5. 6. 2012

Art Film Fest News


Art Film Fest News

Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu Art Film Fest ponúkne 159 filmov zo 46 krajín celého sveta. Medzi nimi víťazné snímky z najznámejších svetových festivalov, oscarových nominantov či nové slovenské filmy. Podujatie sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.
"Teším sa na celý Art film, pretože som unesený z toho, že u nás vydržal tak dlho. Je to už naozaj tradícia," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident festivalu Milan Lasica.
Podľa riaditeľa festivalu Petra Nágela sa organizátorom podarilo získať do programu vzácne úlovky v podobe ocenených filmov z nedávnych festivalov v Cannes i Berlinale. Art Film Fest otvorí nová komédia Woodyho Allena Do Ríma s láskou (To Rome with Love), ktorý zatiaľ uviedli iba v dejisku príbehu a po talianskej premiére bude exkluzívne premietnutý na Slovensku.
Už tradične je dominantou festivalu Medzinárodná súťaž hraných filmov. V nej bude súťažiť 12 snímok, ktoré okrem silných ľudských príbehov majú všetky ešte jedného spoločného menovateľa, a to ocenenia zo známych svetových festivalov ako Sundance, Locarno či Berlinale.
O festivalovú trofej Modrého anjela pre najlepší krátky film sa bude uchádzať 37 snímok vrátane nominantov na najvýznamnejšiu filmovú cenu - Oscara. Bonbóniky svetovej kinematografie si budú môcť filmoví fanúšikovia vychutnať v sekcii Okolo sveta snímkami v premiére. Medzi nimi bude režijný debut hollywoodskej hereckej hviezdy Angeliny Jolie V krajine krvi a medu (In the Land of Blood and Honey), ktorý bol nominovaný na cenu Zlatý glóbus. V sekcii Európske zákutia sa predstaví čerstvý víťaz z Berlinale - taliansky film Cézar musí zomrieť (Cesare deve morire).
Sekcia Slovenská sezóna uvedie v premiére režijný debut herca Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami aj film o rómskej komunite Zvonky šťastia od Mareka Šulíka a Jany Bučkovej. Z dokumentárnej tvorby sa predstaví Arnold Konjok s filmom Fair Play o výtvarníkovi Júliusovi Kollerovi a Miro Remo filmom Tibor Huszár – návrat späť. Zo súčasnej českej dokumentárnej tvorby je zostavená sekcia Česká radosť, ktorú diváci uvidia v premiérových projekciách. Okrem filmových sál v oboch mestách sa bude premietať aj v Kinematografe na trenčianskom námestí.

V programe festivalu sú workshopy pre filmových profesionálov. Nebude chýbať hudba v podobe každovečerných koncertov v réžii hudobníka Oskara Rózsu.
Okrem českého herca Miroslava Donutila ocenia organizátori 20. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest prestížnou cenou Hercova misia aj svetoznámeho oscarového herca Bena Kingsleya a francúzsku hviezdu Emmanuelle Béartovú. TASR o tom dnes informovala PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková.
„Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení troch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Zlatá kamera poputuje do rúk jedného z najuznávanejších ruských režisérov, ktorý prerazil aj v Hollywoode, Andreja Michalkova Končalovského, slovenského kameramana Doda Šimončiča a slovenského dramaturga a režiséra Rudolfa Urca,“ doplnila Čižmáriková s tým, že Béartová, Končalovskij a Šimončič si ocenenia prevezmú v úvode festivalu, Kingsley, Donutil a Urc v jeho závere.
Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne sa tento rok uskutoční v dňoch 16. – 23. júna. Jeho organizátormi sú nezisková organizácia ArtFilm a agentúra Forza, spoluorganizátormi Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice. Záštitu nad festivalom prevzal predseda vlády SR Robert Fico.


Copyright © TASR 2012