26. 4. 2012

Výročné ceny ZAI za rok 2011

Výročné ceny  ZAI

 

za rok 2011




Zväz autorov a interpretov (ZAI) odovzdal dnes v Bratislave výročné ceny za rok 2011 v šiestich kategóriách partnerom na hudobnom a mediálnom trhu. ZAI je profesijné občianske združenie, ktoré bolo založené v roku 1990.


Podľa hlasovania členov ZAI je rozhlasovou stanicou roka Rádio Aligátor, klubom roka sa stal bratislavský Majestic Music Club, festivalom roka TopFest v Novom Meste nad Váhom. Usporiadateľmi roka sú Dušan Drobný z agentúry Duna v Piešťanoch a Tibor Zelenay z agentúry Blue Note v Novom Meste nad Váhom. Moderátorom roka sa stal podľa zástupcov autorov a interpretov Roman Bomboš zo Slovenského rozhlasu. Cenu za celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách si prevzal publicista a dlhoročný redaktor Slovenského rozhlasu Pavol Zelenay.


"Potrebujeme ukázať, že si vieme vážiť partnerov na hudobnom trhu, rozhlasové stanice, ktoré hrajú pôvodnú tvorbu, ale vôbec, že hrajú dobrú muziku, takisto festivaly, kluby, dobrých usporiadateľov a možno časom sa vrátime aj k cenám, ktoré sme kedysi v rámci hudobnej akadémie udeľovali, to znamená spevák roka, album roka. Ale teraz je pre nás primárne ukázať, že komunikujeme pozitívne so subjektmi na hudobnom a mediálnom trhu," uviedol pre TASR predseda rady ZAI Martin Sarvaš.


K zastúpeniu slovenskej hudby v médiách dodal: "Sú rôzne názory, málo aj veľa, nejde však o celkový objem, ľudia však majú pocit, že chýbajú relácie s prezentáciou pôvodnej tvorby, miznú šance na prezentáciu noviniek v médiách."


"Nie je jednoduché hovoriť o zastúpení domácej tvorby v médiách, nedá sa to riešiť príkazom. Ale dá sa povedať, že výber piesní by mohol mať väčší záber, vo vysielaní mi chýbajú orchestrálne skladby," povedal pre TASR jeden z ocenených Pavol Zelenay.


Na odovzdávaní cien sa zúčastnil generálny riaditeľ Sekcie médií, audiovízie a autorského práva Ministerstva kultúry SR Anton Škreko a riaditeľka odboru mediálneho práva a audiovízie tejto sekcie Ivana Laššáková. Ďalšie umelecké profesie zastupoval pri oceneniach predseda Slovenskej výtvarnej únie a šéf Grémia Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu Pavol Kráľ. Na stretnutie, ktoré možno naviaže na hudobné ocenenia Aurel, prišlo viacero známych osobností slovenskej hudobnej scény, medzi nimi známy bubeník Martin Valihora, manažér Zuzany Smatanovej a šéf jej sprievodnej kapely Pavol Smolka, džezmen svetového mena Peter Lipa či textár Ľuboš Zeman.

Copyright © TASR 2012