11. 5. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Ruské opozičné noviny Novaja Gazeta získali tohtoročnú Medailu Karola Veľkého pre európske médiá. Mediálne ocenenie, ktoré vo štvrtok odovzdávali v nemeckom Aachene, sa udeľuje za odvážnu prácu novinárov. Podľa poroty pracovníci jedných z mála ruských novín kritizujúcich Kremeľ bojujú za slobodu v krajine, pričom niektorí z nich za to zaplatili vysokú cenu. Napriek štátnym reštrikciám sa Novaja Gazeta zasadzuje za demokratické práva a slobody názoru a tlače, uvádza sa v zdôvodnení. Nedotované vyznamenanie si v Aachene prevzal šéfredaktor novín Dmitrij Muratov, informuje internetová stránka rozhlasovej stanice Deutsche Welle.
Pre opozičné noviny pritom v minulosti pracovala aj Anna Politkovská, ktorú v roku 2006 zastrelili. Politkovská patrila k ostrým kritikom vtedajšieho prezidenta Vladimira Putina, ktorý 7. mája opäť prevzal najvyšší post. Jeho doterajšie prezidentské pôsobenie bolo spojené s tvrdou kritikou zo strany Západu za potláčanie slobody prejavu v médiách, ktoré mala stelesňovať práve vražda prominentnej novinárky zaoberajúcej sa konaním ruskej armády v Čečensku. Celkovo prišlo pri zločinoch alebo za nevyjasnených okolností o život päť spolupracovníkov novín Novaja Gazeta, zaznelo v slávnostnom príhovore pred udelením ceny.




 
 
Britský princ Charles sa počas štvrtkovej návštevy v škótskych štúdiách televíznej stanice BBC na chvíľu zahral na hlásateľa počasia a Škótom oznámil dážď a vietor. Následník trónu sa počas parodického vystúpenie posťažoval aj na počasie nad sídlami britskej kráľovskej rodiny na škótskom území. Na jeho miesto krátko na to nastúpila aj jeho manželka Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu. Obaja navštívili sídlo BBC v Glasgowe pri príležitosti 60. výročia založenia škótskej pobočky.

 © 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Bývalá riaditeľka Murdochovej mediálnej spoločnosti Rebekah Brooksová včera pred tzv. Levesonovým výborom potvrdila, že mala blízke priateľské vzťahy s britským premiérom Davidom Cameronom.
Brooksová (43) uviedla, že dostávala od Camerona množstvo SMS správ, ktoré boli väčšinou podpísané skratkou DC. Niekedy jej predseda britskej vlády posielal SMS správy aj so skratkou LOL.
Keď však Brooksová vysvetlila Cameronovi, že LOL neznamená Lots of Love (veľa lásky), ako si myslel, ale Laughing out Loud (hlasný smiech), potom sa podpisoval len DC.
Brooksová - s ryšavou kučeravou hrivou - je považovaná za kľúčovú postavu v škandále odpočúvania a podplácania novinami News of the World a The Sun vo vlastníctve mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. V oboch bola šéfredaktorkou, potom sa stala predsedníčkou predstavenstva mediálnej spoločnosti News International.
V súvislosti s aférou musela Brooksová vlani v lete odstúpiť z funkcie. Medzitým ju pre podozrenie z korupcie dva razy zatkli, ale prepustili na kauciu. Keď odstúpila, okamžite jej nepriamo vyslovili účasť Cameron, britský minister financií George Osborne, a tiež bývalý premiér Tony Blair. Cameron vyjadril ľútosť, že jej nemôže prejaviť väčšiu lojalitu.
Britský premiér sa v škandále s odpočúvaním viackrát ocitol pod tlakom kvôli blízkemu vzťahu s Brooksovou. Okrem iného musel priznať, že si zajazdil na koni, ktorého Scotland Yard mediálnej manažérke dlhodobo zapožičal. Pred výborom bude v najbližších týždňoch vypovedať aj Cameron.









Maďarské ministerstvo pre verejnú správu a spravodlivosť v súlade s verdiktom maďarského ústavného súdu predložilo vo štvrtok parlamentu návrh úpravy mediálneho zákona. Zákon kritizovala aj Európska komisia. Návrh novely bol zverejnený na internetovej stránke parlamentu.
Ústavný súd v rozhodnutí vydanom vlani 19. decembra kritizoval okrem iného rozsah právomocí mediálneho orgánu a mediálneho komisára. Tieto právomoci podľa súdu protiústavne obmedzujú slobodu tlačených médií. Súd zrušil príslušné ustanovenia k 31. máju. Keďže ide o ústavné zákony, k ich úprave je potrebná dvojtretinová väčšina hlasov poslancov.
Návrh zmien sa týka aj ustanovení o ochrane zdroja informácií.
Zákon kritizovala aj EK, podľa ktorej problematickou je ochrana zdrojov novinárov, ako aj viazanie možnosti použiť citáty na povolenie. K zabezpečeniu uplatnenia rozhodnutia vyzvala EK Maďarsko už 4. januára.


Copyright © TASR 2012