25. 4. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services znížila v stredu dlhodobý úverový rating mediálnej skupiny Central European Media Enterprises (CME) na stupeň B- z úrovne B. Zároveň ratingu pridelila negatívny výhľad. Zníženie ratingu odzrkadľujú najmä obavy agentúry, že spoločnosť CME by mohla mať problémy so splatením dlhopisov v sume 130 mil. USD v marci 2013 a dlhopisov splatných v máji 2014 v sume 148 mil. USD. Agentúra ďalej tvrdí, že negatívny výhľad tiež odráža obavy o schopnosť spoločnosti splatiť maturujúce dlhové cenné papiere v nasledujúcich mesiacoch a tiež v budúcom roku. Central European Media Enterprises (CME) prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Švédsky herec a rozhlasový moderátor Gert Fylking sa verejne ospravedlnil srbskej komunite a ďalším poslucháčom za svoje nedávne vyjadrenia, podľa ktorých sú Srbi "breivici, prekliate svine, psychopati a retardi". Informovali dnes o tom srbské médiá. "Týmto by som sa chcel ponížene ospravedlniť srbskej komunite a všetkým ďalším poslucháčom za svoje vyhlásenie," citoval Fylkinga belehradský denník Kurir. "Dňa 17. apríla som dal mnoho nepremyslených a nesprávnych vyjadrení vo svojom programe, ktorý bol provokatívny - ako pre srbských poslucháčov, tak aj pre ostatných," uvádza sa vo Fylkingovom vyhlásení na stránke štokholmskej rozhlasovej stanice Radio-1. Vyhlásenie bolo napísané vo švédčine i v srbčine, dodal Kurir. Moderátor vo svojej relácii Gertov svet (Gerts Värld) zo 17. apríla v súvislosti s nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom, ktorému sa v relácii venoval, vyslovil komentár, že "svet je plný takýchto 'breivikov'". Ďalšia moderátorka ho nakrátko prerušila konštatovaním, že "v každom prípade sme tohto Breivika chytili". "Chytili sme aj mnohých druhých, chytili sme tých Srbov, ktorí sa správali ako prekliate svine, ktorí pobili niekoľko stotisíc ľudí a vyhnali viac miliónov - ich sme chytili. Myslíš si, že ich Srbi odsudzujú? Nie, Srbi ich velebia ako hrdinov. Kto sú potom psychopati? Je potom väčšia časť srbského národa retardovaná? Alebo sú retardovaní len tí, ktorí sú odsúdení za vojnové zločiny?" povedal Fylking. Švédsky moderátor tvrdí, že urážky uviedol bez toho, aby si to predtým rozmyslel. "Okamžite som pochopil, že moje vyjadrenie nie je v poriadku, ale keď ide program naživo, tak niet návratu," dodal vo svojom ospravedlnení.

Copyright © TASR 2012