26. 6. 2012

Miloslava Zemková Down Updated

Miloslava Zemková Down

UPDATED

Generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková dnes vo svojej funkcii skončila. Rozhodli o tom tajným hlasovaním poslanci NR SR na návrh parlamentného mediálneho výboru. Za odvolanie Zemkovej hlasovalo 82 členov snemovne z 85 prítomných. Proti boli dvaja poslanci, jeden sa zdržal.
Parlament o odvolaní Zemkovej hlasoval tajne na základe písomnej žiadosti poslancov. Takýto postup zákon o rokovacom poriadku umožňuje.
Dôvodom na odvolanie šéfky RTVS bolo, že údajne porušila zákonnú povinnosť písomne informovať Radu RTVS "o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie presahujúce sumu 100.000 eur". Podľa mediálneho výboru sa previnila tým, že zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS.
Zemková sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd. Podľa nej by informovaním Rady RTVS zmarila súťaž. Na jej obhajobu sa postavili opoziční poslanci, ktorí sú presvedčení, že jediným zámerom sociálnych demokratov je politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu.
Podľa zákona má mediálny výbor 15 dní od predčasného ukončenia výkonu funkcie generálneho riaditeľa na to, aby vypísal výzvu na prihlásenie nových kandidátov, a to prostredníctvom vysielania RTVS, na webových sídlach RTVS a NR SR a najmenej v jednom denníku celoštátnej periodickej tlače. Na pôde výboru sa následne uskutoční ich verejné vypočutie. Výbor zaujme stanovisko, ktoré predloží plénu. Hlasovanie o voľbe nového generálneho riaditeľa bude musieť predseda NR SR Pavol Paška zaradiť do programu najbližšej schôdze parlamentu.


O osude generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej rozhodoval iba Smer-SD a dvaja poslanci opozície. Jej väčšia časť sa na tejto, podľa nej zinscenovanej frašky, nemienila zúčastniť. O Zemkovej hlasovali poslanci tajne, podľa želania sociálnych demokratov, ktorí ju aj odvolali.
"Nikto z opozície nepríde na tajnú voľbu. Dohodli sme sa, že pôjdeme preč a necháme to na smerákov, nech sa vyfarbia," vyhlásil Igor Matovič (OĽaNO). Opozícia z rokovacej sály počas hlasovania odišla, lebo si nemyslí, že šéfka RTVS má byť odvolaná takýmto spôsobom. Lászlóovi Solymosovi (Most-Híd) prekáža to, že dôvod na odvolanie Zemkovej je vymyslený.
"Nechceme znásilňovať zákon a aj spôsob, akým to bolo zinscenované, nám je proti srsti," povedal pre TASR. "Celá opozícia aj náš klub sa nezúčastnil na hlasovaní. Celú túto maškarádu považujem za dopredu zinscenované politické divadlo Smeru a rozbehnutie valca, ktorý napriek peknej tvári, ktorú ukazuje verejnosti, valcuje všetko, čo mu príde do cesty," uviedol Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).
"Tajná voľba je demokratický inštitút, ktorý umožňuje vyjadriť svoj názor bez ovplyvňovania, bez politických tlakov. Vytvára priestor aj tým poslancom opozície, ktorí považovali konanie pani riaditeľky Zemkovej za protiprávne a mohli takto vyjadriť svoj názor," povedal Ján Podmanický (Smer-SD).


Predsedu mediálneho výboru NR SR Dušana Jarjabka (Smer-SD) vôbec neprekvapuje, že opozícia označuje dnešné odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej ako frašku, lebo sa chytila do vlastnej pasce. Jarjabek to vyhlásil pred novinármi s tým, že fraškou bolo skôr zvolenie Zemkovej do funkcie.
"Ale to je práve problém tohto zákona o RTVS, ktorý je založený na nedohode. Vždy bude istá časť politického spektra nespokojná, preto by sa mal zmeniť. Mňa vôbec neprekvapuje, že opozícia tvrdí to, čo tvrdí, jednoducho sa chytila do vlastnej pasce v rámci zákona, ktorý takýmto spôsobom uviedla do života," povedal Jarjabek.
Poslanec zopakoval, že celá procedúra odvolávania Zemkovej mu bola krajne nepríjemná. "Povedal som to niekoľkokrát, rovnako ako mi je krajne nepríjemný tento zákon, lebo ma núti robiť veci, s ktorými mám problém," konštatoval.
Jarjabek chce preto aj s ministerstvom kultúry pracovať na novelizácii zákona o RTVS. "Ak sa budeme baviť o tom, že voľba generálneho riaditeľa by mala prejsť opäť na Radu RTVS, mali by sme sa baviť o kritériách kandidátov na členstvo v rade," avizoval.
Na otázku, či už má Smer-SD svojho favorita, ktorý by sa mohol stať Zemkovej nástupcom, Jarjabek odvetil, že bude výberové konanie. "Ja som presvedčený, že sa doň prihlási minimálne toľko záujemcov, koľko ich bolo prvý raz," dodal.


Odvolanie Miloslavy Zemkovej z postu šéfky Rozhlasu a televízie Slovenska je zbabraná fraška, ktorá je podľa všetkého aj protizákonná. Vyhlásil to dnes exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS), ktorý sa spolu s väčšinou opozície nezúčastnil na odvolávaní. Zemkovú tak odvolával len Smer-SD a dvaja poslanci opozície. Za odvolanie bolo 82 členov snemovne z 85 prítomných. Proti boli dvaja poslanci, jeden sa zdržal.
Krajcer je presvedčený, že Smer-SD sa snaží mocensky a politicky ovládnuť RTVS, preto odvolal Zemkovú. "Pokiaľ niekto má istú snahu ovládnuť inštitúciu, tak z ich pohľadu je logické, že začínajú touto osobou," povedal. Pripomenul, že aj za minulej vlády Ivety Radičovej, keď bol on minister kultúry, došlo k výmene šéfa RTVS. "My sme postupovali úplne inak. Išlo mi o vecné riešenie, išlo v tom čase už aj o záchranu verejnoprávnych médií. Súčasťou tohto kroku bola aj výmena neschopného vedenia," vysvetlil s tým, že v súčasnosti je ale situácia iná.
"Po prvej Ficovej vláde bola kumulovaná strata takmer 46 miliónov eur. Teraz, keď sme my odchádzali, hospodársky výsledok je 22 miliónov zisk. Aj to sú jasné čísla, na základe ktorých treba hodnotiť pôsobenie predchádzajúceho a súčasného manažmentu," zdôraznil Krajcer. Z jeho pohľadu tu však nejde o osobu Miloslavy Zemkovej. "Nevnímam to cez osobu, ale vnímam to tak, že je tu zákon a ten by sa mal v civilizovanej krajine dodržiavať," vyhlásil. Krajcer si nemyslí, že zlúčením RTVS bývalá Radičovej vláda naservírovala Smeru-SD inštitúciu, ktorá sa dá dobre ovládať. "Určite nie," zdôraznil Krajcer, podľa ktorého sa ukazuje, že projekt RTVS je životaschopný. "A koniec koncov, na čo sa tu hráme? Nepamätáte si, o čo sa pokúšal pán Maďarič? Veď projekt mediálneho centra počítal so zlúčením rozhlasu a televízie. Hrajme sa s otvorenými kartami," povedal exminister kultúry.

Copyright © TASR 2012



Vláda jednej strany pokračuje odvolaním generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej vo svojom valcovaní a obsadzovaní všetkých postov, povedal pre agentúru SITA podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Ako dodal, presadenie tajného hlasovania o odvolení riaditeľky ukazuje, čo bolo jednoznačným cieľom divadla, ktoré Smer-SD zohral v parlamente.
Podľa predsedu poslaneckého klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Jozefa Viskupiča odvolanie Zemkovej je politická poprava, preto sa tohto divadla a frašky nezúčastnil. "Nemyslím si, že bol zvolený vhodný spôsob odvolávania. Štátu hrozia žaloby a súdna dohra. Ani spôsob, ani metóda sa nám nepozdáva, preto sme sa na hlasovaní nezúčastnili," povedal. Podľa neho pravý dôvod odvolávania ani v jednom momente nezaznel. "Reagovali sme na podnet občana, ktorý e-mailom zaslal podnet na prešetrenie informačnej povinnosti Zemkovej, pričom Rada RTVS vyhlásila, že zákon porušený nebol," upozornil.
Poslanci strany Most-Híd sa na hlasovaní nezúčastnili, pretože podľa predsedu poslaneckého klubu Mostu-Híd neexistoval dôvod na odvolanie Zemkovej. "Nie je hodné, aby sme sa takej hry zúčastnili," povedal pre agentúru SITA. Podľa neho je zlé, ak sa každé štyri roky zvádza boj o verejnoprávne médiá.
Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek tvrdí, že odvolávanie mu bolo krajne nepríjemné. "Rovnako mi je nepríjemný súčasný zákon, ktorý ma núti robiť veci, s ktorými mám problém," povedal s tým, že iniciuje, aby sa voľba riaditeľa RTVS dostala opäť na radu, kde bola aj predtým. "Súčasný zákon nás vrátil o 20 rokov späť," dodal.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.