27. 6. 2012

Denník SME zavádzal svojich čitateľov

  Denník SME zavádzal
svojich čitateľov


Vo vydaní denníka SME zo stredy 27. júna 2012 bolo v článku nazvanom "Čí balík zabrdzí ekonomiku viac" (autentické znenie titulku v printovom vydaní na str. 7) nesprávne uvedené, že "Ficova vláda chce znížiť deficit aj tak, že zníži príspevok do druhého piliera z deväť na štyri percentá. Ak by nešla cestou zmenšovania druhého piliera, fiškálny multiplikátor opaterní, čo navrhuje, by bol na úrovni 0,29. Tak to vypočítal IFP v makroprognóze. Je to podobné číslo ako v prípade balíčka Radičovej vlády.“
Ministerstvo financií SR sa ohradzuje voči týmto tvrdeniam, ktoré denník uvádza napriek tomu, že od Ministerstva financií SR dostal na otázky požadované odpovede. V nich sa však nič také neuvádza. Odpoveď riaditeľa IFP Martina Filka na predmetnú otázku denníka SME, či „platí, že ak by sa zníženie príspevku do druhého piliera z 9 % na 4 %, čo je zhruba 500 miliónov eur, potom by bol fiškálny multiplikátor približne na úrovni multiplikátora Radičovej konsolidačného balíčka" (autentické znenie otázky doručenej ministerstvu), znela, že "zníženie príspevkov do druhého piliera má nulový multiplikátor. Jeho nezapočítanie do celkového balíčka zodpovedá multiplikátoru na úrovni 0,24."
Dennní SME si však z nepochopiteľného dôvodu nedal námahu overiť si tieto údaje a porozumieť číslam, ktoré mu rezort poskytol. Navyše údaj 0,29, ktorý denník použil, IFP vo svojej makroprognóze nevypočítal a ani sa nikde v komentári inštitútu nazvanom "Zahraničný obchod zlepšil vyhliadky slovenskej ekonomiky" takýto údaj neuvádza. Z tohto dôvodu sa denník SME dopracoval k nesprávnym a zavádzajúcim záverom.