3. 5. 2012

RVR NEWS

RVR NEWS









Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila vlani sankcie v celkovej výške zhruba 360.000 eur. Najvyššiu pokutu dala verejnoprávnemu Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) v oblasti rozhlasového, ako aj televízneho vysielania.
Pokutu 50.000 eur dostala Slovenská televízia za reláciu Večer pod lampou venovanú kauze Cervanová, ktorá mala zasiahnuť ľudskú dôstojnosť niekoľkých osôb spojených s prípadom. Najvyššiu pokutu v oblasti rozhlasového vysielania - 5000 eur uložila RVR Slovenskému rozhlasu za program Popoludnie na Slovensku. V ňom mal odvysielať skrytú reklamu na operačný systém Windows 7. Vyplýva to zo správy o stave vysielania na Slovensku a o činnosti RVR za rok 2011.
Peňažné pokuty dávala licenčná rada najčastejšie vlani televíziám, a to za porušenie ustanovení o umiestňovaní produktov a vysielaní reklamy, telenákupu či sponzorovaného programu. Rada uzavrela spolu 62 takýchto prípadov, za ktoré musia vysielatelia zaplatiť 193.169 eur. Viac ako polovicu z tejto sumy tvoria pokuty za porušenia televízií Markíza a Doma. Ďalších necelých 75.000 eur zaplatí TV Joj. Verejnoprávny RTVS dostal pre porušenie týchto ustanovení štyri peňažné pokuty v celkovej výške 12.500 eur.
Za porušenie ustanovení o ochrane maloletých, dôstojnosti a ľudskosti slovenské televízie vlani zaplatili 150.240 eur. Najväčší podiel na tejto čiastke mal RTVS, a to celkom 53.400 eur. Takmer rovnakú sumu za deväť porušení musela zaplatiť TV Joj. TV Markíza uložila v roku 2011 licenčná rada pokuty vo výške 40.200 eur. Polovicu z tejto čiastky predstavovala pokuta za program Modré z neba, ktorý mal ešte v roku 2009 nenáležitou formou zobraziť maloletého Dáriusa.
Ďalšie finančné sankcie RVR uložila vlani za neplnenie základných povinnosti vysielateľov.

Copyright © TASR 2012