5. 10. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Populárny animovaný seriál Simpsonovci (1989) môže na jar po 23 sezónach skončiť. Dôvodom je spor medzi spoločnosťou 20th Century Fox Television a šiestimi kľúčovými dabérmi, ktorí prepožičali svoje hlasy jeho hlavným hrdinom. V utorok o tom informoval portál The Daily Beast s tým, že vedenie televízie údajne hercom navrhuje 45-percentné zníženie platov. Spor týkajúci sa platov dabérov nie je pre tento seriál ničím novým. Vedenie televízie už v minulosti naznačilo, že dabérov vymení, ak sa otázku ich platov nepodarí vyriešiť. Hovorca Fox Television Studios sa k najnovšej situácii zatiaľ nevyjadril. Hlavní dabéri seriálu Simpsonovci dostávajú podľa súčasnej dohody 400-tisíc amerických dolárov (v prepočte zhruba 304-tisíc eur) za každú epizódu. Prezident Fox Broadcasting Company Kevin Reilly nedávno pre magazín The Hollywood Reporter uviedol, že jeho spoločnosť zvažuje pre Simpsonovcov rôzne možnosti. Objavila sa aj myšlienka, že by televízna spoločnosť vytvorila kanál, na ktorom by nevysielala nič iné, iba tento seriál.
SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prvé personálne zmeny vo vedení verejnoprávnej Českej televízie uskutočnil jej nový generálny riaditeľ Petr Dvořák, pre ktorého bol pondelok 3. októbra prvým pracovným dňom v tejto funkcii. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz. Výkonným riaditeľom spravodajstva bude od pondelka 10. októbra Zdeněk Šámal, finančným riaditeľom Milan Cimirota a riaditeľom programových okruhov Milan Fridrich, ktorý je v súčasnosti výkonným riaditeľom nových médií. Štvrtú uvoľnenú funkciu v topmanažmente inštitúcie - pozíciu obchodného riaditeľa - necháva nový šéf ČT zatiaľ neobsadenú. So Šámalom a Cimirotom sa Dvořák pozná z obdobia, keď bol generálnym riaditeľom komerčnej TV Nova. Prvý z nich prišiel do nej z ČT na Dvořákov podnet a mal na starosti projekt spravodajského internetového portálu, druhý bol výkonným riaditeľom Novy a konateľom držiteľa vysielacej licencie TV Nova, spoločnosti CET 21. Českú televíziu opustil doterajší šéf spravodajstva Roman Bradáč, ktorý bol Dvořákovým protikandidátom pri voľbe generálneho riaditeľa. Odchod avizovali však aj obchodný riaditeľ Robert Kvapil, šéf programových okruhov Radek Žádník a finančná riaditeľka Lujza Oravcová. Petr Dvořák, ktorého zmluvu schválili dnes členovia Rady ČT, podobne ako desať kritérií, na základe ktorých bude môcť získavať popri mesačnom plate 200.000 Kč raz ročne bonus vo výške milióna až dvoch miliónov Kč, chce zmeny v manažmente ukončiť do konca roka 2011.

Copyright © TASR 2011