14. 10. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britský orgán dohliadajúci na médiá vymenoval nového predsedu po tom, čo predchádzajúca šéfka Peta Jane Buscombová odstúpila v čase tvrdej kritiky za nezvládnutie škandálu okolo odpočúvania telefónov médiami. Komisia pre sťažnosti na médiá dnes oznámila, že právnik a bývalý zákonodarca David Hunt nahradí vo funkcii bývalú predsedníčku Buscombovú. Buscombová odstúpila v júli, keď sa dostala pod paľbu kritiky za to, že nezamedzila extrémom v práci bulváru. Súdne vyšetrovanie škandálu okolo prenikania médií do odkazových schránok mobilných telefónov rieši problém, či Británia potrebuje prísnejší systém na dohľad nad médiami. Kauza otriasla britskou tlačou aj verejnosťou a spôsobila zánik legendárneho bulvárneho týždenníka News of the World, ktorý patril mediálnemu magnátovi Rupertovi Murdochovi. Hunt, ktorý začne pracovať v novej funkcii na budúci týždeň, vyhlásil, že je potešený príležitosťou riadiť "veľmi dôležitý" proces dohľadu nad médiami.
Americký internetový vyhľadávač Google zaznamenal za 3. štvrťrok 2011 čistý zisk 2,73 miliardy USD (1,99 miliardy eur) alebo 8,33 USD na akciu. To je o 26 % viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka, keď spoločnosť vykázala čistý zisk 2,17 miliardy USD alebo 6,72 USD na akciu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Thompson Reuters, však odhadovali, že Google v sledovanom období dosiahne zisk 8,74 USD na akciu. Do odhadu analytikov však zvyčajne nie sú zahrnuté mimoriadne položky, napríklad v prípade Google sú to poplatky za zdieľanie internetových stránok s partnerskými firmami. Po ich vylúčení sa totiž čistý zisk Google vyšplhal na 3,18 miliardy USD alebo 9,72 USD na akciu. Tržby spoločnosti z reklamy za tri mesiace do konca septembra 2011 vzrástli medziročne o 33 % na 9,34 miliardy USD, z toho príjmy Google z vlastných internetových stránok stúpli o 39 % na 6,74 miliardy USD. Z partnerských stránok Google prostredníctvom programov AdSence dosiahol zisk 2,60 miliardy USD, čo je o 18 % viac ako v 3. kvartáli 2010. Google sa v ostatnom čase sústredil aj na rýchlo sa rozvíjajúci trh s mobilnými telefónmi, kde je jeho najväčším súperom firma Apple a jej iPhone. Príjmy Google z mobilného softvéru Android, ktorý sa stal najpoužívanejším softvérom na svete, v 3. kvartáli 2011 prudko stúpli na 2,5 miliardy USD z 1 miliardy USD v rovnakom období vlaňajšieho roka. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Bomba zničila v noci nadnes auto známeho bulharského novinára Sašu Dikova, ostrého kritika vlády premiéra Bojka Borisova. K útoku došlo pred žurnalistovým domov v obytnej zóne v metropole Sofia. Podomácky vyrobenú nálož umiestnili neznámi páchatelia pod novinárovo auto, zaparkované na ulici. Explózia nespôsobila žiadne zranenia. Dikov v súčasnosti zastáva post programového riaditeľa súkromnej televízie 3 TV. Tvrdí, že sa mu pred útokom nikto nevyhrážal. V Bulharsku momentálne prebieha ostrá kampaň pred prezidentskými a komunálnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia 23. októbra. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes počas návštevy Bulharska zdôraznil, že Sofia musí pokračovať v boji proti zločinu a v reformách súdnictva.

Copyright © TASR 2011

Európska federácia novinárov (EFJ) a európska skupina Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) vyjadrila svoj nesúhlas s plánmi gréckej vlády na integráciu novinárov verejnoprávnych médií do kategórie štátnych zamestnancov. Tým vláda chce rapídne znížiť ich mzdy. "Práca vo verejných médiách, neznamená, že ide o štátneho úradníka, ba práve naopak: novinári sú zodpovední verejnosti a je nutné udržať ich politickú a ekonomickú nezávislosť na vláde," povedal Arne König, prezident EFJ. "Bol by to veľmi zlý signál pre dôveryhodnosť novinárov a ich nezávislosť, ak členské krajiny Európskej únie by verejnoprávne médiá zahrnuli do zvyšku verejného sektora," dodal König. Grécka vláda, pod tlakom medzinárodných a európskych menových inštitúcií znížiť verejné výdavky, chce integrovať všetkých zamestnancov verejnoprávnych médií do verejného sektora s jednotným systémom odmeňovania. To znamená, že novinári zamestnaní v ERT (grécka verejnoprávna televízia) a v ANA-MPA (Atény - Macedónska tlačová agentúra), by boli považovaní za štátnych úradníkov, ale tiež, že by stratila platnosť ich súčasná kolektívna zmluva. "Naše reklasifikácie na stav štátneho úradníka odporujú zmyslu a poslaniu nezávislých novinárov," vyhlásili novinári gréckej pobočky EFJ v Aténach. "Novinári pracujúci vo verejnoprávnych médiách musia mať záruku svojej slobody informovať nezávisle práve v tejto dobe, kedy grécka verejnosť očakáva korektné a nezaujaté informácie. Táto sloboda je zaistená prostredníctvom existujúcej národnej kolektívnej zmluvy novinárov, "vyhlásili odboroví reprezentanti novinárov Union of Athens Daily Newspaper Journalists 'Union of Macedonia a Thrace Daily Newspaper.