto kontextu, konštatovala hovorkyňa MTVA Ágnes Cserháti. "MTVA bude rád, ak európske i domáce organizácie budú pozorne sledovať premenu maďarských verejnoprávnych médií," píše sa vo vyhlásení fondu, ktorý zdôrazňuje, že do obnovy týchto médií zapájal a je odhodlaný zapájať aj v budúcnosti odborárske organizácie verejnoprávnych médií. "Vo viacerých prípadoch došlo k dohode s nimi," zdôraznila hovorkyňa. Fond vyzval EFJ, aby aj v budúcnosti pomáhala vecnými a odbornými radami v práci jej maďarským členským organizáciám, pretože to pomôže aj v obnove maďarských verejnoprávnych médií. Predstavitelia MTVA a EFJ sa dohodli, že v budúcnosti budú v prípade potreby udržiavať kontakty i osobne, uvádza sa v závere vyhlásenia fondu.

Copyright © TASR 2011