9. 6. 2012

A Zákon o RTVS ? Poslanecký ?

A Zákon o RTVS ?

Poslanecký ?


Ministerstvo kultúry plánuje počas štvorročného obdobia niekoľko zásadných legislatívnych zámerov. Jedným z nich bude úplne nový zákon o kultúrno-osvetovej činnosti. "Táto legislatíva je veľmi zastaraná. Na to bude následne nadväzovať reštrukturalizácia Národného osvetového centra (NOC) ako centrálneho orgánu, ktorý má osvetovú činnosť aplikovať," priblížil v rozhovore pre TASR minister kultúry Marek Maďarič s tým, že NOC sa pravdepodobne v budúcnosti premenuje na inštitúciu pre neprofesionálne umenie.
K ďalším kľúčovým zmenám patrí komplexná rekodifikácia autorského zákona. Tým sa odstránia problémy pri výklade súčasného znenia či terminologické problémy. Zároveň sa umožní aplikácia európskej transpozície z hľadiska smernice o autorských právach. "Ide o veľmi náročnú úlohu, ktorou sa bude zaoberať pracovná skupina, v ktorej chceme mať aj odborníkov zo zahraničia," avizoval minister.
Jeho rezort bude v súvislosti s možným využitím istého percenta na výtvarné dielo v stavbe iniciovať novelu stavebného zákona. Zmeny sa dočká tiež právna norma o divadelnej činnosti, ktorá zadefinuje postavenie divadelných hudobných inštitúcií. "Plánujeme nový zákon o knižniciach, ako aj novelizáciu zákona o ochrane pamiatkového fondu, najmä z hľadiska ochrany archeologických nálezov," priblížil ďalej.
Naopak, MK nebude meniť tlačový zákon. Maďarič to odôvodnil tým, že napriek jeho úprave predchádzajúcou vládou nebol predpis revidovaný takým spôsobom, že by z neho vypadlo právo na odpoveď a na opravu. "Myslím si, že stačila novela po 40 rokoch. Uvidíme, kedy sa nejaký odvážny minister kultúry znovu pustí do takej chúlostivej témy, ako je zmena tlačového zákona," podotkol. Pôvodný pochádzal z roku 1966, nový pripravila až prvá vláda Roberta Fica. Platnosť nadobudol v roku 2008. "Rovnako tak v tejto chvíli nemienime meniť zákon o štátnom jazyku," deklaroval šéf rezortu kultúry.



Copyright © TASR 2012