14. 5. 2012

RVR NEWS

RVR NEWS











Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes vypočula celkom 13 spoločností, ktoré sa prihlásili do jarného výberového konania o terestriálne frekvencie na rozhlasové vysielanie. V trinástke uchádzačov o 49 frekvencií, ktorí predložili projekty, je osem súčasných držiteľov licencií – Radio, a.s., Bratislava, Rádio VIVA, a.s., Bratislava, EUROPA 2, a.s., Bratislava, Best FM Media, spol. s r.o., Bratislava, TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o, Bratislava, GES Slovakia, s.r.o., Bratislava, RADIO ROCK, s.r.o., Nitra, DRV s.r.o., Košice, a päť nových žiadateľov - CORPORATE LEGAL, s.r.o., Bratislava, Radio Play, s.r.o., Bratislava, VIVA PRODUCTIONS HOUSE, s.r.o., Bratislava, ASISTENT CONSULTING COMPANY, s.r.o., a LOUD, s.r.o., Bratislava.


Dvakrát ročne vyhlasuje RVR výberové konania na obsadenie frekvencií pre terestriálne vysielanie. Dnešné výberové konanie vyhlásila Rada 26. marca a jeho súčasťou je aj verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje frekvencie rozšíriť, prípadne predĺžiť termín platnosti licencie.


V zozname 49 vypísaných frekvencií je najväčší záujem o frekvenciu v lokalite Žilina 94,5 MHz – uchádza sa o ňu šesť záujemcov (EUROPA 2, Best FM Media, TAM ART PRODUCTIONS, ASISTENT CONSULTING COMPANY, GES Slovakia a RADIO ROCK). Štyria uchádzači (Rádio VIVA, CORPORATE LEGAL, Radio Play a VIVA PRODUCTIONS HOUSE) majú záujem o 27 frekvencií, na ktorých v súčasnej dobe vysiela Rádio VIVA. O 17 frekvencií, na ktorých dnes vysiela FUN Rádio, sa uchádza súčasný držiteľ licencie Radio, a.s., na ostatné frekvencie sa prihlásil vždy iba jeden uchádzač. Rada o nových, resp. staronových držiteľoch rozhodne v utorok (15.5.) na neverejnom zasadnutí.


Zákon č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii uvádza v ustanovení o predĺžení licencie povinnosť predložiť žiadosť najneskôr 19 mesiacov pred zánikom svojej licencie, pričom jej platnosť možno predĺžiť iba raz. Z tohto dôvodu Rádio, a.s., (držiteľ licencie pre FUN Rádio) bolo povinné ísť do výberového konania o svoje pridelené frekvencie. Rovnaká zákonná povinnosť vyplynula aj pre Rádio VIVA a.s., o tieto frekvencie však prejavili záujem okrem súčasného vysielateľa traja ďalší žiadatelia, medzi nimi aj VIVA PRODUCTIONS HOUSE, dnešná servisná spoločnosť, ktorá zabezpečuje vysielanie Rádia VIVA.


„Snažíme sa vysielať to, čo poslucháči chcú, z predných komerčných rádií hráme najviac domácej tvorby, dlhodobo sa venujeme webovej stránke rádia, ktorou doplňujeme vysielanie, kombináciu rádia a webu považujeme za jeden z mála spôsobov činnosti rádia do budúcnosti,“ uviedli pri vypočutí zástupcovia FUN Rádia. „V každom prípade situácia sa bude meniť s požiadavkami trhu, tie sú neustále, tie sú z roka na rok, minulý rok žiaľ vychádzalo, že poslucháči rádií vo všeobecnosti nemajú až taký záujem o slovenskú hudbu, predtým to tak bolo. Teraz musím povedať – chvalabohu – je ten záujem opäť a podľa toho, čo poslucháči budú chcieť, tak to bude treba meniť, už nie je čas na vychovávanie poslucháča, tak ako tomu bolo na začiatku pri vznikaní súkromných rádií v 90. rokoch, už je to naopak,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ FUN Rádia Patrik Ziman.


„V súčasnosti VIVA PRODUCTIONS HOUSE zabezpečuje komplet prevádzku programovej služby a zároveň aj agentúrnu činnosť, v prípade znovuudelenia licencie v intenciách, ako sú poslucháči zvyknutí, to znamená so svojou typickou cieľovou skupinou, zvukovým a hudobným prejavom bude pokračovať ďalej, s ambíciami zlepšiť veci, ktoré sa nám doteraz nepodarili, a naďalej zlepšovať jej úroveň,“ povedal pre TASR Robert Bartoš, štatutár VIVA PRODUCTIONS HOUSE.






Copyright © TASR 2012