23. 5. 2012

Zomrel Eugene Polley

Zomrel Eugene Polley


Vo veku 96 rokov zomrel v nedeľu americký inžinier Eugene Polley, ktorý sa preslávil ako vynálezca diaľkového ovládača na televízor. Polley skonal prirodzenou smrťou v jednej z chicagských nemocníc. Informovali o tom predstavitelia spoločnosti Zenith Electronics, pre ktorú v minulosti pracoval.
Eugene J. Polley sa narodil 29. novembra 1915 v Chicagu a v roku 1935 nastúpil do spomínanej spoločnosti Zenith Electronics, pre ktorú pracoval nasledujúcich 47 rokov. Počas svojej kariéry si nechal patentovať 18 vynálezov. Ten najslávnejší z nich - diaľkový ovládač na televízor, zostrojil v roku 1955. Na trh sa dostal pod názvom Flash-Matic a na ovládanie televízora využíval svetelné lúče. V roku 1997 dostal spoločne s kolegom Robertom Adlerom za tento vynález technickú cenu Emmy. V roku 2009 tiež získal za zásluhy cenu od Inštitútu pre elektrotechnické a elektronické inžinierstvo (IEEE).



©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.