20. 6. 2012

IPI o snahe odvolať generálnu riaditeľku RTVS PhDr. Miloslavu Zemkovú




Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a jeho sesterská Organizácia médií južnej a východnej Európy (SEEMO) vyjadrili obavy z očividnej snahy členov slovenskej vládnej strany SMER-SD o odstránenie generálnej riaditeľky verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

Dňa 12. júna slovenská tlačová agentúra TASR informovala, že predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek predložil návrh na odvolanie Miloslavy Zemkovej, generálnej riaditeľky RTVS.

Dnes predseda parlamentu Pavol Paška (SMER-SD) povedal novinárom, že je rozhodnutý zaradiť návrh na odvolanie Zemkovej do programu 3. parlamentnej schôdze, ktorá sa začala dnes, hneď ako dostane odsúhlasený návrh od parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Podľa návrhu hlavným dôvodom pre Zemkovej odvolanie je vyhlásenie verejnej súťaže na prenájom priestorov pre RTVS bez predošlého informovania Rady RTVS, riadiaceho orgánu média. Dušan Jarjabek, poslanec parlamentu za stranu SMER-SD, argumentoval, že ide o porušenie Zákona o Rozhlase a televízii Slovenska, keďže súťaž bola ohlásená 3. apríla a Rada RTVS sa o nej dozvedela až neskôr.

Avšak slovenské zdroje IPI hovoria, že Zákon o RTVS neukladá generálnej riaditeľke povinnosť informovať Radu RTVS o pripravovaných verejných obchodných súťažiach.

Okrem iného informácia o vyhlásenej verejnej súťaži na prenájom priestorov mediálneho komplexu sa dostala do pozornosti Rady RTVS na jej aprílovom zasadnutí. Počas zasadnutia Rada prijala vyhlásenie č. 40/2012, ktoré hovorí: “Rada RTVS berie na vedomie informáciu o vyhlásení verejnej súťaže na stavbu alebo prenájom mediálneho komplexu pre potreby naplnenia úloh RTVS vyplývajúcich zo zákona č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a ustanovuje členov Rady RTVS M. Kollára a M. Jesenku členmi výborovej komisie so štatútom pozorovateľa.”

V súvislosti s vývojom v RTVS podpredseda výkonnej rady IPI Pavol Múdry povedal: “Ľutujem, že opäť raz sú mocenské záujmy tým pravým motívom pre dôležité politické rôzhodnutia, ktoré výrazne ovplyvnia rozhlasové a televízne verejnoprávne vysielanie na Slovensku.”

Múdry dodáva, že takéto podozrenia vznikli dôsledkom toho, že “oficiálny dôvod na odvolanie je nejasný a nebol odobrený ani kontrolným orgánom RTVS”.

V liste z 15. júna adresovanom Zemkovej generálna riaditeľka Európskej vysielacej únie (EBU) Ingrid Deltenre povedala, že je “znepokujujúce” počuť, že Zemková bola vystavená “enormnému politickému a mediálnemu tlaku”, aby sa vzdala svojej funkcie generálnej riaditeľky RTVS. “Taký tlak je v príkrom rozpore s princípom, že ozajstný verejnoprávny vysielateľ musí byť nezávislý od politického vplyvu,” dodala Delentre vo svojom liste. “Je tiež očividné, že tí, ktorí sa Vás snažia odstrániť ani nehrajú podľa pravidiel.”

Denník SME, jeden z najčítanejších slovenských mienkotvorných denníkov, informoval, že Zemková požiadala okresný súd o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by zabránilo jej odvolaniu. Zemková sa tiež vyjadrila, že si nechala vypracovať tri nezávislé právne analýzy, pričom všetky tri potvrdili, že svojím konaním neporušila zákon. V rozhovore pre denník SME povedala, že za jej odvolaním musí byť iný dôvod, keďže “spôsob a rýchlosť, akými sa to deje, sú veľavravné”.

“Je nevyhnutné, aby existovali silné mechanizmy, ktoré by zaručili nezávislosť verejnoprávnych vysielateľov od politických strán,” vyhlásil námestník IPI Anthony Mills. “To, že predstavitelia vlády alebo opozície sa snažia získať vplyv nad rozhodovacími procesmi a štruktúrami verejnoprávneho média, podkopáva dôveryhodnosť jedného z najdôležitejších zdrojov informácií v demokratickej krajine a má vážne dôsledky na prístup ľudí k nezávislým informáciám.”

Viedenská deklarácia IPI o verejnoprávnom vysielaní, prijatá účastníkmi európskeho mediálneho sympózia “Od štatom ovládaného vysielania k verejnoprávnemu vysielaniu”, ktoré sa konalo v septembri 1993 vo Viedni, vyzýva okrem iného k “prijatiu ústavných a zákonných opatrení, ktoré by odlúčili vedúce orgány verejnoprávnych médií od každodennej politiky”. Pokračuje: “Vedúce pozície v médiách by mali byť otvorené pre úspešných mužov a úspešné ženy bez ohľadu na ich politickú príslušnosť. Iba takáto otvorenosť môže vytvoriť prostredie rozmanitosti a vysokej kvality.”

Barbara Trionfi, manažérka IPI pre slobodu tlače