18. 6. 2012

Denník SME opäť zamlčal podstatné informácie


Denník SME opäť zamlčal

podstatné informácie


Denník SME vo svojom sobotňajšom vydaní v článku Procházka vyzval Figeľa, aby nebolako Robert Fico, venujúcom sa výrokom poslanca NR SR za KDH R. Procházku adresovaným predsedovi KDH, zabudol uviesť dôležité skutočnosti.
V článku denník prináša okrem iného aj vyjadrenie poslanca Procházku, v ktorom tento predsedu KDH vyzýva, aby kauzu odstupného pre nominantov KDH v štátnych podnikoch CARG-u a Slovenskej pošte nevyriešil "prázdnym gestom" ako R. Fico v prípade kauzy Privilégium. Súčasne článok končí informáciou, podľa ktorej "Fico v roku 2007 v kauze Privilégium vyhlásil, že ak došlo k zločinu, sám sa k nemu hlási."
Denníku SME dávame do pozornosti, že porovnávať kauzu odstupného pre nominantov KDH a účinkovanie J. Figeľa v nej s konaním a vyjadrením R.Fica v prípade dotácie pre domov sociálnych služieb organizácie Privilégium nemá opodstatnenie. Zásadný rozdiel je totiž v tom, že kým v prípade domova sociálnych služieb Privilégium išlo o dotáciu na polohovateľné postele pre imobilných, na odbornú pomoc druhých odkázaných ľudí, v prípade odstupného nominantov KDH ide o verejné zdroje v súčinnej hodnote 1,5 mil. eur, ktoré končia na súkromných účtoch politických nominantov strany.
V tejto súvislosti pripomíname denníku SME celý výrok R. Fica z augusta 2007, z ktorého denník vyňal len tú časť, ktorá sa mu hodila do obrazu, ktorý chcel článkom vytvoriť. Celý výrok Roberta Fica totiž znel nasledovne: "Boli dané peniaze na 44 postelí pre absolútnych chudákov. Ak toto je ten zločin, ktorý spáchala pani Tomanová, ja sa sám k tomu zločinu hlásim."
Veríme, že podobné opomenutia dôležitých skutočností sa v denníku SME nestanú pravidlom.

Erik Tomáš, riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR