5. 6. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Severná Kórea pohrozila v pondelok útokom proti juhokórejským médiám, ktoré sa kriticky vyjadrili o masovej detskej oslave založenia Kórejského detského zväzu. Severokórejská armáda obvinila prezidenta Južnej Kórey Li Mjung-paka, že kritické články inicioval a žiada od neho ospravedlnenie. Hrozba sa týka denníkov Chosun Ilbo a JoongAng Ilbo a piatich televíznych kanálov. Podľa vyhlásenia generálneho štábu armády KĽDR, raketové systémy už boli nastavené na koordináty kancelárií spomínaných médií v centre Soulu. "Ak budú brlohy týchto zločinov zničené jeden po druhom, prezident Li bude za to plne zodpovedný," píše sa vo vyhlásení.
Na oslavách 66. výročia založenia Kórejského detského zväzu v Pchjongjangu sa zúčastnilo asi 20 000 detí z celej KĽDR. Detí tam sľúbili vernosť novému lídrovi krajiny Kim Čong-unovi. Juhokórejské médiá udalosť popísali ako propagandu severokórejského vedenia.



Staronový ruský prezident Vladimir Putin sa počas prebiehajúceho summitu EÚ-Rusko neďaleko Petrohradu posťažoval na vízovú politiku Bruselu vo vzťahu k Moskve. Poukázal v tejto súvislosti na situáciu počas minulotýždňovej návštevy Nemecka a Francúzska, na ktorú dostali novinári v jeho delegácii iba 24-hodinové víza. Ich lehota však vypršala iba krátko po tlačovej konferencii s novým francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.
"Keďže sme začali konferenciu neskoro večer, ich vízam hrozilo vypršanie. To sa mali postaviť a odísť?" citoval Putinove slová jeho hovorca Dmitrij Peskov. Staronový šéf Kremľa chcel podľa neho takto demonštrovať potrebu silnejšieho vzťahu medzi úniou a Ruskom, ktoré je silným obchodným partnerom členských krajín únie. Vzájomnú spoluprácu však poškodzuje vízový režim, dodal Putin, ktorý s lídrami EÚ diskutoval aj o vývoji v eurozóne alebo situácii v Sýrii.





Reality šou čoraz viac zapĺňajú vysielacie časy televíznych obrazoviek, no klesajúca sledovanosť naznačuje, že nastal čas priniesť niečo, čo tu ešte nebolo. Spolupráca nezávislej holandskej kozmickej spoločnosti Mars One a jedného z tvorcov priekopníckej reality šou Big Brother Paula Römera sľubuje, že sa postará o zmenu. Do roku 2023 plánujú na červenej planéte vytvoriť prvú ľudskú kolóniu, ktorej počínanie budú môcť sledovať diváci na celom svete v podobe novodobej vedeckej reality šou.
Spoločnosť Mars One plánuje začať so štvorčlennou posádkou, ktorú každé dva roky doplnia ďalší štyria astronauti. Do roku 2033 by tak na Marse malo žiť už 20 ľudí. Holandskú kozmickú spoločnosť podporuje aj nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Gerard´t Hooft. Mars One chce začať s tréningom astronautov budúci rok a priebeh výberového a tréningového programu plánuje sprístupniť médiám, čím si zabezpečí časť financovania projektu. „Vnímame to ako cestu, ktorá patrí nám všetkým a práve preto urobíme z každého kroku taký, ktorý podnikneme spoločne. Bude to zároveň spôsob, ako zabezpečíme financovanie misie,“ uviedol hovorca Mars One.
„Celý svet sa bude môcť podieľať na výbere tímov, sledovať prípravu na misiu i samotné osídľovanie Marsu. Astronauti budú s divákmi zdieľať svoje zážitky počas toho, ako budú budovať svoj nový domov, vykonávať rôzne experimenty a skúmať Mars.“
Spoločnosť Mars One začala rozvíjať svoj plán v roku 2011, Paula Römera však oslovila len nedávno. „Keď ma zakladatelia Mars One po prvý raz oslovili, či sa so mnou môžu porozprávať o misii na Mars, moja prvá reakcia bola: "Títo ľudia sú blázni. Čo také môžu ponúknuť, čo nedokáže NASA?" Ten rozhovor mi to však objasnil. Premýšľajú veľmi kreatívne a celý koncept jednosmernej misie je veľmi odvážny a zároveň vzrušujúci. Tieto aspekty ma presvedčili, aby sme z tohto nápadu urobili najväčšiu mediálnu udalosť na svete. Realita sa skríži s talentovou šou, ktorá nikdy neskončí a celý svet sa bude prizerať. To bude strela!” neskrýva svoje nadšenie tvorca Big Brother Römer.
Ak všetko pôjde podľa plánu, v roku 2016 by na Marse mal pristáť prvý satelit zabezpečujúci komunikáciu so Zemou, v roku 2018 pribudne aj prvý vesmírny rover, ktorý nájde najlepšie miesto na vybudovanie kolónie. O dva roky neskôr pribudnú kabíny na bývanie a v septembri 2022 zo Zeme odletí prvá posádka, ktorá na Marse pristane v apríli 2023. "Tento projekt sa javí ako jediný spôsob, ktorý splní ľudský sen o preskúmaní vesmíru. Bude to vzrušujúci experiment, pustime sa do toho," dodal nositeľ Nobelovej ceny Gerard´t Hooft.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Dánsky súd  odsúdil štyroch mužov na 12 rokov väzenia za plánovanie teroristického útoku, ktorý mal byť odvetou za uverejnenie karikatúr proroka Mohameda v dánskej tlači. Po odpykaní si trestov musia opustiť Dánsko a zaplatiť súdne trovy.
Podľa súdu muži koncom roku 2010 pripravovali krvavý útok na sídlo novín Jyllands-Posten v centre Kodane. Denník v roku 2005 ako prvý zverejnil sériu kontroverzných karikatúr proroka Mohameda, ktoré pobúrili moslimov po celom svete.
Proces s troma občanmi Švédska arabského pôvodu a jedným Tunisanom prebiehal od apríla za prísnych bezpečnostných opatrení a veľkého záujmu médií. Všetci obžalovaní svorne popierali obvinenia z terorizmu. Jeden z nich sa priznal aspoň k nelegálnej držby zbraní.
Štvoricu militantných islamistov zadržali koncom decembra 2010 len niekoľko dní pred plánovaným útokom. Už nejaký čas pred zatknutím ich činnosť sledovali švédske i dánske tajné služby. Podľa zámeru teroristov malo pri útoku zahynúť väčšie množstvo ľudí, čo malo vyvolať strach v dánskej verejnosti.


Nová prvá dáma Francúzska Valérie Trierweilerová sa nemieniť vzdať svojej práce novinárky v týždenníku Paris Match.
"Valérie mi povedala, že chce pokračovať vo svojej práci. Rozhodli sme sa, že jej voľbu podporíme," uviedol dnes pre rádio Europe 1 šéfredaktor parížskeho týždenníka Olivier Royant.
Životná partnerka prezidenta Francoisa Hollanda bude odteraz posielať do časopisu týždenne dva až tri články. Šéfredaktor ubezpečil, že to nebude mať vplyv na nestrannosť periodika pri poskytovaní informácií o prezidentskom páre.
Trierweilerová (47) je novinárkou Paris Match už od roku 1989. Pôvodne sa venovala politickej žurnalistike, ale v posledných rokoch začala písať o umení, aby sa vyhla konfliktu záujmov v súvislosti so svojím vzťahom s Hollandom. Naďalej bude písať kritiky umeleckých diel a robiť rozhovory s kultúrnymi osobnosťami.
Už pred prezidentskými voľbami dala jasne najavo, že nemá v úmysle stať sa dekoráciou v Elyzejskom paláci. Vyhlásila, že chce aj v prípade Hollandovho zvolenia pracovať a zarábať si na vlastné živobytie.
Trierweilerová, ktorá sa rýchlo stala miláčikom francúzskych médií, nie je Hollandovou manželkou, no už roky žije po jeho boku. Je rozvedená a má tri deti. Socialistický prezident v tomto ohľade zavádza v Elyzejskom paláci novú prax, keďže ho na oficiálnych podujatiach nebude sprevádzať zákonitá manželka.
Médiá zdôrazňujú, že sa nová prvá dáma veľmi líši od svojej predchodkyne Carly Bruniovej, manželky exprezidenta Nicolasa Sarkozyho.



Copyright © TASR 2012