16. 5. 2012

IVO BAROMETER

IVO BAROMETER
















NEZÁVISLÉ MÉDIÁ A MÉDIÁ VEREJNEJ SLUŽBY









Z pohľadu korektného zvládnutia informovania o parlamentných voľbách, resp. o kandidujúcich subjektoch pred a počas volieb nedošlo k takým zásadným excesom či zásahom zo strany médií z pohľadu redakčného obsahu, ktoré by mohli ovplyvniť výsledok parlamentných volieb. Ako však skonštatovala vo svojej hodnotiacej správe k parlamentným voľbách 2012 aj mimovládna organizácia MEMO 98, viaceré zo spomínaných káuz „proti sebe s najväčšou pravdepodobnosťou použili politické strany na diskreditáciu protivníkov... a tento spôsob kampane zatlačil do úzadia klasickú časť kampane venovanej programu strán“.


V programovom vyhlásení novej vlády Roberta Fica prekvapujúco nenájdeme ani raz spomenuté slovo médiá či mediálny. Túto informáciu možno čítať aj pozitívne – napríklad, že vláda nemá ambície opäť otvárať tlačový zákon.


Z pohľadu prvých vyjadrení premiéra a ministra kultúry na adresu RTVS treba skonštatovať, že vecne je kritika sledovanosti a obsahu spravodajstva STV síce oprávnená, riešenie tohto problému však nemá byť agendou ministra či premiéra. Navyše takéto vyjadrenia vytvárajú atmosféru politického nátlaku, v ktorej je v podstate nemožné, aby sa o funkciu generálneho riaditeľa RTVS v blízkej budúcnosti uchádzal profesionál s osobnou integritou.