23. 12. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarská opozičná rozhlasová stanica Klubrádió, ktorá podľa utorňajšieho rozhodnutia Mediálnej rady prišla o budapeštiansku frekvenciu, sa obráti na súd, avizoval generálny riaditeľ Klubrádia András Arató. "V prípade, že v tendri o frekvenciu nerozhodli financie, ale subjektívne posúdenie programového plánu, to znamená, že vo veci Klubrádia rozhodol vkus jednej strany sprostredkovaný Annamáriou Szalaiovou (pozn. TASR: predsedníčka Národného úradu pre médiá a šírenie správ, ktorú nominoval vládny Maďarský občiansky zväz-Fidesz)," povedal riaditeľ stanice. Arató pre maďarský denník Népszabadság vyjadril názor, že rozhodnutie rady znamená prakticky administratívne zrušenie Klubrádia, dokonca "zákaz" jeho činnosti. Rádio podľa neho počká na doručenie oficiálneho rozhodnutia a určite sa obráti na súd. "Je to naša morálna povinnosť voči pol miliónu poslucháčov a desaťtisícovému táboru finančných podporovateľov," dodal. Voči rozhodnutiu rady sa zdvihla mohutná vlna protestov v kruhoch opozičných strán, ale aj verejnosti. Predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy dnes otvoreným listom premiéra Viktora Orbána vyzval, aby zverejnil svoj osobný postoj k prípadu Klubrádia. "Nech zverejní, či súhlasí s rozhodnutím mediálnej rady, ktoré protirečí demokratickým normám únie," napísal opozičný líder. Maďarská Mediálna rada rozhodla v utorok o osude troch budapeštianskych rozhlasových frekvencií. Najväčšiu pozornosť vyvolala strata frekvencie opozičnej stanice Klubrádió, na ktorej bude od budúceho roka už vysielať stanica Autórádió. Klubrádió, ktoré vysielalo desať rokov, pripomína, že frekvenciu získal podnik, ktorý založili iba začiatkom tohto roka so základným imaním milión forintov (3327 eur). Jeho majiteľom bol pôvodne Poliak, neskôr sa vlastníkmi stali dve maďarské súkromné osoby, ktoré sú v rozhlasových kruhoch takmer neznáme.
Copyright © TASR 2011
Šéfredaktorka holandského módneho magazínu Jackie rezignovala po tom, čo speváčka Rihanna kritizovala ich článok o nej, v ktorom použili rasistický výraz. Vedenie magazínu sa za spomínaný článok ospravedlnilo prostredníctvom vyhlásenia na Facebooku, v ktorom šéfredaktorka Eva Hoeke napísala: "Uvedomujem si, že moja prvá reakcia na Twitteri, v ktorej som naznačila, že šlo iba o vtip, bola neúplným prekrútením toho, čo som ja, rovnako ako autor článku, myslela. Mala som radšej napočítať do desať pred tým, než som niečo napísala. Tým som uškodila vlastnej dôveryhodnosti, čo sa nehodí na šéfredaktorku ani na magazín Jackie." Hoeke pred týmto vyhlásením obhajovala kritizovaný článok ako "zlý vtip", ktorý nemal žiaden rasistický motív. Rihanna článok kritizovala na Twitteri, kde napísala: "Dúfam, že hovoríte po anglicky, pretože váš časopis je veľmi zlým príkladom evolúcie ľudských práv. Považujem vás za neúctivých a zúfalých. Vyčerpali ste normálne, civilizované informácie. Existujú tisícky holandských dievčat, ktoré by boli šťastné, ak by ste spomenuli ich prínos vašej krajine. Namiesto toho ste napísali článok, ktorý uráža celú rasu. To je váš prínos svetu". Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.co.uk a http://www.nme.com/.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.