20. 3. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

CME s tržbami za 4Q11 276,9 mil. USD a ziskom EBITDA 81,2 mil. USD prekonala odhady trhu a na celoročnej báze aj svoj vlastný výhľad z októbra 2011, a to napriek nepriaznivému vývoju menových kurzov. Spoločnosť však vykonala odpis hodnoty bulharských aktív (69 mil. USD), ktorý významne prehĺbil čistú stratu za celý rok na 175 mil. USD. Vzhľadom k tomu, že účtovný odpis neovplyvňuje hotovostnú situáciu firmy a že výsledky boli na prevádzkovej úrovni nad očakávaním, hodnotíme reakciu trhu (-18 percent v deň výsledkov) ako neadekvátnu. Výsledky za 4Q11 potvrdili priaznivý prevádzkový vývoj, predovšetkým rast marží vo všetkých segmentoch spoločnosti. Nemeníme preto predpoklady hospodárenia spoločnosti a ponechávame našu ročnú cieľovú cenu na 16 USD s odporúčaním Kúpiť. Dodávame, že manažment spoločnosti neposkytol výhľad tržieb a zisku pred odpismi na tento rok. V krátkom až strednom časovom horizonte zohrá rozhodujúcu úlohu dlh spoločnosti. Najbližšiu splátku dlhu vo výške 130 mil. USD v roku 2013 podľa nás môže CME splatiť či refinancovať len veľmi ťažko. Manažment spoločnosti navyše uviedol, že jedným z jeho hlavných cieľov pre tento rok je zníženie dlhu firmy, a že pre tieto účely zvažuje aj emisiu akcií. Domnievame sa, že vydanie nových akcií je veľmi pravdepodobné, a možno ho očakávať v najbližších mesiacoch. Objem očakávame okolo 400 mil. USD tak, aby boli pokryté aspoň dlhy splatné v rokoch 2013 a 2014. Vydanie akcií môže podľa nás prebehnúť dvoma spôsobmi. Po prvé, CME môže nové akcie ponúknuť verejne s tým, že hlavný akcionár Time Warner kúpi rovnaký objem akcií ako zvyšok trhu, aby si zachoval hlasovací podiel v spoločnosti. V tomto prípade by sme očakávali cenu ponúkaných akcií pod súčasnou trhovou cenou, a videli by sme tak riziko krátkodobej negatívnej reakcie trhu. Po druhé, navýšenia kapitálu sa môže zúčastniť iba Time Warner, čím by využil súčasné nízke ceny a získal tak nadpolovičný podiel hlasovacích práv. To by bolo možné, ak by spoločnosť najprv zmenila doterajšie zmluvy limitujúce hlasovací podiel Time Warner na 49,9 percenta. V tomto prípade by sme očakávali kúpnu cenu nad súčasnou trhovou cenou a pozitívnu reakciu trhu. Nevylučujeme, že by Time Warner mohol vedľa navýšenia kapitálu ponúknuť na odkúpenie ostatné minoritné podiely s cieľom získať v CME 100 percent. Domnievame sa tak, že riešenie dlhu môže v nasledujúcich mesiacoch priniesť výrazné výkyvy ceny akcie na obe strany podľa toho, aké riešenie bude zvolené. V strednom až dlhodobom horizonte však významné zníženie dlhu považujeme za kľúčový faktor, ktorý by otváral priestor k dlhodobejšiemu rastu ceny akcie. Autor: Pavel Ryska (analytik J&T Banky)

Copyright © První zpravodajská, a.s 2012

Mexické úrady dnes oznámili, že pri sídle novín v severnom pohraničnom štáte, kde zvádzajú boje dva drogové kartely, vybuchlo auto. Vláda štátu Tamaulipas vo vyhlásení uviedla, že výbušné zariadenie umiestnené v aute explodovalo v pondelok neskoro večer a že nik neutrpel zranenia. Výbuch rozbil okná na aute aj na okolitých budovách, na ktorých spôsobil aj iné škody, vrátane budovy, kde sídli redakcia novín Expreso. Výbuch poškodil aj niekoľko automobilov v blízkom okolí. Úrady neuviedli, koho z útoku podozrievajú, podľa miestnych médií sa k zodpovednosti prihlásil drogový kartel Zetas. Drogové kartely Los Zetas a Cártel del Golfo od roku 2010 bojujú o kontrolu nad trasami, ktorými sa prevážajú drogy k hraniciam amerického Texasu, čím sa Tamaulipas zaradil k mexickým štátom s najväčšou zločinnosťou.
Poľskou televíziou s najväčším vplyvom na utváranie verejnej mienky je spravodajská televízia TVN24, medzi internetovými portálmi platí to isté o jej portáli tvn24.pl. Vyplýva to z najnovšej správy Inštitútu pre monitorovanie médií, ktorá sumarizuje poznatky z mesiaca februára. V rebríčku televíznych staníc sa na ďalších priečkach umiestnili TVN, ďalej spravodajská verejnoprávna televízia TVP Info, TVP a TVN CNBC. V rebríčku internetových portálov patrí druhé miesto serveru gazeta.pl a tretie portálu onet.pl. Médiom s vôbec najväčším vplyvom na verejnú mienku bol vo februári podľa rovnakej správy denník Rzeczpospolita, televízna stanica TVN24 obsadila v absolútnej kategórii celkove piate miesto. Spomínaný inštitút sa monitorovaniu médií venuje od roku 2003

Ako 15. v poradí zaznie v druhom semifinále 57. ročníka Eurovíznej pesničkovej súťaže v azerbajdžanskom Baku súťažný príspevok zo Slovenska. Skladbou Don't Close Your Eyes sa o historicky prvý postup pre Slovensko zo semifinále do finále pokúsi 24. mája Max Jason Mai, známejší ako Miro Šmajda. Súpermi slovenského zástupcu budú v druhom semifinále konkurenti z Bieloruska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Estónska, Gruzínska, Holandska, Chorvátska, Litvy, Macedónska, Malty, Nórska, Portugalska, Srbska, Švédska, Slovinska, Turecka a Ukrajiny. Arménsko, ktoré bolo pôvodne vyžrebované tiež do druhého semifinále, sa rozhodlo pre bojkot Eurosongu kvôli "protiarménskym" vyhláseniam azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva. Večer otvorí srbská a uzavrie litovská súťažná pieseň. V "slovenskom" semifinále sa teda predstavia krajiny, ktoré v súťaži zvíťazili v rokoch 2001 (Estónsko), 2003 (Turecko), 2004 (Ukrajina), 2007 (Srbsko) a 2009 (Nórsko). Medzi mimoriadne úspešných účastníkov patrí so štyrmi prvenstvami Švédsko (1974, 1984, 1991 a 1999), o ktorého prvé víťazstvo sa so skladbou Waterloo postarala medzičasom kultová skupina ABBA. V prvom semifinále 22. mája si zmerajú sily interpreti a skladby z Albánska, Belgicka, Cypru, Čiernej Hory, Dánska, Fínska, Grécka, Írska, Islandu, Izraela, Lotyšska, Maďarska, Moldavska, Rakúska, Rumunska, Ruska, San Marina a Švajčiarska. Šestica ostávajúcich prihlásených krajín, ktorá postupuje priamo do finále 26. mája, si dnes vyžrebovala finálové štartovné čísla. Popri najväčších prispievateľoch do Európskej vysielacej únie (EBU) - Francúzsku (vo finále bude mať poradové číslo 9.), Nemecku (20.), Španielsku (19), Taliansku (10.) a Veľkej Británii (1.), má finálovú účasť zabezpečenú ako vlaňajší víťaz a usporiadateľská krajina aj Azerbajdžan (13.). Ďalších 20 finálových pozícií prípadne desiatke najúspešnejších skladieb z oboch semifinále.

Nový izraelský zákon bojuje proti rozšíreným poruchám stravovania tak, že zakazuje modelkám s podváhou objavovať sa v miestnych reklamách. Zákon tiež vyžaduje, aby tlač a ostatné publikácie oznamovali, keď použijú upravené fotografie ľudí vyvolávajúce dojem, že sú chudší než v skutočnosti. Ide zrejme o prvý prípad, keď nejaká vláda využíva legislatívu zameranú na módny priemysel, ktorý je obviňovaný, že idealizovaním extrémnej chudosti navádza ľudí na stravovacie poruchy. Zákon môže byť vzorom pre ostatné krajiny, ktoré zápasia so šíriacim sa problémom anorexie a bulímie, obzvlášť medzi mladými ženami. Izraelskí zákonodarcovia schválili zákon v pondelok večer. Zdroj: Associated Press

Copyright © TASR 2011