1. 6. 2012

ART FILM FEST NEWS


ART FILM FEST NEWS


O hlavnú festivalovú trofej Modrého anjela sa bude v súťaži hraných filmov na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest (16.–23.6.) v Trenčianskych Tepliciach uchádzať 12 filmov. Všetky okrem silných ľudských osudov spájajú aj ocenenia na známych svetových festivaloch.
Ako TASR informovala PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková, dánsky film Medvedík režiséra Madsa Matthiesena získal v tomto roku Cenu za réžiu na najznámejšom festivale nezávislých filmov v americkom Sundance, austrálsky film Snowtown režiséra Justina Kurzela dostal cenu medzinárodnej filmovej federácie novinárov Fipresci na festivale v Cannes. Na konte má aj šesť národných austrálskych cien vrátane najlepšieho filmu tohto roka.
"Nezvyčajný zážitok prinesie francúzsky film Nana režisérky Valérie Massadian, ktorý získal ocenenie za najlepší prvý film v Locarne a tiež Veľkú cenu za najlepší film v Istanbule. Snímka je nakrútená z perspektívy štvorročného dievčatka Nany, ktoré jedného dňa nájde dom prázdny. Niet žiadneho vysvetlenia pre náhle zmiznutie jej matky," priblížila Čižmáriková.
Súťažiť bude aj najlepší poľský film minulého roka Róza režiséra Wojciecha Smarzowského, ktorý získal na Festivale národných filmov v Gdansku všetky dôležité ceny a na Varšavskom filmovom festivale vyhral najvyššie ocenenie Grand Prix. So Zvláštnou cenou poroty z Berlinale prichádza do súťaže švajčiarsko-francúzska snímka Sestra. Ruský film Podobizeň v súmraku získal na festivale v Thessalonikách Zlatého Alexandra za najlepšiu réžiu a Cenu kritiky za najlepší film, v Cottbuse vyhral Grand Prix za najlepší film.
Copyright © TASR 2012