21. 5. 2012

VIVA LA VIVA ?

VIVA LA VIVA ?










Nedávne rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu prideliť licenciu po Rádiu Viva spoločnosti Corporate Legal vyvolalo niekoľko otáznikov. Jedným je nešťastné znenie zákona, ktoré neuprednostňuje tých, ktorí dlhodobo investujú do média a žiadajú vlastne o predĺženie licencie, druhým je samotné udelenie licencie spoločnosti Corporate Legal, s. r. o. , ktorej majiteľ podniká v prenájme nehnuteľností a väčšina jeho firiem smeruje do Lichtenštajnska, či amerických štátov Delaware, Nevada, čo naznačuje mnohé. Ale možno chce len Vladimír Póor konečne zkapitalizovať svoje servítkové zmenky, ktoré mu podpísali bývalý majitelia Rádia Twist. Jeden je , s astronomickou exekúciou na krku ,dokonca aj v manažmente RTVS.

Horšie na tejto kauze je iné. Obávam sa, že majitelia Rádia Viva by chceli médiá strhnúť do akejsi vojny za právo,slobodu a čertviečo.  
Jeden z majiteľov dokonca tvrdí, že ide o lúpež storočia v oblasti duševného vlastníctva. Možno myslel moment, kedy akcionári sami sebe predali do inej firmy práva na používanie značky Rádia Viva na 99 rokov.

Tak sa na to pávo poďme pozrieť . Rádio Viva a.s. na verejnom vypočutí zastupoval Martin Hoffman. Sám priznal, že „ majitelia množstvo dokladov nedodali a uvedomuje si, že ich to diskvalifikuje“. Hoffman nevedel povedať vôbec nič k ekonomike rozhlasovej stanice. Hoffman dokonca prehlásil, že nevie, kto je vlastníkom Rádia Viva, a.s. Akcionárom Vivy a.s. je SCAN Development, s. r. o. a jeho vlastníkmi Ing. Peter Roth Ing. Dušan Budzak Ing. Milan Kodaj a Ing. Robert Bartoš . Takže ? Nuž, tieto mená figurovali aj v druhej spoločnosti, ktorá žiadala o licenciu- Viva Production House, s.r.o. Pred licenčnou radou mali dokonca odvahu tvrdiť, že Viva Production House nie je zaťažená dlhmi, ktoré vytvorilo Rádio Viva, a.s. Ak by Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila licenciu spoločnosti Viva Production House, išlo by o priam ukážkový slovenský tunel.

Čo s tým ? Predovšetkým tvrdo a jasne a zo zákona požadovať všetky informácie o akcionároch, aby nedošlo ku krížovému vlastníctvu médií, čo je dnes hlavná a radostná hra J & T ,prísne požadovať . A nedá sa iné než súhlasiť so slovami riaditeľky Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Evy Babitzovej že : „Fungujúce rádiá by nemali vstupovať do nových výberových konaní. O licencie by podľa nej mali prísť len v prípade, že porušia zákon.“


Nuž a byť opatrný pri kúpe rádia. :-)