22. 6. 2012

Art Film Fest News

Art Film Fest News 



Hviezda 20. ročníka Art Film Festu, oscarový herec Sir Ben Kingsley, je už v Trenčianskych Tepliciach. Do dejiska medzinárodného filmového festivalu zavítal vo štvrtok vo večerných hodinách a dnes popoludní osobne uviedol prednášku, na ktorej predstavil svoj pohľad na herecké umenie - Master Class.
„Ako vidíte, nemám žiadne poznámky, nepripravil som si ani slovo. Ale podelím sa s vami o to, čo cítim,“ povedal Kingsley na úvod Master Classu, kde ho privítal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel .
„Prečo pravidelne mením masku? Prečo si pravidelne navodzujem šoky z nakrúcania?,“ opýtal sa na začiatok. „Myslím, že dôvod možno hľadať v minulosti. Keď sme ešte žili v kmeňoch. Keď sa zotmelo, nik nevedel, či slnko vyjde na ďalší deň. A kto previedol kmeň cez noc? Rozprávač príbehov. Bol to liečiteľ. Bol to šaman. Bol to kňaz. Dal nájde, že slnko vyjde. Dnes vám objasním, aká je moja pozícia v kmeni. Prečo potrebujeme príbehy,“ vysvetlil tému svojej prednášky.
O 16. h sa na Kingsleyho sa mohli tešiť fanúšikovia v Kinostane v Trenčianskych Tepliciach, kde osobne uvádzal film Sexy Beštia. Stvárnil v ňom gangstra Dona, psychicky narušeného zločinca. Chce za každú cenu získať pre svoj „kšeft“ bývalého kumpána Garyho, ktorý sa však rozhodol zavesiť na klinec svoje „povolanie“. Kingsley získal za stvárnenie Dona Európsku filmovú cenu, Britskú nezávislú filmovú cenu a bol nominovaný na Oscara aj Zlatý glóbus. „Kingsley vytvoril nezabudnuteľné monštrum,“ napísal prestížny magazín Rolling Stone.
V sobotu si výnimočný herec prevezme Hercovu misiu, o 15.00 h vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach vlastnoručne pripevní mosadznú tabuľku so svojim menom. O 16. h sa zvíta s festivalovými návštevníkmi na uvedení filmu Hugo a jeho veľký objav v Kinostane v Trenčianskych Tepliciach. Spolupracoval na ňom s režisérom Martinom Scorsesem a Hugo a jeho veľký objav, získal na tohtoročných Oscaroch získal najviac, 11 nominácií a premenil ich na päť zlatých sošiek. Snímka jedného z najslávnejších režisérov našej éry rozpráva o priateľstve, objavovaní nového a starého a o láske k filmu.
Na Hollywoodskom chodníku je už skoro 2 500 hviezd s menami slávnych herečiek, hercov a režisérov. Pod číslom 2410 sa tam nachádza hviezda charizmatického herca, Sira Bena Kingsleyho, ktorý sa preslávil postavou Mahátmu Gándhího z filmu Gándhí (1982). Za túto postavu, ktorá patrí medzi jeho najznámejšie a najslávnejšie, získal slávny britský herec aj Oscara.
Nielen postava Gándhího, ale predovšetkým herecké stvárnenie tejto historickej legendy bolo také presvedčivé, že diváci zabúdajú, že ho videli aj v iných filmoch. A on je v každom z nich vynikajúci.
Ben Kingsley bol nominovaný na Oscara aj za vedľajšiu úlohu vo filmoch Bugsy (1991) a Sexy beštia (2000) a za hlavnú postavu vo filme Dom z piesku a hmly (2003).
Tento klasik má na konte takmer 70 filmov, pričom prvých desať rokov svojej kariéry sa venoval najmä televíznym projektom. Hereckú kariéru začínal v divadle, debutoval filmom Kľúčom je strach v roku 1972. Prelomovým bol preňho práve Gándhí.
Do Hollywoodu prišiel Kingsley až v 90. rokoch. Možno si ho pamätať z komédie Dave, thrilleru Sliediči, sci-fi Mutant, alebo – a to predovšetkým – zo Schindlerovho zoznamu, v ktorom hral židovského účtovníka Itzhaka Sterna.
Sir Ben Kingsley, rodným menom Krishna Pandit Bhanji, sa narodil 31. decembra 1943 v Scarborough, v najväčšom a najvýznamnejšom tradičnom anglickom grófstve na severe Anglicka.