19. 6. 2012

Redaktori Rádia Expres (nie) sú múdri ako rádio

Redaktori Rádia Expres (nie) sú múdri ako rádio


Je v poriadku, ak je rozhlasové vysielanie odľahčené a vtipné. Problém je, keď je pri svojej informačnej činnosti nekompetentné. A problém je to o to väčší, ak ide o rádio s prívlastkom "informačné", navyše rádio najpočúvanejšie, čo znamená, že jeho poslucháči považujú jeho informácie za dôveryhodné i v prípade, keď nie sú úplne pravdivé.
Tento prípad, žiaľ, nastal v dnešnom rannom vysielaní Rádia EXPRES, konkrétne v relácii Hemendex. Moderátori v nej informovali o vládnom konsolidačnom balíku, avšak spôsobom, že si z 22 opatrení vybrali len tie o daniach a odvodoch, čím vytvorili dojem, akoby jediné, čo vláda pri ozdravovaní verejných financií ponúka, bolo prenesenie bremena konsolidácie na ľudí. Čo ale samozrejme nie je pravda.
Vychádzame z toho, že pre skúsených rozhlasových moderátorov nemôže byť problém naštudovať si zoznam 22 opatrení. Zjavne sa tak však nestalo, pretože ak by si moderátori dnešného vydania relácie Hemendex dali túto "námahu" a súčasne dali zadosť svojej politickej nezaujatosti, museli by spomenúť, že tento materiál obsahuje okrem iného komplexnú reformu verejnej správy pod názvom ESO, ktorá prinesie značné úspory a zefektívnenie verejnej správy. Takisto by nemohli opomenúť rozpracovaný program boja proti daňovým únikom, ktorý má už podobu konkrétnych zákonov, rovnako výzvu ministra financií na zastavenie všetkých verejných obstarávaní rezortov, ... V skratke, moderátori, žiaľ, ponúkli svojim poslucháčom veľmi skreslený obraz skutočnosti.
Napriek tomu, že takéto "opomenutie" sa nestalo po prvýkrát, chceme veriť, že išlo len o chvíľkovú indispozíciu moderátorov. Inak by sa mohlo stať, že o (ne)dôveryhodnosti Rádia Expres sa budú šíriť vtipy, ako o inom, nemenovanom rádiu.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR