22. 6. 2012

O svetielkach a tuneloch

O svetielkach a tuneloch

 
Vyhlásenie predsedníčky Odborového zväzu masmédií v súvislosti s návrhom na odvolanie GR RTVS

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci,

pozorne sledujem 3. schôdzu NR SR a vzhľadom na to, že rozpravu o schválení tzv. trvalého eurovalu realizujete súbežne s rozpravou o návrhu na odvolanie GR RTVS, nevedomky ste tak vytvorili priestor na porovnávanie: Niektorí z Vás hovoria, že situáciu v Grécku nespôsobili Gréci sami, ale že je dôsledkom predchádzajúcich nezodpovedných rozhodnutí politikov EÚ. Za zlé a nezodpovedné konanie politikov EÚ majú znášať následky aj občania Slovenskej republiky a rozhodnete o tom Vy, politici tejto krajiny.

Som toho názoru, že situáciu Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie, dnes už spojeného verejnoprávneho média Rozhlas a televízia Slovenska a rozhodovanie o jej ďalšom osude môžem pokojne prirovnať ku kríze v eurozóne. O týchto
inštitúciách ste 20 rokov rozhodovali Vy, nie zamestnanci RTVS a ani občania tejto krajiny, ktorým RTVS patrí. Následky Vašich rozhodnutí však znášajú zamestnanci RTVS a doplácajú na ne všetci občania tejto krajiny, ku ktorým samozrejme patria aj zamestnanci RTVS.

Tvárili ste sa síce ako starostliví rodičia, ktorým záleží na zdravom vývoji ich talentovaných detí, ale Vaša starostlivosť spočívala iba v tom, že ste im periodicky vymieňali „pestúnov“ – riaditeľov. V prípade staršieho dieťaťa – SRo - ste to od r. 1991 urobili 4 krát, k jeho mladšej sestre – Slovenskej televízii ste však boli oveľa nezodpovednejší a krutejší - 17 krát si musela zvykať na nového „pestúna“. (Žeby to súviselo s parafrázou slovenského príslovia:“ Je lepšie byť raz videný ako stokrát počutý?“)

V oboch prípadoch ste však akosi zabúdali na dostatočné hmotné zabezpečenie potrebné pre zdravý rozvoj do Vašich rúk občanmi tejto krajiny zverených „detí“. A tak pestúni – riaditelia oboch médií každoročne končili svoje pôsobenie s menšími či väčšími dlhmi, ktoré následne – opäť rozhodnutím politikov tejto krajiny – splatili občania. Vami určení pestúni pokojne prichádzali a odchádzali bez vyvodenia akejkoľvek zodpovednosti za premrhané financie, ľudský potenciál a v niektorých prípadoch aj nenávratne zničené hodnoty. Zákon síce SRo a STV ukladal povinnosť chrániť zverený majetok pred poškodením, zneužitím, ale už nehovoril nič o adekvátnych sankciách za neplnenie tejto povinnosti.

Keď sa konečne našiel „pestún“, ktorý dokázal, že je možné plnohodnotné fungovanie verejnoprávneho média aj bez vytvárania ďalších dlhov, akoby zasvietilo svetielko na konci tunela. A tak ste rozhodli k tomuto ozdravenému dieťaťu pripojiť jeho ešte stále chorú sestru a oboch ponechať v starostlivosti toho pestúna, ktorý svoje schopnosti preukázal pri prvom dieťati.

V uplynulých dňoch ste však na základe podnetu jediného občana začali proces odvolávania GR RTVS pre nesplnenie oznamovacej povinnosti, teda nie pre nedostatočnú starostlivosť o zverený majetok, nie pre spôsobenú škodu. Nepovažovali ste pritom za potrebné vypočuť si ani názor zamestnancov SRo – tiež občanov tejto krajiny, ktorí posledných päť rokov absolvovali tzv. radikálnu liečbu rovnako, ako Vás nezaujímal názor zamestnancov oboch inštitúcií počas uplynulých 20 rokov. Vypočuli ste však hlas jedného zo zástupcov zamestnancov STV, obrazne povedané toho chorého dieťaťa, ktorému sa začínajúca „liečba“ nepáči.

Zákon 532/2010 o RTVS v § 18 ods. 4 hovorí, že Národná rada SR môže odvolať GR, ak si nesplnil oznamovaciu povinnosť, teda zákon neukladá poslancom povinnosť odvolať. Teda je to len na politickej vôli?!

Vážený poslanecký zbor NR SR, zákon o RTVS Vám v tomto prípade neukladá povinnosť, dáva Vám možnosť. A keď ste už takéto znenie v roku 2010 odhlasovali, tak využite túto možnosť naozaj zodpovedne, rozhodujte v záujme občanov a nie len čisto politicky.

V Bratislave 21.06.2012

Zdenka Baumanová, predsedníčka OZM