11. 6. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Maďarská opozičná rozhlasová stanica KlubRádió funguje už poldruha roka iba na základe dočasného povolenia - mediálny orgán jej teraz predĺžil licenciu na vysielanie do 5. augusta, píše dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadág.
Dočasný stav podľa denníka udržiava v neistote zamestnancov rozhlasu, jej poslucháčov a aj obchodných partnerov, ktorí by v tomto rádiu chceli mať svoju reklamu.
Generálny riaditeľa KlubRádia András Arató Népszabadságu uviedol, že v zmysle dvoch súdnych rozhodnutí Mediálna rada konala protiprávne v dvoch prípadoch konkurzov, ktorých sa KlubRádió zúčastnilo.
"Ak by orgán konal zákonne, už by rozhlasová stanica mala definitívnu licenciu pre niektorú z frekvencií," dodal Arató.
Odvolací súd hlavného mesta v Budapešti 14. marca čiastočne zrušil decembrové rozhodnutie Mediálnej rady. Tá totiž v decembri vyhlásila za víťaza verejnej súťaže o rozhlasovú frekvenciu 95,3 MHz stanicu Autórádió a mala prijať rozhodnutie o novom víťazovi súťaže.
Mediálna rada zatiaľ nevykonala súdne rozhodnutie. Súd rade neurčil žiadny termín na výkon verdiktu.



Nová panarabská satelitná televízia začala dnes o 13.00 h SELČ vysielať z libanonského Bejrútu s cieľom pôsobiť proti vplyvu obľúbených televíznych staníc al-Džazíra a al-Arabíja, financovaných arabskými krajinami Perzského zálivu.
Televízna stanica al-Majadín oznámila, že bude podporovať Palestínčanov a všetky formy "odporu" a chce obmedziť vplyv televíznych staníc al-Džazíra a al-Arabíja, financovaných sunnitskými krajinami Zálivu, ktoré podporili povstanie v Sýrii.
Novú televíziu vedie bývalý reportér al-Džazíry, Tunisan Ghassan bin Džiddu, ktorý opustil vlani katarskú televíziu na protest proti jej spravodajstvu z povstania v Sýrii. Sýria sa považuje za súčasť osi "odporu" voči Izraelu a Západu, spolu so spojeneckým Iránom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Al-Džazíra, ktorej majiteľom je katarská vláda, vysiela od roku 1993. V roku 2003 ju nasledovala al-Arabíja, ktorú kontroluje MBC Group zo Saudskej Arábie.



Stránky jedného z troch najväčších juhokórejských denníkov, konzervatívneho JoongAng Ilbo a jeho anglickej verzie Korea JoongAng Daily, sa v sobotu večer stali terčmi rozsiahleho kybernetického útoku. Stalo sa tak iba necelý týždeň po tom, čo Severná Kórea pohrozila útokmi na juhokórejské médiá za ich informovanie o minulotýždňovej masovej oslave vzniku zväzu detí.
Noviny v správe zverejnenej na stránke http://joongang.joinsmsn.com uviedli, že adresa www.joongang.co.kr je nedostupná. Namiesto nej sa zobrazila fotografia bielej mačky a text "hacknuté IsOne".
Polícia vyšetruje, či za útokom na stránky a databázový server oboch denníkov je KĽDR. Noviny prišli o databázy článkov a fotografií, zasiahnutá bola aj ďalšia časť redakčného systému.
Redakcia Korea JoongAng Daily oznámila, že hackeri prenikli na stránky zadaním doménovej adresy používanej len jej zamestnancami. Články sú zatiaľ zverejňované pomocou dočasného servera a príprava novín sa normalizuje po inštalácii nového operačného systému.
Severná Kórea pohrozila 4. júna vojenským úderom na niektoré sídla juhokórejských médií v Soule v súvislosti s ich kritickým informovaním o oslavách 66. výročia založenia zväzu detí v Pchjongjangu, na ktorých sa približne 20.000 deťom prihovoril severokórejský vodca Kim Čong-un. Generálny štáb armády KĽDR oznámil, že raketové sily a ďalšie zložky dostali koordináty redakcií, nespomínal však možnosť kybernetického útoku. Okrem denníkov majú byť cieľmi aj televízie KBS, CBS, MBC a SBS.
Podľa Soulu má Pchjongjang elitný tím hackerov. Obvinil KĽDR, že stojí za počítačovými útokmi na webové stránky juhokórejských vládnych agentúr a finančných inštitúcií v júli 2009 a v marci 2011. Južná Kórea tvrdí, že jej komunistický sused v máji 2011 ochromil prevádzku jednej z jej najväčších bánk. Pchjongjang to odmietol s tým, že Soul si útok vymyslel.
V máji tohto roku Soul obvinil Pchjongjang z rušenia GPS systémov stoviek svojich civilných lietadiel a lodí v období od 28. apríla do 13. mája. Sever to opäť odmietol ako "výmysly".


Copyright © TASR 2012