28. 6. 2012

RTVS NEWS





Opozícia sa neplánuje zapájať do procesu prípravy voľby nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), pretože považuje tento krok za nezákonný. Svoj postoj dali najavo aj počas dnešného rokovania výboru pre kultúru a médiá, keď sa odmietli zúčastniť hlasovania o bode, ktorý sa tejto zmeny týkal.
"Hovoríme, že celý ten proces je politicky fraškou a pravdepodobne aj s rizikom protizákonného postupu, preto sa na tom nebudeme hlasovaním zúčastňovať," komentoval exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Vyzvať potenciálnych kandidátov, aby výberové konanie bojkotovali, však zatiaľ neplánuje. Naopak, s projektmi kandidátov sa plánuje podrobne oboznámiť.
Vládni poslanci na dnešnom rokovaní výboru schválili výzvu, na základe ktorej sa môžu záujemcovia o post šéfa RTVS hlásiť do výberového konania. Kandidáti, ktorí budú spĺňať stanovené podmienky môžu posielať prihlášky s projektmi do 17. júla. Uchádzači o uvoľnenú stoličku následne dostanú pozvánku na verejné vypočutie, ktoré by sa malo konať 30. júla, kde predstavia svoje projekty. Mediálny výbor následne predloží návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS do pléna. Nový šéf RTVS by mohol byť známy už začiatkom augusta.
V súvislosti sa s postom riaditeľa RTVS v súčasnosti najčastejšie spomína šéf Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník a bývalý šéf televízie Markíza Václav Mika. "Všetky tie informácie sú limitované tými ľuďmi, ktorí sú menovaní v médiách. Súkromne za mnou nikto neprišiel, že chce byť riaditeľom RTVS a ja som súkromne za nikým s takou ponukou nebol," reagoval predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) na otázku, či pozná mená potenciálnych kandidátov.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) nechcel detailne konkretizovať, aké podmienky by mal úspešný uchádzač spĺňať. "Môžem zadefinovať len nejaké všeobecné kritéria, ktorým asi rozumie každý. Projekt úspešného kandidáta by mal riešiť programovú, ekonomickú a finančnú otázku verejnoprávnych médií," uviedol.
Doterajšiu generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolal parlament v utorok 26. júna za údajné porušenie zákona. Šéfka telerozhlasu zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková aj opozícia tvrdia, že išlo len o zámer, zákon teda nebol porušený.






Copyright © TASR 2012