28. 5. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalý britský premiér Tony Blair dnes vypovedal pred vyšetrovacou komisiou sudcu Briana Levesona, ktorá sa zaoberá etikou britských médií po prepuknutí škandálu okolo odpočúvania telefónov reportérmi mediálneho impéria Ruperta Murdocha.
Blair, ktorý bol premiérom v rokoch 1997-2007, je dokonca krstným otcom jedného z Murdochových detí a jeho bývalá vláda mala podľa niektorých jeho kolegov veľmi blízko k Murdochovi a jeho mediálnej spoločnosti News Corporation.
Blair pod prísahou povedal, že "nevyhnutne" dochádza "k blízkemu kontaktu" medzi čelnými politikmi a čelnými pracovníkmi médií. "Tak tomu vždy bolo a vždy bude", uviedol. A dodal, že "by bolo naozaj čudné, ak by čelní politici a čelní žurnalisti tieto vzťahy nemali".
Najvplyvnejší britský premiér od vlády Margaret Thatcherovej v 80. rokoch povedal, že ani on nechcel riskovať, že si to rozhádže s veľkými mediálnymi skupinami. "Ak ste politickým lídrom a máte veľmi vplyvné mediálne skupiny a vy sa s jednou z týchto skupín nepohodnete, dôsledky sú také..., že vás zablokujú a nemáte možnosť zverejniť to, čo potrebujete," vypovedal dnes Blair v Londýne.
"Otvorene hovorím, že som sa rozhodol politicky, a bolo to strategické rozhodnutie, že to zvládnem a nepôjdem do konfrontácie. A môžeme sa neskôr rozprávať o tom, či to bolo dobré alebo zlé rozhodnutie, ale bolo to rozhodnutie, ktoré som urobil," dodal.
Blairovo svedectvo otvorilo významný týždeň práce Levesonovej komisie. Pred komisiou budú vypovedať traja súčasní ministri, členovia Konzervatívnej strany - minister pre kultúru, olympijské hry, médiá a šport Jeremy Hunt, minister školstva Michael Gove a ministerka vnútra Theresa Mayová.
Londýnsky spravodajca Českého rozhlasu Ivan Kytka dnes konštatoval, že "v dnešnej tlači sa špekuluje, či si Hunt po svojom štvrtkovom vypočutí udrží pozíciu člena vlády". Je podozrivý, že sa vlani pri Murdochovom spätnom prevzatí kontrolného balíka v televízii BSkyB správal k jeho mediálnemu impériu priveľmi ústretovo, povedal spravodajca.
Komisia bola zriadená vlani po prepuknutí škandálu s odpočúvaním, keď vyšlo najavo, že reportéri Murdochovho bulvárneho nedeľníka News of the World bežne neoprávnene prenikali do mobilov verejných osobností a obetí zločinov.
Sudca Brian Leveson skúma, či politici zlyhali, keď nezamedzili aktivitám News of the World, pretože mali príliš blízko k Murdochovým médiám alebo sa priveľmi báli dostať sa do roztržky s britskými médiami.



Vypočúvanie bývalého britského premiéra Tonyho Blaira pred vyšetrovacou komisiou skúmajúcou pomery v britských médiách a ich vplyvy na politikov dnes narušil muž, ktorý vykrikoval protivojnové heslá. Bývalého labouristického premiéra nazval vojnovým zločincom za to, že sa v mene Británie pripojil v roku 2003 k spojeneckej invázii v Iraku.
Muž sa dostal do súdnej siene cez priestor, vyhradený pre médiá, za chrbtom vypovedajúceho Blaira a sediaceho sudcu. Vykríkol: "Tento muž by mal byť zatknutý za vojnové zločiny. Je to vojnový zločinec."
Pracovníci súdu ho po približne 20 sekundách dostali von z miestnosti a sudca Brian Leveson vyzval na okamžité prešetrenie, ako mohol narušiť vypočúvanie vyšetrovacej komisie.
Oficiálne vypočúvanie týkajúce sa vzťahov medzi britskými politikmi a médiami narušil protestujúci už druhý raz za necelý rok. Vlani v júli zaútočil jeden z divákov s penou na holenie na mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, keď vypovedal pred parlamentným výborom. 


Proti dopadom súčasnej krízy na médiá, požadujúc zachovanie pracovných miest a úrovne odmeňovania, sa 24-hodinovým štrajkom rozhodli protestovať dnes zamestnanci gréckych médií. Krajina pod Akropolou zostala tak bez spravodajstva.

Národná agentúra ANA, ale ani väčšina rozhlasových a televíznych staníc totiž nepriniesli ani jedinú novú informáciu alebo komuniké a ani najväčšie internetové portály svoje stránky neaktualizovali. Denníky dnes v Grécku vôbec nevyšli.
Štrajk, ktorý sa začal o 06.00 h miestneho času (05.00 h SELČ), vyhlásil odborový zväz novinárov ESIEA.
"Musíme sa brániť. Stovky kolegov sú nezamestnané. Ďalších už mesiace neplatia," povedal dnes ráno predseda zväzu Dimitris Trimis pre agentúru DPA.
Od roku 2010 v dôsledku finančnej krízy zbankrotovali dva tradičné grécke denníky (konzervatívne Apogevmatini a ľavicové liberálne Eleftherotypia). Niekoľko mesiacov nevysiela ani jedna z najväčších televízií - Alter. Väčšina súkromných gréckych televízií vysiela už len opakovania vlastných seriálov z posledného desaťročia.
Protestnú akciu podporili všetky novinárske odborové organizácie, požadujúc podpísanie dôstojných kolektívnych zmlúv a zachovanie pracovných miest.
V princípe bol štrajk povinný pre každého gréckeho žurnalistu. Na prípadných štrajkokazov môžu odbory uvaliť sankcie.







Desiatky protivládnych demonštrantov pre finále pesničkovej súťaže  Eurovízie  zadržala polícia v bývalej sovietskej republike Azerbajdžan, ktorá je hostiteľskou krajinou piesňovej súťaže Eurovision Song a pripravuje sa na jej víkendové finále.
Približne 25 ľudí odvliekla polícia v hlavnom meste Baku dnes večer, keď sa zhromaždili na mieste neďaleko dejiska pesničkovej súťaže Eurovízia.
Polícia pozatýkala roztrúsených demonštrantov, ktorí skandovali slovo "Sloboda!", a strčila ich do čakajúcich autobusov.
Na ropu bohatý Azerbajdžan využíva Eurovíziu, aby podporil svoj imidž čoraz lepšie prosperujúcej, rozvíjajúcej sa ekonomiky.
Miestni aktivisti využili zvýšenú prítomnosť svetových médií v krajine, aby pritiahli pozornosť na problém autoritárskej vlády.


Povstalci z ľavicového hnutia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) prepustia zajatého francúzskeho novinára Roméa Langloisa v stredu 30. mája. Uvádza sa to vyhlásení FARC.
Novinára Langloisa zajali minulý mesiac ozbrojení bojovníci FARC počas zrážky s vojakmi, ktorí uskutočňovali protidrogovú raziu v provincii Caquetá, bašte povstalcov na juhu Kolumbie.
Vyhlásenie FARC bolo zverejnené na webovej stránke www.resistencia-colombia.org a prečítali ho dnes ráno v rozhlasovom programe Las Voces del Secuestro, ktorý umožňuje príbuzným posielať odkazy rukojemníkom povstalcov.
Langlois bol prítomný na razii vojakov a robil o nej reportáž pre spravodajskú stanicu France 24. Keď utrpel zranenie ruky, rozbehol sa smerom k povstalcom.
FARC je najstaršie a najväčšie povstalecké hnutie v Latinskej Amerike, ktoré bojuje proti vláde už takmer 50 rokov.
Povstalci vyzvali na vyjednávanie s výborom, vytvoreným z vyslanca francúzskej vlády, zástupcu Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) a z bývalej kolumbijskej senátorky Piedad Córdobovej.
Hnutie, financované z predaja drog, označilo Langloisa za "vojnového zajatca", pretože mal na sebe armádny odev a nepriestrelnú vestu.


Kolumbijskí povstalci zverejnili dnes video francúzskeho novinára Romea Langloisa, ktorého zajali pred mesiacom a plánujú ho prepustiť v stredu.

Na videu Langloisovi ošetrujú strelnú ranu na ľavej ruke. Veliteľ povstalcov na záberoch hovorí, že guľka nepoškodila kosť ani šľachu. Zábery získal nezávislý novinár Karl Penhaul, ktorý uviedol, že povstalci mu povedali, že video nakrútili dve hodiny po tom, čo Langloisa 28. apríla zajali.
Langlois sprevádzal kolumbijských vojakov počas akcie zameranej na ničenie výrobní kokaínu v provincii Caquetá, bašte povstalcov na juhu krajiny, keď na nich zaútočili povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). Langlois z razie robil reportáž pre spravodajskú stanicu France 24.
Na zázname sa povstalci Langloisa okrem iného spýtali na vojenskú jednotku, s ktorou bol. On povedal, že nemôže odpovedať, lebo ako novinár musí zostať neutrálny.
FARC je najstaršie a najväčšie povstalecké hnutie v Latinskej Amerike, ktoré bojuje proti vláde už takmer 50 rokov. Hnutie, financované z predaja drog, označilo Langloisa za "vojnového zajatca", pretože mal na sebe armádny odev a nepriestrelnú vestu.


Copyright © TASR 2012