22. 6. 2012

RTVS and ART FILM FEST NEWS

RTVS

and


ART FILM FEST NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska dnes na tlačovej konferencii na ArtFilm Feste 2012 v Trenčianskych Tepliciach predstavila dramatický cyklus Filmoviedky, ako aj ďalšie premiérové tituly pôvodnej hranej tvorby a slovenských dokumentov, ktoré sa na obrazovkách Jednotky a Dvojky objavia v priebehu tohto roka. Práve na tohtoročnom ArtFilm Feste má predpremiéru šiesta Filmoviedka Dušičky seniorov (hrajú: Emília Vášáryová, Petr Nárožný, Ivan Romančík, František Kovár, Zita Furková, Ivo Gogál a ďalší), ktorú uvidia diváci v televíznej premiére na Jednotke v rámci jesennej vysielacej štruktúry.

DUŠIČKY SENIOROV

V domove s pyšným názvom Silverville, kde je prirodzená smrť častým, aj keď nevítaným hosťom, nájdu jedného rána vážne zranenú jednu z obyvateliek. Riaditeľ, ktorý nepríjemnosti i skraty vo fungovaní súkromného zariadenia zametá pod koberec, si aj tentoraz počína rovnako a mimoriadnu udalosť pred políciou zamlčí. Vyšetrovanie sa však rozbieha neoficiálne a skryto: ujíma sa ho bývalý sudca, ktorý túži vypátrať páchateľa na vlastnú päsť.

Tri príbehové línie prinášajú sled prekvapujúcich odhalení, rozohrávajú škálu ľudských osudov, vzťahov, túžob, vášní, sústredených na jedinom mieste, a samotné vypátranie páchateľa je len finálnym ťahom štetca na obraze ľudského bytia v jeho poslednej fáze, ktorá čaká na každého z nás.

Scenár: Jozef Puškáš
Réžia: Stanislav Párnický
Kamera: Laco Kraus
Dramaturgia: Roman Brat
Zvuk: Ján Grečnár
Vedúca výr. štábu: Ivana Kurincová

Účinkujú:
Emília Vášáryová, Petr Nárožný, Ivan Romančík, František Kovár, Zita Furková, Lucia Gažiová, Ivo Gogál, Eva Kerekes, Alexandra Palatinusová, Ivan Palúch

Nový dramatický cyklus Filmoviedky uviedla Jednotka v premiére 12. decembra 2011. V minulom roku odvysielal Rozhlas a televízia Slovenska tri časti (Obhliadka, Výstrel navyše a Olé, zápražka).

FILMOVIEDKY
10 televíznych filmových príbehov, ktorých spoločným menovateľom je trojaký pohľad hlavných postáv na tú istú ťažiskovú situáciu. Každý príbeh sa skladá z troch mikropríbehov. Ich hrdinovia sa zúčastňujú na konkrétnej krízovej situácii a vyhodnocujú ju zo svojho uhla pohľadu, z pozície svojej filozofie a životnej skúsenosti.

• I. O B H L I A D K A
• II. V Ý S T R E L N A V Y Š E
• III. O L É, Z Á P R A Ž K A
• IV. N O Č N Ý T R E Z O R
• V. N Á H R A D N Á M A T K A
• VI. D U Š I Č K Y S E N I O R O V
• VII. Z R A D E N Í
• VIII. P R Í B E H O D V O C H H L A V Á C H
• IX. K O Ľ K O S T O J Í L I T E R V O D Y
• X. A F T E R P A R T Y