18. 5. 2012

Nikdy sme neuverejnili informáciu, že útočníkom bol D. Machala

Nikdy sme neuverejnili informáciu,
 že útočníkom bol D. Machala






Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave sa nestotožňuje s obsahom článku denníka Sme, podľa ktorého mala polícia označiť za útočníka pri incidente na hlavnej pošte Drahoslava Machalu. V stanovisku to tvrdí hovorkyňa riaditeľstva Petra Hrašková s tým, že obsah článku je zavádzajúci. "Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave totiž nikdy vo svojom oficiálnom stanovisku neuverejnilo informáciu, že 'polícia označila konkrétnu osobu za útočníka'. V oficiálnom stanovisku totiž bolo uvedené, že 'objasňovanie priestupku proti občianskemu spolunažívaniu policajti ukončili. Podozrivým zo spáchania tohto skutku je 65-ročný muž. Spisový materiál sme odstúpili na ďalšie konanie príslušnému obvodnému úradu', uviedla Hrášková.
Konanie vo veci samotnej podľa jej slov ešte ukončené nie je a bude naďalej prebiehať na správnom orgáne, ktorým je obvodný úrad. "Polícia v zmysle zákona o priestupkoch nerozhoduje v konaní o priestupku, ako ani v trestnom konaní, o vine a uložení trestu, resp. sankcie. Neoznačuje ľudí ako priestupcu alebo páchateľa, ak ešte vo veci kompetentný orgán právoplatne nerozhodol. Rešpektuje zásadu prezumpcie neviny, ako aj ochrany osobných údajov. Podozrivú osobu teda v žiadnom prípade nemožno nazývať páchateľom, ako to uviedol denník Sme vo svojom článku," upozornila Hrášková.
Zároveň tvrdí, že Krajské riaditeľstvo PZ sa nevyjadrovalo ani k vykonávaniu dokazovania. "Neposkytovalo informácie o tom, či sme pri objasňovaní priestupku vychádzali z kamerových záberov alebo iných dôkazných prostriedkov," dodal hovorkyňa.
Denník Sme dnes informoval, že polícia viní Drahoslava Machalu, bývalého poradcu premiéra, z napadnutia spisovateľa Tomáša Janovica s tým, že Machalovi hrozí za fyzický útok na Janovica a jeho manželku pokuta. Incident sa odohral v polovici apríla na bratislavskej hlavnej pošte a vzbudil veľkú pozornosť verejnosti.



Copyright © TASR 2012