27. 6. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Mediálny konglomerát News Corporation amerického magnáta Ruperta Murdocha dnes potvrdil, že zvažuje svoje rozdelenie na dve "verejne obchodovateľné spoločnosti". Oddelili by sa tak jeho vydavateľské aktivity od lukratívnejších filmovo-televíznych.
Pod News Corporation spadajú početné televízne stanice, ako aj filmové štúdio 20th Century Fox.
Investori správu privítali a cena akcií spoločnosti stúpla, uviedla agentúra AP.
Oblasť zábavného priemyslu v News Corp v uplynulých rokoch v ziskoch jasne prekonáva aktivity pri vydávaní kníh a novín.
Jeden z britských titulov spoločnosti - bulvárny týždenník News of the World - postihol vlani škandál, keď redaktori ilegálne získavali informácie z mobilných telefónov celebrít aj bežných občanov. Kauza znervóznila akcionárov News Corp a poškodila reputáciu ďalších britských novín tejto spoločnosti.

Copyright © TASR 2012


Fanúšikov populárneho kriminálneho seriálu Dexter (2006) čakajú už len dve série. Výkonná producentka Sara Colleton potvrdila, že ôsma séria bude zároveň posledná. "Chceli sme to ukončiť už tento rok, ale televízia (Showtime, pozn. SITA) nás presvedčila, že najlepšie bude, ak to urobíme o dva roky. Istým spôsobom je to teda záver trvajúci dve série. Už sme to vymysleli a vieme, ako sa to skončí. Budúci rok bude určite Dexterov posledný. Stopercentne," vyjadrila sa. "Nevieme, aká bude záverečná scéna, ale vieme, kam seriál smeruje. Všetci chceme, aby si udržal vysokú úroveň až do samého konca," dodala.
Hlavnú postavu seriálu, Dextera Morgana, stvárňuje Michael C. Hall. Pracuje pre miamskú políciu a špecializuje sa na analýzu krvných vzoriek, no zároveň je sériovým vrahom. Zabíja však len tých, ktorí si to podľa neho zaslúžia. Je presvedčený, že nemá žiadne emócie, a neustále pracuje na tom, aby sa správal normálne a okoliu nepripadal podozrivý. Prvá séria bola založená na románe Jeffa Lindsayho Darkly Dreaming Dexter (2004, v českom preklade Drasticky děsivý Dexter), ostatné tvorili nezávisle od spisovateľových kníh. Dexter si vyslúžil uznanie kritikov i divákov, pričom Michael C. Hall za svoj výkon získal Zlatý glóbus či Screen Actors Guild Award. Na obrazovky televízie Showtime sa seriál vráti koncom septembra.




Stredajší bombový útok na centrálu sýrskej provládnej televíznej stanice al-Ichbáríja si vyžiadal životy siedmich pracovníkov. Informovali o tom štátne médiá, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AFP. Sýrska štátna televízia, ktorá naživo odvysielala zábery zo štúdií poškodených výbuchom, pôvodne informovala o troch obetiach, podľa novších údajov však zahynuli traja novinári a štyria pracovníci bezpečnostnej služby. Nový minister informácií Amrán az-Zuhbí incident neďaleko Damasku označil za dielo "teroristických skupín", čo je výraz používaný oficiálnymi médiami pre opozičných povstalcov. Minister v tejto súvislosti poukázal na sankcie Európskej únie voči sýrskym provládnym médiám a upozornil, že "všetci, ktorí podnecujú k násiliu a vedú kampaň proti Sýrii... musia niesť plnú zodpovednosť za tento zločin". Štátna televízia uviedla, že al-Ichbáríja napriek útoku neprerušila svoje vysielanie.
Protivládne povstanie v Sýrii sa v posledných dňoch vystupňovalo do prudkých bojov, ktoré najnovšie hlásia už aj z predmestí Damasku. Sýrsky prezident Baššár al-Asad v utorok pri príležitosti vymenovania novej vlády vyhlásil, že jeho krajina sa ocitla v skutočnej vojne.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.