28. 5. 2012

Art Film Fest News

Art Film Fest News




Blížiaci sa 20. ročník Art Film Festu uvedie v slovenskej premiére snímku 360 (2012), v ktorej sa s hviezdami ako Jude Law či Anthony Hopkins objavili aj slovenské herečky Lucia Siposová a Gabriela Marcinková. Účinkovanie vo filme rešpektovaného režiséra Fernanda Meirellesa, ktorý nakrútil aj slávne Mesto Bohov (2002), bolo pre slovenské herečky najväčším úspechom v ich životoch. Film 56-ročného rodáka zo Sao Paula bude nepochybne jedným z najväčších lákadiel sekcie Európske zákutia.
“Okrem napínavého deja a príťažlivého spracovania je pre nás film zaujímavý aj tým, že okrem takých hviezdnych mien ako Jude Law, Anthony Hopkins alebo Rachel Weisz, v ňom hrajú aj Slovenky. A v úvodnej časti sa na pár okamihov objaví aj Bratislava,” povedal riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ sekcie Peter Nágel. Mozaikovito členená snímka zaostruje na sexuálne správanie. Ide o veľmi temnú aféru, odohrávajúcu sa na viacerých kontinentoch vo veľkých letiskových halách a anonymných baroch a hoteloch, zbavených akejkoľvek romantiky. Hýbateľmi zápletky sú zrada, nerovnosť, sexizmus a vzrastajúca priepasť medzi bohatými a chudobnými. Kaskádu krkolomných peripetií spustí práve mladá slovenská prostitútka vo Viedni, s ktorou sa zapletie britský biznismen. Tú si zahrala Lucia Siposová, ktorá má vo filme aj zopár odvážnych záberov, a tiež scénu s Judeom Lawom. Študentka Vysokej školy múzických umení Gabriela Marcinková sa vo filme objavuje po boku ruskej hviezdy Vladimira Vdovičenkova.
Slovenské herečky sa do medzinárodnej produkcie Veľkej Británie, Rakúska, Francúzska a Brazílie dostali vďaka úspešnému konkurzu. Svetoznámy režisér trval na tom, že do úloh sestier - prostitútok Anny a Mirky z Bratislavy, chce obsadiť ozajstné Slovenky. "Pre mňa to bola prvá skúsenosť na medzinárodnom projekte, počas nakrúcania som bola veľmi nervózna. Ale veľmi som ocenila, ako sa ma celý štáb snažil upokojiť. Práca aj atmosféra boli skvelé," povedala Marcinková, ktorá spolu s kolegami z filmu 360 otvárala známy Londýnsky filmový festival. "Bola to veľkolepá životná šanca a skúsenosť. Som veľmi vďačná, že som v tomto hviezdami nabitom filme mohla vystupovať," dodala Siposová.
Jubilejný 20. ročník Art Film Festu sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.
Informácie agentúre SITA poskytla PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.