4. 5. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká speváčka Beyoncé je zvyknutá na to, že dostáva ceny za svoje piesne. K nim si teraz pribudlo aj novinárske ocenenie za článok do časopisu.

Newyorská pobočka Národného združenia čiernych novinárov Beyoncé udelila prvú cenu v časopiseckej kategórii umenie a zábava za príspevok do magazínu Essence.
Článok s názvom "Jedz, hraj sa, miluj" vyšiel v júli 2011 a držiteľka Grammy v ňom opisuje, ako prestávka od hudby zmenila jej život. Beyoncé v januári porodila prvé dieťa - dcéru Blue Ivy, ktorú má s manželom Jay-Z. Vlani vydala štvrtý sólový album "4".
Speváčka si novinársku cenu prevezme 15. mája v New Yorku.


Francois Hollande, víťaz prvého kola francúzskych prezidentských volieb, bol v stredu večer v televíznej predvolebnej debate presvedčivejší ako jeho protikandidát, úradujúci prezident Nicolas Sarkozy. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorú uskutočnila agentúra LH2 pre francúzske médiá.

Podľa tohto prieskumu Hollande presvedčil 45 percent divákov, ktorí priamy prenos sledovali, Sarkozy o štyri percentá menej. Hollande sa respondentom zdal príjemnejší, serióznejší a istejší ako Sarkozy. Aj súčasný prezident zaujal divákov, keď ho podľa prieskumu označili za viac "prezidentského", dynamického a prirodzeného.
Na otázku, koho by volili v druhom kole, 53 opýtaných konštatovalo, že by dalo svoj hlas Hollandeovi. Zvyšných 47 percent sa rozhodlo pre Sarkozyho.
Kľúčový televízny duel, ktorý trval takmer tri hodiny, sledovalo v stredu 17,8 milióna divákov, čo je takmer polovica z oprávnených voličov.
Analytici sa zhodli, že sa diskusia skončila vyrovnane a obaja kandidáti z nej odišli so cťou. Ako výhoda sa to môže ukázať pre Hollandea. Ten má z prvého kola náskok pred Sarkozym, ktorému neprisľúbila podporu krajne pravicová strana Národný Front (FN). Jej prezidentská kandidátka Marine Le Penová skončila tretia a práve to, ku komu sa priklonia jej voliči, zrejme rozhodne o víťazovi volieb.


Copyright © TASR 2012



Mexická polícia našla vo štvrtok na území štátu Veracruz rozrezané telá troch fotoreportérov. Plastové vrecia s pozostatkami novinárov našli v Boca del Río neďaleko prístavného mesta Veracruz v Mexickom zálive. Úrady predpokladajú že ide o organizovaný zločin. Na telách zavraždených mužov boli stopy po mučení. Fotoreportéri Guillermo Luna Varela, Gabriel Huge a Esteban Rodríguez pracovali pre rozličné regionálne médiá. V plastovom vreci bolo aj telo zavraždenej priateľky Estebana Rodrígueza Irasemy Becerrovej.

Gabriel Huge v roku 2011 opustil časopis Notiver, kde pracoval. Urobil tak spolu s ďalšími 12 pracovníkmi časopisu po zavraždení jeho priateľky, reportérky Yolandy Ordazovej. Nedávno sa do časopisu vrátil. V roku 2008 podal sťažnosť na príslušníkov federálnej polície, ktorí ho zatkli a zbili potom, ako fotografoval dopravnú nehodu, ktorú spôsobila polícia. Minulú sobotu našla polícia v Jalape, hlavnom meste provincie Veracruz, telo zavraždenej reportérky časopisu Proseco Reginy Martínezovej. Vo svojich článkoch poukazovala na zapojenie úradov do organizovaného zločinu.
Podľa oficiálnych údajov v Mexiku počas roka 2011 zabili 11 novinárov. Ďalší boli unesení a dodnes sa nenašli. V Mexiku je tak veľmi nebezpečné poukazovať na machinácie korupčných politikov a ich podiel na kriminalite.

Šéfredaktori všetkých verzií módneho a lifestylového magazínu Vogue sa vo štvrtok dohodli, že na stránkach časopisu sa už nebudú objavovať modelky, ktoré sú príliš štíhle alebo mladšie ako 16 rokov. Súhlasila s tým aj slávna šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour, či Emmanuelle Alt z francúzskeho Vogue. "Vogue verí, že zdravie je krásne," vyjadril sa Jonathan Newhouse, predseda spoločnosti Condé Nast International, ktorá magazín vlastní.






Tuniský súd udelili šéfovi tuniskej súkromnej televíznej stanice Nessma pokutu za "narušenie verejného poriadku" odvysielaním animovaného filmu, ktorý podľa náboženských skupín porušuje islamské princípy. Súd v hlavnom meste Tuniska nariadil majiteľovi televíznej stanice Nábilovi Karúímu zaplatiť v prepočte 700 eur za odvysielanie filmu Persepolis v októbri 2011. Vo filme je znázornený Boh, čo mnohí považujú za rúhavé. Právnik šéfa televízie Abada Káfí povedal vo štvrtok, že proti rozsudku podá odvolanie. Právny spor poukázal na boj medzi sekularistami a radikálnymi islamistami v Tunisku po minuloročnom zvrhnutí dlhoročného prezidenta Zajna al-Ábidína bin Alího.
Persepolis je kreslený film vytvorený podľa autobiografickej novely Francúzky Marjane Satrapiovej narodenej v Iráne. Film zobrazuje iránsku revolúciu z roku 1979 očami dievčatka. Titul snímky je odkazom na mesto Persepolis, metropolu niekdajšej Perzskej ríše. Mesto sa nachádza na území dnešného Iránu.
Videoklip nitrianskej kapely Horkýže Slíže Mám v p. na lehátku sa dočkal nečakaného pokračovania. Klip, ktorý za rok od zverejnenia na YouTube zaznamenal už viac ako 3,5 milióna pozretí, sa stal námetom pre komediálny seriál. Pilotné mini-epizódy projektu s názvom Doma na porádku sa postupne objavujú na internete. Ich autormi sú Henrich Varga a Ivan Remiaš, ktorí stoja aj za vznikom videoklipu. Nápad napísať námet na komediálny seriál skrsol v ich hlavách niekoľko týždňov po zverejnení videa. Mnoho ľudí videlo v neusporiadanej rodinke z klipu členov vlastnej rodiny alebo rodiny svojich známych či susedov, hovorí režisér a spoluautor projektu Henrich Varga. Niekto videl v hysterickej matke, ktorú hrá Eva Pavlíková, svoju vlastnú matku alebo manželku, v lenivom synovi svojho potomka či brata. „V priebehu niekoľkých týždňov po zverejnení klipu sa nám nazbieralo množstvo takýchto reakcií, a to nás „nakoplo“ k uvažovaniu o tom, že dáme postavám ďalší život,“ povedal Varga.
Hlavné úlohy v internetovom seriáli hrajú rovnako ako v klipe nitrianski herci Eva Pavlíková, Rudo Kratochvíl, Martin Nahálka a Alena Pajtinková. Keďže projekt vzniká takpovediac „na kolene“ a z nadšenia, väčšina ľudí pracuje bez nároku na honorár. V seriáli sa miešajú fiktívne postavy s reálnou hudobnou skupinou, ktorá vznikla špeciálne pre účely seriálu. Autori projektu oslovili speváka Horkýže Slíže Petra Kuka Hrivňáka, či by im k zopár epizódam nevyprodukoval soundtrack. Pod Kukovou producentskou taktovkou nakoniec vznikla kapela BijouTerrier. „Bolo mi povedané, že kapela má byť vtipná, pretože sa jedná o sitcom a má byť hlučná, lebo v scenári sa píše, že je kapelou, ktorá skúša na dedine v garáži a lezie susedom na nervy,“ povedal Peter Kuko Hrivňák.
Speváčkou kapely a zároveň seriálovou dcérou je Zita, ktorú stvárnila herečka Alena Pajtinková. „Alena je skvelý človek, skvelá speváčka a skvelá herečka. Účinkuje v Slovenskom rozhlase v humoristickej relácií Glóbus Európy, hrá v Divadle Andreja Bagara v Nitre, kde už stvárnila niekoľko komických postáv, preto som ju oslovil,“ dodal frontman kapely Horkýže Slíže. BijouTerrier už má na konte aj prvé CD Ladies and Gentlemen a koncerty po Slovensku. Reakcie divákov na prvé dve epizódy seriálu s názvami Veľká noc a BijouTerrier útočí! sú výsostne pozitívne, hovorí Varga. V najbližších dňoch čaká divákov tretia časť, v ktorej sa autori zamyslia nad tým, či by aj kostoly nepotrebovali „esbéeskárov“. Seriál si možno pozrieť na YouTube.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Šéfredaktori v júnovom čísle Vogue zverejnia dohodu pozostávajúcu zo šiestich bodov. Zaväzujú sa, že nebudú vedome zamestnávať modelky mladšie ako 16 rokov a tiež tie, ktoré vyzerajú podvyživene. "Budeme pracovať s modelkami, ktoré sú z nášho pohľadu zdravé a pomôžu nám propagovať obraz zdravého tela," uviedli. Modelingové agentúry tiež dostanú požiadavku, aby neposielali primladé modelky. Pred začiatkom fotenia budú kontrolovať identifikačné doklady a zabezpečia dobré podmienky pri práci vrátane dostatku jedla. Šéfredaktori vyzvú módnych návrhárov, aby "zvážili dôsledky nerealisticky malých čísel šiat, ktoré podporujú využívanie extrémne štíhlych modeliek." Mladším dievčatám tiež pripravia prednášky o zdravom životnom štýle.
Aliancia modeliek bojujúca za lepšie pracovné podmienky víta "pôsobivú iniciatívu" magazínu Vogue a dúfa, že ďalšie publikácie ho budú nasledovať. "Práca s primladými modelkami je spojená s finančným vykorisťovaním, poruchami príjmu potravy či prerušením vzdelávania," vyjadrili sa vo vyhlásení. "Jednoducho veríme, že vek 14 rokov je príliš nízky na prácu v tomto mimoriadne dospelom odvetví," vysvetlili.