13. 6. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Britský hudobný magazín NME sa verejne ospravedlnil hudobníkovi Morrisseymu za článok z roku 2007, ktorý podľa bývalého frontmana kapely Smiths naznačoval, že je rasista. Päťdesiattriročný hudobník zažaloval NME s tvrdením, že vedome prekrútili jeho vyjadrenia o imigrácii. Morrissey, celým menom Steven Patrick Morrissey, mal vtedy údajne povedať: "Hoci nemám nič proti ľuďom z iných krajín, čím je ich však v Anglicku viac, tým viac sa vytráca britská identita".
Morrissey vlani v októbri vyhral predbežné pojednávanie, na základe ktorého sa mal v júli celý prípad dostať pred súd. Nakoniec však obe strany uzavreli mimosúdnu dohodu. "Chceme, aby bolo jasné, že si nemyslíme, že Morrissey je rasista. Nemysleli sme si, že sme napísali, že ním je a ospravedlňujeme sa mu za to, ak si to on alebo ktokoľvek iný tak vyložil. Nikdy nebolo naším zámerom Morrisseyho nahnevať a dúfame, že sa spoločne vrátime k tomu, čo robíme najlepšie," uviedli v spoločnom vyhlásení predstavitelia NME a spoločnosti IPC Media, ktorá magazín vydáva. Hovorkyňa NME okrem toho vyhlásila, že predstavitelia magazínu "sú radi, že sa celý spor vyriešil". Taktiež dodala, že hudobníkovi nemuseli vyplatiť žiadne odškodné ani preplatiť náklady spojené so službami právnikov.

Novaja Gazeta, hlavné ruské opozičné noviny vychádzajúce trikrát za týždeň, v stredu uviedli, že jej prominentný novinár ušiel z Ruska potom, ako mu hrozil hlavný ruský vyšetrovateľ zabitím. V otvorenom liste napísal šéfredaktor Novoj Gazety Dmitrij Muratov, že šéf Vyšetrovacej komisie Ruska, ktorý má na starosti závažné kriminálne zločiny, hrozil zástupcovi šéfredaktora Sergejovi Sokolovovi zabitím za článok, v ktorom kritizoval jeho prácu. Muratov povedal v stredu pre agentúru AFP, že Sokolov "musel opustiť krajinu" a nie je možné ho zastihnúť po telefóne. Vyšetrovacia komisia odmietla udalosť komentovať.
Spoluvlastníkmi Novoj Gazety sú Alexander Lebedev, ktorý je majiteľom aj britských denníkov Evening Standard a The Independent, a posledný sovietsky líder Michail Gorbačov. "Hrubo ste ohrozili život môjho zástupcu," napísal Muratov šéfovi vyšetrovacej komisie Alexandrovi Bastrykinovi v otvorenom liste. "Dokonca ste žartovali, že práve vy budete vyšetrovať tú vraždu." Novinár a vyšetrovateľ sa údajne pohádali v pondelok počas spoločnej cesty, napísal Muratov. "Po návrate do Moskvy Bastrykinovi bezpečnostní pracovníci prinútili Sokolova nastúpiť do auta a odviezli ho do lesa v regióne Moskvy, kde mu pohrozili," uviedol Muratov v liste.
Hrozba sa týkala článku publikovaného 4. júna, v ktorom Sokolov kritizoval Bastrykina za mimoriadne ľahký trest udelený mužovi usvedčenému zo zakrývania masovej vraždy,
napísal Muratov. V juhoruskom meste Kuščevskaja bolo v roku 2010 zavraždených 12 ľudí vrátane detí. Muž usvedčený zo snahy "ututlať" zločin ostal na slobode a potrestali ho finančnou pokutou 150 000 rubľov (3670 eur).
Novaja Gazeta, známa svojimi investigatívnymi reportážami a kritikou prezidenta Vladimira Putina, prišla v posledných desiatich rokoch o niekoľko novinárov v nevyšetrených vraždách. V roku 2006 zastrelil neznámy páchateľ investigatívnu novinárku Annu Politkovskú pred domom, v ktorom bývala. Vraha doteraz nenašli. Webovú stránku Novoj Gazety od utorka rána, keď informovala o masových protestoch v Moskve, napádajú hackeri.
Alexander Ivanovič Bastrykin je bývalý prvý zástupca ruského generálneho prokurátora a predseda Vyšetrovacej komisie úradu generálneho prokurátora. Od januára 2011 stojí na čele Vyšetrovacej komisie Ruska.



©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Na severe Mexika pravdepodobne uniesli novinárku, ktorá sa zaoberá kriminalitou, a jej malého syna. V utorok to povedal zástupca novín, pre ktoré pracuje.
Reportérka Stephania Cardosová pracuje pre noviny El Zocalo v meste Saltillo, asi 320 kilometrov od hraníc s USA. Jej kolega Eduardo Mendoza povedal, že je nezvestná od piatka.
Cardosovú naposledy videli vo štvrtok v noci na oslave s kolegami. Matka novinárky, Sylvia Cardosová dodala, že dom Cardosovej niekto vyplienil.
Štátna aj federálna prokuratúra prípad vyšetrujú.
Cardosová je 16. mexickým novinárom, ktorý zmizol, uviedla tamojšia Komisia pre ľudské práva. Združenie americkej tlače (APA) so sídlom v Miami vyzvalo mexické úrady, aby novinárku rýchlo vypátrali. Prezident výboru APA pre slobodu tlače Gustavo Mohme pripomenul, že tentoraz nezmizla len novinárka, ale aj jej syn.
V januári 2010 drogový kartel Zetas uniesol a zabil reportéra novín Zocalo Valentina Valdesa Espinozu.

Rakúska Tlačová rada opätovne udelila napomenutie dvom bulvárnym denníkom.
Kontrolný orgán týmto reagoval podľa agentúry APA na "neprípustnú diskrimináciu migrantov" na stránkach novín Kronen Zeitung a opätovné porušenie pravidiel ochrany osobností denníkom Österreich, ktorý nie po prvý raz zverejnil fotografie tela mŕtveho človeka, v danom prípade únoscu Natasche Kampuschovej.
Ani jedno zo spomínaných periodík nie je členom Tlačovej rady.
Denník Kronen Zeitung koncom minulého roka napísal, že vo viedenskej Všeobecnej nemocnici (AKH) sa ročne rodí "50 chorých detí pochádzajúcich z incestu, zväčša detí migrantov zo sociálne slabých rodín". Ako jediný zdroj uviedli noviny zdravotníka z AKH, ktorý si želal zostať v anonymite. Tlačové oddelenie AKH však Tlačovej rade tento údaj nepotvrdilo.
Tlačová rada preto dospela k názoru, že noviny mali spomínané údaje v záujme korektného a zodpovedného informovania preveriť a tak ich buď potvrdiť, alebo relativizovať. To sa však nestalo. Takéto tvrdenie bez fundovaného doloženia predstavuje podľa rady neprípustnú diskrimináciu migrantov.



Copyright © TASR 2012