19. 6. 2012

ZEMKOVÁ NEWS

ZEMKOVÁ NEWS



Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dnes rozšíril svoje predchádzajúce uznesenie v návrhu na odvolanie šéfky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej o odôvodnenie svojho rozhodnutia. Generálna riaditeľka verejnoprávneho médiá sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Hoci sa Zemková v tejto veci už obrátila na súd a svoju vinu odmietla, poslancom Smeru-SD vo výbore stačil počet členov, aby prehlasovali opozičných poslancov.
Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) dnešné uznesenie výboru podporil, či však bude v pléne hlasovať aj za odvolanie riaditeľky, neprezradil. "Záleží na predsedovi Národnej rady SR, bude otvorená rozprava, argumentácia pre a proti, a až potom hlasovanie... Ja som hlasoval za uznesenie, ale to je iba návrh, rozhodne plénum," povedal Jarjabek. S predsedom NRSR Pavlom Paškom (Smer-SD) podľa vlastných slov ešte o návrhu nerozprával. Kritizoval pritom zákon o RTVS, ktorý je podľa neho zlý a núti výbor, aby postupoval spôsobom, ktorým dnes koná. Podpredseda výboru Ján Senko (Smer-SD) upozornil na ďalšie zámery v rozsiahlych obstarávaniach v hodnote niekoľko miliónov eur, ktoré chcel Zemkovej manažment realizovať.
Riaditeľka RTVS sa podľa vlastných slov opiera o právne stanoviská, ktoré hovoria, že nedošlo skutočne k porušeniu zákona. Išlo totiž o zverejnenie výzvy, nie definitívne rozhodnutie podpísať zmluvu. Zákon podľa nej nestanovuje ani časový horizont, v ktorom mala o zámere uzavrieť záväzok informovať Radu RTVS. Upozornila pritom, že výbor iba predpokladá, že hodnota tejto súťaže by prekročila stanovenú hranicu 100.000 eur a neberie do úvahy ani to, že súťaž mohla byť kedykoľvek zrušená. "Niet právneho dôvodu pre moje odvolanie," zdôraznila Zemková, podľa ktorej ide o vykonštruovanú kauzu. Ak by poslanci riaditeľku odvolali, dopustili by sa podľa nej porušenia ústavy.
Priestor na vystúpenie na rokovaní výboru dostali aj kritici Zemkovej, čo pobúrilo opozičných poslancov, keďže hovorili o veciach, ktoré priamo nesúviseli s návrhom výboru. Ľubomír Ščasný z Konta nádeje poslancov upozornil, že riaditeľka rozhodla o zrušení programovej akcie STV Konto nádeje. Riaditeľka jednej z odborových organizácií RTVS Magdaléna Glasnerová upozornila na údajné skresľovanie informácií o programovej štruktúre zo strany manažmentu a na zastrašovanie zamestnancov.
"Toto nebolo korektné, obe tieto vystúpenia," reagoval exminister Daniel Krajcer (SaS). Ako člen výboru zároveň upozornil na to, že Rada RTVS nikdy fakticky nekonštatovala, že by Zemková porušila akýkoľvek zákon. "Je to veľmi nedočkavá snaha, čo najskôr ovládnuť inštitúciu RTVS, akurát nie veľmi šikovným spôsobom," poznamenal na margo uznesenia, ktoré navrhli poslanci vládnej strany. Šestica opozičných poslancov, ktorí hlasovali proti rozhodnutiu výboru, preto predniesli aj svoje nesúhlasné stanovisko. V ňom vyslovili presvedčenie, že Zemková zákon neporušila.
Výbor odporúčal poslancom, aby sa návrhom na odvolanie šéfky RTVS zaoberal už na najbližšej schôdzi NR SR. Či tento bod nakoniec bude zaradený do júnového programu snemovne v priebehu dnešného dňa, rozhodne predseda Národnej rady SR Pavol Paška.





Poslanci Národnej rady SR budú rozhodovať o návrhu na odvolanie šéfky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej už na júnovej schôdzi, ktorá sa začala dnes. Rozhodol o tom predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) na základe rozšíreného uznesenia, ktoré dnes prijal výbor NR SR pre kultúru a médiá. "Mediálny výbor mi zatiaľ návrh nedoručil. V momente, ako dostanem návrh uznesenia, určite zaradím do programu návrh na odvolanie pani riaditeľky," uviedol na tlačovej konferencii. TASR následne potvrdil, že sa to bude týkať už tejto schôdze.
Poslanci parlamentného výboru dnes rokovali o návrhu na odvolanie Zemkovej viac ako dve hodiny. Dôvodom bolo, že generálna riaditeľka verejnoprávneho médiá sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS.
Šéfka RTVS sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd. Podľa nej by informovaním Rady RTVS zmarila súťaž. Na jej obhajobu sa postavili opoziční poslanci, ktorí sú presvedčení, že jediným zámerom sociálnych demokratov je politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu.


Copyright © TASR 2012