14. 2. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Rusko vyhostilo poprednú francúzsku spisovateľku a novinárku Anne Nivatovú, ktorá sa stretla s predstaviteľmi opozície. Ako dnes informovala internetová stránka britských novín Guardian, ruské imigračné úrady zadržali 42-ročnú Nivatovú v piatok a vypočúvali ju zhruba štyri hodiny. Následne jej zrušili obchodné vízum, ktoré jej umožňovalo opakovaný vstup do Ruska. Domov do Paríža sa vrátila počas víkendu. Francúzsku zadržali po stretnutí s oponentmi premiéra a prezidentského kandidáta Vladimira Putina. Podľa jej svedectva vyšetrovatelia ruskej Federálnej imigračnej služby (FMS) počas výsluchu otvorene vyjadrovali nevôľu z jej kontaktov s opozíciou. Nivatová v minulosti pôsobila ako spravodajkyňa v Moskve a získala široké medzinárodné uznanie za knihu o Čečensku. V Rusku zbierala materiál pre svoju novú knihu. Vyhostili ju len tri týždne pred prezidentskými voľbami, ktorých favoritom je premiér Putin. Oficiálne ju obvinili z porušenia vízových podmienok. Ľudskoprávni aktivisti však jej vypovedanie odsúdili ako politicky motivované. Výbor na ochranu novinárov (CPJ) so sídlom v New Yorku vyzval ruské úrady, aby umožnili Nivatovej návrat, uviedli noviny Guardian.
Šéfredaktor ruskej rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov dnes oznámil, že hlavný akcionár stanice, energetická spoločnosť Gazprom, mení manažment rádia, aby zabezpečil bezproblémové informovanie pred marcovými prezidentskými voľbami. Napriek tomu, že Echo Moskvy patrí od roku 2001 pod mediálnu skupinu Gazprom Media, zostalo jeho spravodajstvo silne kritické voči vláde, píšu svetové agentúry. Venediktov uviedol, že ho Gazprom Media odvoláva z rady riaditeľov rozhlasovej stanice Echo Moskvy. Spolu s ním odchádza i zástupca doterajšieho šéfredaktora. Prezidentský kandidát, miliardár Michail Prochorov, sa ponúkol, že odkúpi stanicu Echo Moskvy, ktorú nedávno kritizoval ruský premiér a kandidát na prezidenta Vladimir Putin za to, že podľa neho "slúži zahraničným záujmom". Prochorov podľa agentúry Interfax dnes vyhlásil, že stanicu odkúpi, alebo vybaví pôžičku za nízky úrok, aby sa "zachovala nezávislosť vysielania rozhlasovej stanice Echo Moskvy". So 70 stehmi skončila moderátorka denverskej televízie KUSA-TV, ktorú v priamom prenose pohrýzol do tváre 39-kilogramový pes. Dnes to oznámila agentúra AP. Kyle Dyerová na svojej facebookovskej stránke cez víkend napísala, že nemôže hovoriť, lebo má zašité ústa a nos. K incidentu došlo ešte v stredu minulý týždeň počas priameho vstupu s majiteľom psa - požiarnikom, ktorý argentínskeho mastifa deň predtým zachránil zo zamrznutého rybníka. Čínsky úrad pre rozhlas, film a televíziu v pondelok oznámil, že tamojším televíziám obmedzí množstvo zahraničných seriálov, ktoré budú môcť vysielať. Podľa nových pravidiel televízie nebudú môcť vysielať zahraničné seriály v hlavnom vysielacom čase od siedmej do desiatej večer. Programy zahraničnej výroby budú môcť tvoriť maximálne 25 percent denného vysielacieho času. Rozhodnutie prichádza v politicky citlivom roku pre Čínu, kde sa plánuje zmena vedenia krajiny. Prezident Chu Ťin-tchao nedávno vyhlásil, že komunistická strana musí získať väčšiu kontrolu nad čínskou kultúrou.

Náhle úmrtie speváčky Whitney Houston síce vrhlo tieň na nedeľňajší 54. ročník udeľovania hudobných cien Grammy, ale spolu s úspechom britskej speváčky Adele pritiahlo k televíznym obrazovkám v USA 39 miliónov divákov, čo je druhý najvyšší počet v dejinách Grammy. Vôbec najviac, vyše 51 miliónov Američanov, sledovalo Grammy v roku 1984 po tom, ako Michael Jackson vydal svoj album Thriller. Odniesol si vtedy rekordných osem Grammy. Ratingová spoločnosť Nielsen informovala, že oproti vlaňajšku došlo tento roku k 46-percentnému nárastu sledovanosti Grammy. Divákov pritiahla k televíziám aj 23-ročná Adele, ktorá na Grammy vystúpila naživo prvýkrát od svojej novembrovej operácie hrdla. Speváčka, ktorej titul 21 bol najpredávanejším albumom minulého roka, si odniesla šesť Grammy - vo všetkých kategóriách, v ktorých bola nominovaná. Slávnostné odovzdávanie prestížnych hudobných cien zaujalo dokonca viac divákov, ako vlaňajšie filmové Oscary, ktoré sledovalo 38 miliónov divákov. Neočakáva sa, že by tohtoročné Oscary, ktoré sa budú rozdávať 26. februára, sledovanosť Grammy prekonali.

Mediálneho poradcu iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda odsúdili na šesť mesiacov väzenia. Informovala o tom dnes iránska tlačová agentúra Mehr. Správa polooficiálnej agentúry nepriniesla žiadne ďalšie podrobnosti, ale poradca Alí Akbar Džavánfekr bol už v minulosti odsúdený za urážku najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Prípad je zrejme súčasťou prebiehajúceho boja o moc medzi Ahmadínežádovými zástancami a priaznivcami Chameneího. Džavánfekr dostal vlani v inom prípade trest rok odňatia slobody za to, že napísal, že zvyk žien zahaľovať sa oblečením od hlavy až po päty nie je pôvodne iránsky, ale bol do krajiny "dovezený". Toto pokladali duchovní, ktorí sú zástancami tvrdej línie islamu, za urážku. Neexistujú žiadne správy, že si Džavánfekr udelené tresty začal odpykávať.
Copyright © TASR 2011
Tvorca a porotca talentovej šou X Factor Simon Cowell potvrdil, že súčasťou druhého ročníka americkej verzie súťaže mala byť aj legenda Whitney Houston, ktorú našli v sobotu mŕtvu v hoteli v hoteli Beverly Hilton v Los Angeles. "Mali sme sa stretnúť v pondelok a jedným z mien, o ktorých sme mali diskutovať ako o možných mentoroch v novej sérii X Factoru, bola aj Whitney Houston," potvrdil Cowell pre šou Piers Morgan Tonight. Ako dodal, dopočul sa, že záujem stať sa jednou zo štyroch porotcov mala i samotná spevácka diva. Jej náhle úmrtie ho veľmi šokovalo. "Táto správa ma úplne zničila. Je mi za ňou smutnou. Bola nepochybne jednou z najväčších superstar všetkých čias. Jeden z najúžasnejších hlasov, aký sme v našej dobe mohli počuť," uviedol. Nových porotcov hľadá Cowell po tom, ako z X Factoru vyhodil Paulu Abdul a Nicole Scherzinger. V šou po prvom ročníku skončil aj waleský moderátor Steve Jones. Okrem Cowella v úlohe porotcu a mentora ostáva producent a skladateľ L.A. Reid, ktorý už pre ďalší ročník podpísal zmluvu. Cowell údajne zvažuje účasť Mariah Carey, aj keď sa obáva, že speváčku momentálne príliš zamestnávajú jej takmer desaťmesačné dvojičky. Médiá nedávno priniesli informácie o tom, že ponúkol 100 miliónov dolárov ročne Beyoncé, no tieto tvrdenia Cowell vyvrátil. X Factor je súťaž, do ktorej sa môžu zapojiť jednotlivci, ale aj spevácke skupiny v akomkoľvek veku. Súťažiacich, ktorí postúpia z kastingov, rozdelia do štyroch skupín - dievčatá, chlapci, skupiny a účinkujúci nad 30 rokov. Každá skupina dostane svojho mentora (jedného z porotcov), ktorý ich sprevádza celou súťažou. Prvý ročník americkej verzie vyhrala 19-ročná Melanie Amaro, ktorej mentorom bol práve Simon Cowell. Britská verzia s trochu odlišnými pravidlami má za sebou už osem ročníkov, pričom k najznámejším víťazom patria Leona Lewis (2006) a Alexandra Burke (2008). Informácie zverejnila webová stránka AceShowbiz.com Členovia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy sa vyberú na misiu do Maďarska, kde budú skúmať kontroverzné zákony a ich vplyv na ľudské práva a slobody. Tie podľa medzinárodných inštitúcii ohrozuje nová ústava a mediálny zákon z dielne vlády premiéra Viktora Orbána. Delegácia zložená z českej poslankyne Jany Fischerovej a jej švédskej kolegyne Kerstin Lundgrenovej príde do Maďarska vo štvrtok. V Budapešti sa stretnú s tamojšími najvyššími politickými predstaviteľmi a predsedami ústavného a najvyššieho súdu. Rokovať by mali aj so zástupcami médií a mimovládnych organizácií. V prípade zistenia porušení demokratických princípov a obmedzovania ľudských práv hrozia Maďarom zo strany RE sankcie.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.