30. 4. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Redakcia tlačovej agentúry Reuters v Teheráne čelí súdnemu procesu pre "prekrútenú správu" o iránskej ženskej skupine bojovníčok nindža. Dnes to oznámila miestna televízia Press TV.

Vo februárovej správe sa hovorilo o 3000 ženských nindžoch, ktorých v meste Karadž západne od Teheránu trénujú na to, aby zabili zahraničných votrelcov. Ženy a zakladateľ Ninjutsu House, Akbar Farádží, následne podali na teheránsku redakciu Reuters žalobu pre ohováranie s tým, že ženy sa učia len bojovému umeniu, a nie zabíjaniu.
Miestne úrady v marci nariadili zatvorenie redakcie. Šéf iránskej pobočky Reuters sa má pred súdom objaviť v najbližších dňoch, uviedla Press TV.





Francúzsky novinár, ktorý bol po zrážkach medzi kolumbijskými vládnymi silami a ľavicovými povstalcami nezvestný, sa stal očividne obeťou únosu. V nedeľu to oznámil francúzsky minister Alain Juppé. "Konfrontácia bola brutálna, došlo k obetiam a novinára vzali ako rukojemníka," povedal Juppé novinárom. Francúzske médiá predtým informovali, že reportér televízie France 24 Roméo Langlois sa stratil v sobotu po tom, čo vojenskú a policajnú hliadku, ktorú sprevádzal v provincii Caquetá, napadli Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Pri zrážkach zahynuli traja vojaci a jeden policajt, piati ďalší sú nezvestní, uviedla kolumbijská armáda. Tá už začala s pátracou akciou. Langlois pripravoval reportáže o protidrogových operáciách kolumbijských síl na juhu krajiny.
Revolučné ozbrojené sily Kolumbie sú známe ako najväčšia a najstaršia ozbrojená skupina v Latinskej Amerike. Povstalci FARC bojujú proti kolumbijským vládnym silám už viac ako 40 rokov a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Okrem príslušníkov vládnych bezpečnostných síl zadržiavajú stovky civilistov, za ktorých spravidla požadujú výkupné, aby mohli financovať svoje aktivity. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia FARC považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel.






© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.